فهرست مطالب

مجله بررسی های حسابداری
پیاپی 14 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمال برزگری خانقاه، فاطمه اخوان بهابادی، سلیمه قائدی، امیرحسین زارع، حمید زارع حسین آبادی صفحات 1-18
    بنگاه های اقتصادی بازیگران اصلی اقتصاد در هر کشور محسوب می شوند که نقش مهمی در شکل گیری رشد اقتصادی آن ایفا می کنند. بنابراین مدیران برای رسیدن به اهداف بلندمدت و افزایش ارزش شرکت، باید منابع مالی خود را به درستی مدیریت نمایند، بسیاری از مدیران صنعتی فکر می کنند که مخارج تحقیق و توسعه نوعی از هزینه است و از آثار سودآورانه آن غافل هستند. در این پژوهش تاثیر هزینه های تحقیق و توسعه بر عملکرد شرکت ها مورد بررسی قرار گرفته است، که از معیارهای سود عملیاتی، جریان های نقد عملیاتی و ارزش افزوده اقتصادی برای ارزیابی عملکرد شرکت ها استفاده شده است. داده های پژوهش از تعداد 63 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی سال های 1386 تا1392 انتخاب و برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش حداقل مربعات تعمیم یافته و شیوه داده های ترکیبی استفاده گردیده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهند که بین هزینه تحقیق و توسعه و سود عملیاتی ارتباط معنی داری نمی باشد. اما هزینه تحقیق و توسعه بر جریان نقد عملیاتی و ارزش افزوده اقتصادی دارای تاثیر مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: هزینه های تحقیق و توسعه، سود عملیاتی، جریان نقد عملیاتی، ارزش افزوده اقتصادی
  • الناز تجویدی، حسین عامری صفحات 19-34
    هدف این تحقیق، تعیین تاتیر بازگشت مدیریت سود واقعی با در نظر گرفتن محدودیت اقلام تعهدی بر عملکرد عملیاتی بلند مدت می باشد. مدیریت سود با استفاده از معیار کاهش مخارج فروش، عمومی و اداری اندازه گیری شده است. در واقع این تحقیق به دنبال بررسی این موضوع است که آیا بین بازگشت کاهش اختیاری در مخارج فروش، عمومی و اداری با کاهش عملکرد آتی رابطه معناداری وجود دارد. و در ادامه میزان اثرگذاری بازگشت کاهش اختیاری در مخارج فروش، عمومی و اداری بر عملکرد آتی، با توجه به میزان محدودیت شرکت در مدیریت سود اقلام تعهدی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند. تعداد 105 شرکت انتخاب شده اند که طی دوره زمانی 1388-1393 مورد بررسی قرار گرفته اند. از روش تجزیه و تحلیل داده های ترکیبی و رگرسیون خطی چندمتغیره از طریق نرم افزار Eviews7 جهت آزمون فرضیه و تخمین ضرایب استفاده گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین بازگشت کاهش اختیاری در مخارج فروش، عمومی و اداری با کاهش عملکرد آتی رابطه معنادار آنچنانی وجود ندارد اما با لحاظ کردن محدودیت موجود در مدیریت اقلام تعهدی در بحث بازگشت مدیریت سود واقعی، میزان اثرگذاری بازگشت کاهش اختیاری در مخارج فروش، عمومی و اداری بر عملکرد آتی، موثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، بازگشت مدیریت سود واقعی، محدودیت اقلام تعهدی، مخارج فروش عمومی و اداری
  • پری چالاکی، حمزه دیدار، شهروز اکبری چشمه صفحات 35-58
    یکی از اطلاعات مهم مندرج در صورت های مالی شرکت ها، سود حسابداری است که اغلب تحلیلگران مالی در مدل های ارزش گذاری قیمت سهام و ارزیابی عملکرد بنگاه های اقتصادی از آن استفاده می کنند. از طرفی با توجه به این که اندازه گیری سود حسابداری، مستلزم استفاده از برآوردها و همچنین روش های متعدد حسابداری است، لذا نحوه گزارشگری سود حسابداری می تواند تحت تاثیر محافظه کاری شرکت نیز قرار گیرد. در این تحقیق ما به دنبال پاسخگویی به این سوال هستیم که محافظه کاری حسابداری چه تاثیری بر سود باقیمانده و سود غیرعادی دارد؟ محافظه کاری حسابداری به عنوان متغیر مستقل در نظر گرفته شده است و متغیرهای سود باقیمانده و سود غیرعادی نیز به عنوان متغیرهای وابسته در گرفته شده اند علاوه براین متغیرهای سود نقدی سهام، مخارج سرمایه ای، اهرم مالی و اندازه شرکت به عنوان متغیرهای کنترلی در مدل ها استفاده شده اند. قلمرو زمانی پژوهش یک دوره زمانی 6 ساله از سال 1387 الی 1392 و تعداد مشاهدات 678 سال- شرکت می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که محافظه کاری حسابداری بر سود باقیمانده تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین محافظه کاری حسابداری بر سود غیر عادی تاثیر منفی و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سود غیرعادی، سود باقیمانده، محافظه کاری حسابداری
  • شکرالله خواجوی، محمدحسین قدیریان آرانی، محمد صادق زاده مهارلویی صفحات 59-76
    نتایج بسیاری از پژوهش ها حاکی از آن است تغییر هزینه ها متناسب با تغییرات فروش نیست. با توجه به افزایش اهمیت دارایی های نامشهود در هزاره سوم، هدف اصلی این پژوهش بررسی تجربی تاثیر سرمایه ساختاری به عنوان یکی از مهم ترین دارایی های نامشهود بر چسبندگی هزینه های عمومی، اداری و فروش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا اطلاعات 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384-1393 مورد بررسی قرار گرفت. برای اندازه گیری سرمایه ساختاری از الگوی پالیک (2000) استفاده شد. همچنین، به منظور آزمون فرضیه پژوهش الگوی بسط یافته اندرسون و همکاران (2003) به کار گرفته شد. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که اگر چه هزینه های عمومی، اداری و فروش رفتاری چسبنده دارند اما رابطه معنی داری بین سرمایه ساختاری و چسبندگی هزینه های فروش، اداری و عمومی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، دارایی های نامشهود، چسبندگی هزینه ها، سرمایه ساختاری
  • محسن دستگیر، علیرضا طابوسیان صفحات 77-96
    هزینه مالیات از جمله هزینه هایی است که در صورت سود و زیان ظاهر می شود و تاثیر زیادی بر سود خالص شرکت دارد. چنانچه مدیر بتواند نرخ موثر مالیات را در بلند مدت کاهش داده و مالیات کم تری پرداخت کند، مالیات را مدیریت نموده است. هرچه این امر بهتر انجام شود عملکرد بهتری برای مدیریت شرکت در پی خواهد داشت زیرا منجر به افزایش سود خالص شرکت پس از مالیات و کاهش خروج وجه نقد می شود. هدف این تحقیق بررسی تاثیر نظام راهبری شرکتی بر مدیریت سود و مدیریت مالیاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون چندمتغیره با استفاده از داده های تابلویی و برای دوره زمانی 1387 الی 1393 بوده و شرکت های نمونه این تحقیق نیز با استفاده از روش حذف سیستماتیک به تعداد 160 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شدند. نتایج نشان داد که ویژگی های نظام راهبری شرکتی شامل اندازه هیات مدیره، استقلال و پاداش هیات مدیره باعث کاهش مدیریت مالیاتی و مدیریت سود می شوند که این نتایج مطابق با تئوری نمایندگی بوده و توانایی این ابزارهای نظارتی در کاهش مدیریت سود شرکت ها را نشان می دهد. به طور کلی هنگامی که هیات مدیره مستقل و از نسبت بالایی از اعضای غیر موظف تشکیل شده باشد، فرار مالیاتی شرکت کاهش می یابد و در نتیجه، مدیریت مالیاتی نیز کم تر می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، مدیریت مالیاتی، حاکمیت شرکتی
  • مسعود طاهری نیا، محسن رشیدی باغی، زهرا فضل الهی دهکردی صفحات 97-116
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر پرداخت خمس بر کیفیت سود معادن پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. متداول ترین شاخص های کیفیت سود در این پژوهش، پایداری سود، ارزش پیش بینی کنندگی سود و قابلیت اتکاء سود است. به همین منظور سه فرضیه تدوین و داده های مربوط به 100 سال شرکتی عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1384 تا 1393 مورد استفاده قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از تکنیک رگرسیون چند متغیره به روش داده های تابلویی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد بین پرداخت خمس و پایداری سود شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج این پژوهش مبین این است که پرداخت خمس با توجه به ثابت بودن نرخ خمس و مبتنی بودن آن بر رویدادهای واقعی می تواند بر ارزش پیش بینی کنندگی سود تاثیر معنا داری داشته باشد. از سوی دیگر نتایج بیانگر افزایش قابلیت اتکاء سود در نتیجه پرداخت خمس شده است زیرا متناسب با تابع مطلوبیت برخی از سرمایه گذاران است.
    کلیدواژگان: خمس، کیفیت سود، پایداری سود، ارزش پیش بینی کنندگی سود، قابلیت اتکاء سود
|
  • Jamal Barzegari Khanagha, Fatemeh Akhavan Bahabad, Salime Ghaedi, Amir Hossein Zare, Hamid Zare Hosseinabadi Pages 1-18
    The main players in each country's economy are businesses that play an important role in economic growth. Thus to achieve the desired goals, managers should organize their source of finance. Companies, for being in global competitiveness, have to invest in substruction, technology and R&D so that they can develop and promote theirs products and improve their performance. In this study, the cost of R&D on corporate performance is evaluated, using the indicators of operating profit, operating cash flow and economic added value to evaluate the performance of companies. The data of 63 listed companies in Tehran Stock Exchange were selected for the period from 1386 to 1392 to test the hypotheses, and methods of generalized least squares and combined data were used. Results indicated that the cost of research and development and the company's performance using the measure of operating profit does not show a significant relationship. But research and development costs and economic add value indicated a positive impact on the standards of operational cash flow.
    Keywords: R, D Expenditure, Operating Profit, Operating Cash Flow, Economic Value Added
  • Elnaz Tajvidi, Hossein Ameri Pages 19-34
    This research is aimed at studying the effect of real earnings management return on long-run operating performance. In fact, this research seeks to study if there is any significant relationship between return of discretionary reduction of sale, public and administrative expenditures and reduction of the future performance. We expanded the main question and included limitations in accrual items management in discussion of real earnings management return and raised the following question: does the effect of discretionary reduction of sale, public and administrative expenditures on the future performance increase considering limitation of the company for accrual items earning management. Statistical population of the present research includes all companies listed in Tehran Stock Exchange. 105 companies were selected and studied during 2010-2015. Mixed methods analysis and multivariate linear regression were used through Eviews7 software to test the hypothesis and estimate coefficients. The results indicated that the return of optional reduction in selling expenses, general and administrative demonstrates no significant correlation with the reduction of future performance. But, within limits, in the management of accruals in talk back real earnings management, reducing the return of voluntary sales expenses, general and administrative affects future performance.
    Keywords: Real earnings management, Reversals, Restrictions accruals, Selling, General, Administrative Expenses
  • Pari Chalaki, Hamzeh Didar, Shahrooz Akbari Cheshmeh Pages 35-58
    One of the important factors contained in the financial statements is the accounting earnings which often financial analysts use on valuation models and firms performance assessment. On the other hand, since earnings measure requires estimates, as well as multiple methods of accounting, the accounting earnings report can be affected by company's conservatism. In this study, we answered the following question: Does accounting conservatism have impact on residual income and abnormal earnings? accounting conservatism is an explanatory variable and residual income and abnormal earnings are the dependent variables. Dividend, Capital expenditures, Financial Leverage and Firm Size acted as control variables. Data was gathered between 2003 and 2013. The number of observations was 678. The results showed that accounting conservatism has a significant negative effect on residual income. Also, accounting conservatism demonstrated a significant negative impact on abnormal earnings.
    Keywords: Abnormal Earnings, Residual Income, Accounting conservatism
  • Shokrollah Khajavi, Mohammad Hossein Ghadirian Arani, Mohammad Sadeghzadeh Maharluie Pages 59-76
    Many studies have showed that changes in costs are not appropriated to the changes in sales. As importance of intangible assets is increased in the third millennium, the main purpose of this study is to investigate empirically the impact of structural capital as one of the most important intangible assets, on stickiness of selling, general and administrative (SG&A) expenses for listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE). Therefore, in this study data of a sample consisting of 110 listed companies in the TSE in period from 2005 to 2014 was investigated. Pulic’s (2000) model was employed to measure structural capital. Also, to test the hypothesis, an extended model of Anderson, Banker and Janakiraman’s (2003) was used. Results indicated that although the behavior of SG&A expenses is sticky, there is no significant relationship between capital structure and sticky behavior of SG&A expenses.
    Keywords: Cost Stickiness, Intangible assets, Structural Capital, Tehran Stock Exchange
  • Mohsen Dastgir, Alireza Tabousian Pages 77-96
    If a manager can reduce the effective tax rate in the long run and pay lower taxes, this implies tax management. The better this is handeled, the better the company's management, because it leads to an increase in net profit after tax. On the other hand, these accruals enable the managers to abuse the flexibility of the practices and accounting principles and distort the information content of earnings. Corporate governance reduces the occurrence of earnings management, and possibly improves investor's understanding of the companie's performance validity. The aim of this study was to investigate the relationship between characteristics of corporate governance, earnings management and tax management in companies listed on the stock exchange securities in Tehran. Hypothesis testing was performed using multivariate regression and panel data for the period from 2008 to 2014 and 160 companies among the companies listed on the Tehran Stock Exchange were selected as the sample using systematic elimination method. The results showed that the characteristics of corporate governance reduce earnings and tax management. These results are consistent with agency theory and indicate the ability of these surveillance tools to reduce the earnings management of the companies.
    Keywords: Earnings management, Tax management, Corporate governance
  • Masoud Taherinia, Mohsen Rashidi Baghi, Zahra Fazlolahi Dehkordi Pages 97-116
    The aim of this study is to investigate the effect of Khoms payment on earnings quality of mines in Tehran Stock Exchange. The most common criteria of earnings quality include: earnings stability, forecast ability of earnings and reliability of earnings. In this study, the information about 100 stock companies during the period of 1384-1393, based on the combined data, was analyzed. Results showed that there is a significant positive relationship between earnings stability and Khoms payment. Also, the results of this research indicated a significant effect of Khoms on earnings forecastability due to the fixed rate of Khoms and that it is based on actual events. Results, likewise, showed increase of earnings reliability as a result of Khoms payment, because it is proportionate with investors’ utility.
    Keywords: Khoms, Earningsquality, Earnings stability, Earnings forecastability, Eearnings reliablity