فهرست مطالب

معماری اقلیم گرم و خشک - سال پنجم شماره 5 (بهار و تابستان 1396)

نشریه معماری اقلیم گرم و خشک
سال پنجم شماره 5 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هانی زارعی، فاطمه وحیدی، مهدی رازانی* صفحات 1-19
    مسئله ی نظافت از دیرباز بین ایرانیان حائز اهمیت بوده و با ورود اسلام و وجوب انجام فرایض دینی بر اهمیت آن افزوده شده است. در دوره های تاریخی مختلف شکل و معماری حمام های ایران دستخوش تغییرات شده است، اما نحوه ی استقرار فضایی آن ها همواره از الگویی ثابت پیروی می کند. نمونه های موجود از حمام های عمومی استان فارس، اغلب متعلق به دوره های صفویه، زند و قاجار هستند. پژوهش حاضر در پی شناخت الگوی طراحی گرمابه های فارس در عصر قاجار است که به منظور دستیابی به این هدف به بررسی الگوهای ساختاری، تناسبات و نحوه ارتباطات فضایی آن ها با یکدیگر و چگونگی ارتباط آن ها با مسائل اقلیمی پرداخته شده است. در همین راستا اقدام به انجام بررسی میدانی و کتابخانه ای با تجزیه وتحلیل پلان های معماری و اجزاء سازنده اصلی از قبیل: بینه، گرمخانه، میاندر و فضاهای خدماتی14 حمام از سراسر استان فارس، نه نمونه در اقلیم گرم و پنج نمونه دیگر در اقلیم سرد گردیده است. در این بررسی ها به مصالح، تناسبات، تزئینات، فرم و الگوی استقرار و ارتباط فضایی پرداخته شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهند: 1)فضاهای اصلی اغلب این حمام ها بر اساس هندسه و فرم هشت ضلعی شکل گرفته اند و مشابهت های آن نشان از یکسان بودن سبک آن ها دارد که احداث فضای چال حوض ازجمله اصلی ترین مشخصات اقلیم گرم و خشک و نیمه مرطوب جنوبی استان است؛2) در هر دو اقلیم گرم و سرد اغلب از مصالح سنگ، آهک و ساروج استفاده شده است؛3) به طور میانگین در اقلیم گرم نسبت طول به عرض حمام ها1/1.67و در اقلیم سرد 1/1.7 است؛ 4) بینه در حمام های قاجاری سطح استان بزرگ تر از گرم خانه است، به طور میانگین مساحت فضای بینه و گرم خانه در اقلیم سرد نسبت به گرم در کل فضای یک حمام بزرگ تر است و این در حالی است که مساحت کل حمام های این اقلیم کوچک تر از اقلیم گرم استان هستند؛ ودر نهایت اینکه 5) تزئینات حمام ها عموما شامل کاربندی است.
    کلیدواژگان: حمام، اقلیم گرم و خشک، الگوی استقرار فضایی، دوره ی قاجار، استان فارس
  • زهرا برزگر*، شاهین حیدری صفحات 21-32
    ورودی دارای نقش های کالبدی گوناگون مانند تامین و نظارت بر ارتباط درون و بیرون، نفوذپذیری، تبدیل پذیری، خوانایی و دعوت کنندگی است. بر اساس تحقیقات بر ورودی ساختمان های سنتی، عامل آسایش حرارتی بیرونی کاربران نقشی تعیین کننده دارد. مقاله حاضر با هدف تامین آسایش حرارتی بیشتر ورودی بناها، به بررسی رابطه این پارامتر در ورودی خانه های سنتی شیراز با کمک تکنیک های سایه اندازی و عمق ورودی پرداخته است. سردر این خانه ها با کمک عمق ورودی، نقش سایبان افقی را اجرا نموده اند. در این مسیر میانگین ماهیانه حداکثر زاویه تابش خورشید نسبت به سطح زمین شیراز اندازه گیری شد و شرایط سایه افکنی در عمق ورودی با محاسبه میانگین ماهیانه ارتفاع سایه پیش بینی گردید. با کمک مقایسه نتایج حاصله از میانگین ماهیانه و سالیانه سایه مدخل ورود زمستان و تابستان، ارتفاع سایه و عمق ورودی مطلوب ماهانه مشخص شد. همچنین نسبت طول سایه مطلوب زمستان و تابستان برابر 61/11 گردید. از این روبا بهره گیری از این تکنیک ها، آسایش حرارتی با گرمای تابش خورشید در فصل سرد و با سایه در فصل گرم فراهم می شود. به علاوه عمق ورودی بهینه شیراز در جهت جنوب برابر با 2207/0 متر (معادل تنها 22 سانتی متر) محاسبه گردید. بنابراین در تعیین جهت تقسیم بندی زمین، یا در انتخاب جهت ورودی و طراحی ورودی و حتی فرم آن، می توان نکات به دست آمده از معماری سنتی و فرمول های حاصله را لحاظ نمود. بنابراین عمق و ارتفاع و جهت و میزان سایه مطلوب تابستان و زمستان ورودی قابل تعیین و پیشنهاد است.
    کلیدواژگان: طراحی اقلیمی، معماری سنتی، ورودی، سایه، آسایش حرارتی خارجی
  • مهشید کریمی* صفحات 33-50
    خانه اصلی ترین مکانی است که انسان در تمام دوران زندگی اش با آن سروکار دارد. نخستین و مهم ترین جهانی است که آدمی درطول حیات خویش در آن سکنی می گزیند و شخصیت می یابد. هم چنان که انسان در حال رشد، تحول و شکوفایی است، خانه نیز فراتر از یک چهار دیواری خنثی، به تجربه در می آید و به نمادی از خود مبدل می شود. خودی که همواره در حال تغییر و تحول است. از این منظر، خانه مکانی برای «شدن» است، نه «بودن». همچون ساکن رشد می کند، شخصیت می یابد و این گونه در پیوند عمیق با ساکن قرار می گیرد. در راستای تحقق این امر، پژوهش حاضر، خانه ای «خوانش پذیر» را پیشنهاد می کند که تازه ترشدن آدمی در طول دوران، موجب خوانش های نوینی از آن می شود و می تواند با ساکن در دوره ها و حالات مختلف ارتباط برقرار کند. چنین خانه ای با فراهم کردن امکان تفاسیری متنوع و خلاقانه برای مخاطبانش به آیینه ای بدل می شود که در هر زمان هر بیننده به لحاظ شفافیت آن، عکس خود را در آن می بیند، با آن به گفت وگو می نشیند و نه تنها «درخانه » بلکه «با خانه» زیستن را تجربه می کند. لذا این پژوهش با هدف تبیین «عوامل موثر بر شکل گیری مسکن خوانش پذیر» در قالب تحقیقی از نوع کیفی و با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و تحلیل دیدگاه ها و نظریه های مرتبط، ابتدا به بحث «خوانش» پرداخته و با بررسی چگونگی فرایند ادراک و خوانش مکان، هم زمان دو مشخصه ی «تعین وقاعده مندی» و «عدم تعین و رازآمیزی» را در «خوانش پذیری» مسکن مهم می شمرد. از این منظر معانی بالقوه ای که در مسکن جاری هستند بایستی در حدی باشند که هم احتمال و پیش بینی آن ها با توجه به الگوهای عام و از قبل شناخته شده را بدهند (تعین) و هم به سبب پرسش انگیزی آفرینش معنای جدید را ممکن سازند (عدم تعین). درادامه پس از تبیین این دو مشخصه، براساس نسبت درست بین این دو، عوامل موثر برخوانش پذیری مسکن بیان می شود. براین اساس آشنایی، خوانایی و هم افزایی لایه های معنا در بخش تعین مسکن و عواملی چون معانی چندگانه و معانی عمیق هستی بخش در بخش عدم تعین و رازآمیزی مسکن معرفی شده اند. در این راستا، غنای حسی، تنوع و پیچیدگی فضاها و جزءفضاها در ارتباط با حضور معانی چندگانه و سکوت کالبد، حضور فضاهای سرنمونی و عناصر آشنایی زدا در ارتباط با معانی عمیق هستی بخش بیان شده اند.
    کلیدواژگان: خانه خوانش پذیر، ساکن، مسکن، خوانش
  • سید محمدرضا قدکیان *، حمیدرضا بیگ زاده شهرکی، لیلی اولیا صفحات 51-69
    شهرهای تاریخی مشحون از آثار و لایه هایی هستند که در گذر زمان به تدریج در زیر لایه های جدید پنهان گردیده یا در اثر عوامل مختلف، در معرض فرسایش و دگرگونی قرار گرفته اند، اما با این وجود، قصه شکل گیری هسته های تاریخی شهرها و عناصر مهم و شاخص آنها در همین لایه ها مضبوط گردیده است. معمولا در روند حفاظت عالمانه از شهرهای تاریخی جهان سعی می گردد از آثار و لایه های تاریخی شهرها به نحو شایسته ای صیانت گردد تا از طریق برقراری ارتباط معنادار میان آنها بتوان به سیر شکل گیری، تحول، تکامل و دگرگونی شهر در ادوار مختلف راه یافت، اما متاسفانه برخی از طرح هایی که در حوزه بافت های با ارزش شهرهای ایران به مرحله اجرا می رسند به دلیل عدم شناخت کافی منجر به پاکسازی لایه های تاریخی شهر می گردند که اثرات جبران ناپذیری بر ساختار شهرها به جا می گذارند. یکی از دلایل این امر را می توان در ضعف مطالعات و منابع مکتوب پیرامون هسته ها و مناطق تاریخی شهرها جستجو نمود. به عنوان نمونه طرح توسعه امام زاده جعفر(ع) یزد در سال 1392 یکی از نمونه طرح هایی بود که بدون درک زمینه و خطوط تاریخی به مرحله تصویب رسید و مداخلاتی نیز در راستای تحقق آن به اجرا درآمد که غالبا با تخریب هایی در بافت تاریخی پیرامون امام زاده همراه بود. با توجه به این مهم، این مقاله در پی آن است تا با بررسی محله تاریخی امام زاده جعفر(ع) از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای و استناد به مفهوم و شکل شهر و محله ایرانی، ضمن معرفی عناصر شاخص و ساختار تشکیل دهنده محله، به تبیین لایه های پنهان محله و نسبت آن در ارتباط با توسعه شهر بپردازد که در طرح های بزرگ مقیاس در این محدوده، مغفول مانده و بعضا پاکسازی شده است.
    پژوهش حاضر با به کارگیری ترکیبی از روش های تحقیق تاریخی و توصیفی تحلیلی به انجام رسیده است. نتایج اصلی این پژوهش، بیان دلایل و زمینه های توسعه و رونق شهر در محدوده محله امام زاده، شناخت گذرهای تاریخی شهر و روند توسعه بازار در ارتباط با عناصر ساختاری محله امام زاده و نظام های قابل شناسایی در این روند می باشد که باید در طرح های شهری مرتبط با این محدوده مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساختار تاریخی، سیرتحول، توسعه کالبدی، محله امام زاده جعفر(ع)، یزد
  • محسن عباسی هرفته *، سمیرا عادلی صفحات 71-82
    این مقاله با هدف ارتقاء مفهوم معماری پایدار، در پی پاسخ به این سوال است که «چگونه می توان رابطه هم افزایی میان معماری و طبیعت برقرار ساخت؟» در این مسیر با بهره گیری از روشی کیفی و ترکیبی، پس از آسیب شناسی تفکر پایداری محیطی در معماری بر پایه متون حوزه دانش پایداری و معرفی شکل مطلوب رابطه معماری و طبیعت مبتنی بر مبانی ایرانی اسلامی و تلخیص و تفهیم محتوای این متون از طریق روش تحلیل محتوا، سعی کرده وجه بنیادین اما مغفول «معماری پایدار» را شناسایی و در قالب روش استدلال منطقی، مفهوم «معماری پایه دار» را برای تکمیل آن مطرح نماید. سپس با رجوع به مصادیق موجود معماری گذشته ایران با روش نظریه مبنایی، پایه داری در معماری را که بر اساس فهم وجوه سه گانه طبیعت (کالبدی، ذاتی و نشانه ای) در سه سطح عینی، سرشتی و نمادین با طبیعت گفتمان برقرار می کند، معرفی و تشریح نماید. متناظر با این سه سطح «حضور مستقیم عناصر طبیعی»،«بهره مندی از قوانین طبیعی و ویژگی های سرشتی »و«حضور نمادین عناصر طبیعی» در این معماری، هماهنگی قابل اعتمادی میان معماری و طبیعت را موجب می شود، هماهنگی که ضمن بهره مندی معماری از طبیعت، نه تنها به طبیعت آسیب نمی رساند، بلکه باعث هم افزایی معماری و طبیعت نیز می گردد. به نظر می رسد توجه به مفهوم پایه داری و ذکر مصادیق آن در معماری گذشته ایران، می تواند مفهوم پایداری در معماری ایران را روشن ساخته و ارتقاء ببخشد.
    کلیدواژگان: طبیعت، معماری پایدار، پایه داری، معماری پایه دار
  • حسین پورمهدی قائم مقامی* صفحات 83-100
    دانشوران کوشیده اند بر اساس نحله های مختلف زبانشناسی و تعمیم آنها در حوزه معماری، به بیان سرشت زبانی معماری بپردازند. دیدگاه های مختلف متاثر از فلسفه یا حکمت، تلقی های مختلفی از زبان ارایه نموده است و از این رو تبیین های متنوعی از معماری به مثابه زبان اندیشیده شده است. در تمامی جستجوهایی که انجام شده است، زبان معماری وابسته به ریشه های تفکر در نوع جهان بینی یک گفتمان خاص سنجیده شده است. نوشتار حاضر تلاش کرده است زبان معماری را در اتصال به ریشه هایی از هستی مورد مطالعه قرار دهد. به بیان دیگر، به زبان معماری به مثابه زبانی در امتداد زبان هستی در قالب تحقیقی در مدخل موضوع بیندیشد. روش تحقیق به صورت ترکیبی از استدلال منطقی و توصیفی-تحلیلی می باشد.
    در نتیجه تحقیق؛می توان گفت زبانی برای معماری وجود دارد که خاصیت خود را مرهون شناخت انسانها از هستی است. تکیه بر فهم هستی و شیوه های بودن در هستی چارچوبی برای فهم آن می گشاید. از اصول مترتب بر زبان معماری، اصل ظهور، تشابه، تفرد، تفاهم، تحول و توصل است. از استعدادهای این زبان، استعداد معناداری، روایت حیات انسان، متبلور ساختن توصیفات، ایجاد مامن، استعداد ایجاد پذیرش، ایجاد لطافت، خویشاوندسازی، استعداد منحصر به فرد بودن بیان می شوند.از وجوه آن تقرب به فهم استعدادهای مصالح، تقرب به قاعده های رشد، دوری از اتلاف و حرکت در جهت قدر شناسی مصالح، تقرب به فهم تناسبات طبیعی، توجه به کهن الگوها، توجه به شیوه های زیستن، تاکید بر رویش نو از نهاد کهنه قابل بیان هستند. قواعد همنشینی اجزای ساختن به صورت سازگار با هستی، مصلحت اندیشی در استخدام مصالح، دقت در شناخت اصالت های زندگی و رفتار انسان و توجه به نیت های برپایی بناها از منازل قدم گذاشتن در این عرصه است. امروزه موانعی برای پذیرش و باور به استقرار زبان معماری در امتداد زبان هستی وجود دارد که عبارتند از: تغییر نوع نگاه به انسان، جایگزینی حل مساله به جای کشف راز، اصالت یافتن زمان قراردادی به جای زمان حقیقی، کسب منفعت به جای اعطای محبت، جایگزینی کمیت به جای کیفیت که می بایست در مورد آنها تامل جدی شود.
    کلیدواژگان: زبان هستی، زبان معماری، ریشه، رشد
  • مجتبی کاویان*، غلام حسین غلامی صفحات 101-118
    تفاوت و تنوع های موجود در الگوهای معماری مسکونی در یک ناحیه اقلیمی، می تواند ناشی از تنوع سبک های زندگی و روش های تامین مایحتاج یک خانواده باشد. هدف اصلی این پژوهش آن است که شکل گیری و سازماندهی فضاها را در معماری مسکونی از گذر نگاه به معیشت و فرهنگ جستجو کند. این پژوهش بر مبنای روش تحلیل کیفی پیش می رود. پس از بررسی مبانی نظری و پژوهش های پیشین، معیارهای بررسی خانه ها مشخص شده و سپس با استفاده از پدیدارشناسی معماری به مقایسه داشته های فضایی گونه های مختلف خانه در محدوده مورد پژوهش می پردازد. این مقاله پس از مقایسه تطبیقی چند معیار مشخص شامل ابعاد حیاط مرکزی، تعدد فضاها و اتاق ها و آثار گود برک در خانه های تاریخی تقسیم بندی ساده ای از خانه های تاریخی دارد که دو گروه اصلی ساختمان های مسکونی را در این بافت نشان می دهد. خانه های با حیاط کوچک و خانه های با حیاط بزرگ از سویی و خانه های دارای گود برک در ایوان و خانه های فاقد آن از سوی دیگر.
    نتایج این مقاله حاکی از آن است که وجود گود برک در ایوان خانه های کوچک به اثبات رسیده است و خانه های بزرگ تقریبا فاقد چنین تشکیلاتی هستند. آنچه که در این خانه ها در نگاه اول به چشم می آید، وظایف متفاوت هر کدام از فضاهای آن است. این پژوهش با تجزیه و تحلیل نظام فضاهای پر و خالی و جهت گیری فضاها و همچنین آثار و ادوات برک بافی در برخی از نمونه های شاخص تر این خانه ها، به این نتیجه می رسد که نظام شغلی و خانوادگی، در شکل این تفاوت ها موثر بوده اند. این مقاله نتیجه می گیرد که آنها در واقع واحدهای تولیدی یک شهر صنعتی پیشامدرن بوده اند که کار و زندگی را در هم آمیخته اند و تجسم کالبدی واژه کارخانه در زبان پارسی را تحقق بخشیده اند.
    کلیدواژگان: اقتصاد، برک بافی، بشرویه، گونه شناسی، معماری مسکونی
|
  • Hani Zairi, Fatemeh Vahidi, Mehdi Razani * Pages 1-19
    Traditionally Iranian societies have been particularly concerned with their cleanliness. This concern was intensified with their conversion to Islam that made them subject to ritual duties. While the forms and structures of Iranian bathhouses evolved over the long time, their overall spatial arrangement patterns have been almost unaltered. The eldest public bathhouses in Fars Province, Southwest Iran, date back to Zand and Qajar periods. The present study investigates the structural patterns, proportions, and spatial interrelations as well as their correlation with climatic issues in order to explicate the role of regional climate in designing bathhouses in Fars during the Qajar era. Field investigation and library studies were conducted through evaluating the building plans and their major sections including the apodyterium (bineh), tepidarium (garmkhaneh), the passage in between (myiandar), and the service rooms at 14 bathhouses across the province, eight of which were located in warm and very warm and the remaining 5 in cold and moderate zones, paying special attention to their construction materials, proportions, ornaments, forms, and patterns of spatial arrangement as well as spatial, numerical and climatic relations. The results conveyed that: 1) the main spaces feature an octagonal plan as a standard architectural style. Hot, dry and semi-humid climates in the Southern parts of the province also featured a pothole room; 2) In both warm and cold climates, dominant construction materials consisted of stone, plaster, lime, and saruj; 3) The average length-width ratio of the whole bathhouse was estimated to be 1.67-1 in warm and 1.7-1 in cold climates; 4) The apodyterium always exceeds the tepidarium in size throughout the province. While the bathhouses in colder zones are smaller in average, their apodyterium and tepidarium together make a larger portion of the total area of the bathhouse; and 5) Generally speaking, karbandi (ribbed vaults or decorative gypsum lines on the vaults) is the dominant decorative element.
    Keywords: bathhouse, warm, dry climate, spatial arrangement pattern, Qajar period, Fars province
  • Zahra Barzegar *, Shahin Heidari Pages 21-32
    The thermal comfort achievement was not only for the interior spaces. Outdoor thermal comfort was a main science in urban design in all aspects. One of the main parts of urban planning is entrances, due to having better social interactions. The entrance has different roles as providing gate and administering the entry and exit, infiltration, equivalence, readability and initiation. Due to the research on the traditional building’s entrance, the outdoor thermal comfort of residents has an affective role in entrance characteristics. In this research, the role of traditional house entrance depth and shadow on outdoor thermal comfort was investigated. The case studies were 10 traditional house entrances in the historical context of Shiraz. The entrances of these houses are like a horizontal shading device. The houses were constructed in Qajar period with random selection from 64 houses. The monthly maximum and minimum sun altitude angle was calculated and then for the hottest hour of a day (10-15) the shadow height was calculated. In this research the effect of sun azimuth angle was supposed zero. The monthly average of shadow height was calculated and with the comparison of the monthly and yearly amount of entrance shadow, the winter and summer shadow height and depth were performed. The ratio of shadow height of summer was 11.61. Therefore, the outdoor thermal comfort in winter (with solar heating) and summer (with shadow cooling) (hypothesis) was achieved. The maximum amount of shadow height was 20.8 m (for a house with 2.3 m entrance depth) and the minimum amount was 1.8 m (for a house with 0.2 m entrance depth). In addition, the optimized entrance depth with south direction for Shiraz was 0.2207. It was showed that the entrance depth of about 22 centimeters could achieve the summer shadow and winter solar radiation. So, in the selection of direction, form and position, it could be useful and could help to achieve the best entrance depth and shadow for outdoor thermal comfort. Finally, the formula of the best depth and height was determined and the shadow height, depth, direction and amount in summer and winter could be achieved.
    Keywords: climatic design, traditional architecture, outdoor thermal comfort entrance, shadow
  • Mahshid Karimi * Pages 33-50
    Home is a place with which man deals during his entire life. It is the first and everlasting world that he lives and takes shape in. As man grows, changes and finds himself, home too becomes something beyond a mere building, it experiences and becomes a symbol of itself, a self that is constantly changing. From this point of view, home, that grows and finds its personality like its habitant, is not a place to "be" in but a place to "become" in.
    To achieve this, the present research suggests a home that is "interpretable", a home that creates new readings as human changes by the passage of time and the habitant can relate to in different eras and situations. Such home becomes a mirror, providing opportunities for diverse and creative interpretations, a mirror so clear that anyone in anytime can see his picture in it, talk to it, not only live "in" it but live "with" it. Thus this research aims to explore "the factors affecting the creation of the interpretable house" in terms of research quality and based on a literature review and analysis of the views and theories related primarily to the question of "interpreting" by investigating how the process of perception and reading of locations "regularity and order" and "irregularity and mysterious" in "interpretability" considered important housing and then based on these two properties, explain the factors affecting the housing interpretability. The description of familiarity, readability and synergy between the layers of meaning in part determined by factors such as housing and multiple meanings and deep life meanings, housing sector and mysterious indeterminacy are introduced. In this regard, sensory richness, diversity and complexity associated with multiple meanings and silent spaces and details, the archetype of spaces and elements associated with the deconstruct elements expressed deep meanings.
    Keywords: interpretable house, resident­, house, interpreting
  • Seyyed Mohammad Reza Ghadakian *, Hamid Reza Beigzadeh Shahraki, Leila Owlia Pages 51-69
    Historic towns are full of works and layers that have been hidden gradually under new layers over the time, or some various factors cause deterioration and changes in them. Nevertheless, the story of formation of town's historic cores and their specific components has been recorded in the same layer. In the scientific process of conserving world historic towns, there are efforts to safeguard historical traces, clues and layers of cities properly, so through the meaningful communication between them, we can discover the process of development, evolution and transformation of a town in different periods. Unfortunately, some implemented projects in the valuable urban fabrics in Iran are leading to the clearing of historical layers due to lack of knowledge that causes irreparable damages to the structure of these towns. One reason is the lack of written sources about the historic cores and districts of towns. For example, the development plan of “Imamzadeh Jafar” (AS) shrine of Yazd in 2013 was one sample for an adopted project in which the context was completely neglected that caused interventions and demolition in historical context surrounding the shrine. Due to this attention, this article seeks to evaluate the historical district of “Imamzadeh Ja’far” (AS) through field and library studies and citing the meaning and form of the city and other quarters in Iran, so it can introduce specific elements and district structure, and state hidden layers and their relations to city development, that has been neglected in large-scale projects and in some cases has been cleared.
    The present study was performed by using a combination of historical and descriptive-analysis research methods. The results of this research are stating the reasons and backgrounds of development and the briskness of historic town in “Imamzadeh” district, recognizing the historic route of “Shahi” gate to the old “Mosala” of the city and the development process of Bazaar in relation with the structural elements of the district, which is necessary to be considered in urban projects for this zone.
    Keywords: Historical structure, Historic route, Physical development, District, Imamzadeh Jafar Shrine, Yazd
  • Mohsen Abbasi Harofteh *, Samira Adeli Pages 71-82
    In the contemporary era, modern approaches to architecture, taking account their growing shortcomings in providing appropriate environment for human inhabitation and interaction with nature, lead to crisis in human life e.g. water, soil and air pollution. Therefore, new theories with various approaches are proposed primarily to improve, firstly, the relationship between man and nature and secondly to revive the presence of nature in the architecture. One of these leading theories is the concept of sustainability and sustainable architecture which attempts to decrease destructive issues of modern architecture and make a friendly relationship between architecture and nature aiming for contemporary and future generations to benefit from the natural environment properly. Even though sustainability has been successful to some extent in improving and enhancing of architecture approach to nature in some scopes, it seems that in the relation between human-made environment and human and nature, fundamental concepts and principles are ignored. Instead, much attention is attracted to limited aspects and consequently superficial concepts are addressed deeply to the extent that sometimes the status of nature is reduced to an ecosystem and a mere material phenomenon. Explaining dimensions and aspects of natural manifestation in traditional architecture, this research aimed to find a way out of problems caused by sustainability approach, to deal with its challenges and shortcomings, and finally to promote this concept. In order to achieve this aim, the appropriate relation between nature and architecture based on true understanding of nature is argued. Firstly, sustainable academic texts as well as Iranian historic ones, through Content Analysis method was studied while environmental sustainable architecture is criticized; secondly, based on Logical Argument method, the missing point of sustainable architecture approach is revealed; thirdly, Iranian traditional architecture was surveyed through the Grounded Theory method, focusing on the relationship between this architecture and nature. The study of traditional Architecture in Iran reveals clearly the consideration of three basic dimensions of nature: first, the physical dimension including natural elements, e.g. water, soil, trees, second, the intrinsic dimension (the essence of nature) including the qualitative properties of natural phenomena, on the one hand, and rules and principles of nature on the other hand, and finally, the symbolic dimension of the nature which represents a part of the beliefs of traditional mankind, employing some patterns and figures abstracted from the nature. Consequently, a new approach is employed considering not only nature, but also the essence and the symbolic dimension of nature. In this regard, architecture establishes a constructive dialogue with nature based on its triple dimensions. It seems interaction and relation between architecture and nature will improve. The manifestation of nature in architecture, based on its three aspects is illustrated with some cases from Iranian traditional architecture. This architecture as history testifies, through harmonic and evolutionary approaches, makes a true relationship with nature which not only derives benefits from nature, but also conserves and enhances it.
    Keywords: architecture, sustainable architecture, Sustainability, nature, environmental sustainable architecture
  • Hossein Pour Mehdi Ghayem Maghami * Pages 83-100
    Theorists according to different linguistics paradigms, have tried to define the nature of language of architecture. Different views through philosophy have different expression about language nature of architecture. This paper tries to consider architectural language as a continuations of existence language through Islamic view. So, this research asks if architecture can be connected to roots of existence and by this goal is it going to approach understanding language for architecture. This research is primitive and author is in introduction of subject. Research method is both logical argumentation and descriptive-analytical .In result it can be said there is language for architecture rooted in existence language. It has some principles such as: appearance, likeness, interchangeability, uniqueness, revolution. It has some potentials such as: relation, narration of human life, description, making softness, having meaning. The properties of the language are: understanding potential of materials, approach to rules of growth, approach to natural proportions, attention to archetypes, attention to life styles, and stress on new composition through old ones. There is some introductory steps which are: assembly rules of making adapted to existence, attention to minds in architecture, seeking nobility of life,.….Nowadays, there are some preventions to consider architectural language in hierarchy as a continuation of existence language which are: changing the position of human, problem solving instead of exploring mystery, quantity instead of quality, which must be rethought.
    Keywords: existence language, architectural language, Root, growth
  • Mojtaba Kavian *, Gholam Hossein Gholami Pages 101-118
    Difference and variety of residential architecture patterns in one climatic area can be the result of a variety of life styles and the ways of supplying livelihoods. The main aim of this article is to search about formation and organization of spaces in the residential architecture with regard to their economy and culture. The research progresses based on qualitative analysis, After a glimpse of theoretical foundations and previous research, measures for surveying and classification of the houses emerged, and spatial properties in various types of house were compared in case study due to architecture phenomenology. After a comparative study on some certain criteria involving central courtyard, abundance of spaces, ruined signs of Barak (production of textiles), this article, made a simple classification of historic houses that involved two groups of residential architecture. The houses with small courtyards and the houses with large courtyards, on one hand, or the houses with signs of Barak (production of textiles) on the other hand.
    The results of this study suggest that ruined signs of Barak confirmed in the portal (ivan) of small houses and there are almost no such organization in large houses. What is seen in these houses at the first look is the different duties of its various spaces. By analysis of mass and space organization and remained signs of Barak in some prominent samples of these houses, this research concluded that job and family systems, has been effected on this differences. This article concludes that those houses has in fact been production units of a pre-modern industrial city that combine life and work that realized physical embodiment of the word "Karkhaneh" (factory) in Persian language.
    Keywords: economy, Barak, Boshruyeh, Typology, residential architecture