فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره داودی منظم، علی حاجی نژاد، محسن عباس نیا*، سیما پورهاشمی صفحه 1
    عدم تعادل فضایی و توسعه فیزیکی ناموزون در گستره مناطق به ویژه در محدوده شهرهای بزرگ، باعث شده پایش تغییرات کاربری زمین و هدایت آن در راستای کاهش آثار سوء در کوتاه مدت و بلند مدت اصلی ترین دغدغه سیاست گذاران و برنامه ریزان باشد. هدف از این تحقیق، پایش تغییرات کاربری اراضی زراعی شهرستان شهریار با سه روش حداکثر احتمال (MLC)، شبکه عصبی (NNC) و ماشین بردار پشتیبان (SVM)، طی بازه زمانی (1366- 1388) با استفاده از داده-های رقومی لندست است. نتایج تحقیق نشان داد که توسعه شهری منطقه طی دوره 22 ساله، روندی افزایشی ولی اراضی کشاورزی روندی کاهشی داشته است. تغییرات کاربری کشاورزی با روش های ماشین بردار پشتیبان، شبکه عصبی و حداکثر احتمال، نشان داد که این کاربری به ترتیب به میزان 37، 26 و 25% کاهش داشته است. همچنین نتایج روش های ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی به ترتیب نشان دهنده افزایش 57 و 41 درصدی کاربری-های شهری بوده، در حالی که روش حداکثر احتمال، کاهش 4 درصدی این کاربری را نشان می دهد، که نشان دهنده ضعف برآوردهای محاسباتی این روش می باشد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، پایش تغییرات، سنجش از دور، شهریار
  • محبوبه یاراحمدی، جعفر اولادی قادیکلایی، جاهده تکیه خواه* صفحه 15
    در این مطالعه ابتدا با استفاده از مدل مرسوم کاربری توریسم و 5 پارامتر اکولوژیکی (شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا، پوشش گیاهی و خاک)، مناطق مناسب برای استفاده تفرجی به دو شکل متمرکز و گسترده در پارک جنگلی شوراب شناسایی گردید. نتایج نشان داد که 46/447 هکتار از سطح پارک توان تفرج گسترده طبقه 1، 14/244 هکتار توان تفرج گسترده طبقه 2 و 515/401 هکتار توان تفرج متمرکز طبقه 2 است. با بررسی های مختلف مشخص شد که یکی از مشکلاتی که سبب افزایش ناهنجاری در طبیعت پارک می شود، عدم توجه به کلیه عوامل اساسی موثر در تعیین قابلیت تفرجی پارک (امکانات تفریحی و منابع آبی) می باشد. به همین منظور برای ارزیابی استفاده گردشگران از مکان-های تفرجی از مصاحبه حضوری با پرسش نامه استفاده گردید. همزمان با این ارزیابی و به منظور تهیه نقشه منابع آبی و امکانات پارک، کلیه نقاط مربوط به منابع آبی و امکانات پارک شناسایی شده و با GPS ثبت شد. نتایج نشان داد استفاده مردم از پارک مطابق طبقه بندی صورت گرفته نبوده و تفرج با امکانات و منابع آبی پارک ارتباط مستقیم دارد. لذا این فاکتورها به عنوان لایه های اطلاعاتی مثبت با نقشه توان تفرجی به دست آمده رویهم گذاری شده و نقشه نهایی توان تفرجی پارک بر اساس این عوامل به دست آمد. نتایج نهایی نشان داد که روش متداول با وجود کارآیی بسیار، به دلیل در نظر نگرفتن کلیه عوامل موثر در تفرج، نیاز به وارد کردن لایه های اطلاعاتی دیگری علاوه بر عوامل اکولوژیکی دارد. همچنین با دخالت فاکتورهای منابع آبی و امکانات توجه در مدل نهایی توان تفرجی، نقشه امکان توسعه برای طبقات تفرجی متمرکز درجه یک و دو تهیه گردید. نتایج حاصل از این نقشه ها نشان داد که بر اساس وسعت مکانی در جهت ارتقاء طبقات تفرجی منطقه برای طبقه متمرکز درجه یک، هفت اولویت و برای طبقه متمرکز درجه دو نیز سه اولویت وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تفرج، پارک جنگلی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شوراب
  • حلیمه پیری*، ابوالفضل بامری صفحه 29
    هدف از این مطالعه بررسی تغییرات مکانی و زمانی سطح آب زیرزمینی دشت سیرجان با استفاده از روش های زمین آماری در دوره آماری 1375 تا 1385 است. داده های سطح ایستابی مربوط به 30 حلقه چاه منطقه جمع آوری گردید. پس از کنترل کیفیت، صحت و بررسی نرمال بودن داده ها، سطح ایستابی با استفاده از روش های قطعی توان دهی عکس فاصله، روش چندجمله ای محلی، روش چندجمله ای جهانی با توان های 1، 2 و 3، روش توابع پایه شعاعی (اسپلاین کاملا منظم، اسپلاین با کشش، مولتی کوادریک، مولتی کوادریک معکوس، اسپلاین صفحه نازک) و روش های کریجینگ معمولی، کریجینگ ساده و کریجینگ گسسته میانیابی گردید. انتخاب بهترین روش میانیابی با استفاده از معیارهای میانگین خطا، مجذور میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین انجام و نقشه های پهنه بندی مکانی در دوره مطالعه ترسیم شد. نتایج نشان داد که واریوگرام مدل گوسین با ضریب تبیین 7/0 به عنوان بهترین مدل برازش شده به ساختار فضایی داده ها و روش چندجمله ای محلی و روش کریجینگ معمولی به ترتیب با داشتن مجذور میانگین مربعات خطا 6/43 و 85/23، بهترین روش میانیابی می باشند. نتایج همچنین نشان داد که روش کریجینگ معمولی با تغییرنما گوسی در مقایسه با سایر روش های بکار رفته، برای برآورد عمق سطح ایستابی آب زیرزمینی در هر دو دوره آماری دقت بیشتری دارد. پهنه بندی با روش کریجینگ معمولی نشان داد که سطح آب زیرزمینی در بیشتر نقاط دشت در دوره مطالعه افت داشته است. حداکثر این افت معادل 40 متر و به طور متوسط 15 متر می باشد. در نقاط غربی دشت سطح آب افزایش پیدا کرده که باعث تغییر جهت آب از سمت سفره آب شور غرب به سمت سفره آب شیرین و کاهش کیفیت سفره آب زیرزمینی دشت سیرجان شده است.
    کلیدواژگان: سطح آب زیرزمینی، میانیابی، زمین آمار، دشت سیرجان
  • ملیحه محمدی*، عبدالله سیف صفحه 47
    فناوری سنجش از ابزاری برای شناسایی و بررسی تغییرات رخساره های ژئومرفیک است. تهیه نقشه های ژئومرفیک و آشکارسازی تغییرات یکی از ارکان اصلی جهت اجرای طرح های مربوط به ارزیابی قابلیت اراضی است. در این تحقیق تغییرات رخساره های ژئومرفیک مخروطه دلتایی زاینده رود در بازه زمانی 27 ساله با استفاده از تصاویر ماهواره ای(MSS (1975 و(ETM+ (2002، نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی و مطالعات میدانی، مورد بررسی قرار گرفت. تصویر ماهواره ای +ETM به روش نزدیک ترین همسایه با درصد خطای 0/15 و تصویر ماهواره ای MSS با درصد خطای 0/18 تصحیح هندسی گردید. برای هر تصویر با استفاده از پروفیل طیفی و شاخص PCA بهترین ترکیبات رنگی کاذب تهیه گردید. پس از استرچ خطی با استفاده از روش طبقه بندی نظارت شده نقشه رخساره های هر دو تصویر با دقت کلی62% (MSS 1975) و دقت کلی 74% (ETM+ 2002) تهیه گردید. نقشه های حاصله با استفاده از روش مقایسه بعد از طبقه بندی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که رخساره زمین های پف-کرده از 13 کیلومتر مربع (MSS 1975) به 26 کیلومتر مربع (ETM+ 2002)، و رخساره پهنه ماسه ای- رسی نیز از 45 به 52 کیلومتر مربع افزایش وسعت داشته است. در حالی که بقیه واحدها به دلیل حاکم بودن شرایط خشکسالی و در پاره ای از موارد تغییر کاربری اراضی با کاهش مساحت مواجه بوده اند.
    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، مقایسه بعد از طبقه بندی، رخساره ژئومرفولوژی، دلتایی زاینده رود
  • مهدی غلامعلی فرد*، محسن میرزایی، شریف جورابیان شوشتری صفحه 65
    اراضی ساحلی استان بوشهر به علت موقعیت ویژه در صادرات و واردات دریایی، وجود ذخایر نفت و گاز، کشاورزی، وجود نیروگاه هسته ای، شرایط مناسب صید و صیادی و جاذبه های گردشگری از اهمیت راهبردی و اقتصادی بالایی برخوردار است. از این رو می بایست از روش های نوین جهت پایش و مدل سازی تغییرات در این مناطق استفاده نمود. هدف از این مطالعه، پایش و مدل سازی تغییرات کاربری اراضی در یک دوره 23 ساله (1367-1390) با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و زنجیره مارکف در محیط اکستنشن مدل ساز تغییرات اراضی (LCM) می باشد. بدین منظور از هفت متغیر، سه زیرمدل و دوره واسنجی 1379-1384 جهت مدل سازی تغییرات کاربری اراضی سال 1390 استفاده گردید. پس از ارزیابی صحت مدل با استفاده از آماره کاپا، نقشه پوشش اراضی سال 1395 با استفاده از دوره واسنجی 1390-1384 پیش بینی شد. نتایج نشان داد که در طول دوره مطالعه، تغییرات شدید از اراضی باز به اراضی کشاورزی و رهاسازی زمین -های کشاورزی در منطقه مشاهده گردید. از سال 1367 تا 1384 به میزان 19715/76 هکتار به وسعت اراضی کشاورزی افزوده شده و بین سال های 1384 تا 1390 تنها 14/48% از کاربری کشاورزی بدون تغییر مانده است و وسعت زیادی از کشاورزی رهاسازی شده است. از دیگر نتایج این تحقیقی توسعه زیاد کاربری شهری (17760/33 هکتار) است. در این مطالعه LCM توانست 0/76 از تغییرات را بدرستی پیش-بینی نماید. به طوری که در سال 1395 به میزان 12000 هکتار افزایش وسعت در توسعه شهری منطقه پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: پیش بینی تغییرات کاربری اراضی، سنجش از دور، شبکه عصبی مصنوعی، زنجیره مارکف، سواحل استان بوشهر
  • مرضیه مسیبی، محسن ملکی* صفحه 81
    افزایش روزافزون جمعیت، توسعه پدیده شهرنشینی و نیاز به تامین مناطق جدید مسکونی و منابع غذایی برای انسان ها باعث تشدید روند تغییر کاربری اراضی در نقاط مختلف جهان شده است. هدف این مقاله بررسی روند تغییر کاربری اراضی در 25 سال اخیر در شهرستان اردبیل می باشد. در این تحقیق، از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور و روش های آماری، تغییر سطح کاربری های اراضی مختلف براساس تفسیر تصاویر ماهواره ای لندست در سه دوره زمانی 1366، 1377 و 1390 بررسی گردید. پس از انجام تصحیحات هندسی و اتمسفری، محدوده مورد نظر با استفاده از نقشه های رقومی زمین مرجع شد. سپس نقاط تعلیمی برای هر یک از طبقات کاربری به تعداد کافی و با پراکنش مناسب اخذ گردید و با استفاده از طبقه بندی نظارت شده و الگوریتم حداکثر احتمال تشابه بهترین ترکیب باندی انتخاب و نقشه کاربری اراضی منطقه برای سال های 1366، 1377 و 1390 تهیه شد. با استفاده از آزمون صحت کلی و آماره کاپا صحت نقشه های تولیدی تعیین گردید. نتایج نشان داد که سطح کاربری های زراعت آبی، باغات، مناطق مسکونی، صنعتی و نیز اراضی بایر در فاصله سال های 1366 تا 1390 افزایش یافته و در مقابل سطح کاربری های جنگل، مرتع و اراضی دیم روندی کاهشی داشته اند. به طوری که در دوره 1366 تا 1377 سطح اراضی مرتعی 10/20% و سطح جنگل ها 0/5% کاهش یافته است. سطح اراضی دیم 5/62%، سطح اراضی زراعی آبی 1/8% و اراضی بایر 1/8% افزایش یافت. در دوره 1377 تا 1390 سطح اراضی مرتعی 7/9%، سطح اراضی دیم 11/52% و سطح جنگل ها 3/69% کاهش یافته است. سطح اراضی زراعی آبی 2/1% و اراضی بایر 17/7% افزایش یافته است. ضریب کاپا برای نقشه های سال های 1987، 1998 و 2010 به ترتیب 0/81، 0/87 و 0/89 بود.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، اردبیل
  • امیر پلهم عباسی*، حبیب الله امانی، مجتبی زارعیان صفحه 95
    امروزه بیابان زایی به عنوان یک مشکل اساسی در خیلی از نقاط دنیا مطرح می باشد. یکی از روش ها برآورد میزان بیابان زایی، مدل مدالوس می باشد. در این تحقیق شدت بیابان زایی دشت شمیل در شمال شرقی شهرستان بندرعباس که یکی از مراکز عمده کشاورزی استان هرمزگان می باشد، با استفاده از مدل مدالوس مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا چهار معیار (اقلیم، خاک، پوشش گیاهی و مدیریت) و معیار منطقه ای آب زیرزمینی که در روند بیابان زایی منطقه موثر بوده، انتخاب گردید. برای هر کدام از معیارها در مدل مدالوس شاخص هایی تعریف شده است. لایه های اطلاعاتی شاخص-های مربوط به هر یک از معیارها با استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی در نرم افزار ArcGIS®9.3 تهیه شد. این اطلاعات بر اساس روش مدالوس امتیاز دهی شده و از میانگین هندسی شاخص های هر یک از معیارها، نقشه نهایی وضعیت هر معیار تهیه و از میانگین هندسی معیارها، نقشه وضعیت فعلی بیابان-زایی منطقه تهیه گردید. نتایج نشان داد که 68/27% منطقه در کلاس بحرانی (ج)، 30/07% منطقه در کلاس بحرانی (ب)، 1/02% منطقه در کلاس بحرانی (الف) و 0/67% منطقه در کلاس شکننده (ج) قرار دارند. از بین معیارهای مورد مطالعه معیار کیفیت اقلیم به عنوان نامناسب-ترین و معیار کیفیت پوشش گیاهی هم به عنوان مناسب ترین معیار مشخص شدند.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، مدالوس، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دشت شمیل
|
  • Z. Davoudi Monazam, A. Hajinejad, M. Abbasnia*, S. Pourhashemi Page 1
    The loss of spatial balance and inharmonious physics development across regions، especially in the metropolitans has made monitoring changes in land use and its direction in harmony with reducing the harmful effects in the long and short run became the main issues of policymakers and policy planners’ concerns. The aim of the study was to detect changing in Shahriar''s land use via three methods of support vector machine (SVM)، neural network classifier (NNC) and maximum likelihood classifier (MLC) during (1987-2009) using LandSat digital images. The results showed that during a 22 years period، the urban development increased and agricultural land declined. The decline in agricultural land has been 37، 26 and 25 percent based on SVM، NNC and MLC methods، respectively. Furthermore، the result indicated that urban land has been increased 57 and 41 percent via SVM and NNC، while agriculture land has been decreased four percent based on MLC، which demonstrates the weaknesses in accounting estimates of this method.
    Keywords: Land use, Change detection, Remote sensing, Shahriar
  • M. Yarahmadi, J. Oladi Ghadikolaei, J. Tekyekhah* Page 15
    In this study، suitable areas in the Shourab forest park were identified for intensive and extensive outdoor recreation using five ecological parameters (slope، aspect، height، soil and vegetative cover). The result showed that 46. 447، 14. 244، and 515. 401 hectares of park area have the ability of class 1 extensive outdoor recreation potential، class 2 extensive outdoor recreation potential، and class 2 intensive outdoor recreation potential respectively. Besides it was determined that one of the problems caused increasing rudeness in park nature was absence of attention to all effective factors (water resources and recreation facilities) in assigning to outdoor recreation potential of the park. Therefore questionnaire and oral interview were used for evaluation of visitor''s suitable usage of outdoor recreation sites. In order to preparing of water resources and park facilities'' map، all area related to water resources and park facilities were identified and recorded using GPS. Result showed people usage of the park have not conformed to classification plan. It was also showed that outdoor recreation has a direct relation to water resources، facilities، and tourism charisma of the park. Therefore، these factors were intersected as positive informational layers with primary recreation capability map and a final recreation capability map was obtained based on those factors. The final results showed that despite the high efficiency of conventional method، due to the lack of consideration of all the factors affecting on outdoor recreation، other information layers (for example water recourses and recreation facilities) are also required in addition to ecological factors. In the last stage according to plan of final outing power، the map of development possibility was prepared in the park. The results of these maps showed that based on spatial extent for promoting regional outing based on spaciousness there are seven and three properties for first and second degree focused classes respectively.
    Keywords: Evaluation, Recreation, Forest park, Geographic Information System, Shourab
  • H. Piri *, A. Bameri Page 29
    The purpose of this research was to determine the temporal and spatial variation of groundwater levels of Sirjan Plain using geostatistical methods in the statistical period (1997-2007). The water level data of 30 wells were collected. The quality، accuracy and normality of data were controlled and the water table was interpolated by different interpolation methods including inverse distance weighted (IDW)، local polynomial interpolation (LPI)، radial basis function (RBF) completely regularized spline، spline with tension، multiquadric، inverse multiquadric، thin plate spline، ordinary kriging (OK)، simple kriging (SK)، disjunctive kriging (DK). The best interpolation method was determined based on mean error (ME)، root mean square error (RMSE) and coefficient of determination. The zoning map was also traced during investigation. The results showed that the Gaussian variogram model with 0. 7 coefficient of determination was the best fitted model for the spatial data and local polynomial interpolation method and ordinary kriging method with root mean square error of 43. 6 and 23. 85 were the best method of interpolation respectively. The results also showed that the ordinary kriging with Gaussian variogram was statistically more accurate in comparison to other methods for estimating the depth of the groundwater table in the two periods. Zoning with ordinary kriging showed that groundwater level has dropped in most parts of the plains during the study period. The groundwater level drop ranged to 40 meters with an average of 15 meters. The water level has increased in the western parts of the plain which causing a shift of water from the western salty water aquifer into sweet water aquifer; and decreasing of Sirjan Plain Aquifer quality accordingly.
    Keywords: Ground water level, Interpolation, Geostatistical, Sirjan Plain
  • M. Mohamadi*, A. Seif Page 47
    Remote sensing technology is a tool to identify and evaluate changes of geomorphic faces. Preparing the geomorphic maps and detecting of changes is one of the main elements in projects related to land capability assessment. In this study, geomorphic faces changes of the Zayandeh Rood Delta were detected in the 27 years period using MSS (1975) and ETM+ (2002) satellite images, topography and geology maps, and field visit. The ETM+ and MSS satellite images were corrected using the nearest neighbor method with a 0.15 and 0.18 percentage error respectively. For each image the best false colure composite (FCC) was prepared using spectral profiles and PCA index. After a linear stretch the maps of each image were prepared using supervised classification geomorphic with an overall accuracy of 62% (MSS 1975) and 74% (ETM+ 2002). The prepared maps were evaluated by the post-classification comparison (PCC) method. The results show that bloat lands has expanded from 13 km2 to 26 km2 and clay-sandy faces have increased from 45 to 52 km2. However the area of other units has been reduced due to the prevailing drought conditions and in some cases due to land use.
    Keywords: Change detection, Post, classification comparison (PCC), Geomorphic faces, Zayande Rood delta
  • M. Gholamalifard*, M. Mirzayi, Sh. Joorabian Shooshtari Page 65
    Coastal lands of Bushehr Province has a high importance in terms of marine exporting and importing, oil and gas reserves, agriculture, nuclear plant, suitable condition for fishing and tourist attractions. Therefore new desirable methods for monitoring and modeling changes are required to be used in these areas. This study was performed with the aimed of monitoring and modeling land use changes using Artificial Neural Network (ANN) and Markov Chain in Land Change Modeler (LCM) in 23 years period (1990-2011). After model accuracy assessment using kappa coefficient, land cover map of the year 2016 was predicted by the 2006-2011 calibration period. The results indicated that two trends include changes from open lands to agricultural and then quitting these agricultural lands have been observed during the study period. Such that, the agricultural area has increased to 19715.76 hectares from 1990 to 2006,but between 2005 to 2011, only 14.48% of agricultural lands has remained unchanged and the large area of those were finally left. In this study, LCM was able to predict 0.76 of changes correctly. So that it was predicted 12000 hectares increasing of extent urban development in the coastal lands of Bushehr Province in 2016.
    Keywords: Land cover change prediction, Remote sensing, Artificial neural networks, Markov chain, Coastal of Bushehr Province
  • M. Mosayebi, M. Maleki* Page 81
    Population growth، urban development and the need of new residential regions and resources for human food، enhanced land use changes all over the world. The aim of this study was detection of land use changes in the last 25 years in the county of Ardabil. In this research، changes in land use were investigated based on LandSat imagery interpretation in three time periods between، 1987، 1998 and 2010 using GIS and remote sensing techniques and statistical methods. The map of study region was then georeferenced using DGN after geometric and atmospheric correction. Sample points in each land use class were taken in sufficient number and of suitable distribution among the study area. Using supervised classification (maximum likelihood algorithm)، the best band combination and the land use maps for the years 1987، 1998، and 2010 were produced. The accuracy of the produced land use maps using overall accuracy and Kappa statistic was approved. The results indicated that some irrigated farming، gardens، residential and industrial areas and degraded lands have increased between 1987 and 2010; and the area of some land uses have decreased such as forests، rangelands and dry farming areas during this period. According to the findings from this research on the period of 1987-1998، rangelands and forests decreased 10. 20% and 0. 5% respectively، but dry farming lands، irrigated farming lands، and the barrier lanes have increased 5. 62%، 1. 8%، and 1. 8% respectively. In the period of 1998-2010 rangelands، dry farming lands and forests have decreased 7. 9%، 11. 52% and 3. 69% respectively، but irrigated farming lands have increased 1. 2% and the barrier lands have also increased 17. 7%. The kappa coefficient of land use maps was calculated 0. 81، 0. 87 and 0، 89 for the years 1987، 1998 and 2010 respectively.
    Keywords: Land use change, Geographic Information System, Remote sensing, Ardabil
  • A. P. Abbasi*, H. Amani, M. Zareian Page 95
    Desertification is a major problem in many parts of the world. Nowadays different methods are used to assess and map desertification. One of these methods is Medalus. In this study، the desertification severity of Shamil Plain in the northeastern of Bandar Abbas was evaluated using Medalus model. This area is one of the major agricultural areas in the Hormozgan province. For this purpose، four criteria (climate، soil، vegetation، and management) and regional groundwater، an effective criterion on the process of desertification were selected. Indicators for each criterion are defined in the model Medalus. Indicators for each criterion were prepared using geographic information systems with software ArcGIS®9. 3. These indicators were ranked according to Medalus model. The geometric mean was then calculated and map was produced for each criteria. Desertification status map of the study area was finally prepared using the geometric mean criteria. Results showed that 68. 27%، 30. 07%، and 1. 02% of study area are located in critical regions (C)، (B)، and (A) respectively; and 0. 67% of the regions is located in fragile class (C). Besides climate was determined as the most inappropriate criteria and vegetation quality was measured as the most appropriate criteria.
    Keywords: Desertification, Medalus, Geographic Information System, Shamil Plain