فهرست مطالب

سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی - سال هفتم شماره 3 (پاییز 1395)

فصلنامه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا یاری، غلامعلی حشمتی، حامد رفیعی صفحات 1-17
    هدف از تحقیق حاضر ارزیابی پتانسیل زنبورداری و تعیین جذابیت گیاهان مرتعی مورد استفاده زنبورعسل در مراتع ییلاقی چهارباغ استان گلستان در سال 1394 می باشد. بر این اساس، مدل نهایی پتانسیل زنبورداری از تلفیق چهار معیار اصلی درصد ترکیب گیاهان شهد زا و گرده زا (20 امتیاز)، فاصله از منابع آبی (10 امتیاز)، جاده و مسیر دسترسی (10 امتیاز) و متوسط دما در طول دوره زنبورداری (10 امتیاز) تعیین شد. بعد از تعیین تیپ های گیاهی به روش فلورستیک- فیزیونومیک، نمونه برداری از تیپ های گیاهی در منطقه معرف هر تیپ به روش تصادفی- سیستماتیک با استقرار 3 ترانسکت 300 متری و 30 پلات متناسب با نوع پوشش گیاهی منطقه انجام شد. نقشه منابع آبی منطقه و همچنین نقشه جاده با استفاده از GPS، پیمایش صحرایی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) رسم شد. 134 گونه گیاهی شهدزا و گرده زا مورد علاقه زنبورعسل از 80 جنس و 31 تیره گیاهی شناسایی شد. تیره های Asteraceae، Lamiaceae و Fabaceae به ترتیب با 29 (8/21%)، 23 (29/17%) و 19 (28/14%) گونه گیاهی دارای بیشترین درصد فراوانی گیاهان شهدزا و گرده زا در منطقه هستند. همچنین نتایج نشان داد گیاهان دارای جذابیت کلاس II و III بیشترین حضور (9/60%) و کلاس V کمترین حضور (3/2%) را در منطقه و با توجه به بازدیدهای منظم صحرایی تاریخ و طول دوره گلدهی اکثر گیاهان منطقه مراتع ییلاقی چهارباغ خردادماه تا شهریورماه است. همچنین نتایج مدل پتانسیل زنبورداری با استفاده از GIS نشان می دهد که از کل مراتع منطقه مورد مطالعه 62/17% (4/1562 هکتار) در طبقه پتانسیل متوسط (2S)، 41/72% (765/6419 هکتار) در طبقه پتانسیل پایین (3S) و 96/9% (5/883 هکتار) در طبقه عدم پتانسیل (N) قرار گرفته است. با توجه به نتایج حدود 03/90% منطقه (17/7982 هکتار) دارای پتانسیل برای زنبورداری بوده که با رعایت اصول می توان جهت زنبورداری اقدام و ضمن کسب درآمد، با کاهش فشار چرای دام به احیاء مرتع کمک کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، پتانسیل زنبورداری، جذابیت گیاهان، زنبورعسل، مراتع ییلاقی چهارباغ، استان گلستان
  • پروانه عسگرزاده، علی درویشی بلورانی، حسینعلی بهرامی، سعید حمزه صفحات 18-29
    دمای سطح زمین (LST)، پارامتری کلیدی در مطالعات محیطی، بخصوص پایش خشکسالی است. با توجه به محدودیت های زمینی تخمین LST در مقیاس های بزرگ، سنجش از دور حرارتی روشی مناسب است. هدف از این تحقیق، تخمین و مقایسه دمای سطح زمین، در روش های تک باندی و چند باندی با استفاده از لندست 8 است. داده های زمینی لازم از ایستگاه های هواشناسی فارابی (خوزستان) و کرج (البرز) هم زمان با عبور ماهواره در تاریخ های مورد نظر، اخذ گردید. توان تشعشعی و آب بخار موجود در اتمسفر، ورودی های روش های تک و چند باندی این پژوهش می باشند. پس از تصحیحات، پردازش و محاسبات لازم، LST برآورد گردید. از شاخصه ای آماری جذر میانگین مربعات (RMSE)، متوسط خطای مطلق (MAE) و ضریب تبیین (R2) جهت ارزیابی صحت نتایج استفاده شد. نتیجه این تحقیق نشان دهنده R2 بالای 9/0 در مقایسه با مشاهدات زمینی است. بالاترین دقت در روش تک باندی (باند 10) با بررسی MAE به میزان 04/1 و 98/0 درجه در ایستگاه های کرج و سپس فارابی، همچنین کمترین و بیشترین RMSE در روش های تک باندی (باند 10) و سپس چند باندی (ترکیب دو باند 10 و 11) مشاهده گردید. شرایط منطقه مطالعاتی از نظر دما، پوشش منطقه و آب بخار موجود در اتمسفر در نتایج و انتخاب باند حرارتی مناسب اثرگذار است که توجه به این شرایط در تخمین LST به ویژه در روش های چند باندی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: لندست 8، دمای سطح زمین، سنجش از دور حرارتی، باند حرارتی، توان تشعشعی
  • احسان رحیمی، عبدالرسول سلمان ماهینی، ستار سلطانیان صفحات 30-45
    بوم شناسی سیمای سرزمین عمدتا مبتنی بر الگوی لکه، راهرو و پس زمینه است. اگرچه این الگو در مطالعات بوم شناسی سیمای سرزمین بسیار کارآمد و موفق عمل کرده است، اما عقیده بر این است که این الگو نمی تواند نمایش صحیحی از ناهمگنی پیوسته ارائه دهد. همین عامل موجب شده تا برخی از محققین این رشته در پی یافتن شاخص های جدیدی باشند که به وسیله آن ها بتوان سیمای سرزمین را در چارچوبی پیوسته مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. هدف از این مطالعه، مقایسه قابلیت معیارهای پیوسته و گسسته در ارزیابی تکه تکه شدگی سیمای اراضی جنگلی گرگان با استفاده از تکنیک پنجره متحرک است. به این منظور ابتدا تصویر ماهواره اسپات در سال 1389 با استفاده از الگوریتم حداکثر احتمال طبقه بندی گردید سپس از تصویر ماهواره لندست در سال 1389شاخص پوشش گیاهی NDVI تهیه گردید. تکنیک پنجره متحرک در اندازه پنجره های 60، 90، 150 و 300 متر بر روی شاخص پوشش گیاهی و نقشه طبقه بندی شده با انتخاب شش معیار درصد سیمای سرزمین، جداشدگی، شاخص بزرگ ترین لکه، اندازه موثر شبکه، شاخص تجمع و شاخص شکل سیمای سرزمین در سطح کلاس بکار گرفته شد. به منظور مقایسه همبستگی میان تصاویر خروجی هر یک از این معیارها، از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج مقایسات آماری در اندازه پنجره های مختلف نشان داد که با افزایش اندازه پنجره مقادیر همبستگی تمامی معیارها افزایش می یابد، به طوری که بیش ترین مقدار همبستگی در اندازه پنجره 300 متر و در معیارهای درصد سیمای سرزمین و جداشدگی دیده می شود. تمامی معیارها در اندازه پنجره 60 متر کمترین مقادیر همبستگی را از خود نشان دادند و در این میان شاخص شکل سیمای سرزمین با 33/0 درصد دارای کمترین مقدار همبستگی است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، تکنیک پنجره متحرک، تکه تکه شدگی سیمای اراضی جنگلی، ماتریس سیمای سرزمین
  • فضل الله احمدی میرقائد، مرجان محمدزاده، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی صفحات 46-60
    ارزش های زیباشناختی به عنوان یکی از ویژگی های طبیعی مهم در نظر گرفته می شوند که از تعامل متغیرهای مختلف محیط زیستی و بصری ایجاد می گردند، و در ارتقاء کیفیت و شرایط زیستگاهی یک منطقه اثرات زیادی دارند. هدف از این مطالعه پهنه بندی ارزیابی کیفیت زیباشناختی حوزه آبخیز قره سو در جنوب غربی استان گلستان بر مبنای معیارهای بصری و محیط زیستی و با استفاده از مدل های تصمیم گیری فازی و چند معیاری مکانی است. به این منظور، نخست معیارهای ارزیابی از جنبه های مختلف فیزیکی، زیستی، اقتصادی-اجتماعی و بصری سرزمین بر اساس مطالعات کتابخانه ای و نظرات کارشناسی انتخاب شدند. جهت ارزشگذاری آن ها روش تحلیل سلسله مراتبی فازی مورد استفاده قرار گرفت. پس از تعیین اهمیت معیارها، تجزیه و تحلیل اطلاعات بر مبنای روش نقطه ایده آل فازی انجام شد. نتایج وزن دهی معیارها نشان داد که معیارهای تیپ پوشش گیاهی، قابلیت دید آبشار، تراکم پوشش گیاهی، نزدیکی به رودخانه و میزان بکر بودن به ترتیب با ارزش 206/0، 155/0، 114/0، 114/0 و 076/0 نسبت به معیارهای دیگر در ارزیابی کیفیت زیباشناختی منطقه مطالعاتی در اولویت قرار دارند. کمترین ارزش ها به عناصر انسان ساخت از جمله سکونتگاه های شهری و روستایی، جاده و راه و خطوط انتقال نیرو اختصاص یافت. نتایج ارزیابی کیفیت زیباشناختی منطقه مطالعاتی نشان داد طیفی از طبقات کیفیت زیباشناختی در منطقه وجود دارد و بیشتر سیماهای جنگلی که در قسمت هایی از مرکز و نیمه جنوبی حوزه قرار دارند دارای بالاترین کیفیت زیباشناختی هستند. نتایج این تحقیق می تواند در راستای حفاظت، احیاء و بازسازی ارزش های زیباشناختی منطقه مطالعاتی بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زیباشناختی، سیمای سرزمین، عناصر بصری، فازی سلسله مراتبی، فازی تاپسیس
  • ثریا یعقوبی، مرزبان فرامرزی، حاجی کریمی، جواد سروریان صفحات 61-77
    یکی از مشکلات اصلی مناطق خشک و نیمه خشک حاکمیت پدیده بیابان زایی است. بنابراین، شناخت و پیش بینی عوامل موثر در پیشرفت پدیده بیابان زایی می تواند در مدیریت بهتر این مناطق موثر واقع شود. هدف از این تحقیق ارزیابی صحت مدل شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی روند بیابان زایی و انتخاب موثرترین معیار بیابان زایی در دشت دهلران با استفاده از مدل ایرانی ارزیابی وضعیت بیابان زایی (IMDPA) است. در این روش دو معیار آب و اقلیم به عنوان عوامل موثر در بیابان زایی انتخاب شدند. برای معیار اقلیم سه شاخص بارش سالانه، شاخص SPI و تداوم خشک سالی و برای معیار آب پنج شاخص افت آب، نسبت جذب سدیم، کلر، هدایت الکتریکی و کل مواد محلول در آب ارزیابی شد. با استفاده از مدل مذکور هر شاخص امتیازدهی شد. سپس با میانگین هندسی نقشه های معیار و شدت بیابان زایی در نرم افزار ArcGIS®93 برای دوره مورد نظر تهیه شد. در نهایت داده ها به شبکه عصبی مصنوعی جهت پیش بینی وارد شدند. نتایج نشان دهنده کارایی بالای مدل های شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی روند بیابان زایی بود به گونه ای که دقت شبکه بالای 80 درصد و میانگین مربعات خطا کمتر از یک بدست آمد. همین طور بر اساس نتایج بدست آمده برای دوره پیش بینی شده مهم ترین معیارهای احتمالی تاثیرگذار بر شدت بیابان زایی منطقه به ترتیب معیارهای اقلیم و آب با متوسط وزنی 2 (متوسط زیر کلاس 1، 2 و 3)، 84/1 (متوسط زیر کلاس 1 و 2) رتبه بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، مدل ایرانی ارزیابی پتانسیل بیابان زایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دشت دهلران
  • سید آرمین هاشمی، سید رضا فاطمی طلب، حمیده کاوسی کلاشمی، مرتضی معدنی پور کرمانشاهی صفحات 78-88
    در طول دهه های اخیر جنگل های خزری توسط دخالت های انسانی مورد تعرض قرار گرفته اند. دسترسی آسان، فراوانی و تنوع محصولات جنگلی با ارزش منجر به افزایش تراکم جمعیت، ایجاد مناطق مسکونی جدید و فعالیت های جنگل زدایی شده است. آشکار ساختن تغییرات یکی از روش های اساسی در مدیریت و ارزیابی منابع طبیعی است. هدف از این مطالعه پایش تغییرات سطح جنگل های سیاه مزگی در دو مقطع زمانی (2000 و 2015)، با استفاده از تصاویر لندست +ETM سال 2000 و OLI سال 2015 است. به منظور تهیه نقشه وضعیت گستره جنگل در سال های 2000 و 2015، تصاویر با استفاده از 20 نقطه کنترل زمینی که به صورت تصادفی از سرتاسر حوزه برداشت، و با نقشه های توپوگرافی منطقه تصحیح هندسی گردید. پس از انتخاب بهترین مجموعه باندی با استفاده از شاخص فاصله باتاچاریا، طبقه بندی تصاویر با استفاده از الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی انجام گرفت. نتایج طبقه بندی به روش شبکه عصبی در تصاویر سال 2000 و 2015 در حوزه سیاه مزگی نشان داد که صحت کلی به ترتیب 75/95% و 96/95% است. همچنین مساحت اراضی جنگل طی سال های 2000 تا 2015 به اندازه 55/213 هکتار کاهش داشته است. همچنین مراتع متراکم نیز کاهش چشمگیری داشته اما در این بازه زمانی بر وسعت زراعت دیم و مراتع نیمه متراکم به میزان 95/169 و 6/9 هکتار افزوده شده است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، تصاویر لندست، پایش تغییرات، شبکه عصبی، جنگل زدایی، حوزه سیاه مزگی
  • سرور مکرونی، غلامرضا سبزقبایی، شهرام یوسفی خانقاه، ستار سلطانیان صفحات 89-99
    به منظور حفاظت معقول و خردمندانه از تالاب ها و همچنین شناخت تغییرات در ویژگی های آن ها که می تواند ناشی از عوامل طبیعی و یا فعالیت های انسانی باشد، می توان از فنون سنجش از دور و تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای استفاده کرد. هدف این تحقیق پایش تغییرات کاربری اراضی در محدوده تالاب هورالعظیم با استفاده از تصاویر لندست +ETM (سال 1382) و OLI (سال 1393) است. پس از انجام تصحیحات هندسی و اتمسفری، با استفاده از روش حداکثر احتمال و مقایسه بعد از طبقه بندی تغییرات پوشش/کاربری اراضی محدوده مورد بررسی قرار گرفت. ضریب کاپا برای نقشه سال 1382 و 1393 به ترتیب 91/0 و 89/0 به دست آمد. نقشه طبقه بندی سال 1393 نشان داد که سطح تالاب هورالعظیم از 84300 به 45500 هکتار کاهش داشته است. نتایج پایش تغییرات نشان می دهد که در طول دوره مطالعه به وسعت کاربری های مسکونی، مرتع اضافه شده و از سطح تالاب و اراضی کشاورزی کاسته شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که داده های سنجش از دور، به دلیل قابل تکرار بودن و دید وسیع و یکپارچه، می توانند نقش اساسی در بررسی تغییرات و مدیریت تطبیقی تالاب ها از جمله تالاب هورالظیم داشته باشند.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، کاربری اراضی، پوشش، پایش تغییرات، تالاب هورالعظیم
  • مریم ممبنی، عبدالعلی کرمشاهی، فرزاد آزادنیا، پرویز گرایی، کامران کریمی صفحات 100-112
    تحقیق حاضر به منظور بررسی پتانسیل بیابان زایی دشت عباس در منطقه نیمه خشک ایلام به وسعت 8/18028 هکتار با تکیه بر معیارهای خاک و پوشش گیاهی با استفاده از مدل ایرانی بیابان زایی صورت گرفت. با استفاده از این مدل هر یک از شاخص های عمق موثر خاک، بافت خاک، هدایت الکتریکی، درصد سنگ و سنگریزه، بهره برداری از پوشش گیاهی، تجدید حیات و وضعیت پوشش گیاهی با کمک نرم افزار ArcGIS®9.3، بدست آمده و نقشه مربوط به وضعیت هرکدام از معیارها تهیه شد. در نهایت با تلفیق و تعیین میانگین هندسی معیارها نقشه شدت بیابان زایی بدست آمد. نقشه شدت بیابان زایی بر اساس معیار خاک نشان می دهد که بالغ بر 4843 هکتار از منطقه که برابر با 8/28% است در طبقه کم و 13185 هکتار که معادل 13/73 درصد از منطقه است در طبقه متوسط قرار دارد. همچنین نتایج حاصل از میانگین هندسی شاخص های معیار پوشش گیاهی حاکی از این است که 99/7005 هکتار (86/38%) از مساحت دشت در طبقه کم، 45/407 هکتار (26/2%) از مساحت منطقه در طبقه متوسط و 35/10615 هکتار (88/58%) از مساحت منطقه در طبقه شدید جای دارد. نتایج حاصل از ارزش دهی معیارهای مورد بررسی بیان کننده این است که معیار پوشش گیاهی با ارزش 6/2 موثرترین معیار در افزایش شدت بیابان زایی دشت عباس است. بر این اساس مشاهده می شود که ارزش کمی شدت بیابان زایی برای کل منطقه در طبقه متوسط قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: معیار پوشش گیاهی و خاک، مدل ایرانی بیابان زایی، بیابان زایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
|
  • Reza Yari, Gholam Ali Heshmati, Hamed Rafiei Pages 1-17
    The aim of this study is to assess the potential of beekeeping and determination of attractiveness range plants used bee by geographic information system (GIS) in 2015 in Char-Bagh summer rangeland, Golestan. Accordingly, the final model of beekeeping potential of combining the four main criteria of nectar and pollen composition of plants (20 points), distance from water sources (10 points), roads and access routes (10 points) and the average temperature during the course of beekeeping (10 points) was determined. After the vegetation type’s floristic-physiognomic method, sampling the vegetation types in the area delimitation random-systematic method to deploy 3 transects 300 m and 30 plots were made according to the type of vegetation. Water resources map as well as the road map was drawn using Global position system (GPS), field visit and geographic information system (GIS). Nectar and pollen 134 plant species from 80 genera and 31 plant families’ favorite bee detected. Family Asteraceae, Lamiaceae and Fabaceae, respectively, with 29 (21.8%), 23 (29.17%) and 19 (14.28%) species with the highest frequency nectar and pollen plants in the region. The results showed that plants attractive class II and III, the most appearances (60.9%) and class V least of (2.3%) in the region and with regard to regular visits on the field and during the flowering period May to August are the most plants in Char-Bagh summer rangelands. The results show that using the GIS module beekeeping potential of the pasture area 17.62% (1562.4 hectares) average potential in the floor (S2), 72.41% (6419.76 hectares) on the low potential (S3) and 9.96% (883.5 ha) in the class of potential (N) is located. According to the results area of about 90.03% (7982.17 hectares) has been potential the principles of apiculture, beekeeping can be attempted with the principles and also earn money by reducing grazing pasture helped to revive.
    Keywords: Assessment, Potential beekeepers, Plants attraction, Bee, Char, Bagh summer rangelands, Golestan province
  • Parvaneh Asgarzadeh, Ali Darvishi Boloorani, Hossain Ali Bahrami, Saeid Hamzeh Pages 18-29
    Land surface temperature (LST) is a key parameter in environmental studies particularly for drought monitoring. Due to the ground limitations to measure the LST on a large scale, thermal remote sensing is a unique method for estimating LST. The aim of this article is comparing between LST estimation in single and multi-channel method using Landsat 8 thermal and reflective bands. Necessary ground data from meteorological stations Farabi (Khuzestan) and Karaj (Alborz) were taken to coincide with the dates and times of Landsat 8 overpasses. In this article Land surface emissivity and atmospheric water vapor content are major inputs for single and multi-channel LST estimation. After correction, processing and calculation of interest, LST were estimated. For result evaluation, statistical indices such as Root-Mean-Square Error (RMSE), Mean Absolute Error (MAE) and coefficient of determination (R2) were used. Results show the high value of R2 in all LST estimation method in comparison with ground measurement. In single channel using band 10 highest accuracy with MAE about 1.04 and 0.98 degrees in Karaj and Farabi station was seen respectively. The lowest and highest value of RMSE is in the single channel method (band 10) and multi-channel method (band 10 and 11) respectively. Study area conditions in terms of temperature; land cover and water vapor content affect the results and appropriate thermal band selection. Take-in consideration, especially using multi-band LST estimation method is suggested.
    Keywords: LandSat 8, land surface temperature, Thermal remote sensing, Thermal bands, Emissivity
  • Ehsan Rahimi, Abdol, Rasoul Salman Mahini, Sattar Soltanian Pages 30-45
    Landscape ecology is mainly based on the patch-corridor-matrix model. Although this model is efficient and has been successfully used in landscape ecology studies, but it is believed that this model cannot consider the continuous heterogeneity. This fact has encouraged researchers in the field to find new indicators for landscape analysis in a continuous framework. The aim of this study is a comparison of continuous and discrete indices in measuring Gorgan forest landscape fragmentation based on the moving window technique. This technique was performed on a classified map derived from SPOT satellite image in year 2010 using a maximum likelihood algorithm and on NDVI vegetation index from a Landsat satellite image of the year 2010. Window sizes were considered in 60, 90, 150 and 300 meters and six landscape class-level metrics were selected for the comparison including LPI, LSI, SPLIT, MESH, AI and PLAND. To assess the correlation between the output images of each of these metrics, the Spearman rank correlation coefficient was used. The results of the statistical comparisons of different window sizes showed that the values of the correlation coefficient were increased with increasing window size, as the high correlation values were seen when the window size was 300m belonging to PLAND and SPLIT metrics. All of the metrics had minimum correlation values in the window size 60m and the LSI metric had the lowest correlation (0.33).
    Keywords: Remote sensing, Moving window technique, Forest landscape fragmentation, Landscape metrics
  • Fazlollah Ahmadi Mirghaed, Marjan Mohammadzadeh, Abdol, Rasoul Salman Mahini, Seyed Hamed Mirkarimi Pages 46-60
    The aesthetic value of landscape is considered as one of the most important natural resources created by the interaction of different environmental and visual variables. These values are among the factors that have a large impact on land quality and habitat conditions. This study was implemented with the aim of combining visual and environmental elements of aesthetic quality assessment of Gharahsoo watershed in the southwestern Golestan Province of Iran based on Fuzzy and multi criteria decision making models. First, the evaluation criteria, including various aspects of physical, biological, socio - economic and visual features of the study area were selected based on a literature review and expert’s opinion. Fuzzy analytical hierarchy process (FAHP) method was used for weighting. In the next stage, data analysis was conducted based on a fuzzy technique for order preference by similar to ideal solution (FTOPSIS) method. The weighting results of evaluation criteria showed that the criteria vegetation type, waterfall viewshed, vegetation density, proximity to rivers and naturalness with values 0.206, 0.155, 0.114, 0.114 and 0.076 respectively, are priority to other criteria in the aesthetic quality assessment of the study area. Man-made elements, including urban and rural settlements, roads and power transmission lines have received the lowest priority. Also, the results proved that there are aesthetic quality classes in various types in the study area, including most of the forest landscape in the central and south of the study area, as well as the southeast and west parts.
    Keywords: Aesthetic quality, Landscape, Visual elements, Fuzzy analytical hierarchy process (FAHP), FTOPSIS
  • Soraya Yaghoobi, Marzban Faramarzi, Haji Karimi, Javad Sarvarian Pages 61-77
    Desertification is recognized as a main problem in the arid and semi-arid areas. Therefore, identification and prediction of the effective factors in development of desertification are very important for better management of these areas. The main purpose of this study was evaluating the accuracy of an artificial neural network model for predicting the desertification process and selects the most effective criteria on desertification in the Dehloran plain by using the Iranian model for desertification potential assessment (IMDPA). In IMDPA model, water and climatic were selected as effective factors in desertification. In this model, three indicators for climate criteria; annual precipitation, drought index (Standardized precipitation index; SPI and continued drought and for water criteria; ground water table depletion, sodium absorption ratio, Cl, electrical conductivity (EC) and total dissolved solids were evaluated. Each index was rated using of IMDPA model. Then desertification intensity and criteria maps were prepared using a geometric average for predicting period in ArcGIS®9.3. Final data were entered into neural network to predict. The results showed that the neural network model has a high efficiency for predicting the desertification process in the study area. The accuracy of the model was about 80% and mean square error (MSe) was less than one. In addition, the climate factor and the index of EC were found the most effective variables for predicting the desertification process. In 2015-2016 predicted the most important probable criteria affecting the intensity of desertification were climate and water with weighted average 2 (moderate in sub-class1, 2 and 3), 1.84 (moderate in sub-class 1and 2), respectively.
    Keywords: Artificial neural network (ANN), Iranian model for desertification potential assessment (IMDPA), Geographic information system (GIS), Dehloran plain
  • Seyed Armin Hashemi, Seyed Raza Fatemi Talab, Hamide Kavousi Kalashmi, Mortaza Madanipour Kermanshahi Pages 78-88
    In recent decades Caspian forest has been attacked by human intervention. Easy access, abundance and diversity of valuable forest products led to an increase in population density, development of new residential areas and activities of deforestation. Change detection is essential in the assessment and management of natural resources. The aim of this study, was to monitor changes in forests of Siyahmezgi watershed in two time periods (2000 and 2015), using LandSat ETM (2000) and OLI (2015) images. Images were geometric corrected using 20 ground control points that are randomly taken from all over the watershed area, and topographic maps. After selection of the best indicators of using Bhattacharyya distance, image classification using an artificial neural network algorithm was performed. The results of classification of neural network method of Siyahmezgi watershed in two time periods (2000 and 2015) showed that overall accuracy is equal to 95.75% and 95.96%, respectively. The area of forest lands during 2000 and 2015 has been reduced in size 213.55 ha. In addition, in this area dense rangelands have declined, but during this period the extent of dry farming and semi-dense rangelands have 169.95 and 9.6 hectares were added, respectively.
    Keywords: Remote sensing, LandSat images, Change detection, Neural networks, Deforestation, Siyahmezgi watershed
  • Soroor Makrouni, Gholam Reza Sabzghabaei, Shahram Yousefi Khanghah, Sattar Soltanian Pages 89-99
    In order to protect the reasonable and sagely of wetlands and also recognize the changes in their characteristics which can be caused by natural factors or human activities used remote sensing techniques and satellite image analysis. This study aimed to evaluate land use changes of Hoor Al Azim Wetland using LandSat ETM (2003) and OLI (2014) satellite images. After geometric and atmospheric correction, maximum likelihood and post-classification techniques were used to detect land use/cover changes. The overall classification accuracy and the Kappa coefficient for the produced maps to 2003 and 2014 were 0.91 and 0.89, respectively. Map classification of 2014 showed that the area of Hoor Al Azim wetlands has been decreased from 84300 to 45500 hectares. The results of change detection showed during the study residential, and rangeland area had increased, but agricultural and wetland had reduced. The findings of this study denoted that remote sensing data can provide appropriate information for specifying land use changes due to their repeatability, and broad vision. This approach will support adaptive management of wetlands such as Hoor Al Azim wetland.
    Keywords: Remote sensing, Land use, cover, Change detection, Hoor Al Azim wetland
  • Maryam Mombeni, Abdol Ali Karamshahi, Farzad Azadnia, Parviz Garaee, Kamran Karimi Pages 100-112
    The aim of this study was assessed desertification potential of the Dashte Abbas in the semiarid region of Ilam provience18028.8 hectares by using the Iranian model of desertification potential assessment (IMDPA) on soil and vegetation cover indicators. The geometric average for each index including effective soil depth, soil texture, electrical conductivity of soil, percent of gravel, the operation of the plant, the revitalization of vegetation and vegetation condition was obtained using ArcGIS®9.3 and the status map of each criteria was prepared. Finally, by combining and determination of geometric mean desertification intensity map was obtained. The desertification intensity map based on soil criteria demonstrated that over 4843 hectares (28.86% of the total area) and 13185 hectares (73.13% of the total area) has been taken in low and moderate classes, respectively. Also the obtained results from geometric average of vegetation cover criteria indices showed that 7005.99 hectares (38.86% of the total area) in the lower classes and 407.45 hectares (2.26% of the total area) and 10615.35 hectares (58.88% of the total area) has been taken in moderation and Severe classes, respectively. The results of the assessment the considered Catteries indicating that vegetation cover criteria with values of 2.6 is the most influential criteria in the severity of desertification in the study area. Accordingly, it can be said that the quantitative value of the desertification intensity of the total area has been taken in moderate class.
    Keywords: Vegetation, soil indicators, Iranian model of desertification potential assessment (IMDPA), Desertification, Geographic information system (GIS)