فهرست مطالب

سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی در منابع طبیعی
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیده آلیانی، ساسان بابایی کفاکی*، امیر صفاری، سید مسعود منوری صفحات 1-17
    در این تحقیق به منظور تخصیص اراضی برای توسعه اکوتوریسم از روش ارزیابی چند معیاره مبتنی بر فرآیند تحلیل شبکه ای و منطق فازی استفاده گردید. معیارهای اکولوژیکی شامل خاک، اقلیم، منابع آب، زمین شناسی و فیزیوگرافی و معیارهای اقتصادی و اجتماعی شامل کاربری اراضی، فاصله از جاده، فاصله از اراضی ساخته شده، فاصله از جاذبه های دیدنی و فاصله از امکانات گردشگری شناسایی و به روش فازی کمی شدند. جهت تهیه نقشه کاربری اراضی از داده های سنجنده OLI ماهواره لندست 8 استفاده شده است. عملیات برداشت زمینی در تیر 1394 انجام شد. سپس اقدام به رتبه بندی عوامل موثر در تخصیص اراضی به اکوتوریسم با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای گردید. در آخرین گام با استفاده از عملگر ترکیب خطی وزنی (WLC) کلیه لایه های اطلاعاتی در محیط ArcGIS®10.1 تلفیق شدند و نقشه نهایی توان توسعه اکوتوریسم تهیه گردید. به منظور صحت طبقه بندی به صورت تصادفی 20 درصد از واحدهای همگن دارای قابلیت برای اکوتوریسم در عرصه بررسی و مشخص گردید که 94 درصد از واحدهای شناسایی شده به تفکیک توان طبقات با شرایط طبیعی سرزمین انطباق دارد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که معیارهای اکولوژیکی مجموعا 64/0 از وزن نهایی را به خود اختصاص داده و این نشانه دخالت بیشتر معیارهای اکولوژیکی در ایجاد قابلیت برای اکوتوریسم می باشد. همچنین از کل سطح عرصه 2/75 درصد دارای توان برای توسعه اکوتوریسم و 8/24 درصد از سطح منطقه فاقد توان می باشد. از مناطق باقابلیت قابل قبول ازنظر کاربری اکوتوریسم، حدود 32/30 درصد از سطح منطقه دارای توان زیاد می باشد. استفاده توام از منطق فازی و روش ANP در تعیین ارجحیت و وزن معیارها نسبت به یکدیگر شرایط منطقی تر و انعطاف پذیرتری را برای ارزیابی به روش WLC فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، فرآیند تحلیل شبکه ای، ترکیب خطی وزنی، مقایسه زوجی، طالقان
  • مجید صادقی نیا*، مهدی تازه، زهرا جعفری، کوروش کیانی صفحات 18-30
    توسعه گیاهان بومی یکی از راهکارهای احیاء مراتع تخریب شده می باشد. گاوزبان خارک دار (Anchusa strigosa) یکی از گونه های مرتعی شهرستان دزفول و گونه ای دارویی و صادراتی است. با توجه به تخریب این گونه، تحت تاثیر چرای مفرط و تخریب مراتع، می توان با ملاحظه خواهش های اکولوژیکی گونه مذکور، اقدام به توسعه رویشگاهی آن نمود. هدف از این تحقیق تعیین رویشگاه بالقوه برای توسعه گونه گاوزبان خارک دار با توجه به معیارهای اقلیمی، خاکی و توپوگرافی با استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی و تحلیل سلسله مراتبی می باشد. برای این منظور در سال 1394 از داده های مکانی حضور گونه به عنوان مکان های بالفعل برای رویش استفاده شد. بخشی از اطلاعات رویشگاهی این گونه با استفاده از مطالعات زمینی و برداشت نقاط حضور آن استخراج شد. بدین ترتیب که ابتدا نقشه نقطه ای مناطق حضور بر اساس بازدید میدانی تهیه و سپس اطلاعات بیوفیزیکی رویشگاه های فعلی استخراج شد. جهت تکمیل اطلاعات فوق، خواهش های اکولوژیک گونه مذکور استخراج و با اطلاعات زمینی تلفیق شد. نقشه شش معیار در محیط ArcGIS®10.1 تهیه، طبقه بندی و استانداردسازی شد. ازآنجاکه وزن لایه های مذکور یکسان نیست، جهت اولویت بندی مناطق مستعد رویشگاهی از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی جهت وزن دهی استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد از کل مساحت 3/464547 هکتاری منطقه، 31 درصد رویشگاه خوب، 38 درصد رویشگاه متوسط، 7 درصد جزء رویشگاه های ضعیف تا خیلی ضعیف می باشد. درواقع مقدار مساحت مناطق رویشگاهی مناسب برای رشد و استقرار این گونه 2/349909 هکتار است. همچنین از نتایج تحقیق استنباط می شود که بارندگی بیشترین وزن و شیب کمترین وزن را دارد که نشان داد که معیار بارندگی مهم ترین و شیب بی اهمیت ترین برای رشد این گونه است.
    کلیدواژگان: گاوزبان خارک دار، نقشه رویشگاه، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل سلسله مراتبی، دزفول
  • مجتبی سلیمانی ساردو *، علی طویلی، عباس علی پور، سید مصطفی هاشمی صفحات 31-44
    بیابان زایی پدیده ای است که براثر فرایندهای اقلیمی و فعالیت های بشری در مناطق خشک و نیمه خشک رخ داده و سبب کاهش توان تولیدی اکوسیستم و زوال پتانسیل اراضی می گردد. در این پژوهش، پتانسیل بیابان زایی حوزه آبخیز جازموریان با استفاده از مدل حساسیت تخریب اراضی (ESAs) مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور، ابتدا نقشه واحدهای کاری با استفاده از روش طبقه بندی بیشترین شباهت از تصاویر چند طیفی سنجنده OLI ماهواره لندست 8 (سال 2015) استخراج گردید. سپس در هر واحد کاری، شاخص های مربوط به هر یک از معیارهای اقلیم، خاک، پوشش گیاهی و مدیریت بر اساس روش شناسی مدل و نظر کارشناسی ارزش گذاری شد و از میانگین هندسی شاخص های مربوط به هر یک از معیارها، وضعیت بیابان زایی بر اساس آن معیار و از میانگین گیری هندسی معیارها، نقشه وضعیت فعلی بیابان زایی ترسیم گردید. نتایج حاصل از ارزیابی، دامنه ارزش ESAs به دست آمده را در محدوده 46/1 تا 72/1 برآورد نمود که بیانگر پتانسیل بحرانی بیابان زایی در منطقه می باشد، به طوری که 3136 و 12299 کیلومتر از وسعت منطقه، به ترتیب در طبقه بحرانی (C2) و (C3) طبقه بندی شده است. اراضی شور و رسی (83/1=ESAI)، پلایا (78/1=ESAI) و نواحی ارگ و تپه ماسه ای (72/1=ESAI) بیشترین امتیاز را کسب نموده اند که نشان از حساسیت بالای این نواحی به بیابان زایی می باشد. همچنین دو معیار کیفیت اقلیم و مدیریت بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند، لذا در اولویت قرار دادن این معیارها و افزایش سهم آن ها در خصوص ارائه مدل های منطقه ای و روش های ارزیابی بیابان زایی در منطقه و تدوین برنامه های مدیریتی بیابان زدایی، از ضرورت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: اقلیم، تخریب اراضی، کاربری اراضی، جازموریان
  • فرهاد برنا، رضا تمرتاش*، محمدرضا طاطیان، وحید غلامی صفحات 45-61
    تحقیق حاضر با هدف مدلسازی و تهیه نقشه پیش بینی گونه گون سفید Astragalus gossypinus با استفاده از روش رگرسیون لجستیک و تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی در مراتع ییلاقی منطقه بلده نور استان مازندران انجام شد. برای دستیابی به این هدف نقشه متغیرهای محیطی به در محیط ArcGIS®9.3 در اندازه سلولی 10×10 تهیه گردید. 80 سایت به عنوان مکان های حضور و غیاب گونه با روش نمونه برداری طبقه بندی – تصادفی ثبت گردید. در هر سایت اطلاعات مربوط به حضور و غیاب گونه و متغیرهای محیطی ثبت و ارتباط بین پراکنش گونه و عوامل محیطی با استفاده از دو روش رگرسیون لجستیک و تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی تعیین و نقشه پیش بینی پراکنش گونه گون سفید تهیه گردید. نتایج حاصل از مدل رگرسیون لجستیک نشان داد که ارتفاع، اسیدیته خاک، کربن آلی خاک و دما در مرطوب ترین و خشک ترین فصل عوامل مهم تاثیرگذار بر پراکنش این گونه می باشد. بر اساس نتایج این مدل تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی، متغیرهای جهت جغرافیایی، میزان شن و مواد خنثی شده خاک، بارندگی در فصل بارش و دما در سردترین فصل به عنوان متغیرهای محیطی تاثیرگذار مورد استفاده قرار گرفتند. مقادیر شاخص های کاپا و سطح زیرمنحنی پلات های ROC به ترتیب برابر 42/0 و 78/0 برای مدل رگرسیون لجستیک و 84/0 و 92/0 برای مدل تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی می باشد که دلالت بر دقت بالاتر مدل پروفیلی نسبت به مدل متمایزکننده گروهی در منطقه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: گون سفید، رگرسیون لجستیک، تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مراتع ییلاقی، بلده نور
  • پوریا مرادی *، حسن روحی، کاظم رنگزن، نصرالله کلانتری، نازنین قنبری صفحات 62-78
    در مسائل مدیریت منابع آب زیرزمینی ارزیابی آسیب پذیری آبخوان ها به منظور حافظت از این منابع در برابر آلودگی، از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از راه کارهای مهم و اولیه برای جلوگیری از آلودگی آب های زیرزمینی، شناسایی مناطق آسیب پذیر آبخوان و استفاده از نتایج آن برای مدیریت کاربری اراضی است. در این تحقیق، آسیب پذیری آبخوان آبرفتی دشت رامهرمز در برابر آلودگی، به کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل دراستیک ارزیابی شده است. در مدل دراستیک نقشه هفت خصوصیات هیدروژئولوژیکی موثر بر آلودگی آب های زیرزمینی (عمق تا سطح ایستابی، تغذیه خالص آبخوان، محیط آبخوان، محیط خاک، توپوگرافی، منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی) با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی با یکدیگر ترکیب، و نقشه آسیب پذیری آبخوان تهیه گردید. تلفیق لایه ها با سه روش دراستیک- دراستیک، دراستیک- فرآیند سلسله مراتبی و فرآیند سلسله مراتبی- فرآیند سلسله مراتبی انجام شد. از داده های نیترات برای صحت سنجی مدل به دست آمده، استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که قسمت وسیعی از دشت دارای آسیب پذیری کم تا متوسط بوده و تنها قسمت های جنوب شرق دارای آسیب پذیری زیاد می باشد. همچنین نتایج دو روش دراستیک- دراستیک، دراستیک- فرآیند سلسله مراتبی نسبت به روش فرآیند سلسله مراتبی- فرآیند سلسله مراتبی جواب های بهتری را در منطقه موردمطالعه داشته اند. مقادیر همبستگی میان شاخص کیو (Q) و غلظت نیترات در روش های دراستیک- دراستیک، دراستیک- فرآیند سلسله مراتبی و فرآیند سلسله مراتبی- فرآیند سلسله به ترتیب 97/0، 96/0 و 81/0 به دست آمد که تاییدی بر نتایج حاصل شده است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری آب های زیرزمینی، دراستیک، تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، آبخوان رامهرمز
  • محمد کریمی فیروزجایی، مجید کیاورز مقدم* صفحات 79-96
    با توجه به وجود ناهمگنی زیاد در خصوصیات سطح زمین ازجمله تنوع در نوع پوشش سطح، شرایط توپوگرافی متنوع و قرارگیری در موقعیت های جغرافیایی مختلف، بررسی ارتباط دما و شار تابش خالص سطح با خصوصیات ذکرشده از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط بین دما، تابش خالص سطح با خصوصیات بیوفیزیکی و کاربری اراضی منطقه می باشد. برای این منظور، از تصویر ماهواره ای لندست 8، محصول بخارآب مودیس و نقشه مدل رقومی ارتفاع شهرستان ساری استفاده گردید. جهت محاسبه دمای سطح از الگوریتم تک کاناله، شار تابش خالص از الگوریتم سبال کوهستانی، استخراج خصوصیات مختلف سطح از شاخص های تسلد کپ (TCT) و برای تهیه نقشه کاربری ‏اراضی منطقه از تلفیق روش های طبقه بندی بیشترین شباهت و درخت تصمیم گیری استفاده شد. نتایج نشان داد که شار تابش خالص با پارامترهای NDVI، سبزینگی و رطوبت ارتباط مستقیم و با پارامترهای NDBI، آلبیدو، روشنایی و دمای سطح ارتباط معکوس با میانگین ضریب همبستگی 8/0 دارد. ضریب همبستگی ارتباط بین شاخص های رطوبت، سبزینگی و روشنایی و تابش خالص سطح 94/0 می باشد. اراضی ساخته شده با میانگین 38/600 دارای کمترین و اراضی جنگل با میانگین 5/759 دارای بیشترین شار تابش خالص در منطقه است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که استفاده از داده های سنجش ازدور همراه با در نظر گرفتن شاخص های TCT مربوط به خصوصیات بیوفیزیکی سطح برای ارزیابی دما و شار تابش خالص منطقه بسیار مفید می باشد.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، تابش خالص، کاربری اراضی، خصوصیات بیوفیزیکی، لندست 8
  • مجید رحیم زادگان*، مصطفی پورغلام صفحات 97-115
    هدف این تحقیق، شناسایی سطح زیر کشت محصول زعفران در شهرستان تربت حیدریه با استفاده از تصاویر ماهواره ای 8-Landsat با استفاده از روش های طبقه بندی شبکه عصبی مصنوعی، ماشین های بردار پشتیبان، فاصله ماهالانوبیس، حداقل فاصله، حداکثر احتمال، متوازی السطوح برای تهیه نقشه پوشش و استفاده از شاخص های گیاهی نرمال شده تفاضل پوشش گیاهی (NDVI) و شاخص پوشش گیاهی با انعکاس خاک (SAVI) در دوره اوج سبزینگی زعفران با بررسی تقویم زراعی آن است. برای تهیه داده های میدانی، مختصات و کلاس پوششی 2587 نقطه (1463 نمونه آموزشی و بقیه آزمایشی)، از مناطق با شعا ع حداقل 30 متر پوشش یکسان، در تاریخ های 5 بهمن ماه 1393 و 19 اردیبهشت ماه 1394 توسط GPS ثبت گردید. همچنین، آمارهای وزارت جهاد کشاورزی در سال زراعی 93-92 جهت ارزیابی نتایج استفاده شد. دو معیار ضریب کاپا و صحت کلی، برای ارزیابی نتایج استفاده گردید. سطح زیر کشت زعفران در طبقه بندی ماشین های بردار پشتیبان با صحت کلی 95٪ و ضریب کاپای 90٪ به عنوان بهترین روش رویکرد اول، در مقایسه با آمارهای جهاد کشاورزی خطایی حدود 18٪ داشت. اما استفاده از NDVI به عنوان بهترین روش برآورد سطح زیر کشت زعفران در رویکرد دوم، نشان دهنده سطح 7118 هکتار بود که در مقایسه با آمار جهاد کشاورزی (7550 هکتار)، خطای 7/5 درصدی را نشان می داد. بنابراین نتایج این تحقیق نشان دهنده کارایی مناسب شاخص های گیاهی زمانمند در برآورد سطح زیر کشت زعفران با توجه به فنولوژی آن بود.
    کلیدواژگان: سطح زیر کشت زعفران، شاخص های گیاهی، روش های طبقه بندی، اوج سبزینگی، تربت حیدریه
  • صفورا سیاه کمری، حسین زینی وند* صفحات 116-133
    هدف این پژوهش تهیه نقشه مناطق مستعد وقوع سیل در حوزه آبخیز مادرسو استان گلستان است. برای انجام تحقیق از مدل های شاخص آماری و وزن شواهد، لایه های مختلف اطلاعاتی و سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده شد. نتایج ارزیابی دو مدل نشان داد که از بین عوامل موثر در وقوع سیل و آب گرفتگی، ارتفاعات کمتر از 500 متر، جهت شیب مسطح، تراکم زهکشی بیش از 33/0 (کیلومتر بر کیلومترمربع)، فاصله 500-2000 متری رودخانه، تیپ خاک مالی سول، سنگ های دوران کواترنری و همچنین اراضی کشاورزی با بیشترین وزن ها، مهم ترین عوامل علتی وقوع رخداد سیل و آب گرفتگی حوزه آبخیز مادرسو می باشند. نتایج همچنین نشان داد 9/49 درصد مساحت حوزه آبخیز مادرسو در مناطقی بااستعداد وقوع سیل خیلی زیاد و زیاد و حدود 1/50 درصد مساحت حوزه در مناطقی بااستعداد وقوع سیل متوسط و کم واقع است. صحت و دقت دو مدل بکار گرفته شده با استفاده از منحنی ROC ارزیابی شد. دقت مدل شاخص آماری 83% و دقت مدل وزن شواهد 7/80% تخمین زده شد. این وضعیت نشان دهنده دقت خیلی خوب دو مدل در استعداد یابی وقوع سیل در حوزه آبخیز مادرسو استان گلستان می باشد.
    کلیدواژگان: استعدادیابی سیل، شاخص آماری، وزن شواهد، مادرسو
|
  • Hamideh Aliani, Sasan Babaie Kafaky *, Amir Saffari, Seyed Masoud Monavari Pages 1-17
    In this research, in order to allocate land for development of ecotourism, a multi criteria evaluation method based on analytical network process and fuzzy logic was used. The ecological criteria such as soil, climate, water resources, geology and physiographic, as well as socioeconomic criteria, such as land use, distance from road, distance from built-up areas, distance from sightseeing attractions, and distance from tourism facilities were identified and then quantified using fuzzy method. In order to generate a land use map, remotely sensed data of OLI land sat 8 dated was used. Field data were collected in 2015. Thereafter, the factors influencing the allocation of lands to ecotourism were ranked using analytical network process method. Finally, using a weighted linear combination (WLC) operator, all information layers were combined in a ArcGIS®10.1 environment, followed by preparation of the final map of the ecotourism development power. In order to carry out the accuracy assessment, 20% of homogeneous land units which were suitable for ecotourism were randomly selected. The result of field check proved that 94% of the identified land units were completely compatible with natural condition. The obtained results indicate that the ecological criteria account for 0.64 of the final weight in total, suggesting the greater involvement of ecological criteria in developing functionality for ecotourism. The results from the quantitative method (WLC) showed that 75.2% of the study area are capable for ecotourism purposes, although the degree of culpability is varied. The rest (24.8%) has no suitability for ecotourism. From the capable areas, about 30.32% are highly capable for different ecotourism purposes. Concomitant use of fuzzy logic and ANP method for prioritization of criteria provides a more logical and flexible condition for land evaluation based on WLC method.
    Keywords: Ecotourism, Analytical network process (ANP), Weighted linear combination (WLC), Paired comparison, Taleghan
  • Majid Sadeghinia *, Mehdi Tazeh, Zahra Jafari, Koroush Kiani Pages 18-30
    Native plant development is one of the ways to restore degraded rangelands. In Dezful, Anchusa strigosa is a medication species which is one of the region’s main exports. Due to habitat degradation of this species by overgrazing and rangeland degradation, by considering ecological demands, its habitat can be developed. The aim of this study was to determine the potential sites for development, according to the criteria of Anchusa strigosa climate, soil and topography using geographic information systems and hierarchical analysis. For this purpose, In 2015, the spatial data for species presence was used as potential locations for growth. Part of the habitat of this species was extracted from studies using ground and the points which were grabbed. The first point map of the field was prepared by visiting the areas and habitats, and then current biophysical information was extracted. For completing the information, from other sources, the ecological demand of species was extracted and combined with ground-based data. The six criteria map were prepared, classified and standardized in ArcGIS®10.1. As the weight of the layers is not identical, to prioritize the areas of potential habitat, analytical hierarchy process (AHP) was used to weight the criteria. The results showed that of total area 464547.3 ha, 31% accounts for good habitat, 38%, average habitat and 7% poor to very poor habitat. The results also showed that the significant dip weight and the minimum weight is most significant measure that shows no inclination and most valuable to the growth of this species. The results can be used to modify the operation of the ranch and mapping of suitable areas for development use.
    Keywords: Anchusa strigosa, habitats map, Geographic information System (GIS), Analytical hierarchy process (AHP), Dezful
  • Mojtaba Soleimani Sardo *, Ali Tavili, Abbas Alipour, Seyed Mostafa Hashemi Pages 31-44
    Desertification is a phenomenon occurred in arid and semi-arid because of climate changes, human effects and leads to decrease of ecosystem productions and its potential. In this research, the sensitivity of the Jaz-Murian watershed to desertification was evaluated using Environmental sensitive area scheme (ESAs) model. For this goal, the work unit map was extracted from Landsat (8 OLI) imagery (2015) by maximum likelihood classification algorithm. In each unit, the indices related to climate, soil, vegetation and land management criteria were weighted on the basis of ESAs methodology and expert advice and combined by calculating geometric mean of indices. The results showed that the ESAs value obtained from 1.46 to 1.72, it means that the study area is classified in the critical class of desertification, so that 3136 km2 and 12299 km2 of the area has been felt in C2 and C3 classes, respectively. Salty clay lands (ESAI=1.83), Playa (ESAI=1.78) and sandy lands (ESAI=1.72) had the most sensitivity to desertification that needs to consider as the priority of the management strategies in order to introduce de-desertification projects. Moreover, the climate and land management criteria were shown the more effects on desertification process and also must be focused by scientists who would like to improve the local methods of desertification monitoring and needs to be considered to introduce management plans.
    Keywords: Climate, Land degradation, land use, Jaz-Murian region
  • Farhad Borna, Reza Tamartash *, Mohammadreza Tatian, Vahid Gholami Pages 45-61
    This study has been done with the purpose of modeling and prediction of the habitat Astragalus gossypinus map using Logistic regression (LR) and Ecological niche factor analysis (ENFA) in summer rangelands of Baladeh, Nour in Mazandaran province. To achieve this objective, environmental map variables were prepared with the help of ArcGIS®9.3 techniques in cell size of 10 × 10. Also, 80 site as well as the presence or absence of species was recorded by sampling classified-random. For each sampling site was recorded information about the presence or absence of species and environmental variables, and the relationship between species distribution and environmental factors was determined by using logistic regression and ecological niche factor analysis, and forecast maps the distribution of the Astragalus gossypinus was produced in the study area. According to LR results, Elevation, pH, organic carbon, average temperature of the wet season and average temperature during the dry season were the most important environmental factors influencing the distribution of the species. According to this model, variable aspect, sand Percent, TNV of soil, precipitation in the wet season and average temperature during the coldest season were used as influential environmental variables. Evaluate the correctness statistical models were performed by using the kappa coefficient and ROC area under the curve plots. Value indices, respectively 0.42 and 0.78 for the logistic regression model and 0.84 and 0.92 for the ecological niche factor analysis, which represents that profile model shows higher accuracy than the discrimination group models in the study area.
    Keywords: Astragalus gossypinus, Logistic regression (LR), Ecological niche factor analysis (ENFA), Geographic information System (GIS), Summer rangelands, Baladeh- Nour
  • Pouriya Moradi *, Hassan Rouhi, Kazem Rangzan, Nasrollah Kalantari, Nazanin Ghanbari Pages 62-78
    Aquifer vulnerability assessment to identify areas that have a potential contamination of water re-sources management, is very important. One of the rudimentary and important ways to prevent groundwater contamination is the identification of vulnerable areas and applied its results for land use management. In this study, the vulnerability of Ramhormoz aquifer evaluated by an Analytic hierarchy process (AHP) method and Modified DRASTIC based on GIS. In the DRASTIC model the map of seven hydrogeological characteristics affecting groundwater pollution (depth to water, net recharge, aquifer media, soil type, topography, the impact of vadose zone and hydraulic conduc-tivity) was combined using Geographic information system (GIS) and aquifer vulnerability map was prepared. In order to overlaying the data layer tree methods (DRASTIC-DRASTIC, DRASTIC-AHP and AHP-AHP methods) have been used. Nitrate concentration data of groundwater have been used for model validation. The results show that, except the southeast that have a high vulnerability, other parts of plain have a low to moderate vulnerability. In the study area, DRASTIC-DRASTIC and DRASTIC-AHP methods have a better results rather than AHP-AHP method. The correlation coefficient between Q index and nitrate concentration in DRASTIC-DRASTIC, DRASTIC-AHP and AHP-AHP methods is obtained 0.97, 0.96 and 0.81, respectively, which confirmed the results.
    Keywords: Groundwater vulnerability, DRASTIC, Analytic hierarchy process (AHP), Geographic information System (GIS), Ramhormoz aquifer
  • Mohammad Karimi Firozjaei, Majid Kiavrz Mogadam* Pages 79-96
    Due to high heterogeneity in the land surface properties including variation in the type of surface coverage, varied topography conditions and placement in different geographic locations, investigating the relationship between temperature and net radiation and listed parameters of properties has great importance. The aim of this study is to investigate the relationship between temperature and net radiation surface with Indexes biophysical properties and land use in the region. For this purpose, LandSat8 satellite image, MODIS water vapor product and digital elevation model map of the city of Sari are used. In order to calculate the surface temperature, single channel algorithm, net radiation from Surface energy balance algorithm for land (SEBAL) mountain algorithm and the extraction of different surface properties from Tasselled cap transformation (TCT) Indexes were used. also, the combination of Maximum likelihood classification methods and decision tree are utilized to classify Image. Net radiation has a direct relationship with Normalized difference vegetation index (NDVI), Greenness and Wetness parameters and inverse relationship with mean correlation coefficient 0.8 with NDBI, Albedo, Brightness and surface temperature parameters. In this study, the correlation coefficient of relationship between Wetness, Greenness and Brightness indicators and net radiation surface is 0.94. The Built up lands with an average 600.38 have the lowest net radiation and forest lands with an average 759.5 have the highest net radiation flux in the region. The results show that using remote sensing data and considering the TCT parameters related to biophysical properties of surface are very useful to assess the temperature and net radiation of the region.
    Keywords: Land Surface Temperature (LST), Net radiation, Landuse, Biophysical properties, LandSat 8
  • Majid Rahimzadegan *, Mostafa Pourgholam Pages 97-115
    The aim of this research is the identification of Saffron fields with Landsat-8 Satellite images in Torbat Heydarieh. In this regard, two approaches were utilized. The first approach was dealing with implementation of neural network, support vector machine, Mahalanobis distance, the minimum distance, maximum likelihood and parallelepiped classification methods to achieve land cover map. The second approach was to use normalized difference vegetation index (NDVI) and soil adjusted vegetation index (SAVI) in the greenness peak time range of saffron. To prepare field data, coordinate and land cover class of 2587 points (1463 as training sample and others as tested) in a region with at least 30 m same land cover on January 25th, 2015 and May 9th, 2015 were recorded using a GPS receiver. Furthermore, statistics presented by ministry of Agriculture Jihad in the 2014-2015 crop year was used for evaluation. Two measures, including Kappa coefficient and overall accuracy were used for evaluation of the results. Support vector machine classification with overall accuracy of 95% and a Kappa coefficient of 90%, was the best method of the first approach. It shows a difference of about 18% in saffron area comparing with Jihad statistics. On the other hand, NDVI as the best method of second approach shows an area of 7118 hectares which comparing with Jihad statistics (7550 hectares), shows the error of 5.7%. Hence, the results indicate the performance of temporal vegetation indices in identification of saffron fields according to its phenology.
    Keywords: Saffron area under cultivation, Vegetation indices, Classification methods, Green peak, Torbat Heydarieh
  • Safoura Siahkamari, Hossein Zeinivand * Pages 116-133
    The aim of this study is preparation of potential flooding maps in Madar Soo watershed in Golestan province. For this end, the statistical index and weights of evidence models, various data layers and geographic information systems were used. The results of the applied models indicated that, among the effective factors for flooding, the elevation lower than 500m, flat slope, drainage density more than 0.33 (km/km2), distance from river of 500-2000m, malicious soil type, quaternary rocks and agricultural land with the greatest weight, were the most important factors in the Madar Soo watershed. The results also showed that 49.9% of the area of the Madar Soo watershed had high and very high potential for flooding, and 50.1% of the study area, had medium and low potential flooding. Validation of the results using Receiver operating characteristic (ROC) curve showed that the statistical index with AUC equal to 83% performed slightly better than the weights of evidence model with AUC equal to 80.7%. These results represent very good accuracy for both models for identification of flood prone areas in the Madar Soo watershed in the Golestan province.
    Keywords: Flood prone areas, Statistical index, Weights of evidence, Madar Soo