فهرست مطالب

سلامت و مراقبت - سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال نوزدهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده شاکرنژاد، نسرین موذن، معصومه حمیدی، رها هاشمی، نیلوفر بزاززاده، مظاهر بداقی صفحات 7-17
    زمینه و هدف
    عوامل روانشناختی نقش بسیاری در تشدید و عود بیماری اسکلروز متعدد دارند، این بیماری به دلیل مزمن بودن، باعث مشکلات روانشناختی زیادی در بیماران میگردد، از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در پریشانی روانشناختی، رضایت زناشویی و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به اسکلروز متعدد بود.

    روش کار
    پژوهش حاضر یک طرح نیمه تجربی پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. از میان جامعه آماری زنان مبتلا به اسکلروز متعدد در انجمن اسکلروز متعدد ایران، 24 نفر بیمار از نوع عودکننده فروکش کننده بیماری، با لحاظ کردن ملاک های ورود و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه انتساب تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند و سپس گروه مداخله تحت درمان هشت جلسه ای مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفت، هر دو گروه قبل از درمان، پس از اتمام درمان و در پیگیری سه ماهه با پرسشنامه های کیفیت زندگی، پریشانی روانشناختی و رضایت زناشویی مورد ارزیابی قرار گرفتند. از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل تحلیل واریانس چندگانه (سطح معنی داری 01/0) از طریق SPSS-22 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه آرمایش و کنترل به ترتیب 64/9±30 و 25/10±29 سال بود همچنین میانگین مدت ابتلا به بیماری در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 61/6±5 و 12/6±4 سال بود. هر دو گروه متاهل و از نوع عودکننده فروکش کننده بیماری بودند، نتایج نشان داد که میانگین گروه مداخله در پریشانی روانشناختی، رضایت زناشویی و کیفیت زندگی با افزایش روبه رو است که در گروه کنترل این افزایش مشاهده نشد، همچنین تحلیل واریانس چندگانه نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به کاهش معنادار پریشانی روانشناختی(p<0.05) و افزایش کیفیت زندگی و رضایت زناشویی (p<0.05) در زنان مبتلا به اسکلروز متعدد گشته است، که این تغییر تا سه ماه پس از درمان هم تداوم داشت (p<0.01).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر و تاثیرات عوامل روانشناختی در روند بیماری اسکلروز متعدد، پیشنهاد می شود که از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای بهبود وضعیت روانشناختی زنان مبتلا به بیماری اسکلروز متعدد استفاده شود.
    کلیدواژگان: اسکلروز متعدد، پریشانی روانشناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت زناشویی، زنان، کیفیت زندگی
  • نجمه پورخالقی، قاسم عسکری زاده، مسعود فضیلت پور صفحات 18-29
    زمینه و هدف
    افسردگی پس از زایمان بر سلامت مادر، روابط خانوادگی همچنین بر تربیت و رشد کودک اثرات منفی بر جای میگذارد، لذا شناسایی علت های ایجاد کننده آن، خصوصا در زنان نخست زا که برای اولین بار تغییرات جسمی و روحی همراه با بارداری را تجربه می کنند؛ مهم و ضروری است؛ لذا این مطالعه با هدف بررسی نقش حمایت اجتماعی و نوع زایمان در پیش بینی افسردگی پس از زایمان در زنان نخست زا اتجام شد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مطالعه توصیفی- همبستگی و جامعه پژوهش شامل کلیه زنان باردار و نخست زا بود که به مراکز بهداشتی و درمانی شهر کرمان در سال 1395 مراجعه کرده بودند. دویست و پنج نفر به روش نمونه گیری خوشه ایو در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه افسردگی ادینبرگ و پرسشنامه حمایت اجتماعی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss-20 و روش های رگرسیون لوجستیک و آزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 102 نفر دارای درجاتی از افسردگی پس از زایمان و 103 نفر غیر افسرده بودند، نتایج نشان داد احتمال بروز افسردگی در زنان نخست زا، پس از زایمان به واسطه کاهش مولفه های حمایت اطلاعاتی- هیجانی، حمایت مهربانی و حمایت تعامل اجتماعی مثبت؛ به ترتیب 40.18، 10.1 و 5.55 درصد بود. همچنین احتمال بروز افسردگی در زنان نخست زا پس از زایمان به واسطه نوع زایمان 27 درصد بود و زنانی که زایمان سزارین داشتند به صورت معناداری افسرده تر از زنانی بودند که زایمان طبیعی داشتند (0/001>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش حاضر توصیه می شود نسبت به افزایش حمایت اجتماعی خصوصا در مولفه های حمایت اجتماعی ذکرشده در زنان نخست زا توجه ویژه ای گردد. همچنین برای زنان نخست زا که به صورت سزارین زایمان می کنند، درمان های پیشگیرانه در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: زنان نخست زا، افسردگی پس از زایمان، حمایت اجتماعی
  • وجیهه آتشی، روح الله شیخ ابو مسعودی، مریم مقیمیان، مریم سادات‬ هاشمی، طیبه کریمی، فهیمه کاشانی، قاسم یادگارفر صفحات 30-38
    زمینه و هدف
    سکته مغزی به دلیل روند طولانی، مشارکت بیمار در امر مراقبت از خود را طلب می نماید. آموزش ناکافی و سن بالای بیماران باعث ضعف در خود مراقبتی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی این بیماران می گردد. آموزش الکترونیکی این امکان را فراهم می کند تا بیماران نوع جدیدی از ارتباط، مراقبت، آموزش و بیمار محوری را تجربه نمایند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش الکترونیکی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سکته مغزی انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که با هدف تعیین تاثیر آموزش الکترونیکی بر کیفیت زندگی 64 بیمار مبتلا به سکته مغزی مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (س) شهر اصفهان در سال 1393 انجام شد. این بیماران به روش نمونه گیری آسان با توجه به معیارهای ورود و خروج از بخش داخلی اعصاب انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 32 نفره تقسیم شدند. گروه مداخله به روش الکترونیک به مدت یک ماه آموزش داده شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سکه مغزی بود. قبل و بعد از مداخله داده های مربوط به کیفیت زندگی به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (تی مستقل، تی زوجی) صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین کیفیت زندگی قبل از مداخله در گروه مداخله 136.1 با انحراف معیار 34.8 و در گروه شاهد 139.7 با انحراف معیار 32.6 بود که تفاوتی را نشان نمیداد. پس از مداخله میانگین کیفیت زندگی در گروه مداخله 191 با انحراف معیار 35 و در گروه شاهد 148.3 با انحراف معیار 37.6 محاسبه شد که تفاوت معنی دار(p<0.001) را نشان میداد.
    نتیجه گیری
    آموزش الکترونیک موجب بهبود کیفیت زندگی در بیماران گروه مداخله گردید. به نظر میرسد دلیل آن افزایش نقش فعال بیماران در امر مراقبت از خود باشد. بیماران نوع جدیدی از آموزش را تجربه کرده و انگیزه آنان جهت یادگیری افزایش یافته بود که با توجه به منافع این شیوه آموزشی طراحی و به کارگیری آن در فرایند آموزش بیماران توصیه می گردد. پرستاران می بایست هر چه بیشتر با این نوع آموزش آشنا شده و از آن جهت آموزش به بیماران استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، آموزش الکترونیک، کیفیت زندگی
  • فاطمه میردورقی، علی مشهدی، جواد صالحی فدردی، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 39-49
    زمینه و هدف
    امروزه نظریه پردازان زیادی در بحث سبب شناسی اختلال کم توجهی/ بیش فعالی، بر نارسایی در بازداری رفتاری به عنوان علت پدیدایی نشانه های این اختلال باور دارند؛ بنابراین انتظار می رود فراوانی رفتارهای پرخطر در مبتلایان به این اختلال چشمگیر باشد. لذا، هدف از پژوهش حاضر، مقایسه رفتارهای پرخطر در دانشجویان مبتلا و غیرمبتلا به اختلال کم توجهی/ بیش فعالی بود.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی و از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 95-94 در دانشگاه فردوسی مشهد بود که از بین آنان، دو گروه مبتلا و غیرمبتلا به اختلال کم توجهی/ بیش فعالی با روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شد. تعداد نفرات برای هر گروه 23 نفر بود که با استفاده از نرم افزار Gpower این تعداد نمونه برای هر گروه تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه بالینی ساختاریافته برای محور یک (SCID-1)، مقیاس درجه بندی ADHD بزرگسالان بارکلی و مقیاس خطرپذیری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری در 18SPSS- انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد دانشجویان مبتلابه اختلال کم توجهی/ بیش فعالی به طور معناداری دارای رفتارهای پرخطر بیشتری در رانندگی خطرناک (p<0.05)، گرایش به خشونت (p<0.01) و گرایش به خطرپذیری جنسی (p<0.05) در مقایسه با دانشجویان غیرمبتلا بودند. اما در سایر رفتارهای پرخطر تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت بروز رفتارهای پرخطر به میزان بیشتری در بین دانشجویان مبتلا به اختلال کم توجهی/ بیش فعالی نسبت به دانشجویان غیرمبتلا بیشتر است.
    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی- بیش فعالی، رفتارهای پرخطر، دانشجویان
  • مسلم عباسی، شهریار درگاهی، محمدرضا رحمتی، مریم محمدی، ذبیح پیرانی صفحات 50-61
    زمینه و هدف
    پرستاران به علت ماهیت حرفه خود، به طور مداوم در معرض مسائل متعددی قرار می گیرند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر اعتیاد به کار و کمال گرایی بر استرس زناشویی و مهارت‏های اجتماعی پرستاران بود.
    روش کار
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه مورد مطالعه شامل تمام پرستاران شهر اراک بود. برای انتخاب نمونه از روش خوشه ایچند مرحله ای استفاده شد و نمونه پژوهش 220 آزمودنی را شامل شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه مهارت‏های اجتماعی متسون، پرسشنامه اعتیاد به کار رابینسون، نسخه فارسی پرسشنامه استرس زناشویی استکهلم - تهران و مقیاس چندبعدی کمال گرایی هوویت و فلت (استفاده شد و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام توسط SPSS-19 تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین کمال گرایی خویشتن مدار، کمال گرایی دیگر مدار، کمال گرایی کلی، تمایل وسواسی به کار، کنترل، خودارزشی و متغیر اعتیاد به کار کلی با مهارت‏های اجتماعی پرستاران رابطه منفی معناداری وجود داشت (0/01≥ p)، اما بین کمال گرایی جامعه مدار، تخریب روابط و ضعف در به عهده گرفتن نقش های خود با مهارت‏های اجتماعی رابطه معناداری مشاهده نشد. از سویی دیگر بین تمایل وسواسی به کار، کنترل، خودارزشی، اعتیاد به کار کلی، کمال گرایی خویشتن مدار (0/01≥p) و کمال گرایی کلی (0/01≥p) با استرس زناشویی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان چنین نتیجه گرفت که کمال گرایی افراطی با بالابردن غیرمنطقی ن و اعتیاد به کار با یک بعدی کردن فعالیت می تواند زمینه کاهش مهارت‏ های اجتماعی و بین فردی و افزایش استرس زناشویی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، کمال گرایی، استرس زناشویی، مهارت های اجتماعی، پرستاران
  • سیف الله آقاجانی، حمیدرضا صمدی فرد صفحات 62-74
    زمینه و هدف
    یکی از حوزه های مهم سلامت سالمندان، بعد روانی آن است که نیازمند توجه خاص و پیشگیری از اختلالاتی نظیر اضطراب در آنان است. اضطراب مرگ به عنوان ترس غیرعادی از مردن خود، سازگاری کارآمد را تضعیف میکند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش همجوشی شناختی، منبع کنترل و اجتناب شناختی در پیش بینی اضطراب مرگ سالمندان انجام پذیرفت.
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه سالمندان مرد بالای 60 سال شهرستان اردبیل در سال 1395 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 108 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از ابزارهای همجوشی شناختی، منبع کنترل، اجتناب شناختی و مقیاس اضطراب مرگ استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار آماری spss-21 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد بین همجوشی شناختی با اضطراب مرگ رابطه مثبت معنادار (05/0p< ، 41/0r=) و بین منبع کنترل با اضطراب مرگ سالمندان رابطه منفی معناداری (0/05 p< ، 0/46-r=) وجود دارد. هم چنین بین اجتناب شناختی با اضطراب مرگ رابطه مثبت معناداری (0/05p< ، 0/42r=) وجود دارد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد همجوشی شناختی 0/31، منبع کنترل 0/36- و اجتناب شناختی 0/03 به شکل معناداری اضطراب مرگ سالمندان را پیشبینی میکنند (0/05p<).
    نتیجه گیری
    بنابراین میتوان نتیجه گرفت که همجوشی شناختی، منبع کنترل و اجتناب شناختی در زمره متغیرهای مرتبط با اضطراب مرگ سالمندان بود و توانایی پیش بینی آن را دارند.
    کلیدواژگان: همجوشی شناختی، منبع کنترل، اجتناب شناختی، اضطراب مرگ، سالمندان
  • جواد کاوسیان، حسنیه حریفی، کامبیز کریمی صفحات 75-87
    زمینه و هدف
    ازدواج مقدمه تشکیل خانواده است، چنانچه ازدواج و زندگی خانوادگی شرایط نامناسب و نارضایتی زوجین را برای ارضاء نیازهای روانی یکدیگر ایجاد کند، اثرات منفی و گاهی جبران ناپذیر به جا میگذارد. لذا هدف از پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر رضایت زناشویی در میان زوج های متاهل انجام شده است.
    روش کار
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس در سال 94-93 بود. پروتکل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به صورت مداخله 12 جلسه ای در مدت 3 ماه اجرا گردید. تعداد 150 نفر از دانشجویان انتخاب و پس از برگزاری پیش آزمون، تعداد 40 نفر از آنان که کمترین نمرات را از ابزار سنجش این پژوهش، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، کسب کرده بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی ها یک ماه پس از درمان نیز به پرسشنامه پاسخ دادند. با استفاده از نرم افزار SPSS- 20 داده ها با آزمون های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین نمرات میانگین پس آزمون دو گروه در زیر مولفه های رضایت زناشویی (آزمایش، 24/54، کنترل، 19/83)، ارتباطات (آزمایش، 22/10، کنترل، 19/81)، حل تعارض (آزمایش، 20/35، کنترل، 17/15) و تحریف آرمانی (آزمایش، 16/56، کنترل، 14/55) تفاوت معنادار وجود دارد (0/05p<).
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتواند میزان رضایت زناشویی را در میان زوج ها افزایش دهد، بنابراین می توان از این روش درمانی در کنار سایر مداخلات استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت زناشویی، حل تعارض، ارتباطات، تحریف آرمانی
  • فرناز ترابی، مریم سماوی، اعظم رمضان خانی صفحات 88-97
    زمینه و هدف
    دوره ماهانه با نوسانات هورمونی همراه است که می تواند بر عملکرد جسمانی زنان تاثیر بگذارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مراحل دوره ماهانه بر عملکرد جسمانی دختران نوجوان سالم می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی بود. 30 آزمودنی انتخاب و با توجه به شرایط مراحل دوره عادت ماهیانه به سه گروه خونروی، فولیکولی و لوتئینی تقسیم بندی شدند. آزمون های عملکرد جسمانی نظیر استقامت عمومی، هماهنگی، توان انفجاری و قدرت عضلانی در شرایط تجربی اجرا شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با SPSS-20 و آزمون آنالیز واریانس یکسویه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 0/005>p انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه به جز در آزمون های دوی 540 متر و دراز و نشست، اختلاف معناداری در سایر آزمون ها بین سه گروه مشاهده نشد. در دوی 540 متر، عملکرد گروه خونروی اختلاف معناداری با گروه لوتئینی داشت (0/032p=). در آزمون دراز و نشست، اختلاف معناداری بین عملکرد گروه خونروی با گروه لوتئینی (0/007p=) و گروه فولیکولی (0/006p=) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد دختران نوجوان می توانند در تمامی دوره ماهانه به فعالیت های سرعتی، قدرتی و توانی، تعادل و انعطاف پذیری بپردازند؛ اما تاثیر مراحل مختلف دوره ماهانه بر عملکرد فعالیت هایی همانند دراز و نشست و دوی 540 متر یکسان نیست.
    کلیدواژگان: دوره ماهانه، مرحله لوتئالی، مرحله فولیکولی، فعالیت جسمانی
|
  • Sepideh Shakernegad, Nasrin Moazen, Masume Hamidy, Raha Hashemi, Nilufar Bazzazzadeh Pages 7-17
    Background and Objectives
    Psychological factors play a major role in the escalation and relapse. Because Multiple Sclerosis is a chronic disease which is the leading cause of many psychological problems. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on psychological distress, marital satisfaction and quality of life in women with multiple sclerosis.
    Method
    This research was a quasi-experimental and pretest-posttest study design using control group for follow up. Among all women with Multiple Sclerosis at the Multiple Sclerosis Society of Iran, 24 MS patients with relapsing-remitting were selected through convenience sampling and they were randomly assigned to experimental and control groups respect to inclusion and exclusion criteria. Then, experimental group went under 8 treatment sessions of Acceptance and Commitment Therapy. During this period, the control group did not receive any intervention. Both groups were evaluated before and after treatment and at follow-up with QOL questionnaire, psychological distress and marital satisfaction questionnaires. Data were analyzed by descriptive statistics and inferential statistics including mixed analysis of variance (p
    Results
    The mean age in the experimental and control groups respectively, were 30±9.64 and 29± 10.25 years, and the mean of infection in intervention and control groups respectively, were 5±6.61 and 4±6.12 years. Both groups of patients were married and had relapsing-remitting Multiple Sclerosis. The results showed that average of variables such ad psychological distress, marital satisfaction and quality of life increased while; control group was not observed this trend. Also, mixed analysis of variance indicated that acceptance and commitment therapy resulted in a significant reduction in psychological distress, enhance the quality of life and marital satisfaction in women with Multiple Sclerosis, The effects lasted for up to three months after treatment.
    Conclusion
    According to the present study results and impact of psychological factors in process of MS, it is suggested that acceptance and commitment therapy should be used to improve the situation of women who suffering from Multiple Sclerosis.
    Keywords: Multiple Sclerosis, Psychological Distress, Acceptance, Commitment Therapy, Marital Satisfaction, Women, Quality of Life
  • Najmeh Pourkhaleghi, Gasem Askarizadeh, Masoud Fazilat Pour Pages 18-29
    Background and Objectives
    Post-partum depression affects the mother's health, family relationships and child's training, negatively. Therefore, determining the related reasons, in especial in the women who have the first delivery and will experience the physical and mental changes of such event in their life is very important. Therefore, the aim of this study was to assess the role of social support as well as the kind of child delivery in order to predict the post-partum depression in such group of women.
    Methods
    The statistical population of this correlational-descriptive study consists of all women in the nulliparous women who have been referred to the medical centers of Kerman during 2016. Among them, 205 were chosen by a cluster and convenience sampling methods. The measurement tools were including demographic features questionnaire, Edinburgh postnatal depression scale (EPDS), and social support questionnaire (MOS-SSS). Data were analyzed with SPSS software using logistic regression and T-test method.
    Results
    In total, 102 individuals have degrees of postpartum depression and the rest of the patients were non-depressed.The results showed that the possibility of depression emergence in these women, after child delivery based on the decrease of factors such as emotional - informational support, emotional support and positive social interaction support were about 40.18, 10.1 and 5.55%, respectively. Also, the possibility of depression in this group after delivery regarding the kind of delivery was 27%. As well, the women who had caesarian delivery significantly were more depressed rather than whom had natural delivery (p
    Conclusion
    Based on the results of this study, more attention should be paid to increase social support for women who will go into the first labor; and also the preventive treatments must be considered for women give birth a child by caesarian section.
    Keywords: Nulliparous Women, Post-Partum Depression, Social Support
  • Vajihe Atashi, Rouhollah Sheikh Abumasoudi, Maryam Moghimian, Maryam Hashemi, Tayebe Karimi, Fahimeh Kashani, Gasem Yadegarfar Pages 30-38
    Background and Objectives
    Stroke as a chronic disease requires patient’s participation in the care. Inadequate education and self-care deficit in older adults can weaken and reduce the quality of life in them. E-Learning enables a new type of relationship gives patients, care, education, and patient-centeredness and experience. This study aimed to investigate the effect of e-learning on the quality of life in patients with stroke.
    Methods
    In this semi-experimental study, 64 patients who referred to Al-Zahra hospital, neurology ward, hospital in 2013, according to inclusion criteria. Participant was randomly allocated in two groups of control and experiment. In the intervention group electronic education was implemented for one month. Data were collected based on the demographic characteristic, Stroke specific quality of life scale (SS-QOL). The measurement was performed before and after the electronic learning. Data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests of independent t-test and paired t-test.
    Results
    At baseline, the mean scores of quality of life were not significantly different before intervention in the study and control groups. After intervention, quality of life score was significantly different between two groups. Mean scores of quality of life were 191 in the intervention group and 148.3 in control group (p
    Conclusion
    Electronic education improves the quality of life of stroke patients in the intervention group after education. According to the benefits of electronic education, using and planning of this method is recommended.
    Keywords: Stroke, Electronic Education, Quality of Life
  • Fatemeh Mirdoraghi, Ali Mashhadi, Javad Salehi Fadardi, Seyed Kazem Rasoulzadeh Tabatabaei Pages 39-49
    Background and Objectives
    Today many theorists in etiology of attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) believe that a deficit in behavioral inhibition is a cause of appearing the symptoms of this disorder. Thus the frequency of high-risk behaviors in people with this disorder is expected to be remarkable. Therefore, the aim of this study was to compare the high-risk behaviors in students who are sufferers and the non- sufferers of ADHD.
    Methods
    The study was descriptive and causal-comparative. The population included all students studying in the academic year 2015-16 at Ferdowsi University of Mashhad. Among them two groups, with and without ADHD were selected through the convenience sampling method. There were 23 people in each group and this sample size was determined by Gpower application. Structural clinical interview for DSM-IV-TR (SCID-I), Barkley Adult ADHD Rating Scale-IV and risk-taking scale were used for data collection. Data analysis was performed using multivariate analysis of variance in SPSS-18.
    Results
    The findings showed that students with ADHD had more high-risk behaviors in dangerous driving, tendency to violence (p=0.01) and a tendency to sexual risk-taking (p=0.05) compared with those without this disorder. But there was not a significant difference among them in other high-risk behaviors.
    Conclusions
    According to the results, it can be concluded that high-risk behaviors are more common in students with ADHD compared with those without this disorder.
    Keywords: Attention Deficit - Hyperactivity Disorder_High-Risk Behaviors_Student
  • Moslem Abbasi, Shahriar Darghahi, Mohammad Raza Rahmati, Maryam Mohammadi, Zabih Pirani Pages 50-61
    Background and Objectives
    nurses, because of their nature of their profession continuosly face with many issues. The aim of this study was to examine the effects of work addiction and perfectionism on marital stress and social skills of nurses.
    Methods
    This study was descriptive and correlational. The study population included of all nurses in the city of Arak. To select the sample, multistage cluster samplingwere used and included 220 nurses as subject. To collect data, Matson Social Skills(1983), Robinson’swork addictionquestionnaire (1999), Stockholm-Tehran Persian version of Gomer and colleagues Marital Stress Scale questionnaire (2000) and Multidimensional Perfectionism Scale hoyt and Felt (1991)were used. Data were analyzed using descriptive statistical and Pearson’s correlation and multiple regression by SPSS-19.
    Results
    Results showed that There were significant negative relationships between the self-oriented perfectionism, other-oriented perfectionism, general perfectionism, obsessive desire to work, control, self-worth and general work addiction with social skills of nurses (p
    Conclusion
    In general, it can be concluded that extreme perfectionism by raising irrational ideals and work addictionwith one-dimensional activities nurses may reduce social and interpersonal skills which finally can lead to marital stress.
    Keywords: Work Addiction, Perfectionism, Marital Stress, Social Skills, Nurses
  • Seifillah Aqajani, Hamidreza Samadifard Pages 62-74
    Background and Objectives
    One of the important areas of health of the elderly persons is its psychological aspect that requires special attention and prevention of disorders such as anxiety in them. Death anxiety as an abnormal fear of his death undermines effective compatibility. This study aimed to investigate the role of cognitive fusion, locus of control and cognitive avoidance in the prediction of death anxiety in the elderly.
    Method
    The conducting method was a descriptive and correlative study. The statistical population of this study included all the male elderly over-60 years old of Ardabil in 2016, which 108 persons of them were selected as the study sample using the convenience sampling. For data collection, the cognitive fusion scale (CFQ), locus of control scale (RLOC), cognitive avoidance scale (CAQ) and death anxiety scale (DAS) were used. The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression tests in SPSS 21 statistical software.
    Findings: The study results showed a significant positive relationship between cognitive fusion and death anxiety (r=0.41, p
    Conclusion
    Thus, it can be concluded that cognitive fusion, locus of control and cognitive avoidance are considered the predicting variables related to death anxiety.
    Keywords: Cognitive Avoidance, Cognitive Fusion, Death Anxiety, Locus of Control, Elderly
  • Javad Kavousian, Honieh Haniffi, Kambiz Karimi Pages 75-87
    Background and Objectives
    Marriage is the start point in the family formation and it has been approved as the highest social practice to achieve emotional and security needs for adults. Although satisfactory marriage is an important factor in mental health but poor and unsatisfactory marriages can lead to unhappy couples which has negative and irreversible effects on both wives and husbands. The aim of this study was to evaluate the efficacy of the treatment based on Acceptance and Commitment (ACT) on marital satisfaction among couples who were married.
    Methods
    A quasi-experimental pretest-posttest study design was used to conduct this study. The population consisted of all students of Islamic Azad University of Bandar Abbas who were married, during 2015 and 2016. Based on acceptance and commitment therapy protocol a 12-session intervention was conducted over a period of 3 months. Enrich marital satisfaction assessment questionnaire was used to collect data. The subjects responded to questionnaires before intervention and 1 month after intervention. Descriptive statistics and ANOVA using were used for data analysis in SPSS V.20.
    Results
    The results of the analysis showed that the average post-test scores of between two groups in the components of marital satisfaction including sexual satisfaction (experimental, 24.45; control, 19.83), communications (experimental, 22.10; control, 19.81), solving conflict (experimental, 20.35; control, 17.15) and idealistic distortion (experimental, 16.65; control, 14.55) which the difference was statistically significant (p
    Conclusion
    Based on the positive effect of acceptance and commitment therapy on marital satisfaction of the couples, this method is recommended to be used alongside other interventions for improving marital satisfaction of couples.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Marital Satisfaction, Conflict Resolution, Communication, Ideal Distortion
  • Farnaz Torabi, Maryam Samavi, Azam Ramezankhani Pages 88-97
    Background and Objectives
    Menstrual cycle is associated with hormonal fluctuations that can affect physical performance in women. The aim of this study was to investigate the effect of the menstrual cycle phases on physical performance in healthy adolescent girls.
    Methods
    The present study was a quasi-experimental research. For this purpose, 30 subjects were selected and according to the menstrual cycle they were allocated into three groups: bleeding, follicular and luteal groups. General physical performance tests of endurance, coordination, explosive power and muscular strength were carried out in experimental conditions. The data were analyzed with one-way ANOVA and post hoc tests in SPSS.20 at the significant level of α
    Results
    The results showed that except for 540-m running test and sit-ups, in other tests, there weren’t any significant differences between groups. There was a significant difference between bleeding and luteal group in 540-m running test (p=0.032). In sit-up test, a significant difference between bleeding group with Luteal (p=0.007) and follicular (p=0.006) groups were observed.
    Conclusion
    It seems that adolescent girls can perform speed, strength and power, balance and flexibility activities in all periods of menstrual cycles, but the effects of menstrual cycle phases on the performance activities such as sit-ups and 540 meters run are not the same.
    Keywords: Menstrual Cycle, Luteal Phase, Follicular Phase, Physical Activity