فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/31
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سعید دعایی، المیرا کریمی، فرامرز پیشنماز، شهرام رفیعی فر، هانیه مالمیر، نرجس عاشورایی، ناصر کلانتری* صفحات 1-6
    مقدمه

    چاقی از شایع ترین مشکلات سلامتی در دوران نوجوانی است. از آنجا که میزان خودکارآمدی افراد در زمینه کنترل وزن نقش مهمی پیشگیری و کنترل چاقی ایفا می کند، هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی ارتباط میزان خودکارآمدی افراد در کنترل وزن با شاخص های آنتروپومتریک در نوجوانان پسر می باشد.

    روش کار

    این مطالعه بر روی 535 دانش آموز پسر 12 تا 16 ساله منطقه 5 شهر تهران انجام گرفت. مقادیر وزن، شاخص توده بدنی (BMI) ، درصد چربی بدن و درصد عضله بدن با استفاده از آنالیزور بیوالکتریک اندازه گیری شد. همچنین میزان خودکارآمدی افراد با استفاده از پرسشنامه معتبر سبک زندگی مرتبط با خودکارآمدی در کنترل وزن (WEL) ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین میزان خودکارآمدی و میزان وزن و BMI نوجوانان پسر ارتباط معنی داری وجود ندارد. در زمینه ارتباط خودکارآمدی با ترکیب بدن، نتایج نشان داد که بین میزان خودکارآمدی با درصد عضله اسکلتی بدن ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد (P<0. 05).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر گزارش داد که میزان خودکارآمدی ارتباط معنی داری با ترکیب بدن در پسران نوجوان دارد و افرادی که خودکارآمدی بالاتری دارند، درصد عضله اسکلتی در آنها بالاتر می باشد. انجام تحقیقات بیشتر در زمینه تاثیر خودکارآمدی بر وضعیت شاخص های آنتروپومتریک گروه سنی نوجوانان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی وزن بدن تن سنجی پسران نوجوان
  • علیرضا مرادی، احسان مصطفوی، امیرحسین ظهیرنیا، مجید رحیمی، محرم زنگنه* صفحات 7-12
    مقدمه

    لیشمانیوز جلدی یا سالک یکی از بیماری های انگلی شایع در جهان بوده که توسط انگل های تک یاخته ای ایجاد می شود و توسط گزش پشه خاکی به انسان منتقل می گردد. این مطالعه با هدف بررسی جنبه های اپیدمیولوژیک یک مورد طغیان انتقال محلی بیماری لیشمانیوز جلدی (سالک) در شهر بهار، استان همدان در سال 1394صورت گرفت.

    روش کار

    جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به سالک بودند که توسط آزمایشگاه تشخیص طبی بیماری آنها قطعی تشخیص داده شد بود و جهت درمان و پیگیری به مرکز بهداشت شهرستان ارجاع شده بودند. اطلاعات بیماران پس از استخراج در چک لیست مربوطه وارد گردید و سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    از تعداد 61 بیمار مبتلا به سالک ، تعداد 21 نفر (4/34 درصد) به شکل انتقال محلی به بیماری مبتلا شده بودند. تراکم بیماران بیشتر مربوط به محلات قدیمی و دارای بافت ساختمانی فرسوده بود. 11نفر (52%) از بیماران مذکر بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه 85/39سال با انحراف معیار92/1 بود. میانگین تعداد زخم های سالکی 75/3 مورد با انحراف معیار19/4 در بدن افراد مورد مطالعه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مشاهده انتقال محلی بیماری لیشمانیوز جلدی (سالک) و افزایش امکان خطر بالقوه همه گیرشناختی آن، لازم است ضمن انجام مطالعات بیشتر بر روی مخازن احتمالی و ناقلین منطقه اطلاع رسانی مناسب در جهت افزایش آگاهی مردم و پرسنل بهداشتی درمانی در خصوص فصول فعالیت پشه خاکی، راه های پیشگیرانه و نحوه تشخیص و درمان بیماری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی سالک پشه خاکی
  • مهوان خداپرست *، طیبه ریحانی، طاهره صادقی، حسن بسکابادی، مهری یاوری صفحات 13-20
    مقدمه

    از روش آموزشی مادران و درگیر کردن آنها در فرآیند مراقبت از نوزاد نارس تله‎نرسینگ و مولتی مدیا می‎باشد. موفقیت شیردهی توانایی مادر در انجام شیردهی نوزاد را نشان می‎‎دهد. هدف از انجام این پژوهش تاثیر آموزش بعد از ترخیص از طریق تله‎نرسینگ و مولتی‎مدیا بر موفقیت شیردهی نوزادان 35-37 هفته بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی بر روی مادران و نوزادان35-37 هفته بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان و زنان مامایی بیمارستان امام رضا، قائم و ام البنین مشهد که تغذیه غالب آنها شیر مادر بود به مدت 6 ماه انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مداخله (هر گروه30 نوزاد) قرار گرفتند و آموزش به دو روش تله‎نرسینگ و مولتی مدیا بر موفقیت شیردهی در هر دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت و از ابزارIBFAT وBEET استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده‎ها با استفاده از نرم افزار SPSS- 19 و روش آمار توصیفی و استنباطی (کای اسکوئر و تی مستقل) انجام شد.

    یافته ها

    بین دو گروه آموزش، میانگین تغذیه با شیر مادر نوزاد در دو گروه تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>p). وضعیت مکیدن نوزاد در دو گروه آموزشی با هم تفاوت معنی‎داری نداشتند (05/0<P). وضعیت جریان شیر مادر در دو گروه آموزشی با هم تفاوت معنی‎داری داشتند (05/0>P). میانگین وزن قبل و بعد از مداخله در دو گروه آموزش تفاوت معنی‎داری نداشت (05/0<P). اما در دو گروه آموزش تله نرسینگ و مولتی مدیا قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری داشتند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان دادند که آموزش به هر دو روش بر رفتار مادر و نوزاد در شیردهی (بر اساس ابزارBEET) ، تغذیه موثر نوزاد، تعداد دفعات و مدت زمان شیردهی تاثیر یکسان داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش تله‎نرسینگ مولتی مدیا موفقیت شیردهی نوزاد
  • عبدالمطلب سیدمحمدی، شعیب رحیمی، علیرضا رحمانی، قربان عسگری، سید اسماعیل حاتمی، سیده طیبه حاتمی* صفحات 21-30
    مقدمه

    2- کلروفنل ها، به دلیل سمیت و تجزیه ناپذیری، به عنوان آلاینده های دارای اولویت زیست محیطی در پساب و فاضلاب های صنعتی می باشند. هدف از این مطالعه، تعیین کارایی پریدات ((IO4- فعال شده با نانوذرات اکسید منیزیم در حضور امواج فرابنفش برای حذف 2-کلروفنل از محلول های آبی بود.

    روش کار

    در این مطالعه ی تجربی، تجزیه فتوشیمیائی 2-کلروفنل در یک راکتور استوانه ای ناپیوسته با حجم 5/2 لیتر انجام شد. لامپ جیوه ای کم فشار 55 واتی به منظور تولید امواج فرابنفش با طول موج 254 نانومتر استفاده شد. پارامترهای موثر بر فرآیند جذب شامل pH (3 تا 11) ، دوز نانوذره (0 تا 5/1 میلی مول بر لیتر) ، غلظت 2-کلروفنل (22/0 تا 76/1 میلی مول بر لیتر) ، غلظت پریدات (0 تا 4 میلی مول بر لیتر) ، زمان تماس (0 تا 60 دقیقه) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در فرایند تلفیقی فعال سازی پریدات با نانوذرات اکسید منیزیوم در حضور پرتو فرابنفش (UV/PI/MgO) بیشترین میزان حذف 2-کلروفنل در pH برابر با 7، غلظت پریدات 4 میلی مول بر لیتر، غلظت نانو ذره اکسید منیزیم 1 میلی مول بر لیتر و غلطت اولیه 44/0 میلی مول بر لیتر 2-کلروفنل حاصل شد. در این شرایط، با گذشت زمان 60 دقیقه حدود 85 درصد از 2-کلروفنل حذف شد. همچنین با افزایش غلظت اولیه جاذب و جذب شونده کارایی حذف 2-کلروفنل کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    پریدات فعال شده با نانوذرات اکسیدمنیزیوم برای حذف 2-کلروفنل کارایی مناسبی دارد. مقدار pH برابر 7، غلظت پریدات 4 میلی مول بر لیتر و غلظت نانوذرات اکسید منیزیوم 0. 44 میلی مول بر لیتر، زمان 60 دقیقه بهینه ترین حالت حذف 2-کلروفنل بود.

    کلیدواژگان: کلروفنل امواج فرابنفش نانوذره اکسید منیزیم پریدات
  • محمد شاکری *، محمد حاتمی، جعفر حسنی، حبیبه سادات شاکری صفحات 31-40
    مقدمه

    استرس ناشی از بیماری دیابت علاوه بر اثرات مخرب جسمانی، اثرات منفی روانی چون افسردگی، اضطراب، استرس به دنبال دارد. ازاین رو می توان گفت که استرس، افسردگی و اضطراب را جزء عوامل خطرساز یا تشدیدکننده بیماری دیابت می باشد که منجر به افزایش هزینه های درمانی و کاهش سلامت روان و کیفیت زندگی در این بیماران خواهند شد. در پژوهش حاضر به دنبال بررسی اثربخشی مداخله استرس زدایی مبتنی بر حضورذهن (MBSR) بر بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو هستیم.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با گروه کنترل می باشد. 36 نفر از بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به یک مطب خصوصی در شهرستان بجنورد به صورت هدفمند وارد مطالعه شدند و به طور تصادفی به دو گروه 18 نفره تقسیم شدند. گروه آزمایشی مداخله MBSR به مدت هشت جلسه دریافت کردند. برای بررسی کیفیت زندگی از پرسشنامه SF36 و برای بررسی سلامت روان از مقیاس نشانگان مختصر BSI در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه تکمیل شد. آزمون تحلیل واریانس مختلط توسط نرم افزار SPSS برای تجریه و تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از اثربخشی مداخله MBSR در بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان بود. اثر تعامل بین گروه ها و زمان اندازه گیری بر سلامت روان (001/0>P،989/15=F) و کیفیت زندگی (001/0>P، 609/16=F) معنادار بود. همچنین نتایج نشان داد که این اثرات تا دوره پیگیری نیز یا پایدار بودند یا تغییرات اندکی داشتند که نشان دهنده ماندگاری اثرات این مداخله می باشد.

    نتیجه گیری

    مداخله MBSR می تواند کیفیت زندگی و سلامت روان را در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو کیفیت زندگی سلامت روان استرس زدایی مبتنی بر حضورذهن
  • علی جهانگیری *، ملیحه شیردل، سونیا قره چورلو صفحات 41-49
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم شناختی هیجانی و خودکار آمدی مقابله با مشکلات در مردان وابسته به مواد تحت درمان با متادون می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر به شیوه شبه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری این پژوهش شامل مردان وابسته به مصرف مواد شهر بجنورد بود که تحت درمان با متادون قرار گرفته بودند. نمونه مورد نظر شامل 30 مرد بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس بصورت تصادفی در دو گروه گروه کنترل و گروه آزمایش تقسیم شدند. از گروه آزمایش خواسته شد تا 10جلسه در جلسات گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار بگیرند ولی گروه کنترل در معرض فعالیتی قرار نگرفتند. در انتهاء هر دو گروه همزمان تحت پس آزمون توسط پرسشنامه های خودکار آمدی در مقابل مشکلات و تنظیم شناختی هیجانی قرار گرفتند. داده ها بوسیله تحلیل کوواریانس چند متغییری تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، باعث افزایش نمرات خرده مقیاس رویکرد مسئله مدار خودکار آمدی و خرده مقیاس های تنظیم شناختی هیجان (تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر روی برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت ، پذیرش و اتخاذ دیدگاه) بطور معناداری (P 0/001) گردیده است.

    نتیجه گیری

    از طریق درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودکار آمدی و تنظیم شناختی هیجان معتادان تحت درمان متادون می توان کمک کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنظیم شناختی هیجان، خودکار آمدی در مقابل مشکلات
  • فاطمه سمیعی راد، آمنه باریکانی، محمد هاشم آبادی، محمد صوفی آبادی* صفحات 50-56
    مقدمه

    کنژنکتیویت التهاب ملتحمه چشم است. کنژنکتیویت عفونی یکی از بیماری های شایع چشمی نوزادان می باشد هدف این مطالعه بررسی مشخصات بالینی و میکروب شناسی کنژنکتیویت اکتسابی در نوزادان بستری در بیمارستان کوثر شهر قزوین بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر ، 642 نوزاد دچار کنژنکتیویت با کشت مثبت میکروبی که از اسفند 1386 تا اسفند 1394 در بیمارستان کوثر بستری شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، بالینی و نمونه های آزمایشگاهی (کشت و رنگ آمیزی گرم ترشحات) جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS ویرایش19 استفاده شد. .

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که شروع کنژنکتیویت در هفته اول بوده و بروز کنژنکتیویت در بین نوزادان متولد شده به روش های سزارین و نارس بیشتر می باشد. شایع ترین ارگانیسم های حاصل از کشت نمونه های ترشحات چشمی شامل: استافیلوکک طلایی مقاوم به متی سیلین (26%) ، حساس به متی سیلین (1/5%) و استافیلوکک اپیدرمیدیس (6/12%) ، کلبسیلا (3/22%) ، اشریشیا کلی (2/16%) ، انتروباکتر (6/13%) بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعات کنژنکتیویت چرکی بیماری شایع چشمی در نوزادان بستری است لذا توجه بیشتر به آن و پیگیری برنامه های مراقبت های بهداشتی و تحقیقاتی در جهت کاهش میزان این بیماری اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: کنژنکتیویت نوزادی، میکروب شناسی نوزاد
  • ناصر امیری زاده، فرهاد ذاکر، سامان سهرابی آخکند* صفحات 57-64
    مقدمه

    خون بندناف یکی از مهمترین منابع سلولهای بنیادی خونساز (HSCs) است، اما متآسفانه تعداد محدود آنها در واحدهای خون بندناف استفاده از این منبع را در پیوند سلولهای بنیادی برای بزرگسالان محدود نموده است. یکی از روش های بکار گرفته شده برای غلبه بر این مشکل ، تکثیر سلولهای بنیادی خونساز در محیط کشت است که میتوان علاوه بر فاکتورهای رشد افزودنی از عواملی مانند سلولهایی بنیادی مزانشیمی (MSCs) به عنوان لایه Feeder برای تکثیر ex vivo سلولهای بنیادی خونساز استفاده نمود.

    روش کار

    سلولهای CD34 در دو شرایط مختلف کشت داده شدند شامل: 1) کشت سلولهای CD34 در محیط فاقد سرم (Stemspan) و در حضور فاکتورهای رشد 2) کشت سلولهای CD34 بر روی لایه فیدر سلولهای مزانشیمی در محیط حاوی فاکتورهای رشد. محیط های کشت پس از 8 روز از لحاظ مارکر سطحی CD34، تعداد کل سلولهای هسته دار (TNCs) و آزمون کلونی زایی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین تعداد سلولهای CD34 و TNCs در محیط اول به ترتیب 9/1± 8/10 ، 3± 2/32 برابر و در محیط دوم به ترتیب3/7± 9/40 ، 1/8± 5/63 برابر بود. اختلاف تعداد سلولها در دو محیط در روز پایانی کشت نسبت به تعداد سلولها در روز صفر (قبل از تکثیر) معنی دار بود (05/0‍P<).

    نتیجه گیری

    بکارگیری فاکتورهای رشد و و سلول های بنیادی مزانشیمی بصورت همزمان در محیط های کشت میتواند به ازدیاد HSCs در محیط آزمایشگاه کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: سلول بنیادی خونساز، سلول بنیادی مزانشیمی، خون بند ناف
  • ودود ملک زاده، فریده منافی، آرش مهری پیرایواتلو، علی نعمتی، رضا علی پناه مقدم* صفحات 65-71
    مقدمه

    مسمومیت با آهن در اثر تجمع آهن در بافت های مختلف بدن و به ویژه کبد، قلب و غدد درون ریز ایجاد می‎شود. این اختلال باعث ایجاد عوارض مهمی مانند کاهش رشد، دیابت، سیروز کبدی و نارسایی قلبی می‎شود. ما در این تحقیق سعی نموده‎ایم تا با ایجاد مدل اضافه باری آهن زمینه را برای شناسایی راه‎های مقابله با این اختلال فراهم نماییم.

    روش کار

    در این مطالعه از 12 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگو بالغ با وزن 300-280 گرم استفاده شد. موش ها به دو گروه 6 تایی شامل کنترل و مداخله تقسیم شدند. برای ایجاد اضافه باری آهن از تزریق داخل صفاقی آهن دکستران استفاده شد. برای بررسی رسوب آهن از رنگ آمیزی هماتوکسین – ائوزین استفاده گردید. سطوح سرمی هپسیدین به روش الیزا اندازه گیری شد. سطوح سرمی آهن با روش رنگ سنجی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده ی تجمع قابل توجه آهن در نمونه‎های بافت کبدی موش‎های گروه مداخله با آهن دکستران در مقایسه با گروه کنترل می‎باشد. سطوح سرمی هپسیدین (02/0 ± 22/0 در مقابل 01/0±12/0 پیکوگرم در دسی لیتر) و سطوح سرمی آهن (18/6 ± 258 درمقابل 34/3±186 میلی گرم در دسی لیتر) در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بوده و هر دو گروه رایطه معنی داری با اضافه باری کبدی آهن داشتند (05/0> P).

    نتیجه گیری

    تزریق داخل صفاقی آهن دکستران به میزان 75 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم می تواند باعث ایجاد اضافه باری آهن و افزایش سطوح سرمی هپسیدین در موش های اسپراگو شود.

    کلیدواژگان: اضافه باری آهن، موش صحرایی اسپراگو، هپسیدین
  • لیلا آریانا، مینا رمضانی*، مینو محمودی صفحات 72-78
    مقدمه

    تقریبا 1% جمعیت جهان مبتلا به صرع هستند. توپیرامات یک داروی ضد صرع از نسل جدید است که موارد استفاده ی وسیعی در درمان اختلالات تشنجی و جلوگیری از میگرن دارد. اما هنوز اثر آن بر روی اووژنز و هورمونهای جنسی مطالعه نشده است، لذا در مطالعه ی حاضر اثر توپیرامات بر فرآیند اووژنز و هورمونهای جنسی در موش های ماده بالغ نژاد NMRI مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه ی تجربی پنجاه سر موش ماده بالغ نژاد NMRI به پنج گروه ده تایی تقسیم شدند. گروه کنترل (بدون تزریق) ، گروه شم (نرمال سالین) و گروه های تجربی شامل توپیر امات. bw 25mg/kg (گروه اول) ، bw. 50mg/kg (گروه دوم) و 100mg/kg. bw (گروه سوم) است. پس از سی روز تزریق به صورت درون صقاقی، حیوانات تشریح شدند. نمونه های خون از قلب گرفته شد و سطح هورمون های استرادیول و پروژسترون سرم با روش الایزا اندازه گیزی شد. پس از مطالعات مورفومتری، برش های هفت میکرونی از تخمدان، به وسیله ی میکروتوم تهیه شد و لام ها جهت بررسی بافتی توسط روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی شدند. داده ها با آنالیز آنووای یک طرفه و آزمون متعاقب توکی مورد سنجش قرار گرفت. سطح معناداری (p<0/05) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    افزایش معنا داری در تعداد فولیکول های اولیه، کاهش معناداری در شاخص هایی مانند: تعداد فولیکول های ثانویه، فولیکول های گراف و جسم زرد نشان داده شد (p<0/05). همچنین میزان هورمون های استرادیول و پروژسترون (p<0/05) در تمامی گروه های تجربی در مقایسه با گروه کنترل و شم (p<0/05) کاهش یافت. ولی تغییردر قطر تخمدان معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که داروی توپیرامات بر روی سیستم تولید مثلی جنس ماده اثرات مخربی داشته است و باعث کاهش فرآیند اووژنز می شود.

    کلیدواژگان: توپیرامات، تخمدان، استرادیول، پروژسترون، موش
  • رسول حشمتی *، مائده حیدری، فرزاد عدل صفحات 79-86
    مقدمه

    افسردگی و اضطراب در فرایند های ایجاد و پیامد های بیماری سرطان نقش اساسی دارد. نقش درمان های روان شناختی از جمله لوگوتراپی گروهی در هیجانات منفی بیماران مبتلا به سرطان در تحقیقات گذشته کمتر بررسی شده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی لوگوتراپی گروهی بر افسردگی و اضطراب بیماران مبتلا به سرطان در یک مطالعه کارآزمایی بالینی است.

    روش کار

    بدین منظور در یک مطالعه کارآزمایی بالینی،30 بیمار (15 بیمار در گروه آزمایشی و 15 بیمار در گروه کنترل) از بیمارستان شهید قاضی طباطبایی تبریز انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گمارده شدند. گروه آزمایش 10 جلسه تحت لوگوتراپی گروهی قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. برای اندازه گیری افسردگی از پرسشنامه افسردگی بک و برای اضطراب از پرسشنامه اضطراب بک قبل و بعد از مداخله استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد لوگوتراپی گروهی بعد از کنترل اثر پیش آزمون بر اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به سرطان اثر معنی داری دارد. همچنین، لوگوتراپی گروهی باعث بهبود نشانه های عاطفی و شناختی بیماران مبتلا به سرطان می شود.

    نتیجه گیری

    لوگوتراپی گروهی مداخله ای موثر در بهبود عواطف منفی بیماران مبتلا به سرطان است.

    کلیدواژگان: لوگوتراپی گروهی، سرطان، افسردگی، اضطراب
  • حسین طاهری چادرنشین*، محمدرضا اسماعیلی، فرشته پوت افکند، حامد سالاری، میثم علی پورراز، محسن توکلی صفحات 87-93
    مقدمه

    ادراک و نگرش افراد نسبت به مزایای شرکت در فعالیت بدنی و ورزشی، عاملی اثرگذار بر تصمیم گیری های آنان در مشارکت در فعالیت منظم و سلامت محور است. لذا، هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط شاخص های تن سنجی با نگرش نسبت به فعالیت های ورزشی در دانش آموزان مقطع متوسطه استان خراسان شمالی بود.

    روش کار

    جامعه آماری این پژوهش مقطعی که از نوع توصیفی تحلیلی بود را دانش آموزان مقطع متوسطه ی اول و دوم تحصیلی استان خراسان شمالی تشکیل می دادند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 748 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای هر دانش آموز شاخص های نمایه توده بدنی (BMI) ، نسبت دور کمر به باسن (WHR) و درصد چربی بدن (BFP) اندازه گیری شد. همچنین، نگرش به فعالیت ورزشی نیز با استفاده از پرسشنامه کوربین اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های کای اسکوئر، t مستقل، همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح 05/0 > P ارزیابی شدند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاضر نشان داد که 8/13 درصد از دانش آموزان وضعیت اضافه وزن و 6/9 درصد در وضعیت لاغری قرار دارند. همچنین، سطح WHR و BFP دختران دانش آموز با بالا رفتن سن افزایش یافت. علاوه بر این، بین نگرش به فعالیت های ورزشی با شاخص های تن سنجی دانش آموزان رابطه معکوس و معنی داری وجود داشت (001/0 = P).

    نتیجه گیری

    این نتایج بیانگر لزوم ارائه برنامه های مناسب جهت کنترل و پیشگیری از شیوع چاقی و توجه به نگرش به فعالیت های ورزشی به عنوان یکی از راه حل های کاهش میزان مشکلات اضافه وزن و چاقی دانش آموزان می باشد.

    کلیدواژگان: نمایه توده بدن، نسبت دور کمر به باسن، درصد چربی بدنی
  • مجید مردانیان قهفرخی*، علی اکبر علی زاده، عبدالحمید حبیبی صفحات 95-101
    مقدمه

    مشخص شده است که سطوح اورکسینA با سطوح گلوکز خون رابطه معکوسی دارد. فعالیت ورزشی و رژیم غذایی از تنظیم کننده های اصلی سطوح اورکسینA در گردش خون می باشند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر فعالیت هوازی حاد به دنبال مصرف رژیم های غذایی مختلف بر سطوح سرمی اورکسینA و گلوکز در مردان دارای اضافه وزن می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح متقاطع و یک سو کور، 10 مرد دارای اضافه وزن (سن 1/6±23 و شاخص توده بدنی 47/0±26/29) ، به عنوان آزمودنی در چهار جلسه با یک هفته فاصله به آزمایشگاه فیزیولوژی ورزشی مراجعه کردند. در هر جلسه دو ساعت پس از مصرف یکی از رژیم های غذایی معمولی، پر کربوهیدرات، پر پروتئین و پر چرب، آزمودنی ها 30 دقیقه فعالیت هوازی بر روی تردمیل با شدت 60-70% ضربان قلب بیشینه را انجام دادند. در هر جلسه نمونه های خونی در حالت ناشتا، دو ساعت پس از مصرف رژیم غذایی (قبل از ورزش) و پس از ورزش از آزمودنی ها گرفته شد.

    یافته ها

    سطوح سرمی اورکسینA پس از فعالیت هوازی به دنبال رژیم غذایی پر کربوهیدرات و پر پروتئین نسبت به رژیم غذایی پر چرب افزایش معنی داری نشان داد (به ترتیب 019/0= P و 033/0= P). همچنین تفاوت معنی داری در سطوح سرمی گلوکز پس از فعالیت هوازی به دنبال چهار نوع رژیم غذایی متفاوت مشاهده نشد (072/0= P).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد در مردان دارای اضافه وزن، دریافت کالری بویژه از رژیم غذایی پر چرب موجب کاهش سطوح سرمی اورکسین A می شود. بعلاوه فعالیت هوازی به دنبال مصرف رژیم غذایی پر چرب تغییری در سطوح سرمی اورکسین Aایجاد نکرد. همچنین تفاوتی در سطوح گلوکز در نتیجه مقایسه چهار جلسه یافت نشد.

    کلیدواژگان: اورکسینA، گلوکز، فعالیت هوازی، رژیم غذایی، اضافه وزن
  • نفیسه طباطبایی، محمدعلی نادی *، ایلناز سجادیان صفحات 102-113
    مقدمه

    هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی بسته غیر رایانه ای آموزشی تلفیقی حافظه فعال و توجه انتخابی با نرم افزار کاپیتان لاگ بر مولفه‎های کارکردهای اجرایی مرتبط با بیماری صرع بوده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر، طرح شبه آزمایشی با نمونه‎گیری غیر تصادفی هدفمند به صورت پیش‎آزمون- پس‎آزمون با گروه کنترل بود که از بین 150 نفر (جامعه آماری) دانش‎آموز دختر 15-13 ساله مبتلابه بیماری صرع گیجگاهی مراجعه‎کننده به کلینیک‎های مغز و اعصاب، انتخاب و بر اساس تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایشی (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شده بودند. بسته غیر رایانه ای در مدت 15 جلسه یک ساعته طی 4 هفته در گروه آزمایشی اول و بسته رایانه‎ای در مدت 15 جلسه 45 دقیقه‎ای طی 4 هفته در گروه آزمایشی دوم اجراشده بود، درحالی که گروه کنترل هیچ‎گونه آموزشی را دریافت نکرده بود. پیش آزمون ها و پس‎‎آزمون ها و مرحله پیگیری سه ماه بعد از پس آزمون ها، برای هر سه گروه بر اساس نسخه‎های نرم‎افزاری مربوط به ارزیابی کارکردهای اجرایی اخذ گردیده بودند.

    یافته ها

    تحلیل واریانس اندازه گیری های تکراری تفاوت معناداری را در میانگین نمرات متغیرهای وابسته در گروه آزمایشی اول نسبت به گروه آزمایشی دوم و گروه کنترل، نشان داده بود (05/0> P).

    نتیجه گیری

    بسته غیر رایانه ای حافظه فعال و توجه انتخابی بر مولفه‎های کارکردهای اجرایی موثرتر از بسته رایانه‎ای کاپیتان لاگ بود.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی، حافظه فعال، توجه انتخابی، کارکردهای اجرایی، صرع لوب گیجگاهی
  • فائزه کاویانی، محدثه حسینی، علی نظری، مصطفی اکبرزاده، سید کاوه حجت * صفحات 113-121
    مقدمه

    مراکز ترک اعتیاد ازجمله مراکزی هستند که درزمینه ی درمان و بازپروری معتادان نقشی اساسی دارند. در این مراکز، تیم درمان شامل پزشک / روانپزشک، پرستار، روانشناس و مددکار می باشد که به دلیل ماهیت بیماری اعتیاد و مشکلات در ارتباط با این بیماران، در معرض فرسودگی شغلی قرار دارند. لذا این پژوهش باهدف تعیین رابطه بین ویژگی های شخصیتی و طرح واره های ناسازگاری اولیه با فرسودگی شغلی در درمانگران اعتیاد به مرحله اجرا درآمد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی بوده که بر روی 210 درمانگر اعتیاد شاغل در مراکز ترک اعتیاد خراسان شمالی که از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند انجام شد. برای این کار از پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلش، خصوصیات شخصیتی نئو و طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ، همچنین چک لیست خصوصیات دموگرافیک استفاده شد و از آزمون تحلیلی ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین ارتباط میان متغیرها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد موردبررسی 35 سال بود. بین ویژگی شخصیتی برونگرایی با خستگی هیجانی و همچنین بین ویژگی شخصیتی انعطاف پذیری و خستگی هیجانی و نیز بین خصوصیت شخصیتی روان نژندی با میزان کفایت شخصی ارتباط منفی معناداری وجود داشت. بین ویژگی شخصیتی برونگرایی باکفایت شخصی و بین طرح واره اولیه گوش به زنگی و حوزه بریدگی و طرد با خستگی هیجانی همبستگی مثبت و معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    برخی از خصوصیات شخصیتی و طرح واره های ناسازگار می توانند فرسودگی شغلی را در گروهی از درمانگران پیش بینی کنند. به نظر می¬رسد این گروه از درمانگران نیازمند بررسی و مداخلات مشاوره¬ای می باشند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، طرح واره های ناسازگاری اولیه، فرسودگی شغلی، درمانگران اعتیاد
  • شهره بهروز، نوشین پیمان *، هادی کوشیار صفحات 122-129
    مقدمه

    سالمندان یکی از مهم ترین گروه های سنی هستند که در معرض خطر اثرات ناخوشایند سطح پائین سواد سلامت قرار می گیرند. توجه به خود مراقبتی و مسئولیت پذیری سالمندان در قبال بیماری های مختلف دوران سالمندی یکی از راهکارهای حمایتی به شمار می آید که مستلزم دسترسی و آگاهی از اطلاعات مرتبط با سلامتی می باشد که می تواند نقش موثری در کاهش مرگ و میر آن ها داشته باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری تشریحی است. جهت شناسایی مقالات مرتبط، از پایگاه داده های بین المللی و فارسیMEDLINE, Cochrane Library, PsychINFO،SID،Magiran،Google scholar ، PubMed, ProQuestوScopus به روش Tittle search استفاده شد. جستجوی مقالات بدون محدودیت زمانی (تا سال 2016) و با استفاده از کلیدواژه های "سواد سلامت"، "مرگ ومیر"، "سالمندان"، "health literacy"، "mortality"و "older adult" انجام گرفت. مقالاتی که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، به صورت مجزا و ترکیبی بررسی و مورد آنالیز قرارگرفته اند. جهت استخراج داده ها، تمام مقالات نهایی واردشده به فرآیند مطالعه توسط یک چک لیست از قبل آماده شده استخراج شدند.

    یافته ها

    از 234 مقاله اولیه، 228 مقاله به علت مواردی مانند عدم بررسی ارتباط بین سواد سلامت و مرگ ومیر ، عدم وجود ابزار بررسی سواد سلامت، عدم بررسی سواد سلامت به طور اختصاصی در سالمندان و تکراری بودن حذف شدند و درنهایت 6 مقاله که به بررسی ارتباط بین سواد سلامت و مرگ ومیر سالمندان پرداخته بودند، موردبررسی قرار گرفتند. در اکثر مطالعات به تاثیر سواد سلامت بر کاهش مرگ ومیر سالمندان ساکن در جامعه و مبتلابه بیماری مزمن، اشاره شده است.

    نتیجه گیری

    بهبود سواد سلامت استراتژی موثری در بهبود وضعیت سلامت سالمندان و کاهش مرگ ومیر آن ها در مواجه با بیماری های مزمن است.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، مرگ ومیر، سالمندان
|
  • Saeid Doaei, Elmira Karimi, Faramarz Pishnamaz, Shahram Rafiefar, Hanieh Malmir, Narjes Ashoori, Naser Kalantari * Pages 1-6
    Introduction

    Obesity is one of the most prevalent health problems in the adolescents. Since the level of self-efficacy plays an important role in the prevention and control of obesity, this study aimed to investigate the association between the self-efficacy in weight management and anthropometric indicators in male adolescents.

    Methods

    This study was performed on 535 male students in the 12-16 age range and resident of District 5 in Tehran. A Bioimpedance analyzer was used to measure the weight, BMI, body fat and muscle mass percentage. Moreover, the level of self-efficacy of the subjects was evaluated using Weight Efficacy Lifestyle Questionnaire (WEL).

    Results

    The results showed that there is no association between the level of self-efficacy and weight and BMI. With regard to the association between body composition and self-efficacy, the results identified a significant positive association between the level of self-efficacy and Skeletal muscle percentage) (P<0.05).

    Conclusions

    The results of the present study represented that the level of self-efficacy in male adolescents was significantly associated with body composition; and people with higher self-efficacy have muscular body. Doing Further studies about the effect of self-efficacy on Anthropometric Indicators in adolescents are recommended.

    Keywords: Self-efficacy Body weight Anthropometry Male adolescents
  • Alireza Moradi, Ehsan Mostafavi, Amir Hossein Zahirnia, Majid Rahimi, Moharram Zangeneh* Pages 7-12
    Introduction

    Cutaneous leishmaniasis (CL) is one of the most common parasitic diseases in the world caused by protozoan parasites and transmitted to human body through mosquitoes bites.The aim of this study was to investigate the epidemiological aspects of CL local transmission outbreak in Bahar City, Hamedan province in 2015.

    Methods

    The statistical population included all patients with Cutaneous leishmaniasis (CL) diagnosed by the medical diagnostic laboratory and referred to the health center of town for thetreatment and follow ups. Patients' data were collected in the checklist and then analyzed by SPSS -16.

    Results

    21 (34.4%) of 61 patients with CL were infected by the local transmission. .Most of them were the residents of old residential neighborhoods with wornout buildings. Eleven (52%) patients were male. The mean (SD) of age was 39.85 (1.92) The mean (SD) of CLwas 3.75 (4.19). .

    Conclusions

    With regard to observing the local transmission of CL and increasing the possibility of its epidemiological potential risk , it is necessary to perform further studies on possible resources and transmitters living in that area, give information to raise the public and medical personnels’ awareness about Phlebotomus activities in certain seasons, the preventive actions and the manner of diagnosis and its treatment.

    Keywords: Cutaneous leishmaniasis Sandfly
  • Mahvan Khodaparast *, Taiebeh Rahani, Tahereh Sadeghi, Hasan Boskabadi, Mehri Yavari Pages 13-20
    Introduction

    Telenursing and Multimedia are the educational methods for mothers and it seeks to involve them into the process of caring the premature newborns. Being succeeded in breastfeeding represents the mother's ability to breastfeed the baby. This study aimed to investigate the effect of post-discharge education through Telenursing and Multimedia methods on the success in breastfeeding the newborns aged 35-37 weeks.

    Methods

    A six -month clinical trial was conducted on mothers and newborns in the rage of 35-37 weeks who were fed with breast milk and admitted to the Neonatal and obstetric intensive care unit of Emam Reza Hospital, Ghaem and Um-ol-Benin Hospital of Mashhad. The samples were randomly divided into two intervention groups (each group included 30 newborns). The effect of Telenursing and Multimedia methods on the success of lactation was compared in both groups. The data were analyzed using IBFAT and BEET tools, SPSS 19 and descriptive and inferential statistics (Chi-square and independent t-test)

    Results

    The results suggested a significant difference between the means of breast feeding in both educational groups (p <0.05). There was no significant difference in terms of sucking in both educational groups (P>0.05). Breastfeeding status was significantly different (P<0.05). There was no significant difference between the means of weight before and after intervention (P >0.05). But telenursing and multimedia methods differed significantly before and after the intervention (P<0.05)

    Conclusions

    The findings represented that both educational methods had similar effects on the behavior of mother and baby in breastfeeding (based on BEET TOOL), effective nutrition of infant, frequency and the period of breastfeeding.

    Keywords: Education TeleNursing Multimedia Succesful lactation Newborn
  • Abolmottaleb Sayyedi, Shoeib Rahimi, Alireza Rahmani, Ghorban Askari, Seyyed Esmaeil Hatami, Seyyedeh Tayebeh Hatami * Pages 21-30
    Introduction

    2- Chlorophenols are toxic and hazardous pollutants in industrial effluents and sewage. Due to their toxicity and instability, these compounds are known as pollutants with a high environmental profile, even at low concentrations. This study aimed to determine the efficiency of activated peridates with magnesium oxide nanoparticles in the presence of ultraviolet waves for removing 2-chlorophenol from aqueous solutions.

    Methods

    In this experimental study, the photochemical analysis of 2-chlorophenol was performed in a 2.5-liter Discontinuous cylindrical reactor. A 55-watt low-pressure mercury lamp was used to produce ultraviolet waves with a wavelength of 254 nm. The parameters affecting the absorption process (pH 3 to 11), the dose of nanoparticles (0 to 1.5 mmol/L), 2-chlorophenol concentration (0.22 to 1.76 mmol / L), Peridat concentration (0 to 4 mmol/L), and contact time (0 to 60 minutes) were investigated.

    Results

    In the combined process of peridate activation with magnesium oxide nanoparticles in the presence of ultraviolet light (UV/PI/MgO), the maximum removal rate of 2-chlorophenol was at pH 7, the concentration of peridates was 4 milliules per liter, the concentration of nano magnesium oxide particle 1 milliliter Mole per liter and initial regimen of 0.44 mM / L of 2-chlorophenol were obtained. In these conditions, about 85% of 2-chlorophenol was removed passing over 60 minutes. . Also, by increasing the initial concentration of adsorbent and adsorbate, the efficiency of removing 2-chlorophenol decreased.

    Conclusions

    Magnesium oxide nanoparticles are suitable for the removal of 2-chlorophenol and are efficient. The pH value equaling 7, the peridate concentration of 4 mmol/L, magnesium oxide nanoparticles with 0.44 mmol/L concentration and a 60 minute time are the optimum states by 2-chlorophenol.

    Keywords: 2-Chlorophenol Ultraviolet Waves Magnesium Oxide Nanoparticle Pridate
  • Mohammad Shakeri *, Mohammad Hatami, Jafar Hasani, Habibeh Sadat Shakeri Pages 31-40
    Introduction

    The stress resulting from Diabetes will also have negative psychological effects like depression, anxiety, stress as well as physical damages. In other words, stress, depression and anxiety are among the risk factors or exacerbating factors of diabetes, which will lead to an increase in treatment costs and a reduction in mental health and quality of life in these patients.

    Objectives

    The present study aimed to investigate the effectiveness of mindfulness- based stress reduction (MBSR ) on improving the quality of life and mental health in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study with control group. Thirty six patients with diabetes referred to a private clinic in Bojnourd were included in the study with convenient sampling method and randomly divided into two groups of 18 patients . The experimental groups received an 8 session MBSR intervention. For assessing the quality of life, Sf36 questionnaires and Brief Symptom Inventory (BSI ) were administered in pretest, posttest and a 2- month follow up. The mixed variance analysis was used for the statistical analysis using SPSS.

    Results

    The findings indicated the effectiveness of MBSR intervention on improving the quality of life and mental health. The interaction effect between groups and the time of evaluation on mental health ( F=15.989, p<0.001) and quality of life (F=16.609, p<0.001) was statistically significant. the results also represented that these effects were stable or had a slight change in follow-up which reflects the lasting effects of the intervention.

    Conclusions

    MBSR intervention can improve the quality of life and mental health in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Type II Diabetes Mental Health Quality of Life Mindfulness Based Stress Reduction
  • Ali Jahangiri *, Maliheh Shirdal, Sonya Gharachoorlou Pages 41-49
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of acceptance and commitment (ACT) therapy on cognitive-emotional regulation and self-efficacy in struggling with problems in men with substance abuse treated with methadone.

    Methods

    The present study was quasi-experimental (pre-test and post-test with control group). The statistical population of this study included methadone- treated men in Bojnourd. The sample included 30 men selected by available sampling method and then randomly divided into two control and experimental groups. The experimental group was asked to receive a 10 -session group meetings based on acceptance and commitment, but the control group was not exposed to any activity. At the end, both groups underwent a post-test simultaneously by self-efficacy questionnaire and emotional cognitive regulation. Data were analyzed by multivariate covariance analysis.

    Results

    The findings of the study showed that acceptance and commitment therapy increased the scores of subscale of the automatic problem-oriented approach and those of cognitive-emotional regulation (positive re-focus, re-focus on planning, positive revaluation, Acceptance and adoption of the viewpoint) were significant. (P 0/001).

    Conclusions

    Acceptance and commitment therapy and also cognitive- emotional regulation can help the methadone treated patients.

    Keywords: Acceptance, Commitment therapy, Cognitive emotional, Regulation, Self-efficacy in struggling with problems
  • Fatemeh Samiee, Rad, Ameneh Barikani, Mohammad Hashem Hashemabadi, Mohammad Sofiabadi * Pages 50-56
    Introduction

    Conjunctivitis is a scleral inflammation. Infectious conjunctivitis is one of the most common neonatal ocular diseases. The aim of this study was to evaluate the clinical and microbiological characteristics of accuired acute conjunctivitis in infants addmitted to Kowsar hospital in Qazvin.

    Methods

    In this retrospective descriptive study, 642 neonates with positive microbial culture were hospitalized in Kowsar Hospital from March 2009 to March 2014 and evaluated. Demographic, clinical and laboratory data (Culture and gram stainng results) were collected and analyzed bySPSS (version 19).

    Results

    The present study suggested that conjunctivitis appeared within the first week. The incidence of conjunctivitis was at its highest rate in premature babies or those who were delivered by Cesarean. The most outbroken organisms involved in the culture of ocular secretion sampleswere Staphylococcus (Methicillin-resistant aureus Staphylococcus (26%)), Methicillin-sinsitive (26%) and Staphylococcus aureus Epidermidis (12.6%), Klebsiella (22.3%), Escherichia coli (16.2%) and Enterobacter (13.6%).

    Conclusions

    According to studies, infectious conjunctivitis is a common eye disease in hospitalized infants, so it is important to take it serious and follow up the health care and research programs to reduce the rate of this kind of disease.

    Keywords: Neonatal Conjunctivitis, Microbiology Neonate
  • Naser Amirizadeh, Farhad Zaker, Saman Sohrabi Akhkand * Pages 57-64
    Introduction

    Umbilical cord blood (UCB) is one of the most important sources of hematopoietic stem cells (HSCs). However, the limited amount of HSCs in UCB has been an obstacle for transplantation of adult hematopoietic stem cell. One of the applied methods to overcome this problem is the proliferation of HSCs in culture medium, so beside the additive growth factors, some other factors such as Mesenchymal stem cells (MSCs) as feeder layer can be used for the proliferation of Hematopoietic stem cells in ex vivo.

    Methods

    CD34+ cells were cultured in two different media including; 1) culturing CD34+ cells in serum- free medium (Stemspan) and in the presence of growth factors, 2) culturing CD34+ cells on feeder layer of Mesenchymal stem cells (MSCs) in media including the growth factors. These culture media were evaluated in terms of the number of total nucleated cells (TNCs), CD34 surface marker and CFU assay eight days after the culture.

    Results

    The mean of CD34+ cells and TNCs in the first medium was 10.8 ± 1.9 and 32.2 ± 3.0 and in the second medium was 40.9 ± 7.3 and 63.5 ± 8.1, respectively. The difference between the number of cells in two culture media in the last day of culture and before the proliferation (0 day) was statistically significant (P<0.05).

    Conclusions

    The simultaneous application of growth factors and MSCs in culture media could largely contribute to the proliferation of HSCs in ex vivo.

    Keywords: Hematopoietic stem cell, Mesenchymal stem cell, Cord blood
  • Vadod Malekzadeh, Farideh Manafi, Arash Mehri, Pirayvatlo, Ali Nemati, Reza Alipanah, Moghadam * Pages 65-71
    Introduction

    Iron toxicity is caused by the accumulation of iron in different organs, especially the liver, heart and endocrine glands. This disorder causes side effects such as growth retardation, hypogonadism, diabetes, cirrhosis of the liver and heart failure. This study paves the way for identifying the ways of overcoming this disorder through iron overload model.

    Methods

    In this study, 12 adult male Sprague rats weighing 280-300 g were used. 12 Sprague rats were divided into two groups: control and iron overload groups. To create iron overload, iron dextran was injected. Hematoxylin and Eosin (H&E) staining was used for the examination of iron deposits in the liver tissue. Serum hepcidin levels were measured by ELISA method. Serum iron levels were measured using the photometric method.

    Results

    The results showed a considerable iron accumulation in liver tissue of the Sprague rats in intervention group compared to the control group. Serum hepcidin (0.22±0.02 versus 0.12±0.01 pg/dl) and iron (258±6.18 versus 186±3.34 mg/dl) levels in the iron overload group were more than that of the control group and both groups had a significant relationship under iron overload conditions (P<0.05).

    Conclusions

    Intraperitoneal injection of 75 mg/kg iron dextran creates iron overload model and increases serum Hepcidin levels in Sprague rats. This model is used for the investigation of iron metabolism pathways and its disorders.

    Keywords: Iron overload, Sprague rat, Hepcidi
  • Leila Aryana, Mina Ramezani *, Minoo Mahmoodi Pages 72-78
    Introduction

    Approximately 1% of the global population is affected by epilepsy. Topiramate is a new generation of antiepileptic drug with broad use in the treatment of seizure disorders and migraine prevention. Nevertheless, its effect on female reproductive system has not yet been studied.

    Objectives

    The aim of our study was to investigate the effect of topiramate on the oogenesis and sexual hormones of adult NMRI mice.

    Methods

    In this experimental study, 50 female NMRI mice were randomly divided into five groups of 10including control group (no injection), sham group (normal saline), topiramete 25mg /kg.b.w (Group I), 50mg /kg.bw (group II), 100mg/kg.bw (group III). After 30 days of intraperitoneally (IP) injections, animals were weighed and dissected. Blood samples were collected from heart and the level of estradiol and progesterone was measured by Elisa method. After morphometric studies, 7 Micrometer sections of ovary were prepared using microtome and stained by H&E method. Data were analyzed by One-Way ANOVA and Dunken post- hoc test. Significance level was considered (P <0.05).

    Results

    Our findings indicated a significant decrease in parameters such as number of secondary follicles, graphian follicles and the number of corpus luteum, (P <0.001) as well as the level of estradiol and progesteron hormone (P <0.05). Changes in other factors were not significant.

    Conclusions

    Totally, it can be concluded that topiramate has destructive effects on the female reproductive system and it reduces the oogenesis process.

    Keywords: Topiramate, Ovary, Estradiol, Progesterone, Mice
  • Rasoul Heshmati *, Maedeh Heidary, Farzad Adl Pages 79-86
    Introduction

    Depression and anxiety have essential role in the process and consequences of cancer disease. The role of Psychological treatments such as logo therapy in improving the negative emotions of patients with cancer has been less studied in the past. The aim of this study was to investigate the effectiveness of group logotherapy on depression and anxiety in patients with cancer in a clinical trial study.

    Methods

    In a semi-experimental study (pre-test and post-test with control group), 30 patients with cancer were selected from Shahid Ghazi Tabatabaaei hospital of Tabriz by convenience sampling and assigned randomly to control and experimental groups. The experimental group received group logotherapy for ten sessions (every week lasting one hour), but the control did not receive any intervention. For the assessment of depression, Beck Depression Inventory (BDI) and for the assessment of anxiety, Beck Anxiety Inventory (BAI) were used before and after the intervention.

    Results

    The results showed that the logotherapy has significant effect on depression and anxiety of patients with cancer after controlling the pre -test effect. Moreover, logo therapy improves the affective and cognitive symptoms of cancer patients.

    Conclusions

    It can be conclude that interventional group logotherapy is effective in improving the negative emotions of cancer patients.

    Keywords: Group Logotherapy, Cancer, Depression, Anxiety
  • Hossein Taherichadorneshin *, Mohammad Reza Esmaeili, Fereshte Poutafkand, Hamed Salari, Meysam Alipour, Raz, Mohsen Tavakoli Pages 87-93
    Introduction

    The perception and attitude of individuals towards the benefits of participating in physical and sports activities are helpful factors that influence their decision to participate in regular and health-related activities. Therefore, the aim of the present study was to investigate the relationship between the anthropometric measurements and attitudes to sport activities among secondary school students of North Khorasan province.

    Methods

    The study population of this cross-sectional and descriptive-analytic study included all the secondary school students in North Khorasan Province. Based on stratified random sampling, 748 students were selected as the statistical sample. For each student, body mass index (BMI), waist- to- hip ratio (WHR) and body fat percentage (BFP) were measured. In addition, Moreover, the attitude to physical activity was measured by Corbin questionnaire. Data were analyzed using chi-square, independent t-test, Pearson correlation and one-way ANOVA at P < 0.05 level.

    Results

    The findings of the present study showed that the overall prevalence of underweight and overweight in students were 9.6% and 13.8%, respectively. In additionFurthermore , WHR and BFP increased among female students by increasing their of age. Furthermore, there was a significant correlation between the attitudes toward sport activities and the anthropometric measurements of students (P=0.001).

    Conclusions

    These results indicated the need for setting a schedule providing a program to control and prevent the prevalence of obesity and considering attention to attitudes to sport activities as one of the solutions to reduce overweight and obesity problems among students.

    Keywords: Body Mass Index, Waist to Hip Ratio, Body Fat Percent
  • Majid Mardaniyan Ghahfarrokhi *, Ali Akbar Ali Zadeh, Hamid Habibi Abdul Pages 95-101
    Introduction

    It is specified that serum levels of Orexin-A has a negative correlation with serum levels of glucose. Exercise and diet are the main regulators of blood circulation of Orexin-A. Therefore, the aim of current study was to investigate the effect of acute aerobic exercise following four different diets on the levels of Orexin-A and glucose in overweight men.

    Methods

    In this quasi-experimental single-blinded crossover study, 10 overweight men (aged 23± 6.1 and BMI 29.26 ± 0.47), attended the physiology lab for 4 sessions with a week interval. In each session, two hours after having Normal (N), High carbohydrate (HCHO), High protein (HP) and High-fat (HF) diets, subjects performed 30 min treadmill aerobic exercise with 60-70% of maximum heart rate. In each session, three blood samples were taken in fasting, 2 hours after the diet (before exercise) and after the exercise.

    Results

    Serum levels of Orexin-A after acute aerobic exercise following HCHO and HP diet were significantly higher compared to HF diet (P≤ 0.019 and P≤ 0.033, respectively). There was no significant difference in serum levels of glucose after aerobic exercise following 4 different diets (P = 0.072).

    Conclusions

    The present study demonstrated that in overweight men, calorie intake especially from HF diet, reduces serum levels of Orexin-A. In addition, acute aerobic exercise after having HF diet did not change serum levels of Orexin-A. Also, there was no significant difference in glucose levels as a result of comparing 4 sessions.

    Keywords: Orexin-A, Glucose, Aerobic exercise, Diet, Overweight
  • Nafiseh Tabatabaei, Mohammad Ali Nadi *, Ilnaz Sajjadian Pages 102-113
    Introduction

    This study aimed to compare the effectiveness of the non-computerized blended learning package of working memory and selective attention with that of Captain’s Log software on the components of executive functions associated with epilepsy.

    Methods

    The present study was a quasi- experimental proposal with non- randomized targeted sampling (pretest-posttest) for control group. A sample of 150 subjects (statistical population) aged 13-15 years old with temporal lobe epilepsy referring to neurology clinics was selected randomly in two experimental groups (each group, 15 patients) and one control group (15 patients). The non- computerized package was trained in 15 sessions (for 4 weeks, one hour each) to the first experimental group and the computerized package was also trained in 15 sessions (for 4 weeks, 45 min each) to the second experimental group, while the control group didn’t receive training. The pre- tests, post- test and follow ups were received 3 months after post- test for all three groups based on the different software versions on the evaluation of executive functions.

    Results

    The analysis of variance repeated measuring represented a significant difference in the mean score of the dependent variables in the first experimental group compared to the second experimental group and the control group (P < 0.05).

    Conclusions

    Conclusions suggested that the non- computerized package of working memory and selective attention had a better effect on the components of executive functions than that of captain’s Log computerized package.

    Keywords: Training Package, Working Memory, Selective Attention, Executive Functions, Temporal Lobe Epilepsy
  • Faezeh Kaviyani, Mohadeseh Hoseyni, Ali Nazari, Mostafa Akbarzadeh, Seyed Kaveh Hojjat * Pages 113-121
    Introduction

    Addiction treatment centers play a key role in the treatment and rehabilitation of substance dependents. In these centers, the treatment team includes physician, psychiatrist, nurse, psychologist and social worker. Due to the recurrent nature of addiction and the problems of these patients, this team is exposed to the risk of burnout. This study aimed to determine the relationship between personality traits and early maladaptive schemas with burnout in addiction therapists.

    Methods

    This descriptive and correlation study was conducted on 210 addiction therapists working in addiction treatment centers in North Khorasan selected through convenience method. For this purpose, the Maslash's burnout, NEO personality traits and Young's early maladaptive schemas questionnaires were used. The Pearson Correlation Coefficient was used to determine the relationship between the variables.

    Results

    The mean age of the participants was 35 years old. There was a significant negative correlation between personality traits, extraversion and flexibility with emotional exhaustion. Also a significant negative correlation between neuroticism and personal competence was found. There was a positive and significant correlation between extraversion and personal competence. A significant positive correlation between the early maladaptive schemas, rejection and hyper vigilance with emotional exhaustion was found.

    Conclusions

    Some personality traits and maladaptive schemas can predict burnout in therapists. These therapists seem to need investigation and consulting interventions.

    Keywords: Personality Traits, Early Maladaptive Schemas, Occupational Burnout, Addiction Therapists
  • Shohre Behrouz, Nooshin Peyman *, Hadi Kooshiar Pages 122-129
    Introduction

    Seniors are one of the most important age groups that are at the risk of medical illiteracy consequences. Considering the self-care and responsibility of older adults against various diseases in the elderly is a supportive strategy that requires access and awareness of health-related information and can be effective in reducing their mortality.

    Methods

    This study is a narrative review that use of international and Persian database like MEDLINE, Cochrane Library, PsychINFO, SID, Magiran, Google scholar, PubMed, ProQuest and Scopus was designed by “Tittle search method”. Articles were surveyed without time limit (since 2016) using the key words "health literacy", "mortality", and "older adult". The articles that have Inclusion criteria, were selected, reviewed and analyzed, separately. To extract data, all the final articles included in the process of study were extracted from a premade checklist.

    Results

    228 of 234 article were excluded because of not assessing the relationship between the medical literacy and mortality, not having a tool for controlling the medical literacy, not specifically investigating the medical literacy in older adults and repetitiveness and finally 6 articles with the mentioned topic remained. Doing the review of all studies suggests that medical literacy have an effect on decreasing mortality in older adults with chronic diseases.

    Conclusions

    Medical literacy may be an effective strategy to improve older adults’ health status and decreases the mortality against the chronic diseases. According to the findings, training health-promoting behaviors to older adults and taking medical literacy serious was recommended.

    Keywords: Health Literacy, Mortality, Older Adult