فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 110 (بهار 1395)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 110 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد صادق کوهستانی، حسن پوربابایی، حسن رمضانپور، محمد نقی عادل * صفحه 2
    هدف از این تحقیق بررسی تنوع گونه های گیاهی در رویشگاه های داغداغان در جنگلهای رضوانشهر و تنیان گیلان بود. برای این منظور قطعات نمونه دایره ای به مساحت 1000 متر مربعی بر اساس حضور درختان داغداغان در جنگلهای مورد مطالعه به صورت انتخابی پیاده شد. در داخل این قطعه نمونه قطر برابرسینه درختان و تعداد درختچه های موجود اندازه گیری شد. برای زادآوری گونه های چوبی، یک قطعه نمونه 100 متر مربعی در مرکز قطعه نمونه بزرگ پیاده شد و زادآوری شمارش شد. همچنین برای برداشت گونه های علفی از روش پلات های حلزونی ویتاکر به مساحت 32 متر مربع استفاده شد. مقادیر تنوع، یکنواختی و غنا با استفاده از شاخص های تنوع زیستی در چهار لایه درختی، درختچه ای، زادآوری و علفی محاسبه شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص غنای منهینیک در لایه های درختی (47/1) و زادآوری (91/0) در منطقه رضوانشهر بیشتر از مقدار آن در لایه درختی (93/0) و لایه زادآوری (55/0) منطقه تنیان است. مقدار شاخص تنوع شانون-وینر در لایه درختی (05/2) و زاد آوری (56/1) در منطقه رضوانشهر بیشتر از مقدار آن در لایه درختی (56/1) و لایه زادآوری (05/1) منطقه تنیان بدست آمد، در صورتی که مقدار این شاخص در لایه های درختچه ای (36/1) و علفی (2/1) در منطقه تنیان بیشتر از مقدار آن در لایه درختچه ای (27/0) و لایه علفی (01/1) منطقه رضوانشهر بود. همچنین مقدار شاخص یکنواختی اسمیت و ویلسون در هر چهار لایه درختی (45/0)، درختچه ای (58/0)، زادآوری (63/0) و علفی (54/0) در منطقه تنیان بیشتر از مقدار آن در لایه درختی (33/0)، درختچه ای (22/0)، زادآوری (62/0) و علفی (43/0) منطقه رضوانشهر بدست آمد. همچنین در مناطق مورد مطالعه، توزیع فراوانی گونه ها در لایه درختی از مدل عصای شکسته و در لایه علفی در منطقه رضوانشهر از مدل لوگ نرمال و در منطقه تنیان از مدل عصای شکسته پیروی کرد
    کلیدواژگان: تنوع گونه های گیاهی، داغداغان، منحنی توزیع فراوانی، رضوانشهر، تنیان، گیلان
  • محمد شریفی یزدی *، محمد فیاض، صدیقه زراع کیا صفحه 15
    بهره برداری صحیح و مبتنی بر اصول علمی یکی از ضروریات مدیریت پایدار مراتع محسوب می شود. یکی از موارد لازم جهت مدیریت صحیح مراتع، آگاهی از رفتار چرایی دام است. به این منظور رفتار چرایی گوسفند در مرتع منطقه استپی دهنو مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا یک میش سه ساله نژاد کرمانی شیرده انتخاب و به کمک دستگاه موقعیت یاب (GPS) به طور پیوسته مسیر حرکت، ساعات ورود و خروج به مرتع، مدت و زمان استراحت و همچنین سرعت حرکت آن ثبت گردید. داده ها با استفاده از روش تجزیه واریانس دوطرفه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد بجز مقدار مسافت پیموده شده در سال و ماه و زمان صرف شده برای حرکت در ماه های مختلف، هیچ اختلاف معنی داری بین صفات مورد بررسی طی چهار سال آماربرداری مشاهده نشد. بیشترین و کمترین مسافت پیموده شده به ترتیب در سال 1389 و 1388بوده است. بیشترین زمان صرف شده برای حرکت در فروردین و کمترین زمان در تیر بوده است. بیشترین مسافت طی شده توسط گوسفند در شیب 0 تا 8 درصد با پوشش غالب Artemisia sieberi-Zygophyllum eurypterumرخ داده است. با توجه به نتایج، وضعیت آب و هوایی و به تبع آن وضعیت پوشش گیاهی بر رفتار چرایی دام تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: رفتار چرایی، گوسفند، GPS، مراتع استپی، دهنو
  • نادیا کمالی، احمد صادقی پور * صفحه 24
    زیره سیاه با نام علمی Bunium persicum متعلق به خانواده چتریان (Apiaceae) و یکی از گیاهان دارویی با ارزش است. این گیاه 2 ساله، درسال اول دارای رشد رویشی و در سال دوم دارای رشد زایشی است که به علت خواب بذر و همچنین عدم رشد هیپوکوتیل پس از ظهور برگهای لپه ها، کشت این گیاه در سطح وسیع، تا کنون موفق نبوده است، از سوی دیگر برداشت بی رویه از رویشگاه های طبیعی خطر انقراض این گیاه را افزایش داده است. به منظور مطالعه روش های از بین بردن خواب و تحریک جوانه زنی بذر چهار آزمایش کلی صورت گرفت که در هر آزمایش بذرها تحت سطوح مختلف تیمارها قرار گرفتند. تیمار سرمادهی مرطوبت (چینه سرمایی) به مدت صفر (شاهد)، تا شش هفته، تیمار اسید جیبرلیک با غلظت های 100، 500 و 1000 قسمت در میلیون، تیمار اسید سولفوریک 97 درصد به مدت های 5/1 ، 5/2، 5 دقیقه، و تیمار اسید سالیسیلیک با سه سطح 1، 5/2 و 5 میلی مولار اعمال گردید. این آزمایش ها در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار صورت گرفت. نتایج نشان داد که تیمار سرمادهی مرطوب بعد از 3 هفته و تیمار اسید جیبرلیک 500 قسمت در میلیون بیشترین تاثیر را بر افزایش جوانه زنی بذر این گیاه داشتند. اسید سالیسیلیک در هر سه سطح باعث کاهش جوانه زنی شد، در حالی که تیمار اسید سولفوریک به مدت 5/1 دقیقه اختلاف معنی داری با شاهد ایجاد نکرد ولی در مدتهای طولاتی تر، این اسید باعث کاهش جوانه زنی بذر شد.
    کلیدواژگان: زیره سیاه، خواب بذر، اسید سالیسیلیک، اسید سولفوریک، سرمادهی مرطوب، اسید جیبرلیک
  • عطاله کاویان*، الهام عباسی، زینب جعفریان جلودار صفحه 33
    امروزه حفاظت آب و خاک یکی از مهمترین شیوه های مدیریت منابع طبیعی می باشد. برای این منظور روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از مالچ آلی می باشد. در این تحقیق اثر بقایای مرتعی علف گندمی بلند در سه درصد پوشش (0، 30 و 70 درصد) با اندازه 4 سانتی متر طول و 35/0 سانتی متر قطر به عنوان مالچ روی رواناب و رسوب در آزمایشگاه با استفاده از شبیه ساز باران مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایشات در پلاتی با طول 2 متر، عرض 1 متر و ارتفاع 2/0 متر که با خاک لومی سیلتی پر شد، انجام شد. سپس مالچ بقایای گیاهی به سطح خاک ریخته شد و بارشی با شدت 50 میلی متر در ساعت به مدت 20 دقیقه انجام گردید. پس از آزمایش شبیه سازی باران، میزان رواناب و رسوب آن اندازه گیری شد. نتایج آزمون LSD در درصد پوشش های مختلف (0، 30 و 70%) برای اندازه 4 سانتی متر نشان داد که بین پوشش های مختلف در این اندازه در سطح اطمینان 95 درصد در حجم رواناب، بار رسوب، غلظت رسوب و ضریب هرزآب اختلاف معنی دار وجود دارد (05/0sig≤).
    کلیدواژگان: حفاظت خاک، رواناب، بقایای گیاهی، شبیه سازی باران
  • حمیدرضا متقیان*، جهانگرد محمدی، احمد کریمی صفحه 42
    هدایت هیدرولیکی اشباع خاک (Ks) از جمله مهمترین خصوصیات فیزیکی و هیدرولیکی مورد نیاز در مدل سازی های آب-خاک است. به علت وقت گیر و پرهزینه بودن ذاتی اندازه گیری Ks، برآورد آن از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اولیه، ارزان و سهلل الوصول اندازه گیری شده خاک اهمیت بسیار زیادی دارد. در دو دهه اخیر، گسترش روش های برآورد تحت عنوان توابع انتقالی، که از متغیرهای کمکی سهلل الوصول بهره می گیرند، نقطه عطفی در مطالعات خاک بوده است. تحقیق حاضر جهت (1) بسط و توسعه توابع انتقالی مختلف و (2) ارزیابی و مقایسه مدل های توابع انتقالی براساس رگرسیون آماری و شبکه عصبی مصنوعی در برآورد Ks در زیرحوزه رودخانه زاینده رود واقع در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. کل داده ها به دو زیر مجموعه، شامل داده های مدل سازی (86=n) و ارزیابی (25=n) تقسیم شدند. ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین خطا (ME) و درصد بهبود نسبی (RI) به عنوان شاخص های ارزیابی مورد استفاده قرار گرفتند. مدل های توابع انتقالی براساس شبکه عصبی مصنوعی تخمین قابل اطمینان تری نسبت به توابع انتقالی براساس رگرسیون آماری ارائه دادند.
    کلیدواژگان: توابع انتقالی، شاخص های ارزیابی، متغیرهای کمکی
  • داود نامدار خجسته، حسینعلی بهرامی*، مهران کیانی راد صفحه 51
    روش های مرسوم برای کاهش طوفان گرد و غبار (به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک) تثبیت کانون مولد گرد و غبار با استفاده از پلیمرهای شیمیایی و محصولات نفتی بوده است که در شرایط موجود، با توجه به هزینه بالاو اختلاف نظر در خصوص اثرات محیط زیستی آن ها مقرون به صرفه نمی باشد. بنابراین با توجه به مشکلات این نوع خاک پوش ها، استفاده از پلیمرهای زیستی جهت تثبیت گرد و غبار در سال های اخیر به عنوان جایگزین مناسب توصیه شده است. پلیمرهای زیستی از طریق ایجاد خاکدانه سازی و اتصال ذرات ریز با یکدیگر و تشکیل ذرات بزرگ تر باعث تشکیل ساختار پیوسته یا کم پیوسته ذرات با یکدیگر می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی رفتار خاک پوش های زیستی با پایه های مختلف به عنوان تثبیت کننده گرد و غبار، در شرایط آزمایشگاهی و هم چنین تعیین شرایط بهینه افزایش ماندگاری تاثیر آن ها در خاک می باشد. به منظور بررسی اثر این خاک پوش ها در تثبیت گرد و غبار عوامل مختلفی از جمله تنش های نور و دما بر قوام خاکدانه ها و ارزیابی کیفی تغییرات گروه های عاملی تیمارهای خاک پوش با روش طیف سنجی مادون قرمز (FTIR)، مقاومت فشاری و تعیین مقاومت در برابر فرسایش بادی در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از شبیه ساز فرسایش بادی در سرعت 6/25 متر بر ثانیه به مدت 15 دقیقه انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که درآزمایش های تونل باد، مقاومت فشاری و پایداری خاکدانه ها، تیمارهای S3، S4، S5، S6، S7، S8، S9، S10، S12، S14 در سطح 5 درصد بهتر از تیمارهای دیگر در کنترل گرد و غبار عمل می کنند. نتایج میکروسکوپ الکترونی نشان داد که زمانی خاکپوش زیستی در سطح خاک پاشیده می شود قسمتی از آن در بین ذرات و قسمتی دیگر در سطح خاکدانه قرا می گیرد. بنابراین پیوند قوی واندروال، هیدروژنی و یونی بین سطح منفی ذرات رس و گروه پلی الکترولیت پلیمر تشکیل شده، که نتیجه آن افزایش مقاومت فشاری و مقاومت در برابر فرسایش باد در سرعت 6/25 می باشد. تیمار شاهد به دلیل نبودن پیوند بین ذرات خاک، مقاومت فشاری پایین بوده و خاک مستعد تولید گرد و غبار است.
    کلیدواژگان: تثبیت گرد و غبار، تونل باد، خاک پوش، پلیمرزیستی
  • حسین پیری صحرا گرد، محمدعلی زارع چاهوکی * صفحه 63
    این تحقیق با هدف طبقه بندی پوشش گیاهی و تعیین رابطه بین پراکنش پوشش گیاهی و عوامل محیطی در مراتع استان قم انجام شد. نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک از طریق استقرار چهار ترانسکت انجام شد. فاصله بین هر یک از ترانسکت ها 500 متر و فاصله بین پلات ها در هر ترانسکت با توجه به طول ترانسکت متفاوت بود. سطح پلات ها با توجه به نوع گونه های موجود، به روش سطح حداقل بین 2 تا 25 متر مربع و تعداد آنها نیز با توجه به تغییرات پوشش گیاهی و روش آماری 60 پلات تعیین شد. در هر واحد نمونه برداری علاوه بر ثبت اطلاعات مربوط به پوشش در پلات ها (نام گونه های گیاهی و درصد تاج پوشش آنها)؛ اطلاعات مربوط به شیب، جهت و ارتفاع نیز ثبت شد. برای نمونه برداری از خاک نیز در هر رویشگاه، هشت پروفیل حفر و از دو عمق 30-0 و 80-30 سانتی متری نمونه گرفته شد. بعد از نمونه برداری، خصوصیات خاک شامل سنگریزه، بافت، رطوبت اشباع، رطوبت قابل دسترس، آهک، گچ، ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی و املاح محلول با روش های معمول اندازه گیری شد. طبقه بندی پوشش گیاهی با استفاده از روش TWINSPAN منجر به تفکیک 7 گروه شامل 9 تیپ گیاهی در منطقه مورد مطالعه شد. برای تحلیل ارتباط بین پوشش گیاهی و عوامل محیطی از روش PCA و CCA استفاده شد. بر اساس نتایج، عوامل رطوبت اشباع، هدایت الکتریکی، اسیدیته، بافت و آهک در پایین دست و عوامل سنگریزه، ارتفاع از سطح دریا و جهت شیب در بالادست منطقه مورد مطالعه از عواملی هستند که بیشترین تاثیر را در پراکنش رویشگاه گونه های گیاهی دارند. شناخت خواهش های بوم شناختی گونه های گیاهی و خصوصیات محیطی هر منطقه، امکان انتخاب گونه سازگارتر با شرایط هر منطقه و در نتیجه موفقیت در فعالیت های احیایی پوشش گیاهی را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، رسته بندی، مراتع قم، عوامل محیطی، جوامع گیاهی
  • اردشیر پورنعمتی، اردوان قربانی*، بهنام بهرامی، جابر شریفی صفحه 77
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین مقدار تولید با متغیرهای پستی و بلندی (ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهات جغرافیایی) و اقلیمی (بارندگی و پارامترهای دمایی حداقل، حداکثر و متوسط) در مراتع سبلان انجام شد. با استفاده از نقشه مدل رقومی ارتفاع، نقشه های طبقات ارتفاعی، شیب و جهات جغرافیایی تهیه شد. در تهیه نقشه طبقات بارندگی و پارامترهای دمایی از داده های ایستگاه های هواشناسی و گرادیان های مربوطه استفاده شد. سپس با در نظر گرفتن تیپ های گیاهی و طبقات مختلف ارتفاع، شیب، جهات جغرافیایی، بارندگی و پارامترهای دمایی در مرحله حداکثر رویش گیاهی، تولید سالیانه با پلات های یک مترمربعی به طریقه قطع و توزین برداشت شد. متغیرهای پستی و بلندی و اقلیمی برای هر پلات از نقشه های تهیه شده استخراج شد. برای تعیین مهمترین عامل یا عوامل محیطی موثر در تغییر تولید، از روش تجزیه به مولفه های اصلی استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین عوامل محیطی انتخاب شده بر اساس دو مولفه اول، ارتفاع، بارندگی، میانگین درجه حرارت و شیب بیشترین تاثیر را بر تولید مراتع سبلان دارند که مولفه اول 13/68 درصد تغییرات و مولفه دوم 96/14 درصد تغییرات را در بر می گیرد و این مولفه ها در کل 09/83 درصد تغییرات تولید گیاهان مرتعی را در بر می گیرند. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل همبستگی نشان داد میانگین درجه حرارت اثر منفی و سایر عوامل تاثیر مثبت بر تغییرات تولید دارد. بنابراین، در ارزیابی تولید و تعیین ظرفیت چرایی مانند مراتع سبلان، عوامل پستی و بلندی و اقلیمی باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مراتع، تولید، عوامل محیطی، ظرفیت چرایی، استان اردبیل
  • حسین کاظمی *، زین العابدین طهماسبی سروستانی، بهنام کامکار، شعبان شتایی، سهراب صادقی صفحه 88
    به منظور تدوین الگوی کشت مناسب در اراضی کشاورزی استان گلستان از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. ابتدا نیازهای زراعی- بوم شناختی گیاهان زراعی با استفاده از منابع علمی موجود تعیین و درجه بندی گردید. سپس نقشه های موضوعی مورد نیاز تهیه شد. لایه های رقومی در محیط GIS با اختصاص وزن AHP روی هم گذاری و تلفیق شدند. سپس برای هر گیاه زراعی پهنه بندی اراضی در چهار طبقه انجام شد. در گام بعدی نقشه های مکان یابی گیاهان زراعی با نقشه تیپ و واحد اراضی (به عنوان واحد مدیریتی) روی هم گذاری و گیاهان زراعی با درجه تناسب بسیار مستعد یا مستعد در هر واحد اراضی مشخص و سپس با لحاظ کردن شاخص هایی مانند نیاز آبی گیاهان، وضعیت منابع آب، شاخص سودخالص و سایر عوامل اقتصادی و توسعه ای، الگوی مناسب برای هر واحد انتخاب شد. در الگوهای معرفی شده برای اراضی جنوبی استان کشت دیم محصولات با سود خالص بالا و پاییزه پیشنهاد شد. در اکثر اراضی کشاورزی جنوبی و میانی، گیاهان زراعی گندم، کلزا، باقلا، نخود، شبدر برسیم، جو در الگوها قرار گرفتند. نتایج نشان داد در اراضی شمال و شمال شرقی استان الگوی کشت نخود و جو با شرایط منطقه انطباق بیشتری دارد. همچنین کشت محصولات بهاره و تابستانه در مناطق بسیار مستعد جنوب، جنوب غربی به صورت دیم با آبیاری تکمیلی نیز امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، پهنه بندی زراعی- بوم شناختی، استان گلستان، سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS)، گیاهان زراعی
  • نادر عباسی*، محمد مواحدان، مجید کرامتی صفحه 107
    امروزه از پلیمر ها برای بهبود خواص مهندسی خاکها و کاهش فرسایش خاک استفاده می شود. در این تحقیق قابلیت و توانائی نوعی پلیمر به نام پلی ونیل استات برای تثبیت خاک و کنترل فرسایش مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور با در نظر گرفتن پنج مقدار غلظت مختلف از ماده پلیمری و سه نوع بافت خاک ، سه سن مختلف نگهداری و سه تکرار برای هر آزمایش، تعداد 135 نمونه آزمایشی تهیه و در قالب یک طرح آماری مورد آزمایشهای مقاومت قرار گرفتند. همچنین به منظور ارزیابی دوام و پایداری نمونه ها در اثر تماس با آب، آزمایش دوام در برابر استغراق بر روی تیمارهای مورد بررسی انجام گرفت. تحلیل آماری انجام شده توسط نرم افزار SPSS نشان داد عوامل نوع خاک، میزان تثبیت کننده و زمان، تاثیر معنی داری روی مقاومت فشاری نمونه ها دارد. این تاثیر بسته به بافت خاک از 15% برای نمونه های رسی سنگین تا حدود 400 درصد برای نمونه های ماسه ای متفاوت است. نتایج مقایسه میانگین ها نیز نشان داد که نمونه ها با عمر های مختلف تفاوت معنی داری از نظر مقاومت فشاری دارند. بطوریکه مقاومت فشاری نمونه های 3 و 6 ماهه به ترتیب به میزان 15 و 28 درصد نسبت به نمونه های 7 روزه کاهش داشته است. همچنین نتایج آزمایش دوام نشان داد که افزودن پلیمر باعث افزایش قابل ملاحظه ای در پایداری نمونه های ماسه ای در اثر استغراق در آب می گردد ولی تاثیری در این ویژگی نمونه های رسی ندارد. در حالیکه نمونه های سیلتی وضعیت بینابینی دارند. در مجموع بر اساس معیارهای مقاومت فشاری و دوام، تیمار 25 گرم ماده پلیمری در یک متر مربع از سطح خاک به عنوان تیمار مطلوب جهت تثبیت خاک های مورد بررسی تعیین شد.
    کلیدواژگان: پلیمر، پلی ونیل استات، تثبیت خاک، مقاومت فشاری، دوام
|
  • J. Sadegh Kuhestani, H. Pourbabaei, H. Ramzanpour, M. N. Adel * Page 2
    The aim of this study was to determine diversity of plant species in Hackberry sites in Taniyan and Rezvanshahr areas in Guilan province. For this aim, circular sampling plots of 0.1 ha were implemented selectively based on presence of the Hackberry trees in study area. In sampling plots, DBH of all trees and number of all shrubs were measured. For wood species regeneration, a sampling plot of 100 m2 was implemented in center of large sampling plots and regeneration counted. Also, for record of herbaceous species, Whittaker nested plot method used that 32 m2 obtained. Values of diversity, evenness and richness were calculated using biodiversity indicators in trees, shrub, regeneration and herbaceous layers. The results showed that Menhinic richness index in tree (1.47) and regeneration (0.91) layers in Rezvanshahr site has more than Taniyan site. Maximum of Shannon-wiener index value in both site was in the tree (2.05) layer and lowest was in shrub (0.27) layer in Rezvanshahr site and in regeneration (1.05) layer in Taniyan site. Shannon-wiener diversity index in tree (2.05) and regeneration (1.56) layers in Rezvanshahr site was more than Taniyan site. Amount of this index in shrub (1.36) and herbaceous (1.2) layers in Taniyan site was more than Rezvanshahr site. Also, Smith and Wilson evenness index in each four layers of tree (0.45), shrub (0.58), regeneration (0.63) and herbaceous (0.54) in the Taniyan site more than Rezvanshahr site. Also, in study areas, species abundance followed in tree layer of the broken stick model and in herbaceous layer of log normal model in Rezvanshahr site and followed of broken stick model in Taniyan site.
    Keywords: plant species diversity, Hackberry, Abundance Distribution Curve, Rezvanshahr, Taniyan, Guilan
  • M. Sharifi *, M. Fayaz, S. Zare Kia Page 15
    Proper utilizing based on scientific principles is one of the requirements of stable range management one of the requirements for proper range management is Knowledge of grazing behavior of livestock. For this purpose, in this study, the grazing behavior of sheep in the steppe rangeland of Dehno was investigated. Initially a three-year-old Ewe was selected, then using a geographic positioning system (GPS), the path of movement, the time of arrival and departure to the rangeland and its movement speed, duration and time of its resting was recorded. Then the data were statistically analyzed using two-way analysis of variance. The results showed that, except for the walked distance by livestock during the years and months and the spent time for movement, there is no significant difference between the measured parameters of grazing behavior during the three years of study. The most walked distance referred to 2010 and the most spent time for movement referred to March, while the lowest time was for June. The most walked distance from the sheep has occurred in slope gradient ranging from 0 to 8% that covered with Artemisia sieberi - Zygophyllum eurypterum. According to the results, the climate and vegetation condition had been effect on livestock grazing behavior. Thus the study of animal grazing behavior in different climate conditions play an important role in the regulation of grazing program and optimal use of the forage capacity of rangeland ecosystems.
    Keywords: Grazing behavior_sheep_GPS_Steppe rangelands_Dehno - Kerman
  • N. Kamali, A. Sadeghipuor * Page 24
    Bunium persicum belongs to Apiaceae family and is an important medicinal plant. This biennial plant has vegetation growth in its first year and reproductive growth in the second year. The species is not cultivated due to dormancy difficulties and also overuse of natural habitat which has increased the risks of its extinction. This study was carried out to find the best methods of breaking seed dormancy and germination stimulation. Four treatments were used including a) Stratification for 0, 1, 2, 3 and 4 weeks, b) Gibberellic acid (GA3) with concentrations of 100,500 and 1000 ppm, c) Sulfuric acid for 1.5, 2.5 and 5 minutes, d) Salicylic acid (SA) with concentrations of 1, 1.5 and 5mM . The Results showed that stratification treatment after 23 days and Gibberellic acid by the concentration of 500 ppm were the most effective treatments in increasing seed germination. All three concentrations of Salicylic acid reduced germination, and using Sulfuric acid for 1.5 minutes had no significant effect on germination, while other 2 levels led to germination reduction.
    Keywords: Dormancy, germination, Bunium persicum, stratification, Gibberellic acid, sulfuric acid, Salicylic acid
  • A. Kavian *, E. Abasi, Z. Jafarian Page 33
    Nowadays, soil and water conservation is one of important methods for the natural resources management. There are several ways to do this. One of these methods is the use of organic mulches. In this research, the effect of Agropyron elongatum residueon runoff and soil loss were examined in three cover percentages (0, 30 and 70%) with diameters 4 cm in length and 0.35 cm width in the laboratory conditions using rainfall simulator. The experiments were carried out in a plot with 2 meters length, 1 meter width and 0.2 meter depth, where 0.2 m of the depth of plots was filled with silty loam soil. Then plants residue was covered soil surface and simulated rainfall intensity was 50 mm per hour for 20 minutes. After experimental rainfall simulations, the amount of runoff and sediment were measured. LSD test results in cover percentages of (0, 30 and 70%) for 4cm size showed there are significant differences in runoff volume, sediment load, sediment concentration and runoff coefficient at 95% level of confidence (sig ≤0.05) between the percent cover (0, 30 and 70%) of this size.
    Keywords: Soil conservation, runoff, Plant residue, Rainfall simulation
  • H. R. Motaghian *, J. Mohammadi, A. Karimi Page 42
    Soil saturated hydraulic conductivity (Ks) is among the most important soil hydraulic-physical properties that required for soil-water modeling. Due to high cost and time- consuming nature of Ks measurement, estimating Ks from basic, inexpensive and easily measured physical and chemical soil properties is becoming increasingly important. In the last two decades, the development of estimation methods called pedotransfer functions that use cheap auxiliary variables has been a sharpening focus of soil research. This study was conducted (i) to develop different pedotransfer functions and (ii) to evaluate and compare statistical regression and neural network based pedotransfer functions for estimating Ks in a sub- catchment of Zayanderood River, located in Chaharmahal-va-Backtiari province. The data set was divided in to subsets for modeling (n=86) and validation (n=25). Root-mean-square error (RMSE), mean error (ME) and percentage of relative improvement (RI) were used as the validation indices. The artificial neural network-based models provided more reliable estimation than the statistical regression-based pedotransfer functions.
    Keywords: Auxiliary variables, Pedotransfer functions, Validation indices
  • D. Namdar Khojasteh, H.A. Bahrami *, M. Kianirad Page 51
    most conventional methods use chemical polymers and petroleum products (particularly, in arid and semiarid zones) to stop dust storm which are considerably labor, cost and time consuming. Use of the chemical polymers have several drawbacks such as high price of chemicals and their potentially harmfulness to environment. Using bio polymers has received worldwide attention during the last two decades owing to their great potential as a soil additives to stabilize the soil. The results obtained from different types of biopolymers or biopolymer compositions implicitly represent them to be applicable for binding the soil particles at the surface of light soils. Application of biopolymer as a stabilizer has proved to be effective for prevention of dust storms by stabilizing soil structure. The objective of this study was to use and screen a series of biopolymers to quantify their effectiveness as dust stabilizer in the laboratory scale. In this study, 20 biopolymer stabilizers be used. In order to assess the influence of biopolymers upon topsoil stabilization, laboratory tests on unconfined compressive strength, wet aggrigate stability and erosion resistance of untreated and treated soil samples be performed. In laboratory the wind speed in the tunnel be gradually increased from 0 to 25.6 m/s during 15 minutes . The wind erosion, compressive strength and aggregate stability test results clearly indicated that S3, S4, S5, S6, S7, S8, S9, S10, S12, S14 specimens were useful to dust control, in the relatively arid and semiarid areas. The SEM image showed that when biopolymers were applied to soil, a part of them filled up the voids of soil, and other part stayed on the soil aggregates surface. The polyelectrolyte groups in its molecular structure had chemical reaction with positive ions of clay grain and create physicochemical bonds between molecules and soil aggregates with ionic, hydrogen, or Van der Waals bonds. Untreated sample hadn’t bonds between molecules and soil aggregate so, the compressive strength and aggregate stability were very weak in these samples.
    Keywords: Biopolymer, Dust storm, Mulch, Dust Stabilization, Wind tunnel
  • H. Piri Sahragard, M. A. Zare Chahouki * Page 63
    The present study was conducted to classify vegetation and determining relationship between plant species distributions and environmental factors in rangelands of Qom Province. Sampling of vegetation was done by Random systematic method. The distance between each transect was 500 meters and the distance between plots per transect also varied depending on the length of transect. With regard to the type of the species the plot size determined by the minimal area method Between 2 and 25 m2 and sample size were determined 60 plots by considering to the changes in vegetation. In addition to recording of vegetation features in plots (Plant species name and canopy cover) related information on habitat such as slope, aspect and elevation were also recorded. At each habitat, soil Sampling was performed by drilling of eight soil profiles and sampling from 0-30 and 30-80 cm depths. After sampling, soil characteristics consisting gravel percent, texture, saturation moisture, available water, lime, gypsum, organic matter, Acidity (pH), Electrical conductivity (EC) and soluble Solute (Na, Ca2, Mg2, K, Cl-, Co32-, Hco3- and So42-) were measured by routine methods. The vegetation classification was done using TWINSPAN method. By performing classification, seven plant groups consisting nine habitats were diagnosed. To analyze the relationship between vegetation and environmental factors, PCA and CCA Analysis were performed. Based on the results, in downstream soil saturation moisture, conductivity, acidity, texture and Lime and in the upstream of the study area gravel, altitude, and slope are factors which have greatest impact on the distribution of plant species habitats in the study area. Understanding of requirment ecological of plant species and environmental characteristics of each region will bring choice of species which are more compatible to the conditions of each region, and as a result the success of vegetation the rehabiltation activities.
    Keywords: Classification, Ordination, Rangelands of Qom, Environmental factors, Plant Communities
  • A. Poornemati, B. Bahrami, A. Ghorbani * Page 77
    This study is conducted to identify relationship between the amount of forage production with topographic (elevation, slope and aspect) and climatic (rainfall and minimum, maximum and mean temperature parameters) variables in Sabalan’s rangelands. Using digital elevation model, rainfall, slope and aspect classes maps was prepared environment. In preparing rainfall and temperature parameters classes maps, data of weather stations and derived relavant gradient were used. Then, by considering vegetation types and different elevations, slopes, aspects, rainfall, and temprature parameter classes in the maximum vegetative growing stage, annual production using one square meter plots by cutting and weighting method was harvested. Topographic and climatic variables for plots was derived using prepared maps. To determine the most important affective environmental factor or factors in production vaiation, principal component analysis method used. Results show that from the selected environmental factors based on the firest two components, elevation, rainfall, mean temperature and slope have the most effect on the production of Sabalan’s, which the first component 68.13% and the second component 14.96% of changes and the two components totally 83.09% were covered of the changes. Moreover, results of correlation analysis show that the mean of temperature has negative effect and other factors have positive effect on the changes of production. Therefore, in the assessment of production and grazing capacity such as Sabalan rangeland, topographic and climatic factors should be considered.
    Keywords: Rangelands, Production, Environmental factors, Grazing capacity, Ardabil province
  • H. Kazemi *, Z. Tahmasebi Sarvestani, Sh. Shataei Page 88
    In order to determination of suitable cropping pattern for agricultural lands of Golestan province, were used geographical information system (GIS) and analytical hierarchy process (AHP).
    At first, agroecological requirements of crops were identified from scientific resources then classified and required thematic maps were provided. The digital environmental layers overlaid and integrated in GIS media with AHP weights, then zoning of lands were done in 4 classes for any crops. In future step, the crops feasibility maps and land type and unit maps (as management unit) were overlaid then were identified the high suitable and suitable classes in each unit for crops cultivation and suitable cropping pattern was selected with respect to parameters such as plant water requirements, water resources status, the net benefit and the other economic and development factors. In introduced patterns for south lands of province, were suggested dry farming of high net benefits and autumn crops. In the most agricultural lands in southern and central of province were proposed crops such as wheat, canola, beans, chickpea, berseem clover in the patterns. The results showed that the north and northeastern lands of this province, has more adapted to cropping pattern of chickpea and barley due to environmental constraints. Also, cultivation of spring and summer crops is possible in high suitable areas, in the south and southwestern province as rainfed farming with supplementary irrigation.
    Keywords: Cropping Pattern, Agroecological zoning, Golestan province, Geographic Information System (GIS), crop
  • N. Abasi *, M. Movahedan Page 107
    Application of chemical polymers is one the effective methods for stabilization of soils. In this research, the effects of Polyvinyl Acetate Polymer on stabilization of soils and erosion control has been investigated. To do this, three different soils types were treated with five levels of Polyvinyl-Acetate emulsion and cured for three ages. Thus, considering three replication for each samples totally 135 specimens were prepared and tested for determination of their compressive strength. Statistical analysis of the results showed that the adding of polymer increases the compressive strength of the samples significantly, where the rate of increase depends on soil texture and varies from 15 % in clayey samples to 400 % in sandy soils. Furthermore, the compressive strength of the samples significantly affected by the age of the samples and deacreased upto 15 and 28 percet after 3 and 6 months respectively. Also based on durability tests, addition of polymer to the samples makes the sandy samples durable but has no effect on the durability of clay samples. Finally, application 25 g of polymer per square meter of soil was determined as the optimal treatment to stabilize the studied soil.
    Keywords: polymer, Polyvenil Asetate, soil stabilization, Compressive strength, durability