فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شاپور ظریفیان، محسن عزیزی صفحه 1
    هدف اصلی تحقیق بررسی عوامل موثر بر نگرش مدیران واحدهای دامپروری شهر تبریز نسبت به طرح تجمیع دامداری ها بود. تحقیق از نوع پیمایشی و توصیفی – همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق 331 نفر مدیران واحدهای دامپروری در شهر تبریز و حومه بودند که 121 نفر از آنان بروش نمونه گیری طبقه بندی متناسب انتخاب شدند. ابزار تحقیق برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که روائی آن توسط گروه متخصصان تائید شد و میزان پایائی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (89/0α=) در حد خیلی خوب بود. یافته های تحقیق نشان داد که حدود 44 درصد از دامداران نگرشی مثبت نسبت به طرح داشتند. تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نیز نشان داد که 69 درصد از تغییرات واریانس متغیر وابسته (نگرش مدیران نسبت به طرح) بترتیب توسط سه متغیر: میزان آشنائی با طرح، فاصله محل سکونت با محل طرح و میزان مشارکت اعضای خانواده در فعالیتهای دامداری تبیین گردید.
    کلیدواژگان: تبریز، طرح تجمیع دامداریها، مدیریت واحدهای دامداری: نگرش
  • بهنام بهتری، کاظم قاسمی گلعذانی، عادل دباغ محمدی نسب، سعید زهتاب سلماسی، محمود تورچی صفحه 11
    به منظور بررسی اثرات محدودیت آب بر ویژگی های مورفولوژیک و کارآیی مصرف آب در دو رقم سویا، آزمایشی به صورت اسپیلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. تیمارهای آبیاری (I1، I4، I3، I2: آبیاری پس از 3±60، 3±80، 3 ±100 و 3±120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی و دو رقم سویا (هاک و زان) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که رقم هاک برای تکمیل مراحل رشد و نمو خود به GDD (درجه روزهای رشد) کم تری در مقایسه با رقم زان نیاز دارد. گلدهی و رسیدگی برای رقم هاک حدود سه روز زودتر از رقم زان اتفاق افتاد. میانگین های تعداد شاخه های فرعی در بوته، ارتفاع گیاه، عملکردهای بیولوژیک و دانه در شرایط آبیاری مطلوب (I1) بیش تر از آبیاری های محدود ((I4، I3، I2 بود. با تشدید تنش کم آبی همه این صفات کاهش نشان دادند. بالاترین شاخص برداشت نیز در تیمار آبیاری مطلوب (I1) بدست آمد، اما این برتری در مقایسه با سایر سطوح آبیاری از نظر آماری معنی دار نبود. بنابراین، نتیجه گیری شده است که کاهش آبیاری موجب بهبود کارآیی مصرف آب می شود. با وجود این، با تشدید تنش کم آبی، حجم آب مصرفی در هر بار آبیاری افزایش و عملکرد دانه کاهش یافت. بر همین اساس به نظر می رسد که آبیاری با حجم کم تر و زمان های نزدیک به هم برای تولید سویا مناسب است.
    کلیدواژگان: سویا، کارآیی مصرف آب، کم آبی، عملکرد دانه
  • رئوف سید شریفی، محمد صدقی، عبدالقیوم قلی پوری صفحه 25
    عملکرد ذرت درکشور ما در مقایسه با دیگر کشورها پایین است. یکی از مهمترین فاکتورهای موثر، عدم کاربرد تراکم گیاهی مطلوب و اختلاف هیبرید های ذرت در واکنش به تراکم گیاهی است. به منظور بررسی تاثیر تراکم های مختلف بوته بر عملکرد، سرعت و دوره موثر پر شدن دانه ارقام ذرت هیبرید، آزمایشی در سال زراعی 86 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی درسه تکرار اجرا گردید. تیمار های مورد بررسی را ارقام ذرت در سه سطح ((SC-404، DC-370، SC-504 با تراکم های مختلف (هشت، 10و 12 بوته در متر مربع) شامل می شدند. نتایج نشان داد که عملکرد و صفات وابسته به آن (به جز تعداد ردیف دانه) به طور معنی داری به واسطه تغییر در تراکم تغییر کرد. با افزایش تراکم تعداد دانه در بلال و تعداد دانه در ردیف کاهش یافت. بالاترین عملکرد دانه در تراکم 10 بوته در متر مربع حاصل شد. واکنش ارقام ذرت به تراکم یکسان نبود. طوری که بالاترین عملکرد دانه به رقم SC-504 و کمترین آن به DC-370 تعلق داشت. بیشترین عملکرد دانه در تراکم 10بوته در متر مربع به رقم SC-504 تعلق داشت. در این بررسی با استفاده از یک مدل خطی دو تکه ای پارامتر های مربوط به پر شدن دانه ارزیابی گردید. کلیه پارامتر ها به طور معنی داری تحت تاثیر رقم و تراکم قرار گرفتند. حداکثر وزن دانه، سرعت و دوره موثر پر شدن دانه در تراکم های پایین بوته بدست آمد. مقایسه میانگین ترکیبات تیماری نشان داد که حداکثر وزن دانه (35/0 میلی گرم) و دوره موثر پر شدن دانه به ترتیب به ترکیبات تیماری هیبرید SC-504 با تراکم هشت بوته در متر مربع و SC-404 با تراکم 8 بوته در متر مربع و حداقل آن به ترکیب تیماری DC-370 با تراکم 12 بوته در متر مربع تعلق داشت.
    کلیدواژگان: تراکم، ذرت، سرعت و دوره موثر پر شدن دانه، عملکرد دانه
  • حمید طاهرپور، ناصر شاهنوشی *، محمود دانشور، محبت محبی صفحه 39

    بررسی اجمالی وضعیت منابع طبیعی در استان خراسان نشان می دهد که این بخش با مشکلاتی از قبیل بیلان منفی آب، شوری خاک و فرسایش در دشت های استان روبروست. این مطالعه در نظر دارد، ضمن توجه به ملاحظات مربوط به استفاده پایدار از منابع آب به محاسبه کارایی فنی شهرستان های استان در زیر بخش های زراعت و باغبانی بپردازد. داده های این مطالعه مربوط به سالهای 76، 81 تا 83 و 85 می باشد که از آمارنامه جهاد کشاورزی و سازمان آب منطقه ای خراسان رضوی جمع آوری شده است. روش استفاده شده برای محاسبه کارایی فنی الگوریتم ترکیبی شبکه عصبی و خوشه بندی فازی می باشد. میانگین کارایی فنی در شرایط عدم توجه به ملاحظات مربوط به استفاده پایدار از منابع آب 74 درصد و در شرایط توجه به ملاحظات مربوط به استفاده پایدار از منابع آب 77 درصد است. علاوه بر این ضریب همبستگی رتبه بندی کارایی شهرستان ها در دو حالت فوق نشان می دهد که توجه به ملاحظات مربوط به استفاده پایدار از منابع آب می تواند ارزیابی کارایی فنی شهرستان های استان خراسان رضوی را دگرگون سازد.

    کلیدواژگان: الگوریتم خوشه بندی فازی، تولیدات زراعی و باغی، خراسان رضوی، شبکه عصبی مصنوعی، کارائی فنی
  • مریم بیرانوند، غلامحسین شاهقلی صفحه 55
    تحقیقات گذشته نشان داده اند که حدود 50 درصد از انرژی مصرف شده در مراحل مختلف تولید محصولات کشاورزی در مرحله خاک ورزی صرف می شود. یکی از مراحل اولیه خاکورزی شکستن لایه های متراکم که به دلیل برخی عوامل طبیعی و یا ماشینی در برخی از خاک های کشاوزی ایجاد می گردد، می باشد. استفاده از زیرشکن معمولی با شاخه های صلب جهت سست کردن لایه های متراکم زیرین به انرژی زیادی نیاز دارد، بنابراین هدف از این تحقیق پیدا کردن روشی جهت کاهش انرژی لازمه می باشد، به طوری که با بهترین کیفیت بتوان سست کردن لایه های متراکم را انجام داد. بررسی ها نشان داده است که استفاده از زیرشکن با تیغه های ارتعاشی جهت برش خاک (ارتعاش می تواند در جهت طولی، عمودی یا ترکیبی از هر دو باشد) نیروی کشش را به طور قابل ملاحظه ای کاهش می دهد واستفاده از تیغه های ارتعاشی اقدامی در جهت افزایش بازدهی و صرفه جویی در مصرف انرژی است. مهمترین عوامل موثر بر عملکرد زیرشکن ارتعاشی دامنه نوسان شاخه، فرکانس، زاویه ارتعاش و سرعت پیشروی تراکتور است. در این تحقیق یک زیرشکن ارتعاشی در نرم افزار آدامز 2007 شبیه سازی گردید. براساس نتایج حاصله با افزایش فرکانس، مدت زمان درگیری زیرشکن با خاک سفت سست نشده کاهش می یابد. توان کششی متناسب با افزیش فرکانس ارتعاش، کاهش یافته، به طوری که در فرکانس 8/8 هرتز توان کششی لازم در مقایسه با حالت ثابت 69 درصد کاهش یافت. حداقل توان مورد نیاز در فرکانس 5/3 هرتز حاصل شد
    کلیدواژگان: ارتعاش، خاک ورزی ارتعاشی، زیرشکن زنی، شبیه سازی
  • عزت الله اسفندیاری، امین عباسی، واقف عنایتی، سید بهمن موسوی صفحه 67
    با توجه به اهمیت گیاهان علوفه ای و ضرورت استفاده از ذخایر ژنتیکی موجود جهت غلبه بر تنش های محیطی از جمله شوری، بذور یکنواخت خلر (توده بومی مراغه) انتخاب و به شکل هیدروپونیک پرورش یافتند. پس از رسیدن گیاهچه ها به مرحله چهار تا پنج برگی، گیاهچه ها به مدت 10 روز در تنش شوری 200 میلی مولار قرار گرفتند. سپس از برگ و ریشه گیاهچه ها، نمونه برداری و آنزیم های آنتی اکسیدان درگیر در سازوکارهای دفاعی ارزیابی شدند. نتایج ارزیابی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در برگ خلر نشان داد که علی رغم افزایش معنی دار آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز کل و گایاکول پراکسیداز ولی میزان آسیب به غشاها افزایش یافته است. احتمال می رود علت افزایش آسیب به غشاها ناشی از عدم افزایش معنی دار آنزیم آسکوربات پراکسیداز و آیزوزیم Cu/Zn-SOD باشد. زیرا فعالیت کم این آنزیم ها سبب اجرای ناکارآمد چرخه مهلر و در پی آن کاهش کارآیی چرخه گزانتوفیل و تغییر حالت تیلاکوئید می گردد. در نتیجه تولید انواع اکسیژن فعال بر مکانیسم های دفاعی گیاه غلبه نموده و سبب افزایش میزان پراکسیداسیون لیپیدی در تنش شوری می شود. میزان آسیب به غشاهای سلولی و اندامک ها در ریشه و تحت شرایط تنش شوری نسبت به شاهد کاهش چشمگیری یافت که برخلاف انتظار می باشد. احتمال می رود که تغییر در ترکیب اسیدهای چرب به کار رفته در ساختار غشاها عامل بروز چنین رفتاری در ریشه باشد.
    کلیدواژگان: تنش اکسیداتیو، خلر، شوری، مکانیسم های دفاعی
  • ایوب احمدی، عادل دباغ محمدی نسب، سعید زهتاب سلماسی، روح الله امینی، حسین جانمحمدی صفحه 79
    این تحقیق به منظور بررسی اثر آرایش های مختلف کشت بر عملکرد علوفه ای جو و ماشک گل خوشه ایدر کشت مخلوط و کشت خالص و ارزیابی سودمندی زراعی و اقتصادی کشت مخلوط اجرا شد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز واقع در اراضی کرکج در هشت کیلومتری تبریز در سال 1388 به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش شامل کشت خالص جو و ماشک گل خوشه ای، کشت مخلوط افزایشی به ترتیب ماشک گل خوشه ای: جو در نسبت های 100:15، 100:30 و 100:45 و کشت مخلوط جایگزین به ترتیب ماشک گل خوشه ای: جو در نسبت های 2:1، 3:1 و 4:1 بودند. نتایج نشان دادند که بیش ترین میزان عملکرد علوفه خشک مربوط به تیمار افزایشی 100:15 بود. بیش ترین سودمندی کشت مخلوط (IA) متعلق به تیمار افزایشی 100:15 برابر 41/4 بدست آمد. محاسبه نسبت برابری زمین (LER) نشان داد که در کشت مخلوط 100:30 میزان عملکرد محصول 32 درصد بیشتر از تک کشتی است (32/1=. (LERبالاترین مجموع ارزش نسبی (RVT) نیز در تیمار کشت مخلوط افزایشی 100:30 برابر 14/1 بود. همچنین بیشترین مقدار علوفه خشک از تیمار افزایشی 15: 100 به دست آمد که به مقدار 7030 کیلوگرم در هکتار بود. با استفاده از نتایج این آزمایش می توان گفت که برای تولید علوفه خشک، روش کشت مخلوط افزایشی بر روش کشت مخلوط جایگزینی و کشت خالص جو و ماشک گل-خوشه ایبرتری دارد.
    کلیدواژگان: سودمندی کشت مخلوط ((IA، کشت مخلوط، جو و ماشک گل خوشه ای، مجموع عملکرد نسبی (RYT)، مجموع ارزش نسبی (RVT)، نسبت برابری زمین (LER)
  • جواد حسین زاد*، سمیه شرفا، قادر دشتی، باب الله حیاتی، فاطمه کاظمیه صفحه 91

    همواره در اثر استفاده نادرست و بی رویه سموم شیمیایی، اثرات جبران ناپذیری بر محیط زیست وارد می شود. اهمیت بالای اثر مخرب سموم موجب شده است که تلاش های زیادی در جهت کاهش مصرف سموم انجام بگیرد. از جمله این تلاش ها استفاده از ابزار اقتصادی است که در تبیین سیاست های مناسب می توان از آن ها بهره گرفت. در این راستا، می توان با محاسبه ارزش اقتصادی کاهش مصرف سموم و شناسایی عوامل موثر بر اجراء و موفقیت سیاست های کاهش مصرف و ارائه راه کارهای مناسب برگرفته از نتایج این بررسی ها، به تصمیم گیران و سیاست گذاران ذیربط در انتخاب سیاست های صحیح در زمینه عملیات کشاورزی پایدار کمک فراوانی نمود. بدین منظور در این مطالعه سعی شده است، منافع اقتصادی کاهش مصرف سموم شیمیایی در استان خوزستان ارزش گذاری شود. اطلاعات لازم برای انجام این کار از طریق تکمیل پرسشنامه از 180 بهره بردار کشاورزی استان خوزستان به روش نمونه گیری تصادفی دومرحله ای در سال 1387 جمع آوری شد. با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت کشاورزان جهت کاهش سه سطح خطر ناشی از مصرف سموم (بالا، متوسط و پایین) در پنج لایه زیست محیطی (انسان ها، پرندگان، آبزیان، حشرات مفید و حیوانات اهلی) مشخص گردید. در ادامه به منظور شناسایی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت کشاورزان از مدل توبیت که به روش دومرحله ای هکمن برآورد گردید، بهره گرفته شد. نتایج نشان دادند که بیش ترین تمایل به پرداخت برای کاهش اثرات زیان بار سموم در میان لایه ها به ترتیب به لایه انسان ها، پرندگان، حیوانات اهلی، آبزیان وحشرات مفید و در بین سطوح خطر به ترتیب سطح بالا، متوسط و پایین تعلق گرفت که در این میان منافع اقتصادی 15 کلاس زیست محیطی از 571623 ریال (لایه انسان/خطر بالا) الی 56926 ریال (لایه حشرات مفید/خطر پایین) به ازای هر خانوار در سال زراعی متغیر بود. براساس نتایج به دست آمده مشخص شد که متغیرهای درآمد، تعداد عملیات مدیریت تلفیقی آفات، درصد اهمیت قایل شدن کشاورزان به کاهش خطرات در هر لایه، آگاهی از ورود خطرات زیست محیطی سموم به هر لایه، مواجه شدن با ورود خطرات زیست محیطی به هر لایه و مالکیت شخصی، تاثیر مثبت و متغیرهای شدت تراکم آفات و سن، تاثیر منفی بر اقدام به به کارگیری عملیات کاهش مصرف سموم دارند. هم-چنین نتایج حاکی از آن بود که متغیرهای سبزی کاری و درصد عملیات مدیریت تلفیقی آفات بیشترین تاثیر مثبت و متغیرهای ذرت کاری و دستمزد کارگر وجین کننده بیشترین تاثیر منفی را روی میزان تمایل به پرداخت دارند.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، استان خوزستان، تمایل به پرداخت، کاهش مصرف سموم شیمیایی، مدل توبیت، منافع زیست محیطی
  • امید زمانی، محمود صبوحی صابونی، هیمن نادر صفحه 103
    در این مطالعه الگوی بهینه کشت شهرستان پیرانشهر در استان آذربایجان غربی با استفاده از برنامه ریزی کسری چندمعیاره فازی براساس داده های مقطعی سال زراعی 1387-1386 با اهداف کشاورزی پایدار تعیین گردید. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دومرحله ای از طریق تکمیل 600 پرسش نامه از سطح 60 روستای شهرستان پیرانشهر به دست آمد. نتایج نشان داد که الگوی بهینه کشت با استفاده از برنامه ریزی کسری چندهدفه فازی برای دست یابی به پایداری با الگوی فعلی کشت اختلاف زیادی دارد. افزون بر این نتایج حاصل از شاخص-های پایداری (نسبت درآمد ناخالص به استفاده از کودهای شیمیایی و سموم مختلف) نشان از اهمیت هدف و یا حداقل کردن این نهاده در جهت پایداری داشت. شاخص های پایداری به ترتیب برای نهاده-های سموم شیمیایی قارچ کش، علف کش، حشره کش، کودهای ازته و فسفاته بدست آمد. با توجه به یافته ها، اهمیت حذف و یا حداقل کردن نهاده سم شیمیایی قارچ کش بیشتر از سایر نهاده ها بود.
    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی کسری با اهداف چندگانه، کشاورزی پایدار، شهرستان پیرانشهر
  • روح الله امینی، اسفندیار فاتح صفحه 115
    جهت شناسایی رقم های لوبیا قرمز با توان رقابت بالا، آزمایشی جهت بررسی تاثیر رقابت تاج خروس بر شاخص های رشد، عملکرد و اجزای عملکرد رقم های مختلف لوبیا قرمز در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج در طی سال های 1385 و 1386 انجام گرفت. در سال اول 5 سطح تراکم تاج خروس (صفر، 4، 8، 16 و 32 بوته در متر مربع) با سه رقم اختر، صیاد و لاین D81083 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. در سال دوم آزمایش رقم گلی و مخلوط رقم گلی و اختر به رقم های مورد بررسی در سال اول اضافه گردید. نتایج نشان داد که رقم های گلی و صیاد در رقابت با تراکم های بالای تاج خروس شاخص سطح برگ و سرعت رشد مطلق بیشتری در مقایسه با رقم های اختر و لاین D81083 داشتند. همچنین شاخص سطح برگ و سرعت رشد تاج خروس در رقابت با رقم های گلی و صیاد کمتر از رقم اختر و لاین D81083 بود که نشان دهنده توان رقابت بیشتر این رقم ها در برابر تاج خروس بود. نتایج نشان داد که در هر دو سال آزمایش، تاثیر تراکم تاج خروس بر عملکرد دانه و تعداد غلاف در بوته لوبیا معنی دار بود. در سال 1386 تراکم 32 بوته تاج خروس عملکرد دانه رقم های اختر، لاین D81083، گلی، صیاد و مخلوط رقم گلی و اختر را به ترتیب 5/72، 5/80، 8/49، 35/60 و 1/58 درصد کاهش داد. بر اساس ضرایب مدل افت عملکرد (a وm)، در بین رقم های لوبیا، گلی و صیاد بیشترین و لاین D81083 کمترین قدرت رقابت را با تاج خروس داشتند. در سال دوم آزمایش، تاج خروس قدرت رقابت بیشری در برابر رقم های لوبیا در مقایسه با سال اول داشت.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تیپ رشد، سرعت رشد مطلق، شاخص سطح برگ، قدرت رقابت، مدل افت عملکرد
|
  • S. Zarifian, M. Azizi Page 1
    The main purpose of this study is to investigate factors influencing attitude of managers towards integrating animal husbandry program (IAHP) in Tabriz district. The research design was descriptive – correlation and survey. The statistical population were, all animal husbandry managers of Tabriz district (N= 331). Proportional stratified sampling method was used to select the 121 managers as samples of the study. The instrument for collecting data was a questionnaire which its validity was confirmed by panel of experts and its reliability calculated by Choronbach alpha coefficient (α=0.89). Results showed that 44% of managers have positive attitude towards the IAHP. Step-wise multi-variant regression analyses showed that 69% of variation of dependent variable (attitude of managers) could be explained by three factors: knowledge about the program, distance of new settlements with manager's house and the participation rate of their family members.
  • B. Behtari, K. Ghassemi-Golezani, A. Dabbagh Mohammadi Nasab, S. Zehtab Salmasi, M. Toorchi Page 11
    In order to investigate the effect of water limitation on morphological traits and water use efficiency in two soybean cultivars, a split-plot experiment was conducted in 2004 at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Iran. Irrigation treatments (I1, I2, I3 and I4: irrigation after 60±3, 80±3, 100±3 and 120±3 mm evaporation from class A pan, respectively) were assigned to main plots, and two soybean cultivars (Zane and Huck) were allocated to the sub plots. The results indicated that the Huck required less GDD (growing-degree days) to complete the growth and developmental stages, compared with Zane. Flowering and maturity for Huck occurred about 3 days earlier than those for Zane. The mean number of branches, plant height, biological and grain yields under well watering (I1) were higher than those under limited irrigations (I2, I3 and I4). All these traits were decreased with increasing water deficit. The highest harvest index was obtained from I1 treatment, however, this superiority was not significant statistically, when compared with other irrigation treatments. Therefore, it was concluded that water use efficiency (WUE) could be improved, with decreasing irrigation. However, the volume of water at each irrigation increased and grain yield decreased, as water deficit severed. Consequently, it seems that irrigation with low volume and short intervals might be more suitable for soybean production.
  • R. Seyed Sharifi, M. Sedghi, A. Gholipouri Page 25
    The yield of maize in Iran is very low as compared to other maize producing countries. One of the most important effective factors is non application of optimal plant population per hectare and maize hybrids differ in their response to plant density. In order to study the effect of different plant densities on yield, rate and effective grain filling period in maize hybrids, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2007 at the Research Farm of the Faculty of Agriculture Mohaghegh Ardabili University. Experimental treatments were: maize hybrids in three levels (SC-404, DC-370, SC-504) with different plant densities (8, 10 and 12 plants.m-2). The results showed that yield and yield attributes characters (except of the number of grains rows) varied significantly due to the variation in population densities. The number of kernel per ear and number of grains per ear row increased with increasing plant density. The highest grain yield was obtained from 10 plant.m-2 density. Response of maize hybrids wasn’t the same for plant densities. The highest grain yield belonged to SC-504 hybrid and the least was in DC-370 hybrid. A two part linear model were used to quantifying the grain filling parameters. Cultivars and plant densities affected all grain filling parameters significantly. Maximum kernel weight, rate and effective grain filling period was obtained in low plant densities. Means of comparisons showed that maximum of kernel weight (0.35 mg) and effective grain filling period were obtained in SC-504 hybrid×8 plants.m2 and SC-404 hybrid×8 plants/m2. Minimum of it was obtained in DC-370 hybrid×12 plants/m2.
  • H. Taherpoor, N. Shahnoushi, Tm Danshvar, M. Mohebi Page 39

    A survey of the natural resources situation in the Khorasan Razavi province reveals that this sector is faced with problems such as negative balance of water in the plains, soil salinity, and soil erosion. This study tries to estimate the technical efficiency of the states of the Khorasan Razavi province in agronomy and horticulture subsectors with attention to restriction of water resources. Required data is collected from yearbooks of Jihad Keshavarzi and Regional Water Organization of Khorasan Razavi province for years 1997, 2002 to 2004 and 2006. This study uses an integrated neural network and fuzzy clustering algorithm. Mean of technical efficiency in the case of considering water resource limitation is 77 percent while as in the case of not considering water recourse limitation is about 74 percent. Results indicate that considering water recourse limitation in agricultural production in each region can affect results of technical efficiency assessment for each state.

  • M. Beiranvand, Gh Shahgoli Page 55
    Past researches have been showed that about 50% of whole needed energy for different stages of agricultural production is used for tillage operations. One of the most important stages of tillage operation is breaking hardpans created naturally or by trafficking. Great amount of energy needed for braking hardpan using traditional sub-soiler. The objective of this research was to find a method to loosen hardpan using less enery with optimum tillage conditions. Most of researches have been shown using oscillatory sub-soiler (oscillation can be in horizontal, vertical directions or combination of both of them) can decrease required draft and incerase sub-soiler performance and its efficiency. The most important factors affecting the sub-soiler's performance are: oscillating amplitude, frequency, oscillation angle of tine also tractor forward velocity. In this study an oscillating sub-soiler was simulated using ADAMS software. Increasing frequency reduced the engagement time of tine with uncut soil. Draft was reduced with increasing frequency 69% draft reduction was obtained at 8.85Hz, compared with rigid tillage. The required engine power shows there is an optimum frequency close to 3.5 Hz for minimum power to operated the sub-soiler.
  • E. Esfandiari, A. Abbasi, W. Enayati, Sb Mosavi Page 67
    In attention to the importance of forage plants and the necessity to use genetic resources and in order to overcome the environmental stresses such as salinity, uniform grass pea seeds (landrace of Maragheh) were selected and grown in hydroponic system. At 4-5 leaves stage, seedlings were subjected to 200 mM salt stress for a period of 10 days. Sampling was done from the leaves and roots of seedlings and it used to assess the antioxidant enzymes involving in defense mechanisms. Evaluation of antioxidant enzymes in grass pea leaves showed that despite a significant increase in catalase, total superoxide dismutase and guaiacol peroxidase, injury to the membranes has been increased. Likely, the increased damage to membranes would be caused by lack of significant increase in ascorbate peroxidase and isozyme of Cu/Zn-SOD. Because the low activity of this enzymes led to inefficient implementation of Mehler cycle following by reduce efficiency of xantophyll cycle and a change in Tylakoid status. Therefore, ROS production overcomes the plant defense mechanisms leading to increased lipid peroxidation under salinity. Interestingly in the root and under salt stress, the rate of damage to cell and organelle membranes was significantly reduced compared with the control. It seems unexpected behavior of root may be due to the changes in fatty acid compositions of the membranes structure.
  • A. Ahmadi, A. Dabbagh Mohammdi Nasab, S. Zehtab Salmasi, R. Amini, H. Janmohammadi Page 79
    To investigate the effects of different intercropping arrangements on barley and vetch forage yield and to find the land use advantage in the intercropping system, an experiment was carried out based on randomized complete block design with eight treatments and three replications at the Research Farm, Faculty of Agriculture, University of Tabriz in 2009. Treatments were barley and vetch monocrops, additive intercropping respectively barley: vetch in the ratio of 100:¬15, 100:¬30 and 100:45 and substitutive intercropping respectively, barley: vetch in the ratio of 2:¬1, 3:¬1 and 4:¬1. The results showed that, the highest amount of dry forage yield is obtained from 100:-15 intercropping ratio. The highest intercropping advantage (4.41) was related to 100:-15 additive intercropping ratio. Land Equivalent Ratio revealed that in 100:30 ratio, yield was %32 more than monocropping. The highest Relative Yield Total abtained from 100:¬30 additive intercropping was 1.14. Also, the greatest amount dry forage is 7030kg/ha in 100:¬15. Based on results of this experiment it can be stated that for the production of hay, additive intercropping method is superior on substitutive intercropping planting and monocroping sowing of barley and vetch.
  • J. Hossein Zad, S. Shorafa, G. Dashti, B. Hayati, F. Kazemiyeh Page 91

    The intensive use of pesticides has posed detrimental effects on the environment. Concerns over those environmental impacts have led to many efforts in pesticides usage reduction. As an example, economic instruments that can be used in explaining suitable policies. With Estimating the economic value associated with pesticide reduction and identifying the effective factors on administration and success of pesticide reduction policies can be assisted in designing pesticide regulations. The purpose of this study is to identify the economic benefits associated with pesticides reduction in Khuzestan province, Iran. The required data were collected from 180 farmers of Khuzestan province in 2009. The study uses Contingent Valuation survey to estimate farmers willingness to reduce three risk level (high, moderate and low) for five environmental categories (human health, birds, aquatic species, beneficial insects and livestock). A Tobit model with heckman two-stage procedure estimates is developed to determine the factors that affect farmers willingness to pay. With calculating the willingness to pay it was found that greater concern is evident for human health, birds and livestock, and relatively less for aquatic species and useful insects. The economic benefits for 15 environmental classes varied from 571623 Rials (human/high) to 56926 Rials (beneficial insects/low) per person per cropping season. The estimate of the Heckman two stage procedure results in determining the decisive factors in willingness to pesticides reduction strategies which consist of income, number of IPM strategies, farmer importance to decrease pesticides risk, farmer perception about environmental impacts, confronting with environmental impacts and own tenure, all with positive effect, while age and pest severity with negative effects. Farther results indicate that the variables of growing vegetables and percentage of IPM strategies have the most positive effect, while cropping corn and daily wage of hand weeding worker have the most negative effect on amount of willingness to pay.

  • O. Zamani, M. Sabouhi Saboni, H. Nader Page 103
    In this study the optimal cropping pattern for Piranshahr- one of western Azarbaijan’s cities- was determined using Multi-objective Fuzzy Fractional Programming with the aim of moving toward sustainable agriculture. The cross section data of 2007-2008 were used for our analysis. Data were gathered through filling out 600 questionnaires from 60 villages of Piranshahr city by using two-stage random sampling method. The results showed that the optimal cropping pattern using the Multi-objective Fuzzy Fractional Programming to achieve sustainability is different with the current cropping pattern. Moreover, the results of the stability indices (ratio of gross income to the use of chemical fertilizers and pesticides) showed the significance of this goal was built for sustainability. Sustainability indices determined for chemical pesticides fungicides, herbicides, insecticide, nitrogen, phosphate and fertilizer. Results indicate that elimination or minimization of chemical pesticides and fungicides is more important than other inputs.
  • Ra Amini, E. Fateh Page 115
    In order to identify red kidney bean cultivars with high competitive ability a set of experiment was conducted at Research Farm of University College of Agriculture and Natural Recourses University of Tehran (Karaj) in 2006 and 2007, to evaluate the competition effect of red root pigweed on growth indexes, seed yield and yield components of red bean cultivars. In 2006 different densities of pigweed including 0, 4, 8, 16 and 32 plant/m2 and three cultivars of red bean (Akhtar, Sayyad and Line D81083) were used in a factorial experiment with complete randomized block design. In 2007, cultivars Gholi and mixed cropping of cultivar Gholi and Aktar were added to the first year treatments. Results indicated that the cv. Gholi and Sayyad had more leaf area index and crop growth rate than cv. Akhtar and Line D81083. The leaf area index and growth rate of pigweed in competition with the red bean cultivars of Gholi and Sayyad were lesser than that of cv. Akhtar and Line D81083 that indicate more competitive ability of cv. Gholi and Sayyad.The results indicated that in both years, the effect of pigweed density on bean seed yield and pod number per plant was significant. In 2007, the pigweed density of 32 plants/m2, reduced seed yield of cultivar Akhtar, Line D81083, Gholi, Sayyad and mixed cropping of Gholi and Akhtar, 72.5, 80.5, 49.8, 60.35 and 58.1 %, respectively. Based on the yield loss model coefficients (a & m) red kidney bean cultivars of Gholi and Sayyad had the most competitive ability and Line D81083 had the least competitive ability against the redroot pigweed. In 2007, redroot pigweed had more competitive ability against the all bean cultivars than 2006.