فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و یکم شماره 2 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا خراسانی نژاد، عبدالکریم کاشی صفحه 1
    با توجه به این که بعضی گیاهان زراعی دارای اثر آللوپاتیک می باشند، بررسی تاثیر آن بر گیاهان به ویژه در تناوب زراعی و کشت توام از اهمیت خاصی برخوردار است. بر همین اساس، در این تحقیق توانایی آللوپاتی اندام های فلفل دلمه ای بر میزان رشد بادنجان، گوجه فرنگی، فلفل و خیار به طور جداگانه به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی، در سیستم کشت هیدروپونیک در گلخانه بررسی گردید. فاکتور اول نوع گیاه (فلفل، خیار، گوجه فرنگی و بادنجان) و فاکتور دوم، نوع اندام عصاره گیری شده (برگ، ریشه و ساقه) بود. ابتدا عصاره الکلی پنج درصد وزنی- حجمی حاصل از اندام های برگ، ریشه و ساقه فلفل تهیه گردید و سپس اثر آن ها بر تعداد برگ، گل، طول ریشه و ساقه، وزن تر ریشه و ساقه، وزن خشک ریشه وساقه، به عنوان صفات رشد گیاهان نسبت به نمونه شاهد بدون تیمار عصاره دهی، مطالعه شد. نتایج حاصل نشان داد که عصاره اندام های فلفل در همه موارد اثر یکسانی بر کاهش رشد سایر گیاهان داشته است. هم چنین ازآن جایی که تحت تاثیر عصاره اندام های مختلف فلفل، عصاره برگ در مقایسه با سایر اندام ها، رشد گیاهان فوق را بیشتر کاهش داده است، مشخص می شود که برگ دارای اثر آللوپاتی بیشتری می باشد که می توان این مسئله را به تولید نهایی مواد آللوشیمیایی در برگ مربوط دانست.
    کلیدواژگان: آللوپاتیک، فلفل دلمه ای، عصاره گیاهی، صفات رشد
  • بابک عندلیبی، سعید زهتاب سلماسی، کاظم قاسمی گلعذانی، جلال صبا صفحه 14
    برای بررسی اثر تنش کم آبی در مراحل رویشی و زایشی روی کمیت و کیفیت اسانس شوید ایران دو آزمایش در سال های 1385 و 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان اجرا گردید. آزمایش ها به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آبیاری در کرت های اصلی و زمان های برداشت در کرت های فرعی قرار گرفتند. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری کامل (FC 100%) در طول دوره رشد، دو تنش ملایم (FC 66%) و دو تنش شدید (FC 33 %) در مراحل رویشی و زایشی بود. سه برداشت از برگ ها (H1)، سرشاخه های گلدار (H2) و دانه ها (H3) انجام شد. اسانس این اندام ها به روش تقطیر با آب استخراج و با بهره گیری از دستگاه های GC و GC/MS تجزیه گردیدند. در مجموع 24 ترکیب از برگ ها، 29 ترکیب از سرشاخه های گلدار و 25 ترکیب از دانه ها به ترتیب شامل 2/80 درصد، 1/93 درصد و 4/96 درصد کل اسانس اندام های مورد بررسی بود شناسایی شدند. نتایج نشان داد که میزان آب در دسترس و مراحل رشد اثرات معنی داری بر روی کمیت و کیفیت اسانس داشتند. در تمامی تیمارهای آبیاری درصد وعملکرد اسانس سر شاخه های گلدار و دانه ها بیشتر از برگ ها بود. درصد اسانس برگ ها، سر شاخه های گلدار و دانه های گیاهانی که در مراحل مختلف نموی تحت تاثیر تنش های ملایم و شدید خشکی قرار گرفته بودند به طور چشمگیری افزایش یافت. در هر دو سال اجرای آزمایش بالاترین عملکرد اسانس در واحد سطح (g/m2146/6) از سر شاخه های گلدار گیاهانی که از مراحل اولیه گلدهی تا پر شدن دانه ها در معرض تنش ملایم کم آبی (S3H2) قرار گرفته بودند به دست آمد. در حالی که پایین ترین عملکرد اسانس (g/m2216/0) در برگ های گیاهانی تولید شد که در مراحل اولیه رشد در معرض تنش شدید خشکی (S2H1) قرار گرفته بودند. آلفا فلاندرن، بتا فلاندرن و بتا پینن اجزای اصلی تشکیل دهنده اسانس برگ ها و سرشاخه های گلدار بودند، در صورتی که ترکیب اصلی اسانس دانه ها کاروون (78/70 %) بود. میزان آپیول در اثر تنش شدید خشکی افزایش چشم گیری یافت، در حالی که کاروون تحت تنش های ملایم خشکی زیاد شد. میزان بتا فلاندرن تحت تاثیر تنش کم آبی قرار نگرفت، ولی مقدار آلفا فلاندرن تحت تاثیر تنش های ملایم و شدید کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آپیول، آلفا و بتا فلاندرن، اسانس، تنش خشکی، شوید، کاروون، لیمونن
  • بهجت حاجی صمدی اصل، محمد باقر حسن پور اقدم، احمد خلیقی صفحه 26
    به منظور بررسی اثرات افشانه کردن اسید جیبرلیک بر ویژگی های رشدی و محتوا و عملکرد اسانس گیاه زینتی _ دارویی اسطوخودوس (Lavandula officinalis Chaix.)آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار و 5 تیمار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل غلظت های مختلف اسید جیبرلیک (100 میلی گرم در لیتر= T، 200 میلی گرم در لیتر= Tو 300 میلی گرم در لیتر= T) و تیمار پاششی حاصل از قرص جیبرلین ((T به علاوه تیمار شاهد (T1) بود. اسانس شاخساره و گل آذین با استفاده از کلونجر استخراج و عملکرد آن در اندام های فوق الذکر بر حسب میلی لیتر به متر مربع محاسبه گردید. نتایج نشان دادند بیشترین محتوا و عملکرد اسانس در تیمار 300 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک بدست آمد. وزن تر و خشک برگ ها و ساقه در تیمار 300 میلی گرم در لیتر بیشترین مقدار بود. از لحاظ وزن تر و خشک گل آذین اختلاف بین تیمارها معنی دار بود و بیشترین مقدار در تیمار شاهد مشاهده گردید. از نظر تعداد گیاهان گل دهنده اختلاف معنی داری بین تیمارها دیده شد و بیشترین تعداد گیاهان گل دهنده مربوط به تیمار 300 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک بود. ارتفاع گیاهان نیز در تیمار 300 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک به حداکثر رسید. بنابراین افزایش غلظت اسید جیبرلیک به عنوان تنظیم کننده رشد گیاهی تا 300 میلی گرم هم باعث افزایش محتوا و هم عملکرد اسانس اسطوخودوس گردید.
    کلیدواژگان: اسانس، اسطوخودوس، اسید جیبرلیک، رشد رویشی
  • اسماعیل صیدی، شمس الله عبدالله پور، ارژنگ جوادی، محمد مقدم صفحه 36
    بی خاک ورزی به عنوان یکی از شاخه های خاک ورزی حفاطتی رویکردی نوین است که هدف آن افزایش بهره وری نهاده های تولید با حفظ منابع تولید است. در استفاده از این سیستم خاک ورزی بذرکارها به خصوص شیاربازکن های آن ها نقش کلیدی را در میزان موفقیت فرآیند تولید ایفا می کنند. زیرا میزان و الگوی حرکت یافتن خاک شیار بذر مستقیما تابع شکل ابزار و پارامترهای عملکردی آن است که مواردی مثل مقدار رطوبت شیار بذر را تحت تاثیر قرار می دهد. در این پژوهش مقدار و جهت حرکت خاک در مقابل یک شیاربازکن نوین جهت استفاده در سیستم بی خاک ورزی که با تکیه بر یک شیاربازکن دودیسکی رایج ساخته شد، مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایشات در سه سطح سرعت (سه، شش و هشت کیلومتر بر ساعت) و دو تراکم از خاک (4/1 و 1/1 مگاگرم بر متر مکعب) در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی انجام شد. جهت بررسی موقعیت ذرات خاک از تعدادی دانه های رنگی شماره گذاری شده استفاده شد. نتایج حاصله نشان داد که با افزایش سرعت پیشروی مقدار حرکت خاک افزاش می یابد. همچنین مقدار حرکت ذرات در خاک با تراکم پایین بیشتر است. ذرات سطحی تری که در مقابل شیاربازکن قرار می گیرند تا فاصله بیشتری از شیار میانی به کناره ها رانده می شوند. اگرچه ذرات قرار گرفته در اعماق بیشتر به همراه شیاربازکن تا مسافت بیشتری به سمت جلو حرکت می کنند لیکن فاصه افقی مکان نهایی آن ها تا شیار میانی کمتر است. همچنین معین شد که در شیاربازکن نوین و در محل قرارگیری بذر حرکت خاک از سمت پایین به بالا است که می تواند نقص فشردن خاک خشک سطحی به داخل شیار بذر توسط شیاربازکن دودیسکی رایج را مرتفع نماید.
    کلیدواژگان: بی خاک ورزی، حرکت خاک، شیاربازکن
  • معصومه رشیدقلم، صادق خلیلیان صفحه 46
    یارانه یکی از ابزارهای مهم و موثر در مصرف نهاده های کشاورزی است، اما ازآنجا که تامین هزینه های آن برعهده دولت ها است، کشورهایی می توانند از این ابزار برای حمایت از تولیدکنندگان استفاده کنند که منابع مالی کافی داشته باشند و تداوم یا گسترش فعالیت های اقتصادی کشور به طور قابل ملاحظه ای به توزیع نهاده های ارزان در بخش وابسته باشد. مطالعه حاضر با درک این مشکل و با هدف بررسی آثار حذف یارانه کود شیمیایی و بذر بر تولید چغندرقند در کشور صورت گرفته است. برای دسترسی به اهداف موردنظر تحقیق، از داده های ترکیبی برای ده استان عمده تولید کننده چغندرقند کشور و برای سالهای 86-1379 استفاده شده است. تابع تولید چغندرقند کشور با استفاده از روش های اقتصادسنجی تخمین زده شده و با استفاده از کشش های جزئی تولید حساسیت تولید نسبت به تغییرات مقدار نهاده ها محاسبه شده است. همچنین با استفاده از روش تابع تولید، تابع تقاضای نهاده ها تخمین زده شد. نتایج حاصل از تابع تقاضای نهاده ها نشان داد که تقاضای کلیه نهاده های مورد استفاده در تابع تولید نسبت به تغییرات قیمت آنها کم کشش است و همچنین نتایج حاصل از کشش های جزئی حاکی از آن است که از دو نهاده آب و کود شیمیایی به طور غیر بهینه و در ناحیه سوم تولیدی استفاده می شود. بنابراین با توجه به یافته های تحقیق پرداخت یارانه بذر افزایش نه چندان زیادی در مصرف و همچنین در تولید چغندرقند داشته است. به طوری که افزایش یک درصدی آن تولید را فقط 048/0 درصد افزایش داده است. در رابطه با نهاده کودشیمیایی می توان گفت که پرداخت یارانه، تولید چغندرقند را حتی تا میزان 025/0 درصد کاهش می دهد. بنابراین حذف یارانه، کمکی به کاهش مصرف و زیان های زیست محیطی از آنها نمی کند، اما می تواند بار مالی سنگینی را از دوش دولت بردارد، بدون آنکه تاثیر منفی بر تولید بگذارد.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای نهاده، تابع تولید، داده های ترکیبی، چغندرقند، یارانه نهاده
  • ایوب احمدی، عادل دباغ محمدی نسب، سعید زهتاب سلماسی، روح الله امینی، حسین جانمحمدی، فیروز نامی صفحه 56
    به منظور بررسی ضریب خاموشی نور، میزان نور دریافتی، شاخص سطح برگ و درصد پوشش سبز در کشت مخلوط افزایشی، جایگزینی و کشت خالص جو و ماشک گل خوشه ایآزمایشی در سال زراعی 1389- 1388 به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به اجرا در آمد. تیمارهای مورد آزمایش کشت خالص جو و ماشک گل خوشه ای، کشت مخلوط افزایشی در نسبت های 15: 100، 30: 100 و 45: 100 و کشت مخلوط جایگزینی در نسبت های 1: 2، 1: 3 و 1: 4 بودند. نتایج نشان داد که بیشترین ضریب خاموشی نور و درصد نور دریافتی مربوط به تیمار مخلوط افزایشی 30: 100و کمترین آن مربوط به کشت خالص های بود. تیمار مخلوط افزایشی 30: 100، 20 درصد نسبت به کشت های خالص نور بیشتری دریافت کرده است. همچنین شاخص سطح برگ و درصد پوشش سبز در تیمارهای مخلوط افزایشی بیشتر از کشت خالص بود. این تحقیق نشان داد که تیمارهای مخلوط افزایشی به دلیل بهره برداری بهتر از منبع نور از عملکرد بالاتری نسبت به تیمارهای مخلوط جایگزینی و کشت خالص جو و ماشک گل خوشه ایبرخوردار است. همچنین بیشترین مقدار علوفه خشک از تیمار افزایشی 15: 100 بدست آمد که به مقدار 7030 کیلوگرم در هکتار بود.
    کلیدواژگان: جو، درصد پوشش سبز، درصد نور دریافتی، شاخص سطح برگ، ضریب خاموشی نور، ماشک گل خوشه ایو کشت مخلوط
  • حمدالله اسکندری، احمد قنبری صفحه 69
    اگر اجزای کشت مخلوط در استفاده از منابع محیطی مکمل هم باشند، تولید در کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص خواهد شد. عناصر غذایی از مهمترین منابع محیطی می باشند. یک آزمایش مزرعه ای در سال 1382 انجام شد تا رقابت و اثرات مکملی اجزای کشت مخلوط ذرت و لوبیا چشم بلبلی در مصرف عناصر غذایی مورد ارزیابی قرار گیرد. طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار برای مقایسه تیمارها شامل کشت خالص لوبیا چشم بلبلی (Cp)، کشت خالص ذرت (C)، کشت مخلوط روی یک ردیف (M1)، کشت مخلوط روی ردیف های جداگانه (M2) و کشت مخلوط درهم (M3) بکار رفت. اجزای کشت مخلوط، بر اساس طرح جایگزینی بود به طوری که هر بوته ذرت با 3 بوته لوبیا چشم بلبلی جایگزین شد. نتایج نشان داد که جذب عناصر غذایی در کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص بود که این موضوع در تامین عناصر غذایی برای گیاهان زراعی بعدی باید مورد توجه قرار گیرد. لوبیا چشم بلبلی به دلیل ظرفیت تبادل کاتیونی بالای ریشه ی آن قدرت رقابت بیشتری نسبت به ذرت برای جذب عناصر دوظرفیتی (کلسیم و منیزیم) داشت. در حالی که ذرت برای جذب پتاسیم و فسفر قدرت رقابت بیشتری داشت که با سیستم گسترده ریشه آن مرتبط است. در کلیه تیمارهای کشت مخلوط، ذرت و لوبیا چشم بلبلی در مصرف عناصر غذایی از یک حالت مکملی نسبت به هم برخوردار بودند زیرا مجموع عملکرد نسبی در کلیه تیمارهای کشت مخلوط بزرگتر از یک بدست آمد. این امر، مزیت کشت مخلوط نسبت به کشت خالص دو گونه در استفاده از یک عامل محیطی موثر بر افزایش تولید محصول را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ذرت، کشت مخلوط، لوبیا چشم بلبلی، مصرف عناصر غذایی، نسبت رقابت
  • لاله ابراهیمی، غلامرضا نیکنام صفحه 78
    به منظور تعیین دامنه ی ترجیح دمایی یک جدایه ی بومی از هر یک از گونه های رایج Steinernema feltiae Filipjev وPoinar Heterorhabditis bacteriophora که از خاک های شهر تبریز و اطراف آن جداسازی و شناسایی گردیده بودند، چرخه ی زندگی آن ها در چهار رژیم دمایی 1±4، 1±15، 2±24 و 1±30 درجه ی سانتی گراد روی لارو سن آخر Galleria mellonella Linnaeus به مدت 13 روز بررسی گردید و آزمایش دو بار تکرار شد. چرخه ی زندگی H. bacteriophora در 1±30 و 2±24 درجه ی سانتی گراد به ترتیب در روز دهم و در روز دوازدهم تکمیل و لاروهای آلوده کننده ظاهر گشتند. در دمای 1±15 درجه ی سانتی گراد تا آخرین روز دوره ی آزمایش تنها افراد ماده ی هرمافرودیت نسل اول مشاهده گردیدند و چرخه ی زیستی نماتد تکمیل نشد. در 1±4 درجه ی سانتی گراد، مرگ و میر ناشی از نماتد در حشرات تیمار شده مشاهده نگردید. در مورد S. feltiae، در 1±30 درجه ی سانتی گراد علی رغم آلوده شدن حشرات به نماتد، تنها نتاج نسل اول ظهور کرد و چرخه ی زندگی تکمیل نگردید. در دمای 2±24 درجه ی سانتی گراد در روز هشتم چرخه ی زندگی تکمیل و لاروهای آلوده کننده ظاهر شدند. مرگ و میر لاروهای G. mellonella آلوده شده با S. feltiae در دمای 1±15 درجه ی سانتی گراد با یک روز تاخیر نسبت به 2±24 درجه ی سانتی گراد به وقوع پیوست. تکمیل چرخه و خروج لاروهای آلوده کننده نیز در روز دوازدهم صورت پذیرفت. در 1±4 درجه ی سانتی گراد مرگ و میر حشرات در اثر آلودگی به این نماتد مشاهده نگردید. نتایج این بررسی نشان داد که دمای مطلوب برای فعالیت و سازگاری S. feltiae نسبت به H. bacteriophora پایین تر است و در کاربرد آن ها در برابر آفات حشره ای دماهای ترجیحی هر دو نماتد برای کارآیی بهتر باید لحاظ گردند.
    کلیدواژگان: چرخه ی زندگی، دما، کنترل زیستی، نماتدهای بیمارگر حشرات، Heterorhabditis bacteriophora، Steinernema feltiae
  • رحمان سجادی نیک، علیرضا یدوی*، حمیدرضا بلوچی، هوشنگ فرجی صفحه 88

    برای بررسی تاثیر نیتروژن، ورمی کمپوست و کود زیستی نیتروکسین بر عملکرد کمی و کیفی کنجد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در تابستان 1388، در شهرستان بهبهان اجرا شد. فاکتور اول شامل 50، 75 و 100 درصد نیتروژن مصرفی منطقه (به ترتیب معادل 25، 5/37 و 50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از نوع اوره)، فاکتور دوم 0، 5 و 10 تن کود ورمی کمپوست در هکتار و فاکتور سوم کاربرد کود زیستی نیتروکسین با دو سطح تلقیح و عدم تلقیح با بذر، بود. نتایج نشان داد که عوامل آزمایشی اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کنجد داشتند. کاربرد نیتروکسین افزایش 5/8 درصدی عملکرد دانه را باعث شد. با توجه به اثر متقابل نیتروژن و ورمی کمپوست، بیشترین عملکرد دانه کنجد (1352 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 10 تن ورمی کمپوست به همراه 5/37 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص حاصل شد. در حالی که کمترین میزان عملکرد (947 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار عدم کاربرد ورمی کمپوست همراه با مصرف 25 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بود. بیشترین درصد روغن (45%) در تیمار مصرف 5/37 کیلوگرم نیتروژن به همراه 5 تن در هکتار ورمی کمپوست و کمترین درصد روغن (40%) در تیمار کاربرد 50 کیلوگرم نیتروژن به همراه 10 تن در هکتار ورمی کمپوست حاصل شد. در تیمار 50 کیلوگرم نیتروژن مصرفی در هکتار، کاربرد ورمی کمپوست و تلقیح نیتروکسن، کاهش معنی داری در درصد روغن ایجاد نمودند. درصد و عملکرد پرتئین با افزایش کود نیتروژن، ورمی کمپوست و نیتروکسین افزایش معنی داری نشان دادند.

    کلیدواژگان: پروتئین، روغن، کنجد، نیتروژن، نیتروکسین، ورمی کمپوست
  • فائضه موحد پور، عادل دباغ محمدی نسب، محمدرضا شکیبا، سعید اهری زاد، سعید صفری قلعه، ایوب احمدی صفحه 103
    آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در قالب طرح فاکتوریل بر اساس بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1387 جهت بررسی تاثیر مدیریت تلفیقی علف های هرز (IWM) روی درصد افت وزن خشک علف های هرز در مقایسه با شاهد (آلوده به علف هرز) اجرا شد. فاکتور اول اسپری عصاره آبی قیاق در 4 سطح شامل شاهد (بدون اسپری)، یکبار اسپری در 15 روز پس از سبز شدن سویا (15 DAE)، دو بار اسپری در 15 و 30 DAE، سه بار اسپری در 15، 30 و 40 DAE و فاکتور دوم روش های متداول کنترل علف هرز نیز در 4 سطح شامل 2 بار وجین دستی، علف کش تریفلورالین (قبل از کشت)، 2 بار وجین دستی+ تریفلورالین و شاهد آلوده به علف هرز بودند. کاربرد تلفیقی علف کش قبل از کاشت و اسپری عصاره آبی قیاق در مقایسه با کاربرد فقط علف کش درصد افت وزن خشک علف های هرز را بیشتر تحت تاثیر قرار داد. همچنین کاربرد عصاره آبی در 3 زمان افزایش قابل توجهی را در افت وزن خشک علف های هرز در مقایسه با سایر تیمارهای کاربرد عصاره نشان داد. ضریب خسارت نسبی علف های هرز در مدل کراف و اسپیترز نشان داد که علف های هرز رقیب قویتری نسبت به سویا هستند (002/1، 001/1 q=). عملکرد پروتئین سویا با افزایش تراکم علف های هرز بیشتر آسیب دیده و کاهش شدیدی یافت. منحنی رشد افت عملکرد دانه، روغن و پروتئین به ترتیب با وزن خشک نسبی و تراکم علف های هرز به صورت تقریبا خطی و هذلولی بدست آمد.
    می توان نتیجه گیری کرد که با افزایش وزن خشک نسبی علف های هرز عملکرد دانه و روغن و با افزایش تراکم علف های هرز عملکرد پروتئین بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند. بر اساس مدل های مورد استفاده در این تحقیق مشخص گردید که تراکم های 5/9 و 20 بوته در متر مربع و وزن نسبی معادل 5 و 2/10 از علف های هرز به ترتیب موجب افت 5 و 10 درصدی عملکرد دانه سویا گردیدند. از اطلاعات مربوط به افت محصول در نتیجه تراکم و وزن خشک علف های هرز می توان در تعیین افت قابل قبول محصول وتعیین آستانه خسارت اقتصادی علف های هرز بسته به هزینه های کنترل استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تراکم علف های هرز، عملکرد سویا، مدل تجربی، مدیریت تلفیقی، وزن خشک نسبی علف های هرز
  • مصطفی قبادی، شاهرخ جهانبین، رحیم مطلبی فرد، خسرو پرویزی صفحه 117
    به منظور بررسی تاثیر کودهای بیولوژیک فسفاتی بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی رقم ساوالان، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان اجرا گردید. تیمارها شامل شاهد و 10 ترکیب از سطوح مختلف دو نوع کود زیستی تولید داخل بنامهای بیوفسفر (BP) و بیوفسفات طلایی (GBP) به صورت مجزا و در ترکیب با کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل (TSP) بودند. نتایج آزمایش نشان داد، که حداکثر تعداد غده در بوته (5/11)، وزن غده دربوته (1173گرم در بوته)، تعداد غده در متر مربع(3/63) و عملکرد کل (67083 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد قابل فروش(65657 کیلوگرم درهکتار) مربوط به تیمار هفتم (TSP100+GBP300+Thio7.2) بود. میزان نشاسته با سطوح مختلف کود فسفر همبستگی مثبت و بالایی داشت. بیشترین درصد نشاسته در تیمار پنجم (TSP100+GBP300+Thio3.6) و بیشترین و کمترین درصد پروتئین نیز به ترتیب در تیمار دهم (TSP100+BP10) و هفتم مشاهده شد. بیشترین درصد غده های با قطر کوچکتر از 35 میلی متر در تیمار سوم (TSP200) وقطر غده های بزرگتر از 55 میلی متر و غده های بیمار و بدشکل در تیمار شاهد بود. بیشترین درصد غده های با قطر 55-35 میلی متر در تیمار پنجم ثبت گردید. کاربرد توام باکتری های حل کننده فسفات با فسفات معدنی در قابل دسترس نمودن و حلالیت فسفر در خاک موثر بود.
    کلیدواژگان: کود بیولوژیک، فسفر، سیب زمینی، عملکرد
  • یعقوب راعی، صاحبعلی بلند نظر، ندا دمقصی صفحه 131
    یکی از روش های مناسب برای حرکت در راستای کشاورزی پایدار و حفاظت محیط زیست، انجام کشت مخلوط می باشد. بر این اساس آزمایشی در سال 1387 در ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد الگوی کشت مخلوط، روش سری های افزایشی بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید، فاکتور اول شامل سطوح تیماری تراکم های 15، 20 و 25 بوته لوبیا در مترمربع و دومین فاکتور تراکم های 5، 5/7 و 10 بوته سیب زمینی در مترمربع همراه با تک کشتی هایی دو گونه در تراکم های مذکور بود. نتایج نشان داد که از نظر صفات تعداد و وزن غده و عملکرد غده در واحد سطح، در سطح احتمال 1 درصد اختلاف معنی دار وجود داشت. بیشترین تعداد غده در کمترین تراکم سیب زمینی و لوبیا در تراکم 5 بوته سیب زمینی در واحد سطح و سپس در تراکم 15 بوته لوبیا در واحد سطح مشاهده شد. بیشترین و کمترین وزن خشک غده به ترتیب در تراکم های 10 و 5/7 بوته سیب زمینی در مترمربع و در لوبیا در تراکم 15 و 25 بوته در مترمربع حاصل شد. تراکم 10 بوته در مترمربع سیب زمینی بیشترین عملکرد غده را بر حسب تن در هکتار تولید کرد. عملکرد غده سیب زمینی با افزایش تراکم لوبیا کاهش یافت. ارزیابی سودمندی کشت مخلوط با استفاده از شاخص نسبت برابری زمین نشان داد که بالاترین نسبت برابری زمین در ترکیب تیماری 5:15 سیب زمینی _ لوبیا حاصل گردید. ترکیب تیماری 5:25 سیب زمینی _ لوبیا بیشترین RVT (مجموع ارزش نسبی) را داشت (734/1). بنابراین با توجه به اهمیت بالای ارزش اقتصادی محصول از نظر زارعین، از نتایج این آزمایش استنباط می شود که ترکیب تیماری25: 5 سیب زمینی _ لوبیا، مناسبتر از سایر ترکیبات تیماری بوده است.
    کلیدواژگان: کشت مخلوط، سیب زمینی، لوبیا و تراکم
|
  • S. Khorasaninejad, Ak Kashi Page 1
    Some crops have allelopathic effects that could be interested to study the effects on other crops, particularly in rotation and intercropping system. In this study, the allelopathic potential of bell pepper organs extract on seedling growth of cucumber, eggplant, bell pepper, and tomato was separately evaluated using a complete randomized design, in a hydroponic system under greenhouse conditions. The first variable was plant type (cucumber, eggplant, pepper, and tomato) and the second one was pepper organ type that extracted (leaf, root, and stem). Alcoholic extracts (5% w/v) of leaf, root, and stem of pepper were prepared. Then these extracts effects were investigated on all plant growth indices including number of leaves and flowers, root and shoot length, root and shoot fresh weight, and root and shoot dry weight. The results showed that all pepper organs extracts have similar effect on growth characteristics reduction of the other plants. Also, leaf extract had the most effect on reduction of growth of all the plants. It seems that the leaf had the most allelopathic effect as compared with the others. So, this effect may be related to production of allelochemicals in pepper leaves.
  • B. Andalibi, S. Zehtab Salmasi, K. Ghassemi Gholezani, J. Saba Page 14
    The influence of water stress during vegetative and reproductive growth stages on essential oil yield and composition of Iranian dill was evaluated in 2006 and 2007 at the Research Farm of Faculty of Agriculture of the University of Zanjan. Experiments were carried out as split plat design based on randomized complete block in four replications. Irrigation treatments were allocated to main plots and harvest times were assigned to sub plots. Irrigation treatments were full irrigation (control) to achieve 100% of field capacity (FC) during the growth season, two moderate (66% of FC) and two severe (33% of FC) water stresses during vegetative and reproductive stages. Three harvests were carried out at vegetative, full flowering and seed maturity stages. The essential oil contents of the leaves (H1), flowering shoots (H2) and mature seeds (H3) were isolated by hydro distillation and analyzed by GC and GC/MS. 24, 29 and 25 compounds were identified from leaves, flowering shoots and seeds respectively. Both moisture availability and harvesting times had significant effects on essential oil content. The percentage and yield of essential oil contents of seeds (H3) and flowering shoots (H2) were much higher than those of leaves (H1) under all irrigation treatments. Essential oil percentage of leaves was increased with decreasing water availability. However, essential oil percentages of seeds and flowering shoots were considerably high, when plants were subjected to moderate and severe water deficit at different developmental stages. In contrast, the highest essential oil yield (6.146g/m2) was obtained from flowering shoots under moderate water stress during flowering and seed filling phases (S3H2), while the lowest essential oil yield (0.216 g/m2) was produced from leaves under severe water deficit during early growth stage (S2H1) in both years. The main oil constituents of the leaves and flowering shoot were α – phellandrene, β – phellandrene and β – pinene, while that of seeds oil was carvone 70.78%). The amount apiol increased under severe stress, while carvone content increased under moderate stress. The quality of β – phellandrene was unaffected by irrigation treatments, but the amountof α – phellandrene decreased under moderate and severe water stress.
  • B. Hajisamadi Asl, Mb Hassanpouraghdam, A. Khalighi Page 26
    An experiment was carried out to investigate the effects of different concentrations of gibberellic acid (GA3) as foliar application on growth and essential oil content and yield of lavender based on randomized complete block design with five treatments and four replications. The treatments consisted of different concentrations of gibberellic acid (T2=100, T3=200 and T4=300 mg/l), formulated (tablet) gibberellic acid (T5) and the control (T1=0). Essential oil of dried shoots and flowering stalks were extracted by hydro-distillation method using Clevenger type apparatus. Essential oil yield was calculated in milliliters per square meter based on the essential oil content. The results showed that the highest essential oil content and yield of both shoots and flowers belonged to the 300 mg/l GA3 application. Fresh and dry weight of leaves and stem attained their highest quantities at 300 mg/l GA3 application as well. In contrast, there was significant difference between treatments regarding flowering stalk (inflorescence) fresh and dry weight and the greatest amount for this trait was recorded in the control. GA3 application at 300 mg/l significantly (P<0.05) affected flower bearing plants and the highest number for this trait belonged to the highest level of GA3 i.e. 300 mg/l. Like with many of traits, the maximal plant height was also belonged to T4 treatment. Overally, considering the whole results it seems that 300 mg/l GA3 was the most appropriate treatment for foliar spray of lavender plants regarding growth characteristics, essential oil content and yield.
  • E. Seidi, Sh Abdollahpour, A. Javadi, A. Moghaddam Page 36
    No-tillage is a new approach to increase efficiency of activity inputs and conserving of natural resources. The role of driller and their furrow openers in this system is very important. Amount of soil translocation depends to opener shape which affects some characteristics of furrow such as moisture content in the slot. In this research magnitude of soil translocation and direction of movement for the soil located in the front of new opener were investigated. The new opener which was suitable for no-tillage system fabricated by adding two horizontal disks to traditional doubledisk opener. The experiments were conducted with three levels of traveling speed (3, 6, 8 km/hr) and two bulk densities of soil (1.1, 1.4 Mg/m3).The experimental design was arranged in a (3×2) complete randomized factorial design with three replications for each test. Few specified colored balls were used to trace direction of movement of soil particles. Results showed amount of soil translocation increased as traveling speed increased. Also movement in the less compacted soil was greater. In a specified condition lateral movement of the particles located in the shallower depth was higher. Although the particles which located deeper moved farther in the direction of traveling but their lateral scattering was smaller. Also, it was found that the direction of soil movement in the seed slot for the novel opener was upward. This can solve the problem of pushing drier soil of surface into seed slot due to using of double-disk opener.
  • Mrashidghalam, S. Khalilian Page 46
    Subsidy is one the important means in consuming agricultural inputs, but as the government is responsible for its costs the countries which have enough financial resources and the extension of economical activities depends on supplying cheap agricultural inputs, can pay for that. Surveying this problem, in this study we examine the effects of eliminating chemical fertilizer and seed subsidies on sugar beet production in Iran. This paper uses panel data for ten provinces during the period of 1379-86. First the sugar beet production function using econometrics methods is estimated, then elasticity of inputs are estimated and after that input¢s demand functions are calculated using production function method. The results of input¢s demand function indicated that the demand elasticity is low and farmers use water and chemical fertilizer in third area (uneconomic region). Therefore, the subsidy of seed had low effect on its consumption and sugar beet production, and it increased sugar beet production only up to 0.048 percent. According to chemical fertilizer result, it can be concluded that its subsidy even decreases sugar beet production 0.025 percent. Finally we can conclude that subsidy eliminating doesn’t assist to decrease input consumption and environmental damages but it can remove financial burden from government without having negative effect on production.
  • A. Ahmadi, A. Dabbagh Mohammdi Nasab, S. Zehtab Salmasi, R. Amini, H. Janmohammadi, F. Nami Page 56
    In order to investigate to the light extinction coefficient, the amount of light interception, leaf area index and the percentage of ground cover in additive intercropping, substitution and sole cropping of barley and vetch, an experiment was carried out in 2008 – 2009 farming year based on randomized complete block design with eight treatments and three replications at the Research Farm of Agricultural, University of Tabriz. The treatments were tested sole cropping of barley and vetch, additive intercropping in the ratio of 100:15, 100:30 and 100:45 and substitution intercropping in the ratio of 2:1, 3:1 and 4:1. The results showed that the most light extinction coefficient and percentage of light interception were related to 100:30 additive intercropping treatment and the lowest was related to sole cropping. 100:30 additive intercropping treatment, 20 percent has intercepted more light than sole croppings. Also, leaf area index and the percentage of ground cover in additive mixed treatment were more than sole cropping. This research showed that the additive intercropping treatments due to better utilization of light source is higher performance than substitution mixed treatments and sole cropping of barley and vetch. Also the greatest amount dry forage is 7030 kg/ha obtioned in 100: 15 additive treatment.
  • H. Eskandar, A. Ghanbari Page 69
    If the intercropping components have a complementarity effect in consuming environmental resources, the crop production will be more in intercropping compared to sole crops. A field experiment was carried out in during 2003 to investigate the competition and complementarity between intercropped components of corn and cowpea in nutrient uptake. A randomized complete block design (RCBD) was employed to compare the treatments including cowpea sole crop (Cp), corn sole crop (C), within-row intercropping (M1), alternate intercropping (M2) and mixed intercropping (M3). Intercropping was conducted as replacement method, where one corn plant was replaced by three cowpea plants. The results indicated that nutrient uptake by intercropping was more than sole crop which should be noticified for nutrient supply of the next crops. Cowpea was more competitive than corn in absorbing divalent cations (Ca and Mg) for its high root cation exchange capacity. However, corn was more competitive for phosphorus and potassium which is related to its expanded root system. For all intercrops, relative yield total (RYT) was significantly higher than unity, indicating that corn and cowpea were complement for nutrient consumption. This shows the advantage of intercropping in consuming an effective environmental resource for production, compared to sole crops.
  • L. Ebrahimi, G. Niknam Page 78
    To determination of thermal preferance range, the life cycle of an endemic isolate of eachcommon entomopathogenic nematode species in Iran, Steinernema feltiae Filipjev andHeterorhabditis bacteriophora Poinar was studied, separately. One isolate of each species collected from Tabriz and its suburb soils, were evaluated under four temprature levels viz 4±1, 15±1, 24±2 and 30±1°C on Galleria mellonella L. last instar larvae for 13 days. The experiment was carried out twice, for each isolate. The life cycle of H. bacteriophora was completed at 30±1 and 24±2 °C and IJs were appeared in 10th and 12th days post infection, respectively. At 15±1°C up to end of the experiment, only first generation (hermaphrodite females) of the species was appeared and after 312 hours, its life cycle was not completed. At 4±1°C, after 13 days (312 hours post infection) larval mortality due to nematode infectivity was not observed. For S. feltiae at 30±1°C despite insect infectivity, just first generation offsprings were emerged and second generation was not appeared. At 24±2°C the life cycle was completed and IJs observed in 8th day. At 15±1°C, mortality of G. mellonella larvae was occurred with one day delay compared to 24±2°C. The life cycle was completed and IJs appeared in 12th day. At 4±1°C, insect’s mortality due to nematode infection was not observed. Results of this study showed that the preference temperature for S. feltiae activity is lower than H. bacteriophora and the thermal preference ranges should be considered as they are used for biological control of insect pests.
  • R. Sajadi Nik, A. Yadavi, Hr Balouchi, H. Farajee Page 88

    In order to study the effect of nitrogen, vermicompost and nitroxin biofertilizer on quantity and quality yield of Sesame, a field experiment was carried out at Behbahan in summer of 2009. Treatments were arranged in a factorial experiment based on RCBD with three replications. Three rates of nitrogen fertilizer (50, 75 and 100% of region recommended nitrogen rate, equals to 25, 37.5 and 50 kg/ha nitrogen from urea, respectively) as a first factor, three rates of vermicompost (0, 5 and 10 t/ha) as a second factor and two levels of nitroxin biofertilizer application (seed inoculation and non inoculation) as a third factor, were used. Results showed that treatments had a significant effect on yield and yield components of sesame. Nitroxin application increased grain yield 8.5 percent. Interaction of nitrogen and vermicompost showed that the most grain yield (1352 kg/ha) was obtained with applying the 10 t/ha vermicompost with 37/5 kg/ha of nitrogen rate while the lowest grain yield (947 kg/ha) obtained from without vermicompost treatment with 25 kg/ha of nitrogen rate. The highest oil percent (45%) obtained with application of 37/5 kg/ha nitrogen with 10 t/ha vermicompost and the lowest of it (40 %) obtained in 50 kg/ha nitrogen with 10 t/ha Vermicompost. The oil percentage in 50 kg/ha nitrogen treatment, vermicompost application and Nitroxin inoculation decreased the significantly. By increasing nitrogen fertilizer, vermicompost and nitroxin, protein yield and percentage increased significantly.

  • F. Movahedpour, A. Dabbagh Mohammadi Nassab, Mr Shakiba, S. Aharizad, S. Safare Gale, A. Ahmadi Page 103
    In order to assess the soybean (Glycin max (L.) Merrill.) grain, oil and protein yield losscaused by interference of natural field weeds and the effects of weed management on weed dry weight loss an factorial experiment was conducted based on randomized complete blocks design with 3 replications at Research Farm of the University of Tabriz in 2008. Two factors included Johnsongrass water extract spray at four levels as No-spray, one spraying at 15 days after emergence (DAE), two sprays at 15 and 30 DAE and three sprays at 15, 30 and 40 DAE and current weed control methods in four levels as two hand-weedings, Trifluralin (pre-planting application), Trifluralin plus two hand-weedings and weedy infested. Integrated application of pre-planting herbicide and Johnsongrass water extract spray had severe effects on percentage of weed dry weight loss in comparison to application of only herbicide. Also application of water extract at three times showed considerable increase in weed dry weight loss compared to other treatments. The relative damage coefficient (q) of Kropff and Spitters model showed that weeds were more competitor than soybean (q=1.001 and 1.002). The protein yield of soybean suffered a greater reduction as weed density increased. The response of grain, oil and protein yield loss with relative weed dry weight and weed density were linear and hyperbolic, respectively. Increasing of relative weed dry weight decreased oil and grain yield and increasing of weed density decreased protein yield. Results based on model showed that weed density at 9.5 and 20 plant/m2 and relative weed dry weight at 5 and 10.2 caused grain yield loss by 5 and 10 %, respectively. This information about yield loss related to density and relative weed dry weight can be used to determine the acceptable yield loss and weed economic damage threshold.
  • Mghobady, S. Jahanbin, K. Parvizi, Rmotalebifard Page 117
    In order to study the influence of phosphorus biofertilizer on yield and yield components of potato cv. Savalan an experiment was conducted in agricultural and natural resource research center of Hamedan during 2009. The experiment was arranged on complete randomized block design with three replications. The treatments included control and ten other treatment including different levels of bio-fertilizer (biophosphor (BP) and golden biophosphate (GBP)) with or without triple super phosphate (TSP). The results showed that maximum number of tuber per plant (No mean 11.5), tuber weight per plant (1173 g), number of tuber in m2 (63.3) and total (67083 kg ha-1) and marketable yield (65657 kg ha-1) observed in TSP100+GBP300+Thio7.2 treatment. The amount of starch in tuber had positive and high correlation with variation level of phosphorus fertilizer. The highest starch percent in tuber was belonging related to fifth (TSP100+GBP300+Thio3.6) treatment and the lowest protein percent was observed in the T10 (BP10) and T7 TSP100+GBP300+Thio7.2 respectively. The maximum percent of tubers smaller than 35 mm diameter was observed in the T3(TSP200) moreover tubers with bigger than 55 mm diameter and deformed tuber belonged to control treatment. The maximum percent of tuber with 35-55 mm diameter was observed in T5 (TSP100+GBP300+Thio3.6). Application of phosphate solubilizing microorganisms with mineral phosphor positively affected available and soluble phosphor in the soil.
  • Y. Raei, Sa Bolandnazar, N. Dameghsi Page 131
    One of the suitable methods for the movement in regard to sustainable agriculture andenvironmental conservation is intercropping. On this basis, an experiment was conducted in Station Research of Agricultural Faculty of Tabriz University in 2008. Intercropping pattern was additive series method. The factorial set of treatments was arranged within Randomized Complete Block Design with three replications. The first factor comprised common bean densities of 15, 20 and 25 plants/m2 and the second factor consisted of potato densities of 5, 7.5 and 10 plants/m2 with the same densities of sole cropping of two species. Results showed that the traits of tuber number tuber dry weight and tuber yield per unit area were significantly affected by potato and common bean densities. The highest tuber number was observed at the lowest densities of potato and common bean, but it was higher in 5 plants/m2 potato than that 15 plants/m2 common bean. The highest and the lowest tuber dry weight in per plant were achieved at 10 plants/m2 and 7.5 plants/m2 of potato and at 15 plants/m2 and 25 plants/m2 of common bean. The maximum tuber yield (T/ha) was produced at 10 plants/m2 of potato. Tuber yield was decreased as common bean density increased. Evaluation the advantage of intercropping using Land Equivalent Ratio (LER) showed that the highest LER was observed at 5:15 (1.643) potato – common bean densities. The treatment combination of 5:25 potato – common bean had the maximum RVT (Relative Value Total) (1.734). Therefore, in accordance with the high importance of yield economical value for farmers, it was concluded that the treatment combination of 5:25 potato–common bean was more suitable than those other treatment combinations.