فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1390)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی رمضانی، رضا رضایی سوخت آبندانی صفحه 1
    به منظور بررسی اثر پیش تیمار اسمزی بر جوانه زنی بذرهای گوجه فرنگی، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران در سال 1389 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل ارقام گوجه فرنگی ergon، normaو ravista و پنج پیش تیمار شامل پلی اتیلن گلایکول (PEG6000)، کلرید پتاسیم (KCl) با غلظت های پنج و10 درصد، آب خالص و تیمار شاهد بود. نتایج نشان داد که حداکثر طول ریشه چه و ساقه چه تحت تیمارهای رقم و پیش تیمار با غلظت 10 درصد پلی اتیلن گلایکول و رقم ergon بدست آمد، اما بیشترین طول گیاهچه در رقم ergon حاصل شد. بیشترین نسبت طولی ریشه به ساقه چه (R/S) تحت پیش تیمار توسط پلی اتیلن گلایکول با غلظت های پنج و10 درصد در رقم ergon مشاهده شد. حداکثر نسبت وزن تر و خشک ریشه چه به ساقه چه (R/S) به ترتیب با پرایم نمودن توسط آب خالص و کلرید پتاسیم (KCl) با غلظت های پنج و 10 درصد نتیجه شد. بیشترین تعداد جوانه عادی و تعداد کل بذر جوانه زده به ترتیب در رقم ravista با پیش تیمار آب خالص و پلی اتیلن گلایکول حاصل شد. حداکثر سرعت جوانه زنی تحت تیمار های رقم و پرایمینگ به ترتیب با پیش تیمار پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد و رقم ergon بدست آمد. بیشترین و کمترین درصد جوانه زنی به ترتیب در ارقام ravista و norma نتیجه شد. در حالی که حداکثر وزن تر ریشه چه و ساقه چه به ترتیب با پیش تیمار کلرید پتاسیم با غلظت 10 درصد حاصل گردید. بیشترین شاخص ویگور یک با پیش تیمار پلی اتیلن گلایکول در غلظت 10 درصد در رقم ravista و کلرید پتاسیم در غلظت پنج درصد در رقم norma و بیشترین شاخص ویگور دو نیز مربوط به پلی اتیلن گلایکول در غلظت پنج درصد در رقم ergon حاصل شد.
    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، درصد و سرعت جوانه زنی، شاخص ویگور، گوجه فرنگی
  • محمد ربیعی، مهدی رحیمی، مجتبی کردرستمی صفحه 17
    به منظور برآورد ارتباط بین صفات کمی کلزا با استفاده از ضرایب همبستگی و رگرسیون و همچنین تعیین اثرات مستقیم و غیرمستقیم صفات خاص بر عملکرد روغن از طریق تجزیه مسیر، 14 رقم کلزا در دو سال متوالی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در موسسه تحقیقات برنج کشور در سال زراعی 84 تا 86 مورد بررسی قرار گرفته و 13 صفت اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه مرکب آزمایش نشان داد که بین سال های مورد آزمایش، رقم و سال×رقم برای اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود داشت که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین ارقام است. عملکرد روغن همبستگی مثبت معنی داری را با عملکرد دانه، وزن هزار دانه و درصد روغن نشان داد، در حالی که با صفت تعداد روز تا خورجین دهی همبستگی منفی و معنی داری داشت. رگرسیون گام به گام برای عملکرد روغن نشان داد که صفات عملکرد دانه، درصد روغن و روز تا گلدهی بیشترین تاثیر را بر عملکرد روغن داشتند و 1/99 درصد از تغییرات عملکرد روغن را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه مسیر، بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد روغن را عملکرد دانه و به دنبال آن درصد روغن داشتند. بر اساس نتایج حاصله عملکرد دانه و وزن هزار دانه به عنوان یک شاخص گزینشی برای رسیدن به عملکرد روغن بالا پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تجزیه مسیر، عملکرد دانه، عملکرد روغن، کلزا، همبستگی
  • میر عبدالله محمدی اقدم، صفر نصرالله زاده، سید ابوالقاسم محمدی صفحه 29
    گندم مهمترین گیاه زراعی کشور می باشد که خود کفایی در آن یکی از سیاست های کلی بخش اقتصادی و تامین امنیت غذایی کشور است. با وجود تلاش های انجام شده میانگین عملکرد گندم در کشور با میانگین جهانی آن فاصله دارد. در این راستا، به منظور شناسایی لاین های گندم پرمحصول با خصوصیات مطلوب و تعیین صفات مناسب به عنوان شاخص انتخاب، 180 لاین اینبرد نوترکیب گندم نان حاصل از تلاقی ارقام نورستار (پاییزی) و زاگرس (بهاری) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار ارزیابی شدند. در طی آزمایش، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه، طول سنبله، تعداد پنجه بارور، ارتفاع بوته و زمستان گذرانی ارزیابی شدند. تجریه واریانس داده ها نشان داد که از نظر کلیه صفات مورد بررسی به غیر از زنده مانی زمستانی بین لاین ها تفاوت معنی دار وجود داشت و در جمعیت برای صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، ارتفاع بوته و طول سنبله تفکیک متجاوز مشاهده شد. براساس تجزیه علیت، صفات وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در متربع مربع با اثر مستقیم مثبت روی عملکرد دانه، حدود 2/93 درصد تغییرات این صفت را تبیین کردند. با توجه به وراثت پذیری بالای این صفات نسبت به عملکرد دانه می توان از آنها به عنوان شاخص های گزینشی در انتخاب لاین های پرمحصول استفاده کرد. براساس عملکرد دانه در مترمربع، 14 لاین نسبت به والد نورستار (والد پرمحصول) برتر بودند که با توجه به خصوصیات مطلوب این لاین ها می توان از آن ها در آزمایش های ناحیه ای جهت انتخاب ژنوتیپ های پرمحصول استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، عملکرد دانه، گندم نان، لاین اینبرد نوترکیب
  • حمید سپهردوست، سوده سادات امامی صفحه 41
    برخورداری از شرایط مناسب آب و هوایی در استان همدان باعث شده که سهم بخش کشاورزی و تولیدات باغی در کنار بخش صنعت و خدمات از اهمیت ویژه ای برخوردار شده و زمینه های توسعه پایدار روستایی فراهم گردد. در این تحقیق سعی شده که ابتدا با استفاده از روش ماتریس تحلیل سیاستی (PAM) به بررسی مزیت نسبی محصول گردو در استان همدان برای سال زراعی 88-1387 پرداخته و سپس عملکرد دولت در این بخش از فعالیت زراعی که عمدتا در مناطق روستایی استان متمرکز هستند مورد تجزیه تحلیل قرار گیرد. نتایج حاصل از تحقیق و محاسبه شاخص های مربوط به مدل اتخاذ شده بیانگر وجود مالیات غیر مستقیم بر محصول و یارانه غیر مستقیم بر نهاده های قابل تجارت و به طور کلی عدم حمایت دولت از اجرای سیاست جایگزینی واردات بی رویه این محصول در استان می باشد. درحالیکه شاخص سودآوری خالص اجتماعی گردو مثبت ارزیابی شده و بر اساس شاخص هزینه منابع داخلی به دست آمده، مشخص گردید که استان از مزیت نسبی در تولید محصول گردو برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: استان همدان، سیاست گذاری، گردو، ماتریس تحلیل سیاستی، مزیت نسبی
  • مریم مکی زاده تفتی، محمدرضا چایی چی، صفر نصرالله زاده، کاظم خاوازی صفحه 51
    شوید با نام علمی Anethum graveolens L. یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که اسانس آن در صنایع مختلف داروسازی، آرایشی و غذایی استفاده می شود. در این تحقیق اثر کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن بر رشد، عملکرد و ترکیب اسانس این گیاه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل کود شیمیایی اوره، کود زیستی (مخلوطی از دو باکتری ازتوباکتر و آزوسپیریلوم) و تلفیق کود زیستی با 50 درصد کود شیمیایی اوره و شاهد (بدون کود) بود. برداشت گیاه شوید در مرحله رسیدگی کامل دانه ها انجام شد. نتایج نشان داد ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک و اجزا عملکرد دانه بجز تعداد دانه در چترک تحت تاثیر کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن قرار گرفته و بالاترین میزان این صفات مربوط به کاربرد کود شیمیایی اوره بود، هرچند بین این تیمار و کاربرد کود زیستی به همراه 50 درصد کود شیمیایی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن سبب افزایش معنی دار شاخص برداشت نسبت به شاهد شده و بالاترین شاخص برداشت مربوط به تلفیق کود زیستی و 50 درصد کود شیمیایی بود، اگرچه بین این تیمار و کاربرد کود شیمیایی و کود زیستی به تنهایی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که میزان اسانس نیز بطور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای کودی قرار گرفته و کاربرد کود زیستی به همراه 50 درصد کود شیمیایی و پس از آن به ترتیب کود شیمیایی و کود زیستی بیشترین میزان اسانس را تولید نمودند. نتایج نشان داد کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن بر ترکیبات تشکیل دهنده اسانس شوید تاثیر داشته و با مصرف تیمارهای مختلف کودی میزان کاروون نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد کودهای زیستی به تنهایی و یا در ترکیب با کود شیمیایی در بهبود صفات کمی و کیفی گیاه دارویی شوید تاثیر مثبتی داشته و بجای مصرف مداوم کود شیمیایی می توان با استفاده بهینه از نهاده های زیستی در راستای کشاورزی پایدار و کاهش آلودگی ناشی از مصرف کود شیمیایی نیتروژنی اوره گام برداشت.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، ازتوباکتر، اسانس، شوید، کود زیستی، نیتروژن
  • سولماز نیسانی، سیف الله فلاح *، فایز رئیسی صفحه 63

    برای ارزیابی اثرات تنش خشکی، کود مرغی و اوره بر صفات زراعی ذرت علوفه ای (سینگل کراس 704)، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال 1388 اجرا شد. کرت های اصلی شامل تیمار آبیاری در دو سطح آبیاری نرمال و قطع آب در مرحله گرده افشانی به مدت دو هفته بود. تیمار کوددهی با سه سطح کود اوره (F1= 217، F2= 435، F3= 652 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح کود مرغی (F4= 29/5، F5= 57/10، F6= 86/15 تن در هکتار) و F0= شاهد (عدم مصرف کود) در کرت های فرعی مورد مقایسه قرار گرفتند. اثر تنش خشکی بر وزن تر ساقه و بلال، قطر بلال و عملکرد علوفه تر معنی دار بود. ولی بر تعداد برگ سبز و خشک، شاخص سطح برگ، ظهور گل تاجی و کاکل، فاصله زمانی گرده افشانی تا کاکل دهی، ارتفاع بوته، قطر ساقه و طول بلال و وزن تر برگ ها معنی دار نبود. اثر تیمارهای کودی بر کلیه صفات اندازه گیری شده به جز تعداد برگ ها معنی دار بود. مصرف نیتروژن با افزایش شاخص سطح برگ، وزن برگ ها، ساقه و بلال، طول و قطر بلال، قطر ساقه، ارتفاع بوته و کاهش فاصله زمانی گرده افشانی تا کاکل دهی موجب افزایش عملکرد علوفه گردید. اثر متقابل کودهای مرغی و اوره با تنش خشکی بر شاخص سطح برگ، وزن تر برگ و ساقه معنی دار بود. بیشترین عملکرد علوفه تر (101 تن در هکتار) در تیمار 86/15 تن در هکتار کود مرغی در شرایط آبیاری نرمال مشاهده گردید که اختلاف معنی داری با دیگر تیمارها داشت. با این وجود، در صورت عدم دسترسی به مقادیر زیاد کود مرغی، تیمار 57/10 تن در هکتار این کود بدون داشتن اختلاف معنی دار با تیمار 652 کیلوگرم در هکتار کود اوره، عملکرد مناسبی تولید می نماید.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، ذرت علوفه ای، عملکرد، کود مرغی، نیتروژن
  • لیلا پیمان، اصغر محمودی، شمس الله عبدالله پور، محمد مقدم، بهزاد رعنابناب صفحه 75
    امروزه توجه به مسائل ایمنی و زیست محیطی در تمام بخش های کشاورزی، صنعتی و خدماتی کشورهای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. در بخش کشاورزی با وجود تلاش های فراوان برای یافتن روش های جایگزین، سالانه میلیون ها لیتر ماده ی سمی برای کنترل آفات مزارع مصرف می شود. در سمپاشی موثر اندازه قطرات آفتکش نقش مهمی دارد اندازه ی قطرات تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله فشار، قطر سوراخ نازل، گرانروی مایع پاشیده شده و سرعت وزش باد در منطقه می باشد در این پژوهش از شبکه پیشخور برای مدل سازی قطر حجمی متوسط استفاده شد. لایه های ورودی فشار سمپاشی و قطر خروجی نازل و لایه خروجی شبکه عصبی مصنوعی قطر حجمی متوسط بود. به منظور دستیابی به بهترین روش، پنج روش گرادیان نزولی، گرادیان نزولی با مومنتوم، لونبرگ مارکوآرت، دلتا بار دلتا و گرادیان مزدوج استفاده شد. با توجه به مقادیر میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین روش گرادیان نزولی با مونتوم به عنوان بهترین روش انتخاب شد. پس از آموزش و اعتبارسنجی شبکه، میزان میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین به ترتیب برابر0176/0 و90/0 به دست آمد. به منظور بررسی صحت پیش بینی شبکه، آزمایش هایی انجام شد و قطر ذرات در حالت واقعی با مقادیر حاصل از شبکه عصبی، با آزمون کای دو مقایسه گردید، تفاوت حاصل معنی دار نبود. این نتایج نشان می دهد که شبکه های عصبی مصنوعی می توانندبرآورد مناسبی در تخمین اندازه قطرات داشته باشند.
    کلیدواژگان: اندازه قطرات آفتکش، شبکه عصبی مصنوعی، فشار، قطر خروجی نازل
  • پریسا زعفرانی معطر، یعقوب راعی، کاظم قاسمی گلعذانی، سید ابوالقاسم محمدی صفحه 85
    به منظور ارزیابی تاثیر کم آبی بر رشد و عملکرد ارقام لوبیا، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات (کرت های خرد شده) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1387 اجرا گردید. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری مطلوب بر اساس 70 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A (1I)، قطع آبیاری در مرحله گلدهی(2I)، قطع آبیاری در مرحله پر شدن دانه (3I) و قطع آبیاری در مراحل گلدهی و پر شدن دانه (4I) در کرت های اصلی و ارقام لوبیا چیتی (تلاش، خمین و COS16) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و عملکرد دانه بر اثر قطع آبیاری در مراحل زایشی به طور قابل توجهی کاهش می یابند. این کاهش در تیمار قطع آبیاری در طول مراحل گلدهی و پر شدن دانه بیشتر بود. درصد کاهش عملکرد دانه در تیمار قطع آبیاری در مراحل گلدهی و پر شدن دانه نسبت به حالت آبیاری کامل، حدود 25/40 درصد بود. تجمع ماده خشک و سرعت رشد گیاه زراعی در رقم تلاش بیشتر از رقم خمین و COS16 بود. اما اختلاف معنی داری از لحاظ عملکرد دانه بین سه رقم لوبیا چیتی وجود نداشت،
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تجزیه رشد، لوبیا چیتی و عملکرد دانه
  • علی کریمی، موسی مسکرباشی، مجید نبی پور، سعید برومندنسب صفحه 95
    به منظور مطالعه برخی خصوصیات کمی و کیفی دو رقم گندم تحت شرایط مختلف روش کاشت و دور آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده نواری در قالب بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در سال زراعی 89- 1388 اجرا گردید. فاکتورها شامل: دو سطح آبیاری (آبیاری بر اساس تخلیه 25 درصد و 50 درصد آب قابل استفاده گیاه در خاک)، چهار سطح روش کاشت (کاشت خطی در کرت، کاشت سه، شش و 9 خط گندم روی پشته) و همچنین دو رقم چمران واستار بودند. نتایج نشان داد که روش های کاشت، در صفات عملکرد دانه، عملکرد کاه و درصد پروتئین بذر، اختلاف معنی دار داشتند و بالاترین عملکرد دانه وکاه مربوط به روش سه خطی بود. در حالی که روش های شش و 9 خطی درصد پروتئین بالاتری داشتند. اما بین سطوح آبیاری تفاوت معنی داری وجود نداشت. در بین ارقام نیز رقم چمران، بطور معنی داری در صفات ارتفاع بوته، عملکرد دانه، عملکرد کاه و درصد پروتئین برتر بود. در حالی که رقم استار دارای وزن بوته و طول سنبله بیشتری بود. باتوجه به نتایج بدست آمده و شرایط کم آبی موجود، در اکثر نقاط کشور، کاربرد روش های کاشت روی پشته، به ویژه روش سه خطی با سطح دوم آبیاری توصیه می شود. کاربرد رقم چمران نیز به دلیل برتری در بسیاری از صفات پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، درصد پروتئین، روش کاشت، سطح آبیاری، عملکرد دانه و کاه، وزن بوته
  • محمد ربیعی، مریم رجبیان صفحه 105
    به منظور بررسی ثیر سیستم های خاک ورزی و مدیریت بقایای برنج بر صفات مورفولوژیک و عملکرد کلزای پاییزه به عنوان کشت دوم پس از برنج در رشت، آزمایشی دو ساله به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار طی سال های زراعی 83-1382 و 84-1383 در اراضی شالیزاری سسه تحقیقات برنج کشور واقع در شهرستان رشت به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایشی شامل سیستم های خاک ورزی در 3 سطح (بدون خاک ورزی، خاک ورزی حداقل و خاک ورزی متداول) و مدیریت بقایای برنج در 2 سطح (خارج نمودن بقایا و باقی گذاشتن بقایا) بود. صفات مورد ارزیابی شامل زمان شروع گلدهی، طول دوره رویش، ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی، فاصله اولین شاخه فرعی خورجین دار تا زمین، طول خورجین، عملکرد دانه و وزن خشک علف های هرز (20 و 40 روز پس از کاشت) بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که میان سیستم های مختلف خاک ورزی از نظر تمامی صفات مورد ارزیابی به جز طول خورجین، تفاوت معنی داری وجود داشت. مدیریت بقایای برنج تنها بر صفاتی همچون زمان شروع گلدهی، طول دوره رویش و وزن خشک علف های هرز (40 روز پس از کاشت) اثر معنی داری گذاشت. علاوه بر این، هیچ یک از صفات مورد بررسی به اثر متقابل فاکتورهای مورد بررسی، واکنش معنی داری نشان ندادند. بالاترین میزان عملکرد دانه با میانگین 2278 کیلوگرم در هکتار به تیمار خاک ورزی متداول و خارج نمودن بقایا مربوط بوده و کمترین مقدار این صفت نیز با میانگین 1342 کیلوگرم در هکتار به تیمار بدون خاک ورزی و باقی گذاشتن بقایا اختصاص داشت. تیمار خاک ورزی متداول نیز از نظر عملکرد دانه، تفاوت معنی داری را با تیمار خاک ورزی حداقل نشان نداد. بر مبنای تجزیه و تحلیل اقتصادی، به نظر می رسد که سیستم خاک ورزی حداقل در شرایط وجود یا عدم وجود بقایا دارای مزیت هایی در مقایسه با سیستم خاک ورزی متداول است که کاربرد آن را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل اقتصادی، سیستم های خاک ورزی، عملکرد دانه، کلزا، مدیریت بقایا
  • مهسا رازبان، علیرضا پیرزاد صفحه 123
    برای بررسی اثر تنش کمبود آب روی عملکرد، اجزای عملکرد، میزان کلروفیل و تنظیم کننده های اسمزی در بابونه آلمانی و تاثیر کاربرد پلیمرهای سوپرجاذب در کاهش اثرات خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال 1387 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش کمبود آب (آبیاری پس از 50، 100، 150 و 200 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و مقادیر پلیمر سوپرجاذب (0، 60، 120، 180، 240 و 300 کیلوگرم در هکتار) بود. تجزیه واریانس داده ها اثر آبیاری را روی عملکرد کاپیتول، تعداد کاپیتول در بوته، قطر کاپیتول و ارتفاع نهنج معنی دار و روی وزن هر کاپیتول و میزان قندهای محلول غیرمعنی دار نشان داد. درحالیکه اثر پلیمر سوپر جاذب روی عملکرد کاپیتول، تعداد کاپیتول، قطر کاپیتول، ارتفاع نهنج، وزن هر کاپیتول و میزان کل کربوهیدرات های محلول غیرمعنی دار شد. اثر متقابل آبیاری و پلیمر سوپر جاذب روی عملکرد بیوماس کل، میزان کلروفیل b، a، کلروفیل کل و پرولین معنی دار شد. بیشترین و کمترین عملکرد کاپیتول (83/116 و 98/75 کیلوگرم در هکتار)، قطر کاپیتول (544/0 و 497/0 سانتی متر) و ارتفاع نهنج (676/0 و 568/0 سانتی متر) به ترتیب از تیمارهای آبیاری پس از 50 و 200 میلی متر تبخیر به دست آمدند، ولی بیشترین و کمترین تعداد کاپیتول هر بوته (22/199 و 22/91 عدد) به ترتیب از تیمارهای آبیاری پس از 100 و 150 میلی متر تبخیر به دست آمد. بالاترین عملکرد بیوماس کل (55/1215 کیلوگرم در هکتار) از تیمار آبیاری پس از 50 میلی متر تبخیر از تشتک و بدون کاربرد پلیمر سوپر جاذب و کمترین مقدار آن (44/164 کیلوگرم در هکتار) از تیمار آبیاری پس از 200 میلی متر تبخیر و کاربرد 120 کیلوگرم در هکتار پلیمر به دست آمد. در این بررسی در اثر تنش خشکی میزان کلروفیل a و b از تیمار آبیاری پس از 100 میلی متر تبخیر از تشتک تخیر به بعد کاهش یافت. بیشترین تجمع پرولین برگ (001/4 میلی گرم در گرم) در تیمار آبیاری پس از 200 میلی مترتبخیراز تشتک تبخیر و کاربرد 120کیلوگرم پلیمر در هکتار و کمترین تجمع پرولین (748/0 میلی گرم در گرم) در تیمار آبیاری پس از 100میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و کاربرد 300 کیلوگرم در هکتار پلیمر مشاهده شد. به طورکلی، تحمل خشکی در بابونه آلمانی از طریق تنظیم اسمزی پرولین بوده و کاربرد سوپرجاذب کاهش عملکرد بیوماس در شرایط کمبود آب را اصلاح کرده است.
    کلیدواژگان: آبیاری، بابونه، پرولین، سوپرجاذب، کربوهیدرات های محلول، عملکرد کاپیتول
  • علیرضا پیرزاد، مهدی تاج بخش، رضا درویش زاده صفحه 139
    به منظور ارزیابی اثر محدودیت آبی بر ترکیب شیمیایی، جوانه زنی و رشد گیاهچه بابونه آلمانی آزمایشی به صورت طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با شش تکرار در سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه به اجرا در آمد. نتایج بررسی تحت سطوح مختلف آبیاری (آبیاری پس از 30، 60، 90 و 120 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر) نشان داد که تاثیر آبیاری روی درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی و همچنین درصد نیتروژن و فسفر، درصد و عملکرد پروتئین بذر معنی دار و روی زمان تا 50 درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول گیاهچه، نسبت طول ریشه چه به ساقه چه و میزان پتاسیم و عملکرد دانه غیرمعنی دار شد. بالاترین درصد (90 درصد)، سرعت (2/8 درصد در روز) و شاخص (5/8) جوانه زنی مربوط به آبیاری پس از 60 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر و کمترین درصد (48 درصد)، سرعت (4/4 درصد در روز) و شاخص (8/4) جوانه زنی مربوط به آبیاری پس از 120 میلیمتر تبخیر بود. بترتیب بیشترین (43/3 و 44/21 درصد) و کمترین (3 و 74/18 درصد) میزان نیتروژن و پروتئین دانه مربوط به تیمارهای آبیاری پس از 120 و 30 میلیمتر تبخیر بود. تغییرات عملکرد پروتئین دانه به دلیل معنی دار نبودن تاثیر آبیاری روی عملکرد دانه مشابه درصد پروتئین دانه به دست آمد. بنابراین از نظر مقدار کمی تولید بذر می توان شدیدترین تنش کمبود آب را توصیه نمود. بیشترین (08/8 درصد) و کمترین (56/6 درصد) محتوای فسفر دانه (08/8 درصد) بترتیب با اعمال تیمارهای آبیاری پس از 60 و 120 میلیمتر تبخیر از تشتک به دست آمد. روابط درجه دوم بین زمان آبیاری و درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی بذرهای بدست آمده و درصد نیتروژن، فسفر و پروتئین دانه نتایج تجزیه واریانس را تایید کرد. همبستگی غیرمعنی دار بین مقادیر فسفر و پتاسیم بذر با کلیه ویژگی های جوانه زنی بذر و بین خصوصیات رشد گیاهچه و ذخایر نیتروژن، فسفر و پتاسیم نشان دهنده استقلال جوانه زنی و رشد گیاهچه از ذخایر این عناصر می باشد. همچنین همبستگی بین میزان نیتروژن بذر و جوانه زنی منفی و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: آبیاری، بابونه، پتاسیم، عملکرد، فسفر، نیتروژن
|
  • M. Ramezani, R. Rezaei Sokht-Abandani Page 1
    In order to investigate the effects of osmotic pretreatments on germination of tomato seeds, a factorial experiment was performed in completely randomized design with three replications in Agriculture and Natural Resources Research Center of Mazandaran province in 2011. Experimental treatments, including tomato cultivars ergon, norma and ravista and five pre-treatment, including polyethylene glycol (PEG 6000), potassium chloride (KCl) with concentrations of 5 and 10 percent, water and control respectively. The results showed that the maximum root length and shoot number were treated by pre-treatment and 10 percent concentration of PEG and ergon figure was obtained, but the maximum length of seedlings ergon figure was obtained. Most root to shoot length ratio (R/S) under the pre-treated by PEG with concentrations of 5 and 10 percent figure was ergon. The maximum ratio of dry weight and root to shoot (R/S) respectively by making Prime water and potassium chloride (KCl) with concentrations of 10 percent were the result. Most normal germination and the total number of germinated seeds were pre-treated with a variety ravista by water and polyethylene glycol was obtained. Maximum germination rate of treated cultivars and priming were treated with PEG concentration of 10 percent and the figure was ergon. The highest and lowest percentage of germination, respectively, norma and ravista cultivars was concluded. While the maximum fresh weight of root and shoot respectively, before treatment with potassium chloride concentration of 10 percent was obtained. Most indicators with pre-treatment Vigor 1 by PEG concentration of 10 percent in number and ravista KCl concentration of 5 percent and the highest index figure norma vigor 2 also related to PEG concentrations ergon 5 percent figure was obtained.
    Keywords: Pretreated seeds, Germination percentage, index vigor, Tomato
  • M. Rabiee, M. Rahimi, M. Kord-Rostami Page 17
    In order to estimate relationship among rapeseed quantitative traits using correlation and regression coefficients, as well as to assess direct and indirect effects of specific traits to oil yield via path analysis, 14 rapeseed cultivars in two years were evaluated using randomized complete block design with three replications in Rice Research Institute of Iran, Rasht, Iran during 2005-2007 cropping seasons and 13 traits were measured. The results of combined analysis showed significant difference among years, genotypes and year× genotype for most studied trait that be indicated the existence of genetic variation among varieties. Oil yield had a significant positive correlation with grain yield, oil percent and grain weight, while had a significant negative correlation with DS. Results of stepwise regression analysis of oil yield showed that traits grain yield, oil percent and days to flowering had the highest effect on oil yield and was attributed 99.1% of oil yield variation. According to path analysis, grain yield and followed by oil percent had the highest direct effects on oil yield. Based on the results grain yield and grain weight was proposed as selective index to reach the high oil yield.
    Keywords: Correlation, Grain yield, Oil yield, Path analysis, Rapeseed
  • Ma Mohammadi Agdam, S. Nasrolahzade, Sa Mohammadi Page 29
    Wheat is the most important crop plant in Iran and self sufficiency in wheat production is one of the economical and food safety policies in the country. In spite of efforts have been carried out in this area, the mean of wheat yield in Iran is less than its world average. To identify high yielding wheat lines with optimal characteristics and determination of traits to use as selection index, 180 recombinant inbred lines derived from a cross between Norstar (winter wheat) and Zagros (spring wheat) cultivars were evaluated in a randomized complete block design with two replications. During the experiment, grain yield, number of grain per spike, 1000 grain weight, spike length, number of fertile tiller, plant height and winter survival were measured. Analysis of variance revealed significant differences among the lines for all the studied traits except winter survival and transgressive segregation was observed for grain yield, number of grain per spike, number of spike per m2, plant height and spike length. In path analysis, 1000 grain yield, number of grain per spike and number of spike per m2 with positive direct effects on grain yield determined about 93. 2 درصد of this trait variation. Considering high heritability of these characters compared with grain yield, they could be use as indices in selection of high yielding lines. Based on grain yield per m2, 14 lines were superior to Norstar (high yielding parent). Considering optimal characteristics of these lines, they could be evaluated at multi-environment experiments for selection of high yielding genotypes.
    Keywords: Bread wheat, Grain yield, Path analysis, Recombinant inbred lines
  • H. Sepehrdoust, S. Emami Page 41
    Suitable weather and environmental conditions have provided a considerable share of agricultural activities next to Industrial and services in Hamedan province of Iran which is very important for sustainable rural development of the area. This study aims to determine the comparative advantage of walnut production in Hamedan province of Iran.¬ The policy analysis matrix model (PAM) has been used to measure the comparative advantage of walnut product for the agricultural year of 2008-2009.The research founded the existence of indirect taxation on outputs from one hand and indirect subsidy on tradable inputs on the other hand. That means the government could not effectively support the policy of import substitution policy of walnut in the state. Whereas, the domestic resource cost index shows existence of comparative advantage of walnut production in the area.
    Keywords: Comparative Advantage, Policy Analysis Matrix, Walnut, Hamedan
  • M. Makkizadeh, M. Chaichi, S. Nasrollahzadeh, K. Khavazi Page 51
    Dill (Anethum graveolens L.) is one of the most important medicinal plants with great applications in different medicinal industries. In present study, effects of biologic and chemical nitrogen fertilizers were evaluated on growth, yield and essential oil constituents of dill. The research was conducted under field condition in randomized complete block design with three replications. The treatments included chemical fertilizer (150 kg/ha urea), biofertilizer (Azospirillum/Azotobacter), combinations of biofertilizer and 50% chemical fertilizer and control. Different characteristics such as plant height, number of umbel per plant, number of umbellet per umbel, number of grain per umbelet, 100 seed weight, grain yield, biologic yield and oil percentage were recorded. According to the results, the highest height, biologic yield and grain yield components (except the number of grain per umbellet) obtained on chemical fertilizer and combinations of biofertilizer and 50% chemical fertilizer. Results showed highest harvest index and essential oil content detected in chemical fertilizer and combinations of biofertilizer and 50% chemical fertilizer. Identification of essential oil components showed that content of carvone increased with application of nitrogen fertilizers. Results indicated, application of biofertilizers enhanced yield and other plant criteria in this plant. Generally, it seems that using of biofertilizers or combinations of biofertilizer and 50% chemical fertilizer could improve dill performance in addition to reduction of environmental pollution.
    Keywords: Anethum graveolens, Azospirillum, Azotobacter, biofertilizer, essential oil, nitrogen
  • S. Neisani, S. Fallah, F. Raiesi Page 63

    In order to evaluate the effects of drought stress, poultry litter and urea fertilizers on agronomic properties of forage maize (cv. SC704), a spilt-plot experiment arranged in randomized complete blocks design was conducted with four replications at the research station of Shahrekord University in 2009. The main plots consisted of irrigation treatments at two levels, normal irrigation and irrigation stop at pollination stage for two weeks. Sub-plots were assigned to fertilizer treatments with three levels of urea fertilizer (F1=217, F2=435 and F3=652 kg ha-1), and three levels of poultry litter (F4=5.28, F5=10.57 and F6=15.86 Mg ha-1) and F0 as the control (no fertilizer) treatment. Results showed that drought stress had a significant effect on stem and ear fresh weights, ear diameter and fresh forage yield, but not on green and yellow leaf numbers, leaf area index, tasselling and silking creation, anthesis–silking interval, plant height, stem diameter, ear length and leaf fresh weight. The effects of fertilizer treatments were significant on all the measured characters with the exception of leaf numbers. The application of nitrogen resulted in an increase in forage yield, most likely due to increased leaf area index, leaves, stem and cob weights, length and diameter of cob, stem diameter, plant height and decreased anthesis–silking interval in N-fertilized treatments. Poultry litter and urea fertilizer × drought stress interactions were observed for leaf area index, leaf and stem fresh weights. The highest fresh forage yield (101 Mg ha-1) was observed in the normal irrigation and 15.86 t ha-1of poultry litter treatments that significantly differed from other treatments. However, if a large quantity of poultry litter is unavailable, 10.57 t ha-1 of this manure that had no significant differences as compared with 652 kg ha-1 of urea fertilizer, would lead to an optimum yield.

    Keywords: Drought stress, forage maize, yield, nitrogen, poultry litter
  • L. Peyman, A. Mahmoudi, Sh Abdollahpor, M. Moghaddam, B. Ranabonab Page 75
    Considering safety and environmental issues are very important in all domains of agriculture, industry and services in different countries. In the agricultural domain despite of numerous efforts to find alternative methods, millions of liters of toxic chemicals are used by chemical methods to control plant pests every year. Certainly, the most important issue in spraying is the size of drops which is influenced by several factors including pressure, nozzle hole diameter, viscosity of the chemical solution and wind speed in the area. In this study, MLP network Feed Forward modeling was used. Input consisted of two layers including nozzle diameter (three sizes) and spraying pressure (three pressure levels). Output of the artificial neural network determined by volume median diameter. In order to choose the best procedure, five methods including gradient descending, descending gradient with momentum, Levenberg-Marquart, conjugate gradient and Delta Bar Delta were used. Considering both minimum mean square error and coefficient of determination, the descending gradient with momentum was chosen. After training and validation of the network, MSE and coefficient of determination were 0.0176 and 0.90, respectively. In order to verify the results from neural network several tests were carried out and observed particle diameters were compared with values obtained from neural networks by chi-square test. The difference was not significant. These results indicate that neural networks can estimate properly the size of the droplets.
    Keywords: Artificial neural networks, Nozzle outlet diameter, Particle size, Pesticide, Pressure
  • P. Zafarani-Moattar, Y. Raey, K. Ghassemi-Golezani, Sa Mohammadi Page 85
    A field experiment was conducted in 2008, to investigate the effects of different irrigation treatments (I1,I2,I3 and I4: well-watering on the bases of 70mm evaporation from class A pan and irrigation disruptions at flowering stage, grain filling stage and during flowering and grain filling stages, respectively) on growth and yield of three pinto bean cultivars (Talash, Khomain and COS16). The experiment was arranged as split-plot based on randomized complete block design in 3 replications, with the irrigation treatments in main plots and pinto bean cultivars in sub-plots. Dry matter accumulation, crop growth rate, relative growth rate and grain yield per unit area decreased, due to water stress at reproductive stages. The percentage of grain yield reduction under irrigation disruption during flowering and grain filling stages compared to well-watering condition was about 40.25%. The most reduction was happened at water disruption during flowering and grain filling stages. Dry matter accumulation and crop growth rate of Talash was higher than for Khomain and COS16. Grain yield of khomain was slightly higher than that of other pinto bean cultivars. However, this difference was not statistically significant.
    Keywords: drought stress, grain yield, growth analysis, pinto bean
  • A. Karimi, M. Meskarbashee, M. Nabipour, S. Broomandnasab Page 95
    In order to study of some quantity and quality characteristics of two wheat cultivars under different planting method and irrigation levels conditions, an experiment was carried out in 2009-2010 in field of Ahvaz Shahid Chamran University. Experimental design was strip split plot within randomized complete block with three replications. Row factor was planting methods that include: basin, 3 line on the ridges, 6 and 9 lines on the ridges. Column factor was irrigation that include two levels: irrigation after discharge 25% and 50% plant available water in soil, and two cultivars that include Chamran and Stare were in subplot.The test results showed that planting methods, the characteristics grain yield, straw yield and protein percent are significant differences with each other. Among planting methods, 3 line methods have significantly higher grain and straw yield compared to other methods, while 6 and 9 line methods have significantly highest protein percent. Irrigation levels, have been not a significant difference. Between cultivars, Chamran have significantly higher in shrub height, grain yield and straw yield. While, Starr has higher shrub weight and greater spike length. Based on the results of this test and according to water shortages in most parts of the country, ridge planting method, specialy 3 lines on the ridges whit second level irrigation and Chamran cultivar is recommended.
    Keywords: Irrigation level, Planting method, Protein percent, Shrub height, Shrub weight, Yield of grain, straw
  • M. Rabiee, M. Rajabian Page 105
    In order to evaluate the effects of tillage systems and rice residue management on morphological traits and yield of winter rapeseed (Brassica napus L.) as second crop after rice in Rasht, a factorial experiment was conducted using randomized complete block design with 3 replications at Rice Research Institute of Iran (RRII, in 2003-2004 and 2004-2005 growing seasons. The experimental factors were tillage systems at 3 levels (T0: no tillage, T1: minimum tillage and T2: conventional or complete tillage) and rice residue management at 2 levels (R0: without residue and R1: with residue). The evaluated traits were time of flowering initiation, days to maturity, plant height, secondary branches number per plant, height of the lowest pod bearing branch, pod length, grain yield and dry weight of weeds (20 and 40 days after planting). The results of this experiment showed that there was a significant difference between tillage systems in terms of all the evaluated traits except pod length. Rice residue management had significant effects only on initiation of flowering, days to maturity and dry weight of weeds (40 days after planting). In addition, none of the traits showed significant response to the interaction of evaluated factors. The highest amount of grain yield with average of 2278 kg.ha-1 was related to conventional tillage system without residue treatment and the lowest amount of this trait with average of 1342 kg.ha-1 was obtained from no tillage system with residue treatment. Conventional tillage system treatment showed no significant difference with minimum tillage in terms of grain yield. Based on economical analysis, it seems that the minimum tillage treatment with or without residue have some advantageous compared with conventional tillage system which justifies its application.
    Keywords: Economical analysis, Grain yield, Rapeseed, Residue management, Tillage systems
  • M. Razban, Ar Pirzad Page 123
    To evaluate the effect of water deficit stress on yield, yield components, chlorophyll and osmolytes in Matricaria chamomilla, and the effect of super absorbent polymers on reduction of drought stress, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in Faculty of Agriculture of Urmia University on 2008. Treatments included water deficit stress (irrigation after 50, 100, 150 and 200 mm evaporation from pan class A) and varying amounts of super absorbent polymer (0, 60, 120, 180, 240 and 300 kg/ha). Results of Analysis of Variance (ANOVA) showed the significant effect of irrigation on dried flower, the numbers of capitol per plant, capitol diameter and receptacle height, and non significant effect on single capitol weight and leaf soluble carbohydrates. While, the effect of super absorbent polymer on was non significant dried flower, the numbers of capitol per plant, capitol diameter, receptacle height, single capitol weight and leaf soluble carbohydrates Interaction effect between water deficit and polymer was significant on the yield of biomass, chlorophyll a, b, total chlorophyll and proline. The highest and lowest yield of dried flower (116.83 and 75.98 kg/ha), capitol diameter (0.544 and 0.497 cm) and receptacle height (0.676 and 0.568 cm) were obtained from irrigation after 50 and 200 mm evaporation from pan class A, respectively. But, the maximum and minimum numbers of capitol per plant (199.22 and 91.22) were obtained from 100 and 150 mm evaporation from pan, respectively. The highest yield of biomass (1215.55 kg/ha) was obtained from irrigation after 50 mm evaporation and 0 kg/ha of polymer application, and the lowest yield (164.44 kg/ha) was obtained from irrigation after 200 mm evaporation by using 120 kg/ha of polymer. In this research, chlorophyll a and b had the reducing trend from irrigation after 100 mm evaporation from pan. The greatest proline accumulation (4.001 mg/g dry weight) belonged to irrigation after 200 mm evaporation with 120 kg/ha of polymer, and the minimum leaf proline content (0.748 mg/g dry weight) was observed at irrigation after 100 mm evaporation with 300 kg/ha of polymer. In general, German chamomile tolerance to drought stress was through osmotic regulation of proline, and the yield of biomass was improved by super absorbent application.
    Keywords: Dried flower yield, Irrigation, Matricaria chamomilla, Proline, Soluble carbohydrates, Super absorbent
  • A. Pirzad, M. Tajbakhsh, R. Darvishzadeh Page 139
    In order to evaluate germination, seedling growth and seed composition of German chamomile produced at different irrigation regimes (Irrigation at 30, 60, 90, and 120mm evaporation from pan class A) a randomized complete block design with six replications was conducted in 2009-2010 at the Research Station of Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia-Iran. Results showed that the significant effect of irrigation on percentage, rate and index of germination, and however nitrogen and phosphorus content, and percent and yield of seed protein, but non significant effect of irrigation on time to 50% germination, root length, shoot length, seedling length, root/shoot length ratio, potassium content and seed yield. The highest germination percent (90%), rate (8.2% d-1) and index (8.5) belonged to irrigation after 60 mm evaporation from pan and the lowest germination percent (48%), rate (4.4% d-1) and index (4.8) belonged to irrigation after 120 mm evaporation. However the highest (3.43 and 21.44%) and lowest (3 and 18.74%) nitrogen and protein content were obtained from irrigation after 120 and 30 mm evaporation, respectively. The changes in protein yield were the same with protein percentage because of non significant effect of irrigation on seed yield. Thus the strongest water stress was the optimum regime for producing seed yield because of minimum water use. Concerning with phosphorus, the highest (8.08%) and lowest (6.56%) amounts were occurred at irrigation after 60 and 120 mm evaporation from pan. The binomial regression between irrigation and germination percent, rate, and index, nitrogen, phosphorus and protein percentage emphasized to results of ANOVA. Non significant correlations between content of phosphorus and germination, and potassium and germination, and however between seedling growth and nitrogen, phosphorus and potassium reserve of seed emphasized to independence of germination and seedling growth from these reserves. However, correlation between nitrogen content of seeds and germination was significant and negative.
    Keywords: Irrigation, Matricaria chamomilla L., Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Yield