فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1391)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم مکی زاده تفتی، صفر نصرالله زاده، سعید زهتاب سلماسی، محمدرضا چایی چی، کاظم خاوازی صفحه 1
    ریحان (Ocimum basilicum L.) یکی از مهم ترین گیاهان دارویی است که اسانس آن در صنایع مختلف داروسازی، آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. در این تحقیق اثر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر خصوصیات کمی و کیفی این گیاه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل کود دامی، کود شیمیایی (شامل اوره، سولفات پتاسیم و سوپرفسفات تریپل)، کود زیستی (مخلوطی از دو باکتری ازتوباکتر و آزوسپیریلوم) به صورت جداگانه و تلفیق با 50 درصد کود شیمیایی، ورمی کمپوست به صورت جداگانه و تلفیق با 50 درصد کود شیمیایی و شاهد بود. برداشت گیاه ریحان در دو چین و در مرحله پیش از گلدهی انجام شد. نتایج نشان داد تیمارهای مختلف اثر معنی داری بر عملکرد ماده خشک برداشت اول و دوم و عملکرد خشک کل داشته و بالاترین عملکرد ماده خشک برداشت اول (70/494 کیلوگرم در هکتار) و برداشت دوم (70/474 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد کل (40/969 کیلوگرم در هکتار) با تلفیق کود زیستی به همراه 50 درصد کود شیمیایی بدست آمد. بر اساس نتایج میزان اسانس نیز بطور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای کودی قرار گرفت و مصرف کود شیمیایی بالاترین میزان اسانس (46/1 درصد) را تولید نمود. تیمارهای مختلف کودی بر ترکیبات تشکیل دهنده اسانس ریحان تاثیر داشته و با مصرف سطوح مختلف کودی میزان اوژنول و متیل کاویکول نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد کودهای زیستی به تنهایی و یا در ترکیب با کود شیمیایی در بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی ریحان و همچنین درجهت پایداری تولید و حفظ محیط زیست تاثیر مثبتی داشته و به نظر می رسد کودهای زیستی جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی باشند.
    کلیدواژگان: آزوسپیریلوم، ازتوباکتر، اسانس، ریحان، کود زیستی
  • داود اکبری نودهی صفحه 13
    گیاه سویا در مراحل مختلف زندگی خود دارای حساسیت متفاوتی نسبت به کم آبی است. هدف اصلی این تحقیق، تعیین حساس ترین مرحله رشد سویا به تنش خشکی و محاسبه ضریب واکنش عملکرد محصول به کمبود آب و راندمان مصرف آب بود. به این منظور آزمایشی بر روی سویا رقم جی کی به صورت کشت بهاره در سال 1389 و در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر انجام پذیرفت. تیمارهای کم آبیاری در مراحل مختلف رشد شامل، TR0: آبیاری در تمام مراحل رشد(شاهد)، TR1: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد رویشی، TR2: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد گلدهی، TR3: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله پرشدن دانه، TR4: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد رویشی + گلدهی، TR5: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد رویشی + پر شدن دانه، TR6: آبیاری با تنش رطوبتی در مرحله رشد گلدهی + پر شدن دانه بوده اند. نتایج نشان داد که مرحله گل دهی حساس ترین مرحله رشد سویا نسبت به کم آبی در استان مازندران می باشد. در تیمار TR1 با کاهش 28 درصدی آب مصرفی تنها حدود 4 درصد کاهش عملکرد مشاهده گردید. بیشترین راندمان مصرف آب نیز مربوط به تیمار TR1 بوده است. مقادیر Ky بر اساس رابطه بین کاهش نسبی تبخیر- تعرق و کاهش نسبی عملکرد برای کل دوره رشد 87/0 به دست آمد. بنابراین مرحله گلدهی حساس ترین مرحله رشد گیاه سویا بوده و بیشترین راندمان مربوط به تیمار با تنش در مرحله رشد رویشی می باشد.
    کلیدواژگان: سویا، تنش خشکی، راندمان مصرف آب، مراحل رشد
  • سیدعلی جوزی، نسرین مرادی مجد صفحه 25
    در این پژوهش امکان کشت انار(Punica granatum) با توجه به نیازهای اکولوژیک این گونه مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین نیازهای اکولوژیک این گونه منابع اکولوژیک مختلف شامل: ارتفاع از سطح دریا، جهت جغرافیایی، شیب، تیپ خاک و امکان سنجی کشت آن مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه پرسشنامه ای به روش دلفی تهیه گردید و در اختیار 64 نفر از کارشناسان منابع طبیعی و اساتید دانشگاه قرار گرفت. ارزیابی شرایط رویشگاه مورد مطالعه با استفاده از روش چندشاخصه تحلیل سلسله مراتبی به انجام رسید. با استفاده از نمره دهی به معیارها با فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در محیط نرم افزار Expert Choice وزن هر معیار محاسبه گردید. در این تحقیق با کمک تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی ارزشیابی معیارها صورت گرفته و داده های توپوگرافیک در سامانه اطلاعات جغرافیایی تجزیه و تحلیل گردید. برای ادغام لایه ها از روش رویهم گذاری استفاده شد و اطلاعات تولید شده به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی تلفیق شدند. با استفاده از این روش و انتقال داده ها وضعیت توان اکولوژیکی بر روی نقشه نشان داده شد. در نهایت با استفاده از نتایج بدست آمده تجزیه و تحلیل عوامل موثر بر پراکنش مکانی این گونه معرفی شد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در حدود 1988 هکتار معادل 72/34 درصد از منطقه جنگلی بوالحسن در وضعیت عالی،1577 هکتار معادل 55/27 درصد در وضعیت خوب و 2160 هکتار معادل 73/37 درصد در وضعیت ضعیف جهت کشت انار می باشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، انار، پراکنش مکانی، روش تصمیم گیری چند شاخصه، سامانه اطلاعات جغرافیایی، AHP، Punica granatum
  • یلدا واصبی، عزیزاله علیزاده، ناصرصفایی صفحه 41
    در این تحقیق اثر بازدارندگی جدایه آنتاگونیست Trichoderma harzianum T100 روی قارچ Macrophomina phaseolina، عامل پوسیدگی زغالی سویا در شرایط آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. در آزمون کشت متقابل جدایه آنتاگونیست بعد از متوقف کردن رشد بیمارگر به میزان 3/55 درصد، شروع به پیشروی، استقرار و اسپورزایی روی میسلیوم های آن نمود. بررسی میکروسکوپی ناحیه تقابل ریسه های آنتاگونیست و بیمارگر مشخص کرد که آنتاگونیست پس از نفوذ به سلول های هیفی بیمارگر، درون آن ها پیشروی کرده و موجب تخریب سلول های هیفی M. phaseolina گردیده است. ترکیبات فرار تولید شده توسط جدایه T100 علاوه بر اینکه از رشد میسلیومی بیمارگر به میزان 2/12 درصد جلوگیری نمود، باعث کاهش تولید میکرواسکلروت نیز گردید. در شرایط گلخانه ای جدایه آنتاگونیست در حضور بیمارگر باعث کاهش اثرات سوئ آن شد که افزایش وزن تر و خشک ریشه به میزان 5/57 درصد و 6/53 درصد و وزن تر و خشک اندام های هوایی به میزان 9/22 درصد و 8/11 درصد در مقایسه با شاهد را موجب گردید. کاهش پوشش میکرواسکلروتی سطح ریشه و ساقه میزبان به میزان 5/62 درصد در خاک سترون در مقایسه با شاهد نوید بخش کار آمد بودن آنتاگونیست در کاهش اینوکلوم اولیه و موثر بیمارگر برای سال زراعی آتی می باشد
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، پوسیدگی زغالی، Trichoderma harziaanum T100 وMacrophomina phaseolina
  • فرید لطفی ماوی، جهانفر دانشیان، محمدعلی باغستانی صفحه 55
    در جهت بررسی تلفیق مدیریت مکانیکی و شیمیایی علف های هرز مزارع سورگوم جارویی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان میانه طراحی و اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل علفکش در سه سطح (فورام سولفورون، بروموکسنیل+ ام سی پی آو توفوردی+ ام سی پی آ)، دز مصرفی در سه سطح (دز توصیه شده برای هر علفکش، 25 درصد بالاتر و 25 درصد پایین تر از دز توصیه شده) و خاکورزی بین ردیف های کاشت در دوسطح (اعمال و عدم اعمال خاکورزی بین ردیف های کاشت) بود. نتایج نشان دادند که هر سه عامل علفکش، دز مصرفی و خاکورزی بین ردیف های کاشت تاثیر معنی داری در کنترل علف های هرز سورگوم جارویی داشتند. بیشترین درصد کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز از تیمار فورام سولفورون به دست آمد. خاکورزی توانست تاثیر معنی داری روی کنترل علف های هرز سورگوم جارویی داشته باشد. دربین تیمار دز مصرفی نیز، بیشترین کاهش تراکم و وزن خشک علف های هرز مربوط به تیمار 25 درصد بالاتر از دز توصیه شده بود، ولی با دز توصیه شده اختلاف آماری معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: کنترل مکانیکی، فورام سولفورون، توفوردی+ ام سی پی آ، بروموکسینیل+ ام سی پی آ، سورگوم جارویی
  • احسان شاکری، مجید امینی دهقی، سیدعلی طباطبایی، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 71
    برای بررسی اثر مقادیر مختلف کود شیمیایی نیتروژن (0، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار) و کود بیولوژیک نیتروکسین (عدم تلقیح و تلقیح بذور) بر عملکرد و اجزای عملکرد سه رقم کنجد (Sesamum indicum L.) (دارب-14، جیرفت ویزدی) تحقیقی در سال زراعی 1388 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد انجام گرفت. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا در آمد. صفات ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد شاخه های فرعی، تعداد دانه در کپسول، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، درصد روغن، عملکرد روغن و درصد پروتئین اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که ارقام مختلف در تمامی صفات (به استثنای درصد روغن) با یکدیگر اختلاف معنی دار دارند. کاربرد کود شیمیایی نیتروژن و کود بیولوژیک نیتروکسین نیز بر تمامی صفات به جز درصد روغن و شاخص برداشت تاثیر معنی داری داشتند. بالاترین عملکرد دانه (4/1794کیلوگرم در هکتار) و بیشترین درصد پروتئین (48/22) در رقم داراب-14و کاربرد توام نیتروژن(50 کیلوگرم در هکتار) وکود بیولوژیک به دست آمد. عملکرد دانه همبستگی معنی داری با تعداد شاخه های فرعی، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، درصد پروتئین و عملکرد روغن داشت. در کل نتایج نشان داد کاربرد کود بیولوژیک می-تواند تا حد زیادی در راستای کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژن مفید باشد.
    کلیدواژگان: ارقام کنجد، کود نیتروژن، کود بیولوژیک نیتروکسین، عملکرد دانه، درصد روغن
  • رامین بالجانی، فرید شکاری صفحه 87
    سالیسیلیک اسید ازجمله هورمون های گیاهی است که اثرات بهبود دهنده ای روی رشد و عملکرد گیاهان تحت شرایط مختلف محیطی دارد و می تواند بعنوان یک تنظیم کننده رشد جهت بهبود رشد گیاه در شرایط تنش آب مورد استفاده قرار گیرد. به منظور بررسی تاثیر سالیسیلیک اسید روی شاخص های رشد و عملکرد در گیاه گلرنگ آزمایشی به صورت اسپیلت، اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تنش خشکی به عنوان کرت اصلی در دو سطح آبیاری منظم و قطع کامل آبیاری بعد از گلدهی، ژنوتیپ های گلرنگ (رقم محلی اصفهان، Gilla، Lesaf، Dincer) بعنوان کرت فرعی و سطوح پیش تیمار (در 5 سطح شامل سطوح صفر، 700، 1400، 2100، 2800 میکرومولار) به عنوان کرت فرعی فرعی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد گیاهانی که به صورت منظم آبیاری شده بودند دارای بیشترین شاخص سطح برگ (LAI)، دوام سطح برگ (LAD)، سرعت جذب خالص (NAR)، عملکرد دانه و شاخص برداشت دانه و روغن نسبت به گیاهانی بودند که بعد از شروع گلدهی آبیاری آن ها قطع شده بود. اعمال تنش موجب زوال سریع سطح برگ و کاهش دوره سبزمانی گردید. در بین ارقام، رقمDincer و پس از آن Leasf در هر دو شرایط آبیاری منظم و تنش دارای بیشترین LAI، وزن مخصوص برگ (SLW)، LAD، NAR، عملکرد دانه، شاخص برداشت دانه و روغن بودند. در بین ارقام، رقم Dincer دارای کمترین نسبت سطح برگ (LAR) بود. در مقابل، رقم Gilla نسبت به سایر ارقام دارای بیشترین LAR و کمترین عملکرد دانه بود. در تیمار آبیاری منظم گیاهانی که بذورشان با غلظت 2800 میکرومولار سالیسیلیک اسید پیش تیمار شده بودند دارای بیشترین مقادیر شاخص های رشد و عملکرد دانه بودند. درحالیکه در شرایط اعمال تنش پس از گلدهی، گیاهان حاصل از پیش تیمار با 1400 میکرومولار سالیسیلیک اسید کارکرد بهتری را نشان دادند. احتمالا، به دلیل توسعه بیشتر سطح برگ در گیاهان تیمار شده با غلظت های بالاتر سالیسیلیک اسید، این گیاهان تعرق و تخلیه بیشتری از آب موجود در خاک را انجام داده اند که درنتیجه برای مرحله پر کردن دانه رطوبت کافی در خاک نمانده و تیمارهایی با توسعه کمتر سطح برگ در این شرایط موفق تر عمل کرده اند.
    کلیدواژگان: گلرنگ، سالیسیلیک اسید، پیش تیمار، نسبت سطح برگ، دوام سطح برگ، سرعت جذب خالص
  • آیدین ارشدی خمسه، مرتضی الماسی، علی رشادصدقی، رسول احمدی عدلی صفحه 105
    به منظور بررسی تاثیر خاک ورزی حفاظتی بر برنامه ریزی آبیاری و خصوصیات کمی و کیفی کلزای بهاره رقمRGS003، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در بافت sandy-clay-loam در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی انجام گردید. تیمارهای خاک ورزی بصورت T1: خاک ورزی مرسوم،: T2 کم خاک ورزی و: T3 بی خاک ورزی بوده و تیمارهای آبیاری بصورت: آبیاری پس از 25 (I1)، 50 (I2) و 75 (I3) درصد تخلیه رطوبتی در عمق توسعه ریشه بودند. مقدار آب مصرفی بر اساس میزان تخلیه رطوبتی در ناحیه توسعه ریشه محاسبه و اعمال گردید. نتایج حاصله نشان داد که تیمارهای خاک ورزی و آبیاری از نظر عملکرد دانه و روغن در سطح احتمال 1 درصد اختلاف معنی دار داشتند، ولی اثر متقابل تیمارها معنی دار نبود. به دلیل انجام یکساله این آزمایش تاثیرات خاک ورزی حفاظتی به طور کامل نمایان نشده و در نتیجه تیمار T1I2 با عملکرد دانه و روغن به ترتیب 1012 و 392 کیلوگرم در هکتار، آب مصرفی معادل 7620 مترمکعب در هکتار، قابل توصیه می باشد
    کلیدواژگان: بی خاک ورزی، برنامه ریزی آبیاری، خاک ورزی حفاظتی، کم خاک ورزی، عملکرد کلزا
  • فرهود یگانه پور، سعید زهتاب سلماسی، مصطفی ولیزاده صفحه 117
    به منظوربررسی زمان های مختلف کاشت و نوع گیاهان پوششی و دارویی بر عملکرد و بیوماس علف های هرز ذرت (سینگل کراس 504) آزمایشی در سال زراعی 89-88 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل نوع گیاه پوششی و دارویی در چهار سطح (شبدر، ماشک گل خوشه ای، ریحان و شوید) به عنوان فاکتور اول و زمان کاشت گیاهان پوششی و دارویی در دو سطح (کاشت همزمان با ذرت و 15 روز بعد از کاشت ذرت) به عنوان فاکتور دوم بودند.نتایج آزمایش نشان داد که طول بلال، تعداد دانه در ردیف بلال و عملکرد دانه تحت تاثیر زمان کشت و نوع گیاهان پوششی قرار گرفتند به طوری که بیشترین مقداراین صفات در تیمار ذرت با شبدر و کمترین مقدار در تیمار ذرت با شوید مشاهده شد. ترکیب تیماری گیاه پوششی × زمان کشت بر روی قطر بلال،وزن صد دانه و بیوماس علف های هرزمعنی دار بود و در دو صفت قطر بلال و وزن صد دانه، تیمار کشت همزمان ذرت با شبدر و تیمار شوید با 15 روز تاخیر نسبت به کشت ذرت به ترتیب از بیشترین و کمترین مقدار برخوردار بودند.همچنین بیشترین بیوماس علف هرز در تیمار شوید با 15 روز تاخیر نسبت به کشت ذرت و کمترین مقدار در تیمار کشت همزمان شبدر با ذرت مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ذرت، گیاه دارویی، گیاه پوششی، عملکرد، علف هرز
  • فاطمه رستگاری پور، محمودصبوحی صابونی صفحه 127
    روش های مختلفی برای تبیین کشاورزی پایدار مورد استفاده قرار می گیرد. برنامه ریزی کسری یکی از روش هایی است که در این زمینه به طور گسترده استفاده شده است. نسخه جدیدی از این روش در قالب برنامه ریزی کسری فازی با و بدون اهداف چندگانه نیز در زمینه های مختلف به کار گرفته شده است. با این حال، تا کنون این مسئله در قالب برنامه ریزی خاکستری تبیین نگردیده است. در این مطالعه ابتدا برنامه ریزی کسری خاکستری معرفی و سپس کاربردی از آن جهت تدوین الگوی کشت همسو با کشاورزی پایدار ارائه شده است. نتایج نشان داد که سطح زیر کشت گندم دیم و آبی به ترتیب بین (6/17331و 5/7135) و (2/12687 و 6/4705) هکتار در منطقه می باشد. همچنین سطح زیر کشت جو دیم و جو آبی بین (8/1232 و صفر) و (3/1035) هکتار تغییر می کند. حد بالای سطح زیر کشت یونجه و چغندر قند در الگوی کشت پایدار به ترتیب 3/3804 و 1854 هکتار می باشد که نسبت به الگوی کشت فعلی کمتر است و سبب کاهش سودمندی الگوی ارائه شده می گردد. نتایج نشان داد که شاخص پایداری نسبت به کود ازت در حالت برنامه ریزی کسری در بازه برنامه ریزی بازه ای کسری خاکستری قرار گرفته و نسبت به الگوی کشت فعلی بهبود یافته است. همچنین سطح زیر کشت فعلی گندم در بازه الگوی کشت پایدار قرار دارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کسری، برنامه ریزی کسری خاکستری، کشاورزی پایدار، قوچان
  • قادر دشتی، فهیمه رنجبر، جواد حسین زاد، باباله حیاتی صفحه 137
    حذف یارانه نهاده های کشاورزی مثل کود و سم به دلیل پیامدهای نامطلوب پرداخت آن نظیر مصرف غیربهینه عوامل، افزایش هزینه های دولت و کاهش روند رشد اقتصادی جوامع مورد تاکید قرار گرفته است. با توجه به تولید بالغ بر دویست هزارتن پیاز در استان آذربایجان شرقی، این تحقیق با هدف ارزیابی اثر حذف یارانه کودشیمیایی در تولید پیاز دشت تبریز صورت گرفت. برای این منظور اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسشنامه از 200 کشاورز پیازکار در سال زراعی 88-1387 جمع آوری گردید. جهت نیل به اهداف موردنظر از برازش و گزینش تابع تولید درجه دوم تعمیم یافته استفاده گردید. بر اساس یافته های حاصل از تحلیل داده ها، با توجه به مقدار عددی کشش تقاضای نهاده کود، با آزاد سازی قیمت کود شیمیایی هر چند که مقدار مصرف این نهاده کاهش می یابد، ولی تغییر فاحش و قابل توجهی در مقدار بکارگیری آن پدیدار نمی شود. از آنجائیکه حذف یارانه کود شیمیایی در واقع به مفهوم واقعی تر شدن قیمت این نهاده می باشد، بنابراین با توجه به مصرف غیر اقتصادی آن، حذف یارانه این نهاده به کاهش بکارگیری آن و نهایتا اقتصادی تر شدن فرایند تولید کمک می نماید.
    کلیدواژگان: آزادسازی، پیاز، تابع تولید، دشت تبریز، کودشیمیایی، یارانه نهاده
  • سهیلا پورحیدر غفاربی، سید وحید اسلامی، سیروس حسن نژاد *، حسن علیزاده، غلام رضا زمانی صفحه 149

    به منظور بررسی اثرات آللوپاتیک چاودار روی جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه های ذرت شیرین و برخی علف-های هرز مهم آن از جمله تاج خروس ریشه قرمز، سلمه تره، قیاق و ارزن، آزمایشی در دو بخش آزمایشگاهی و گلخانه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (RCBD) با چهار تکرار اجرا گردید. در بخش آزمایشگاهی از غلظت های مختلف عصاره آبی اندام های هوایی چاودار (0، 5/2، 75/3 و 5 گرم ماده خشک چاودار در 100 میلی لیتر آب مقطر) و در بخش گلخانه ای از سطوح مختلف ماده خشک اندام های هوایی چاودار (.، 4، 8، 16 و 32 گرم ماده خشک چاودار در یک کیلوگرم خاک) استفاده شد. عصاره آبی چاودار اثر منفی روی جوانه زنی و رشد گیاهچه علف های هرز داشت، طوریکه در بخش آزمایشگاهی به ترتیب باعث کاهش 7/84، 75، 3/53 و 31 درصدی جوانه زنی بذور ارزن، سلمه تره، قیاق و تاج خروس ریشه قرمز در بالاترین غلظت عصاره نسبت به شاهد گردید. حال آنکه روی بذور ذرت شیرین اثر منفی مشاهده نشد. بیوماس چاودار در تیمار 32 گرم باعث کاهش 8/79، 75، 8/72 و 3/68 درصدی ظهور گیاهچه های سلمه تره، قیاق، تاج خروس ریشه قرمز و ارزن در شرایط گلخانه ای گردید. بیوماس چاودار درصد سبزشدگی این علف های هرز را نیز کاهش داد. وزن خشک و طول ریشه و ساقه سلمه تره و تاج خروس ریشه قرمز نیز کاهش قابل توجهی در تمام سطوح چاودار نشان داد. در نهایت اینکه بقایای چاودار پتانسیل بالایی در سرکوب علف های هرز مورد نظر داشت، بدون آنکه اثر سوئی روی ذرت شیرین داشته باشد.

    کلیدواژگان: آللوپاتی، چاودار، جوانه زنی، ذرت شیرین، صفات رشدی
|
  • M. Makkizadeh, S. Nasrollahzadeh, S. Zehtab Salmasi, M. Chaichi, K. Khavazi Page 1
    Sweet basil (Ocimum basilicum L.) is one of the most important medicinal plants that its essential oil used in different medicinal industries. In this research, effects of different types of fertilizers were evaluated on quantitative and qualitative characteristics of basil. The research was conducted under field condition in complete randomized block design with three replications. The treatments included vermicompost, livestock manure chemical fertilizer, biofertilizer (Azospirillum/ Azotobacter), combinations of vermicompost and 50% chemical fertilizer, combinations of biofertilizers and 50% chemical fertilizer, manure and control. The highest dry yield in first and second harvest observed in combinations of biofertilizer and 50% chemical fertilizer. Results showed highest essential oil content obtained in chemical fertilizer and combinations of biofertilizer and 50% chemical fertilizer. According to the results, application of chemical fertilizer, biofertilizer and combinations of biofertilizer and 50% chemical fertilizer increased essential oil yield to 41%, 33% and 38%, respectively. Identification of essential oil components showed that content of Eugenol and Methyl chavicol increased with application of nitrogen fertilizers. It is concluded that application of biofertilizers enhanced quantitative and qualitative characteristics in this plant. Generally, it seems that using of biofertilizers could improve basil performance in addition to reduction of environmental pollution.
    Keywords: Sweet basil, Azospirillum, Azotobacter, essential oil
  • D. Akbari Page 13
    The soybean crop growing consists of vegetative, flowering and grain filling stages which any stage has different sensitivity to water deficit. Main aim of this experiment is determining of most sensitive growing stage to drought stress and estimating of yield reaction coefficient during water shortage period and water use efficiency. Then, an experiment with complete randomized block design by 3 replication and 7 water treatment accomplished for JK cultivar of soybean in spring cultivation. Water deficit treatments at different growing stages consists of: TR, irrigation in whole growing period (Control Treatment), TR1, Irrigation with moisture stress in vegetative stage, TR2, Irrigation with moisture stress in flowering stage, TR3, Irrigation with moisture stress in grain filling stage, TR4,, Irrigation with moisture stress in vegetative stage and flowering stage, TR5,, Irrigation with moisture stress in vegetative stage and grain filling stage, TR6, Irrigation with moisture stress in flowering stage and grain filling stage. Results shows that flowering stage is most sensitive stage for soybean growing period in Mazandaran Province. In TR1 Treatment, water consumption reduced 28% while 4% reduction of yield was observed. TR1, also has Maximum water use efficiency. Yield response factor (Ky) was 0.87 for the total growth period. The flowering stage of soybean was most sensitive and Maximum WUE is related to the treatment of stress in the vegetative growth stage.
    Keywords: soybean, stress, WUE, Growth stage
  • Sa Jozi, Nmoradi Majd Page 25
    In this study, the cultivation of pomegranate (Punica granatum) with respect to the ecological requirements of these species was studied. In order to determine the ecological requirements of this species including: elevation, aspect, slope, type of soil and feasibility study it. The questionnaire prepared was to the Delphi method and provided 64 natural resources experts and university professors. Evaluation of habitat conditions using approach AHP of MADM method. Using the scoring criteria whit AHP calculated was weight each criterion in Expert Choice software. In this research using AHP and GIS used evaluation criteria and analyzed were topographic data In GIS. For Integration layers used was overlay method and integrated were data generated with GIS. Using this method and data transmission shown to be condition ecological capability on the map. Finally, using the results of the analysis of factors affecting introduced was spatial distribution of this species. The results of this study indicate the cultivation of Punica granatum about 1988 hectares equivalent to 72.34% of Bolhasan forest in excellent condition, 1577 ha equivalent to 55.27% in a good condition and 2160 ha equivalent to 73.37% in poor condition.
    Keywords: evaluation, spatial distribution, MADM method, GIS, AHP, Punica granatum
  • Y. Vasebi, A. Alizadeh, N. Safaie Page 41
    In this study, the antagonistic effect of Trichoderma harzianum T100 as a potential biocontrol agent against soybean charcoal rot caused by Macrophomina phaseolina were evaluated in in vitro and in vivo conditions. In dual culture tests, isolate T100 inhibited the mycelial growth of pathogen (55.3 %), then over ran and sporulated on the mycelia of M. phaseolina. Microscopic examination of mycelial interaction sites of T. harzianum and M. phaseolina showed that T100 penetrated mycelial cells of pathogen, moved inside and lysed them. Volatile test results indicated that the antagonist inhibited the mycelial growth of pathogen (12.2 %) and decreased the production of microsclerotia in culture media. Data from greenhouse experiments showed that, treatment of soil with T. harzianum T100 resulted in a high percentage of fresh and dry weights of root (57.5 % and 53.6 %) and aerial parts (22.9 % and 11.8 %) of soybean in sterile soil in compared with control. Additionally, reduction of microsclerotial formation on soybean root and steam, microsclerotial coverage, (62.5 %) showed the antagonist ability for initial inoculums reduction in later season.
    Keywords: Biological control, Charcoal rot, Macrophomina phaseolina, Trichoderma harzianum T100
  • F. Lotfi Mavi, J. Daneshian, M. Baghestani Page 55
    The experiment was carried out as randomized complete block design in factorial with three replications to evaluate of the possibility of integrated weed management in Broomcorn (Sorghum bicolor) yield. Treatments were included herbicides (Foramsulfuron, Bromoxynil+MCPA and 2,4- D+ MCPA), application dose (recommendation dose, 25% less and more than recommended doses for corn farms) and mechanical control (with or without cultivation). The result indicated all factors including herbicides, application doses and cultivation were significantly influenced weeds density and dry weight. The best herbicide in weeds density and dry weight decreasing percentage was Foramsulfuron treatment. Cultivation treatment was significantly influenced weeds control. The best doses were 25% more recommended dose and recommended dose on weeds density and dry weight decreasing percentage.
    Keywords: Mechanical control_Foramsulfuron_2_4_D + MCPA_Bromoxynil + MCPA_Sorghum bicolor
  • E. Shakeri, M. Amini Dehaghi, Sa Tabatabaei, Sam Modares Sanavi Page 71
    In order to study the effects of different nitrogen (0, 25 and 50 Kg.ha-1) levels and two levels of Nitroxin biofertilizer (control and inoculation) on yield and its components in three sesame varietes (Darab-14, Jiroft and Yazdi) an experiment was conducted at Agricultural Research Center and Natural Resources of Yazd in 2009. Varietes in main plot, nitrogen fertilizer and biofertilizer as factorial were randomized in sub-plots used in a split plot factorial arranged as a randomized complete block design with three replications. Plant height, number of capsules per plant, number of branches per plant, number of seeds in capsule, 1000 seed weight, seed yield, harvest index, oil percent, oil yield and protein percent were measured. Concerning the effect of varietal differences, results illustrate significance differences between the three varieties in all determined characters except for oil percent. Different nitrogen fertilizer and biofertilizer significantly affected in all determined characters except for oil percent and harvest index.The highest seed yield 1794/4 kg.ha-1) and Protein percent (22/48%) was obtained using Darab-14 with applying 50 kg N ha-1 and applying biofertilizer treatment. Seed yield had positive and significant correlation with capsules and branches per plant, number of seeds in capsul, protein percent and oil yield. Generally, the results showed that use of biofertilizer can be useful in during the decrease use of N chemical fertilizer.
    Keywords: Biofertilizer, N fertilizer, Nitroxin, Oil percent, Protein percent, Seed Yield, Sesame
  • R. Baljain, Shekari Page 87
    Salicylic acid is a plant hormone which had enhancing effects on growth and yield of plantsunder different environmental conditions. It is proposed, salicylic acid could be used as growth regulator for improving plant growth under water stress conditions. The effects of salicylic acid on yield and growth indices on safflower plants was investigated in a split, split plot in complete randomized block design. Water stress in two levels, normal irrigation and cut off irrigation after flowering, as main plot, safflower genotypes in four levels, including Isfehan Local, Gilla, Lesaf and Dincer, as sub plots and priming in five levels, including 0, 700, 1400, 2100 and 2800 μM salicylic acid as sub, sub plot were studied. Results showed that plants in normal conditions had highest leaf area index (LAI), leaf area duration (LAD), net assimilation rate (NAR), seed yield and seed and oil harvest index compared to plants in stress conditions. Water stress leads to rapid decrease in leaf area and decrease of greenness period. Among the genotypes, Dincer and follow it, Lesaf in both irrigated and stress conditions had highest LAI, specific leaf weight, LAD, NAR, seed yield and seed and oil harvest index. Also, Dicer had lowest leaf area ratio (LAR). By contrast, Gilla had highest LAR and lowest seed yield. In irrigated plots, plants which primed with 2800 μM salicylic acid had highest seed yield and growth indices. On the other hand, under stress condition treated plants with 1400 μM salicylic acid had better performance. It is possible in higher priming levels, plants had more leaf area and because of higher transpiration and rapid loss of storage soil water, they had not enough moisture in grain filling period. Therefore, treatments with lower leaf area had better performance.
    Keywords: Leaf area duration, Leaf area ratio, Net assimilation rate, Priming, Safflower, Salicylic acid
  • A. Arshadi Khamse, M. Almasi, A. Reshad Sedgi, R. Ahmadi Adli Page 105
    To study the effect of conservation tillage on irrigation scheduling and quantitative and qualitative characteristics of spring rapeseed (RGS 003), a split-plot experiment based on randomized complete block design with 3 replications was conducted in sandy-clay-loam soil of East Azerbaijan region. The tillage treatments were: T1: conventional tillage, T2: reduce tillage, T3: no-tillage. The irrigation treatments were irrigation after 25(I1), 50(I2) and 75(I3) percent of moisture depletion in root zone. The water consumption was calculated by measuring soil moisture content in the root zone. Results indicated that, tillage and irrigation treatments had significant effects on grain and oil yield (p<0.01). The interaction effects of these treatments was not significant. Since this experiment was carried out in one year, the effects of conservation tillage were not visible. However, treatment T1I2 resulted in maximum grain and oil yields (1012, 392 kg/ha, respectively) with 7620 m3/hawater consumption was recommendable.
    Keywords: Conservation tillage, Reduced tillage, No, tillage, Irrigation scheduling, Rapeseed yield
  • F. Yeganehpoor, S. Zehtab Salmasi, M. Valizadeh Page 117
    In order to study different times of cultivating and type of medical and cover plants on performance and weed biomass of corn (single cross 504), the experiment was carried out in 2010- 2011 in research farm of the agriculture faculty of university of Tabriz. The experiment was carried out in a factorial arrangement with the base of randomized complete block design in three repetications. The treatments of this experiment included type of medical and cover plant in 4 levels (Clover, hairy vetch, basil and dill) as first factorial and time of cultivating cover and medical plant in tow levels(synchronic cultivation with corn and cultivation 15 days after corn cultivation) as second factorial. The results showed that the ear height, the number of grain row per ear and yield of grain lied under effect of the time of cultivation and the type of cover plants as the highest amount of these traits were seen in treatment of the corn with clover and the lowest amount were seen in the treatment of the corn with dill. Treatment composition of cover plant × the time of cultivation on ear diameter and weight of 100 grain was significant and in both traits, ear diameter and weigh of 100 grain, the treatment of synchronic cultivation of corn with clover and the treatment of dill with 15 days delay in comparison of the cultivation of corn had the highest and lowest amount, respectively. Also, the highest weed biomass was seen in dill treatment with 15 delay than corn cultivation and the lowest amount was seen in synchronic cultivation of clover with corn.
    Keywords: Corn, medical crops, cover crops, yield, weed
  • F. Rastegaripour, M. Sabohi Sabooni Page 127
    Different approaches are used to explain sustainable agriculture. Grey programming is one of the approaches that has been used widely in this field. A new version of this method in the form of Fractional Fuzzy programming with and without multiple goals has been used in different fields. However, this method is not planned in the form of gray programming. In this study, first grey fractional programming is introduced and an application has been shown for cropping pattern in line with sustainable agriculture. Results showed that dry and rain fed wheat area in the region is between (7135/5, 17331/6) and (4702/6, 12687/2) acres, respectively. Also, dry and rain fed barely area are changed between (0, 1232/8) and (1032/3) acres, respectively. Upper bound of alfalfa and sugar beet area in sustainable pattern is 3804/3 and 1854, respectively that is less than the current cropping pattern and would cause profit reduction of the current pattern. Results showed that the sustainability index with respect to nitrate fertilizer in fractional programming case is in the range of grey fractional interval model and has improved than the current pattern. Also, the current area of wheat is in the range of sustainable agriculture.
    Keywords: Fractional programming, Gray fractional programming, Sustainable agriculture, Quchan
  • Gh Dashti, F. Ranjbar, J. Hosseinzad, B. Hayati Page 137
    Removing subsidies of agricultural inputs such as fertilizers and pesticides have been regarded, because of their unintended consequences such as inputs non-optimal usage, increasing of administrative costs and decreasing in economic growth of countries. With regards to producing about 200000 tons onions in Eastern Azerbaijan, this study has been carried out with the aim of evaluating the removing of fertilizer`s subsidies in Tabriz plain. For this subject, necessary data were collected by completion of 200 questionnaires of local farmers in farming crop year of 2008-2009. Data were analyzed by using of quadratic generalized production function approach. The result of fertilizer demand elasticity showed that the price liberalization decreases the fertilizer's usage, but does not make significant effect on its usage. Removal of fertilizer subsidy may cause to reality of its price, so regarding the fertilizer's non-economic usage, this policy can help to decrease in fertilizer's consumption and finally help to production process to be more economic. The results showed that fertilizer is an essential input in the producing of onions in Tabriz plain, and even with the price liberalization policy, farmers did not decrease obviously in fertilizer consumption. Because of its over-optimized usage, removal of subsidy will cause decrease in its use, and finally it could help to more economical of production.
    Keywords: Fertilizer, Input subsidy, Liberalization, Onions, Production function, Tabriz plain
  • S. Porheidar Ghafarbi, Sv Eslami, S. Hassannejad, H. Alizade, G. Zamani Page 149

    There are several methods for weed management which one of them is using allelopathic crops. The present study was conducted to investigate the allelopathic effects of rye on seed germination and also seedling growth of sweet corn and some of it’s important weeds including redroot pigweed, lambsquarters, johnsongrass and wild prosomillet in laboratory and greenhouse, based on randomized complete block design (RCBD) with 4 replications. In the laboratory conditions, the effects of different concentrations of the water extract of rye aboveground parts (0, 2.5, 3.75 and 5.0 gr.100 ml-1 water) and in the greenhouse conditions the effects of aboveground parts biomass (0, 4, 8, 16 and 32 gr of rye biomass per 1 kg soil) on germination and seedling growth indices of sweet corn and it’s major weeds were investigated. Rye aqueous extracts showed a negative effect on germination and seedling growth parameters of them. So that, in laboratory conditions, the seed germination of wild proso, lambsquarters, johnsongrass and redroot pigweed were reduced 84.7, 75, 53.3, and 31 %, respectively in the highest concentration of rye extract compare of control. In contrast, there was not a considerable impact on corresponding indices of sweet corn. Seedling emergence of lambsquarters, johnsongrass, redroot pigweed, and wild proso were reduced 79.8, 75, 72.8, and 68.3 % in 32 gr of rye biomass per 1 kg soil, respectively (in greenhouse conditions). Emergence rate of these weeds was reduced by rye biomass. Lambsquarters and redroot pigweed dry weight and length of root and shoot were reduced significantly by all levels of rye biomass. Finally rye residues have an enormous potential to suppress weed species with no harmful influence on sweet corn.

    Keywords: Allelopathy, Sweet corn, Germination, Growth indices, Rye