فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 0
  • علی اصغر علیلو، حسینعلی فتحی قوشقیه، اسماعیل محمدی صفحه 1

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت تابستانه و تراکم بوته روی متغیرهای مرفولوژیک، فنولوژیک و عملکرد دانه و علوفه هیبریدهای 704، 540 و 500 ذرت، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در شهرستان بناب انجام شد. در این آزمایش فاصله بین ردیف ها 75 سانتی متر و فواصل روی ردیف 12، 15 و 18 سانتی متر بود که به ترتیب تراکم های111000، 89000 و 74000 بوته را در هکتار ایجاد کرد. در این مطالعه بیشترین تعداد ردیف در بلال با 1/18 ردیف به هیبرید 500 تعلق داشت، هیبرید 704 با 4/24 دانه، بالاترین تعداد دانه در ردیف بلال را تولید نمود و از نظر تعداد دانه در بلال اختلاف معنی داری بین هیبریدها ملاحظه نشد. همچنین عملکرد علوفه تر با تولید 1/48 تن در هکتار از هیبرید 704 حاصل شد و هیبرید های 540 و500 به ترتیب با تولید 6/42 و 8/40 تن در هکتار در رتبه های بعدی قرار گرفتند. برتری هیبرید 704 مربوط به تولید بیوماس بالا در واحد بوته بود، به طوری که این هیبرید با تولید 9/118 گرم وزن خشک در بوته اختلاف معنی داری با سایر هیبرید های مورد مطالعه داشت. با افزایش تراکم بوته، عملکرد علوفه در واحد سطح به طور معنی دار افزایش و عملکرد تر تک بوته بطور معنی دار کاهش یافت. بیشترین عملکرد از فاصله روی ردیف 12 سانتی متری، با تولید 3/46 تن در هکتارحاصل شد. بررسی صفات فنولوژیکی نشان داد تنها هیبرید زودرس500 در شرایط آب و هوایی بناب می تواند به مرحله رسیدگی (خمیری شدن دانه) برسد. با توجه به حداکثر بودن کیفیت در این مرحله می توان در صورت تهیه سیلو از هیبرید 500 و در صورت استفاده از علوفه ذرت بصورت تازه از هیبرید دیررس 704 با حداکثر تراکم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تراکم کاشت، ذرت علوفه ای، صفات مرفولوژیکی، عملکرد، کاشت تابستانه و متغیرهای فنولوژیکی
  • اسماعیل محمدی بیلانکوهی، عادل دباغ محمدی نسب صفحه 13

    به منظور بررسی تاثیر تداخل یولاف وحشی بر روی عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم جو بهاره آزمایش گلخانه ای به صورت طرح سری های افزایشی در قالب فاکتوریل و با استفاده از طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه تبریز اجرا شد. تیمارهای مورد استفاده عبارت از چهار سطح تراکم جو زراعی شامل دو، چهار، شش و هشت بوته در گلدان، چهار سطح تراکم یولاف وحشی شامل دو، چهار، شش و هشت بوته در گلدان، دو رقم جو شامل رقم جنوب و کویر و کشت خالص جو و یولاف وحشی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که رقم جنوب در مقایسه با رقم کویر از قدرت تداخلی بیشتری برخوردار است. کلیه تراکم های یولاف وحشی سبب کاهش معنی داری در تعداد دانه در سنبله اصلی، عملکرد بیولوژیک در بوته، عملکرد دانه در بوته و وزن هزاردانه جو در مقایسه با شاهد گردیدند. همچنین تراکم های شش و هشت بوته یولاف وحشی سبب کاهش معنی داری در تعداد پنجه بارور جو شدند. بالاترین مقدار در کلیه صفات ذکر شده در مورد جو زراعی مربوط به تراکم 2:2 (جو جنوب یولاف وحشی) و پایین ترین مقدار مربوط به تراکم 8:8 (جو کویر: یولاف وحشی) بود. میزان افت در تراکمهای دو، چهار، شش و هشت بوته یولاف وحشی در جو زراعی نسبت به شاهد عاری از علف هرز در رابطه با عملکرد دانه جو در بوته برابر با 04/48، 35/53، 65 و 39/70 درصد بود. این نتایج حاکی از آن است که با افزایش تراکم یولاف وحشی کلیه صفات جو زراعی کاهش پیدا می کند، در حالی که رقم جو کویر نسبت به رقم جو جنوب بیشتر تحت تاثیر تداخل یولاف وحشی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تداخل، سری افزایشی، جو بهاره، یولاف وحشی، عملکرد دانه
  • مهرداد یارنیا صفحه 27
    با توجه به اهمیت و فراوانی علف هرز مرغ در مزارع گندم، این بررسی با هدف ارزیابی اثرات آللوپاتیک این علف هرز بر گندم به صورت آزمایش فاکتوریل در سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی، گلخانه ای و مزرعه ای در سال 1387 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل عصاره ی حاصل از اندام های مختلف مرغ در پنج سطح: عصاره ی برگ، ساقه، ریشه و کل گیاه مرغ و آب مقطر به عنوان شاهد، و غلظت های مختلف عصاره ی حاصل از اندام های این علف هرز در چهار سطح: عصاره با غلظت 20، 10، هفت و پنج درصد بود. تیمارهای عصاره منجر به کاهش جوانه زنی و مولفه های آن نسبت به شاهد شد. بیشترین اثر کاهشی بر مولفه های جوانه زنی را عصاره ی ریشه و کل اندام ها داشت. در بررسی گلخانه ای افزایش غلظت عصاره از پنج تا 20 درصد، کاهش معنی داری را در کلیه ی صفات باعث شد. میزان کاهش تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و عملکرد دانه نسبت به شرایط شاهد در تیمار با غلظت 20 درصد به ترتیب 89، 76 و96 درصد بود. در شرایط مزرعه ای اضافه شدن بقایای این علف هرز چه به صورت عصاره و چه به صورت بقایای پودر شده، نتایج حاصل از بررسی گلخانه ای را تایید کرد. عصاره و پودر حاصل از ریشه و کل اندام های گیاهی بیشترین اثرات منفی و عصاره و پودر ساقه و برگ کمترین اثرات منفی را بر گندم گذاشتند. در شرایط مزرعه ای تیمار عصاره ی مرغ 71 درصد و اضافه کردن پودر حاصل از بقایای این علف هرز 81 درصد عملکرد گندم را کاهش داد. دلیل اثر بیشتر بقایا نسبت به اضافه شدن عصاره، احتمالا آزاد سازی تدریجی مواد آللوپاتیک در طول دوره ی رشد و اثرات دراز مدت آنها بر فرآیند رشد و تولید می تواند باشد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، بقایای علف هرز، مرغ، عصاره، گندم
  • محمد سخنور، سید ابوالقاسم محمدی، محمد مقدم واحد، مظفر روستایی صفحه 41
    تنش کمبود آب یکی از عوامل اصلی کاهش دهنده عملکرد گندم در اغلب نقاط جهان می باشد که تولید پایدار آن را دچار مشکل می کند. به منظور مکان یابی ژن(های) کنترل کننده عملکرد دانه و برخی از اجزای آن در گندم نان تحت شرایط دیم و آبیاری تکمیلی، 142 لاین اینبرد نوترکیب حاصل از تلاقی رقم متحمل به خشکی آذر2 و پرمحصول 87Zhong291 تحت شرایط دیم و آبیاری تکمیلی مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد دانه، وزن هزار دانه و تعداد سنبلچه در سنبله بود. چند شکلی والدین با استفاده از نشانگرهای SSR و ISSR بررسی و 24 نشانگر SSR و 16 نشانگر ISSR چند شکل برای تجزیه ها استفاده گردید. تجزیه پیوستگی برای انتساب این نشانگرها به نقشه قبلی جمعیت مشتمل بر 45 نشانگر SSR و AFLP انجام شد. نقشه حاصل دارای طول1310 سانتی مورگان با متوسط فاصله بین دو نشانگر 55/19 سانتی مورگان بود. براساس مکان یابی فاصله ای مرکب، 10 و 18 QTL برای عملکرد دانه به ترتیب در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی مکان-یابی گردید. تعداد QTLهای شناسایی شده برای تعداد سنبلچه در سنبله در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی به ترتیب پنج و نه QTL بود. همچنین چهار QTL در شرایط دیم و نه QTL تحت آبیاری تکمیلی برای وزن هزار دانه شناسایی شد. از QTLهای مکان یابی شده برای وزن هزار دانه و عملکرد دانه به ترتیب دو و چهار QTL در هر دو شرایط پایدار و QTL های بزرگ اثر بودند. برای صفات مورد مطالعه، تعدادی از QTLها مشترک بودند که ممکن است ناشی از پیوستگی ژنی یا اثر پلیوتروپی باشد. در گروه پیوستگی 2، یکی از QTLهای مشترک شناسایی شده برای عملکرد دانه و تعداد سنبلچه در سنبله (26/18 درصد)، و برای عملکرد دانه، تعداد سنبلچه در سنبله و وزن هزار دانه (18/20 درصد) و همچنین QTL مشترک برای تعداد سنبلچه در سنبله و وزن هزار دانه در گروه پیوستگی 3 (9/41 درصد) با تبیین بیش از 15 درصد از تغییرات فنوتیپی این صفات جزو QTLهای بزرگ اثر بودند. برخی از نشانگرهای شناسایی شده دارای پیوستگی شدید با QTLها بودند که می توانند برای غربال ژنوتیپ ها جهت گزینش لاین های متحمل به خشکی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خشکی، گندم، مکان یابی فاصله ای مرکب، نشانگرهای مولکولی
  • محمد احمدی دهج، محمود قاسمنژاد، محسن زواره، محمدعلی شیری صفحه 55

    امروزه کمبود آب آبیاری، وجود بیماری های خاک زی، عملکرد و کیفیت پایین محصول در بسترهای خاکی منجر به توسعه سیستم های هیدروپونیک گردیده است. در این پژوهش، تاثیر پنج بستر کشت مختلف شامل ضایعات چای، نسبت های حجمی ضایعات چای: زئولیت (1:3)، ضایعات چای: زئولیت (1:1)، ضایعات چای: زئولیت (3:1) و زئولیت: پرلیت (2:1) به عنوان بستر کشت بدون خاک بر رشد و کیفیت میوه گوجه فرنگی رقم’ گاوریش‘ بررسی گردید. نتایج نشان داد که نوع بستر بر ارتفاع ساقه و طول ریشه و نیز خصوصیات کیفی میوه از جمله سفتی بافت، ویتامین ث، میزان فنل کل و ظرفیت آنتی-اکسیدانی گوجه فرنگی تاثیر معنی داری داشته است. بالعکس، قطر ساقه، تعداد میوه و رنگ میوه ها تحت تاثیر نوع بستر قرار نگرفت. با افزایش حجم ضایعات چای به زئولیت طول ریشه و ارتفاع ساقه کاهش یافته به طوری که بیشترین ارتفاع گیاه در بستر زئولیت (2:1) پرلیت بدست آمد. همچنین همبستگی مثبتی بین میزان فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه ها مشاهده شد. بنابراین، نتایج نشان داد که ضایعات چای به تنهایی یا همراه با زئولیت می تواند بستر مناسبی برای کشت گوجه فرنگی باشد.

    کلیدواژگان: زئولیت، ضایعات چای، گوجه فرنگی، کشت بدون خاک، کیفیت میوه
  • آیسان قاسم زاده، نعمت سخندان بشیر، رضا خاک ور صفحه 67

    ویروس وای سیب زمینی (Potato virus Y، PVY) مهم ترین ویروس آلوده-کننده ی مزارع بادمجانیان در سراسر جهان می باشد. به منظور ردیابی پوتی ویروس ها در مزارع گیاهان خانواده ی بادمجانیان استان آذربایجان شرقی و اردبیل تعداد 112 نمونه ی گیاهی با علایم موزاییک، ابلقی و زردی جمع آوری و بعد از بررسی با آغازگر های عمومی جنس پوتی ویروس، تعداد 23 نمونه آلوده تشخیص داده شدند. از بین نمونه های آلوده، نمونه هایی با علایم موزاییک و زردی به منظور ردیابی ویروس PVY همسانه سازی و تعیین ترادف گردیدند و در نهایت یکی از جدایه های مورد بررسی به عنوان PVY شناخته شد. برای تعیین جایگاه تاکسونومیک جدایه ی ایرانی، این جدایه با توالی های 165 جدایه ی دیگر موجود در بانک اطلاعات ژنی همردیف سازی و مقایسه شدند. آنالیز فیلوژنتیک نشان داد که جدایه های مقایسه شده در 5 گروه قرار می گیرند و جدایه ی ایرانی همراه با جدایه های آمریکا، کانادا، انگلستان، چین، سوریه، فرانسه و لهستان در گروه یک قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، ویروس وای سیب زمینی، پوتی ویروس، آغازگرهای عمومی
  • علی نصرالله زاده اصل، علی چاوشقلی، ابراهیم ولیزادگان، رضا ولیلو، وحید نصرالله زاده اصل صفحه 75

    در راستای تحقق کشاورزی پایدار آزمای ی به صورت کشت مخلوط آفتابگردان و لوبیا چیتی به روش افزایشی در سال زراعی 1387 در منطقه چاوشقلی واقع در 10 کیلومتری جنوب غربی شهرستان خوی اجرا گردید. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل 8 تیمار کشت مخلوط افزایشی (آفتابگردان با تراکم 4 بوته در متر مربع + لوبیا چیتی به ترتیب با تراکم های چهار، هشت، 12، 16، 20، 24، 28 و 32 بوته در متر مربع)، همراه با یک تیمار کشت خالص آفتابگردان با تراکم چهار بوته در متر مربع و یک تیمار کشت خالص لوبیا چیتی با تراکم 40 بوته در متر مربع بودند. نتایج نشان دادند که در آفتابگردان اثر کشت مخلوط روی ارتفاع بوته، قطر طبق، تعداد دانه در طبق و عملکرد دانه در واحد سطح کشت معنی دار بود. بیشترین قطر طبق، تعداد دانه در طبق و عملکرد دانه در واحد سطح کشت در تیمار کشت خالص آفتابگردان مشاهده شد. در لوبیا چیتی نیز بیشترین ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، تعداد انشعاب در بوته، تعداد نیام در بوته، عملکرد دانه در بوته در حالت کشت مخلوط و در تیمار 3S = کشت مخلوط 100 درصد آفتابگردان (چهار بوته در متر مربع) + 10 درصد لوبیا چیتی (چهار بوته در متر مربع) و بیشترین عملکرد دانه در واحد سطح کشت نیز در تیمار کشت خالص لوبیا چیتی مشاهده شد. بالاترین LER به مقدار 353/1 به تیمار7S، کشت مخلوط 100 درصد آفتابگردان (چهار بوته در متر مربع) + 50 درصد لوبیا چیتی (20 بوته در متر مربع) تعلق داشت در نتیجه این ترکیب مخلوط با کارایی بیشتری از منابع محیطی استفاده کرده و جهت کشت قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، کشت مخلوط، لوبیا چیتی، عملکرد و نسبت برابری زمین
  • سعیده مددی بناب، سعید زهتاب سلماسی، کاظم قاسمی گلعذانی صفحه 91

    به منظور بررسی اثر تیمارهای آبیاری و کود نیتروژنی بر خصوصیات مورفولوژیک و اسانس شوید، پژوهشی در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سطوح آبی در سه سطح (70، 100و 130 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و فاکتور فرعی شامل چهار سطح کود نیتروژنی (0، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) انتخاب شد. نتایج نشان داد که تاثیر تیمارهای آبیاری روی تعداد شاخه ثانویه، وزن ساقه و همچنین اثر مقدار کود نیتروژنی روی صفات قطر ساقه و وزن گل معنی دار بود. بیشترین تعداد شاخه ثانویه و وزن ساقه بترتیب مربوط به تیمارهای 130 میلی متر تبخیر از تشتک و شاهد بود. بیشترین قطر ساقه به ترتیب با مصرف 120 و 80 کیلوگرم در هکتار نیتروژن حاصل شد. تیمار آبیاری پس از 130 میلی متر تبخیر از تشتک و کود 80 کیلوگرم در هکتار و تیمار آبیاری شاهد و کود شاهد به ترتیب بیشترین و کمترین وزن گل را نشان داد. تیمار شاهد آبیاری، بیشترین درصد اسانس را داشت. کاربرد 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن برای دستیابی به حداکثر درصد اسانس با کاربرد کمترین میزان کود شیمیایی موثر است. ضمنا با عنایت به اینکه کاهش مصرف آب از 70 به 130 میلی متر تبخیر از تشتک، تاثیری روی عملکرد اسانس نداشته است، لذا می توان به تولید اسانس کافی از این گیاه با کاهش مصرف آب آبیاری امیدوار بود.

    کلیدواژگان: آبیاری، شوید، صفات مورفولوژیکی، عملکرد اسانس، نیتروژن
  • عباس یداللهی، رضا شاه حسینی، عباس شمس، حسین خسروی صفحه 101
    و مثل (صدقات) کسانی که اموال خویش را برای طلب خشنودی خدا و استواری روحشان انفاق می کنند، همچون مثل باغی است که بر فراز پشته ای (بلندی، ناهمواری) قرار دارد (که اگر) رگباری بر آن برسد، دو چندان محصول برآورد و اگر رگباری هم بر آن نرسد (باران ریزی) برای آن بس است) و خداوند) به آنچه انجام می دهید بیناست (بقره، 265). با توجه به کوهستانی و ناهمواربودن کشور و پراکنش نامناسب بارندگی، تخمین زده می شود حدود 65 درصد بارش ها در کشور به علت استفاده از شیوه های سنتی آبیاری هدر می رود. شرایط اقلیمی و توپوگرافی ایران از مهم ترین کارمایه ها برای توسعه باغات است. به دلیل اهمیت تامین آب برای درختان میوه و محدودیت منابع آب، در سیستم کشت دیم استفاده از روش هایی که به طور طبیعی از بارندگی موجود حداکثر بهره برداری را می نمایند بسیار حائز اهمیت هستند. در سیستم کشت دیم با توجه به بارندگی و آبیاری محدود، یکی از نقاط کلیدی در مدیریت باغ، افزایش حفظ توانایی خاک در نگهداری آب جذب شده می باشد. در نتیجه در این روش، هدف اصلی مدیریت نزولات آسمانی در جهت کاهش تبخیر و تعرق و افزایش راندمان جذب آب توسط گیاه می باشد. بیشتر منابع علمی موجود در کشور ترجمه هایی از کتب دانشگاه های اروپا و امریکا هستند که شرایط کاملا متفاوتی با اقلیم کشور ما دارند و عدم توجه به این موضوع باعث خسارت های هنگفت به صنعت کشاورزی مملکت شده است. در حالیکه توجه به قرآن کریم به عنوان یک رفرنس جهان شمول و همیشه روزآمد می تواند مشکلات عدیده کشاورزی پایدار را کاهش دهد. به عنوان مثال مطابق نص صریح آیات الهی با انتخاب صحیح محل کشت، انتخاب گونه های مقاوم یا متحمل به خشکی (زیتون، انجیر، انگور و میوه های خشک) و استفاده بهینه از آب باران، می توان در مکان های شیب دار کم بازده اقدام به کشت باغ به صورت دیم نمود. لذا این تحقیق با هدف آشنایی با مفاهیم کشاورزی پایدار در قرآن کریم با استفاده از تکنیک Grounded Theory انجام شد.
    کلیدواژگان: آبیاری، کشت دیم، کارایی مصرف آب، کشاورزی پایدار، کشاورزی قرآنی
  • مهدی رشتبری، حسینعلی علیخانی صفحه 113
    به منظور بررسی تاثیر و کارایی کمپوست زباله شهری و ورمی کمپوست بر روی خصوصیات مورفو-فیزیولوژیکی و عملکرد کلزا در شرایط تنش خشکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارها عبارت از آبیاری در سه سطح شامل: آبیاری نرمال (FC 75/0)، تنش متوسط (FC 55/0) و تنش شدید (FC 35/0)، و ترکیب کود زیستی در پنج سطح شامل: عدم کاربرد کود زیستی (شاهد)، کاربرد دو و چهار درصد کمپوست زباله شهری و کاربرد دو و چهار درصد ورمی کمپوست بودند. نتایج نشان دادند که اثر سطوح آبیاری و کود زیستی روی کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود، همچنین اثر متقابل آبیاری در کود زیستی نیز برای تمام صفات به جز صفات نسبت سطح برگ و درصد نیتروژن گیاه معنی دار گشت. نتایج مقایسه میانگین نیز نشان داد که تنش ملایم و شدید باعث کاهش رشد، درصد نیتروژن اندام هوایی، شاخص کلروفیل (SPAD)، محتوی نسبی آب و عملکرد دانه کلزا نسبت به آبیاری نرمال گشت. کاربرد چهار درصد ورمی کمپوست در شرایط آبیاری نرمال، تنش ملایم و شدید باعث افزایش رشد، زیست توده و عملکرد گیاه کلزا در مقایسه با سایر تیمارهای کود زیستی گشت و در کل نیز کاربرد تیمار ورمی کمپوست نسبت به کمپوست از مزیت نسبی بیشتری در افزایش عملکرد کلزا برخوردار بود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، کمپوست، صفات مورفو، فیزیولوژیکی، ورمی کمپوست
  • اسماعیل قلی نژاد، امیر آیینه بند، عبدالله حسن زاده قورت تپه، قربان نورمحمدی، ایرج برنوسی صفحه 129

    به منظور بررسی تاثیر تنش کمبود آب، مقادیر متفاوت نیتروژن و تراکم بوته بر عملکرد دانه، درصد و عملکرد روغن دانه، سرعت و دوره پر شدن دانه آزمایشی در طی دو سال 1388-1386 در ایستگاه تحقیقات ساعتلوی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی به صورت کرت های دو بارخرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. آبیاری در سه سطح مطلوب (I1)، تنش ملایم (I2) و تنش شدید خشکی (I3) به عنوان فاکتور اصلی، سه سطح نیتروژن مصرفی (100، 160 و 220 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص از منبع اوره) به عنوان فاکتور فرعی و تراکم بوته با سه سطح 55500، 66000 و 83300 بوته در هکتار انتخاب شدند. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که تاثیر تنش خشکی، نیتروژن و تراکم بوته بر صفات مورد مطالعه معنی دار بود. آبیاری بعد از 90 درصد تبخیر آب قابل استفاده گیاه در مقایسه با تیمار آبیاری مطلوب عملکرد دانه را 60 درصد کاهش داد. با افزایش مصرف نیتروژن و تراکم بوته عملکرد دانه افزایش یافت. با افزایش شدت تنش خشکی طول دوره پر شدن بذر، درصد و عملکرد روغن و عملکرد نیتروژن کاهش یافت ولی صفات درصد نیتروژن دانه و سرعت پر شدن بذر افزایش یافت. با افزایش نیتروژن در سطوح مختلف آبیاری، عملکرد روغن و درصد نیتروژن دانه افزایش یافت همچنین در هر سطح نیتروژن با افزایش تراکم بوته درصد روغن افزایش ولی درصد نیتروژن دانه کاهش یافت. تاثیر اثر برهمکنش تیمارها بر سرعت پر شدن دانه و طول دوره پر شدن دانه معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: کمبود آب، عملکرد دانه، عملکرد روغن، سرعت و طول دوره پر شدن دانه
  • رویا منافی، اسدالله بابای اهری *، مهدی ارزنلو، مصطفی ولیزاده صفحه 145

    پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه فرنگی ناشی از قارچ oxysporum Fusarium با دو فرم مخصوص F. o. f. sp. lycopersici و F. o. f. sp. radicis – lycopersici از مهم ترین بیماری های این گیاه می باشد. به کارگیری ارقام مقاوم و رعایت تناوب چند ساله از روش های کنترل این بیماری می باشد. از سویی استراتژی کنترل زیستی این بیماری با استفاده از میکروارگانیسم های آنتاگونیست نیز توسط محققین به کار رفته است. در این پژوهش میزان مقاومت ارقام رایج کشت گوجه فرنگی در گلخانه های استان آذربایجان شرقی شامل سه رقم ارگون، دانفیلد و کلوز،در مقابل دو جدایه مرجع Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (004) و Fusarium oxysporum f. sp. radicis – lycopersici (C142) و یک جدایه محلی Fusarium oxysporum مورد بررسی قرار گرفت. همچنین واکنش ارقام با محاسبه درصد علایم بیماری ونیز ارزیابی متغیرهائی مانند وزن تر و خشک اندام های هوائی، وزن تر و خشک ریشه ها و ارتفاع بوته ها ارزیابی شد. بر این اساس رقم دانفیلد به عنوان حساسترین رقم و جدایه F. o. f. sp. radicis – lycopersici به عنوان بیماریزاترین جدایه مشخص شد. در مرحله بعد کنترل زیستی بیماری با به کارگیری حساس ترین رقم و بیماری زاترین جدایه در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای با استفاده از میکروارگانیسم های قارچی و باکتریائی انجام گرفت. میکروارگانیسم های قارچی و باکتریائی به کار گرفته شده در این تحقیق شامل دو جدایه از قارچ T22 Trichoderma harzianum و یک جدایه از باکتری Pseudomonas fluorescens بودند. نتایج بررسی اثر آنتاگونیستی با استفاده از روش کشت متقابل نشان داد که کاربرد جدایهT22 تهیه شده از موسسه تحقیقات گیاهپزشکی ایران و T22 جدا شده از محصول تجاری تریانوم – پی و باکتری Pseudomonas fluorescens به ترتیب 42/48 و 21/41 و 08/33 درصد، رشد قارچ بیمارگر را در مقایسه با شاهد کاهش می دهند. در بررسی های گلخانه ای نیز استفاده از جدایه های T. harzianum در مقایسه با شاهد بیشترین اثرات کنترلی را در سطح احتمال 1 و 5 درصد نشان دادند، به طوری که این جدایه ها باعث شدند کمترین کاهش وزن تر و خشک اندام های هوائی و ریشه های بوته های گوجه فرنگی آلوده به بیماری پژمردگی فوزاریومی نسبت به شاهد اتفاق افتد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی طوقه و ریشه، کنترل بیولوژیک، گوجه فرنگی Pseudomonas fluorescens و Trichoderma
|
  • Aa Aliloo, H. Fathi Goshgye, E. Mohammadi Page 1

    In order to investigate the effect of sowing date and plant density on morphology, phenology and yield variables of 704, 540 and 500 maize hybrids, a factorial experiment was carried out based on complete randomized block design with four replications. In this research, row space was fixed at 75cm and inter row spacing was 12, 15 and 18cm that create 111500, 89000 and 74000 plants per hectare, respectively. In this study, the highest number of kernel rows per ear, with 18. rows, was obtained by hybrid 500. Whereas, the highest number of kernels per row, with 24.4 kernels, was produced by hybrid 704. But, among studied hybrids, the number of kernel per ear was not significant. The results also showed that the highest forage yield, with 48.1 ton per hectare, was obtained by hybrid 704 and hybrids 540 and 500 with 42.6 and 40.8 ton forage yield per hectare ranked next, respectively. High performance of hybrid 704 depends on its high biomass production so that the dry weight of hybrid 704 was 118.9 gram per plant that had significantly differences compared to other hybrids. With increasing of plant density, forage yield per plant was decreased significantly and forage yield per unit area was increased. The highest forage yield per unit area, with 46.3 ton per hectare, was acquired from 12cm row spacing. The study of phonological traits demonstrated that in Bonab region only hybrid 500 could reach to maturity stage (dough stage) for harvest. With respect to high quality of maize forage for silage at dough stage, the hybrid 500 for is suitable and if the purpose is grazing, sown of hybrid 704 with highest density is recommended.

    Keywords: Forage maize, Planting date, Plant density, Morphology, Phenology, Yield variables
  • I. Mohammadi Bilankoohi, A. Dabbagh Mohammadi Nasab Page 13

    In order to study the effects and the interference of wild oat over two varieties of spring barley, a greenhouse experiment was conducted in Tabriz University. Experimental designe was complete randomized design with three replications based on factorial experiment. The treatments were four density of the barley including 2, 4, 6 and 8 plants per pot, four density of the wild oat including 2, 4, 6 and 8 plants per pot and two barley varieties (Joonob and Kavir). For all densities of barley and wild oat, one pot was considered as control (monoculture of barley and wild oat). The results indicated that, Jonob variety was superior than the Kavir. The wild oat interference decreased the number of seeds in the primary spike, biological seed yield per plant and one 1000 seeds weight in compare with control. The 6 and 8 densities of wild oat decreased number of tiller in barely in compare with control. The highest amount in whole attributes in barely related to 2:2 (Joonob barely: wild oat) and the lowest amount related to 8:8 (Kavir barely:wild oat). Reducing rate in 2, 4, 6 and 8 densities of wild oat in barely in compare with control in seed yield of barely was equal 48.04, 53.35, 65 and 70.39 percent. This results showed that with increasing of wild oat density whole attributes of barely reduced, while Kavir was more sensitive than Joonob against wild oat.

    Keywords: additive series, grain yield, interference, spring barely, wild oat
  • M. Yarnia Page 27
    With regards to the importance and frequency of bermuda-grass (Cynodon dactylon L.) in wheat fields an experiment was conducted using factorial design in three replicates to evaluate allelopathic effects of different parts extract and residues of bermuda-grass in different concentrations on wh eat germination and yield in 2008. Five levels of organ extracts as control, leaf, shoot, root and intact plant extract of bermuda-grass in four concentrations as 20, 10, 7, and 5 % were used. All extracts decreased germination and its components in wheat. The highest decreasing effect was belonged to the root and intact plant extract. In glasshouse, increasing extract concentration from 5 to 20% decreased all attributes significantly. Decrease in seed number per plant, 100-kernel weight and yield in 20% was 89, 769 and 96% less than control, respectively. Field trial confirmed glasshouse results. Generally, root and intact plant extract and residual had higher growth restriction than shoot and leaf residuals and extract on wheat attributes. In field condition, applying bermuda-grass extract decreased 71% and residual 81% of wheat yield. It may be depends on gradual leaching of allelochemicals from residuals of bermuda-grass in growth period that affect growth and yield of wheat.
    Keywords: Allelopathic, Cynodon dactylon L., Extract, Residues, Wheat
  • M. Sokhanvar, Sa Mohammadi, M. Moghadam Vahed, M. Rostaei Page 41
    Water deficit stress is one of the most important abiotic stress reducing wheat yield world wise which affect its sustainable production. To map gene(s) controlling drought tolerance related traits in wheat, 142 recombinant inbred lines derived from a cross between Azar2 (drought tolerant) and 87zhong291 (high yielding) was evaluated under rainfed and supplementary irrigation conditions. The measured traits were grain yield, 1000 grain weight and number of spikelet per spike. Parental polymorphism was assessed using SSR and ISSR markers and 24 SSR marker and 16 ISSR polymorphic markers were used for analysis. Linkage analysis was performed to assign these markers to the population linkage map consisted of 45 SSR and AFLP markers. The linkage map span 1310 cM of wheat genome with 19.55 cM distance between two neighboring markers. Based on composite interval mapping, 10 and 18 QTLs were identified for grain yield, under rainfed and supplementary irrigation conditions, respectively. Under rainfed and supplementary irrigation, five and nine QTLs were mapped for number of spikelet per spike. For 1000 grain weight, four QTLs under rainfed condition and nine QTLs under supplementary irrigation were detected. Two and four QTLs detected for grain yield and 1000 grain weight, respectively, were stable under both conditions. For the studied traits, number of common QTLs were identified which could be due to gene linkage or pleiotropic gene effect. The common QTLs for grain yield and number of spikelet per spike (18.26%) as well as for grain yield, number spikelet per spike and 1000 grain weight on linkage group 2 and the common QTL for number spikelet per spike and 1000 grain weight on linkage group 3 with determining more 15% of these trait phenotypic variance were identified as major QTLs. Some of the markers were tightly linked to the QTLs which could be used for selection of drought tolerant lines.
    Keywords: Composite interval mapping, Drought, Molecular markers, Wheat
  • M. Ahmadi Dahaj, M. Ghesemnezhad, M. Zavareh, Ma Shiri Page 55

    Recently, water deficiency, existence of soil-borne pathogens and low fruit yield and quality which produced in soil culture systems lead to develop hydroponic systems. In the present study, effect of five different growing media including tea waste, tea waste + zeolite (1:1), tea waste + zeolite (3:1), tea waste + zeolite (1:3), zeolite + perlite (1:2) (v/v) as a soilless growing media on tomato (Lycopersicon esculentum, cv. gavrish) growth and fruit quality was investigated. The results showed that the kind of growing media have significantly affected on stem height, root length and fruits quality characteristics such as firmness, vitamin C, total phenol and antioxidant capacity of tomato. Conversely, stem diameter, fruit numbers and fruits color value was unaffected by growing media. With increasing tea waste to zeolite ratio, stem height and root length decreased, as the most stem height was found in zeolite: perlite (1:2) medium. Moreover, positive correlation between total phenol and antioxidant capacity of fruits was observed. Overall, the results showed that using tea waste alone or incorporation with zeolite can be a suitable medium for growing tomato.

    Keywords: Fruit quality, Soilless culture, Tea waste, Tomato, Zeolite
  • A. Ghasemzadeh, N. Sokhandanbashir, R. Khakvar Page 67

    Potato virus Y (PVY) is the most important virus that infects Solanaceae family worldwide. In order to detect potyviruses from Solanaceae in East Azarbaijan and Ardabil provinces, 112 samples with mosaic, mottling and yellowing symptoms were collected. Then, the samples were checked by Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) with Potyvirus universal primers which ended up in detection of the virus from 23 samples. In order to identify PVY, some of these samples with mosaic and yellowing symptoms were selected for cloning and sequencing. Finaly one of them was recognized as PVY. For determination of taxonomic position of PVY isolate from Iran, the sequence data from Iranian PVY was aligned and compared with the related 165 isolates from GeneBank. Results of phylogenetic analyses showed that PVY isolates were grouped in 5 clusters wherein the Iranian PVY isolate was placed in cluster 1 together with isolates from America, Canada, Syria, France, England, China and Poland.

    Keywords: Potato, Potato virus Y, Potyvirus, Universal primers
  • A. Nasrollahzadeh Asl, A. Chavoshgoli, Evalizadegan, R. Valiloo, V. Nasrollahzadeh Asl Page 75

    In order to achieve sustainable agricultural systems, a field experiment was conducted at chavoshgoli region; 10 Km south-west of khoy city in 2007, as monocropping and intercropping of sunflower and pinto bean in additive method. The experiment carried out using randomized complete block design with three replications and 10 treatments. The treatments were as follows: Eight treatments of additive intercropping (with densities of 4 plants/m2 for sunflower and 4; 8; 12; 16; 20; 24; 28 and 32 plants/m2 for pinto bean), one sole cropping of sunflower (4 plants/m2) and one sole cropping of pinto bean (40 plants/m2). For sunflower, the results showed that the effect of intercropping was significant on plant height; diameter of head; number of seed per head and grain yield. The maximum diameter of head; number of seed in head and seed yield per unit were obtained from sole cropping of Sunflower. For pinto bean the maximum plant height; number of leaves and branches per plant; number of pods per plant; grain yield per plant were obtained from S3 treatment (sunflower with density of 4 plants/m2 + pinto bean with density of 4 plants/m2) and Maximum grain yield per unit was obtained from sole cropping treatment of pinto bean. The maximum LER (1.353) was obtained for S7 treatment (sunflower with density of 4 plants/m2 + pinto bean with density of 20 plants/m2). We can infer that these two crops have used more environmental resources and this treatment (S7) was, therefore recommended at the best intercropping pattern in this experiment.

    Keywords: Intercropping, Pinto bean, Sunflower, Yield, LER
  • S. Madadi Bonab, S. Zehtab Salmasi, K. Ghassemi Golezani Page 91

    In order to investigate the effect of irrigation and nitrogen fertilizer on morphological characteristics and essential oil percentage and yield of dill, this research was performed in 1389 in Agricultural Research Farm of the University of Tabriz. The experiment was carried out as split plot based on randomized complete block design with three replications. Irrigation treatments (irrigation after 70, 100, 130 mm evaporation from class A pan) and nitrogen levels (0, 40, 80, 120 kg/ha) were allocated to main and sub-plots, respectively. The results showed that the irrigation treatments had significant effect on secondary branches number, stem weight. Although stem diameter and flower weight was affected significantly by nitrogen fertilizer amounts. Maximum number of secondary branches and stem weight were observed in irrigation after 130 mm evaporation from class A pan) and control treatments respectively. Largest stem diameter were obtained by 120 and 80 kgN/ha respectively. Irrigation after 130 mm evaporation and 80kgN/ha and irrigation after 70 mm evaporation and 0kgN/ha produced the highest and lowest flower weight, respectively. The highest essential oil percentage obtained from irrigation after 70 mm evaporation. As there was a positive relationship between flower yield and essential oil percentage, for producing the highest essential oil percentage, application of 40 kg/ha nitrogen is suitable. So reducing water supply from 70 to 130 mm evaporation had no significant effect on essential oil yield, it seems that produce the higher essential oil content from dill, is possible with remarkable decreasing of water consumption.

    Keywords: Anethum graveolens, Essential oil yield, Irrigation, Morphological characteristic, Nitrogen
  • A. Yadollah, R. Shahhosseini, A. Sahms, H. Khosravi Page 101
    Those who give their wealth for the satisfaction of God and his mental stability are like to the garden that is located on the stack. If fall rains thoroughly, its fruit will double and little rain is sufficient for it and Allah has knowledge of all the things you (Baghareh, 265). Because of Iran is mountainous and rugged and rainfall is Sporadic, Waste about 56% of rainfall Because of traditional irrigation. Iran's climate and topography, Is suitable for the development of gardens. Because of importance of providing water for fruit trees and limited water, are important, in Dryland systems using methods that exploit the maximum available rainfall naturally, are very important. Because there is limited rainfall and irrigation in dryland, one of the critical points in the garden management, is keep increasing of Soils water uptake. Therefore, the main purpose is to manage rainfall in this way, is evapotranspiration loss and increasing efficiency of water uptake by plant. More Scientific references in our country are books that translated from universities in Europe and America that Have a different climate conditions with our country.And not considering this issue has much damaged to agriculture industry of Iran.Whereas according to the Goran, as a universal reference and always updated, can reduce problem of sustainable agriculture. For example, according to the Quran can be established dry garden in steep places, with selecting the correct location cultivation, selection of species resistant or tolerant and drought (Olives, Figs, Grapes and Dried Fruits) and the optimum use of rainwater.
    Keywords: Irrigation, Dry farming, Water use efficiency, Sustainable agriculture, Agriculture in
  • M. Rashtbari, Ha Alikhani Page 113
    In order to study the effect and efficiency of municipal solid waste compost and vermicompost on morpho-physiological properties and yield of canola under drought stress conditions, an experiment was conducted as factorial arrangement based on randomized complete block design with four replications. Treatments consisted of three levels of irrigation, including: normal irrigation (0.75 FC), mild stress (0.55 FC) and severe stress (0.35 FC), and biofertilizer combination in five levels including: non-application of biofertilizer (control), application of municipal solid waste compost at two and four percent levels and application of vermicompost at two and four percent. Results showed that the effect of irrigation and biofertilizer levels in all traits was significant. The interaction of irrigation and biofertilizer had significantly affected on all traits except leaf area ratio and plant nitrogen percent. The results of mean comparison indicated that the mild and severe stress significantly reduced growth, nitrogen percentage, SPAD index, leaf relative water content and grain yield of canola compared to normal irrigation. Application of four percent vermicompost was resulted increase growth, biomass and yield of canola under normal irrigation, mild and severe drought stress compared to other biofertilizer treatments, and in generally, the efficiency of vermicompost in increase canola yield was more than waste compost.
    Keywords: Compost, Morpho, physiological properties, Vermicompost, Water stress
  • E. Gholinezhad, A. Aynaband, A. Hassanzade Ghorthapeh, G. Noormohamadi, I. Bernousi Page 129

    In order to evaluate the effects of drought stress, nitrogen application, and plant density on grain yield, oil and grain filling of sunflower (Hybrid Iroflor) a field experiment was carried out in the Agricultural and Natural Resources Research Center of West Azarbaijan province, Urmia, Iran during 2010-2011 growth seasons. A split-split-plot experiment was conducted based on Complete Blocks Design (RCBD) with three replications. The main factor was consisted of irrigation treatments, including optimum irrigation, moderate stress and severe stress where irrigation was done after depleting of 50%, 70% and 90% of available soil water, respectively. Three nitrogen levels consisting of 100, 160 and 220 kg N ha-1 were considered as sub plots and sub – sub plots were three plant densities of 55500, 66600 and 83300 plants ha-1. Combined data analysis of variance showed that the effect of drought stress, nitrogen and plant densities on measured traits were statistical significant differences (P≤0.01). Intense of drought stress reduced 60% of grain yield than optimum conditions. By increasing nitrogen application grain yield was increased. There were positive response of grain yield at plant densities. By increasing intensity of drought stress, oil percent, grain yield and nitrogen percent were decreased, but grain nitrogen percent and rapidity of grain filling increased. Interaction between irrigation and nitrogen levels on most traits was significant and with theirs increasing grain nitrogen percent and oil yield increased. By increasing plant densities, oil grain percent was increased but nitrogen grain percent decreased. Interaction of treatments on rapidity and period of grain filing were not significant.

    Keywords: Drought stress, Rapidity, period of grain filing, Grain, oil yield
  • R. Manafi Dizaji, A. Babay Ahari, M. Arzanlou, M. Valizadeh Page 145

    Tomato crown and root rot caused by Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici and Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, is one of the most important disease of this crop. The disease control is mainly achieved by the use of resistant cultivars and crop rotation. Biological control is considered as a potential alternative strategy for disease management. In present study, resistance of common tomato cultivars namely Ergon, Daehnfild, Clause grown in green houses in East Aazrabayjan province were evaluated. For this purpose, three Fusarium isolates including two reference isolates (F. oxysporum f. sp. radicis-lycopersici and F. oxysporum f. sp. lycopersici) and a highly virulent local isolate of F. oxysporum were used. Resistance of cultivars was assessed based on different factors such as disease percentage, wet and dry weight of foliage, wet and dry weight of roots and the height of each plant. Based on our results, Daehnfild showed highest degree of susceptibility and F. oxysporum f. sp. radicis-lycopersici showed the highest degree of pathogenicity. Biological control of disease was evaluated by using the most virulent isolate of Fusarium and the most susceptible tomato cultivar. Two isolates of Trichoderma harzianu (Strain T22 isolated from TRIANUM-P and the second was obtained from Iranian Institute of Plant Protection)and single strains of Pseudomonas fluorescens (CHAO) were evaluated for antagonistic potential against causal fungus of this disease in laboratory and greenhouse conditions. Our results based on laboratory experiments showed that T.harzianum recovered from commercial biological control product (TRIANUM-P), together with P. fluorescens (CHAO) showed the highest degree of control in compare with control. But the greenhouse experiments revealed that the second isolate of T. harzianum showed the highest degree of control in compare with control.

    Keywords: Fusarium wilt, Biocontrol, Tomato, Trichoderma harzianum, Pseudomonas flurescence