فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1392)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/04
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زین العابدین شم آبادی* صفحه 1
    به منظور بررسی اثر خاک ورزی حفاظتی بر حفظ رطوبت خاک و عملکرد آفتابگردان در منطقه دیم کالپوش شاهرود آزمایشی بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار در چهار تکرار در تناوب آفتابگردان- گندم-آیش-آفتابگردان اجرا شد. تیمارهای خاک ورزی شامل شخم با گاوآهن قلمی در بهار، شخم با گاوآهن برگرداندار،کم خاک ورزی با دیسک در بهار، شخم با گاوآهن بشقابی و شخم با گاوآهن قلمی در پاییز بودند. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که از نظر رطوبت خاک در عمق 20-5 سانتی متری خاک و عملکرد آفتابگردان، بین تیمارها اختلاف معنی دار (در سطح 5درصد) وجود داشت. گاوآهن قلمی و برگرداندار به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار رطوبت وزنی و عملکرد را داشتند.از نظر شاخص برگردانی خاک بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی دار (در سطح 1درصد) وجود داشت، تیمار گاوآهن برگرداندار و قلمی به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار برگردانی خاک را دارا بودند. بین تیمارهای مختلف از نظر کربن آلی خاک در عمق 15-0 سانتی متری خاک اختلاف معنی دار وجود نداشت. نتایج نشان می دهد که مقدار کربن آلی در تیمارهای کم خاک ورزی نسبت به گاوآهن برگرداندار و بشقابی بیشتر بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که کم خاک ورزی (به دلیل عدم برگردانی بقایا و حفظ آن در لایه سطحی خاک) موجب بهبود مواد آلی خاک، حفظ رطوبت خاک و افزایش عملکرد آفتابگردان می شود. بنابراین شخم با گاوآهن قلمی می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای گاوآهن برگرداندار توصیه شود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، خاک ورزی، رطوبت خاک، عملکرد دانه
  • حسین کاظمی*، زین العابدین طهماسبی سروستانی، بهنام کامکار، شعبان شتایی، سهراب صادقی صفحه 9
    با مطالعات بوم شناختی می توان پتانسیل محیطی را در مناطق مختلف مشخص و از آنها حداکثر بهره برداری را نمود. به منظور پهنه بندی زراعی-بوم شناختی اراضی کشاورزی کنونی استان گلستان برای کشت سویا، از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) و فرایند سلسله مراتب تحلیلی (AHP) استفاده شد. بدین منظور ابتدا نیازهای زراعی-بوم شناختی سویا با استفاده از منابع علمی موجود تعیین، درجه بندی و سپس نقشه های موضوعی مورد نیاز تهیه شدند. متغیرهای محیطی مورد مطالعه دمای متوسط، دمای کمینه، دمای بیشینه، بارش، شیب، جهات شیب، ارتفاع از سطح دریا، ماده آلی، شوری، بافت، pH، میزان نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، روی و پتانسیل آب زیرزمینی و سطحی می باشد. طبقه بندی و رتبه بندی هر لایه با توجه به روش محدودیت ساده در 4 طبقه صورت گرفت. از فرآیند سلسله مراتب تحلیلی برای تعیین وزن معیارها از طریق تجزیه و تحلیل پرسش نامه هایAHP، استفاده شد. لایه های رقومی عوامل محیطی در محیط GIS پس از اختصاص وزن AHP مختص به هر لایه، روی هم گذاری و تلفیق شدند. سپس پهنه بندی اراضی در چهار طبقه بسیار مستعد، مستعد، نیمه مستعد و غیر مستعد انجام شد. نتایج نشان داد که به ترتیب 59/27 و 35/27 درصد زمین های زراعی استان گلستان جهت تولید سویا در پهنه های بسیار مستعد و مستعد قرار دارند. طبقات نیمه مستعد و غیر مستعد جهت کشت سویا، به قسمت های شمالی و شرقی اراضی استان اختصاص یافت. در این مناطق میزان بارش و پتانسیل منابع آبی پایین، شوری و کمبود برخی عناصر غذایی از عوامل محدود کننده کشت این گیاه شناخته شدند. در این مطالعه، پهنه غیرمستعد کمترین مساحت را در اراضی کشاورزی استان گلستان دارا بود (34/17 درصد).
    کلیدواژگان: پهنه بندی زراعی، بوم شناختی، فرایند سلسله مراتب تحلیلی (AHP)، سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، استان گلستان، سویا
  • ویدا احمدی، سعید اهری زاد* صفحه 29
    به منظور ارزیابی، شناسایی و گروه بندی لاین های اینبرد نوترکیب گندم نان به تحمل تنش کم آبی، آزمایشی در سال زراعی 1388 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا گردید. طرح آزمایشی مورد استفاده کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود. عامل اصلی شامل سه سطح آبیاری 80 (شاهد)، 120 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس A و عامل فرعی شامل هشت لاین اینبرد نوترکیب گندم نان به همراه والدین (روشن و (Super Head#2 بود. شاخص های تحمل به خشکی در هر دو سطح تنش محاسبه شد. با توجه به اینکه شاخص های STI، MP و GMP با عملکرد دانه در هر دو محیط (بدون تنش و دارای تنش) همبستگی بالایی داشتند، به عنوان بهترین شاخص ها جهت انتخاب لاین های متحمل به تنش کم آبی پیشنهاد شد. از نظر این شاخص ها، در هر دو سطح تنش رقم روشن و لاین های 10، 31 و 34 به عنوان متحمل ترین لاین ها شناخته شدند. بر اساس شاخص های TOL، SSI، STI، MP و GMP گروه بندی لاین های مورد مطالعه با استفاده از تجزیه خوشه ایبه روش Ward در متوسط شرایط تنش انجام گرفت و دو گروه تشکیل شد. لاین های 10، 31، 34 و 36 و رقم روشن در گروه اول قرار گرفته و از نظر تنش اعمال شده برتر از گروه دوم بودند.
  • جواد حمزه ئیو*، سعید نجاری صفحه 41
    انیسون از گیاهان دارویی بسیار مهم و معطر است که به واسطه داشتن اسانس فراوان در دانه مورد توجه است. مصرف کودهای بیولوژیک در یک نظام کشاورزی پایدار، موجب پایداری عملکرد در تولید گیاهان دارویی می شود. از این رو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان اجرا شد. تلقیح بذر با کود زیستی نیتروکسین در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح بذر) و سطوح کود شیمیایی نیتروژن در چهار سطح (صفر، 50، 75 و 100 درصد توصیه شده بر اساس آزمون خاک) تیمارهای آزمایشی بودند. با افزایش مصرف نیتروژن از صفر تا 100 درصد توصیه شده، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد دانه در چتر، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین، در مقایسه با تیمار عدم تلقیح، تلقیح با کود زیستی نیتروژنه تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد چترک در چتر و وزن هزار دانه را به ترتیب 16، 5/15 و 11 درصد افزایش داد. در بررسی میانگین اثر متقابل کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژنه مشخص گردید که تیمار تلقیح با کود زیستی و مصرف 50 درصد از کود شیمیایی نیتروژنه، بیشترین عملکرد دانه (31/83 گرم در متر مربع) را تولید کرد. به عبارت دیگر، تیمار مذکور ضمن تولید محصول رضایت بخش، به طور قابل توجهی مصرف کود نیتروژن را نیز کاهش داد که این امر می تواند گامی به سوی تولید سالم و کشاورزی پایدار باشد.
    کلیدواژگان: انیسون، نیتروکسین، نیتروژن، عملکرد دانه، اجزای عملکرد
  • سیدعلی ابراهیم زاد*، ناصر علی اصغرزاد، نصرت الله نجفی صفحه 55
    شاخص های اکوفیزیولوژیک خاک بسیار حساس بوده و از طریق آن ها می توان به میزان و نوع تغییرات در اکوسیستم خاک پی برد. این مطالعه به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور کاربری اراضی در سه سطح (مرتع، باغ سیب و زراعت) و عمق خاک در دو سطح (30-0 و 60-30 سانتی متر) و با پنج تکرار در منطقه میرآباد جلگه سلدوز نقده واقع در استان آذربایجان غربی در پهنه ای به مساحت 200 هکتار انجام گردید. شاخص های اکوفیزیولوژیک خاک شامل تنفس پایه، تنفس ناشی از بستره، کربن بیوماس میکروبی، نیتروژن بیوماس میکروبی، فسفر بیوماس میکروبی، کربو هیدرات ها، سهم متابولیک، سهم میکروبی و شاخص های شیمیایی شامل کربن آلی، pH، EC، درصد کربنات کلسیم معادل و شاخص های فیزیکی شامل بافت خاک و درصد خاکدانه های پایدار در آب اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که شاخص های اکوفیزیولوژیک خاک در کاربری های زراعت و باغ سیب نسبت به مرتع دست نخورده (شاهد) کاهش معنی داری دارند. کاهش تنفس پایه در کاربری باغ سیب و زراعت نسبت به کاربری مرتع در عمق 30 – 0 به ترتیب 29/49، 97/43 درصد و در عمق 60 – 30 به ترتیب 1/67، 79/65 درصد بود. کاهش معنی دار تنفس پایه با افزایش عمق خاک به ترتیب در کاربری های مرتع، باغ سیب و زراعت 79/54، 98/49، 95/52 درصد به دست آمد. نتیجه این تحقیق نشان داد که کیفیت و سلامت خاک در اثر تغییر کاربری از مرتع به زراعت و باغ سیب طی 50 سال اخیر در منطقه مورد مطالعه کاهش معنی داری پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: شاخص های اکوفیزیولوژیک خاک، سلامت خاک، کاربری اراضی، کیفیت خاک، تنفس پایه خاک
  • سمیرا افراسیابی، محمد قهرمان زاده*، قادر دشتی، جواد حسین زاد صفحه 71
    یکی از انواع بیمه های مدرن کشاورزی، بیمه شاخص آب و هوایی است که بر اساس پارامترهای آب و هوایی منطقه مانند میزان بارندگی و دما طراحی می گردد و مشکلات بیمه سنتی از قبیل مخاطرات اخلاقی و انتخاب ناسازگار را به مقدار زیادی کاهش می دهد. در این پژوهش ضمن معرفی بیمه شاخص آب و هوایی اقدام به بررسی عوامل موثر بر تمایل به مشارکت گندمکاران در طرح پیشنهادی بیمه شاخص آب و هوایی با استفاده از الگوی لاجیت در شهرستان اهر شده است. همچنین میزان حق بیمه تمایل به پرداخت گندمکاران جهت شرکت در این طرح پیشنهادی محاسبه گردیده است. اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسشنامه از 289 گندمکار دیم شهرستان اهر در سال 1391 جمع آوری شده است. نتایج برآورد مدل لاجیت حاکی از آن است که میزان رضایت گندمکاران از عملکرد بیمه محصولات کشاورزی، سطح آشنایی آنها با بیمه شاخص آب و هوایی، سطح تحصیلات دبیرستان به بالا و نوع فعالیت کشاورزی تاثیر مستقیم و معنی دار و متغیرهای حق بیمه پیشنهادی و تعداد سابقه بروز خسارت در 3 سال گذشته تاثیر معکوس و معنی داری بر احتمال مشارکت گندمکاران در برنامه بیمه پیشنهادی شاخص آب و هوایی دارند. در این میان میزان آشنایی گندمکاران با بیمه شاخص آب و هوایی بیشترین اثر و مشغول بودن کشاورز تنها بر فعالیت زراعی دارای کمترین اثر در احتمال مشارکت گندمکاران در این برنامه بیمه دارد. همچنین بر اساس پارامترهای برآورد شده الگوی لاجیت، متوسط حق بیمه تمایل به پرداخت گندمکاران اهر به ازای هر هکتار گندم برابر با 91470 ریال محاسبه گردید که در مقایسه با حق بیمه فعلی بیمه عملکرد گندم که 145000 ریال است مقدار معقولی می باشد.
  • عبدالوهاب عبدالهی*، صفر نصرالله زاده، عادل دباغ محمدی نسب، سعید زهتاب سلماسی، سید سعید پورداد صفحه 85
    به منظور ارزیابی کشت مخلوط گندم و نخود در شرایط دیم و مدیریت کود نیتروژن و کنترل علف های هرز، آزمایشی در قالب فاکتوریل اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و به مدت دو سال زراعی (89-1387) در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود -کرمانشاه اجرا شد. فاکتورهای مدیریت نیتروژن در سه سطح (1- بدون کود نیتروژن، 2- kg/ha60 اوره برای گندم و kg/ha 20 اوره برای نخود و 3- نیتراژین + kg/ha 30 اوره برای گندم و نخود بدون اوره) و کنترل علف هرز با دو سطح (1- عدم وجین علف هرز و 2- وجین علف هرز) بصورت فاکتوریل در کرت های اصلی قرار گرفتند. فاکتور فرعی شامل10 سطح سیستم های کشت گندم و نخود که عبارت از: P1: کشت خالص گندم، P2:کشت خالص نخود، P3:کشت درهم-ردیفی با نسبت 1:1 گندم:نخود، P4:کشت درهم - ردیفی با نسبت 1: 2 نخود:گندم، P5:کشت مخلوط ردیفی با نسبت 1: 1 نخود:گندم، P6:کشت مخلوط نواری با الگوی5:1:5:2 نخود:گندم:نخود:گندم، P7:کشت مخلوط نواری با الگوی 7:2 نخود:گندم، P8:کشت مخلوط نواری با الگوی 2:7 نخود:گندم، P9:کشت مخلوط نواری با الگوی 9:4 نخود:گندم، P10: کشت مخلوط نواری با الگوی 4:9 گندم:نخود بودند. نتایج نشان داد که در سیستم کشت مخلوط بیشتر صفات مورد بررسی در نخود تحت تاثیر فاکتورهای اعمال شده و رقابت بین گونه ای قرار گرفتند. در رقابت بین گونه ای، گندم در جذب و استفاده از منابع رشد توانایی بیشتری داشت. الگوهای کاشت نواری با عرض کمتر نوار گندم و عرض بیشتر نوار نخود (P8 و P10) دارای نسبت برابری زمین (LER) بیشتر از یک و پایدار طی سالهای آزمایش بودند. طبق نتایج بدست آمده برتری کشت مخلوط در شرایط عدم مصرف و یا مصرف کمتر کود اوره و عدم کنترل علفهای هرز فراهم گردید که این می تواند کمکی به تولید ارگانیک این گیاهان باشد.
    کلیدواژگان: دیم، گندم، علف هرز، نسبت برابری زمین، نخود
  • حمدالله اسکندری*، عبدالله جوانمرد صفحه 101
    کشت مخلوط غلات و لگوم به طور گسترده ای برای تولید علوفه مورد استفاده قرار می گیرد. بر این اساس، یک آزمایش مزرعه ای در رامهرمز انجام شد تا اثر الگوهای مختلف کشت مخلوط بر تولید ماده خشک و کیفیت علوفه ذرت و لوبیا چشم بلبلی ارزیابی شود. آزمایش در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار پیاده شد. ذرت و لوبیاچشم بلبلی در 2 تیمار کشت خالص و 3 تیمار کشت مخلوط شامل کشت مخلوط روی یک ردیف (M1)، کشت مخلوط روی ردیف های جداگانه (M2) و کشت مخلوط درهم (M3) کشت شدند. ترکیب کشت مخلوط بر اساس طرح جایگزینی و با نسبت ثابت 3 لوبیا به 1 ذرت بود. نتایج نشان داد که اجزای کشت مخلوط (ذرت و لوبیا چشم بلبلی) در مصرف منابع محیطی شامل نور، رطوبت و عناصر غذایی خاک مکمل هم بودند که این امر باعث افزایش تولید ماده خشک در کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص شد. کیفیت علوفه ذرت و لوبیا چشم بلبلی بر حسب پروتئین خام تحت تاثیر کشت مخلوط قرار گرفت به طوری که کیفیت علوفه ذرت به دلیل فراهمی بیشتر نیتروژن برای این گیاه در کشت مخلوط بهبود یافت در حالی که کیفیت علوفه لوبیا چشم بلبلی در کشت مخلوط به دلیل کاهش دسترسی گیاه به نور و فسفر و در نتیجه کاهش تثبیت بیولو‍ژیکی ازت، کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، تولید ماده خشک، ذرت، کشت مخلوط، لوبیاچشم بلبلی
  • روح الله مرادی*، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی صفحه 111
    به منظور کاهش اثرات منفی تغییر اقلیم و ثبات تولید منطقه ای، استراتژ های افزایش سازگاری به شرایط تغییر اقلیم ضروری به نظر می رسد. بنابراین هدف از این مطالعه شبیه سازی اثرات تغییر اقلیم بر مراحل فنولوژیکی، شاخص سطح برگ، عملکرد زیست توده و دانه ذرت در شرایط تغییر اقلیم آینده و بررسی امکان تعدیل اثرات منفی تغییر اقلیم بر تولید ذرت با تغییر تاریخ کاشت به عنوان یک راهکار مدیریتی در استان خراسان رضوی بود. برای این منظور دو مدل گردش عمومی HadCM3 و IPCM4 تحت سه سناریوی A1B، B1 و A2 در سه دوره زمانی 2020، 2050 و 2080 بکار برده شد. برای شبیه سازی پارامترهای اقلیمی و ایجاد فصل رشد احتمالی برای هر دوره از مدل LARS-WG و برای شبیه سازی رشد ذرت از مدل CERES-Maize استفاده گردید. نتایج ارزیابی مدل نشان داد که مدل LARS-WG پیش بینی مناسبی برای پارامترهای اقلیمی و شبیه سازی فصل رشد احتمالی در شرایط تغییر اقلیم آینده داشت. طول دوره کاشت تا گلدهی و همچنین طول دوره رسیدگی فیزیولوژیک ذرت تحت تاثیر تغییر اقلیم در اکثر سناریوهای مورد استفاده کاهش نشان داد. نتایج شبیه سازی نشان داد که عملکرد ذرت تحت تاثیر تغییر اقلیم از 11 تا 38درصد نسبت به شرایط کنونی کاهش یافت. بطور کلی کاشت زود هنگام ذرت (10 اردیبهشت) باعث تولید عملکرد بالاتری نسبت به سایر تاریخ های کاشت (20 اردیبهشت و 1 خرداد) در شرایط تغییر اقلیم شد. به نظر می رسد مدیریت مناسب تاریخ کاشت برای تعدیل اثرات منفی تغییر اقلیم بر عملکرد ذرت می تواند به عنوان یک راهکار مناسب در نظر گرفته شود.
  • حمیدرضا محمدوست چمن آباد*، خاطره همتی، علی اصغری، مرتضی برمکی صفحه 131
    مدیریت زراعی علف های هرز یکی از استراتژی های مهم در کشاورزی پایدار است. این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر نیتروژن بر توانایی رقابتی پنج رقم گندم با علف های هرز در سال 1389در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات نواری و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. عوامل مورد بررسی عبارت بودند از کاربرد نیتروژن در سه سطح (0، 75 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار)، پنج رقم گندم (کاسکوژن، سای سون، گاسپارد، آذر2 وMV17) و تداخل علف های هرز(در دو سطح حضور و عدم حضور علف هرز). نتایج نشان دادند که مقدار نیتروژن تاثیر معنی داری بر درصد نفوذ نور به سطح زمین، درصد پوشش، ارتفاع و عملکرد دانه گندم داشت. در تیمار کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار درصد نفوذ نور به سطح خاک 2 برابر کمتر از کرت های بدون نیتروژن بود. تداخل علف-های هرز درصد پوشش گندم را تا 2 برابر کاهش داد. نتایج نشان داد که تداخل علف های هرز عملکرد دانه گندم را 50 درصد کاهش داد. مقادیر نیتروژن تاثیر متفاوتی بر عملکرد ارقام گندم داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که افت عملکرد ناشی از حضور علف های هرز در ارقام مختلف گندم متفاوت است و نیتروژن می تواند تاثیر رقابت علف های هرز را افزایش یا کاهش دهد. بنابراین، انتخاب ارقام مناسب و مقدار صحیح نیتروژن می تواند نقش مهمی در مدیریت علف های هرز داشته باشد.
    کلیدواژگان: تداخل علف های هرز، گندم، نیتروژن
  • سیما قلم باز*، امیر آینه بند، عبدالامیر معزی صفحه 141
    به منظور مطالعه تاثیر روش های مختلف مدیریت کودهای شیمیایی و بیولوژیکی در تراکمهای مختلف علفهای هرز در گندم آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. این آزمایش به صورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل پنج روش مدیریت تلفیقی کود و عامل فرعی شامل سه تراکم علفهرز خردل وحشی بود. عملکرد و اجزای عملکرد دانه و کارایی نیتروژن در اندامهای هوایی گندم اندازه گیری شد. نتایج این آزمایش نشان داد که کلیهی اجزای کمی و کیفی عملکرد دانه به جز وزن هزار دانه در روش 100درصد استفاده از کودهای بیولوژیکی به طور معنی داری کمتر از تیمار 100% کود شیمیایی بودند. در مقابل روش های تلفیقی هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی عملکرد بالاتری نسبت به روش شیمیایی داشتند. هر چند که با افزایش شدت رقابت، عملکرد دانه و درصد پروتئین دانه کاهش یافت. روش های تلفیقی در تراکم کم علف هرز در هر دو مرحله ی گرده افشانی و رسیدگی با بهبود وضعیت نیتروژن در اندامهای هوایی گیاه باعث بهبود کارایی مصرف نیتروژن در مقایسه با روش های 100% کود شیمیایی و کاملا کودهای بیولوژیکی شدند. در مقابل با افزایش سهم نیتروژن شیمیایی، شاخص اتکا به نیتروژن در اکوسیستم گندم افزایش یافت. در مجموع بر اساس نتایج این آزمایش مشخص شد که حذف کامل کود شیمیایی نیتروژن هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی مطلوب نبوده بلکه روش های تلفیقی ضمن کاهش کمیت کود نیتروژن مصرفی، هم از دیدگاه زراعی و هم از دیدگاه اکولوژیکی شرایط مطلوبی را در اکوسیستم گندم فراهم میکند.
  • جواد حمزه ئی*، محسن سیدی صفحه 159
    این پژوهش با هدف مطالعه واکنش عملکرد و اجزای عملکرد ارقام جو به آبیاری تکمیلی در شرایط دیم در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا انجام گرفت. از این رو، تیمار آبیاری در سه سطح بدون آبیاری و آبیاری در هر یک از مراحل گلدهی و پر شدن دانه ها و پنج رقم جو شامل محلی، آبیدر، والفجر، بهمن و ماکویی، به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار ارزیابی شد. نتایج نشان داد که صفات مورد ارزیابی تحت تاثیر تیمارهای آبیاری و رقم قرار گرفتند. همچنین، اثر متقابل آبیاری در رقم بر عملکرد بیولوژیک جو معنی دار شد. آبیاری تکمیلی در مقایسه با شاهد (تیمار بدون آبیاری) به طور معنی داری تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت جو را افزایش داد. میزان افزایش برای عملکرد دانه در تیمارهای آبیاری تکمیلی در مراحل گلدهی و پر شدن دانه در مقایسه با تیمار بدون آبیاری، به ترتیب 45 و 90 درصد بود. در میان ارقام مختلف نیز رقم والفجر دارای بیشترین مقدار عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه (به ترتیب544 و 233 گرم در متر مربع) بود. به طور کلی، نتایج تحقیق حاضر بیانگر نقش بسیار مهم آبیاری تکمیلی در بهبود عملکرد مزارع دیم جو و اقتصاد کشاورزان است.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، جو، شرایط دیم، عملکرد
  • بهمن پاسبان اسلام* صفحه 169
    به منظور تعیین مناسب ترین فاصله ردیف کاشت، مقدار بذر و در نهایت تراکم بوته در واحد سطح گلرنگ پاییزه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار روی رقم پدیده در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی سال زراعی90-1389 اجرا گردید. عوامل مورد آزمون شامل فاصله ردیف های کاشت در3 سطح 24، 36 و 48 سانتی متر و میزان بذر با 4 سطح 15، 20، 25 و30 کیلوگرم در هکتار بودند. نتایج نشان دادند بوته ها در فاصله ردیف 36 سانتی متر، تعداد برگ بیشتری در فصل سرد داشتند. همچنین بوته های کشت شده با مقدار بذر 20 و 25 کیلوگرم در هکتار، ارتفاع بیشتری نسبت به بوته های سایر تیمار ها داشتند. افزایش ارتفاع بوته در گلرنگ راندمان برداشت با کمباین را افزایش می دهد. بیشترین عملکرد دانه و روغن از فاصله ردیف و مقدار بذر به ترتیب 24 سانتی متر و 25 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در همان فاصله ردیف مقدار بذر 30 کیلوگرم در هکتار رتبه دوم و فاصله ردیف و مقدار بذر به ترتیب 36 سانتی متر و 25 کیلوگرم در هکتار رتبه سوم را کسب کردند. فاصله ردیف های کاشت 24 تا 36 سانتی متر با تراکم بین 80 تا 104 بوته در متر مربع، عملکرد قابل قبولی داشتند. در مجموع 92 تا 104 بوته در متر مربع با فاصله ردیف 24 سانتی متر و مقدار بذر 25 تا 30 کیلوگرم در هکتار برای کشت گلرنگ پاییزه مناسب تر دیده شد.
  • علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، روح الله مرادی، حامد منصوری* صفحه 178
    پهنه بندی میزان پایداری کشاورزی علاوه بر روشن نمودن وضعیت پایداری مناطق مختلف، امکان مقایسه و شناخت نقاط ضعف و قوت را در مناطق مختلف فراهم می نماید. امروزه رهیافت های روش شناسی متنوعی جهت ارزیابی وضعیت پایداری در بخش کشاورزی مطرح شده است. در این مطالعه برای ارزیابی میزان پایداری کشاورزی از روش مزیت نسبی استفاده گردید. برای این منظور، 5 شاخص شامل منابع کشاورزی، پیشرفت کشاورزی، محیط زیست، وضعیت جوامع روستایی و آموزش در قالب 60 سنجه در نظر گرفته شد. میزان پایداری کلی توسعه کشاورزی نیز از مجموع این 5 شاخص محاسبه گردید و در نهایت وضعیت توسعه کشاورزی پایدار کشور در قالب نقشه های GIS پهنه بندی گردید. با توجه به پهنه بندی جغرافیایی می توان نتیجه گرفت که کشور ایران از لحاظ پایداری منابع کشاورزی، محیط زیست، وضعیت جوامع روستایی و آموزش کشاورزی ضعیف بوده و در زمینه پیشرفت کشاورزی از پایداری متوسطی برخوردار می باشد. بطور کلی می توان بیان کرد که استان های خراسان رضوی و فارس در تمام شاخص-ها مورد ارزیابی به جزء جوامع روستایی از پایداری بالاتری برخوردار بودند. استان قم در تمام 5 شاخص مورد استفاده برای ارزیابی پایداری کشاورزی، ناپایدارترین استان شناخته شد. بطور کلی نتایج پهنه بندی توسعه کشاورزی پایدار در ایران نشان داد که در مجموع کشور از نظر توسعه کشاورزی پایدار در وضعیت ناپایدار یا با پایداری ضعیف قرار دارد، زیرا از 30 استان کشور تنها 5 استان دارای پایداری متوسط و بالا بوده و بقیه استان های کشور یا ناپایدار بوده و یا از پایداری پایین برخوردار بودند. با توجه به مشخص شدن نقاط قوت و ضعف توسعه کشاورزی پایدار در هر منطقه، می توان برای افزایش پایداری در کشاورزی، برنامه ریزی های آینده را در راستای بهبود نقاط ضعف و شاخص هایی که از پایداری پایینی در هر منطقه برخوردارند، معطوف کرد.
    کلیدواژگان: آموزش کشاورزی، توسعه روستایی، سنجه، محیط زیست، منابع کشاورزی
|
  • Z. Shamabadi* Page 1
    In order to study the effect of conservation tillage on soil moisture conservation and sunflower performance at Shahrood area, along term experiments were carried out during four years in sunflower-wheat rotations.The experimental design was Randomize Complete Block design (RCBD) with four replications and five treatments. The treatments were chisel plowing in spring, moldboard plowing, reduced tillage with disk harrow, disk plowing and chisel plowing in autumn. Combined analysis of data showed that the effect of treatment were significant on crop yield and soil moisture content (at 5-20 cm depth) (P<5%). Maximum and minimum of soil moisture content and yield were obtained by chisel and moldboard plough, respectively. Soil inversion index difference was significant among the treatments (P<1%). Maximum and minimum of soil inversion index was related to moldboard and chisel plough, respectively. Soil organic carbon content difference wasn’t significant among the treatments (P<5%), but values for chisel and disk harrow were higher than those moldboard and disk plough. It is concluded that reduced tillage causes an improvement on soil organic content, soil water conservation and yield. Therefore, chisel plough is recommended as a best alternative for moldboard plough.
    Keywords: Seed yield, Soil moisture content, Sunflower, Tillage
  • H. Kazemi*, Z. Tahmasebi Sarvestani, B. Kamkar, Sh Shataei, S. Sadeghi Page 9
    Ecological studies can be used to identify the environmental potential in different regions to achievement maximum utilization. Geographic information system (GIS) and analytical hierarchy process (AHP) were applied to agro-ecological zoning of current agricultural lands in Golestan province for soybean cultivation. For this purpose, agro-ecological requirements of soybean firstly, identified according to scientific resources. Rating and thematic requirement maps were then provided. Studied environmental-components were: average, minimum and maximum temperatures, precipitation, slope percent, elevation, slope aspects, soil characteristics (OM, pH, EC, texture, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, iron, zinc), surface water and groundwater potentials. Each layer is classified into 4 classes according to Simple Limitation Method (SLM). The analytical hierarchy process (AHP) was used to determine the weight of criteria by using the questionnaires analysis sheet. The digital environmental layers overlaid and integration in GIS media then zoning of lands carried out in 4 classes (high suitable, suitable, less suitable and non-suitable). The results showed that 27.59% and 27.35% of this area were high suitable and suitable for soybean cropping, respectively. The less suitable and non-suitable regions were located in the north and northeast of Golestan province. In these areas, the limitation factors include high EC, low precipitation, deficient of some elements and low water resources. In this study, non-suitable class had the minimum area of Golestan agricultural lands (17.34%).
    Keywords: Agro, ecological zoning, AHP, GIS, Golestan province, Soybean
  • V. Ahmadi, S. Aharizad* Page 29
    In order to evaluate and grouping bread wheat recombinant inbred lines for water deficit tolerance an experiment was conducted using split plot based on complete randomized block design with three replications at Tabriz Islamic Azad University Agriculture Research Station. Main factor consisted of different levels of irrigation (80, 120 & 160 mm water evaporation from Class A evaporation pan) and sub factor included 8 lines and two parents (Roshan & Super Head#2). Drought tolerance indices were calculated in both water deficit conditions. The result indicate that STI, MP and GMP indices had high correlation with yield under drought and non-drought stress condition, therefore this results may advise these indices to be the best predicates for selection tolerable lines. Based on these indices, lines number 10, 31 and 34 and Roshan were identified as the most tolerable lines in both water deficit conditions. Cluster analysis based on TOL, SSI, STI, MP & GMP in average stress condition using Ward method grouped lines into two clusters. First group, which contained lines number 10, 31, 34, 36 and Roshan, was better than the second one under exacting stress condition.
    Keywords: Bread wheat, Recombinant inbred line, Water deficit tolerance indices
  • J. Hamzei*, S. Najari Page 41
    Anise is one of the most important medicinal and aromatic plants due to its essential oils especially in its seeds. Application of biofertilizers in a sustainable agriculture system improves sustainability of yield especially in medicinal plants production. Hence, a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with three replications at the Research Farm of Bu-Ali Sina University in Hamedan was done. Experimental treatments were seed inoculation with Nitroxin biofertilizer at two levels (seed inoculation and non inoculation) and nitrogen (N) chemical fertilizer at four levels (0, 50, 75 and 100% of recommended N based on soil analysis). With increasing N consumption from 0 to 100% of the recommended, significantly increased plant height, number of branches per plant, number of umbellate per umbel, number of seed per umbel, 1000- seed weight, biological yield and seed yield. Also, in comparison with non inoculation treatment, inoculation treatment increased number of branches per plant, number of umbellate per umbel and 1000- seed weight up to 16, 15.5 and 11 percent, respectively. Mean comparisons for interaction of N fertilizer × biofertilizer indicated that the treatment of seed inoculation with consumption of 50% recommended N, produced the highest seed yield. On the other hand, this treatment in addition to produce satisfactory yield, considerably decreased nitrogen fertilizer consumption which could be a step toward healthy production and sustainable agriculture.
    Keywords: Anise, Nitroxin, Nitrogen, Seed yield, Yield components
  • Sa Ebrahimzad*, N. Aliasgharzad, N. Najafi Page 55
    Soil ecophysilogical indices are very sensitive to changes in the soil ecosystem. This study was accomplished as factorial on the basis of randomized complete block design with two treatments containing land use and soil depth and five repetitions in an area of about 200 ha which has located in Mirabad region, Suldoz plain (west Azerbaijan, Iran). Three types of land use (pasture, cultivation and apple orchards), and two vertical soil depths (0-30 cm and 30-60 cm) were considered in this experiment. Soil basal and substrate induced respirations (BR and SIR), microbial biomass carbon (MBC), microbial biomass nitrogen (MBN), microbial biomass phosphorus (MBP), soil carbohydrates (SC) were measured as biological indices. Metabolic and microbial quotients (qCO2 and qmic) were determined as ecophysiological parameters. Some important soil physical and chemical properties such as organic carbon, pH, EC, carbonate calcium equivalent (CCE), soil texture and water aggregate stability (WAS) were also determined. Soil quality and health indices were significantly decreased in apple orchard and crop production fields compared to the intact grassland. Decline in BR in orchards and crop fields at 0-30 cm depth were 49.29% and 43.97%, and at 30-60 were 67.10% and 65.79%, respectively. The decrease in BR by increasing of soil depth in grassland, orchard and crop field were 54.79%, 49.98% and 52.95%, respectively. Soil quality and health indices were significantly decreased in apple orchard and crop production fields compared to the intact grassland.
    Keywords: Land use, Soil ecophysilogical indices, Soil quality, Soil basal respiration, Soil health
  • S. Afrasyabi, M. Ghahremanzadeh*, G. Dashti, J. Hussein Zad Page 71
    One of the modern types of insurance is the weather index insurance that has developed based on climatic parameters such as rainfall and temperature. The weather insurance significantly decline traditional insurance problems such as moral hazard and adverse selection. This study, whiles introducing the weather index-based insurance, has examined the factors that influence the willingness to participation of farmers on the weather index-based insurance plan using the logit model in Ahar County. The required data was collected form 289 farmers in this county in 1391 year. Results of estimated logit model showed that the satisfactory from performance of agricultural products insurance, familiarity with the weather index-based insurance, high school education and the type of agricultural enterprise have direct and significant effects on probability of adoption of the weather index insurance. Whereas, the proposed amount of premium and the number of occurred damage in recent 3 years have reverse and significant effects on it. In this context, the familiarity of wheat cultivators by the weather index insurance has the most effect on the probability of adoption of weather index insurance. Based on the estimated parameters of logit model, the average premium that calculated for the willingness to pay of the Ahar wheat cultivators was 91470 Rials per hectare and in comparison with the current insurance premium of wheat yield insurance, which is about 145000 Rials, This amount is reasonable.
    Keywords: Ahar, Logit model, Participate, Weather index insurance, Wheat
  • A. Abdulahi*, S. Nasrolahzadeh, A. Dabbagh Mohammadi, S. Zehtab Salmasi, Ss Pourdad Page 85
    In order to evaluating wheat-chickpea intercropping in dryland condition with diferent levels of nitrogen fertilizer and weed free and weed iterference conditions an experiment in factorial split plot based on randomized complete block design (RCBD) with three replications carried out during two years (2008-09 and 2009-10) in dryland agricultural research sub-institute Sararood - Kermanshah. The main plots contained factorial plots of N fertilization with 3 levels (N1: no fertilization, N2: 60 kg ha-1 urea for wheat and 20 kg ha-1 for chickpea, and N3: nitragin as a biofertilizer + 30 kg ha-1 urea for wheat, and chickpea no urea); and weed conditions with 2 levels (weed infested and weed free). The third factor as sub-plots arranged in main plots was cropping patterns with 10 levels (P1: wheat sole crop (wh.SC), P2: chickpea sole crop (ch.SC), P3: wh./ch. mixed intercropping (wh./ch.MIC) in 1:1 ratio, P4: wh./ch. MIC in 2:1 ratio, P5: row intercropping (RIC) 1row wh.:1row ch., P6: strip intercropping (SIC) 5wh.1ch.5wh.2ch, P7: SIC 7wh.:2ch., P8: SIC 2wh.:7ch., P9: SIC 9wh.:4ch., and P10: SIC 4wh.:9ch.). Results showed in intercropping system most of studied traits in chickpea were affected by applied factors and interspecific competition. Wheat had higher competition ability to use resources and was dominant on chickpea. Strip intercropping patterns with wider chickpea strip and narrower wheat strip (P8 and P10) had land equivalent ratio (LER) higher than one, and were stable during years. According to results superiority in intercropping drived in low or no application of urea and no weed control, so these results help to organic production of the crops.
    Keywords: Chickpea, Dryland, LER, Weed, Wheat
  • H. Eskandari*, A. Javanmard Page 101
    Mixture of cereals and legumes are extensively used for forage production. Thus, an experiment was conducted in Ramhormoz to evaluate the effect of different planting patterns of intercropping on dry matter production and forage quality of maize and cow pea. The experiment was based on randomized complete block design in three replications. Maize and cow pea were planted in two sole crops and three intercropping including within row intercropping (M1), alternate-row intercropping (M2) and mixed intercropping (M3). Intercropping composition was based on replacement design with the ratio of three cow pea to one maize. Results showed that intercrop components had complementary effect in environmental resource consumption including light and soil moisture and nutrients which resulted in increasing dry matter production in intercropping compared to sole crops. Forage quality of maize and cow pea, in terms of crude protein, was affected by intercropping where maize forage quality was improved in intercropping due to more nitrogen availability. Forage quality of cow pea decreased in intercropping because of reducing light interception and phosphorus uptake, and as a result, biological nitrogen fixation.
    Keywords: Crude protein, Cow pea, Dry matter production, Intercropping, Maize
  • R. Moradi*, A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati Page 111
    Strategies to enhance local adaptation capacity are needed to mitigate climate change impacts and to maintain regional stability of food production. The objectives of this study were to simulate the climate change effects on phenology stages, Leaf Area Index (LAI), biomass and grain yield of maize in the future and to explore the possibilities of employing planting dates as mitigating options to decrease the climate change impacts on maize production in Khorasan Razavi province. For this purpose, we employed two types of General Circulation Models ((United Kingdom Met. Office Hadley Center: HadCM3) and (Institute Pierre Simon Laplace: IPCM4)) and three scenarios (A1B, A2 and B1) for three time period as 2020, 2050 and 2080. LARS-WG was used to produce daily climatic parameters as one stochastic growing season for each projection period and CERES-Maize model was used to simulate maize growth. The results of model evaluation showed that LARS-WG had appropriate prediction for climatic parameters and simulation of stochastic growing season in future climate change conditions. Time period from cultivation until anthesis and maturity were reduced in majority of scenarios as affected by climate change. The results indicated that the grain yield of maize may be reduced 11% to 38% as affected by climate change based on common planting date in baseline. In general, earlier planting date (1 May) caused higher yield compared with other planting dates (10 and 20 May). It seems that management of planting dates can be regarded as appropriate approach to reduce adverse effects of climate change on grain yield of maize.
    Keywords: GCM, Mitigation, Model, Phonolgy, Simulation
  • Hr Mohammaddoust Chamanabad*, Kh Hemmati, A. Asghari, M. Barmaki Page 131
    Cultural weed management is an important strategy in sustainable agriculture. This experiment was conducted out to study the effect of nitrogen rates on compatibility of five wheat cultivars with weed in 2011 at university of Mohaghegh Ardabili. The experiment was loaded as factorial strip plat at randomize complete block at three replications. The factors were three nitrogen rates (0, 75 and 150 kgN/ha), five wheat cultivars (Azar2, CaskoZhen, Sayson, MV17 and Gaspard) and weeds interference at two levels (with and without weeds). Results showed that nitrogen rates had a significant effect on the percentage of light penetration, wheat height, wheat grand cover and grain yield. Application of 150 kg N ha-1 reduced the percentage of light penetration to two times. Weed interference reduced wheat cover to two times too. Results showed that weed interference reduced grain yield over 50%. Nitrogen rates had a different effect on grain yield of wheat cultivars.
    Keywords: Nitrogen Wheat, Weed interference
  • S. Ghalambaz*, A. Aynehband, A. Moezzi Page 141
    In order to study the Influence of different nutrient management methods and weed densities in wheat a field experiment was conducted of Shahid Chamran University at 2010-2011. The experimental design was split-plot based on RCB with 3 replications. Main plot includes 5 nutrient management methods and sub-plot includes 3 weed densities. Our resuls showed that all grain yield components except 1000 grain weight were lower in 100% biological fertilizer than 100% chemical that meant. Grain yield and protein were reduced by increasing in weed density. Both anthesis and maturity stage, integrated methods had a better nitrogen efficiency. Than both 100% chemical or biological methods, but, nitrogen reliance index (NRI) was reduced by increasing. In nitrogen, in conclusions, we founded that absolute elimination of chemical nitrogen fertilizer will not suitable due to negative effect on both yield quietly a quality. Therefore in both agronomical and ecological point of view integrated methods induced better situation in wheat agro ecosystems due to reducing chemical nitrogen fertilizer.
    Keywords: competition, efficiency, integrated nutrient management, wild mustard
  • J. Hamzei*, M. Seyedi Page 159
    The aim of this research was to study the response of yield and yield components of barley cultivars to supplementary irrigation under rainfed condition. So, irrigation treatment in 3 levels (without irrigation and irrigation at flowering and seed filling stages) and five barley cultivars (local cultivar, Abidar, Valfajr, Bahman and Makuei) were evaluated as a factorial experiment base on randomized complete block design with three replications. Experiment was carried out at the Research Station of Bu-Ali Sina University, during 2010-2011 growing season. Results showed that all traits were affected by irrigation and cultivar treatments. Also, supplementary irrigation × cultivar interaction was significant for biological yield. In comparison with control (non irrigation), supplementary irrigation significantly increased number of grains per spike, 1000-seed weight, biological yield, grain yield and harvest index; this increasing for grain yield in treatments of supplementary irrigation at flowering and seed filling stages was 45 and 90 percentage, respectively. Among the different cultivars, Valfajr cultivar had highest biological yield and grain yield (544 and 233 grams per square meter), respectively. In general, the results of present research showed that supplementary irrigation has an important role in improving of barley yield and economy of farmers.
    Keywords: Barley, Rainfed condition, Supplementary irrigation, Yield
  • B. Pasban Eslam* Page 169
    To determine the best planting row space, seed and plant densities of fall safflower, an experiment was carried out in East Azarbaijan Research Center for Agriculture and Natural Resources, Iran (46º and 2″ E, 37º and 58″ N) with using Padideh cultivar during 2010-11. A factorial experiment including 3 row space levels (24, 36 and 48 cm) and 4 seed rates (15, 20, 25 and 30 Kg h-1) based on randomized complete block design with 3 replications, was used. The results indicated that plants in 36 cm row space had more leaves during cold season. Also plants in plots with 20 and 25 Kg h-1 seed density, indicated higher plant height. The performance of combin harvesting of taller safflower plants, is high. The most seed and oil yields with 4420 and 1369 Kg h-1 respectively, were achieved from 24 cm row space and 25 Kg h-1 seed density respectively. In same row space, plants of 30 Kg h-1 seed density treatment, located in second level and plants in 36 cm row space and 25 Kg h-1 seed density, indicated the third rank. The 24 and 36 cm row spaces with having 80 to 104 plants per m2, indicated acceptable yield. It seems that, density between 80 to 104 plant per m-1 with 24 cm row space and 25 to 30 Kg h-1 seed amounts, can be better for fall cultivation of safflower.
    Keywords: Planting row space, Plant density, Safflower
  • A. Koocheki, M. Nassiri Mahallati, R. Moradi, H. Mansoori* Page 178
    Zoning of agriculture sustainability can be illustrated the status of sustainability in different regions and also provided the comparison capability and identification of advantage and disadvantage properties. Today, various methodologies were used to evaluate status of sustainability in agriculture section. To evaluate the agricultural sustainability the relative advantage method was used in this study. For this purpose, 5 indexes were considered which included: agriculture resources, agriculture development, environment, rural societies and education based on 60 indicators. The total sustainability of agriculture development was calculated by sum of the 5 indexes and subsequently, the status of sustainable agriculture was zoned in GIS maps. Based on geographical zoning, Iran was weak in terms of sustainability in agriculture resources, environment, rural society and agriculture education but it had moderate sustainability in term of agriculture development. Generally, it can be stated that Khorasan Razavi and Fars provinces had the highest sustainability in all indexes except rural society. Ghom province was identified as most unsustainable province in comparison with other provinces in all studied indexes. The results of sustainable agriculture development in Iran showed that Iran had unsustainable or weak sustainable status in development of sustainable agriculture because only 5 provinces from 30 provinces had high and moderate sustainability and others had low sustainability or un-sustainability. With consider to identification of advantage and disadvantage for sustainable agriculture development in every location, future schematization can be focused on improvement of disadvantage properties and indexes which had low sustainability in every location.
    Keywords: Agriculture resources, Agriculture education, Environment, Indicator, Rural development