فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و سوم شماره 4 (1392)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و سوم شماره 4 (1392)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1392/12/27
  • تعداد عناوین: 17
|
  • نرگس ابلاغ*، اسفندیار فاتح، معصومه فرزانه، محسن عصفوری صفحات 1-15
    به منظور مطالعه اثر کاربرد سطوح مختلف کود فسفر، کود دامی (گاوی) و باکتری حل کننده فسفات بر عملکرد، میزان و ترکیبات اصلی اسانس گیاه زنیان به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 18 تیمار در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. عامل اول شاملکود دامی در سه سطح(m1=0، m2=15، m3=30 تن در هکتار)، عامل دوم شامل کود فسفر در سه سطح (0=1p،75 =2p، 150=3p کیلو گرم در هکتار) و عامل سوم شامل باکتری حل کننده فسفات در دو سطح(=b1عدم حضور و 2b= حضور باکتری) بودند.نتایج نشان داد که بیشترین درصد اسانس (04/1%) در تیمار کودی 1m2b1p و کمترین آن(83/0%) در تیمار کودی 3m2b1p بود.مهمترین اجزای اسانس در تیمار کودی2m2b1pشامل تیمول(99/73%)، گاماترپینن (1/12%) و پاراسیمن (32/10%) ولی در تیمار کودی1m2b2pمهمترین اجزای اسانس شامل تیمول (38/78%)،گاماترپینن (19/10%) و پاراسیمن (46/7%) بودند.عملکرد اسانس باافزایش سطوح کود دامی و حضور باکتری حل کننده فسفات افزایش یافت در حالی که ترکیبات اصلی مانند گاماترپینن و تیمولتفاوت معنی داری نداشتند اما جزءپاراسیمن با افزایش سطح کود دامی و نیز حضور باکتری حل کننده فسفات کاهش داشت.
    کلیدواژگان: باکتری حل کننده فسفات، زنیان، سطوح مختلف کودی، عملکرد دانه، کود دامی
  • عباس شاکریاری*، صمد خاقانی نیا، کریم حداد ایرانی نژاد صفحات 17-27
    مطالعه فونستیکی مگس های گل زیرخانواده (Dip.Syrphidae) Syrphinae به خاطر اهمیت وکارایی بالای استفاده از آن ها در برنامه های مدیریت تلفیقی آفات ودر نظر گرفتن اصول کشاورزی پایدار، طی سال های 1388 تا 1390 در منطقه کندوان استان آذربایجان شرقی انجام شد. در این مطالعه، تعداد هفده گونه از ده جنس و سه قبیله متعلق به این زیرخانواده جمع آوری و شناسایی گردید. تمامی گونه ها برای منطقه مورد بررسی جدید بوده و در بین آن ها گونه Leucozona lucorum Linnaeus 1758 برای اولین بار از ایران گزارش می شود. کلید تفکیک جنس های شناسایی شده و عکس هایی از جنس جدید برای فون کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ایران، استان آذربایجان شرقی، فون، کندوان، مگس های گل
  • میترا جباری*، فرهاد ذوالفقاری صفحات 29-39
    به منظور شناخت مبانی مورفولوژیک اختلاف عملکرد و عوامل پنهانی موثر بر آن در لاین های مختلف جو تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی در قالب طرح لاتیس ساده 9×9 با دو تکرار در دو شرایط آبی و تنش خشکی برای 72 لاین جو هاپلوئید مضاعف به همراه والدین و 7 شاهد محلی اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس صفات در هر دو شرایط آبی و تنش نشان داد که بین لاین های مورد مطالعه از لحاظ کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. تجزیه به عامل ها بر اساس مولفه های اصلی روی 81 لاین جو دابل هاپلوئید انتخابی در شرایط تنش و بدون تنش خشکی انجام شد. در شرایط بدون تنش، پنج عامل و در شرایط تنش شش عامل استخراج شدند. درآزمایش تنش، شش عامل حدود 78 درصد و در آزمایش بدون تنش، پنج عامل حدود 72 درصد کل تغییرات را توجیه نمودند. لذا، با توجه به صفات موثر در عوامل مذکور می توان نتیجه گیری نمود که برای تولید جوهایی با عملکرد دانه بالا در شرایط تنش خشکی، گیاهانی با مساحت بیشتر برگ پرچم، طول دوره زایشی طولانی و ارتفاع مناسب را باید انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه عامل ها، تنش خشکی، دابل هاپلوئیدهای جو، عملکرد
  • مریم جعفرنیا، عبدالکریم اسماعیلی* صفحات 41-48
    مساله آلودگی های ایجاد شده توسط فعالیت های اقتصادی روز به روز بیشتر مورد توجه محققان قرار می گیرد. از این رو در مطالعه حاضر به بررسی وضعیت بهره وری و آلاینده های زیست محیطی در پرواربندی های گوساله شهرستان شیراز پرداخته شد. نیتروژن دفعی به ازای هر تن گوشت تولیدی به عنوان شاخص زیست محیطی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان داد، واحدهایی که به ازای هر راس گاو پرواری تولید بیشتری داشتند، آلودگی محیط زیستی کمتری را ایجاد می کنند. تاثیر مثبت مصرف کنسانتره بر بهره وری گاوها بیانگر لزوم استفاده از جیره ای مناسب در گاوداری ها بود. بررسی میزان تولید و جیره گاوداری های پاک و آلاینده نشان داد که با جیره ای مناسب و مدیریت صحیح می توان تولید کود را به ازای هر تن تولید کاهش داد.
    کلیدواژگان: پرواربندی گوساله، تولید، شاخص زیست محیطی، شیراز
  • یعقوب راعی، معصومه جورئت، حسین مقدم، محمدرضا چایی چی، وریا ویسانی صفحات 51-65
    به منظور ارزیابی اثر کم آبیاری و تراکم کاشت بر کمیت و کیفیت سورگوم علوفهای پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران درسال زراعی 1388 اجرا شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و 18 تیمار انجام شد. عامل اصلی شامل آبیاری پس از 70 میلیمتر تبخیر از سطح تشتک به عنوان تیمار شاهد (IR70)، آبیاری پس از 100 میلیمتر تبخیر از سطح تشتک به عنوان تیمار تنش خشکی متوسط (IR100) و آبیاری پس از 130 میلیمتر تبخیر از سطح تشتک به عنوان تنش خشکی شدید (IR130) و عامل های فرعی شامل تراکم های 15، 20 و 25 بوته در متر مربع و ارقام اسپیدفید و پگاه بود. نتایج نشان داد که بالاترین و کمترین درصد ماده خشک قابل هضم (IVDMD) در شرایط شاهد (IR70) به ترتیب مربوط به رقم پگاه با تراکم 25 بوته در متر مربع و رقم اسپیدفید با تراکم 15 بوته در متر مربع بود. در شرایط تنش خشکی، رقم پگاه از درصد پروتئین خام (CP) بالاتری برخوردار بود. در سطوح تنش خشکی متوسط (IR100) و تنش خشکی شدید (IR130) با افزایش تراکم، درصد پروتئین خام کاهش پیدا کرد. با افزایش تنش خشکی میزان قندهای محلول در آب (WSC) در هر دو رقم پگاه و اسپیدفید افزایش یافت. در رقم اسپیدفید در شرایط شاهد (IR70) و سطوح تنش خشکی متوسط (IR100) با افزایش تراکم کاشت مقدار درصد دیواره سلولی عاری از همی سلولز (ADF) کاهش پیدا کرد. رقم اسپیدفید در تیمار های تنش خشکی متوسط و تنش خشکی شدید نیز بیشترین عملکرد علوفه را با تراکم 25 بوته در متر مربع دارا بود. کمترین میزان علوفه تولیدی نیز در در رقم پگاه با تراکم 15 بوته در متر مربع تحت تنش خشکی شدید ملاحظه شد.
    کلیدواژگان: تراکم کاشت، سورگوم علوفه ای، کم آبیاری، کیفیت علوفه
  • مرضیه خلیلی پور رکن آبادی، محمد امین سمیع*، علی جعفری ندوشن، محمد علی ضیایی مدبونی، مهدی ضیاءالدینی صفحات 67-83
    کرم گلوگاه انار، Ectomyelois ceratoniae Zell. (Lep.: Pyralidae) مهم ترین عامل کاهش کمی و کیفی محصول درختان انار بوده و خسارت آن سبب ریزش گل و میوه در ابتدای بهار می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره صمغ آنغوزه و فرومون جنسی طبیعی این آفت بر کنترل آن، در سال های 1390-1389 در باغ انار مرکز تحقیقات کشاورزی یزد انجام شد و تاثیر سه تیمار آنغوزه پاشی، تله فرومون جنسی طبیعی کرم گلوگاه انار، آنغوزه + تله فرومونی (راندن و ربودن) روی میزان خسارت آفت مطالعه شد. در آزمایش دیگر تاثیر غلظت های دو تا پنج در هزار عصاره صمغ آنغوزهFerula assa-foetida L. (Apiaceae) بر میزان پارازیتیسم و تلفات زنبور(Hym.:Trichogrammidae) Tricograma brassicae در دمای 2±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±55 درصد و دوره نوری:تاریکی 8:16 بررسی شد. نتایج نشان داد درصد انارهای جمع آوری شده از زیر درختان، درصد انارهای آفت زده ترک خورده و درصد مجموع انارهای پوسیده و ترک خورده آفت زده در تیمارهای مطالعه شده در سطح 1% اختلاف معنی دار داشتند. اختلاف درصد انار های ترک خورده و انارهای ترک خورده محتوی لارو در سطح 5% معنی دار بود. تمام آزمایش ها دارای شاهد بودند. نتایج نشان داد تیمار راندن و ربودن نسبت به دو روش دیگر در کاهش خسارت آفت موثرتر بود. همچنین طبق نتایج به دست آمده استفاده از عصاره صمغ آنغوزه در راهبرد راندن و ربودن برای کنترل کرم گلوگاه انار بر فعالیت زنبور پارازیتوئید تریکوگراما برای کنترل بیولویک کرم گلوگاه انار تاثیر منفی ندارد. استفاده از فرومون جنسی و آنغوره در کنار هم باعث کاهش خسارت کرم گلوگاه انار شد، که می توانند با جلب آفت به یک نقطه پیش بینی شده هزینه کنترل و استفاده از مواد شیمیایی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: انار، آنغوزه، فرومون جنسی، کرم گلوگاه انار، Ectomyelois ceratoniae
  • صلاح الدین کمانگر*، بابک قرالی صفحات 85-96
    مگس های سیرفید از جمله دشمنان طبیعی و مهم شته های غلات، می باشند که در سنین مختلف لاروی با تغذیه از شته ها، موجب کاهش قابل توجه جمعیت آنها می شوند. به منظور شناسایی این شکارگرها و بررسی تغییرات جمعیت آنها در طول فصل زراعی، پنج مزرعه گندم یک هکتاری در مناطق مختلف انتخاب و با نمونه برداری هفتگی از مگس های سیرفید فعال در مزراع مذکور به شیوه تور زدن، 14 گونه مگس گل شناسایی گردید که 5 گونه گیاهخوار و گندخوار و مابقی شکارگر بودند. با مقایسه میانگین جمعیتی گونه ها، گونه غالب Eupeodes nuba با 41/52 درصد در سال 81 و 65/47 درصد جمعیت کل نمونه ها در سال 82 تعیین شد. همچنین تغییرات جمعیت گونه های شکارگر، در طول فصل رشد گندم مشخص گردید در میان گونه های شکارگر، گونه های E. nuba، Sphaerophoria scripta، E. corollae و S. turkmenica بیشترین انبوهی جمعیت را دارا بودند. گونه های شته های غلات و تغییرات جمعیت آنها نیز با نمونه برداری هفتگی از جمعیت شته ها بر روی40 بوته گندم (بطور تصادفی) بررسی شد. F. Sitobion avenae در بین هفت گونه شته شناسایی شده، با 5/66 درصد در سال 81 و 5/69 درصد در سال 82 و Rond. Schizaphis graminum با30 درصد در سال 81 و 25 درصد در سال 82، بیشترین فراوانی جمعیت را دارا بودند.
    کلیدواژگان: مگس های سیرفید، شته های گندم، تغییرات جمعیت، کردستان
  • علی عبادی*، حسینعلی علیخانی، باقر یخچالی صفحات 97-106
    قارچ خوراکی Agaricus bisporus مهمترین قارچی است که به صورت صنعتی کشت می گردد و به دلیل کیفیت غذایی مناسب و میزان بالای پروتئین جایگاه ویژه ای را در سبد غذایی مردم جهان به خود اختصاص داده است. استفاده از پسماندهای آلی به عنوان بستر تولید قارچ خوراکی می تواند راه حل مناسبی در دفع این مواد و تامین بخشی از نیاز غذایی مردم جهان باشد. در این پژوهش برای بررسی قابلیت استفاده از پسماندهای آلی مختلف به عنوان بستر کشت قارچ دکمه ای و بعلاوه تاثیر باکتری های محرک رشد گیاه بر عملکرد و کیفیت قارچ خوراکی آزمایشی به صورت فاکتوریل دو فاکتوره، در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل چهار بستر کمپوست تازه قارچ، کمپوست مصرفی قارچ، کمپوست زباله شهری و ورمی کمپوست بود، که با نسبت یک به یک با کمپوست تازه قارچ مخلوط شده بودند. فاکتور دوم نیز شامل تیمار بدون باکتری و دو باکتری سودوموناس فلورسنس و ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار فازئولی مولد ایندول استیک اسید بود. نتایج نشان داد تاثیر بسترهای مختلف بر عملکرد قارچ در سطح احتمال یک درصد دارای اختلاف معنی دار می باشد و کمپوست تازه قارچ با میانگین 5/545 گرم، بیشترین میزان عملکرد را به خود اختصاص داد، ضمنا در بستر ورمی کمپوست قارچ تولید نشد. در بین باکتری های تلقیح شده باکتری ریزوبیوم لگومینوزاروم بیووار فازئولی سبب بهبود عملکرد قارچ در تمامی بسترها شد و2/17 درصد عملکرد قارچ را نسبت به تیمار بدون باکتری افزایش داد. پروتئین قارچ نیز تحت تاثیر دو فاکتور بستر و باکتری قرار گرفت و بیشترین درصد پروتئین در تیمار کمپوست زباله شهری به همراه باکتری سودوموناس فلورسنس به دست آمد.
    کلیدواژگان: ایندول استیک اسید، باکتری محرک رشد، قارچ دکمه ای، کمپوست زباله شهری، ورمی کمپوست
  • سپیده شفایی*، صمد زارع، رامین مناف فر، آفاق فلاحتی صفحات 107-117
    آرتمیا سخت پوست کوچکی با ارزش اقتصادی بالاست که مدل تحقیقاتی بسیار مناسبی برای محققان می باشد. این موجود با تحمل محدوده های بسیار متنوع از شرایط بسیار مختلف اکولوژیک در بیش از 600 نقطه زمین و نیز 18 زیستگاه در ایران توزیع شده است. دریاچه بختگان در استان فارس یکی از زیستگاه های طبیعی آرتمیای پارتنوژنز در ایران می باشد. با توجه به وجود یک آرتمیای دو جنسی ناشناخته در این دریاچه، گونه این جمعیت غیر بومی مورد تحقیق قرار گرفت. بدین منظور 4 مارکر مولکولی مختلف شامل دو ژن Na/K ATPase، 16S-12S با روش پی سی آر- آر اف ال پی[1] و دو ناحیه COI و HSP26به روش تعیین توالیمورد تحقیق قرار گرفت. DNA مورد نیاز از نمونه های سیست جمع آوری شده از دریاچه و همچنین آرتمیای بالغ پرورش یافته در آزمایشگاه تهیه شد. نتایج ضمن تاکید بر توانایی روش های مولکولی جهت شناسایی یک گونه ناشناخته، این گونه را به عنوان A. franciscana شناسایی نمود که از نظر توالی ژنهای سکانس شده تنوع ژنتیکی زیادی با تمامی نمونه های ثبت شده در بانک ژنی دارد.
    کلیدواژگان: آرتمیا، پارتنوژنز، دریاچه بختگان، مارکرهای مولکولی
  • سمیه کرمی، سید علی محمد مدرس ثانوی*، فائزه قناتی، مونا پوردهقان صفحات 117-130
    به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب و محلول پاشی عنصر روی بر صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد ارقام سویا، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. عامل اصلی شامل سطوح مختلف تنش کم آبی در سه سطح (بدون تنش، تنش در مرحله رشد رویشی تا 10 درصد گل دهی، تنش در مرحله گل دهی تا 10 درصد غلاف بندی) و عامل فرعی حاصل از ترکیب دو عامل رقم با دو سطح (L17 و کلارک 63) و عامل محلول پاشی در سه سطح (بدون محلول پاشی، محلول پاشی آب خالص و محلول پاشی سولفات روی (5 در هزار)) بود. نتایج نشان داد که اکثر صفات تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. تنش در هر دو مرحله باعث کاهش چشمگیری در عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و صفات مورفولوژیکی هر دو رقم سویا شد. به طوری که تغییرات به وجود آمده در صفات مورفولوژیکی و عملکرد دانه در کرت های تنش دیده در مرحله ی رشد زایشی مشهودتر بود. محلول پاشی با سولفات روی سبب افزایش عملکرد و اجزای عملکرد در هر دو رقم گردید. ارقام مورد بررسی پاسخ متفاوتی به تیمارهای آزمایشی داشتند. کلارک 63 از لحاظ تحمل شرایط کم آبی نسبت به رقم L17 برتری داشت ولی محلول پاشی روی، عملکرد دانه رقم L17 را بیشتر افزایش داد. به طور کلی محلول پاشی روی توانست اثرات مضر ناشی از تنش آب را کاهش دهد و شرایط رشد را برای گیاه بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تنش کم آبی، سویا، صفات مورفولوژیکی و محلول پاشی سولفات روی
  • حمید سپهردوست*، حمید حمزه علی دستجردی صفحات 131-141
    بخش کشاورزی ازجمله بخش های مهم اقتصادی است که به لحاظ ایجاد ارزش افزوده و سهم آن از تولید ناخالص ملی، سطح اشتغال زایی برای جمعیت فعال، امنیت غذایی برای جامعه و تامین زنجیره تولید برای بخش صنعت نقش بسزایی در اقتصاد ایران ایفاء می کند. هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه کارایی فنی چهار زیربخش عمده کشاورزی شامل زیربخش های زراعت و باغبانی، دامپروری، جنگل و مرتع و همچنین شیلات طی دوره زمانی 1374 تا 1388 است. برای این منظور، از داده های ترکیبی و مدل خاص تحلیل پنجره ای در روش تحلیل پوششی داده ها برای محاسبه و ارزیابی کارایی فنی زیربخش های کشاورزی تحت شرایط بازدهی ثابت نسبت به مقیاس و رویکرد نهاده محوری استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که از نظر کارایی فنی، زیربخش فعالیتی زراعت و باغبانی با میزان کارایی فنی 97/0 و زیربخش فعالیتی شیلات با میزان کارایی فنی 70/0، به ترتیب کاراترین و ناکاراترین زیربخش های فعالیتی طی دوره مورد بررسی هستند. همچنین مشخص گردید که طی این دوره، اگرچه روند کارایی فنی زیربخش های دامپروری و شیلات افزایشی است ولی هنوز از توانمندی موجود برای استفاده بهینه از نهاده ها و کسب ارزش افزوده بیشتر استفاده نمی شود. روند کارایی فنی زیربخش جنگل و مرتع نیز کاهشی بدست آمد و نشان می دهد که به توجه بیشتر و اجرای سیاست های کنترلی دولت جهت جلوگیری از بروز پیامد های خارجی زیانبار در این زیر بخش نیاز دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، تحلیل پنجره ای، کارایی فنی، : کشاورزی
  • احسان جمشیدی، امیر قلاوند*، فاطمه سفیدکن، ابراهیم محمدی گل تپه صفحات 143-156
    قارچ های شبه میکوریز و مواد آلی نقش مهمی در مدیریت پایدار، حاصلخیزی و تولید بوم نظام های زراعی دارند. به منظور بررسی اثر کودهای زیستی بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد همزیستی ریشه با قارچ در گیاه دارویی رازیانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی با استفاده از عامل های قارچ شبه میکوریزایی (تلقیح و عدم تلقیح) و تیمارهای کودی (90 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی اوره، 10 تن کود دامی، 10 تن کمپوست مصرف شده قارچ خوراکی: 5 تن کمپوست مصرف شده قارچ همراه با 5 تن کود دامی، و تیمار عدم کوددهی) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با10 تیمار و سه تکرار در دو سال زراعی 1388 و 1389 به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که تیمار کودی و قارچ بر عملکرد دانه، وزن خشک، تعداد چتر در بوته، وزن هزار دانه و درصد همزیستی معنی دار گردید. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد، وزن هزار دانه، تعداد چتر در بوته، وزن خشک و درصد همزیستی در تلقیح با قارچ شبه میکوریز حاصل شد. اثر متقابل تیمار تغذیه ای× قارچ بر هیچ یک از صفات اندازه گیری شده معنی دار نشد. بیشترین عملکرد دانه در سال زراعی 1388 به ترتیب در اثر کاربرد کود شیمیایی نیتروژنه و تیمار عدم کوددهی و در سال زراعی 1389در تیمار کمپوست حاصل از تولید قارچ خوراکی و تیمار عدم کود دهی حاصل شد.
    کلیدواژگان: رازیانه، مواد آلی، قارچ شبه میکوریز پریموسپورا ایندیکا، عملکرد و اجزای عملکرد
  • قربانعلی اسدی، رضا قربانی، سرور خرم دل*، گلثومه عزیزی صفحات 157-168
    سیر (Alluim sativum L.) از جمله گیاهان دارویی و صنعتی با ارزشی است که از دیرباز کشت آن در ایران مورد توجه بوده است. به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف کلش گندم و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد سیر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 91-1390 انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح کلش گندم (صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار) و چهار سطح کود نیتروژن (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) بودند. نیتروژن به صورت اوره قبل از کاشت به خاک اضافه شد. نتایج نشان داد که اثرات ساده و متقابل مقدار کلش و کود نیتروژن بر وزن خشک برگ، اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیکی و اقتصادی و شاخص برداشت سیر معنی دار بود. با افزایش مقدار کلش از صفر تا 10 تن در هکتار به خاک، خصوصیات رویشی، اجزای عملکرد و به تبع آن عملکرد سیر افزایش و پس از آن با افزوده شدن بیش از این میزان کلش به خاک، به دلیل کاهش موقتی دسترسی به نیتروژن تحت تاثیر افزایش جمعیت و فعالیت ریزموجودات خاکزی، میزان این صفات کاهش یافت. بیشترین و کمترین عملکرد اقتصادی به ترتیب برای تیمار 10 تن کلش در هکتار و مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (2/112 گرم بر متر مربع) و مصرف 15 تن در هکتار کلش و بدون مصرف نیتروژن (8/24 گرم بر متر مربع) حاصل شد. افزوده شدن کود نیتروژن به خاک با تحریک رشد رویشی، بهبود خصوصیات رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد سیر را به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: سیر خوراکی، کلش، نیتروژن، عملکرد، رشد رویشی
  • ارزیابی تاثیر پرورش تعداد متفاوت اردک درشالیزار برمیزان عملکرد ارقام برنج (.Oryza sativa L) منطبق با زراعت ارگانیک
    محمود محمدی، همت الله پیردشتی*، قاسم آقاجانی مازندرانی، سید یوسف موسوی طغانی صفحات 169-185
    به منظور ارزیابی تاثیر پرورش تعداد متفاوت اردک در شالیزار با هدف مدیریت تلفیقی آفات و منطبق با زراعت ارگانیک بر عملکرد ارقام برنج (Oryza sativa L.)، آزمایشی در سال زراعی91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری پیاده گردید. این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. در این آزمایش عامل اصلی تعداد اردک در سه سطح (شامل شاهد، 400 و 800 تعداد اردک در هکتار) و عامل فرعی رقم برنج در سه سطح (شامل طارم به عنوان رقم محلی، شیرودی و قائم به عنوان ارقام اصلاح شده) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس بیانگر وجود تاثیر کاملا معنی دار تعداد اردک، رقم و برهمکنش آن ها بر صفات تعداد پنجه، تعداد دانه پوک و پر، تعداد دانه در خوشه، عملکرد بیولوژیکی، طول خوشه، روز تا 50 درصد گل دهی و عملکرد شلتوک ارقام برنج بود. همچنین اثر رقم و برهمکنش آن با تعداد اردک در صفت روز تا رسیدگی کامل معنی دار بود. نتایج به دست آمده نشان داد که بالاترین مقادیر صفات تعداد پنجه، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه پر، تعداد دانه در خوشه، طول خوشه، عملکرد بیولوژیکی، روز تا 50 درصد گل دهی، روز تا رسیدگی کامل و عملکرد شلتوک مربوط به تیمار 800 تعداد اردک در هکتار بوده است. در میان ارقام مورد بررسی در این آزمایش، بالاترین مقادیر تعداد پنجه (23 عدد پنجه در کپه)، روز تا 50 درصد گل دهی (104 روز) و رسیدگی کامل (136 روز)، عملکرد بیولوژیکی (7/13 تن در هکتار) و عملکرد شلتوک (3/5 تن در هکتار) مربوط به رقم شیرودی و طول خوشه (28 سانتی متر)، تعداد دانه پر (125 عدد دانه در خوشه)، تعداد پنجه بارور (19 عدد در کپه) و تعداد دانه در خوشه (132 عدد) مربوط به رقم طارم و در تیمار 800 تعداد اردک در هکتار مشاهده گردید. در مجموع نتایج نشان داد که رقم طارم و شیرودی، به همراه تراکم 800 قطعه اردک در هکتار را می توان به عنوان بهترین تیمار برای مناطقی با شرایط اقلیمی مشابه در کشت ارگانیک برنج، برای دستیابی کشاورز به عملکرد اقتصادی بالاتر معرفی نمود.
    کلیدواژگان: برنج، تعداد اردک، عملکرد شلتوک، زراعت ارگانیک
  • مهدی خورشیدی، بهاره بیچرانلو*، میلاد باقری صفحات 187-200
    تغییر اقلیم یکی از چالش های پیش روی کشاورزی است که اولین نمود آن تغییرات دمایی است. به منظور بررسی افزایش تحمل گیاهان ذرت به تغییرات دما از طریق همزیستی با سه گونه میکوریزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه دامغان در سال 1391 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل گونه های مختلف میکوریزا (شامل Acaulospora longula، Glomus moseae، Glomus claroideumو عدم تلقیح میکوریزا) و دما (10، 25 و 40 درجه سانتی گراد) بود. گیاهان پس از 3 هفته رشد در دمای 25 درجه سانتی گراد، به منظور اعمال تنش دمایی در دمای 10 و 40 درجه سانتی گراد در اتاقک رشد قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که افزایش و کاهش دما نسبت به 25 درجه سانتی گراد کاهش وزن تر و خشک گیاهان ذرت، طول برگ و ساقه، میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل را در پی داشت، که این کاهش ها در گیاهان تلقیح شده با میکوریزا کمتر بود. در دماهای پایین (تنش سرمایی) تلقیح با میکوریز هیچ تاثیری را از حاظ صفات ریخت شناسی در بر نداشت. گونه های مختلف میکوریزا افزایش میزان کارتنوئید را نسبت به گیاهان تلقیح نشده به دنبال داشتند. بالاترین میزان کارتنوئید در گیاهان تلقیح شده با G. moseae مشاهده شد که تفاوت معنی داری با گونه A. longula نداشت. تنش دمایی، باعث کاهش میزان آنتوسیانین و تلقیح میکوریزایی منجر به افزایش آن شد. تنش دمایی، کاهش میزان فلاونوئیدها را در برداشت که این کاهش در گیاهان تلقیح شده با میکوریزا کمتر بود. میزان پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدهید تحت تنش افزایش یافت، که گونه های G. moseaeو claroideum G.در کاهش آنها نسبت به A. longula موفق تر بودند. میزان ترکیبات فنلی گیاهان ذرت در تلقیح با گونه های میکوریزا نسبت به گیاهان شاهد، 23-17 درصد کاهش داشت.
    کلیدواژگان: مالون دی آلدهید، همزیستی، G، claroideum، G، moseae و A، longula
  • شهناز رضایی شیرمرد*، منصور سهرابی، محمدعلی صالحی، سلیمان رسولی آذر صفحات 201-214
    این تحقیق به منظور ارزیابی انرژی های ورودی و خروجی مزارع ذرت شهرستان ها در دو اقلیم متفاوت (شمال و جنوب) استان آذربایجان غربی انجام گرفت. بدین منظور کلیه ی اطلاعات مربوط به نهاده های مورد نیاز و عملکرد در واحد سطح در 152 مزرعه ذرت دانه ای در مناطق مختلف استان آذربایجان غربی در قالب پرسشنامه جمع آوری گردید. میزان کل انرژی نهاده های ورودی مزارع ذرت شمال استان برابر 7/76129 مگاژول در هکتار (9/8091 مگاژول در هکتار انرژی مستقیم، 6/12082 مگاژول در هکتار انرژی غیر مستقیم، 6/10237 مگاژول در هکتار انرژی قابل تجدید و 9/19401 مگاژول در هکتار انژی غیر قابل تجدید) و میزان انرژی خروجی 143202 مگاژول در هکتار و در مزارع ذرت جنوب استان، میزان کل انرژی نهاده های به کار برده شده 3/70385 مگاژول در هکتار (5/6519 مگاژول در هکتار انرژی مستقیم، 7/13559 مگاژول در هکتار انرژی غیرمستقیم، 1/13501 مگاژول در هکتار انرژی قابل تجدید و 5/18447 مگاژول در هکتار انرژی غیر قابل تجدید) و میزان خروجی آن 137941 مگاژول در هکتار برآورد گردید. نتایج نشان داد که شهرستان های مهاباد، ارومیه و نقده با میانگین کارایی انرژی به ترتیب 6/3 و 36/3 و 03/3 بالاترین میانگین کارایی انرژی را داشتند. این تفاوت می تواند باعث افزایش گرمای زمین و انتشار گازهای گلخانه ای و ناپایدار شود. بنابراین باید ابزارهای سیاستی جدید برای تضمین پایداری و کارایی در مصرف انرژی را اتخاذ کرد.
    کلیدواژگان: بیلان انرژی (کارایی انرژی)، ذرت دانه ای، ستاده و نهاده ها
  • محمد باقر خورشیدی بنام*، میرسعید عابدی، محمد محمدی پور، ابوالفضل ناصری، احمد بایبوردی صفحات 215-226
    به منظور تعیین بهترین تناوب زراعی برای پیاز و چغندرقند، آزمایشی سه ساله با تناوبهای 2 ساله بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا شد. هر سال در این آزمایش زمین به 4 قسمت تقسیم شد بطوریکه دو قسمت از زمین در سال اول تحت آیش و دو قسمت دیگر مورد کشت پیاز و چغندر قند قرار گرفت و در سال دوم مکان این گیاهان در هر قسمت از زمین عوض شد (پیاز در مکان چغندر قند کاشته شد و برعکس)، در قسمت دیگر زمین هم که سال پیش به آیش گذاشته شده بود زیر کشت همین گیاهان و با همان منوال قرار گرفت. در سال سوم نیز مکان این گیاهان در این قسمت از زمین عوض شد (پیاز در مکان چغندر قند کاشته شد و در یک قسمت نیز گیاهان در جای قبلی خود باز کشت شدند). بنابراین شش سیستم تناوب 2 ساله مانند آیش - پیاز، آیش - چغندرقند، پیاز - پیاز، چغندر قند - پیاز، پیاز – چغندرقند، و چغندر - چغندر مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس ساده و مرکب بین سال ها و سیستم های کاشت نشان از اثرات معنی دار آنها داشت. تناوب پیاز بعد از چغندر قند، منجر به افزایش معنی دار عملکرد سوخ های پیاز خوراکی گردید. هرچند بین تاثیر چغندر بر عملکرد سوخ پیاز اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. تناوب چغندر با پیاز نیز تعداد و وزن این صفات را افزایش داد. در چغندر کاشت مداوم عملکرد کمتری نسبت به تناوب با محصول و یا با آیش نشان داد.
    کلیدواژگان: سیستم های تناوب، عملکرد، تعداد سوخ، ریشه
|
  • N. Eblagh*, E. Fateh, M. Farzane, M. Osfuri Pages 1-15
    In order to study the effects of different phosphorus levels، animal manure and phosphate solubilizing bacteria on yield and yield components of Ajowan (Trachyspermum ammi L.) a field experiment was conducted at the Agricultural Research Station of Shahid Chamran University in 2010-2011. Trial study was carried out as three ways which assigned as randomized completed block design (RCBD) with three replications. Animal manure at the three levels (M1=0، M2=15 and M3=30 tone/ha) were first factor، different phosphorus fertilizers at the three levels (P1=0، P2=75 and P3=150 kg/ha) were the second factor and the third one were the phosphate solubilizing bacteria at two levels (no bacteria and with bacteria). The result showed that the essential oil percent increased with increasing of animal manure levels and with phosphate solubilizing bacteria. The highest oil yield (1. 04%) and the lowest one (0. 83%) were related to P1B2M1 and P1B2M3 fertilizer treatments. The most important essential oil fractions such as Thymol (73. 99%)، Gamaterpinene (12. 1%) and Paracymene (10. 32%) were occurred under the plants which received 15 tones/ha of animal manure without receiving neither phosphorus fertilizer nor phosphate solubilizing bacteria. But similar essential oil fractions of Thymol (78. 38%)، Gamaterpinene (10. 9%) and Paracymene (7. 46%) were accumulated in the plants which treated with 75 kg/ha of phosphorus fertilizer without application of animal manure and phosphate solubilizing bacteria. The founding information''s in the present study were elucidated that with increasing of animal manure levels and application of phosphate solubilizing bacteria increased essential oil yield. Whereas، the major essential oil components such as Gamaterpinene and Thymol had not affected by those treatments but the Thymol was decreased in the plants.
    Keywords: Phosphate Solubilizing Bacteria(PSB), Ajowan, Different levels of Fertilizer, Grain Yield, Manure
  • A. Shakeryari*, S. Khaghaninia, K. Haddad Irani Nejad Pages 17-27
    Considering of the importance and function of flower flies of the Syrphinae subfamily in the integrated pest management and sustainable agriculture، their identification were conducted in Kendovan region in East Azerbaijan province during 2009- 2011. In a total، seventeen species belonging to ten genera and three tribes were verified which all of them are as new records for the study area and Leucozona lucorum Linnaeus 1758 is newly reported for the insect fauna of Iran. Identification key to studied genera and photos of the new record genus are provided.
    Keywords: East Azarbaijan province, Fauna, Flower flies, Iran, Kendovan
  • M. Jabbary*, F. Zolfaghary Pages 29-39
    In order to understand the morphological basis of yield difference and hidden factors in barley lines under drought stress condition، an experiment was conducted for 72 double haploid lines with their parents and 7 local cultivars of barley using two 9×9 simple Lattice (stress and non-stress)، with two replications. The results of variance analysis showed that there are significant differences among all genotypes in studied traits. In non-stress condition factor analysis based on principal component extracted five factors that explained about 72 percent of the total variation and in stress condition six factors were extracted that explained about 78 percent of the total variation. Considering the traits affecting these factors، can be concluded to produce high yield barley in drought stress condition، plants with more flag leaf area، wide reproductive organs، long grain filling period and appropriate height should be selected.
    Keywords: Factor analysis, Drought stress, Double Haploid Barley, Seed Yield
  • M. Jafarnia, A. Esmaeili* Pages 41-48
    Pollutions emotion by economic activities is considered greatly byresearchers. In this context، the productivity and environmental pollution of beef cattle farms in Shiraz were investigated in this study. Nitrogen excretion per ton of meat production waschosen as the pollution index. The results indicated that firms with high production per her cattle create low environmental pollution. Quality of production and feed in clean and pollutant farms shows that good feeding and management practices can reduce manure production per unit of meat produced.
    Keywords: Beef cattle farm, Environmental indices, Production, Shiraz
  • Y. Raei, M. Jorat, H. Moghaddam, Mr Chaichi, V. Weisany Pages 51-65
    This experiment was conducted to evaluate the effect of limited irrigation and sowing density on two forage sorghum varieties. The experiment was conducted in Research Farm of College of Agriculture، University of Tehran during 2007 growing season. The experiment was conducted according to split plot factorial in a randomized complete block design with three replications. The main factor consisting of irrigation after 70 (control)، 100 (medium water stress) and 130 (severe water stress) mm accumulative evaporation from evaporation pan class A and the sowing density of 15، 20 and 25 plants per square meter and two sorghum varieties (Speedfeed and Pegah) were allocated as factorial arrangement to the subplots. The results indicated that the highest and lowest dry matter digestibility (IVDMD) in control conditions (IR70) was related to Pegah with density of 25 plants per square and Speedfeed with density of 15 plants per square meter، respectively. In drought conditions، Pegah have the higher amount of crude protein (CP). With increasing of density، the percent of crude protein was reduced in medium water stress and severe water stress levels. With increasing stress levels of water soluble carbohydrates (WSC) increased in both cultivars (Speedfeed and Pegah). The acid detergent fiber (ADF) was reduced with increasing plant density in Speedfeed cultivar in control conditions (IR70) and moderate levels of stress (IR100). The highest forage yield was produced by Speedfeed variety at the control، medium water stress and severe water stress treatments with 25 plants per square meter density. The lowest forage yield was observed at density of 15 plants per square meter in severe water stress and Pegah cultivar.
    Keywords: Density, forage quality, forage yield, limited irrigation, Sorghum
  • M. Khalilipour Roknabady, Ma Samih*, A. Jafari Nodoshen, Ma Ziaii Meadboni, M. Ziaadeinei Pages 67-83
    Carob moth Ectomyelois ceratoniae Zell. (Lep.: Pyralidae) is the most important pest reducing the quality and the quantity of pomegranate trees products. Damage at the beginning of the spring causes shedding of the pomegranate flowers and fruits. In this study the effects of the gum extract of Ferula assa-foetida L. (Apiaceae) and natural sex pheromone of Carob moth was studied in 2010-2011 in the pomegranate orchard of Agricultural Research Center of Yazd. Three treatments including gum extract spray، natural sex pheromone traps and pheromone traps + gum extract (push-pull) were studied. In another experiment the effects of four concentrations of gum extract including 2، 3، 4 and 5 ml/l were studied on parasitism and mortality rate of Tricograma brasica (Hym. Trichogrammidae) at 25 ±20C، 55±5 RH and 16 h: 8 h L: D. All Experiments had control. The results showed that there were significant differences at 1% probability level between percent of pomegranates collected from under the trees، percent of pomegranates cracked due to carob moth damage and percent of cracked and rotten pomegranates in treatments studied. There were significant differences between percent of pomegranates cracked and the pomegranates cracked containing larvae at 5% probability level. The results showed that push pull treatment were more effective in reducing pest damage compared to the other methods. According to the results، use of gum extract in the push-pull strategy for controlling carob moth has no negative effect on parasitism activity of Trichogramma. Use of sex pheromones and gum extract decreased the carob moth population and it can reduce the control costs and the chemicals usage with attracting the pest to a predicted area
  • S. Kamangar*, B. Gharali Pages 85-96
    Syrphids are one of the most important natural enemies of wheat aphids. Larvae feed in aphid colonies and reduce the population. To identify these predators and their population fluctuation during wheat growing season، five fields with area about one ha were selected. Syrphids were swept weekly by standard insect net in the selected fields. The result showed that 14 species of flower flies occur in the wheat field of Kurdistan province which among them Eupeodes corollae with %52. 41of total population in 2002 and %47. 65 in 2003 has the highest frequency. Among predator species، Eupeodes nuba، Sphaerophoria scripta، S. turkmenicaand Eupeodes corollae constitute the largest part of syrphid population. Seven species of aphids were identified and their population changes were measured by weekly random sampling of 40 plants. Sitibion avenae and Schizaphis graminum were dominant aphid species where their frequency were measured as %66 and %30of total specimens in 2001 and %69. 5 and %25 of total specimens in 2002 respectively. The positive correlation between aphid population increase and emergence of syrphid larvae was discussed briefly.
    Keywords: Wheat aphids, Syrphid flies, Population fluctuations, Kurdistan
  • A. Ebadi*, Ha Alikhani, B. Yakhchali Pages 97-106
    Agaricus bisporus edible mushroom is the most abundant industrially cultivated mushroom and due to appropriate nutritional quality and high amount of protein has special place in world’s population food basket. The use of organic wastes in edible mushroom producing could be suitable solution to removal of these wastes and supply the world’s population food. In this research، in order to survey the practicability for use of different organic wastes as button mushroom culturing substrate and effect of plant growth promoting bacteria on yield and quality of edible mushroom an experiment was conducted as factorial arrangement with two factor and in three replications. First factor consisted of four substrate including fresh mushroom compost، spent mushroom compost، municipal solid compost and vermicompost، which mixed with fresh mushroom compost at the ratio of 1:1. Second factor include no-bacteria، and two IAA producing bacteria treatments، including Pseudomonas fluorescens and Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli. Results showed that the effect of different substrates had a significant difference on mushroom yield (P<0. 01) and fresh mushroom compost with the mean value of 545. 5 gr، has allocated the most amount of yield، also in vermicompost bed mushroom was not produced. Among the inoculated bacteria، Rhizobia bacteria caused improving in mushroom yield at all substrates and has increased 17. 2 percent mushroom yield compared to non-bacterium treatment. Mushrooms protein is also affected under the tow factor of bed and bacteria and the most protein percent was observed in municipal solid waste treatment in companying with Pseudomonas fluorescens.
    Keywords: Button mushroom, Culturing bed, Growth promoting bacteria, Indole acetic acid, Municipal solid waste, Vermicompost
  • S. Shafaie*, S. Zare, R. Manaffar, A. Falahati Pages 107-117
    Artemia is a small crustacean with high commercial value that provides a valuable model organism for researchers. This creature was dispersed to more than 600 and 18 sites over the world and Iran، respectively، by tolerating extreme range of different environmental conditions. Bakhtegan Lake is one the natural parthenogenetic Artemia habitat in Iran. Due to occurrence of an unknown bisexual Artemia in Bakhtegan Lake، the species of this un-endemic Artemia was inferred. In this regard، four different molecular markers as Na/K ATP-ase، 12S-16Sby PCR-RFLP technique and COI، HSP26 by were studied. The DNA was provided from the harvested cysts and reared adult Artemia in laboratory conditions. The results with emphasizing to ability of molecular techniques for identifying unknown species characterized the new population as A. franciscana. These analyses also revealed a molecular diversity between the sequenced genes with the all data found in the Genbank.
    Keywords: Artemia, Parthenogenetic, Bakhtegan Lake, Molecular markers
  • S. Karamy, Sa Mohammad Modares, Sanavy*, F. Ghanati, M. Pourdehghan Pages 117-130
    In order to study the effect of water deficit stress and zinc foliar application on morphological traits، yield and yield components of soybean cultivars، an experiment was conducted in randomized complete block design arrangement in split plat factorial. Main factor was three levels of drought stress (non stress، water stress in vegetative growth stage to %10 flowering and water stress in flowering stage to %10 pod stage) and sub factor was combination of foliar zinc application and cultivar. Foliar zinc application levels (non foliar application، water foliar application and Zinc Sulfate (5000 ppm)) foliar application and cultivars (L17 and Clarck 63) were in three and two levels، respectively. Results showed that traits were affected by treatments. Water deficit stress obviously decreased the yield، yield components، biomass and morphological traits of seed in both cultivars. Variation in morphological traits and yield were more prominent in plots stressed in reproductive stage. Zinc sulfate foliar application increased yield and yield components. Soybean cultivars were different in response to treatments. Clark 63 was more desirable than L17 under water deficit stress. But zinc foliar application in L17 was more effective than clark 63 and increased its yield. In general، foliar application of zinc decreased harmful effects of oxidative stress due to water deficit stress and improved growth conditions for plants.
    Keywords: Foliar Zinc sulfate Application, Morphological Traits, Soybean, Water Deficit, Yield, Yield components
  • H. Sepehrdoust*, H. Hamzeali Dastjerdi Pages 131-141
    Agricultural sector is one of the important economic sectors of Iranian economy in terms of value added generation and its share in GNP، employment creation for active population، food security for the society and chain production provider for industrial sector. The purpose of this study is to evaluate the efficiency of the agricultural sub sectors including farming and horticulture، livestock، fisheries and forestry and pasture for the period 1995 to 2009. To achieve the purpose، the non-parametric method of analysis called window data envelopment analysis is used، while assuming output-oriented approach to the production and under constant and variable returns to scale condition. The results of efficiency measurement in window analysis in terms of technically efficiency show that the farming and horticulture sub-sector on one hand and the fishery sector on the other hand represents the highest and lowest efficient sectors، scoring with efficiency rate of 0. 97 and 0. 70 respectively. Moreover، the findings show that the technical efficiency of livestock and fisheries sub-sectors during the period of study had an increasing trend، while the technical efficiency of forest and pasture sub-sector had a decreasing trend while it was fluctuating for the case farming and horticulture sub-sector during the period.
    Keywords: Agriculture, data envelopment analysis, technical efficiency, window analysis
  • E. Jamshidi, A. Ghalavand*, F. Sefidkon, E. Mohammadi Goltaph Pages 143-156
    Application of of mycorrhiza-like fungi and organic matter have important role in crops productivity and yield. In order to study the effect of biofertilizers on yield، yield component and root colonization in fennel (Foeniculum valgare Mill)، an experiment was conducted in 2009 and 2010 growing seasons، teratements were mycorrhiza-like fungi (inoculated and non-inoculated) and fertilizer treatment (nitrogen (90 kg ha-1 N)، cattle manure (10 t ha-1)، mushroom spend compost (10t ha-1)، integrated cattle manure with mushroom spend compost (5t ha-1 CM+ 5t ha-1 SCM) and without manure). The treatments were arranged as factorial in a randomized complete blocks design with ten treatments and three replications. Results showed that treatment manure and fungi significantly affected yield، dry matter، No. Umbel at the each plant، 1000 seed weight and root colonization. Also results shown that the highest yield، 1000 seed weight، umbel at the each plant، dry matter and root colonization were obtained with mycorrhiza-like Fungi. Interaction of fungi ´ nutrition systems was negligible affected all of measured traits. In year 2008 the highest and the lowest yield were obtain from chemical fertilizer and treatment without manure. In year 2009 the highest and the lowest yield were obtain from treatment spent compost mushroom and without manure.
    Keywords: Fennel, Organic matter, Piriformospora indica, yield, yield component
  • Ga Asadi, R. Ghorbani, S. Khorramdel*, G. Azizi Pages 157-168
    Garlic (Allium sativum L.) is a valuable medicinal and industrial plant that its production has long history in Iran. In order to study the impacts of different amounts of wheat straw and nitrogen fertilizer on yield and yield components of garlic، a field experiment was performed as factorial layout based on a randomized complete block design with three replications at the Research Station، College of Africulture، Ferdowsi University of Mashhad، during growing season of 2011-2012. Treatments were four rates of wheat straw (0، 5، 10 and 15 t ha-1) and four nitrogen levels (0، 50، 100 and 150 kg ha-1). Nitrogen was applied as Urea before the planting time. The results indicated that the simple and interaction effects of wheat straw and nitrogen fertilizer were significant on leaf dry weight، yield components، biological yield، economic yield and harvest index of garlic. By increasing wheat straw from zero to 10 t ha-1 growth characteristics، yield components and yield of garlic enhanced، but adding more than this amount declined those traits due to temporary loss of nitrogen under improvement in population and activity of soil microorganisms. The highest and the lowest economic yield were observed in 10 t ha-1 straw wheat with 150 kg N ha-1 (112. 2 g m-2) and 15 t ha-1 straw wheat whithout nitrogen (24. 8 g m-2). Adding nitrogen to the soil improved growth characteristics، yield and yield components of garlic due to simulate in vegetative growth.
    Keywords: Adible garlic, Nitrogen, Straw, Vegetative growth, Yield
  • Evaluating the Effect of Different Duck Number on Yield of Rice Cultivars (Oryza sativa L.) Based Organic Farming
    M. Mohammadi, H. Pirdashti*, Gh Aqajani Mazandarani, Sy Mosavi Toghani Pages 169-185
    In order to evaluate the effect of duck number on paddy yield and yield components of tree rice cultivars، an experiment was conducted at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University، Sari، Iran، during 2011. Experiment was arranged as split plot based randomized complete block design with four replicates. Main plots were duck number at three levels (control، 400 and 800 pieces ha-1) and sub plot were rice cultivars (Tarom as traditional cultivar and Shirodi and Ghaem as improved cultivars). Results of ANOVA showed that there were significant differences between duck، cultivar and duck × cultivar in terms of tiller number، filled and unfilled grain number، grain number per panicle، biological yield، panicle length، days to 50% flowering and paddy yield. Maximum tiller number، fertile tiller number، filled and total grain number، panicle length، biological yield، days to 50% flowering and maturity and paddy yield were belonged to 800 ducks per hectare. The highest tiller number (23 tiller per hill)، days to 50% flowering and maturity (104 and 136 days respectively)، biological yield (13. 7 ton ha-1) and paddy yield (5. 3 ton ha-1) were recorded in Shirodi. By contrast، 800 duck per hectare in Tarom produced the highest panicle length (28 cm)، filled grains per panicle (125 number)، fertile tiller number (19 number) and total grain number (132 number). In conclusion، organic rice-duck farming using 800 ducks per hectare in Tarom and Shirodi cultivars could be recommended for similar regions.
    Keywords: Duck number, Organic farming, Paddy yield, Rice
  • M. Khorshidi, B. Bicharanlou*, M. Bagheri Pages 187-200
    Climate change is one of the future challenges of agriculture that the first sign is changes in temperature. In order to elevated the resistance of maize plants to temperature changes through inoculation with three species of mycorrhiza a factorial experiment was performed in completely randomized design in research laboratory of university of Damghan. The factors were included mycorrhiza species (Acaulospora longula، Glomus moseae، Glomus claroideum، and no inoculation with mycorrhiza) and temperature (10˚، 25˚، and 40˚C). In order to temperature stress، the plants were placed in the growth chamber after 3 weeks growth in 25˚ C. The results showed that temperature stress (10˚، 40˚C) was caused to decrease the fresh and dry weight of plants، leaf and plumule length، content of chlorophyll a، b، and total. This decreasing in inoculated plants was lower than no inoculated plants. The mycorrhiza species were followed increase the carotenoid content. The highest of carotenoid content was observed in inoculated plants with G. moseae. Temperature stress، inoculate with mycorrhiza were caused the increase and decrease of Antocyanine، respectively. In addition to، temperature stress was decreased the flavonoids، that this decreasing was lower in inoculated plants. H2O2 and MDA were increased under temperature stress. The species of G. moseae، G. claroideum in decrease of H2O2 and MDA were more successful than A. longula. Phenolic compounds of maize plants inoculated with mycorrhiza 17-23% have decreased as compared to control plants.
    Keywords: A.longula, G.claroideum, G.moseae, MDA, Symbiosis
  • Sh Rezaei Shirmard*, M. Sohrabi, Ma Salehi, S. Rasouli Azar Pages 201-214
    This research was conducted to evaluation of the input and output energies of corn (Zea mays L.) fields in two different climates (north and south) of Western Azerbaijan Province. All information of this study about inputs and yield were collected by questionnaire in 152 corn fields of different areas of Western Azerbaijan province. Total energy expenditures were 76129. 7 mjh-1 (8091. 9mjh-1 direct energy، 12082. 6mjh-1 indirect energy، 10237. 6mjh-1 renewable energy and 19401. 9mjh-1 non-renewable energy) and output energy was 143202mjh-1 in northern corn fields. Also، total input energies were 70385. 3mjh-1 (6519. 5mjh-1 direct energy، 13559. 7mjh-1 indirect energy، 13501. 1mjh-1 renewable energy and 18447. 5mjh-1 non-renewable energy) and output energy was 137941mjh-1 in southern corn fields. Results were indicated that Mahabad، Urmia and Naqade، with average energy efficiency 3. 6، 3. 36 and 3. 03 had the highest average energy efficiency، respectively. These differences can be caused warming، greenhouse gas emissions and instability. So the new policy instruments should be adopted to ensure the sustainability and energy efficiency.
    Keywords: Corn, Energy balance (energy efficiency), Input, output
  • Mb Khorshidi* Abedi, M. Mohammadi, Poor, A. Nasseri, A. Bybordi Pages 215-226
    For determining the best crop for onion rotation with sugar beeta three year experiment with two year rotations were conducted in three replications in East Azarbaijan Agricultural and Natural Resources Research Center from 2007-2010. Every year two RCBD conducted with two crops (onion and sugar beet). In first year crops cultivated at first trial and other trial led to fallow. In 2nd year، onion cultivated on beet and fallow plots went under same crop cultivation. So in the end of 2nd year we can analysis these rotation systems: onion after onion، beet monoculture and onion and beet after fallow. In the 3rd year، crops cultivated on crops and 2nd year onions. So there were 6 rotation systems; onion and beet crops after fallow in two years، onion after beet in two years، beet after onion، beet after beet and onion after onion in one year. Simple and combine analysis between years and among systems showed significant effects. Onion rotation after beet increased bulb weight، and there was not significant among them in their effect on bulbs. Beet after onion increased، tuber and root yield significantly. In beet، monoculture cultivation produced lesser yield than rotation with onion or after fallow.
    Keywords: Rotation systems, Yield, number of bulb, Tuber, Root, seed