فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1393)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اکبر بهاری*، امیر آینه بند، اسفندیار فاتح صفحات 1-16
    به منظور بررسی الگوی کشت مخلوط علوفه ی آمارانت (Amaranthus cruentus L.) و ماش (Vigna radiata L.) و اثر روش های مدیریت بقایای گیاهی، آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. این آزمایش در دو مرحله شامل کشت گیاه گندم در پاییز و سپس کشت مخلوط آمارانت و ماش در تابستان بود. این پژوهش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. عامل اصلی شامل مدیریت بقایای گندم به سه روش حذف کامل، مخلوط کردن و آتش زدن و عامل فرعی شامل نسبت های تراکمی گیاهان آمارانت و ماش به صورت صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد بود. نتایج نشان داد که عملکرد گیاهان در مخلوط با تغییر نسبت تراکمی آن ها تغییر یافت. همچنین نوع مدیریت بقایای گیاهی بر عملکرد علوفه هر یک از گیاهان در مخلوط موثر بود. با مقایسه الگوهای کشت مخلوط، بیشترین وزن خشک ساقه (5/766) در نسبت 50 درصد آمارانت و 50 درصد ماش گیاهان و در شرایط حذف بقایا بدست آمد. نسبت 75 درصد آمارانت و 25 درصد ماش در شرایط مخلوط کردن بقایا بیشترین وزن خشک برگ (519) را دارا بود. بعلاوه، نسبت تراکمی 50 درصد از هر دو گیاه در شرایط مخلوط کردن بقایای گندم بیشترین عملکرد علوفه را تولید کرد (6/1347). اگرچه عملکرد علوفه مخلوط بیش تر تحت تاثیر گیاه آمارانت قرار گرفت تا ماش ولی با تغییر تیمارهای آزمایش (مدیریت بقایا و نسبت تراکمی) میزان تغییرات عملکرد آمارانت در مخلوط بیش تر از ماش بود.
    کلیدواژگان: بقایای گندم، روش جایگزینی، مخلوط کردن بقایا، نسبت های تراکمی کاشت، LER
  • حسین راحلی، محمد قهرمان زاده صفحات 17-30
    بیمه تولید محصولات کشاورزی به دو صورت انفرادی و منطقه ای در دنیا مرسوم می باشد. در کشور ما تنها بیمه انفرادی به اجرا در می آید و ضروری به نظر می رسد که در راستای افزایش کارآمدی ابزارهای مدیریت ریسک در بخش کشاورزی کشور، بیمه عملکرد منطقه ای نیز معرفی گردد، لذا در این پژوهش ضمن معرفی بیمه عملکرد منطقه ای به بررسی عوامل موثر بر تمایل کشاورزان چغندرکار جهت شرکت در طرح پیشنهادی بیمه عملکرد منطقه ای در شهرستان خوی پرداخته شده است. برای این منظور از مدل لاجیت بهره گرفته شده و اطلاعات مورد نیاز به صورت سرشماری از تمامی چغندرکاران شهرستان خوی شامل 202 نفر جمع آوری شده است. یافته های تحقیق نشان داد که 82 درصد از چغندرکاران تمایل به مشارکت در طرح بیمه عملکرد منطقه ای دارند. نتایج برآورد مدل لاجیت نشان داد که متغیرهای نسبت خسارت به درآمد٬ برگزاری کلاس های ترویجی و سن چغندرکاران اثرات مثبت و معنی داری بر مشارکت در بیمه عملکرد منطقه ای (گروهی) دارد. همچنین متغیرهای میزان حق بیمه و تجربه کشاورزان اثر منفی و معنی دار بر مشارکت دارند. بنابراین تشکیل کلاس های ترویجی منسجم، منطقی نمودن میزان حق بیمه و افزایش پوشش مناسب خسارتها، سبب مشارکت کشاورزان در طرح جدید بیمه عملکرد منطقه ای (گروهی) خواهد شد.
    کلیدواژگان: بیمه عملکرد گروهی، چغندرقند، خوی، مدل لاجیت
  • امید زمانی*، حامد قادرزاده، سید ابوالقاسم مرتضوی صفحات 31-43
    نظر به اهمیت بخش کشاورزی در کشورهای در حال توسعه، لزوم اجرای برنامه​ریزی در این بخش بر اساس اهداف متعدد ضروری است. مطالعه ی حاضر تلاش می نماید، با استفاده از الگوی برنامه​ریزی آرمانی به تعیین الگوی کشت در سه ساختار و دو سطح اولویت، بپردازد. داده​های مورد نیاز به روش طبقه​بندی تصادفی، از طریق تکمیل 225 پرسشنامه از سطح 30 روستای شهرستان سقز استان کردستان، برای سال زراعی 87-1386، جمع​آوری شد. نتایج نشان داد، با استفاده از برنامه​ریزی آرمانی، الگوی کشت با اولویت ساختار انرژی، بین الگوی کشت با اولویت اهداف اقتصادی و اهداف زیست​محیطی قرار گرفته است. افزون بر آن الگوی کشت با اولویت اقتصادی بیشترین درآمد ناخالص را ایجاد و بیشترین نیروی کار را مورد استفاده قرار می​دهد، همچنین این سطح اولویت، بیشترین تاثیر مخرب بر محیط​زیست را بر جای می گذارد. با توجه به یافته​ها، اهمیت توجه به اهداف زیست محیطی علی​الخصوص کارآیی انرژی در بهینه سازی الگوی کشت لازم است و این اهداف دیگر را نسبتا پوشش می دهد و این مهم مورد توجه سیاست گزاران قرار گیرد..
    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی آرمانی اولویتی، شهرستان سقز، مصرف بهینه انرژی
  • سید ناصر اسحقی*، صفر نصرالله زاده، امین باقری پیروز صفحات 45-56
    مدیریت حاصلخیزی خاک از طریق استفاده از کودهای زیستی یکی از اجزای حیاتی کشاورزی پایدار می باشد. بر این اساس، به منظور ارزیابی اثر کودهای زیستی و شیمیایی بر برخی صفات کمی و کیفی سورگوم علوفه ای، آزمایشی در سال زراعی 1390در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتوراول سطوح مختلف کود شیمیایی شامل210 کیلوگرم در هکتار کود اوره (100%)، 150 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل (100%)، اوره (100%) + سوپرفسفات تریپل(100%)، اوره (50%) + سوپرفسفات تریپل (50%) و شاهد و فاکتور دوم شامل کود زیستی با سطوح بیوسوپر، فسفات بارور2، بیوسوپر+ فسفات بارور2 و شاهد بود. نتایج نشان دادند که سورگوم قادر است در شرایط محیطی تبریز سه چین محصول علوفه در یک فصل زراعی تولید نماید. بیشترین و کمترین عملکرد علوفه وارتفاع گیاه به ترتیب در ترکیب تیماری کود اوره + سوپر فسفات تریپل + فسفات بارور2 و شاهد مشاهده گردید. بیشترین و کمترین درصد دیواره سلولی و درصد دیواره سلولی بدون همی سلولز به ترتیب مربوط به تیمار شاهد و ترکیب تیماری50 درصد اوره + 50 درصد سوپر فسفات تریپل + فسفات بارور2 بود و همچنین بیشترین تعدادپنجه و درصد پروتئین در تیمار کود اوره و کمترین آنها در تیمار شاهد بدست آمد. در حالت کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده توام از کودهای شیمیایی و زیستی نسبت به سایر تیمار ها برتری داشت و عملکرد علوفه را بطور معنی داری نسبت به استفاده تنها از کود های شیمیایی و زیستی افزایش داد.
    کلیدواژگان: بیوسوپر، درصد پروتئین، فسفات بارور2، ADF و NDF
  • جعفر یعقوبی*، علی جوادی صفحات 57-68
    کشاورزی ارگانیک یکی از راهبردهای کشاورزی پایدار است که متکی بر روش های طبیعی کنترل آفات و بیماری ها بوده و استفاده و کاربرد آفت کش ها و علف کش های مصنوعی، کود های شیمیایی، هورمون ها و آنتی بیوتیک ها تا حد امکان منع شده است. هدف این تحقیق بررسی مشکلات و موانع تولید محصولات ارگانیک و عوامل موثر بر آن از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی استان زنجان بود. تحقیق از نوع میدانی و جمعیت آماری شامل کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی مستقر در ستاد سازمان، مدیریت شهرستان ها، مراکز خدمات، و شرکت های خدمات توسعه کشاورزی در سطح استان بودند (118=n). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید که روایی آن توسط پانل متخصصان و کارشناسان تایید شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه از پیش آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 81/0 تا 90/0 بدست آمد. یافته های این تحقیق نشان داد مهم ترین موانع تولید محصولات ارگانیک به ترتیب اهمیت شامل بالا بودن هزینه تولید محصولات ارگانیک، نبود دانش کافی در زمینه تولید محصولات ارگانیک در بین کشاورزان، نبود بازارهای مشخص برای فروش محصولات ارگانیک در استان و عدم اطلاع رسانی و تبلیغ موثر در زمینه تولید و مصرف محصولات ارگانیک بودند. با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی موانع تولید محصولات ارگانیک از دیدگاه کارشناسان به پنج دسته موانع ترویجی، فقدان حمایت کافی دولتی، موانع دانشی و پژوهشی در جهاد کشاورزی، پیچیدگی و موانع ترغیبی و راندمان پایین محصولات ارگانیک طبقه بندی شدند که در مجموع 92/63 درصد از واریانس کل موانع تولید محصولات ارگانیک را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، کشاورزی ارگانیک، نگرش
  • منوچهر شیری جناقرد، یعقوب راعی صفحات 69-82
    به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیکی و شیمیایی نیتروژنی و فسفری بر توان تولید گره های ریشه و عملکرد سویا آزمایش دو ساله ای در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. کودهای بیولوژیکی شامل تلقیح بذور با باکتری حل کننده فسفات، باکتری تثبیت کننده نیتروژن، تلقیح توام هر دو نوع باکتری و عدم تلقیح (شاهد) بودند. کودهای شیمیایی شامل 5/16 کیلوگرم در هکتار اوره + 5/49 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل (33%)، 3/33 کیلوگرم در هکتار اوره + 99 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل (66%)، 50 کیلوگرم در هکتار اوره + 150 کیلوگرم در هکتار سوپر فسفات تریپل (100%) و بدون مصرف کودهای نیتروژنی و فسفری (شاهد) بودند. گره زایی فقط در پلات هایی دیده شد که بذور آنها با باکتری تثبیت کننده نیتروژن به صورت تنها و توام تلقیح شده بودند. سطح کودی 33 درصد به طور معنی داری نسبت به شاهد و سایر سطوح کودی تعداد و وزن تر گره بیشتری تولید کرد و افزایش بیشتر کودهای شیمیایی موجب کاهش مقادیر آنها شد. در بذور تلقیح نیافته و تلقیح شده با باکتری حل کننده فسفات درصد پروتئین، عملکرد پروتئین، عملکرد روغن و عملکرد دانه افزایش یافت ولی درصد روغن خیلی تحت تاثیر قرار نگرفت. در بذور تلقیح یافته با باکتری تثبیت کننده نیتروژن به صورت تنها و توام افزایش کاربرد کود شیمیایی در مقایسه با شاهد درصد پروتئین را تحت تاثیر قرار نداد ولی درصد روغن را کاهش داد. همچنین بیشترین عملکرد پروتئین، روغن و بذر در سطح 33 درصد کودی به دست آمد و کوددهی بیشتر منجر به کاهش آنها شد. به عنوان مثال عملکرد دانه برای 0، 33، 66 و 100 درصد کوددهی به ترتیب 246، 321، 252 و 214 گرم در متر مربع بود. تلقیح توام باکتری ها نسبت به تلقیح تنها با باکتری تثبیت کننده نیتروژن در سطح 33 درصد به طور معنی داری عملکردهای بیشتری تولید کرد. همچنین تلقیح تنها و توام بذور با تثبیت کننده نیتروژن نسبت به بذور تلقیح نیافته و تلقیح یافته با حل کننده فسفات عملکرد روغن، پروتئین و دانه و درصد پروتئین بیشتر ولی درصد روغن کمتری تولید کرد.
    کلیدواژگان: باکتری، سویا، عملکرد، کود و گره زایی
  • امیر اسدی دانالو، کاظم قاسمی گلعذانی، جلیل شفق کلوانق، جواد بخشی صفحات 83-94
    اثر کیفیت بذر روی عملکرد مزرعه ای عدس تحت تیمار های مختلف آبیاری در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز مورد تحقیق قرار گرفت. یک نمونه بذری از عدس به عنوان شاهد یا توده بذری با کیفیت بالا (1V با 99% قوه زیست) نگهداری گردید و دو نمونه دیگر با محتوای رطوبت 15 درصد به مدت های 18 و 22 روز در دمای 40 درجه سانتی گراد به صورت مصنوعی فرسوده شدند(به ترتیب 2V با 90% و3Vبا 80% قوه زیست). بدین ترتیب سه توده بذری با درجات فرسودگی و کیفیت متفاوت فراهم گردید. آزمون های آزمایشگاهی برای تعیین هدایت الکتریکی مواد نشتی و درصد جوانه زنی بذرها به صورت طرح کاملا تصادفی انجام گرفت.اما، آزمایش مزرعه ای به صورت اسپلیت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آبیاری (1I، 2I، 3I، 4I: به ترتیب آبیاری بعد از 70، 100، 130 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) و توده های بذری (1V، 2V و 3V) به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش فرسودگی بذر هدایت الکتریکی مواد نشتی از بذر افزایش و درصد جوانه زنی و درصد سبز شدن کاهش می یابند. روز تا گلدهی،ارتفاع بوته و تعداد شاخه فرعی با کاهش تامین آب، کاهش یافتند. گیاهان حاصل از توده بذری قوی (1V) بلندتر از توده های بذری با کیفیت پایین بودند، اما گیاهان حاصل از توده بذری ضعیف (3V) به علت تراکم پایین، تعداد شاخه فرعی بیشتری داشتند. گیاهان حاصل از توده بذری با کیفیت بالا بیشترین دانه در واحد سطح را تولید کردند.بنابراین نتیجه گیری شده است که کاشت بذرهای با کیفیت بالا می تواند عملکرد مزرعه ای عدس را از طریق بهبود استقرار گیاهچه افزایش دهد.
    کلیدواژگان: عدس، عملکرد دانه، کیفیت بذر، هدایت الکتریکی
  • زینب یوسف پور، علیرضا یدوی صفحات 95-112
    کودهای زیستی یکی از منابع مهم تامین عناصر غذایی در کشاورزی پایدار محسوب می شوند. به منظور مطالعه ی اثر کودهای زیستی و مقایسه ی کارایی آن ها با کودهای شیمیایی در آفتابگردان، آزمایشی در تابستان 1390 در مزرعه ای در ایوانغرب به صورت اسپلیت فاکتوریل، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل چهار سطح کود شیمیایی نیتروژن و فسفر (0، 33، 66 و 100 درصد کود شیمیایی نیتروژن و فسفر مورد نیاز) و فاکتور فرعی شامل کاربرد کود زیستی نیتروکسین در دوسطح (تلقیح و عدم تلقیح) و کاربرد کود زیستی فسفات بارور2 در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) بود. نتایج نشان داد که برهمکنش کود شیمیایی و نیتروکسین بر عملکرد دانه اثر معنی داری داشت، به طوریکه در سطوح 0، 33 و 66 درصد کود شیمیایی، تلقیح با نیتروکسین به ترتیب باعث افزایش 64/31، 78/9 و 73/5 درصدی در عملکرد دانه نسبت به عدم تلقیح شد اما در سطح 100 درصد کود شیمیایی مورد نیاز، کاربرد نیتروکسین تفاوت معنی داری از لحاظ این صفت ایجاد نکرد. کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد روغن اثر افزایشی معنی داری داشتند، به طوریکه بیشترین عملکرد روغن به تیمار مصرف 100 درصد کود شیمیایی مورد نیاز و تلقیح با نیتروکسین تعلق داشت. کاربرد نیتروکسین همچنین باعث افزایش 63/2 درصدی در محتوای روغن دانه آفتابگردان شد. در نهایت با توجه به نتایج حاصله، تلقیح بذر آفتابگردان با کودهای زیستی در تلفیق با کودهای شیمیایی جهت حصول حداکثر عملکرد روغن توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، فسفات بارور2، کود زیستی، کود شیمیایی و نیتروکسین
  • حسینعلی علیخانی، آرش همتی صفحات 113-125
    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر غنی سازی ورمی کمپوست با تیمارهای باکتریایی (باکتری های سودوموناس و ازتوباکتر) و کودی (نیتروژن، فسفر و گوگرد) بر شاخص های هوموسی شدن و آنالیز فیزیکوشیمیایی اسید هیومیک استخراج شده در قالب یک طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها به مدت 60 روز در دمای 28 درجه سانتی گراد در انکوباتور نگهداری و در نهایت اندازه گیری مواد هیومیک، و آنالیز عنصری، گروه های عاملی و اندازه گیری های اسپکتروسکوپی اسید هیومیک انجام شد. نتایج نشان داد شاخص های هوموسی شدن در طی غنی سازی در همه تیمارها افزایش یافت. تیمار ورمی کمپوست غنی شده با نیتروژن+ گوگرد+ فسفر (VC+NSP) بیشترین و تیمار ورمی کمپوست بدون غنی سازی (VCC) کمترین مقدار این شاخص ها را داشتند. آنالیز عنصری اسید هیومیک نیز نشان داد نوع غنی سازی تاثیر زیادی در ترکیب عنصری اسید هیومیک دارد و عناصر اضافه شده در روند غنی سازی می تواند در ترکیب عنصری اسید هیومیک حضور داشته باشد. غنی سازی ورمی کمپوست باعث افزایش معنی داری در مقدار گروه های عاملی اسید هیومیک حاصله شد. همچنین طبق طیف های مادون قرمز اندازه گیری شده، اکثر گروه های عاملی در تمام تیمارها مشترک بودند. نسبت هایاسپکتروفوتومترینیز نشان داد بیشترین مقدار این نسبت هابه ترتیب در تیمارهای ورمی کمپوست غنی شده با نیتروژن (VC+N) و VC+NSP مشاهده شد و کمترین مقدار این نسبت ها در تیمار ورمی کمپوست غنی شده با سودموموناس (VC+Ps) بود. در نهایت با توجه به تاثیر پایداری ماده آلی در خاک، انتظار می رود تیمارهای باکتریایی و همچنین تیمار VC+NSP توانایی و کارایی بیشتری در بهبود خواص فیزیکوشیمیایی خاک داشته باشند.
    کلیدواژگان: نالیز عنصری، ازتوباکتر کروکوکوم، سودوموناس فلورسنس، گروه های عاملی، FTIR
  • ناصر احمدی ثانی، سوران بالیغی، عبدالله جوانمرد، منصور سهرابی صفحات 127-137
    کشاورزی بعنوان یکی از مهمترین بخش های اقتصادی کشور، نقش مهمی در رسیدن به توسعه پایدار ایفا می کند که مستلزم استفاده از اصول و روش های علمی و شناخت قابلیت های محیطی می باشد. در این مطالعه، ارزیابی توان اکولوژیکی حدود 80000 هکتار از اراضی جنوب شهرستان ارومیه برای کاربری های کشاورزی بر اساس اصول آمایش سرزمین و با روش مخدوم در محیط GIS انجام گردید. برای این کار، نقشه پارامترهای اکولوژیکی تاثیر گذار با کاربرد داده های موجود برداشت زمینی و داده های ماهواره ای در محیط GIS تهیه و بر اساس مدل مخدوم طبقه بندی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها برای تهیه نقشه واحدهای همگن طبق مدل مخدوم انجام و مدلی ویژه تهیه گردید. نقشه کاربری فعلی منطقه با کاربرد داده های IRS-P6، نقاط کنترل زمینی و روش تفسیر بصری با کمک طبقه بندی نظارت نشده تهیه گردید. سپس نقشه توان اکولوژیکی و کاربری فعلی با یکدیگر مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد که در نقشه کاربری فعلی، حدود 31 درصد به کاربری فاریاب، 24 درصد کاربری دیم، 6 درصد خاک لخت، 2 درصد مسکونی، 36 درصد مرتع و 1 درصد شوره زار اختصاص داده شده است. در صورتی که در نقشه توان اکولوژیکی، حدود 13 درصد به طبقه تناسب 2 و 15 درصد به طبقه تناسب 3 برای فاریاب و سایر کاربری های کشاورزی و 3 درصد به طبقه تناسب 5 (طبقه تناسب 2 برای دیم کاری و باغبانی دیم و طبقه تناسب 5 برای سایر کاربری های کشاورزی) اختصاص یافت. به طور کلی نتایج نشان می دهد که از 55 درصد سطح کاربری های کشاورزی در نقشه کاربری فعلی حدود 24 درصد آن با سطوح مناسب برای کاربری های کشاورزی در نقشه توان اکولوژیکی هم خوانی ندارد.
    کلیدواژگان: توان اکولوژیکی، سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، کاربری فعلی، کشاورزی
|
  • A. Bahari*, A. Aynehband, E. Fateh Pages 1-16
    In order to study of intercropping of Amaranth (Amaranthus cruentus L.) and Mung bean (Vigna radiate L.) and effect of crop residue management (CRM)، field experiment was conducted in Agricultural faculty of Shahid Chamran University of Ahvaz during 2010-2011 growing seasons. This experiment had two phases، including winter part (wheat planting) and summer part (intercropping system). The experimental design was split plot based on RCB with 3 replications. Main plot including CRM (i. e. incorporation، burning and removal wheat residue) and sub-plot including plant density ratios (i. e. 0، 25، 50، 75 and 100% of each crop). Our result showed that total forage yield was changed by changing in plant density ratios. In addition، CRM had significant effect on total forage yield and also، each crop production. Intercropping systems comparison، plant density ratio 50% + 50% had the highest stem weight in residual removal treatment (766. 5). Plant density ratios 75% amaranth- 25% mung bean had the highest leaf weight in residual corporation treatment (519). Plant density ratio 50% + 50% had the highest forage yield in residue corporation treatment (1347. 6). On average، highest leaf weight، reproductive weight and total forage (dry mater) were obtained in incorporated residue treatments. But، highest stem weight was obtained in removal managements. Highest leaf / total weight ratio was obtained in 75% amaranth- 25% mung bean plant density ratio. In conclusion، although total forage yield was more influenced by amaranth than mung bean، but amaranth yield parameters had more variation than mung bean by changing in both treatments (CRM and plant density ratio).
    Keywords: Incorporation residue, LER, Plant density ratio, Replacement series, Wheat residue
  • H. Raheli, M. Ghahremanzadeh Pages 17-30
    Crop yield insurance is common either individual or regional. In our country the individual insurance is executed. It seems that in order to increase the effectiveness of risk management tools in the agriculture، the area crop yield insurance should be introduced as a new tool. In this context، the study investigated the effective factors of sugar beet producers’ participation in proposal of area yield insurance in Khoy County. The logit model has been used and the required data gathered from 202 beet breeders in Khoy County as census. Results showed that 82 percent of farmers want to participate in the yield insurance and 18 percent do not want to participate in this plan. Results of logit model estimation indicated that damage-income ratio، propagation classes and farmers age variables have positive and significant effect on participation in area yield insurance. Also insurance level and farmers experience have negative and significant effect on participation. Holding training classes، rational premium and increasing coverage level will lead to participation of the farmers in new plans of area yield insurance.
    Keywords: Area crop yield insurance, Logit model, Khoy, Sugar beet
  • O. Zamani*, H. Ghaderzadeh, Sa Mortazavi Pages 31-43
    According to the designed objectives for the agricultural sector and its place in developing countries، it seems that planning of multi goal programming for the same is unavoidable. The current study attempted to use goal programming to determine cropping pattern system in three structures with two priority levels. The data collected by stratified random sampling method for the year 2006-7 and 225 farmers from 30 villages randomly selected. The results showed، the goal programming respect to energy structure placed between the same respect to environmental and economic objectives. In addition، the cropping pattern respect to economic issue made gross revenue with more labor use and this carry more environmental degradation. Again address to result and place of environmental issues it may recommend asking policy makers to apply and extent the appropriate methods of farming.
    Keywords: Cropping Pattern, Lexiugraphic Goal Programming, Optimum Use of Energy, Saqez County
  • Sn Eshaghi Sardrood*, S. Nasrollah, A. Bagheri Pirouz Pages 45-56
    Management of soil fertility via biological fertilizers application is one of the most important components of sustainable agriculture. On this basis، in order to investigate the effect of biological and chemical fertilizers on some qualitative and quantitative traits in forage sorghum، a field study was conducted as factorial experiment based on RCBD (Randomized complete block design) with three replications during growth season 2011 in Research Farm of Faculty of Agriculture at University of Tabriz. The first factor consisted of chemical fertilizer levels of 210 Kg/ha urea (100%)، 150 Kg/ha super phosphate triple (100%)، urea (100%) + super phosphate triple (S. P. T، 100%)، urea 50% + S. P. T. 50%، and control. The second factor comprised biofertilizer levels of biosuper، phosphate barvar-2، biosuper + phosphate barvar-2 and control. Results showed that sorghum can produce three harvests during a growth season under Tabriz climates. The highest and the lowest forage yield and plant height were observed in treatment combinations of urea (100%) + S. P. T. (100%) + phosphate Barvar-2 and control. The highest and lowest percentage NDF and ADF were observed in treatment control and 50% urea + 50% S. P. T. + phosphate barvar-2، respectively. Also the highest tiller number per plant and the percentage of protein in the urea treatment and the lowest was in control. Therefore، it was concluded that integrated application of chemical and bio fertilizers at three harvests was superior to the treatments and sorghum forage yield was increased significantly in compared to chemical and bio-fertilizers usage، separately.
    Keywords: Biosuper, Percentage protein, Phosphate barvar, 2, ADF, NDF
  • J. Yaghoubi*, A. Javadi Pages 57-68
    Organic farming is one of strategies for sustainable agriculture. It is based on natural methods of the control of agricultural pests and diseases and any application of chemical pesticides and herbicides، chemical fertilizers، hormones and antibiotics is prohibited، as it is possible. The purpose of this study was to assess the problems and obstacles to production of organic crops and the factors influencing it. The population consisted of the experts of Jihad Agriculture Organization and agricultural development services companies in Zanjan province. The questionnaire was used for data collection in this study. Sample size was estimated using Cochrane formula was selected with random sampling method (n=118). Reliability and content validity has been confirmed using Cronbach''s coefficient alpha (0. 81 to 0. 90)، and surveys of specialists and professors associated with the issue. Data analysis has been made by using SPSS software. Results showed that the main obstacles to the production of organic crops from the perspective of the respondents consisted of the high cost of organic crops production، lack of adequate knowledge among farmers in organic production، lack of specific markets for organic products، poor information and advertising of production and consumption of organic products. Using exploratory factor analysis، barriers to organic production was classified into the five categories including of extension barriers، lack of adequate government support، barriers to knowledge and research in Agricultural Jihad، the complexity and encouragement barriers. These factors have explained 63. 92 percent of total variance.
    Keywords: Attitude, Organic farming, Sustainable development
  • M. Shiri Janqrd, Y. Raei Pages 69-82
    In order to investigate the effects of biological and chemical nitrogen and phosphorous fertilizers on soybean nodulation and grain yield، a factorial experiment based on Randomized Complete Block Design with three replications was carried out at the University of Tabriz Research Farm، Iran، during 2011 and 2012. Biological fertilizer consisted of seed inoculation with phosphate solubilizing bacteria، nitrogen fixing bacteria، co-inoculation with the two types of bacteria and non-inoculated seeds (control). Chemical fertilizers were control (0%)، 16. 5 Kg/ha urea + 49. 5 Kg/ha triple superphosphate (33%)، 33. 3 Kg/ha urea + 99 Kg/ha triple superphosphate (66%)، 50 Kg/ha urea + 150 Kg/ha triple superphosphate (100%). Nodule production was only seen in plots that their seeds were inoculated by nitrogen fixing bacteria lonely and dually. Level of 33% chemical fertilizers significantly produced the highest number and wet weight of nodules and adding more fertilizers led to reduction their values. For seeds inoculated with phosphate solubilizing bacteria and non-inoculated، protein percent and yields of grain، protein and oil per unit were increased as increasing chemical fertilizers but oil percent not affected noticeably. For seeds inoculated with nitrogen fixing bacteria، chemical fertilizer application in contrast to control not influenced protein percent but decreased oil percent. Seeds inoculated by nitrogen fixing bacteria، produced highest grain، protein and oil yield per unit at 33% fertilization and increased fertilization reduced their values. Co-inoculated seeds produced higher yields than seeds inoculated by nitrogen fixing bacteria at 33% fertilization. Inoculated seeds by nitrogen fixing bacteria solely and dually produced more grain yield، oil yield، protein yield and protein percent and lower oil percent than seeds non inoculated and inoculated with phosphate solubilizing bacteria، but produced lower oil percent.
    Keywords: Bacteria, Fertilizers, Nodulation, Soybean, Yield
  • A. Asadi-Danalo, K. Ghassemi-Golezani, J. Shafagh-Kalvanagh, J. Bakhshy Pages 83-94
    The effect of seed quality on field performance of lentil under different irrigation treatments was investigated in 2010 at the Research Farm of the University of Tabriz، Iran. A sub-sample of lentil seeds was kept as control or high quality seed lot (V1 with %99 viability) and two other sub-samples with about 15% moisture content were artificially aged at 40°C for 18 and 22 days (V2with %90 and V3 with %80 viability، respectively). So، three seed lots with different levels of deterioration and quality were provided. Laboratory tests were carried out as CRD to determine electrical conductivity of seed leachatesand germination percentage. However، the field experiment was arranged as split-plot based on RCB design with three replications. Irrigation treatments (I1، I2، I3 and I4: irrigation after 70، 100، 130 and 160 mm evaporation from class A pan، respectively) and seed lots (V1، V2 and V3) were allocated to main and sub-plots، respectively. The results showed that electrical conductivity of seed leachates increased، but percentages of germination and emergence decreased with increasing seed deterioration. Days to flowering، plant height and number of branches per plantwere decreased as water supply reduced. Plants from vigorous seed lot (V1) were higher than thosefromlow quality seeds، but plants from low vigor seeds (V3) had more branches، due to low density. Plants from high quality seed lotproduced the highest grain yield per unit area. Therefore، it was concluded that cultivation of high quality seeds (V1) can increase lentil yield by improving seedling establishment.
    Keywords: Electrical conductivity, Grain yield, Lentil, Seed quality
  • Z. Yousefpoor, A. Yadavi Pages 95-112
    Biological fertilizers are one of the most important supply source of nutrients in sustainable agriculture. In order to study the effect of bio-fertilizers on sunflower and compare the it’s efficiency with chemical fertilizers، a field experiment was carried out in Eyvangharb in summer of 2011. Treatments were arranged in a split factorial experiment based on RCBD with three replications. The main plot included 4 levels of phosphorus and nitrogen chemical fertilizer (0، 33، 66 and 100% of nitrogen and phosphorus fertilizer requirements) and subplot comprised of factorial of Nitroxin biofertilizer application with two levels (inoculation and non inoculation) and Phosphate Barvare2 biofertilizer with two levels (inoculation and non inoculation). Results showed that the interaction of chemical fertilizer and Nitroxin had a significant effect on yield، So that at levels of 0، 33 and 66% of requirement chemical fertilizer application، inoculation with Nitroxin compared to the non-inoculated increased grain yield 31. 64، 9. 78 and 5. 73%، respectively، but at level of 100% of requirement chemical fertilizer application، the Nitroxin application didn’t have significant effect on this trait. Biological and chemical fertilizers application significantly increased oil yield، as the highest oil yield was achieved at 100% requirement chemical fertilizer use and Nitroxin and Phosphate Barvare2 inoculation. Nitroxin application also increased 2. 63 percent seed oil content، compared to control. Finally، based on these results، to achievement of maximum sunflower oil yield، seed inoculation with bio-fertilizers in combination with chemical fertilizers is recommended.
    Keywords: Biofertilizer, Chemical fertilizer, Nitroxin, Phosphate barvare2, Sunflower
  • H. Alikhani, H. Hemati Pages 113-125
    Present study, aimed to evaluate the effects of vermicompost enrichment with bacterial (Pseudomonas and Azotobacter) and fertilizer (nitrogen, phosphorus and sulfur) treatments on humification indices and physico-chemical analyze of extracted humic acid, was conducted based on completely randomized design. Treatments were kept on incubator at 28°C for 60-days and finally analyzed for humic acid, elemental analysis, determination of functional groups and spectroscopic measuring of humic acid. Results showed that humification indices increased in all treatments during enrichment. VC+NSP and VCC treatments had the greatest and lowest indices, respectively. Elemental analysis of humic acid indicated that enrichment type has great effect on elemental composition of humic acid and added elements significantly increased humic acid functional groups. Also, according to measured infra-red spectrum, most of functional groups at all treatments were the same. Spectrophotometric ratios showed that highest amount of E3/E5 and E4/E6 ratios observed in VC+N and VC+NSP, respectively and the lowest ones was related to VC+Ps. Having regard to effect of organic matter stability in soil, it is expected that bacterial treatments and also VC+NSP would have more ability and efficiency in improving soil physico-chemical properties of soils.
    Keywords: Azotobacter chroococcum, Elemental analysis, functional groups, FTIR, Pseudomonas fluorescence
  • N. Ahmadi Sani, S. Balighi, A. Javanmard, M. Sohrabi Pages 127-137
    Agriculture as an important economic section in Iran plays an important role in achieving sustainable development. This requires use of scientific techniques and identifying environmental potentialities of each area. In this study, to assess ecological potential in about 80000 ha of the lands located in south Urmia for agriculture based on the principles of land use planning, Makhdoom model within geographical information system was used. First, effective ecological parameters were selected and the map of parameters were created using existing maps, field work and IRS-P6 satellite data in GIS environment. Also, the maps were classified according to the model. Then a special model was created for the study area. On the other hand, The current land use map of study area was prepared using visual interpretation of IRS-P6 data with the aid of ground control points and an unsupervised classification. The ecological capability and current land use map were compared with each other. The current land use map showed that whole area be included about 31% irrigated farming, 24% dry farming, 6% bare soil, 2% residential, 36% range and 1% salt marsh. While, according to the ecological capability map, only 13%, 15 % and 3% of whole area assigned to 2, 3 and 5 classes respectively. In general, the results show that in 24% of study area, suitable areas for agriculture according to the ecological capability map were different with agriculture areas within land use map.
    Keywords: Agriculture, current land use, ecological potential, GIS, remote sensing