فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1393)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسینعلی علیخانی، مهدی قورچیانی * صفحات 1-16

    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر تغذیه تلفیقی قارچ میکوریز آربسکولار و باکتری سودوموناس فلورسنس به عنوان کود زیستی و مصرف فسفر از منابع سوپرفسفات تریپل و خاک فسفات به عنوان کود شیمیایی بر جذب عناصر غذایی و میزان عملکرد ذرت علوفه ای (Zea mays L.) در شرایط کمبود آب انجام گرفته است. این پژوهش به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در سه تکرار به اجرا در آمد. فاکتورها عبارت از آبیاری (آبیاری پس از 60 و120 میلیمتر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی؛ ترکیب قارچ میکوریز آربسکولار و باکتری سودموناس فلورسنس (کاربرد توام قارچ میکوریز و باکتری، کاربرد باکتری، کاربرد قارچ میکوریز و عدم کاربرد قارچ میکوریز و باکتری) در کرت های فرعی و تیمار کود شیمیایی فسفره (عدم مصرف کود شیمیایی فسفره، مصرف 50% کود سوپر فسفات تریپل مورد نیاز براساس نتایج آزمون خاک و مصرف سنگ فسفات) در کرت های فرعی فرعی بودند. صفات مورد بررسی شامل جذب نیتروژن، پتاسیم، فسفر، آهن، روی، منگنز و مس، عملکرد ماده خشک علوفه و درصد کلنیزاسیون ریشه بود. تیمار تنش کمبود آب و کاربرد توام قارچ و باکتری حل کننده فسفات جذب نیتروژن، روی، منگنز و مس را نسبت به تیمار آبیاری نرمال و عدم استفاده از ریزجانداران حل کننده فسفات به ترتیب به میزان 75/7، 8/12، 41/1 و 76/27 درصد افزایش داد، البته این افزایش تنها برای نیتروژن، روی و مس معنی دار بود. همچنین، نتایج برهمکنش کود شیمیایی فسفره و ریزجانداران حل کننده فسفات نیز نشان داد که کارایی کود سوپر فسفات تریپل همراه با ریزجانداران حل کننده فسفات در صفات اندازه گیری شده نسبت به سنگ فسفات بیشتر بود.

    کلیدواژگان: خاک فسفات، سودوموناس فلورسنس، فسفر، عناصر غذایی، کلنیزاسیون
  • سیده سمانه سهرابی، اسفندیار فاتح، امیر آینه بند، افراسیاب راهنما صفحات 17-33
    به منظور برآورد شاخص های کارآیی نیتروژن و میزان عناصر غذایی در گندم تحت تاثیر مدیریت بقایای گیاهی و منابع مختلف کود نیتروژنه آزمایشی در سال زراعی 91- 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. سه سطح مدیریت بقایای گیاهی (حذف بقایا، سوزاندن بقایا و برگرداندن بقایا) به عنوان عامل اصلی و 5 منبع کود نیتروژن (شاهد، 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، کود بیولوژیک سوپرنیتروپلاس و 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار+ کود بیولوژیک سوپرنیتروپلاس) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که برگرداندن بقایا حتی در مدت کوتاه دوره رشد گیاه توانسته است اثرات مثبتی بر خاک داشته و تا حدی باعث افزایش میزان عناصر شود. حداکثر میزان کارآیی جذب نیتروژن در استفاده از روش برگرداندن بقایا به همراه استفاده از کود بیولوژیک حاصل شد و بیشترین شاخص برداشت نیتروژن نیز در همین ترکیب تیماری به همراه مصرف 75 کیلوگرم در هکتار اوره به دست آمد، گرچه این شاخص به طور معنی داری تحت تاثیر مدیریت های اعمال شده بر بقایا قرار نگرفت. سوزاندن بقایای گیاهی نیز تاثیر مثبتی بر شاخص کارایی مصرف و به کارگیری نیتروژن داشت. قابل ذکر است که برای تمام شاخص های نیتروژن اندازه گیری شده تیمار حذف بقایا کمترین کارآیی را نشان داد.
    کلیدواژگان: کارآیی مصرف نیتروژن، کود بیولوژیک، گندم، مدیریت بقایای گیاهی
  • جواد حمزه ئی*، امین بوربور صفحات 35-47
    روش های صحیح خاک ورزی و کشت گیاهان پوششی از روش های مناسب برای حرکت در راستای کشاورزی پایدار است که نقش مهمی را در پایداری نظام های تولیدی محصولا کشاورزی ایفا می کنند. در این راستا، به منظور بررسی اثر روش های مختلف خاک ورزی شامل خاک ورزی مرسوم، خاک ورزی حداقل و بدون خاک ورزی و گیاهان پوششی شامل ماشک گل خوشه ای، خلر و عدم کشت گیاهان پوششی بر عملکرد ذرت و برخی ویژگی های خاک آزمایشی در سال زراعی 1390- 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا به اجرا در آمد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که صفات تعداد ردیف دانه در بلال و عملکرد دانه تحت تاثیر تیمار خاک ورزی قرار گرفت. همچنین، تعداد ردیف دانه در بلال، عملکرد دانه و بیولوژیکی به طور معنی داری تحت تاثیر گیاه پوششی قرار گرفتند. ولی، اثر متقابل خاک ورزی در گیاه پوششی معنی دار نبود. بیشترین میزان تعداد ردیف دانه در بلال و عملکرد دانه (1122 گرم در متر مربع) از تیمار خاک ورزی حداقل حاصل گردید. این تیمار در مقایسه با تیمار خاک ورزی مرسوم، عملکرد دانه ذرت را 20 درصد افزایش داد. بیشترین میزان عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی در تیمار کشت گیاهان پوششی و کمترین میزان عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی تحت تیمار عدم کشت گیاهان پوششی به دست آمد. اثر تیمارها بر درصد ماده آلی و وزن مخصوص ظاهری خاک معنی دار شد. بیشترین میزان درصد ماده آلی و کمترین میزان وزن مخصوص ظاهری خاک در حالت کشت گیاهان پوششی و خاک ورزی حداقل حاصل شد. بنابراین، به نظر می رسد استفاده از خاک ورزی حداقل و گیاهان پوششی می تواند عملکرد ذرت را افزایش و ساختمان خاک را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: خلر، شخم کاهش یافته، ماده آلی، ماشک گل خوشه ای، وزن دانه، وزن مخصوص ظاهری
  • مهدی رشتبری، حسینعلی علیخانی صفحات 49-58
    به منظور تعیین روابط میان عملکرد دانه و اجزای عملکرد گیاه کلزا پژوهش گلخانه ای در گروه مهندسی علوم خاک دانشگاه تهران به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. فاکتورها عبارتند از آبیاری در سه سطح: بدون تنش (FC75/0)، تنش متوسط (FC55/0) و تنش شدید (FC35/0(و سطوح مختلف کمپوست و ورمی کمپوست در پنج سطح شامل: عدم کاربرد کود زیستی (شاهد)، کاربرد دو و چهار درصد کمپوست زباله شهری و کاربرد دو و چهار درصد ورمی کمپوست بودند. در این تحقیق 11 صفت نظیر عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، مقدار نیتروژن و فسفر اندام هوایی و برخی از شاخص های رشدی اندازه گیری شدند. ضرائب همبستگی ساده نشان داد که تعداد غلاف در بوته بالاترین ضریب همبستگی (958/0=r) و صفت درصد ماده خشک با 265/0=r کمترین ضریب همبستگی را با عملکرد دانه دارا بودند. در تجزیه رگرسیون دو صفت تعداد غلاف بوته و مقدار فسفر اندام هوایی در ارتباط با عملکرد دانه وارد معادله رگرسیون شدند و در تجزیه به مولفه های اصلی صفات ارتفاع بوته در عامل اول و عملکرد دانه در عامل دوم نمود پیدا کردند. این امر حاکی از این بود که صفات فوق در ارتباط با یکدیگر باعث افزایش عملکرد دانه تحت شرایط تنش خشکی شده اند. با توجه به نتایج همبستگی ها و تجزیه به مولفه های اصلی می توان اظهار داشت که با اصلاح صفات رشدی گیاه، ژنوتیپ های ارتفاع بالاتر و تعداد غلاف بالاتر تولید می شود.
    کلیدواژگان: رگرسیون گام به گام، عملکرد، کلزا، مولفه های اصلی، همبستگی
  • جواد حمزه ئی، نسرین قمری رحیم* صفحات 61-73
    در این آزمایش اثر کشت مخلوط افزایشی تراکم های مختلف سویا بر عملکرد اقتصادی و بیولوژیک ذرت و شاخص کارایی کنترل علف هرز در شرایط آب و هوایی همدان در سال زراعی 1389 ارزیابی شد. طرح آزمایشی مورد استفاده بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و پنج تیمار شامل T1 و T2: به ترتیب کشت خالص ذرت با و بدون وجین علف هرز و T3، T4 و T5: به ترتیب کشت مخلوط افزایشی 15، 30 و 45 درصد تراکم خالص سویا (40 بوته در متر مربع) با ذرت بود. نتایج نشان داد که عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک ذرت در سطح احتمال یک درصد تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. ولی، اثر تیمار بر شاخص برداشت معنی دار نشد. بیشترین عملکرد دانه (803 گرم در متر مربع) و عملکرد بیولوژیک (1793 گرم در متر مربع) مربوط به تیمار کشت خالص ذرت با وجین علف هرز بود که با تیمار کشت مخلوط افزایشی 45 درصد سویا با ذرت از لحاظ آماری تفاوت معنی داری نداشت. استفاده از سویا به عنوان گیاه همراه در کنترل علف های هرز مزرعه ذرت بسیار موثر بود، بطوریکه تیمارهای T4 و T5 پایین ترین میزان بیوماس را به ترتیب معادل 53 و 52 گرم در متر مربع و تراکم علف هرز به ترتیب 17 و 8 بوته در متر مربع را دارا بودند. تیمار T5 را می توان به عنوان برترین تیمار معرفی کرد، زیرا ضمن مهار مناسب علف های هرز، کمترین میزان شاخص رقابت (04/0)، بالاترین میزان نسبت برابری زمین (27/1)، مجموع ارزش نسبی (33/1) و کارایی کنترل علف هرز (20/83 درصد) را داشت و بیشترین میزان عملکرد دانه برابر 758 گرم در متر مربع را تولید نمود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، بیوماس علف هرز، تراکم علف هرز، گیاه همراه، نسبت برابری زمین
  • موسی خاتمی پور، محمدرضا اصغری پور*، علیرضا سیروس مهر صفحات 75-86
    به منظور بررسی تاثیر کود دامی و نسبت های مختلف کشت مخلوط افزایشی بر رشد، عملکرد ماده خشک، علوفه و دانه ارزن دم روباهی و ماش آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل، در سال زراعی 1389 اجرا گردید. در این آزمایش، عامل اصلی شامل 3 سطح کود دامی (صفر، 15 و 30 تن در هکتار) و عامل فرعی شامل نسبت های مختلف کاشت مخلوط افزایشی (کشت خالص ارزن، کشت خالص ماش، 100 درصد ارزن+15 درصد ماش، 100 درصد ارزن +30 درصد ماش و 100 درصد ارزن +45 درصد ماش) بود. نتایج حاصل از تجزیه آماری داده ها نشان داد که سطوح مختلف کود دامی، نسبت های کاشت و اثر متقابل بین آن ها تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه، علوفه خشک و وزن هزار دانه دو گیاه ارزن و ماش داشتند. بالاترین عملکرد دانه و علوفه در ماش از کشت خالص آن و در ارزن از تیمار 30% ماش + 100% ارزن همراه با مصرف 30 تن در هکتار کود دامی بدست آمد. شاخص برداشت در ارزن تحت تاثیر کود دامی و در ماش تحت تاثیر نسبت های کاشت در سطح یک درصد معنی دار بود. میزان نسبت برابری زمین در کشت های مخلوط بزرگتر از یک بود که نشان دهنده برتری کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص می باشد. بیشترین میزان جذب نور فعال فتوسنتزی مربوط به تیمار 45% ماش + 100% ارزن بود.
    کلیدواژگان: غلات، کشت مخلوط، لگوم ها
  • منیرالسادات طباطبایی زاده، محسن پژوهان، محبوبه سلطانی*، مهدیه تجملیان، راضیه شاه بندری صفحات 87-95
    استفاده از پتانسیل های آللوپاتیک گیاهان مختلف به عنوان روشی بیولوژیک در مدیریت علف های هرز معرفی شده است. از این رو در این پژوهش نقش پتانسیل آللوپاتیک گونه درمنه (Artemisia aucheri boiss) و همچنین ماده موثره موجود در اسانس این گیاه بر درصد جوانه زنی و رشد اولیه دو گونه تاج خروس (Amaranthus retroflexus L.) و پیچک صحرایی (Convolvulus arvensis L.) مورد بررسی قرار گرفت. این بررسی به صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به مورد اجرا گذاشته شد. ابتدا از اندام هوایی گیاه اسانس گرفته شد و غلظت های صفر، Tween، 400، 800، 1000، 1500 و 2000 پی پی ام تهیه شد. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف اسانس درمنه بر وزن ساقه چه، وزن خشک گیاهچه، وزن تر گیاهچه (درسطح احتمال 5%)، وزن خشک ریشه چه، بنیه بذر و سرعت جوانه زنی (در سطح احتمال 1%) معنی دار بود. همچنین نتایج نشان داد که تاثیر اسانس درمنه بر صفات جوانه زنی تاج خروس بیشتر از پیچک صحرایی بوده است
    کلیدواژگان: آللوپاتی، پیچک صحرایی، تاج خروس، درمنه کوهی
  • عبدالوهاب عبدالهی*، خسرو مرادی، رضا محمدی صفحات 97-109
    با توجه به هزینه بالا و اثرات زیان آور زیست محیطی استفاده از علف کش ها، جهت کاهش خسارت علف های هرز شناسایی لاین ها و ارقام با توانایی رقابت بالا ضروری می باشد. این تحقیق به منظور ارزیابی لاین های امید بخش جو در شرایط حضور و عدم حضور علف های هرز و همچنین اثر تراکم در توانایی رقابت آنها با علف های هرز انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم-سرارود به مدت سه سال زراعی (86-1383) اجرا گردید. عوامل شامل ژنوتیپ (چهار لاین امیدبخش جو و رقم شاهد سرارود-1)، تراکم با سه سطح (350، 400 و 450 بوته در متر مربع) و علف هرز با دو سطح (وجین و عدم وجین علف هرز) بودند. نتایج نشان داد که لاین شماره 4 (Lignee 131/3/4679/105/YEA168.4) با عملکرد دانه 3938 کیلوگرم در هکتار به طور معنی داری برتر از رقم شاهد آزمایش بود، اما لاین شماره 1 (Roho//Alger/Ceres 362-1-1/3/Alpha/Durra) دارای عملکرد دانه معادل شاهد و سایر لاین ها عملکرد کمتری نسبت به شاهد داشتند. نتایج نشان داد که در سال اول آزمایش (نامطلوب از لحاظ شرایط رشد) تفاوت عملکرد ژنوتیپ ها در سطوح تراکم و علف هرز معنی دار نبود ولی در سال دوم و سوم (شرایط رشد مطلوب تر) تفاوت عملکرد ژنوتیپ ها در سطوح مختلف تراکم و علف هرز متفاوت بود. بالاترین عملکرد دانه را ژنوتیپ شماره 4 در سال دوم و در تراکم 400 بذر در متر مربع و در شرایط بدون علف های هرز تولید نمود. از نظر شاخص تحمل تداخل علف هرز لاین های شماره 4 و 1 از سایر ژنوتیپ ها برتر بودند. بنابراین، لاین شماره 4 به دلیل عملکرد دانه بیشتر و داشتن شاخص تحمل تداخل علف هرز بالا و لاین شماره 1 به دلیل شاخص تحمل تداخل علف هرز بالا و عملکرد معادل شاهد جهت کشت در شرایط طبیعی (عدم کنترل علف های هرز) قابل توصیه می باشد. در تراکم 450 بوته در متر مربع ژنوتیپ ها از شاخص تحمل تداخل علف هرز بالاتری برخوردار بودند. بنابراین با توجه به افزایش شاخص تحمل تداخل علف هرز در تراکم های بیشتر، افزایش تراکم تا 450 بوته در متر مربع می تواند به عنوان راهی برای کنترل علف های هرز جو در شرایط دیم توصیه گردد.
    کلیدواژگان: جو، رقابت، شاخص تحمل تداخل علف هرز، شرایط دیم، علف هرز
  • سیده محدثه ابطحی*، رئوف سیدشریفی، فرشید قادری فر صفحات 111-129
    به منظور بررسی تاثیر کود نیتروژنه و تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد بر عملکرد، کارایی مصرف کود، سرعت و دوره موثر پر شدن سویا، آزمایشی در سال زراعی 1390 در 25 کیلومتری شهرستان گرگان واقع در استان گلستان به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور های مورد بررسی شامل مقادیر مختلف کود نیتروژنه از منبع اوره در چهار سطح (بدون مصرف کود و مصرف 25، 50، 75 کیلوگرم اوره در هکتار) و تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد در پنج سطح (عدم تلقیح، تلقیح بذر با سودوموناس پوتیدا سویه های 41 و 186، ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5 و برادی ریزوبیوم جاپونیکوم) بودند. نتایج نشان داد که مقادیر کود نیتروژنه و باکتری های محرک رشد تاثیر معنی داری بر عملکرد دانه، وزن صد دانه، تعداد دانه در بوته، ارتفاع بوته و تمامی پارامتر های پر شدن دانه داشت. حداکثر عملکرد دانه، سرعت و طول دوره پر شدن دانه در مصرف 75 کیلوگرم اوره در هکتار و تلقیح بذر با برادی ریزوبیوم جاپونیکوم برآورد گردید. تلقیح بذر با باکتری های ریزوبیومی و محرک رشد سبب افزایش کارایی مصرف نیتروژن نسبت به عدم تلقیح گردید. البته بیشترین کارایی مصرف کود به تلقیح بذر با برادی ریزوبیوم جاپونیکوم تعلق داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین کارایی در مصرف 25 کیلوگرم اوره در هکتار در تلقیح بذر با برادی ریزوبیوم جاپونیکوم و کم ترین آن در مصرف 75 کیلوگرم اوره در هکتار در حالت عدم تلقیح بذر با باکتری ها بدست آمد. به نظر می رسد به منظور افزایش عملکرد و دیگر صفات مورد بررسی (به جز کارایی مصرف کود) می توان پیشنهاد نمود که 75 کیلوگرم اوره در هکتار در تلقیح بذر با برادی ریزوبیوم جاپونیکوم در کشت دوم سویا به کار برده شود.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، برادی ریزوبیوم، سودوموناس، سویا، کود نیتروژنه، عملکرد
  • اسماعیل پیش بهار، محمد قهرمان زاده، میم مریم حق جو صفحات 131-143
    شواهد حاکی است که محصولات غذایی سالم دارای قیمتی بالاتر از محصولات متداول می باشند و یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در اقدام به خرید و تمایل به پرداخت اضافی مصرف کنندگان برای چنین محصولاتی سطح آگاهی آن ها و بالاخص آگاهی ایشان در خصوص دانش کشاورزی می باشد. از آنجا که پاسخ به این پرسش که چه عواملی قادر به افزایش خرید چنین محصولاتی هستند، موضوعی مهم در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های تولیدی و مصرفی است، لذا هدف مطالعه حاضر محاسبه اثر آگاهی از دانش کشاورزی افراد در تمایل به پرداخت اضافی آن ها برای محصولات غذایی سالم در شهر تبریز می باشد و برای این منظور از رهیافت «اثرات درمانی» استفاده شده است. رهیافت اثرات درمانی نوع خاصی از مسئله «انتخاب نمونه» است که سعی در سنجش تاثیر یک برنامه آموزشی یا دوره تحصیلی که در اصطلاح «درمان» نامیده می شود، بر روی یک متغیر وابسته ویژه مدنظر محقق دارد. داده های این مطالعه از طریق نمونه گیری تصادفی، از بین 180 نفر از کارکنان سازمان جهاد کشاورزی تبریز به عنوان گروه تحت درمان و 243 نفر از افراد با شغل و تحصیلات غیر مرتبط با کشاورزی به عنوان گروه شاهد، در سال 1388 جمع آوری شده است. نتایج مطالعه نشان داد، پیش زمینه دانش کشاورزی در افراد اثر معنی دار و مثبتی بر احتمال تمایل به پرداخت اضافی آن ها برای محصولات غذایی سالم، نسبت به انواع متداول دارد.
    کلیدواژگان: اثر درمانی، تمایل به پرداخت، محصولات غذایی سالم
|
  • Ha Alikhani, M. Ghorchiani Pages 1-16

    This study investigated the effect of incorporation of arbuscular mycorrhiza (AM) fungus and Pseudomonas florescence bacterium as biological fertilizer and consumption of phosphorus from triple superphosphate and rock phosphate resources as chemical fertilizer on uptake of nutrients and yield of forage maize (Zea mays L.) under water deficit conditions. This research was conducted split-split plots in randomized complete block design with three replications. Treatments consisted of irrigation، (irrigation after of 60 and 120 mm evaporation from class A evaporation pan) in main plots، combined of AM fungus and Pseudomonas florescence bacterium (co-application of AM fungus and Pseudomonas florescence bacterium، application Pseudomonas florescence bacterium، application AM fungus and non-application AM fungus and Pseudomonas florescence bacterium) in sub plots and phosphate chemical fertilizer (without consumption of phosphate chemical fertilizer (control)، consumption 50% triple superphosphate fertilizer needed based on soil-test results and consumption rock phosphate) in sub sub plots. In this study some characteristics such as Concentrations of N، K، P، Fe، Zn، Mn and Cu، dry matter yield and root colonization percent were assessed. Water deficit stress and co-application of AM fungus and Pseudomonas florescence bacterium increased concentrations of N، Zn، Mn and Cu by 7. 75%، 12. 8%، 1. 41% and 27. 76% than normal irrigation and non-application of phosphate solubilizing microorganisms however، this increase only for N، Zn and Cu were significant. Also، the results of interaction between phosphate chemical fertilizer and phosphate solubilizing microorganisms showed that efficiency of super phosphate triple fertilizer with phosphate solubilizing microorganisms on investigated traits was more than rock phosphate

    Keywords: Colonization, Nutrient, Phosphorus, Pseudomonas florescence, Rock Phosphate
  • Ss Sohrabi, E. Fateh, A. Aynehband, A. Rahnama Pages 17-33
    In order to assessment of nitrogen efficiency indices in wheat influenced by crop residue management and nitrogen sourses، a field study was conducted at the Agricultural Faculty of ShahidChamran University of Ahvaz during 2011-2012. The experimental design was split plot at randomized completed block design arrangement with three replications. The main plot were different wheat residue management at three levels (removal of residues، residue incorporated into the soil and burning) and the subplot were different nitrogen resources (control، 75 & 150 kg/ha urea، Supernitroplus biological fertilizer(SNBF) and 75 kg/ha urea fertilizer+ SNBF. The result showed that the residue incorporated to the soil management had positive effect on soil properties even in short time and increased the nutrient uptake. The highest nitrogen uptake efficiency (NUE) was obtained at residue incorporation to the soil in combination with biological fertilizer. Also، the highest nitrogen harvest index (NHI) was revealed at residue incorporation to the soil in combination with 75 kg/ha Urea fertilizer. Residue management had not significant effect on NHI. Burning of residue had a positive effect on NUE and UTE. It is revealed that removal residue treatment had the lowest efficiency indices.
    Keywords: Biologic fertilizer, Crop Residue Management, Nitrogen Use Efficiency, Wheat
  • J. Hamzei*, A. Borbor Pages 35-47
    Proper tillage practices and cover crops planting are suitable methods for the development of sustainable agriculture which plays important role in sustainability of crop production systems. Therefore, in order to evaluate the effect of different tillage methods included conventional tillage, minimum tillage and non tillage and cover crops included Vicia villosa, Lathyrus sativus and non planting cover crops on corn yield and some soil characteristics, an experiment was carried out at the Researches Farm of Agricultural Faculty, Bu-Ali Sina university during growing season of 2010-11. Experiment was laid out as a factorial based on randomized complete block design with three replications. Results showed that number of seed row per ear and grain yield was affected by tillage treatment. Also, number of seed row per ear and grain and biological yield were affected significantly by cover crop. But, tillage × cover crop interaction was not significant. The highest values of number of seed row per ear and grain yield (1123 gm-2) was achieved at minimum tillage treatment. This treatment in comparison with conventional tillage treatment increased corn yield up to 20%. Maximum grain and biological yield were revealed at cover crops planting treatment and minimum grain and biological yield were achieved at non planting cover crops treatment. Effect of treatments on organic matter percentage and bulk density was significant. Maximum value of organic matter and minimum value of bulk density were revealed at cover crops planting and minimum tillage treatments. So, it seems that using minimum tillage and cover crops could increase corn yield and improve soil structure.
    Keywords: Bulk density, Grain Weight, Lathyrus Sativus, Organic Matter, Reduced Tillage, Vicia villosa
  • M. Rashtbari, Ha Alikhani Pages 49-58
    In order to determination of the relation between grain yield and yield components of canola, a greenhouse experiment was conducted as factorial arrangement based on randomized complete block design with four replications in soil science department, Tehran University. Treatments consisted of three levels of irrigation, including: normal irrigation (0.75 FC), mild stress (0.55 FC) and severe stress (0.35 FC), and biofertilizer combination in five levels including: non-application of biofertilizer (control), application of municipal solid waste compost at two and four percent levels and application of vermicompost at two and four percent. In the present study 11 traits such as yield, height, pod number, nitrogen and phosphorous amounts in plant shoot and some of growth indices were determined. Results of correlation coefficients showed that plant pod number has greatest correlation coefficient (r=0.958) and dry matter percent has the lowest correlation (r=0.265) with yield. In stepwise regression method only number of sheaths and shoot phosphorous content were entered to regression model. In principal components analysis plant height was placed in first factor and grain yield was placed in second factor representing that above-mentioned traits together with each other caused increase in grain yield under drought stress conditions. According to correlation results and principal component analysis could be said that by improving plant growth traits, higher genotypes and more sheath number could be produced.
    Keywords: Canola, Correlation, Principal Components, Stepwise Regression, Yield
  • J. Hamzei, N. Ghamari Rahim* Pages 61-73
    In this study effect of additive intercropping of different soybean densities on economic and biological yield of corn and index of weed control efficiency was evaluated at the climate condition of Hamedan during growing season of 2011. Complete randomized block design (RCBD) with three replications and five treatments included T1 and T2; Pure stand of corn with and without weeding، respectively and T3، T4 and T5; additive intercropping of 15، 30 and 45 percent of pure stand of soybean (40 plants per m-2) with corn، respectively. Results indicated that experimental treatments had significant effects (p<0. 01) on grain and biological yields of corn. But، the effect of treatment on harvest index was not significant. The highest grain (803 g m-2) and biological (1793 g m-2) yield were achieved at T1 (Pure stand of corn with weeding) treatment. However، there is no significant difference for these traits between T1 and T5 (additive intercropping 45 percent of soybean with corn) treatments. Using soybean as a companion crop had significant effect on weed control. As، minimum values of weed biomass and weed density; in averaging 53 g m-2 with 17 plant m-2 and 52 g m-2 with 8 plant m-2 were observed at T4 and T5 treatments، respectively. Treatment of T5 can be introduce as a best treatment، because it can suppress weeds in the corn field and had the lowest value of competition index (0. 04)، the highest values of land equivalent ratio (1. 27)، total relative value (1. 33) and weed control efficiency (83. 20%) and produced the highest value of grain yield (758 g m-2).
    Keywords: Companion Crop, Land Equivalent Ratio, Weed Biomass, Weed Density, Yield Components
  • M. Khatamipour, Mr Asgharipour*, Ar Sirousmehr Pages 75-86
    In this study، the effect of cropping systems and manure fertilizer application were examined on the growth، dry matter accumulation، and grain yield، in foxtail millet- mungbean intercropping. The experimental was performed on split plot with three amount of manure; 0، 15 and 30 t. ha-1 comprising the main treatments، and five combinations of millet and mungbean (sole millet، sole mungbean، 15% mungbean + 100% millet، 30% mungbean + 100% millet، 45% mungbean + 100% Millet) as sub-treatments that were applied with three replications. The experiment was conducted at the Zabol University Research Farm in Zabol، south Iran during 2010. The experimental results indicated that different amount of manures; cropping systems and interactions of them had a significant impact on grain yield، forage yield، and one-thousand grain weight of both crops. The greatest grain and forage yield of mungbean and millet were obtained with sole mungbean and 30% mungbean + 100% Millet، respectively together with application of 30 t. ha-1 manure. This was probably attributable to the positive effects of manure on soil chemical and physical properties as well better use of resources in mixture. Harvest index significantly influenced by the application of manure treatments in millet and by cropping systems in mungbean. Yield advantage in terms of land equivalent ratio (LER) for all the intercropping treatments was greater than unity. The 45% mungbean+100% millet cropping system exhibited the greatest absorption of PAR (Photsenthetically Active Radiation) in the canopy.
    Keywords: Cereal, Intercropping, Legume, LER, PAR
  • Ms Tabatabaee Zade, M. Pajouhan, M. Soltani*, M. Tajamolian, R. Shahbandari Pages 87-95
    The use of various plants allelopathic potentials will be introduced as a biological method of weed Management. In order to investigate the allelopathic effect of essential oil of Artemisia aucheri on the same characteristics of red-root amaranth (Amaranthus retroflexus boiss) weeds and field bindweed (Convolvlus arvensis L.) weeds a research was done. The experiment was set up as a factorial experiment replicated thrice in a completely randomized design. The oil was taken from the shoot and concentrations، Control، Tween، 400، 800، 1000، 1500، 2000 ppm were obtained. The results indicated effect of different concentrations was significant on shoot dry weight (p<0. 001)، root dry weight، seed vigor and germination rate (p<0. 005). The results also showed that effect of Artemisia aucheri extract on the germination and growth of Amaranthus retroflexus is greater than of Convolvulus arvensis weeds.
    Keywords: Allelopathy, Amaranthus retroflexus, Artemisia aucheri, Convolvlus arvensis
  • A. Abdulahi*, Kh Moradi, R. Mohammadi Pages 97-109
    Regarding the high cost and environmental pollution usage of herbicides، new approaches to identify new genotypes with high competitive ability in order to decrease the damage of weeds are required. This study was undertaken to evaluate the promising barley genotypes under weedy (weed interference; WI) and weed free (WF) conditions and to identify the effect of seeding rates in their competitive ability with the weeds. A factorial experiment based on RCBD with 4 replications was conducted for three cropping seasons (2004-2007) at Dryland Agricultural Research Sub-Institute (DARSI)، Sararood station، Kermanshah، Iran. Factors were included: genotypes (four promising barley genotypes and one check cultivar (Sararood-1)، seeding rates (350، 400 and 450 plant/m2)، and weed conditions (WI and WF). Results showed that promising line G4 (Lignee 131/3/4679/105/YEA168. 4) with grain yield production equal to 3938 kg/ha significantly was better than the check. No significant difference was observed in grain yield between promising line G1 (Roho//Alger/Ceres 362-1-1/3/Alpha/Durra) and the check، while the other promising lines were out-yielded by the check. The results indicated that no significantly differences were observed among the genotypes for the levels of seeding rate and weed conditions in first cropping season (with unfavorable growth condition)، while in two next cropping seasons (with favorable growth conditions) significant differences were observed among the genotypes based on both seeding rate and weed conditions factors. The highest grain yield productivity was found for the genotype 4 in 400seeds/m2 and under weed control condition in second cropping season. According to weed interference tolerance index (WITI)، promising lines G4 and G1 were better than the others، thus G4 and G1 due to high yield performance and high WITI can be recommended for cultivation under natural conditions (without weed control). High WITI values were observed in 450 plant/m2seeding rate. Regarding to increasing of WITI in higher seeding rates، increasing of seeding rate until 450 plant/m2 can be recommended as an approach to control of weeds for barley genotypes under rainfed condition.
    Keywords: Barley, Competition, Rainfed Condition, Weed, Weed Interference Tolerance Index
  • Sm Abtahi*, R. Seyed Sharifi, F. Qaderi Pages 111-129
    In order to study of effects of nitrogen fertilizer and seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield، fertilizer use efficiency، rate and effective grain filling period of soybean (Glycine max L.)، a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in 25 km Gorgan at Golestan province in 2011. Factors were different rates of nitrogen fertilizer in four levels (without nitrogen and application 25، 50 and 75 kg urea/ha) and seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria in five levels (without inoculation، seed inoculation with Pseudomonas putida strain 41، Pseudomonas putida strain 186، Azotobacter chroococoum strain 5 and Bradyrhizobium japonicum). The results showed that nitrogen fertilizer rates and seed inoculation with PGPR had significantly effects on grain yield، grain 100 weight، number of seeds per plant، plant height and all of grain filling parameters. Maximum of grain yield and grain filling period were obtained in application of 75 kg urea/ha × seed inoculation with Bradyrhizobium japonicum. Seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria and Bradyrhizobium japonicum increased nitrogen use efficiency compared to no seed inoculation. Of course، the highest nitrogen use efficiency belonged to seed inoculation with Brady rhizobium japonicum. Means comparison showed that maximum of nitrogen use efficiency was obtained in application of 25 kg urea/ha×seed inoculation with Bradyrhizobium japonicum and minimum of it was obtained in application of 75 kg urea /ha × no seed inoculation. It seems that in order to increasing of grain yield and the other traits (except nitrogen use efficiency) can be suggested that be applied seed inoculation with Bradyrhizobium japonicum × application of 75 kg urea /ha in second cropping of soybean.
    Keywords: Azotobacter, Bradyrhizobium japonicum, Pseudomonas, Nitrogen Fertilizer, Soybean, Yield
  • E. Pishbahar, M. Ghahremanzade, M. Haghjou Pages 131-143
    Evidence has shown that safer food products has a premium price comparing to the conventional ones، and consumers’ higher knowledge، specifically their agricultural awareness is one of the most important factors in buying decision and willingness to pay a premium for these products. Since finding effecting factors of increasing consumers’ purchase willing for these foods is an important issue in production and consumption planning and policymaking، the aim of this study is to introduce treatment effect and apply it to calculate effect of individual’s agricultural knowledge on their Willingness to pay (WTP) for safer food products in Tabriz City. Treatment effect is a special kind of sample selection problem refers to impact of receiving specific sort of training or educational classes called treatment، on a particular outcome variable. Due to their applied nature، treatment effects have received lots of attention in the recent economic literature. Data، was gathered in 2010، through randomized sampling، from 180 employee of Agricultural Administration in Tabriz City as the treated group، and 243 individuals whom their jobs or education were not related to agriculture، as the controls. Results revealed that agricultural background has positive and significant effect on people’s willingness to pay a premium for safer food products comparing conventional ones.
    Keywords: Safer Food Products, Treatment Effect, Willingness to Pay