فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1393)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اسماعیل رضایی چیانه، مهدی تاج بخشی، ستار فتوحی چیانه صفحات 1-15
    مدیریت کود یک عامل مهم در موفقیت کشت گیاهان دارویی می باشد. کاربرد کودهای زیستی در تولید این گیاهان با هدف حذف یا کاهش قابل ملاحظه مصرف نهاده های شیمیایی و همچنین افزایش حاصلخیزی خاک و بهبود رشد و کیفیت گیاه، از اهمیت زیادی برخوردار است. در همین راستا، به منظور بررسی اثرات کودهای زیستی و شیمیایی بر عملکرد و اجزای عملکرد شنبلیله در کشت مخلوط نواری با زنیان، آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91- 1390 در مزرعه ای واقع در استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده به اجرا در آمد. تیمار های آزمایش شامل سه سطح کود: عدم کاربرد کود (شاهد)، 100% کود شیمیایی (NPK) و 50% کود شیمیایی + کود زیستی (فسفاته بارور 2 + ازتو باکتر) و پنج الگوی کشت مخلوط به روش نواری شامل 4 ردیف زنیان + 2 ردیف شنبلیله، 8 ردیف زنیان + 4 ردیف شنبلیله، 12 ردیف زنیان + 6 ردیف شنبلیله و کشت خالص دو گونه بود. نتایج نشان داد که الگوی کاشت بر کلیه صفات مورد بررسی شنبلیله اثر معنی دار داشت. بیشترین عملکرد دانه (11/631 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیکی (44/3114 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کشت خالص و کمترین مقادیر عملکرد دانه (78/470 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیکی (78/1998 کیلوگرم در هکتار) از کشت مخلوط 12 ردیف زنیان + 6 ردیف شنبلیله به دست آمد. اثر نوع کود نیز به جز تعداد دانه در نیام بر سایر صفات مورد بررسی شنبلیله اثر معنی داری نشان داد. بالاترین عملکرد دانه شنبلیله (92/605 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیکی (50/2871 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کود شیمیایی و کمترین مقادیر عملکرد دانه (33/479 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیکی (42/2292 کیلوگرم در هکتار) از تیمار عدم کاربرد کود (شاهد) حاصل شد. بیشترین نسبت برابری زمین کل (97/1) از کشت مخلوط نواری با نسبت 4 ردیف زنیان+ 2 ردیف شنبلیله با تیمار کود شیمیایی به دست آمد که معادل 97 درصد افزایش در بهره وری استفاده از زمین نسبت به کشت خالص دو گونه بود و این نشان دهنده برتری کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص است.
    کلیدواژگان: زنیان، شنبلیله، کشت مخلوط، کود زیستی، نسبت برابری زمین
  • پرستو مرادی، جعفر اصغری، غلامرضا محسن آبادی، حبیب الله سمیع زاده صفحات 17-31
    به منظور بررسی نقش کشت مخلوط سه گانه ذرت، لوبیا چیتی و کدوی تخمه کاغذی بر فرونشانی علف های هرز و عملکرد کدوی تخمه کاغذی، آزمایشی در دو مکان (رشت و رودسر) در سال زراعی 1392 اجرا شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: کشت خالص کدوی تخمه کاغذی (60 و 90 سانتی متر روی ردیف)، کشت مخلوط ذرت – کدوی تخمه کاغذی (30-60 و 40-90 سانتی متر روی ردیف) و ذرت – لوبیاچیتی – کدوی تخمه کاغذی (30-20-60 و 40-30-90 سانتی متر روی ردیف) و دو تیمار دو بار وجین و عدم وجین بودند. بر اساس نتایج آزمایش، اثر مکان بر عملکرد و اجزای عملکرد کدوی تخمه کاغذی معنی دار بود و بهترین نتایج در رودسر بدست آمد. در رودسر، اثر سیستم های کشت و تیمار وجین بر صفات کدوی تخمه کاغذی معنی دار شد. بیشترین تعداد دانه در میوه، وزن هزار دانه، وزن تک میوه، عملکرد دانه و میوه در کشت خالص در تیمار وجین و کمترین آن ها در مخلوط های سه گانه در تیمارهای عدم وجین حاصل شد. در رشت، تیمارهای وجین تاثیر معنی داری بر صفات کدوی تخمه کاغذی نداشتند و تنها اثر سیستم های کاشت معنی دار بود. بالاترین عملکرد و اجزای عملکرد کدوی تخمه کاغذی در کشت خالص مشاهده شد. نتایج نشان داد که مخلوط های سه گانه، علف های هرز (پهن برگ و باریک برگ) را بهتر از مخلوط دوگانه و خالص کنترل کردند. در مخلوط های سه گانه و دوگانه در تیمارهای عدم وجین درصد افت عملکرد نسبت به کشت خالص کمتر بود که نشان دهنده کنترل بهتر علف های هرز در مخلوط است.
    کلیدواژگان: عملکرد میوه، کشت مخلوط، کنترل علف هرز، وجین
  • سعیده انصاری، محمدرضا ساریخانی، نصرت الله نجفی صفحات 33-43
    در سال های اخیر تولید و استفاده از کودهای زیستی رواج یافته است، بنابراین مقایسه همزمان کودهای زیستی رایج در کشور هدف این آزمایش بوده است. بر همین اساس به منظور بررسی اثرات چهار کود زیستی نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس، بیوسوپرفسفات و بارور2 بر وزن تر و خشک اندام هوایی، ریشه و کل، و سایر ویژگی های کمی از جمله غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و آهن در گیاه ذرت (رقم سینگل کراس 704)، آزمایشی گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام گرفت. تیمارهای مورد استفاده شامل: شاهد (بدون تلقیح)، نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس، بیوسوپرفسفات و بارور2 بود. تلقیح بذور با کودهای زیستی مذکور بر اساس توصیه شرکت سازنده و آبیاری گلدان ها نیز در رطوبت FC8/0 انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که کاربرد کودهای زیستی نیتروژنی و فسفاتی در گیاه ذرت، بر شاخص کلروفیل برگ، درصد نیتروژن و پتاسیم بخش هوایی، مقدار جذب نیتروژن و پتاسیم بخش هوایی و همچنین غلظت آهن ریشه معنی دار بود و دو کود بیوسوپرفسفات و بارور2 باعث افزایش غلظت و مقدار نیتروژن بخش هوایی شدند. این در حالی است که سوپرنیتروپلاس و بیوسوپرفسفات بیشترین سهم را در افزایش غلظت و مقدار پتاسیم بخش هوایی داشتند. هیچ یک از کودهای زیستی نسبت به شاهد اثر افزایشی معنی دار بر شاخص کلروفیل برگ و غلظت آهن ریشه نداشتند.
    کلیدواژگان: بارور2، بیوسوپرفسفات، سوپرنیتروپلاس، ذرت، کودزیستی، نیتروکسین
  • شایان شریعتی، حسینعلی علیخانی * صفحات 45-59

    هدف از این پژوهش بررسی پتانسیل کاربرد مواد مختلف به عنوان حامل باکتری و تاثیر سودمند باکتری محرک رشد گیاه از گونه سودوموناس فلورسنس برعملکرد گیاه ذرت و جذب برخی عناصر غذایی بوده است. آزمایش به صورت بلوک کاملا تصادفی با هفت تیمار زادمایه، سه تیمار کود فسفره و تیمار شاهد با چهار تکرار در سال 1391 در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گردید. مواد حامل شامل پرلیت، بنتونیت، خاک فسفات، ورمی کمپوست و سه فرمولاسیون از این مواد بود که سوسپانسیون باکتری سودوموناس فلورسنس به این مواد اضافه شده و به مدت شش ماه نگهداری گردید. در پایان دوره نگهداری جمعیت باکتری ها اندازه گیری شده وسپس به ذرت تلقیح گردید. پس از دو ماه از رشد ذرت برخی شاخص های رشد و عناصر موجود در گیاه شامل فسفر، پتاسیم، آهن، مس و روی اندام هوایی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد اگرچه در مورد فاکتورهای اندازه گیری شده تیمار سوپرفسفات تریپل از نظر مقدار بهتر بوده ولی در بسیاری از موارد دو زادمایه برتر ورمی کمپوست و پرلیت+ بنتونیت+ ورمی کمپوست،، تفاوت معنی داری با این تیمار کودی نداشتند ((p>0.05. در صفات روی و آهن در اندام هوایی، زادمایه های برتر ورمی کمپوست و پرلیت+ بنتونیت+ ورمی کمپوست موفق تر بوده و در مورد فاکتور روی، اندام هوایی تفاوت معنی داری را با تیمار سوپر فسفات تریپل نشان داد. (p<0.05)استفاده از باکتری حل کننده فسفر سودموناس فلورسنس به همراه ماده محرک رشد ورمی کمپوست موجب افزایش شاخص های رشد ذرت و کاهش مصرف کودهای شیمیایی گردید.

    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد، ذرت، عناصر غذایی، کود های زیستی، ورمی کمپوست
  • رضا بنی اسدی، عنایت الله توحیدی نژاد*، قاسم محمدی نژاد صفحات 61-69
    به منظور بررسی تاثیر سیستم های خاک ورزی و مدیریت پسماندها بر عملکرد علوفه و اجزای عملکرد ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 88-1386 در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل مدیریت پسماندهای جو در سطوح نصف پسماند، حفظ پسماند و جمع آوری پسماندهای جو به عنوان عامل اصلی و سیستم های خاک ورزی در سه سطح خاک ورزی معمول، خاک ورزی حفاظتی (کمینه) و بدون خاک ورزی به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که سیستم های خاک ورزی تاثیر معنی داری بر ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف بلال، طول بلال و عملکرد علوفه خشک داشت. سطوح پسماند ها در سطح احتمال پنج درصد تاثیر معنی داری بر تعداد دانه در بلال و طول بلال داشت. سیستم بدون خاک ورزی بیشترین عملکرد علوفه خشک، 56/16 تن در هکتار را دارا بود و از بین سطوح پسماندها، حفظ کامل پسماندها بیشترین عملکرد علوفه خشک 66/19 تن در هکتار را تولید کرد. به طور کلی نتایج حاکی از آنست که نگهداری پسماندها در سطح خاک و سیستم بدون خاک ورزی بیشترین تاثیر را بر اجزای عملکرد ذرت داشته است.
    کلیدواژگان: حفظ پسماندها، ذرت دانه ای، سیستم خاک ورزی، وزن خشک بوته
  • اسماعیل رضایی چیانه، علیرضا پیرزاد، امیر فرجامی صفحات 71-83
    کودهای بیولوژیکی در کشاورزی پایدار به عنوان یک جایگزین مناسب برای کودهای شیمیایی مطرح هستند و می توانند باعث بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاهان دارویی شوند. در این راستا، به منظور بررسی اثر کودهای بیولوژیکی بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه گیاه دارویی زیره سبز آزمایشی در سال 1392در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل ازتو بارور-1 (حاوی باکتری های تثبیت کننده نیتروژن از جنس ازتو باکتر)، فسفاته بارور- 2 (باکتری های حل کننده فسفات از جنس باسیلوس لنتوس و سودوموناس پوتید)، بیوسولفور (باکتری های اکسید کننده گوگرد از جنستیوباسیلوس)، ازتو بارور+ فسفاته بارور- 2، ازتو بارور-1+ بیوسولفور، فسفاته بارور- 2+ بیوسولفور، ازتو بارور-1+ فسفاته بارور- 2+ بیوسولفور و شاهد) بدون مصرف کودهای بیولوژیکی (بودند. نتایج نشان داد کاربرد کودهای بیولوژیک منجر به افزایش معنی دار اجزای عملکرد، و عملکرد دانه و اسانس گردید. در این میان تیمارهای ترکیبی نسبت به تیمارهای مصرف جداگانه بیشترین تاثیر را در افزایش صفات مورد مطالعه داشتند. بیشترین عملکرد دانه (66/550 کیلو گرم در هکتار) و عملکرد اسانس (71/18 کیلو گرم در هکتار) به تیمار ترکیبی سه گانه ازتو بارور+ فسفاته بارور- 2+ بیوسولفور و کمترین مقادیر عملکرد دانه (67/389 کیلو گرم در هکتار) و عملکرد اسانس (53/9 کیلو گرم در هکتار) به تیمار شاهد اختصاص داشت. به طور کلی، نتایج نشان داد استفاده از کودهای بیولوژیکی اثر معنی داری در بهبود عملکرد کمی و کیفی زیره سبز داشت.
    کلیدواژگان: اسانس، عملکرد واجزای عملکرد، کشاورزی پایدار، گیاه دارویی
  • جواد حمزه ئی، فاطمه سلیمی صفحات 85-96
    در این پژوهش اثر متقابل فسفر و مایکوریزا بر درصد کلونیزاسیون ریشه (RCP)، شاخص کلروفیل، اجزای عملکرد و عملکرد دانه ماریتیغال (Silybum marianum) در شرایط آب و هوایی همدان مطالعه شد. سه سطح مایکوریزا (شاهد، تلقیح با گلوموس موسه و تلقیح با گلوموس اینترارادیسز) به همراه سه سطح 60، 90 و 120 کیلوگرم کود فسفر در هکتار به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که صفات تعداد کاپیتول در بوته، تعداد دانه در متر مربع، وزن دانه، عملکرد دانه، RCP، شاخص کلروفیل، کارایی مصرف فسفر (PUE) و کارایی زراعی فسفر(PAE) به طور معنی داری تحت تاثیر کود فسفر، مایکوریزا و اثر متقابل آن ها قرار گرفتند. ولی، اثر تیمارهای آزمایشی بر تعداد دانه در کاپیتول معنی دار نشد. بیشترین و کمترین مقدار اجزای عملکرد (به استثنای وزن دانه) و عملکرد دانه به ترتیب درتیمار 60 کیلوگرم کود فسفر بر هکتار و تلقیح با گلوموس موسه و 60 کیلوگرم کود فسفر بر هکتار و عدم تلقیح مشاهده شد. تیمار 60 کیلوگرم کود فسفر بر هکتار و تلقیح با گلوموس موسه در مقایسه با تیمار 60 کیلوگرم فسفر بر هکتار و عدم تلقیح، عملکرد دانه را 58 درصد افزایش داد. بیشترین مقدار RCP، PUE و PAE که به ترتیب معادل 3/68 درصد و 7/19 و 9/13 گرم دانه بر گرم کود مصرفی بود نیز به تیمار 60 کیلوگرم کود فسفر بر هکتار و تلقیح با گلوموس موسه تعلق گرفت. در حالیکه، با افزایش مصرف کود فسفر از 60 به 120 کیلوگرم بر هکتار، این صفات کاهش یافتند. به طور کلی، نتایج نشان داد که گونه گلوموس موسه توانست ویژگی های رشدی، عملکرد ماریتیغال و کارایی مصرف فسفر را بهبود بخشیده، ولی مصرف کود فسفری را 50 درصد کاهش دهد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کارایی مصرف فسفر، کلروفیل، ماریتیغال، مایکوریزا
  • مهدی غفاری، محمود تورچی*، مصطفی ولیزاده، محمدرضا شکیبا صفحات 97-108
    در این بررسی پاسخ خصوصیات فیزیولوژیک آفتابگردان به قطع آبیاری در مرحله گلدهی در طی دو سال در شرایط آبیاری مطلوب و محدود بررسی گردید. خشکی بیشترین تاثیر را بر پتانسیل آب برگ، میزان پرولین، عملکرد دانه، سطح برگ و وزن خشک شاخه داشت. عملکرد دانه در اثر آبیاری محدود 40% کاهش یافت. تنش خشکی بر وزن خشک ریشه، نسبت شاخه به ریشه، شاخص برداشت، سطح مخصوص برگ، فلورسانس کلروفیل، شاخص کلروفیل و پتانسیل اسمزی تاثیر نداشت. همبستگی بین وزن خشک ریشه و شاخه، سطح برگ، شاخص کلروفیل، دمای برگ، محتوای پرولین، میزان رطوبت نسبی و فلورسانس کلروفیل با عملکرد دانه مشاهده شد. بر اساس میزان تغییر در میزان رطوبت نسبی، پرولین، سطح برگ، فلورسانس کلروفیل و عملکرد دانه از بین 16 لاین اینبرد دو لاین BGK-329 و RGK-21 به ترتیب به عنوان متحمل ترین و حساس ترین لاین های اینبرد شناسایی شدند. وزن خشک شاخه، دمای برگ و تنظیم اسمزی به ترتیب رابطه رگرسیونی درجه دو و سه با عملکرد دانه داشتند. نتایج نشان داد که رشد آفتابگردان در شرایط محدودیت آب تابع تعادل بین وضعیت رطوبتی درون گیاه و سطح فتوسنتز کننده است که بسته به نوع ژنوتیپ از خصوصیات میزان پرولین، تنظیم اسمزی، فلورسانس کلروفیل، شاخص کلروفیل و دمای برگ متاثر می شود. مشارکت این اجزا در صفاتی مانند وزن خشک شاخه و ریشه و در نهایت عملکرد دانه منعکس شده و تعیین کننده میزان رشد عمومی گیاه، تحمل و پایداری تولید در شرایط محدودیت آب است.
    کلیدواژگان: پرولین، تنظیم اسمزی، شاخص کلروفیل، فلورسانس کلروفیل
|
  • Ismaeil Rezaei- Chiyaneh, Mehdi Tajbakhsh, Satar Fotohi Chiyaneh Pages 1-15
    Fertilizer management is the most important factor in success of pharmaceutical crops cultivation. Application of biological fertilizers is important in production of these plants with the aim of elimination or significant reduction of chemical inputs and also increasing soil fertility and improvement of plant growth and quality. In order to investigate the effects of biofertilizers and chemical fertilizers on yield and yield components of fenugreek in strip intercropping with ajowan، a field experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications and fifteen treatments in Nagadeh، Iran during growing season of 2011-2012. The fertilizer treatments included control (no fertilizer)، 100% chemical fertilizers (NPK) and biofertilizers +50% chemical fertilizers and strip intercropping patterns consist of 4 row of ajowan+ 2 row of fenugreek، 8 row of ajowan+ 4 row of fenugreek and 12 row of ajowan+ 6 row of fenugreek and sole cropping of each crop. Results showed that intercropping patterns had significant effect on all of mentioned traits. The maximum and the minimum grain yield and biological yield of fenugreek were obtained at monoculture and strip intercropping (12 row of ajowan+ 6 row of fenugreek)، respectively. Also، the effect of fertilizer was significant on yield and some yield components of fenugreek. Also، the effect of fertilizer was significant on yield and some yield components of both crops. The highest and the lowest grain yield and biological yield of fenugreek were obtained in chemical fertilizers and control، respectively. Calculation of LER revealed that the maximum LER values (1. 97) were obtained for strip intercropping (4 row of ajowan+ 2 row of fenugreek) with chemical fertilizers، respectively. This means that intercropping improved land use efficiency by 97%، compared with monocropping.
    Keywords: Ajowan, Biofertilizer, Fenugreek, Intercropping, Land Equivalent Ratio
  • Parasto Moradi, Jafar Asghari, Gholamreza Mohsen Abadi, Habib Allah Samiezadeh Pages 17-31
    In order to study of maize، pinto bean and naked-pumpkin triple intercropping system effects on weeds suppression and optimal yield of naked pumpkin، an experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications in both sites (Rasht and Roudsar) in Guilan at 2013. Treatments consisted of naked pumpkin sole crops (60 and 90 cm on row)، maize – naked pumpkin double crops (30-60 cm and 40-90 cm on row) and maize-pinto bean-naked pumpkin triple crops (30-20-60 cm and 60-30-90 cm on row) and hand-weeding and no-weeding. The result showed that place had significant effect on yield and yield component of pumpkin and the best results observed in Roudsar. Interaction between cropping systems and weeding treatment was significant in Rasht. The highest and lowest seeds per fruit number، mean weight of fresh fruit، weight of 1000 seeds and fruit and seed yield were obtained in sole cropping (hand-weeding) and triple cropping (no-weeding)، respectively. But، in Rasht، weeding treatments hadn’t significant effect on measured traits and the maximum of them observed in sole cropping systems. Based on results، triple cropping systems suppressed weeds (broadleaf and grassy leaf) more than double and sole cropping systems. The reduction of yield in triple and double cropping in no-weeding was lower than sole cropping that showed better control of weeds in intercropping systems.
    Keywords: Fruit Yield, Intercropping, Weeding, Weed Control
  • Saeedeh Ansari, Mohammad Reza Sarikhani, Nosratollah Najafi Pages 33-43
    In recent years، the production and application of biofertilizers have been increased. So the main goal of this experiment was the comparison of the common biofertilizers in Iran. Accordingly، in order to investigate the effects of four biofertilizers including Nitroxin، Super nitro plus، Biosuper phosphate and Barvar2 on shoot fresh and dry weight، fresh and dry weight of root، total fresh and dry weight، and other parameters such as concentrations of nitrogen، phosphorus، potassium and iron in corn (variety Single Cross 704)، a pot experiment in greenhouse condition was conducted in completely randomized design with four replications. Treatments included control (non-inoculation)، Nitroxin، Super nitro plus، Biosuper phosphate and Barvar2. Seed inoculation with the biofertilizer was done according to the manufacturer''s recommendations. Pots were irrigated with distilled water at 0. 8 FC. Results showed that inoculation of corn with biofertilizers had significant effect on chlorophyll index، nitrogen and potassium concentration of shoot، shoot uptake of nitrogen and potassium، and moreover iron concentrations of root، and Biosuper phosphate and Barvar2 caused an increase in shoot nitrogen concentration and content while Super nitro plus and Biosuper phosphate had highest increase in potassium concentration and content of shoot. No one of biofertilizers could significantly increase chlorophyll index and Fe concentration of root in comparison with non-inoculated.
    Keywords: Barvar2, Biofertilizer, Biosuper Phosphate, Corn, Nitroxin, Super Nitro Plus
  • Shayan Shariati, Hossein Ali Alikhani Pages 45-59

    The aim of this study was to investigate the potential use of various substances as carriers of bacteria and beneficial effects of growth stimulant bacteria Pseudomonas fluorescens on yield and nutrient uptake of corn. The experiment was done as randomized block with 7 inoculant treatments، 3 phosphorus fertilizer treatments and control in four replicates in Agriculture and Natural Resources College of Tehran University in 2012. Carrier materials were perlite، bentonite، rock phosphate، vermicompost and three formulations of them which Pseudomonas fluorescens suspension was added to them and were stored for 6 months. Population of bacteria was measured at the end of storage period and then inoculated to maize plant. After two months of maize growth، some indicators and nutritive elements of plant such as phosphorus، potassium، iron، copper and zinc were measured in shoots. The results showed that although the amount of the measured factors in triple superphosphate treatment had the highestvalues، but it was not significant different from two superior treatments including vermicompost and perlite + bentonite + vermicompost in many cases (p>0. 05). Zinc and iron in the shoot of superior treatments vermicompost and perlite + bentonite + vermicompost were more suitable and significant difference was observed between zinc in shoot and treatment of triple superphosphate (p<0. 05). Based on the results، application of phosphorus solubilizing bacteria Pseudomonas fluorescens with plant growth promoting matter causes to increase in growth indices and decrease of fertilizer use.

    Keywords: Biofertilizer, Maize, Nutrient Elements, Plant Growth Promoting Rhizobacteria, Vermicompost
  • Reza Baniasadi, Enayatollah Tohidi-Nejad*, Ghasem Mohammadi-Nejad Pages 61-69
    In order to study the effects of different methods of tillage and residue management of barley on silage yield and yield components of corn S. C. 704، an experiement was carried out during two year (2008-2010)، at Kerman Natural Resources and Agriculture research station، Based on a split plot design in randomized complete block in three replications. The experiment treatments included three levels of residue management 1- half of the residue، 2 - complete conservation of residue، 3- remnants of residue as the main factor and tillage systems in three levels 1- conventionaltillage، 2- conservation tillage، 3- no tillage Were as a subsidiary factor. The results showed that tillage system had significant effect on plant height، total dry weight، grain number per ear، grain number per row، ear length and dry forage yield. Levels residue at 5% level had significant effect on the number of grains per ear and ear length. No-tillage system had the highest 16. 56 ton/ha forage yield and between levels of residue، complete conservation of residue produced the highest 19. 66 ton/ha forage yield. In general resultsindicatethatnotillagesystem and complete conservation of residue hadthe most influence onyield components ofcorn.
    Keywords: Corn, Residue Management, Silage Yield, Tillage System
  • Ismaeil Rezaei Chiyaneh, Alireza Pirzad, Amir Farjami Pages 71-83
    Biological fertilizers as an alternative to chemical fertilizers in sustainable agriculture improve the quantitative and qualitative yield of medicinal plants. In order to investigate the effect of biofertilizers on the seed yield and yield components of cumin (Cuminum cyminum L.)، a field experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications and eight treatments at the Agricultural Research Station، Payamenoor University of Nagadeh، Iran in 2013. Treatments included application of Azoto Barvar (Azotobacter)، Barvar Phosphate (the combination of Pseudomonas putida and Bacillus lentus)، Biosulfur (Thiobacillus)، Azoto Barvar+ Barvar Phosphate، Azoto Barvar+ Biosulfur، Barvar Phosphate+ Biosulfur، Azoto Barvar+ Barvar Phosphate+ Biosulfur and control without biofertilizers. Results indicated that application of biofertilizers enhanced the seed and essential oil yield، and yield components. Among treatments، combined usage of biofertilizers showed the greater increasing in studied traits than individual consumption. The highest yield of seed (550. 66 kg. ha-1) and essential oil (18. 71 kg. ha-1) were obtained from Azoto Barvar+ Barvar Phosphate+ Biosulfur، and the lowest yield of seed (389. 67 kg. ha-1) and essential oil (9. 53 kg. ha-1) belonged to control treatment. In general، results of the present study revealed that the application of biological fertilizers plays a remarkable role in improving quantitative and qualitative yield of Cuminum cyminum.
    Keywords: Essential Oil, Medicinal Plant, Sustainable Agriculture, Yield
  • Javad Hamzei, Fatemeh Salimi Pages 85-96
    In this research the effects of phosphorus (P) ×mycorrhiza interaction on root colonization percent (RCP)، leaf chlorophyll index، yield components and grain yield of milk thistle (Silybum marianum) were studied. Three levels of mycorrhiza (control، inoculation with Glomus mosseae and inoculation with Glomus intraradices) with three levels of P (60، 90 and 120 P kg. ha-1) were evaluated as a factorial experiment based on randomized complete blocks design with three replications at Bu-Ali Sina University. The results indicated that traits of capitula number/plant، seed number/m2، seed weight، grain yield، RCP، P use efficiency (PUE) and P agronomic efficiency (PAE) were affected significantly by P fertilizer، mycorrhiza and their interaction. But، the effect of experimental treatments on seed number/capitula was not significant. The highest and the lowest values for yield components (except seed weight) and grain yield were achieved at treatments of 60 P kg. ha-1 and inoculation with G. mosseae and 60 P kg. ha-1 and non-inoculation، respectively. In comparison with 60 P kg. ha-1 and non inoculation، treatment of 60 P kg. ha-1 and inoculation with G. mosseae increased grain yield up to 58%. The maximum values of RCP، PUE and PAE، in averaging 68. 3% and 19. 7 and 13. 9 g seed/g fertilizer consumption، respectively، were revealed at 60 P kg. ha-1 and inoculation with G. mosseae treatment. Furthermore، with increasing of P fertilizer from 60 to 120 kg. ha-1، these traits decreased. In general، our findings showed that Glomus mosseae species could improve growth properties، milk thistle yield and PUE while reduced P fertilizer consumption on the average of 50%.
    Keywords: Chlorophyll, Grain yield, Mycorrhiza, Phosphorus Use Efficiency, Silybum marianum
  • Mehdi Ghaffari, Mahmoud Toorchi*, Mostafa Valizadeh, Mohammad Reza Shakiba Pages 97-108
    Physiological response of sunflower to water withholding in flowering stage was evaluated under optimum and limited irrigation in 2 years. The highest effect of drought was imposed on leaf water potential، proline content، seed yield، leaf area and shoot dry weight. Seed yield reduced as much as 40% with limited irrigation. Seed yield was reduced 40% by drought stress. Drought had no effect on root dry weight، shoot to root ratio، harvest index، specific leaf area، chlorophyll fluorescence، SPAD value and osmotic potential. There were significant correlation of shoot and root dry weight، leaf area، SPAD value، leaf temperature، proline content، relative water content and chlorophyll fluorescence with seed yield. Among the 16 inbred lines and according to the changes in proline and relative water content، leaf area، chlorophyll fluorescence and seed yield، BGK-329 and RGK-21 were identified as more tolerant and sensitive lines، respectively. Shoot dry weight and leaf temperature had a quadratic while osmotic adjustment had a cubic relationship with seed yield. The results indicated that under limited irrigation، sunflower growth is dependent to balance between plant water statues and photosynthetic area which according to the genotype is affected by proline content، osmotic adjustment، chlorophyll fluorescence، SPAD value and leaf temperature. Contribution of these components is reflected in characteristics like that shoot and root dry weight and finally in seed yield which determines general growth، drought tolerance and stability of yield under limited water condition.
    Keywords: Chlorophyll Florescence, Osmotic Adjustment, Proline, SPAD Value