فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1394)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی سپهری، تهمینه مهران راد، افشین کرمی صفحات 1-12
    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم مناسب در دو رقم گیاه دارویی همیشه بهار، آزمایشی در سال 1386 به صورت اسپلیت فاکتوریل در 3 تکرار، در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات و کشاورزی اراک اجرا شد. دو تاریخ کاشت (دوم اردیبهشت و دوازدهم اردیبهشت) و چهار تراکم بوته (26، 32، 41 و 57 بوته در متر مربع) و دو رقم (کم پر و پرپر) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد تیمارهای مورد بررسی اثر معنی داری بر وزن خشک گل، گلبرگ، عملکرد دانه، عملکرد زیست شناختی (بیولوژیک)، شاخص برداشت دانه، درصد روغن و درصد اسید کالندیک داشتند. کشت زودتر، افزایش تراکم و استفاده از رقم پرپر موجب بهبود صفات مذکور به استثنای شاخص برداشت گردید. بالاترین شاخص برداشت در تاریخ کشت دوم با تراکم 26 و با رقم پرپر حاصل شد. تاخیر در کشت موجب کاهش اجزای عملکرد همیشه بهار گردید، به طوری که وزن خشک گل در تاریخ کاشت 12 اردیبهشت نسبت به تاریخ کاشت 2 اردیبهشت 22/18 درصد کاهش یافت. رقم پرپر نسبت به رقم کم پر دارای عملکرد بالاتری بود، در رقم پرپر عملکرد زیست شناختی و عملکرد دانه نسبت به رقم کم پر به ترتیب 9 و 10 درصد بیشتر بود. بر اساس برهمکنش سه گانه تیمار های آزمایش بالاترین درصد روغن و اسید کالندیک در رقم پرپر و در تاریخ کاشت دوم اردیبهشت و با تراکم گیاهی 57 بوته به ترتیب معادل 17 و 51 درصد حاصل گردید.
    کلیدواژگان: درصد روغن، عملکرد دانه، عملکرد زیست شناختی، عملکرد گل
  • غلامرضا محمدی، یگانه کوهی محمد آبادی، مختار قبادی، عبدالله نجفی صفحات 13-28
    این پژوهش در فصل زراعی90-89 به منظور بررسی تاثیر توام پیش تیمار بذر، تراکم و فاصله ردیف کاشت بر عملکرد و کیفیت بذر ذرت و کنترل علف های هرز،در مزرعه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه، به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور ها شامل دو فاصله ردیف کاشت در دو سطح75 (رایج) و 50 سانتی متر، تراکم کاشت در سه سطح 66666 (رایج)، 83333 (25/1برابر) و 99999 (5/1برابر) بوته در هکتار و پیش تیمار بذر در سه سطح شاهد (بدون پیش تیمار)، پیش تیمار با آب مقطر و پیش تیمار با ماده HB-101 بودند. نتایج نشان دادند که فاصله ردیف و تراکم کاشت اثر معنی داری بر بیوماس علف های هرز داشتند، بدین ترتیب که در تراکم و فاصله ردیف کاشت رایج، بیشترین و در 99999 بوته در هکتار و فاصله ردیف 50 سانتی متر، کمترین میزان بیوماس علف های هرز مشاهده گردید. تراکم و فاصله ردیف کاشت تاثیر معنی داری بر وزن صد دانه داشت. بیشترین وزن صد دانه مربوط به تراکم کاشت 66666 بوته در هکتار بود و با افزایش تراکم کاشت، وزن صد دانه کاهش یافت. اثر تراکم و فاصله ردیف کاشت و همچنین اثر متقابل آنها بر عملکرد دانه معنی دار بود.بیشترین عملکرد دانه در تراکم کاشت 83333 بوته در هکتار و فاصله ردیف 50 سانتیمتر و کمترین آن در تراکم کاشت 99999 بوته در هکتار و فاصله ردیف 75 سانتیمتر به دست آمد. کمترین درصد روغن بذر در بالاترین تراکم کاشت (5/1 برابر رایج) و بیشترین آن در تراکم رایج مشاهده شد، اگرچه بین تیمارهای تراکم کاشت رایج و 25/1 برابر تراکم رایج اختلاف معنی داری از نظر این صفت دیده نشد. کاهش فاصله ردیف کاشت نیز به افزایش درصد روغن بذر منجر شد. در مقایسه بین پیش تیمارها، بیشترین درصد روغن بذر زمانی رخ داد که بذرهای ذرت با محلولHB-101 پیش تیمار شده بودند. به طور کلی، پیش تیمار بذر و افزایش تراکم کاشت تا 25/1 برابر تراکم رایج عملکرد دانه ذرت را به طور معنی داری افزایش داد. افزایش تراکم و کاهش فاصله ردیف کاشت به کاهش بیوماس علف های هرز نیز منجر گردید.
    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، تراکم کاشت، ذرت، عملکرد، فاصله ردیف
  • روح الله مرادی، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، حامد منصوری صفحات 29-44
    این تحقیق با هدف ارزیابی بیلان کربن و پتانسیل گرمایش جهانی تحت تاثیر روش های خاک ورزی، مدیریت بقایای ذرت و سطوح کود نیتروژن انجام شد. بدین منظور، آزمایشی دو ساله (1390 و 1391) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مشهد بصورت اسپلیت پلات نواری بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. فاکتورهای اصلی شامل انواع خاک ورزی (1- خاک ورزی رایج و 2- خاک ورزی حداقل) و مدیریت بقایای ذرت (1- حفظ بقایای گیاهی محصول سال قبل و 2- عدم وجود بقایای گیاهی) که عمود بر هم اجرا شدند و فاکتور فرعی شامل سطوح مختلف کاربرد کود اوره (صفر، 150، 300 و 450 کیلوگرم در هکتار) که در داخل شخم اسپلیت گردید، بودند. نتایج نشان داد که ترسیب کربن تحت تاثیر مدیریت بقایا در هر دوسال و اثر متقابل بقایا و کود در سال دوم قرار گرفت. اضافه کردن بقایا به خاک سبب افزایش 48 درصدی ترسیب کربن در سال اول و 69 درصدی در سال دوم نسبت به شرایط عدم وجود بقایا گردید. از بین تیمارهای مورد بررسی، مدیریت بقایا بیشترین تاثیر را بر بیلان کربن دارا بود. بطوریکه، در شرایط حضور بقایای ذرت بیلان کربن مثبت و در شرایط عدم وجود بقایا این شاخص منفی بود. میزان پتانسیل گرمایش جهانی تحت تاثیر خاک ورزی رایج، وجود بقایای گیاهی و سطوح بالای مصرف اوره، بالاتر از خاک ورزی حداقل، عدم حضور بقایا و سطوح پایین کودی بود.
    کلیدواژگان: انتشار گاز گلخانه ای، ترسیب کربن، خاک ورزی کاهش یافته، کشاورزی حفاظتی
  • غلامرضا محمدی، مریم صفری پور، محمد اقبال قبادی، عبدالله نجفی صفحات 45-64
    به منظور بررسی اثر کودسبز و سطوح مختلف کود نیتروژنی بر عملکرد و کیفیت ذرت (Zea mays L.) و رشد علف های هرز آزمایشی در سال زراعی 91-90 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. عامل اصلی (کود سبز و زمان برگرداندن آن) شامل چاودار (زمان برگرداندن اسفند)، چاودار (زمان برگرداندن فروردین)، ماشک (زمان برگرداندن اسفند)، ماشک (زمان برگرداندن فروردین)، مخلوط (ماشک+ چاودار) (زمان برگرداندن اسفند)، مخلوط (ماشک+ چاودار) (زمان برگرداندن فروردین)، شاهد (بدون کود سبز) و عامل فرعی (کود نیتروژنی) شامل عدم کاربرد کود اوره، 200 کیلوگرم در هکتارکود اوره (50 درصد مقدار توصیه شده) و 400 کیلوگرم در هکتارکود اوره (100 درصد مقدار توصیه شده) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تیمارهای کود سبز و نیتروژن اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای آن، پروتئین دانه و زیست توده علف های هرز داشتند. بیشترین عملکرد دانه ذرت مربوط به تیمار ماشک برگردان در فروردین ماه به میزان 7/12124 کیلوگرم در هکتار و کمترین آن مربوط به شاهد (بدون کود سبز) به میزان 6/9185 کیلوگرم در هکتار بود. در بین تیمارهای کود نیتروژن نیز 100 درصد مقدار توصیه شده با 8/11253 کیلوگرم در هکتار بیشترین و تیمار عدم کاربرد نیتروژن با 3/9041 کیلوگرم در هکتار کمترین عملکرد را داشتند. کاربرد کودهای سبز و نیتروژن رشد علف های هرز مزرعه ذرت را نیز تحت تاثیر قرار داد، بدین ترتیب که کمترین زیست توده علف های هرز در تیمار مخلوط برگردان فروردین و عدم کاربرد نیتروژن تولید شد.
    کلیدواژگان: ذرت، کشاورزی پایدار، کود سبز، لگوم، نیتروژن
  • یعقوب راعی، جمال شریعتی، وریا ویسانی* صفحات 65-84

    به منظور بررسی تاثیر سطوح آبیاری، ازتوباکتر و قارچ مایکوریزا بر درصد روغن، عملکرد و اجزای عملکرد دانه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.)، در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1389 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. عامل اول چهار سطح آبیاری شامل آبیاری مطلوب، تنش ملایم، تنش متوسط و تنش شدید و عامل دوم تیمار بیولوژیک بذور گلرنگ در چهار سطح عدم تلقیح (شاهد)، تلقیح با ازتوباکتر و قارچ مایکوریزا، تلقیح با قارچ مایکوریزا و تلقیح با ازتوباکتر بود. نتایج نشان داد با کاهش میزان آب قابل دسترس گیاه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، تعداد طبق در بوته، درصد کلروفیل، وزن هزار دانه و عملکرد دانه کاهش یافت. کاربرد توام ازتوباکتر و قارچ مایکوریزا در سطوح مختلف آبیاری اثرات معنی داری بر درصد کلروفیل، عملکرد و اجزای عملکرد دانه و درصد روغن داشت و به طور معنی داری اثرات منفی ناشی از تنش خشکی را کاهش داد. کاربرد توام ازتوباکتر و قارچ مایکوریزا در شرایط آبیاری مطلوب بیشترین عملکرد دانه در بوته، تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق را به خود اختصاص داد. کودهای بیولوژیک، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه را در تمام سطوح تنش آبیاری افزایش داد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان اظهار داشت در شرایط تنش خشکی، با کاربرد کود های بیولوژیک ازتوباکتر و قارچ مایکوریزا تا حد زیادی می توان رشد و عملکرد گیاه گلرنگ را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر، تنش خشکی، روغن، عملکرد، قارچ مایکوریزا، گلرنگ
  • سعیده انصاری، محمدرضا ساریخانی، نصرت الله نجفی صفحات 85-98
    در سال های اخیر تولید و استفاده از کودهای زیستی نیتروژنی و فسفاتی در کشور به دلیل اثرهای زیانبار مصرف کودهای شیمیایی نیتروژنه و فسفره رواج یافته است. بنابراین، مقایسه همزمان کودهای زیستی رایج در کشور با هدف بررسی پاسخ گیاه لوبیا به تلقیح آنها انجام شد. بر همین اساس به منظور بررسی اثرهای چهار کود زیستی نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس، بیوسوپرفسفات (هر سه کود محصول شرکت فناوری زیستی مهرآسیا) و فسفاته بارور2 (محصول شرکت زیست فناور سبز) بر وزن تر و خشک هوایی، وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک کل و سایر پارامتر های کیفی از جمله غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و آهن در گیاه لوبیا (رقم محلی)، آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در تابستان سال 1390 انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل شاهد (بدون تلقیح)، نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس، بیوسوپرفسفات و فسفاته بارور2 بود که در چهار تکرار اعمال شد. تلقیح بذور با کودهای زیستی مذکور بر اساس توصیه شرکت سازنده و آبیاری گلدان ها نیز به صورت یک روز در میان تا رطوبت FC 8/0 انجام شد. نتایج نشان داد که تلقیح گیاه لوبیا با کودهای زیستی فوق، بر وزن تر بخش هوایی، وزن تر کل، وزن خشک ریشه، غلظت نیتروژن بخش هوایی، مقدار پتاسیم بخش هوایی، مقدار جذب فسفر ریشه و همچنین غلظت و مقدار آهن ریشه معنی دار بود. کود نیتروکسین باعث افزایش معنی دار غلظت نیتروژن بخش هوایی شد (76/80%) و کود فسفاته بارور2 سهم بیشتری در افزایش بیوماس بخش هوایی گیاه داشت (5/24%). این در حالی بود که تیمار کودهای زیستی نیتروژنی (نیتروکسین و سوپرنیتروپلاس) به لحاظ وزن خشک ریشه، مقدار پتاسیم بخش هوایی و همچنین مقدار جذب فسفر و آهن ریشه تفاوت آماری معنی دار با شاهد نداشتند. بر اساس نتایج به دست آمده، وضعیت کود زیستی نیتروکسین نسبت به بقیه کودهای زیستی از نظر تامین نیتروژن مورد نیاز گیاه مطلوب تر بود هر چند از نظر غلظت آهن ریشه دارای میانگین پایین تری نسبت به شاهد و سایر کودهای زیستی بود. این در حالی است که بیشترین عملکرد تر در تیمار کود زیستی فسفاته بارور2 به دست آمد.
    کلیدواژگان: بیوسوپرفسفات، سوپرنیتروپلاس، فسفاته بارور2، کود زیستی، لوبیا، نیتروکسین
  • عادل دباغ محمدی نسب، روح الله امینی، اقبال تمری صفحات 99-113
    به منظور بررسی اثر کودهای زیستی و کود نیتروژن بر کشت مخلوط ذرت و چند رقم لوبیا آزمایشی در سال1389 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد.فاکتور اول نوع کشت در هفت سطح شامل کشت خالص سه رقم لوبیا قرمز (اختر، صیاد و گلی)، کشت خالص ذرت و کشت مخلوط ذرت با سه رقم لوبیا و فاکتور دوم نوع کود در دو سطح شامل کود زیستی (نیتراژین+ بارور 2) و کود شیمیایی نیتروژنی بودند. کشت خالص ذرت کمترین شاخص سطح برگ و درصد نور دریافتی را داشت و کشت مخلوط ذرت با لوبیا رقم گلی و صیاد بیشترین شاخص سطح برگ و درصد نور دریافتی را دارا بود. اثر نوع کود بر شاخص سطح برگ و درصد نور دریافتی معنی دار نبود. بیشترین عملکرد دانه لوبیا مربوط به تیمار خالص رقم گلی به میزان 4603 کیلوگرم در هکتارو بیشترین عملکرد دانه ذرت از تیمار خالص ذرت به میزان 9318 کیلوگرم در هکتاربدست آمد. همچنین در همه تیمارها نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی بیشتر از یک بودکه ازاین نظر کشت مخلوط ذرت-گلی و ذرت-صیاد به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار بودند. براساس نتایج حاصل کشت مخلوط ذرت - رقم گلی لوبیا با کاربرد کود زیستی بیشترین سودمندی را نشان داد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کشت مخلوط، کودهای زیستی، لوبیا، نسبت برابری زمین
  • محمدعلی آقایی، محمدحسین فتوکیان، مهدی عقیقی شاهوردی صفحات 115-130
    به منظور بررسی عملکرد کمی و کیفی در کشت مخلوط سورگوم با سویا و لوبیا سبز، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی عراقی گرگان اجرا شد. عامل اول الگوی کشت که 9 نسبت کشت شامل، کشت سورگوم، کشت لوبیا، کشت سویا، مخلوط یک ردیف سورگوم و یک ردیف لوبیا، مخلوط یک ردیف سورگوم و یک ردیف سویا، مخلوط دو ردیف سورگوم و یک ردیف لوبیا، مخلوط دو ردیف سورگوم و یک ردیف سویا، مخلوط یک ردیف سورگوم و دو ردیف لوبیا، مخلوط یک ردیف سورگوم و دو ردیف سویا و عامل دوم تراکم کاشت شامل دو سطح تراکم مطلوب (سورگوم 250 هزار بوته و لگوم 400 هزار بوته در هکتار) و تراکم 20 درصد بیشتر (سورگوم 300 هزار بوته و لگوم 480 هزار بوته در هکتار) مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین الگوهای کشت از نظر همه صفات مورد بررسی در لگوم و سورگوم تفاوت معنی داری وجود داشت و تعداد برگ و قطر ساقه سورگوم در الگوی 1 خط سورگوم و 2 خط سویا برتر از بقیه تیمارها بود. بیشترین میزان تولید علوفه در ترکیب کشت خالص سویا در تراکم بالا (200/31 تن در هکتار) و یک ردیف سورگوم + دو ردیف سویا (392/30 تن در هکتار) بدست آمد. از نظر نسبت برابری زمین، کشت 2 خط سورگوم و یک خط لوبیا از بقیه تیمارها برتر بود (6/1 =LER).
    کلیدواژگان: کشت مخلوط، تراکم، سورگوم، سویا، لوبیا سبز
  • محمد جواد بیدادی، بهنام کامکار، امید عبدی، حسین کاظمی صفحات 131-143
    استفاده درست و بهینه از اراضی نیازمند ارزیابی دقیق منابع بوم شناختی کشاورزی می باشد. ارزیابی توان اراضی جهت کشت محصولات مختلف اولین اولویت راهبردی جهت افزایش تولید و بهینه سازی مصرف منابع است. تحقیق حاضر به منظور شناخت عوامل و عناصر اقلیمی، توپوگرافی و شوری موثر بر کشت گندم دیم در حوزه قره سو استان گلستان و پهنه بندی نواحی مستعد کشت این محصول با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام شد. برای این کار ابتدا نیازهای بوم شناختی گندم دیم با استفاده از منابع علمی موجود تعیین و درجه بندی گردید. سپس نقشه های موضوعی مورد نیاز تهیه و طبقه بندی شدند. متغیرهای محیطی مورد مطالعه شامل دمای کمینه، دمای متوسط، دمای بیشینه، بارش، شیب، جهت شیب، ارتفاع و هدایت الکتریکی (EC) بودند. از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین وزن معیارها استفاده شد. در نهایت با تلفیق و هم پوشانی این نقشه ها در محیط GIS نقشه پهنه بندی گندم دیم استخراج گردید. نتایج حاصل از پهنه بندی نشان داد که گندم در 4 پهنه (خیلی مناسب، نسبتا مناسب، ضعیف و نامناسب) از نظر تناسب اراضی قرار می گیرند. حدود 5170 هکتار (6 درصد) از مساحت اراضی زراعی حوزه قره سو و 3 درصد از مساحت کل اراضی حوزه دارای تناسب بالایی جهت کشت گندم دیم بودند. بارش مناسب، شیب های کمتر و رو به جنوب و همچنین هدایت الکتریکی در حد مطلوب از ویژگی های این مناطق است. همچنین نتایج نشان دادند که حدود 909 هکتار (معادل 5/1 درصد) از اراضی زراعی حوزه قره سو که زیر کشت گندم دیم بودند، پتانسیل کشت این محصول را نداشتند.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، حوزه قره سو، سامانه اطلاعات جغرافیایی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • معصومه داداشیان، قادر دشتی، باب الله حیاتی، محمد قهرمان زاده صفحات 145-157
    تحقیق حاضر با هدف ارزیابی پایداری مولفه های کشاورزی رایج شهرستان های منتخب استان آذربایجان شرقی شامل تبریز، اهر و مراغه انجام شده است. شاخص های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی به عنوان شاخص های تصمیم گیری ارزیابی در نظر گرفته شدند. داده ها و اطلاعات مورد نیاز در این مطالعه با بهره گیری از نظرات فنی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی از طریق تکمیل پرسشنامه و سالنامه های آماری استان در سال 1391 جمع آوری شد. تعیین ارزش وزنی شاخص ها و زیر شاخص ها به روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)انجام گرفت. اهمیت نسبی هر یک از زیرشاخص ها در گزینه ها (مناطق کشاورزی) نیز با استفاده از تکنیک تاپسیس تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که معیار زیست محیطی بیشترین و معیار اجتماعی کمترین تاثیر را در پایداری کشاورزی مناطق منتخب دارد. افزون بر این نتایج بیانگر آن است که شهرستان اهر مطلوب ترین منطقه در بین سه شهرستان به لحاظ پایداری کشاورزی می باشد. نتایج حاصل از مقایسه ی شاخص های زیست محیطی نشان داد که شهرستان های اهر و تبریز دارای بیشترن تنوع گیاهان زراعی هستند و شهرستان مراغه دارای تنوع زراعی پایینی است.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، ارزیابی، پایداری کشاورزی، تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Ali Sepehri, Tahmineh Mehranrad, Afshin Karami Pages 1-12
    In order to determine the effect of planting date and plant density on Marigold (Calendula officinalis L.) varieties، a split-factorial experiment with three replications was carried out at Agricultural Station of Arak in 2007 growing season. The experimental factors included two planting dates (22 April and 2 May)، four planting densities (26، 32، 41 and 57 plant per square meter) and two varieties (Sparse and Compact petal). Results indicated that the treatments had significant effects on dry flower yield، petal dry weight، seed yield، biological yield، seed harvest index، oil percentages and Calendic acid percentages. Early planting، high density and compact petal variety enhanced the mentioned traits except harvest index. The highest harvest index was achieved in 26 plants per square meter by compact petal variety and second planting date. The late planting date decreased the Marigold yield components. Seed planting in 2 May compared with 22 April decreased 18. 22 % of flower dry weight. The compact petal variety had higher yield compared to sparse petal variety. Compact petal variety improved the biological yield and seed yield 9% and 10% respectively، in comparison with sparse petal variety. Based on three way interaction of treatments results، the highest percentages of oil (17%) and Calendic acid (51%) achieved by 2 April planting date in 57 plants per square meter density with compact petal variety.
    Keywords: Biological Yield, Flower Yield, Oil Percentage, Seed Yield
  • Gholamreza Mohammadi, Yeganeh Koohi Mohammad Abadi, Mokhtar Ghobadi, Abdollah Najaphy Pages 13-28
    In order to evaluate the effects of seed priming، plant density and row spacing on seed yield and quality of corn and weed control، this study was conducted during the 1389-90 growing season at the Research Farm of Agricultural and Natural Resources College of Razi University، Kermanshah as factorial based on randomized complete block design with three replications. Three factors included row spacing with two levels (75 cm (conventional) and 50 cm)، plant density with three levels (66666 plants. ha-1 (conventional density)، 83333 plants. ha-1 (1. 25-fold) and 99999 plants. ha-1 (1. 5-fold)) and seed priming with three levels (control or without priming، hydropriming and priming with HB-101 solution). Results indicated that weed biomass was significantly influenced by row spacing and plant density، so that، the highest weed biomass was observed in conventional row spacing and plant density and its lowest occurred in the planting density and row spacing of 99999 plants. ha-1 and 50 cm، respectively. Planting density and row spacing had also significant effects on corn 100-seed weight. The highest 100-seed weight was obtained in the planting density of 66666 plants. ha-1 and was reduced with increasing the planting density. The highest seed yield was obtained in the planting density of 83333 plants. ha-1 along with the row spacing of 50 cm and its lowest occurred in the planting density of 99999 plants. ha-1 along with the row spacing of 75 cm. The lowest seed oil percentage was observed in the highest planting density and its highest occurred in the conventional planting density، although، there was no significant difference between the conventional and 1. 25-fold planting density for this trait. The reduced row spacing led to the increased seed oil percentage. Among the seed priming treatments، the highest seed oil percentage occurred when corn seeds were primed with HB-101 solution. In general، seed priming and a 1. 25-fold increase in plant density compared to conventional level significantly increased corn yield. Increasing plant density and decreasing row spacing also led to the reduced weed biomass.
    Keywords: Corn, Planting Density, Row Spacing, Seed Priming, Yield
  • Rooholla Moradi, Alireza Koocheki, Mehdi Nassiri Mahallati, Hamed Mansoori Pages 29-44
    This experiment was performed to evaluate the carbon (C) balance and global warming potential (GWP) as affected by tillage methods، maize residual management and nitrogen levels. For this purpose، a field experiment was conducted as row split-plot arrangement based on randomized complete block design with three replications in Ferdowsi University of Mashhad، Iran in 2011 and 2012. The experimental treatments were tillage systems (conventional and reduced tillage) and residual management (remaining and leaving of maize residual) assigned to main plots and different levels of urea fertilizer (0، 150، 300 and 450 kg. ha-1) was randomized as subplot in tillage treatment. The results showed that carbon sequestration was affected by residual treatment in both years and residual management × N fertilizer interaction in second year. Addition of residual in soil was caused to increasing 48% and 69% of C sequestration in first and second years، respectively. Across the treatments، residual management had the highest effect on C balance. So، C balance was positive in remaining maize residual and that was negative in leaving condition. GWP was higher under conventional tillage، residue remaining and higher N fertilizer levels in comparison with reduced tillage، residue leaving and lower N fertilizer application.
    Keywords: C sequestration, Conservation Agriculture, GHG Emission, Reduced Tillage
  • Gholamreza Mohammadi, Maryam Safari Poor, Mohammad Eghbal Ghobadi, Abdollah Najaphy Pages 45-64
    In order to study the effects of green manures and various levels of nitrogen fertilizer on yield and quality of corn (Zea mays L.) and weed growth، an experiment was conducted in the Research Farm of Agricultural and Natural Resources Faculty، Razi University as split plot based on a randomized complete block design with three replications in the 90-91 growing season. The main factor was green manure and its incorporation time including rye incorporated in March، rye incorporated in April، common vetch incorporated in March، common vetch incorporated in April، mixed (rye + commom vetch) incorporated in March، mixed incorporated in April and control (without green manure). The sub factor was nitrogen fertilizer as urea with three levels including 0 (no fertilizer)، 200 kg. ha-1 (the 50% of the recommended amount) and 400 kg. ha-1 (the 100% the recommended amount). Results indicated that green manure and nitrogen treatments had significant impacts on yield and yield components، grain protein content and weed biomass. The highest grain yield belonged to the April-incorporated vetch by 12124. 7 kg. ha-1 and the lowest one was obtained in control (without green manure) by 9185. 6 kg. ha-1. Among the nitrogen fertilizer levels، the 100% of the recommended amount with 11253. 8 kg. ha-1 and no fertilizer treatment with 9041. 3 kg. ha-1 showed the highest and the lowest yields، respectively. Green manure and nitrogen fertilizer also influenced weed growth in corn field as the lowest weed biomass was produced by mixed treatment incorporated in April without nitrogen fertilizer.
    Keywords: Corn, Green Manure, Legume, Nitrogen, Sustainable agriculture
  • Yagoob Raei, Jamal Shariati, Weria Weisany Pages 65-84

    In order to investigate the effects of Azotobacter and mycorrhizal fungi on oil، yield and yield component of safflower (Carthamus tinctorius L.) in different irrigation، a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications، Irrigation at four levels (Field capacity at 20%، 40%، 60% and 100%) and biologic fertilizers at four levels included Non-inoculated (control)، inoculated with mycorrhizal fungi and Azotobacter، inoculated with mycorrhizal fungi and inoculation with Azotobacter. The experiment carried out in greenhouse of Mohaghegh Ardabili University، Agicultural Faculty. Results showed that with reduction irrigation levels، head diameter، number of seeds per head، number of heads per plant، chlorophyll، seed weight and seed yield were reduced. Azotobacter and mycorrhizal fungi at all levels of irrigation have positive effects on chlorophyll، seed yield and yield components and oil percentage and greatly reduced the negative effect of drought stress. The combined application of Azotobacter and mycorrhizal fungi have the highest grain yield per plant، number of heads per plant and number of seeds per head. Biological treatments increased the number of heads per plant، number of seeds per head and seed weight at all levels of drought stress. According to our results it can be stated that in water shortages condition، application of Azotobacter and mycorrhizal fungi greatly improved the growth and seed yield of safflower.

    Keywords: Azotobacter, Drought Stress, Mycorrhizal Fungi, Oil, Safflower, Yield
  • Saeedeh Ansari, Mohammad Reza Sarikhani, Nosratollah Najafi Pages 85-98
    In recent years due to the detrimental effects of high application of chemical fertilizers، the production and usage of nitrogen (N) and phosphate (P) biofertilizers have been increased in Iran. Thus، the aim of this study was simultaneously comparing bean plant response to inoculation with common biofertilizers produced in Iran. In order to investigate the effects of four biofertilizers such as Nitroxin، Supernitroplus، Biosuperphosphate (biofertilizers which produced by MehrAsia Biotechnology Company) Barvar2 (products of Green Biotechnology) on shoot fresh and dry weight، fresh and dry weight of root، total fresh and dry weight، and other quality parameters such as nutrient concentrations of N، P، potassium (K) and iron (Fe) in bean (native variety of Azarbayjan)، a greenhouse pot experiment in a completely randomized design was conducted in Faculty of Agriculture، University of Tabriz in the summer of 2011. Treatments included control (without inoculation)، Nitroxin، Supernitroplus، Biosuperphosphate and Barvar2 were applied in four replications. Seed inoculation with the biofertilizers was done according to the manufacturer''s recommendations. Pots were irrigated with distilled water at 0. 8 FC. The results showed that inoculation of bean with biofertilizers had significant effect on fresh weight of shoot، total fresh weight، dry weight of root، shoot N concentration، shoot K uptake، root P uptake and moreover root Fe concentration and content. Nitroxin significantly increased N concentration of shoot (80. 76%) and the highest mean of biomass was belonged to Barvar2 (24. 5%) while، Nitroxin and Supernitroplus from the point of mean value of root dry weight، the amount of K in shoot and the amount of P and Fe uptake by roots were the same as control (without inoculation treatment). According to the results among biofertilizers best N nutrition of bean was with Nitroxin while lowest root Fe concentration was observed in this treatment. Highest fresh yield was gained with Barvar2.
    Keywords: Barvar2, Bean, Biofertilizer, Biosuperphosphate, Nitroxin, Supernitroplus
  • Adel Dabbagh Mohammadi Nassab, Rouhoollah Amini, Eghbal Tamari Pages 99-113
    In order to investigate the effect of some biofertilizers and nitrogen on intercropping advantage of maize and common bean، an experiment was carried out as factorial based on RCB design with 14 treatments and three replications at the Research Farm of Agricultural، University of Tabriz، Iran. The first factor was cropping system at seven levels including monocropping of three common bean cultivars، monocropping of maize and intercropping of maize with three common bean cultivars، and the second factor was fertilizer at two levels including biofertilizer (Nitrajin +Barvar 2) and nitrogen fertilizer. The monocropping of maize had the lowest leaf area index and light interception percentage and intercropping of maize with bean CV. Gholi and Sayyad had the highest leaf area index and light interception. The effect of fertilizer type was not significant on leaf area index and light interception percentage. The highest amount of bean grain yield was obtained from monocropping Gholi (4603 kg/ha). Also the highest amount of maize grain yield was obtained from monocropping maize (9318 kg/ha). Also at all treatments the land equivalent ratio (LER) and total relative value (RVT) were obtained more than 1 and from this comment intercropping of maize - Gholi and maize - Sayyad were the highest and lowest، respectively. Generally based on the results the intercropping of maize - bean CV. Gholi with using biological fertilizer indicated the highest advantage for these two species.
    Keywords: Bean, Biofertilizer, Intercropping, Grain Yield, LER
  • Mohammad Ali Aghaei, Mohammad Hossein Fotokian, Mehdi Aghighi Shaverdi Pages 115-130
    The quantity and quality of performance of intercropping of forage sorghum with soybean and green bean were studied through factorial experiment (randomized complete block design) with 4 replications at Agricultural Research Center of Iraqe، Gorgan. The first factor planting pattern included: sorghum، green bean، soybean، one row sorghum + one row green bean، one row sorghum and one row soybean، two rows sorghum and one row green bean، two rows sorghum and one row soybean، one row sorghum and two rows green bean، one row sorghum and two rows soybean، and the second factor planting density included، optimum density (250000 Sorghum plant/ha+40000 legume plant/ha) and plant density more than 20% (300000 sorghum plant+480000 legume plant/ha). The results showed a significant difference in patterns of all traits in legumes and sorghum cultivation and number of leaves and stem diameter of Sorghum، in 1 line Sorghum and 2 line soybean patterns was higher than other treatments. In treatment of soybean with high planting density (31200 kg/ha) and one row sorghum and two rows Soybean (30392 kg/ha) the yield of forage were highest. The treatment of two rows Sorghum and one row green bean had a highest land equivalency ratio (LER= 1. 6).
    Keywords: Density, Green Bean (Phaseolus vulgaris L.), Intercropping, Sorghum (Sorghum bicolor L.), Soybean (Glycine max)
  • Mohammad Javad Bidadi, Behnam Kamkar, Omid Abdi, Hosein Kazemi Pages 131-143
    Optimal use of lands heavily relies on careful assessment of agro-ecological resources. Evaluation of potential lands for various cultivated crops is the first strategic priority to increase production and optimized use of resources. This present study was aimed to identify effective climatologic، topographic and soil-related factors on rainfed wheat cropping in Qaresoo basin of Golestan province and determination of suitable areas to produce this crops usings Geographical Information System (GIS) and Analytic Hierarchy Process (AHP). At first، ecological requirements of rainfed wheat was identified from scientific literatures and then were classified to provide thematic maps. In this study، minimum، average and maximum temperatures، precipitation، slope، aspect، elevation and EC were considered. The Analytical Hierarchy Process (AHP) was used to find weight of each factor. Finally، the maps were provided and overlaid in GIS media and afterward the zoning of areas for rainfed wheat cultivation was done. Results showed that wheat grown lands would be located in four suitability classes. About 5170 hectares (6%) of the agricultural areas and 3% of the total area of the Qaresoo basin were located in high suitable class for rainfed wheat cultivation. Suitable precipitation، lower slope and projecting to south slopes and also the desirable electrical conductivity were the reasons make these regions suitable. Also، results showed that about 909 hectares (1. 5%) of Qaresoo basin lands that now are cultivating by rainfed wheat، have not required potency to produce this crop.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Geographical Information System (GIS), Land Suitability, Qaresoo Basin
  • Masoomeh Dadashian, Ghader Dashti, Babollah Hayati, Mohammad Ghahremanzadeh Pages 145-157
    This study aimed to assess the sustainability of current agricultural component of the selected counties of East Azarbaijan province، including Tabriz، Ahar and Maragheh done. Indicators of social، economic and environmental assessment decisions were considered as indicators. Data and information required in this study using technical comments Jihad Agriculture Organization experts through questionnaires and statistical yearbooks were collected in the year 1391. Value-weighted index and the index of the Analytic Hierarchy Process (AHP) were performed. The relative importance of each of the sub options (agricultural areas) also was determined using TOPSIS technique. The results showed that the highest standards of environmental and social criteria selected regions are minimal impact on agricultural sustainability. Moreover، the results indicate that the Ahar is most desirable area in terms of three agriculture sustainable index. Environmental indicators in the Ahar and Tabriz counties has the greatest diversity of crops are and crop diversity is low and the county of Maragheh.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Assessment, East Azerbaijan, Sustainable agriculture, TOPSIS