فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1394)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و پنجم شماره 2 (تابستان 1394)

  • ویژه نامه
  • تاریخ انتشار: 1394/06/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • جواد حمزه ئی، مجید بابایی صفحات 1-13
    هدف این تحقیق بررسی اثرات دور آبیاری و کود نیتروژنه بر فنولوژی، عملکرد و کیفیت دانه کدوی پوست کاغذی بود. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392در دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. کرت های اصلی شامل دور آبیاری در چهار سطح I1: دور آبیاری 6 روز،: I2 دور آبیاری 9 روز، I3: دور آبیاری 12 روز و: I4 دور آبیاری 15 روز و کرت های فرعی شامل مقادیر مختلف کود نیتروژنه خالص (:N0 صفر کیلوگرم N خالص در هکتار، N1: 60 کیلوگرم N خالص در هکتار، N2: 120 کیلوگرم N خالص در هکتار،: N3 180 کیلوگرم N خالص در هکتار و N4: 240 کیلوگرم N خالص در هکتار از منبع کود اوره) بود. صفات مورد بررسی شامل روز تا گلدهی، روز تا میوه دهی و روز تا رسیدگی، تعداد دانه در میوه، وزن صد دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن بودند. اثر آبیاری و نیتروژن بر کلیه صفات معنی دار شد. اثر متقابل تیمارها نیز به جز تعداد دانه در میوه و عملکرد روغن بر بقیه صفات معنی دار شد. بیشترین میزان روز تا گلدهی و روز تا رسیدگی از تیمار I2N3 به دست آمد. همچنین، بیشترین و کمترین وزن صد دانه همانند عملکرد دانه به ترتیب از تیمار I2N3 و I4N0 به دست آمد. تیمار I2N3با تیمارهای I1N3، I1N4 و I2N4 اختلاف معنی دار نداشت.در مقایسه با تیمار I2N3، کمترین میزان روز تا گلدهی، وزن صد دانه و عملکرد دانه به ترتیب با 35، 68 و 73 درصد کاهش از تیمار I4N0 به دست آمد. بیشترین درصد (81/46) و عملکرد روغن دانه (90/32 گرم در متر مربع) بدون اختلاف معنی دار با تیمار I2به تیمار I1 تعلق گرفت. در مقایسه با تیمار I2، تیمار I4 عملکرد روغن را 50/52 درصد کاهش داد. در بین سطوح نیتروژن نیز بیشترین عملکرد روغن (50/27 گرم در متر مربع) از تیمار N3 حاصل شد. بنابراین، به منظور بهینه سازی مصرف آب و نیتروژن در زراعت کدوی پوست کاغذی، تیمار I1N3 مناسب تشخیص داده شد.
    کلیدواژگان: درصد روغن، فنولوژی، کدوی پوست کاغذی، گیاه دارویی، مدیریت آب، نیتروژن
  • جلیل شفق کلوانق، مرتضی اعلمی میلانی، اباصلت آزاد مرد طالش میکائیل صفحات 15-25
    به منظور تعیین دوره بحرانی کنترل علف های هرز طبیعی مزرعه در گیاه بالنگوی شهری (قره زرک) آزمایشی در سال زراعی 90-1389 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار صورت پذیرفت و تیمارهای مربوطه شامل 13، 23، 33، 43، 53 و 63 روز وجین در طول فصل رشد (عاری از علف هرز) و 13، 23، 33، 43، 53 و 63 روز بدون وجین (تیمارهای تداخل) در فصل رشد و تیمارهای شاهد شامل عاری از علف هرز، آلوده به علف هرز در تمام فصل رشد و تیمار علف هرز خالص در هر بلوک قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده علف های هرز غالب شامل چسبک، سلمه تره، تلخه، کاسنی وحشی، تاج خروس، توق، گاوزبان بدل، پیچک صحرایی و علف شور بودند که به ترتیب 23، 18، 15، 15، 9، 7، 6، 3، 2 و 2 درصد از جمعیت کل علف های هرز مزرعه را به خود اختصاص دادند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که وزن خشک علف های هرز با افزایش طول دوره آلودگی به علف های هرز و کاهش طول دوره عاری از علف های هرز به طور معنی داری افزایش یافت.همچنین اختلاف معنی داری در دوره های مختلف تداخل علف های هرز با عملکرد دانه وجود داشت. دوره بحرانی کنترل علف های هرز در گیاه دارویی بالنگوی شهری برای 10 درصد کاهش عملکرد اقتصادی دانه از روز 19 تا 55 روز بعد از سبز شدن و به مدت 36 روز برآورد گردید.
    کلیدواژگان: بالنگوی شهری، دوره بحرانی، علف های هرز، عملکرد، وزن خشک علف های هرز
  • عبدالله جوانمرد، سید حمید مصطفوی، اسغد خضری، سلیمان محمودی صفحات 27-43
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کود شیمیایی و زیستی بر عملکرد و جذب عناصر ماکرو و میکرو در دانه ذرت، آزمایشی در سال زراعی 1392 در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اول (A) شامل کود شیمیایی در سه سطح a1: بدون کود، a2: کود نیتروژنه و a3:50 درصد کود نیتروژنه + 50 درصد کود فسفره و فاکتور دوم (B) شامل کود زیستی در چهار سطح b1: عدم تلقیح، b2: نیتروکسین، b3: بارور2 و b4: بارور2 + نیتروکسین بود. نتایج نشان داد کاربرد کودهای شیمیایی سبب بهبود عملکرد کمی و کیفی دانه گردید، به ویژه زمانی که عنصر فسفر به همراه نیتروژن مورد استفاده قرار گرفت. مصرف50 درصد (N+P) نسبت به عدم مصرف کودهای شیمیایی، 63/23 درصد عملکرد دانه، 10 درصد پروتئین، 9 درصد فسفر، 10 درصد پتاسیم، 5 درصد آهن و 7 درصد روی دانه را افزایش داد. کاربرد کودهای زیستی نیتروکسین و بارور2 به صورت توام موثرتر از کاربرد انفرادی آن ها بود. بر اساس ترکیبات تیماری، کاربرد توام کودهای زیستی و شیمیایی در بهبود صفات کیفی موثرتر از کاربرد جداگانه آن ها می باشد. به طوری که ترکیب تیماری نیتروکسین + فسفات بارور2 + 50 درصد (P+N) موجب افزایش 80 درصدی عملکرد، 22 درصد پروتئین، 50 درصد فسفر و پتاسیم و 9 درصد آهن دانه نسبت به شاهد گردید. همچنین افزایش دسترسی به فسفر توسط کودهای شیمیایی و زیستی، اثر رقابتی بر جذب عنصر روی داشته و سبب کاهش آن در دانه گردید.
    کلیدواژگان: جذب عناصر غذایی، عملکرد، میزان پروتئین، نیتروکسین
  • محمدرضا مرادی تلاوت، عادل پشت دار، سیدعطاء الله سیادت، سیدهاشم موسوی صفحات 45-59
    به منظور بررسی رقابت گندم و خردل وحشی تحت شرایط مختلف شوری و سطوح کود نیتروژن، آزمایشی گلدانی در گلخانه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی سطوح نیتروژن (صفر، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) و سطوح شوری آب آبیاری (صفر، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین ماده ی خشک گندم در تیمارهای 120 و 180 کیلوگرم نیتروژن و بدون شوری به دست آمد. با مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن، سطوح شوری چندان ماده ی خشک گندم را کاهش ندادند. کمترین ماده ی خشک گندم نیز در تیمار بدون مصرف نیتروژن و شوری 9 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. افزایش مصرف نیتروژن در شرایط شوری در آزمایش حاضر موجب کاهش اثر منفی تنش شوری بر ویژگی های رشد و فیزیولوژیک گندم گردید. با این حال افزایش بیش از حد نیتروژن سبب کاهش توان رقابت گندم در برابر علف هرز گردید. و نیز نتوانست از کاهش رشد گندم در سطح بالای شوری بکاهد.
    کلیدواژگان: رقابت، شوری، علف هرز، نیتروژن، ویژگی فیزیولوژیک
  • علی سپهری، زهره وزیری امجد صفحات 61-74
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی نانوکودهای آهن و روی بر عملکرد کمی گیاه دارویی کاسنی تحت تراکم های مختلف بوته، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا در سال 1392 انجام شد. تراکم بوته در سه سطح 10، 15 و 20 بوته در متر مربع و محلول پاشی نانوکودها شامل چهار سطح نانوکود کلات آهن، نانوکود کلات روی، نانوکود کلات آهن + نانوکود کلات روی و محلول پاشی با آب (عدم مصرف نانوکود) بود. صفات عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، تعداد آکن در بوته، تعداد دانه در آکن، وزن دانه، تعداد شاخه ی فرعی و شاخص برداشت بررسی شدند. در خصوص تراکم بوته و مصرف نانوکودها برای عملکرد بیولوژیک، تعداد آکن در بوته و تعداد شاخه فرعی اختلاف معنی دار وجود داشت، در حالی که عملکرد دانه، تعداد دانه در آکن، وزن هزار دانه و شاخص برداشت فقط تحت تاثیر اثرات اصلی قرار گرفت. بیشترین عملکرد بیولوژیک با تراکم 15 بوته در متر مربع و محلول پاشی توام نانوکودهای آهن و روی حاصل شد. محلول پاشی توام نانوکودهای آهن و روی نسبت به محلول پاشی با آب باعث افزایش 84/21 درصدی عملکرد دانه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از تراکم 15 بوته در متر مربع و محلول پاشی توام نانوکودهای آهن و روی ضمن افزایش عملکرد گیاه، با به حداقل رساندن اثرات منفی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی، راهی موثر جهت دستیابی به کشاورزی پایدار می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، فناوری نانو، کاسنی، محلول پاشی
  • حمیدرضا محمددوست چمن آباد*، سمیه رفیعی، علی اصغری صفحات 75-86
    گیاهان پوششی یکی از ابزارهای موثر در مدیریت غیرشیمیایی علف های هرز در کشاورزی پایدار به شمار می روند. به منظور بررسی تاثیر نوع و زمان کاشت گیاهان پوششی بر کنترل علف های هرز گوجه فرنگی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصافی با سه تکرار در سال 1391 در مزرعه شخصی واقع در 65 کیلومتری شیراز اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل نوع گیاه پوششی در سه سطح (چاودار، شبدرقرمز، کلزا) و زمان کاشت آنها در سه سطح (یک ماه قبل از نشاکاری، همزمان با نشاکاری و یک ماه بعد از نشاکاری) بود. یک تیمار شاهد (بدون مالچ) هم در هر تکرار در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد نوع و زمان کاشت گیاهان پوششی تاثیر معنی داری بر تراکم و وزن خشک علف های هرز و عملکرد گوجه فرنگی داشت. کاشت گیاهان پوششی تراکم علف های هرز را تا 35 درصد و وزن خشک آنها را تا 67 درصد نسبت به شاهد کاهش داد. کاشت گیاهان پوششی تراکم علف های هرز پیچک صحرایی، خرفه و سوروف را نسبت به شاهد به ترتیب 8، 4 و 6 برابر کاهش داد. عملکرد گوجه فرنگی نیز با کاشت گیاهان پوششی 42/60 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. نتایج این آزمایش نشان می دهد که گیاهان پوششی ابزار مناسبی برای مدیریت علف های هرز در سیستم های کشاورزی پایدار هستند و می توانند در مدیریت تلفیقی علف های هرز استفاده شوند.
    کلیدواژگان: علف های هرز، کشاورزی پایدار، گیاه پوششی، گوجه فرنگی، مدیریت غیر شیمیایی
  • صادق کاووسی، رحمت عباسی*، اسفندیار فرهمندفر، ایراندخت منصوری صفحات 87-97

    آزمایش به منظور تعیین دوره بحرانی خسارت علف های هرز در بادام زمینی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1391 با سه تکرار اجرا شد. تیمارها به دو نوع تداخل و عاری از علف های هرز در دوره های 15، 30، 45، 60 و 75 روز پس از کاشت بادام زمینی اعمال شدند. علاوه بر این دو شاهد تمام فصل تداخل و عاری از علف هرز طی فصل رشد نیز در نظر گرفته شد. عملکرد دانه به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای کنترل و تداخل علف های هرز قرار گرفت. افزایش طول دوره تداخل علف های هرز باعث کاهش عملکرد دانه بادام زمینی گردید، درحالی که افزایش طول دوره کنترل علف های هرز باعث افزایش عملکرد دانه بادام زمینی شد. بالاترین (2100 کیلوگرم در هکتار) و پائین ترین (294 کیلوگرم در هکتار) مقدار عملکرد دانه بادام زمینی، به ترتیب از تیمارهای کنترل تمام فصل و 75 روز تداخل علف های هرز بدست آمد. تداخل تمام فصل علف های هرز نسبت به کنترل تمام فصل علف های هرز باعث 81 درصد کاهش عملکرد دانه گردید. زمان شروع و پایان دوره بحرانی خسارت علف های هرز بادام زمینی توسط توابع لجستیک و گامپرتز، با دقت بالایی (به ترتیب 96/0=R2 و 95/0=R2) تعیین شد. دوره بحرانی خسارت علف های هرز بادام زمینی در شرایط ساری با پذیرش تحمل 5، 10 و 15 درصد افت عملکرد دانه، به ترتیب 76-9، 63-12 و 54-16 روز پس از کاشت بادام زمینی تعیین شد.

    کلیدواژگان: افت عملکرد، تداخل، تمام فصل، توابع، عاری از علف هرز
  • قادر دشتی، سهیلا نگهبان، باب الله حیاتی صفحات 99-111
    در راستای نیل به خودکفایی و نیز پایداری کشاورزی، یکی از ابزارهای مهم در ارزیابی عملکرد سیستم های کشاورزی استفاده از شاخص بهره وری عوامل تولید است. در این صورت یک سیستم تولیدی کشاورزی زمانی از لحاظ اقتصادی پایدارتر خواهد بود که بهره وری کل آن سیستم نسبت به سیستم دیگر بیشتر باشد. بدین ترتیب به نظر می رسد بین پایداری سیستم های تولیدی بخش کشاورزی و بهره وری عوامل تولید ارتباط وجود دارد. از همین رو هدف این مطالعه بررسی رابطه بهره وری عوامل تولید با پایداری کشاورزی در مزارع سیب زمینی دشت اردبیل است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 231 نفر تعیین شد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق پیمایش میدانی و تکمیل پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی دومرحله ای در سال زراعی 92-1391جمع آوری گردید. نتایج نشان داد میانگین بهره وری کل عوامل تولید واحدهای مورد بررسی 011/0 می باشد بدین ترتیب به طور متوسط در ازای مصرف یک واحد از نهاده کل در مزارع سیب زمینی منطقه، 011/0 تن سیب زمینی تولید شده است. همچنین نتایج حاصل از رهیافت سنانایاک نشان داد که مزارع منطقه مورد مطالعه به سمت پایداری گرایش دارند. نتایج حاصل از مدل های رگرسیونی چند متغیره نشان داد که متغیرهای بهره وری کل، درآمد زارع، نوع مالکیت زمین، سطح سواد، سطح زیرکشت، سابقه کشت سیب زمینی و دانش کشاورزی پایدار در مجموع 25 درصد تغییرات شاخص پایداری را توضیح می دهند.
    کلیدواژگان: بهره وری عوامل تولید، پایداری کشاورزی، سیب زمینی، دشت اردبیل
  • سمانه حسن زاده، محمد رضوانی، رحمت عباسی صفحات 113-123
    به منظور بررسی اثر متقابل تراکم علف هرز گاوپنبه و دز علف کش ایمازاتاپیر بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1392 اجرا شد. چهار تراکم گاوپنبه (صفر، 4، 8 و 12 بوته در متر مربع) و پنج دز ایمازاتاپیر (صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و یک لیتر در هکتار) سطوح عوامل مورد بررسی بودند. عملکرد دانه لوبیا قرمز در شرایط عاری از علف هرز با افزایش دز علف کش روند خاصی را نشان نداد، ولی افزایش معنی داری در تراکم های علف هرز گاوپنبه با افزایش دز علف کش اتفاق افتاد. عملکرد دانه در تراکم های 4، 8 و 12 بوته گاوپنبه در متر مربع در شرایط دز توصیه شده علف کش نسبت به عدم کاربرد آن، به ترتیب 43، 92 و 127 درصد افزایش یافت. تعداد غلاف در بوته نیز در شرایط عدم کاربرد علف کش در تراکم های 4، 8 و 12 بوته در متر مربع گاوپنبه نسبت به شرایط عاری از علف هرز، به ترتیب 29، 44 و 48 درصد کاهش نشان داد. همچنین تراکم های 4، 8 و 12 بوته در متر مربع گاوپنبه نسبت به شرایط عاری از علف هرز، به ترتیب باعث کاهش 8، 12 و 4 درصد تعداد دانه در غلاف شد، ولی وزن صد دانه تحت تاثیر سطوح تراکم گاوپنبه و دزهای علف کش ایمازاتاپیر قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: تراکم علف هرز، عاری از علف هرز، عدم کاربرد علف کش، عملکرد دانه، دز توصیه شده
  • جاوید عمارت پرداز، احمد حامی، حبیب کاظم نیا صفحات 125-137
    کاربرد محلول های متانول روی اندام های هوایی گیاهان باعث افزایش عملکرد، تسریع رسیدگی، کاهش اثر تنش خشکی درآنها می شود. بدین منظور آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سه تکرار در سال زراعی 1392 جهت بررسی اثرات محلول پاشی متانول در شرایط تنش آبی و بر اجزای عملکرد لوبیا چیتی در مرحله ی قبل و بعد از گلدهی و با غلظت های حجمی پنج و 10 درصد انجام شد. تنش آبی در سه سطح آبیاری پس از تبخیر 70، 120 و170 میلی متر از طشتک تبخیر کلاس A به عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی متانول با غلظت های حجمی پنج و 10 درصد و در مراحل قبل و بعد از گل دهی لوبیا چیتی (M بدون محلول پاشی، M1 محلول پاشی با متانول پنج درصد قبل از گل دهی، M2 محلول پاشی با متانول پنج درصد بعد از گل دهی، M3 محلول پاشی با متانول 10 درصد قبل از گل دهی، M4 محلول پاشی با متانول 10 درصد بعد از گل دهی) به عنوان فاکتور فرعی در پنج سطح بودند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر فاکتور اصلی، اثر فاکتور فرعی و اثر متقابل این دو فاکتور آزمایشی برارتفاع بوته، تعداد نیام در ساقه اصلی، وزن خشک اندام هوایی، وزن صد دانه، عملکرد دانه در هکتار، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود و بیشترین عملکرد دانه با میانگین 66/4486 کیلو گرم در هکتار در تیمار محلول پاشی با متانول پنج درصد حجمی بعد از گلدهی و در تیمار آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر از طشتک به دست آمد.در حالت کلی،تاثیر مصرف متانول در بهبود عملکرد گیاهان بهتر از شرایط عدم مصرف آن (M0) بوده است.
    کلیدواژگان: تنش آبی، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، لوبیا چیتی
  • محمد میرزاخانی، نورعلی ساجدی صفحات 139-153
    به منظور مقایسه تاثیر کود های زیستی و شیمیایی بر اجزای عملکرد و کارایی مصرف نیتروژن در آفتابگردان این آزمایش به صورت مزرعه ای در سال 1388 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار کود زیستی نیتروکسین در دو سطح شامل عدم تلقیح و تلقیح بذور با نیتروکسین، تیمار مصرف کود زیستی بارور-2 در دو سطح شامل عدم تلقیح و تلقیح بذور با بارور-2 و تیمار مصرف کود های شیمیایی نیتروژن و فسفر در چهار سطح شامل عدم مصرف کود های شیمیایی نیتروژن و فسفر (شاهد)، 50 کیلوگرم نیتروژن + 25 کیلوگرم فسفر، 100 کیلوگرم نیتروژن + 50 کیلوگرم فسفر و 150 کیلوگرم نیتروژن + 75 کیلوگرم فسفر در هکتار بود. نتایج نشان داد که اثر کاربرد کود زیستی بارور2 بر صفت شاخص برداشت دانه معنی دار بود. همچنین کاربرد کود زیستی نیتروکسین بر صفات تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و شاخص برداشت دانه معنی دار بود. تاثیر تیمار مصرف ترکیبی کودهای شیمیایی نیتروژن و فسفر نیز بر صفات ارتفاع گیاه، قطر طبق، عملکرد دانه، تعداد دانه در طبق، کارایی مصرف نیتروژن، کلروفیل برگ و وزن هزار دانه نیز معنی دار بود. به طوری که در بین سطوح مختلف مصرف کود های شیمیایی، تیمار مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن + 50 کیلوگرم فسفر در هکتار با میانگین 1603 کیلوگرم در هکتار و تیمار مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن + 25 کیلوگرم فسفر در هکتار با میانگین 1283 کیلوگرم در هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. بنابراین به نظر می رسد که برای افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاهان زراعی، می توان از روش های تغذیه تلفیقی کودهای مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، بارور، 2، عملکرد دانه، نیتروژن
  • بهمن پاسبان اسلام صفحات 155-164
    آزمایش با هدف ارزیابی عملکرد دانه، روغن و اجزای عملکرد ارقام بهاره گلرنگ طی زمان های مختلف کاشت و بررسی امکان کاهش دوره رشد با حفظ عملکرد از طریق تاخیر در زمان کاشت، در ایستگاه خسروشاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکراردر سال زراعی 1393 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل زمان کاشت: 10، 20، 30 فروردین و 9 اردیبهشت ماه و رقم شامل: گلدشت، صفه و سینا بودند. نتایج نشان دادند اثرات ساده و متقابل فاکتورهای مورد مطالعه روی سرعت رشد مطلق طبق، ارتفاع بوته، قطر طبق، تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه، درصد روغن، عملکرد دانه و روغن معنی دار بود. از بین اجزای عملکرد، تعداد طبق در بوته همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه و روغن نشان داد. ارقام مورد مطالعه در زمان کاشت10 فروردین ماه بیشترین عملکرد دانه و روغن را داشتند. صفه در کشت های 10 و 20 فروردین عملکرد دانه و روغن بالاتری داشت. ولی در کشت 30 فروردین، گلدشت و در کشت دیرتر 9 اردیبهشت، سینا محصول بیشتری تولید نمود. همبستگی ارتفاع بوته با تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و روغن مثبت و معنی دار بود. به نظر می رسد با کاشت طی دهه اول فروردین ماه در دشت تبریز و رعایت اصول به زراعی در زمان ساقه روی بوته ها، بتوان به عملکرد قابل قبول در گلرنگ بهاره رسید.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، دشت تبریز، درصد روغن دانه، عملکرد دانه، گلرنگ بهاره
  • جابر پناهنده، مژگان عزیزی، جاوید عمارت پرداز، علیرضا مطلبی آذر، فریبرز زارع نهندی صفحات 165-177
    یکی از مشکلات اصلاح سیب زمینی در ایران مانند بیشتر کشورهای دیگر فقدان تنوع ژنتیکی به علت تکثیر غیر جنسی و وارداتی بودن ارقام سیب زمینی می باشد. به منظور بررسی امکان دستیابی به کلون های امیدبخش برای استفاده در برنامه های اصلاحی و نیز ارزیابی عملکرد غده، آزمایشی با استفاده از 6 خانواده حاصل از بذر حقیقی سیب زمینی شامل آزادگرده افشان های فانتا، آندیژنای گزینش شده، هیبریدهای کایزر×آگریا، ساوالان×آگریا، خانواده حاصل از بک کراس اول هیبریدهای S. stoloniferum× S. tuberosum (sto × tbr) با والد زراعی و خانواده حاصل از تلاقی های برادر و خواهر ناتنی هیبریدهای tbr×sto با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که شاخص های عملکرد غده کل، ارتفاع بوته، سطح برگ و باروری دانه گرده در سطح احتمال یک درصد و تعداد ساقه در بوته و درصد ماده خشک غده و اندام هوایی بوته در سطح احتمال پنج درصد در میان خانواده های مورد مطالعه تفاوت معنی دار دارند. بیشترین عملکرد غده در تک بوته را خانواده ساوالان × آگریا با میانگین 66/526 گرم داشت اما اختلاف آن با خانواده های آزادگرده افشان های فانتا، هیبریدهای کایزر×آگریا، ساوالان×آگریا معنی دار نبود. از نظر تعداد غده در بوته، خانواده حاصل از بک کراس اول هیبریدهای tbr×sto با والد زراعی با 70/19 غده بیشترین تعداد غده در بوته را تولید ولی از نظر آماری خانواده های آندیژنا، ساوالان × آگریا و برادر خواهر ناتنی حاصل از هیبرید های tbr×sto با هم تفاوت معنی داری نداشتند. از نظر باروری دانه گرده خانواده های برادر خواهر ناتنی هیبرید های tbr×sto، BC1 و آزاد گرده افشانهای فانتا از بالاترین در صد دانه گرده بارور و هیبرید های ساوالان × آگریا از کمترین باروری دانه گرده برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: هیبریدهای توبروزوم × استولونیفروم، عملکرد غده، ماده خشک، نر باروری، نشا سیب زمینی
|
  • Javad Hamzei, Majid Babaei Pages 1-13
    The aim of this research was to evaluate the effects of irrigation interval and nitrogen fertilizer on phenology، yield and seed quality of pumpkin. Experiment was laid out as a split plat based on randomized complete block design with three replications at the Bu-Ali Sina University in growing season of 2013. The main plots included irrigation intervals at four levels of I1:6 days irrigation interval، I2:9 days irrigation interval، I3:12 days irrigation interval، and I4:15 days irrigation interval and sub plots included different nitrogen levels of N0:0 kg N/ha، N1:60 kg N/ha، N2:120 kg N/ha، N3:180 kg N/ha،N4:240 kg N/ha from the source of urea fertilizer. In the present research traits of days to flowering، days to fruiting days to maturity، seed number/fruit، 100-seed weight، grain yield، oil percent and oil yield were evaluated. The effect of irrigation interval and nitrogen on all traits was significant. Effect of treatments interaction was also significant on all traits except number of seeds/fruit and oil yield. The highest values for days to flowering and days to maturity were achieved at I2N3 treatment. Also، maximum and minimum values for 100-seed weight as well as grain yield were achieved at I2N3 and I4N0 treatments، respectively. I2N3 had no significant difference with treatments of I1N3، I1N4 and I2N4. In comparison with I2N3 treatment، the lowest values for days to flowering، 100-seed weight and grain yield with reduction of 35، 68 and 73%، respectively، were revealed at I4N0 treatment. The highest percent (46. 81) and oil yield (32. 90 g/m2) with no difference with I2 treatment، revealed at I1 treatment. In comparison with I2 treatment، I4 treatment reduced 52. 50% oil yield. Also، the highest oil yield (27. 50 g/m2) was achieved at N3 treatment. Therefore، in order to optimizing water and nitrogen consumption in pumpkin production، I1N3 treatment was identified suitable treatment.
    Keywords: Medicinal Plant, Nitrogen, Oil Percent, Phenology, Pumpkin, Water Management
  • Jalil Shafagh-Kolvanagh, Morteza Alami-Milani, Abasalt Azadmard-Taleshmakaeel Pages 15-25
    To determine the critical period of weed control in Dragon’s head (Lallemantia iberica Fisch. et Mey)، field study were conducted in 2011 at the Agricultural Research station of University of Tabriz. Experiment were conducted in randomized complete block design with 3 replications and treatments relevant included 13، 23، 33، 43، 53 and 63 days weeding during the growing season (free of weeds)، and 13، 23، 33، 43، 53 and 63 days without weeding (weed infested) in the growing season and includes free of weed، weed infested in the entire growing season and pure weed treatments in each block. The prevalent weed species were Setaria viridis L.، Chenopodium album L.، Acroptilon repense L.، Cichurium intybus L.، Amaranthus retroflexus L.، Xanthium strumarium L.، Anchusa italica Retz.، Convolvulus arvensis L. and Salsola kali L. respectively. These species constituted 23، 18، 15، 15، 9، 7، 6، 3 and 2% of total weed population، respectively. Analysis of variance results showed that weed dry weight with increasing duration of infection and reduce weed-free period was significantly increased. The constructed models for Critical period of weed control in Dragon’s head showed that in order to prevent grain yield loss of 10%، weeds must be removed from the field after 19 until 55 days after crop emergence، and during 36 days respectively.
    Keywords: Critical period, Dragon's head, Weeds, Weeds Dry Weight, Yield
  • Abdollah Javanmard, Hamid Mustafavi, Asad Khezri, Soleiman Mohammadi Pages 27-43
    In order to investigate the effect of different levels of bio and chemical fertilizers on yield and macro and micro nutrient elements absorption in maize (Zea mays L.) grain، a field experiment was carried out at the faculty of Agriculture، University of Maragheh in 2013 growing season. Experiment was arranged as factorial based on randomized complete block design (RCBD) with four replications. The first factor (A) included 3 levels of chemical fertilizer including a1: control، without any fertilizer، a2: %100 nitrogen fertilizer and a3: %50 nitrogen + 50% phosphorus and the second factor (B) comprised of biofertilizer application with 4 levels as b1: control، without any biofertilizer، b2: inoculation by Nitroxin، b3: inoculation by Phosphate Barvare-2 and b4: inoculation by Nitroxin and Barvare-2. Results showed that chemical fertilizer application improved quantitative and qualitative yield of maize grain، especially، as phosphorus and nitrogen were applied together. Application of 50% (N+P) in comparison to non-application of chemical fertilizer، increased grain yield (23. 63%)، grain protein content (10%)، phosphorus (9%)، potassium (10%)، iron (5%) and zinc (7%) concentrations. Also co-application of Nitroxin and Barvare-2 were more effective than application individually. According to interaction between two factors، maize quantitative and qualitative yield improved by together application of fertilizers better than they applied individually. Nitroxin +Barvare-2+ 50% (N+P) increased grain yield by 80%، protein 22%، phosphorus and potassium 50% and iron 9% compared with control. Also phosphor availability by chemical and biofertilizers had competition effect for Zn absorption، and caused reduction in grain.
    Keywords: Nutrient Uptake, Nitroxin, Protein Content, Yield
  • Mohammad Reza Moradi Telavat, Adel Poshtdar, Seyyed Ataollah Siadat, Seyyed Hashem Mousavi Pages 45-59
    A pot experiment was carried out to investigate competition of wheat against wild mustard affected by salinity and N fertilizer levels، in Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan greenhouses during 2012-2013. Experiment was Factorial in a completely randomized design in four replication. Experimental factors in trials was nitrogen levels (0، 60، 120 and 180 kg. ha-1 from Urea fertilizer sources) and irrigation water salinity (0، 3، 6 and 9 ds. m-1 by NaCl). Result show that the highest dry matter of wheat was obtained in 120 and 180 kg N. ha-1 without salinity. In the rate of 120 kg N. ha-1، there was no significant difference between salinity levels، in term of wheat dry matter. The lowest dry matter of wheat was observed in 9 ds. m-1 without nitrogen. Increase of nitrogen levels in saline conditions، caused to alleviate effect of salinity stress on wheat growth. However، further increase of N levels caused to decrease the competition ability of wheat against wild mustard and that failed to reduce the high levels of salinity reduces of wheat growth.
    Keywords: Competition, Herb wild, N levels, Physiological Characteristics, Salinity level
  • Ali Sepehri, Zohreh Vaziriamjad Pages 61-74
    In order to study the effect of foliar application of iron and zinc nano fertilizers on quantitative yield of chicory under different plant densities، a field experiment was conducted at the agricultural research station، Bu-Ali Sina University in 2013 growing season. A factorial experiment based on randomized completely block design was arranged with three replications. Three levels of Plant density including 10، 15 and 20 plant per m-2 and four levels of foliar application of nano fertilizers including iron nano fertilizer، zinc nano fertilizer، iron nano + zinc nano fertilizers and control were used. Biological and grain yield، number of aken per plant، number of seed per aken، seed weight، number of branches and harvest index were recorded. The results showed that significant differences existed among nano fertilizers and plant density on biological yield، number of aken per plant and number of branches. But seed yield number of seed، seed weight and harvest index affected by the main factors. The highest biological and grain yield obtained with using 15 plant m-2 and simultaneously foliar application of nano iron and zinc fertilizers. Also foliar application of iron + zinc nano fertilizers caused to increasing 21. 84 % on grain yield compared to control. The finding the peresent study indicated that using 15 plant m-2 and simultaneously foliar application of iron and zinc nano fertilizers، in addition to increasing quantitative yield، by minimizing the negative effects of chemical fertilizers is an effective way to achieve sustainable agriculture.
    Keywords: Biological Yield, Foliar Application, Grain Yield Chicory, Nanotechnology
  • Hamid Reza Mohammaddoust Chamanabad*, Somaye Rafeie, Ali Asgharii Pages 75-86
    Cover crops are an effective tool in the non- chemical weed management in sustainable agriculture. In order to evaluate the effect of type and time planting of cover crops on weed control in tomato، a factorial experiment was established using a randomized complete block design with three replications at 2013 on personal farm located about 65 kilometers from Shiraz province. The factors were included the type of cover crop at four levels (rye، red clover، rapeseed and control (no mulch)) and time of planting in three levels (one month before tomato transplanting، at the same time and one month after transplanting). The results showed that the type and time of planting of cover crops had a significant effect on the weed density and weed dry weight and tomato yield. Planting cover crops decreased weed density up to 35% and the weed dry weight of 67% compared with control. Also، cover crops reduced density of Convolvulus arvensis، Portulaca oleraceae and Echinochloa crus-galli as 8، 4 and 6 times compared with control. Tomato yield increased 60/42% with cover crop. The results showed that cover crops are appropriate tool for weed management in sustainable agricultural systems and can be used in integrated weed management.
    Keywords: Non, chemical Management, Cover Crop, Sustainable Agriculture, Tomato, Weed
  • Sadegh Kavosi, Rahmat Abasii, Esfandiar Farahmandfar, Irandokht Mansoori Pages 87-97

    In order to determine the critical period of weed damage in peanut a field experiment was laid out based on randomized complete block design (RCBD) with three replications in 2012. Treatments consisted of two series of weed interference and weed-free periods of 15، 30، 45، 60 and 75 days after planting of peanut. Full-season control of weeds and full-season interference of weeds were also included as control treatments. Seed yield was affected significantly by control and weed-free treatments. Increasing of weed interference periods decreased peanut seed yield، while increasing of weed control periods increased peanut seed yield. Mean comparisons showed that the highest (2100 kg. ha-1) and lowest (294 kg. ha-1) of peanut yield observed at full season weed-free and 75 days weed interference after planting، respectively. Full-season weeds interference reduced peanut yield by 81% compared with full season weed-free plots. Beginning and end of the critical period of weed damage were determined by Gompertz and Logistic equations with high accuracy (R2=0. 96 and R2=0. 95، respectively). Based on 5، 10 and 15% acceptable seed yield losses، the critical period of weed control were 9 to 76، 12 to 63 and 16 to 54 days after planting at Sari condition.

    Keywords: Function, Full Season, Interference, Weed Free, Yield Loss
  • Ghader Dashti, Soheila Negahban, Baballah Hayati Pages 99-111
    Using productivity index is one of the important tools in evaluating performance of agricultural systems in achieving self-sufficiency and also agricultural sustainability. In this regard، if the productivity of an agricultural production system is higher than another system، it would be economically sustainable. Therefore، it seems that there is a relationship between the sustainability of production system of agricultural sector and factor productivity. For this reason، the objective of this research is considering the relation between factor productivity and agricultural sustainability in potato farms in Ardabil plain. For this research 231 samples determined by Cochran’s formula. Research data belongs to 2012-2013 crop period and was gathered through field surveys and questionnaires complete by means of two-stage random sampling. The result of this research has shown that the most and limited amount of the partial productivity respectively are related to the land and water. The total factors productivity average of the evaluated units are 0. 011، therefore in average for each unit usage of total input in potato farms 0. 011 tone potato has been produced at the region. Also the result of the Senanayak has been shown that the farms in studied area has intent to sustainability. Results of multiple regression models showed that the variables; the total factor productivity، farmer income، type of land ownership، education level، experience of potato cultivation، land، the knowledge of sustainable agriculture، separately has explain 25 percent of the sustainability index changes.
    Keywords: Ardabil Plain, Factors Productivity, Potato, Sustainability of Agriculture
  • Samaneh Hasanzadeh, Mohammad Rezvani, Rahmat Abasi Pages 113-123
    The field experiment was conducted in order to study the interaction of velvetleaf densities and Imazethapyr doses on yield and yield components of red bean in factorial randomized complete block design with four replications in 2013. The factors were included four levels of velvetleaf densities (0، 5، 10، and 15 plant. m-2) and five levels of Imazethapyr doses (0، 0. 25، 0. 5، 0. 75، and 1 lit. ha-1). Grain yield at weed-free plots with increasing herbicide dose did not change، but it is increased at other velvetleaf densities with increasing doses of herbicide. Grain yield at 4، 8، and 12 velvetleaf plant. m-2 densities at the recommended dose compared to no-herbicide plots increased by 43، 92، and 127%، respectively. The number of pods per plant at no-herbicide plots and 4، 8 and 12 velvetleaf plant. m-2 than velvetleaf weed-free plots reduced by 29، 44 and 48%، respectively. The number of grains per pod at densities of 4، 8 and 12 velvetleaf plant. m-2 than weed-free conditions reduced to 8، 12 and 4%، but the hundred grain weight did not affected by levels of weed densities and herbicide doses.
    Keywords: Grain Yield, No, Herbicide, Recommended Dose, Weed Density, Weed Free
  • Javid Emartpardaz, Ahmad Hami, Habib Kazemnia Pages 125-137
    Application of Methanol solution on plant shoots increase yield and decrease water stress effects. The research was conducted in the Research Farm in the Agriculture Faculty of the University of Tabriz، in order to evaluate the effect of different concentration of Methanol solution spraying on different growth stages of P. vulgaris L. before and after flowering، in water stress conditions. It was conducted in split plot form in completely random blocks with three replications. The methanol solution densities were five percent and ten percent by volume. The water stress included three levels of irrigation after 70، 120 and 170 millimeters evaporation، as the main factor and different volumetric densities of Methanol solution spraying as the sub factors in five different levels. Based on the results، effect of treatments on height of plant، number of pods in main stem، dry weight، number of pods in the plant، number and weight of empty pods، weight of 100 seeds، biological performances were meaningful and harvest index with one percent probability. Furthermore، the best performance was obtained with the ten percent density of Methanol solution spraying after flowering stage of P. vulgaris L. and the irrigation after 70 millimeter evaporation.
    Keywords: Biological Performances, Harvest Index, Phaseolus vulgaris, Water Stress
  • Mohammad Mirzakhani, Ali Sajedi Pages 139-153
    In order to comparision the effect of biological and chemical fertilizer on grain yield components and fertilizer use efficiency in sunflower، this study was carried out in Markazi province in 2009. A factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. Treatments included inoculation with Nitroxin (N0= Control، N1= Inoculation)، Inoculation with Barvar-2 (B0= Control، B1= Inoculation) and application of chemical fertilizer combination of nitrogen and phosphorus (C0= N0 + P0، C1= N50 + P25، C2= N100 + P50، C3= N150 + P75 kg. ha-1). Each plot consisted of four rows، 6 m long with 60 cm between rows space and 21 cm between plants on the rows. In this study characteristics such as: plant height، head diameter، 1000 grain weight، number of grain per head، grain yield، harvest index، N and P use efficiency and chlorophyll index were assessed. Results indicated that the effect of Barvar-2 biological fertilizer on the harvest index and inoculation with Nitroxin on number of grain per head، grain yield، harvest index were significant. Chemical fertiliser combination of nitrogen and phosphorus on charecteritics such as: plant height، head diameter، 1000 grain weight، number of grain per head، grain yield، nitrogen use efficiency and chlorophyll index was significant، too. Among the different levels of combination application of chemical fertiliser، that 100 kg. ha-1 nitrogen + 50 kg. ha-1 phosphorus with average of grain yield equal 1603 kg. ha-1 and 50 kg. ha-1 nitrogen + 25 kg. ha-1 phosphorus treatment، with average of grain yield equal 1283 kg. ha-1 were significantly superior to the other treatments. Therefore، it seems that quantity and quality of crops yield increased by integrative using of different fertilizers.
    Keywords: Barvar, 2, Grain Yield, Nitrogen, Sunflower
  • Bahman Paseban Eslam Pages 155-164
    In order to evaluate the seed and oil yields and yield components in spring safflower during different planting times and study the possibility of reducing growth period with the conservation of yield، an experiment was carried out in Khosrovshah station of Agriculture and Natural Resources Research Center of East Azarbaijan، Iran in 2014. A factorial experiment including 4 planting dates (30th Marth، 9th، 19th and 29th April) and 3 spring safflower cultivars (Goldasht، Soffeh and Sina) based on randomized complete block design with 3 replications، was used. The results showed that simple and interaction effects of studied factors were significant on the capitulum relative growth rate، plant height، capitulum diameter، capitula per plant، seeds in capitulum، 1000 seeds weight، oil percent، seed and oil yields. Among yield components، capitula per plant showed positive and significant correlation with the seed and oil yields. In addition، cultivars under consideration had the higher seed and oil yiels on 30th Marth of planting time. In cultures 30th Marth and 9th April، Soffeh had higher seed and oil yields but the cultivation of Goldasht on 19th April and late sown of Sina on 29th April showed the highest production of yields. The correlation of plant height with capitula per plant، seeds in capitulum، seed and oil yields was positive and significant. It seems that، by planting in Tabriz plain during late Marth and early April can be achieved acceptable performance in spring safflower with respect to the principles of better agronomic during stem stage.
    Keywords: Grain Oil Percent, Grain Yield, Planting Date, Spring Safflower, Tabriz Plain
  • Jaber Panahandeh, Moghan Azizi, Javid Emaratpardaz, Ali Reza Motalebi Azar, Fariborz Zare Nahandi Pages 165-177
    One of the problems of potato breeding in Iran like the most other countries is the lack of enough genetic diversity due to asexual propagation and the availability of just foreign imported commercial cultivars. In order to evaluate the potential of yield and also selecting promising clone for use in breeding programs an experiment using 6 families of true potato seed including Fanta op، selected Andigena (Adg)، hybrids of Agria × Caeser (Agr × Cas)، Agria × Savalan (Agr × Sav)، family of the BC1 of S. stoloniferum× S. tuberosum (sto × tbr) with the cultivated parent (tbr) and families of inter-mating between sto × tbr hybrids (HS - sto × tbr) were compared with using a randomized complete block design with three replications. The results has been showed significant difference between families for the total tuber yield، plant height، leaf area، pollen stainability (p ≤ 0. 01) and tuber and haulm dry weight، and number of stem per plant (p ≤ 0. 05). According to mean comparison results family Agria × Savalan with 526. 66 grams per plant had the highest tuber yield but its difference with the families of Adg; (HS - sto × tbr) were not significant. The BC1 of sto × tbr family with 19. 7 tubers per plant had the maximum tuber number but its difference with the families of the Adg، Agr × Sav and (HS - sto × tbr) were not significant. The (HS - sto × tbr)، BC1 and Fanta OP had the highest and hybrids of (Agr × Sav) lowest pollen fertility.
    Keywords: Dry Matter, Pollen Stainability, Potato Seedling. S. stoloniferum× S. tuberosum Hybrids, Tuber Yield