فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم روستایی، سیف الله فلاح صفحات 1-23
    به منظور بررسی اثر نسبت کشت مخلوط بر ویژگی های اکوفیزیولوژیک کانوپی و عملکرد اسانس شنبلیله و سیاهدانه تحت منابع مختلف کودی، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال 1392 اجرا گردید. فاکتوراول شامل کشت خالص شنبلیله، کشت خالص سیاهدانه و سه نسبت کشت مخلوط شنبلیله: سیاهدانه شامل 1:2 (دو ردیف سیاهدانه+ یک ردیف شنبلیله)، 1:1 (یک ردیف سیاهدانه+ یک ردیف شنبلیله) و 2:1 (یک ردیف سیاهدانه+ دو ردیف گیاه شنبلیله و سه منبع کودی بصورت کود شیمیایی، کود آلی، کود آلی:کود شیمیایی(1:1) نیز به عنوان فاکتور دوم، در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل a در سیاهدانه و شنبلیله به ترتیب در تیمار یک ردیف سیاهدانه+ دوردیف شنبلیله تغذیه شده از منبع تلفیقی و تیمار دو ردیف سیاهدانه + یک ردیف شنبلیله تغذیه شده از منبع شیمیایی مشاهده شد. بیشترین میزان کلروفیل b هر دو گونه در تیمار یک ردیف شنبلیله+ یک ردیف سیاهدانه تحت تغذیه کود شیمیایی حاصل گردید. بیشترین دمای خاک (9/28 درجه سانتی گراد) و میزان رطوبت (22 درصد) به کانوپی کشت خالص سیاهدانه و کشت خالص شنبلیله تغذیه شده از منبع کود آلی اختصاص داشت. بالاترین میزان نور دریافتی (19/80 درصد) و عملکرد اسانس (64/ 26 کیلوگرم در هکتار) در تیمار یک ردیف سیاهدانه+ دو ردیف شنبلیله تغذیه شده از منبع تلفیقی به دست آمد. به طور کلی می توان اظهار داشت که استفاده از کشت مخلوط تحت شرایط کاربرد تلفیقی کود با بهبود شرایط فتوسنتزی منجر به افزایش عملکرد اسانس می گردد.
    کلیدواژگان: تلفیق، دما، رطوبت، کلروفیل، نور
  • حسین قمری، جلیل شفق، حسین صباغ پور، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 25-45
    به منظور ارزیابی کاربرد تلفیقی کودهای زیستی و شیمیایی بر کشت مخلوط خرفه و بالنگوی شهری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در بهار سال 1393 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان اجرا شد. فاکتور اول الگوی کشت در 5 سطح، شامل کشت خالص خرفه و بالنگوی شهری و کشت مخلوط افزایشی خرفه و بالنگوی شهری با نسبت های (100:25، 100:50 و 100:75 بالنگو به خرفه) و فاکتور دوم کاربرد کود در 4 سطح عدم کاربرد کود، کود شیمیایی اوره، کود زیستی نیتروکسین و کاربرد تلفیقی 50 درصد کود اوره + کود زیستی نیتروکسین بود. ارزیابی کل کانوپی نشان داد که اغلب تیمارهای کشت مخلوط، شاخص سطح برگ و ماده خشک بیشتری نسبت به تیمارهای کشت خالص داشتند. بیشترین مقدار شاخص سطح برگ کل کانوپی (10/6 متر مربع بر متر مربع) در تیمار کشت مخلوط 50 درصد بالنگوی شهری + 100 درصد خرفه به همراه کاربرد تلفیقی 50 درصد کود شیمیایی اوره + کود زیستی نیتروکسین مشاهده شد. الگوی کشت اثر معنی داری بر درصد اسانس بالنگوی شهری نداشت، در حالیکه کاربرد کود این صفت را به طور معنی داری متاثر ساخت. بنابراین، در کشت مخلوط خرفه و بالنگوی شهری، استفاده از ترکیب 50 درصد بالنگوی شهری + 100 درصد خرفه و نیز کاربرد تلفیقی کود زیستی نیتروکسین و کود شیمیایی اوره می تواند سبب بهبود شاخص های رشد این گیاهان شود.
    کلیدواژگان: اسانس، شاخص سطح برگ، کود اوره، ماده خشک، نیتروکسین
  • حسن منیری فر صفحات 47-58
    به منظور شناسایی لگوم علوفه ای مناسب برای کشت در سال های آیش مناطق دیم، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی تیکمه داش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی در سال های 1390 و 1391 اجرا شد. چهار نوع لگوم علوفه ای شامل ماشک گل خوشه ای(Vicia villosa L.)، نخود علوفه ای (Pisum arvense L.)، ماشک پانونیکا (Vicia pannonica L.) و خلر (Lathyrus sativus L.) از نظر صفات کمی و همچنین کیفیت علوفه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد ماشک گل خوشه ایبیشترین مقدار علوفه تر و خشک (4686 و 1589 کیلوگرم در هکتار) را تولید کرد و کمترین میزان تولید علوفه تر و خشک (2319 و 862 کیلوگرم در هکتار) متعلق به نخود علوفه ای بود. در واکنش به افزایش میزان بارندگی در سال دوم، عملکرد علوفه تر و خشک ماشک گل خوشه اینسبت به سایر لگوم ها بیشتر (به ترتیب 65 و 46 درصد) افزایش داشت. همچنین بررسی شاخص های کیفی علوفه نشان داد که خلر (34/19 درصد) و ماشک گل خوشه ای(20/16درصد) بیشترین درصد پروتئین خام علوفه را دارا هستند. بیشترین درصد قابلیت هضم ماده خشک (99/70 درصد) و خاکستر (57/11 درصد) علوفه متعلق به گونه خلر بود. بیشترین عملکرد پروتئین به صورت علوفه تر و خشک برای گونه های ماشک گل خوشه ای(9/460 و 9/161 کیلوگرم در هکتار) و خلر (4/430 و 1/166 کیلوگرم در هکتار) برآورد شد. زیاد بودن درصد پروتئین در خلر (34/19درصد) موجب شد تا عملکرد پروتئین به صورت علوفه تر و خشک در آن گونه به اندازه ماشک گل خوشه ایباشد. با در نظر گرفتن کیفیت علوفه علاوه بر میزان تولید کمی، گونه های خلر و ماشک گل خوشه ایبرای کشت در تناوب غلات و در سال های آیش در شرایط دیم منطقه آذربایجان پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، خلر، عملکرد پروتئین، عملکرد علوفه، کیفیت علوفه، ماشک گل خوشه ای
  • خلیل جمشیدی، رقیه مردانی، علیرضا یوسفی صفحات 59-69
    به منظور بررسی اثر الگوی کاشت و تراکم بوته بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات مورفولوژیک ذرت دانه ای در دو تاریخ کاشت مختلف، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اردیبهشت ماه سال 1388 انجام گرفت. سطوح مختلف تاریخ کاشت (15 اردیبهشت و 30 اردیبهشت) در کرت های اصلی و دو الگوی کشت تک ردیفه و دو ردیفه زیگزاگ و تراکم بوته (75000 بوته، 82500 بوته و90000 بوته در هکتار) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه، تعداد بلال در بوته، وزن هزار دانه و طول بلال از تاریخ کاشت دوم (30 اردیبهشت) با الگوی کشت دو ردیفه زیگزاگ و تراکم 75 هزار بوته در هکتار به دست آمد. بنابراین این تیمار با انجام مطالعات بیشتر قابل توصیه در منطقه زنجان می باشد. همبستگی صفات نشان داد که میان برخی از صفات مورد مطالعه نظیر عملکرد دانه و تعداد دانه در بلال رابطه قوی مثبتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، الگوی کاشت زیگزاگ، تراکم، عملکرد بیولوژک، همبستگی
  • جلال جلیلیان، سعید حیدرزاده صفحات 71-85
    به منظور مطالعه بیوماس علف های هرز و برخی خصوصیات گلرنگ، در حضور گیاهان پوششی و تحت سیستم های کودی آزمایشی در سال زراعی 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کاشت گیاهان پوششی شبدر قرمز، خلر، ماشک، گاودانه در کنار ردیف های گلرنگ و کشت گلرنگ در کرت های عاری (شاهد 1) و آلوده به علف های هرز (شاهد 2) به عنوان فاکتور اول و کاربرد کود دامی و سطوح مختلف کود شیمیایی (سیستم های کودی پرمصرف، متوسط مصرف، کم مصرف) به عنوان فاکتور دوم بودند. نتایج نشان داد که تعداد دانه در طبق تحت تاثیر سیستم کودی قرار گرفت، به طوری که با افزایش مصرف کود نیتروژن میزان آن افزایش یافت. همچنین کمترین میزان وزن هزار دانه در سیستم کودی کم مصرف بدست آمد. حداکثر عملکرد دانه (3431 کیلو گرم در هکتار) و عملکرد روغن (1030 کیلوگرم در هکتار) در تیمار فاقد گیاهان پوششی و در سطح پر مصرف کود شیمیایی بدست آمد. همچنین بیوماس علف های هرز تحت تاثیر ترکیب تیماری گیاهان پوششی و سیستم های کودی قرار گرفت. به طوری که گیاه پوششی ماشک در سیستم کودی کم مصرف ماده خشک پیچک، توق و قیاق را به ترتیب 36/74، 1/83 و 22/82 درصد در مقایسه با کشت خالص گلرنگ (بدون وجین علف های هرز) تحت سیستم کودی پرمصرف، کاهش داد. به طور کلی، کاشت گیاهان پوششی ماشک و گاودانه در کنار ردیف های گلرنگ بیشترین تاثیر مثبت در سرکوب و کاهش بیوماس علف های هرز را داشتند.
    کلیدواژگان: بیوماس علف های هرز، سیستم کودی، عملکرد، گاودانه، ماشک
  • عبدالله جوانمرد، بهزاد نظری، علی جلیلیان، شهریار دشتی صفحات 87-103
    استفاده و مدیریت بهینه ماده آلی یک جنبه مهم تولید پایدار در سیستم های زراعی است. با توجه به مقدار نسبتا کم ماده آلی در خاکهای زارعی ایران و اثرات زیست محیطی مصرف مداوم کودهای شیمیایی، مصرف توام کود شیمیایی و مواد آلی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در همین راستا به منظور بررسی اثر باقیمانده ورمی کمپوست و کود شیمیایی بر عملکرد، اجزای عملکرد و صفات کیفی گندم (Triticum aestivum L.) رقم بهار، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 11 تیمار و چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاه در سال 1393 اجرا شد. تیمارها شامل 1- مصرف 50 درصد NPK، 2- 50 درصد NPK+ 3 تن ورمی کمپوست در هکتار، 3- 50 درصد NPK+ 5 تن ورمی کمپوست در هکتار، 4- 50 درصد NPK+ 7 تن ورمی کمپوست در هکتار، 5- 100 درصد NPK، 6- 3 تن ورمی کمپوست در هکتار، 7- 5 تن ورمی کمپوست در هکتار، 8- 7 تن ورمی کمپوست در هکتار، 9- 3 تن ورمی کمپوست در هکتار+ (100 درصد NPK منهای عناصر غذایی موجود در 3 تن ورمی کمپوست)، 10- 5 تن ورمی کمپوست+ (100 درصد NPK منهای عناصر غذایی موجود در 5 تن ورمی کمپوست) و 11- 7 تن ورمی کمپوست در هکتار+ (100 درصد NPK منهای عناصرغذایی موجود در 7 تن ورمی کمپوست) بود. نتایج نشان داد بیش ترین تعداد دانه در سنبله در تیمارهای 11 و 4 و کم ترین میزان آن هم در تیمارهای مصرف 50 درصد NPK و 3 تن ورمی کمپوست مشاهده شد. بیش ترین وزن هزار دانه با کاربرد 7 تن ورمی کمپوست+ (100 درصد NPK منهای عناصرغذایی موجود در 7 تن ورمی کمپوست) حاصل شد که در مقایسه با تیمارهای 50 و 100 درصد NPK به ترتیب 88/15 و 31/6 درصد افزایش نشان داد. همچنین بالاترین عملکرد بیولوژیک و دانه گندم در تیمار 11 مشاهده شد. بیش ترین (6/998 کیلوگرم در هکتار) و کم ترین (4/403 کیلوگرم در هکتار) عملکرد پروتئین به ترتیب به تیمارهای 11 و 6 تعلق داشتند. میزان فسفر، آهن، روی و منگنز دانه نیز با مصرف ورمی کمپوست در تلفیق با کود شیمیایی بهبود یافت. براساس نتایج این پژوهش، باقیمانده تیمار 7 تن ورمی کمپوست بعلاوی 100 درصد NPK منهای عناصرغذایی موجود در 7 تن ورمی کمپوست کمیت و کیفیت دانه گندم را نسبت به سایر تیمارها بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آهن دانه، باقیمانده کود، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، عملکرد پروتئین
  • روح الله امینی، عادل دباغ محمدی نسب، صنم قربانی فعال صفحات 105-118
    به منظور ارزیابی اثر تیمارهای مختلف مدیریت تلفیقی علف های هرز بر عملکرد غده و اجزای عملکرد سیب زمینی، تحقیقی در سال 1390 در استان اردبیل اجرا شد. این آزمایش بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای مختلف مدیریت تلفیقی علف های هرز شامل کاربرد پاراکوات در تلفیق با وجین دستی، پاشش سرکه در تلفیق با مالچ کلش گندم، مالچ کلش در تلفیق با پاشش سرکه، پاشش سرکه، مالچ کلش در تلفیق با کاربرد پاراکوات و پاشش سرکه، مالچ کلش، وجین دستی در کل دوره رشد و عدم کنترل علف-های هرز در کل دوره رشد بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف مدیریت علف هرز تاثیر معنی داری بر تعداد غده در واحد سطح، متوسط وزن غده، عملکرد غده در واحد سطح سیب زمینی و زیست توده علف های هرز داشتند. بیشترین تعداد غده در واحد سطح در تیمار پاراکوات-وجین (56 عدد در متر مربع) مشاهده شد که تفاوت معنی داری با تیمارهای مالچ- پاراکوات-سرکه، مالچ –سرکه و وجین دستی کامل نداشت. بیشترین و کمترین عملکرد غده به ترتیب در تیمارهای مالچ کلش (2858 گرم در مترمربع) و پاشش سرکه (1800 گرم در مترمربع) مشاهده گردید. کمترین زیست توده علف های هرز در تیمار پاراکوات-وجین (32/11 گرم در متر مربع) بدست آمد. نتایج نشان داد که تیمار مالچ کلش- سرکه بهترین روش مدیریت تلفیقی علف های هرز سیب زمینی بود. همچنین با در نظر گرفتن مشکلات زیست محیطی علفکشها، کاربرد مالچ کلش به صورت تلفیق با سرکه میتواند جایگزین کاربرد پاراکوات شود.
    کلیدواژگان: سرکه، عملکرد غده، مالچ کلش، مدیریت تلفیقی علف هرز، وجین
  • جلیل شفق، سعید زهتاب سلماسی، صفر نصرالله زاده، نسرین هاشمی عمیدی، سهیلا دست برهان صفحات 119-134
    به منظور بررسی تغییرات شاخص کلروفیل، پروتئین و عملکرد دانه جو در واکنش به نیتروژن و تداخل علف های هرز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. رقم جو ماکویی پاییزه مقاوم به سرما، برای کشت انتخاب گردید. مقادیر متفاوت تغذیه نیتروژنی شامل سطوح صفر، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در کرت های اصلی و 10 دوره تداخل علف های هرز (در دو سری) در کرت های فرعی قرار گرفتند. در سری اول در طی پنج محدوده زمانی مختلف پس از سبز شدن جو، شامل مراحل رشدی Em= سبز شدن، 5El= پنجمین برگ ساقه اصلی به طور کامل باز شده، Ti= ساقه اصلی و سه پنجه، Se= مرحله ساقه رفتن - پنجمین گره قابل تشخیص و Ea em= مرحله ظهور سنبله - ظهور کامل گل آذین، به ترتیب مطابق با کدهای زیدوکس 10، 15، 23، 35 و 59 در جو، علف های هرز کنترل نشدند، ولی پس از گذشت این مراحل، علف های هزر تا انتهای دوره رشد جو، به طور کامل کنترل شدند. در سری دوم، علف های هرز کرت ها برای مراحل ذکر شده از ابتدای فصل تا مرحله مورد نظر به طور کامل کنترل شدند، ولی پس از سپری شدن مرحله مربوطه، علف های هرز تا آخر فصل رشد کنترل نشدند. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف نیتروژن و دوره های مختلف تداخل علف های هرز بر درصد پروتئین و عملکرد دانه جو معنی دار بود. اثر نیتروژن بر شاخص کلروفیل برگ نیز معنی دار به دست آمد. متناسب با افزایش طول دوره تداخل علف های هرز، مقادیر صفات مورد بررسی کاهش یافتند. به طوری که، شاخص کلروفیل برگ، درصد پروتئین دانه و عملکرد دانه تحت تیمار شاهد آلوده به علف هرز در کل دوره رشد، به ترتیب 35/7، 3/27 و 5/42 درصد کمتر از تیمار شاهد عاری از علف هرز در کل دوره رشد بود. ارتباط نزدیکی بین افزایش میزان نیتروژن و افزایش شاخص کلروفیل، درصد پروتئین و عملکرد دانه وجود داشت. افزایش سطوح نیتروژن در حد پایدار، تحمل جو را به حضور علف های هرز افزایش داد. همچنین، با افزایش سطوح نیتروژن، رشد و عملکرد دانه جو بهبود یافت، ولی افزایشی در ماده خشک علف های هزر مشاهده نشد. از نتایج کاربردی حاصل از این تحقیق می توان در دوره انتقالی گذر از کشاورزی متداول پرنهاده به کشاورزی کم نهاده و پایدار در جهت مدیریت مطلوب علف های هرز و کاهش کاربرد کود نیتروژن، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین، تداخل علف های هرز، جو، شاخص کلروفیل، عملکرد دانه، نیتروژن
  • حمایت عسگری لجایر، بابک متشرع زاده، غلامرضا ثواقبی، جواد هادیان صفحات 135-147
    مس و روی از عناصر کم مصرف ضروری بوده و جزء فلزات سنگین طبقه بندی می شوند، بنابراین کمبود و بیش بود آن ها در خاک، موجب بازدارندگی رشد گیاهان می شود. هدف از این تحقیق، بررسی اثر غلظت های متفاوت مس و روی بر برخی از صفات مورفولوژیک، میزان اسانس و هم چنین تعیین سرنوشت این عناصر در فرآیند اسانس گیری است. آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل شامل مصرف خاکی مس (صفر، پنج و 25 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت سولفات مس) و روی (صفر، 10 و 50 میلی گرم برکیلوگرم خاک به صورت سولفات روی) و برهمکنش آنها در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش مس و روی بر وزن تر ریشه و کلروفیل (05/0≥p) وزن خشک ریشه، غلظت مس و روی اندام هوایی، تفاله و آب تقطیر (01/0≥p) تاثیر معنی داری داشت. با مصرف مس و روی در خاک غلظت آن ها در اندام هوایی افزایش یافت. برهمکنش منفی بین مس و روی در سطوح بالاتر اتفاق افتاده، لذا کاربرد هم زمان آنها باید با احتیاط صورت گیرد. غلظت مس و روی در تفاله و آب تقطیر تفاوتی با غلظت این عناصر در گیاه نداشت. باقی ماندن مس و روی در تفاله و آب تقطیر، حاکی از عدم انتقال عناصر به داخل اسانس بوده و کشت این گیاه در خاک های آلوده به مس و روی جهت تولید اسانس امکان پذیر می باشد.
    کلیدواژگان: اسانس، روی، عناصر کم مصرف، مرزه
  • محمدرضا اصغری، پری زاهدی پور ششگلانی صفحات 149-160
    یکی از رهیافت های نوین در بهبود کمی و کیفی محصولات کشاورزی استفاده از تنظیم کننده های رشد گیاهی می باشد. براسینواستروئیدها جزء تنظیم کننده های رشد گیاهی هستند که در غلظت های کم بر عملکرد و کیفیت محصولات کشاورزی تاثیر می گذارند. به منظور بررسی اثر محلول پاشی برگی براسینواستروئیدها بر برخی فاکتورهای کمی و کیفی میوه توت فرنگی ((Fragaria ananassa cv. Sabrosaآزمایشی با سه سطح 24- اپی براسینولید (0، 1 و 4 میکرو مول در لیتر) در قالب طرح کاملا تصادفی و چهار تکرار در محیط کشت هیدروپونیک و شرایط کنترل شده گلخانه ای اجرا شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بالاترین تاثیر 24- اپی براسینولید بر عملکرد و سایر ویژگی های کمی در غلظت 4 میکرو مول در لیتر حاصل شد. در حالیکه غلظت 1 میکرو مول در لیتر 24- اپی براسینولید تاثیر معنی داری در افزایش میزان نشاسته و اسیدیته کل میوه توت فرنگی داشت، نتایج حاصل نشان داد که محلول پاشی 24- اپی براسینولید در بهبود کمیت و کیفیت میوه توت فرنگی تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده رشد گیاهی، عملکرد، قند، مواد جامد محلول، نشاسته
  • یعقوب بهزادی، امین صالحی، حمیدرضا بلوچی، علیرضا یدوی صفحات 161-175
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر عملکرد و اجزای عملکرد انیسون آزمایشی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی کشاورزی دانشگاه یاسوج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل ورمی کمپوست در سه سطح صفر (شاهد)، پنج و 10 تن در هکتار وکود زیستی ازتوباکتر(بارور -1)، کود فسفات زیستی (بارور -2) و ترکیب بارور یک و دو، کود شیمیایی اوره، نانوکود زیستی و تیمارهای ترکیبی ورمی کمپوست 5/2، 5، 5/7 تن در هکتار با کودهای زیستی بارور یک و دو و ترکیب بارور یک و دو بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بیشترین ارتفاع (63/48 سانتی متر)، تعداد شاخه در بوته (43/12 عدد) و تعداد چتر در بوته (86/22 عدد) در تیمار 10 تن در هکتار ورمی کمپوست مشاهده شد. همچنین بیشترین عملکرد دانه (90/595 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کود 10 تن در هکتار ورمی کمپوست به دست آمد که اختلاف معنی دار با تیمار تلفیقی 5/7 تن در هکتار ورمی کمپوست و بارور یک و دو نشان نداد و کمترین مقدار برای صفات فوق در تیمار شاهد (عدم مصرف کود) حاصل شد. در مجموع نتایج حاصله از این بررسی نشان داد که کاربرد کودهای زیستی دارای نقش قابل توجهی در بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی انیسون بوده و می توان تیمار تلفیقی 5/7 تن در هکتار ورمی کمپوست و بارور یک و دو را به عنوان تیمار جایگزین برای 10 تن در هکتار ورمی کمپوست از نظر اقتصادی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: انیسون، اوره، عملکرد، کودهای زیستی، ورمی کمپوست
  • بهمن پاسبان اسلام صفحات 177-187
    آزمایش با هدف بررسی اثرات خشکی بر عملکرد دانه و اجزای عملکرد ژنوتیپ های کلزا در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال زراعی 90-89 و 92-91 اجرا گردید. فاکتور های آزمایش شامل آبیاری در سه سطح بدون تنش، تنش کمبود آب در مراحل روزت و پرشدن دانه (آبیاری به هنگام تخلیه30 تا 35 درصد و 70 تا 75 درصد آب قابل استفاده خاک به ترتیب برای تیمار های بدون تنش و تنش خشکی) و ژنوتیپ شامل کرج1، کرج 3، اپرا، اکاپی، لیکورد و مودنا بودند. نتایج نشان دادند اثر خشکی روی قطر طوقه و وزن خشک بوته هنگام کاهش میانگین دمای روزانه به کمتر از صفر گیاهی کلزا(5 درجه سانتی گراد)، ارتفاع بوته، تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و روغن معنی دار بود. خشکی در مرحله روزت باعث کاهش معنی دار قطر طوقه و وزن خشک بوته گردید. وجود همبستگی مثبت و معنی دار بین ارتفاع بوته با تعداد خورجین در بوته، وزن هزار دانه و عملکرد دانه و روغن نشان دهنده اهمیت نقش ارتفاع بوته در پشتیبانی عملکرد دانه و روغن بود. خشکی در مرحله پرشدن دانه ها با کاهش تعداد خورجین در بوته و وزن هزار دانه، باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه و روغن گردید. بین ژنوتیپ های مورد مطالعه هم در شرایط وقوع خشکی در مراحل روزت و پرشدن دانه و هم بدون تنش، اکاپی و لیکورد بیشترین عملکرد دانه و روغن را تولید کردند.
    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، عملکرد دانه و روغن، کلزا، کمبود آب، وزن خشک بوته
|
  • Maryam Rostaei, Seyfollah Fallah Pages 1-23
    In order to investigate the effect of sowing ratio on some canopy ecological characteristics and essential oil production of fenugreek and black cumin under different fertilizer sources، a factorial experiment was conducted in randomized complete block design with three replications at Shahrekord University research farm in 2013. Sole cropping of fenugreek (F)، sole cropping of black cumin (B) and three intercropping ratios (F: B، 2:1 (two rows of fenugreek + one of black cumin)، 1:1 (one row of fenugreek + one row of black cumin)، and 1:2 (one row of fenugreek + two rows of black cumin)) were evaluated as the first factor and three sources of fertilizer consist of chemical fertilizer، organic manure and integrated fertilizer (1:1) as the second factor. Results indicated that the highest amount of chlorophyll a for fenugreek and black cumin was observed in B: F (1:2) treated with integrated fertilizer and B: F (2:1) treated with chemical fertilizer، respectively. The highest chlorophyll b of both plants was achieved in B: F (1:1) treated with chemical fertilizer source. The maximum soil temperature (28. 9 °C) and soil moisture (22%) were associated with sole cropping of black cumin and sole cropping of fenugreek treated with organic manure source، respectively. The greatest light interception (80. 19 %) and oil essential yeild (26. 64 kg. ha-1) were achieved in B: F (1:2) treated with integrated fertilizer. In general it can be concluded that use of intercropping under integrated fertilizer conditions by improving of photosynthetic conditions cause to increase the yeild of essential oil.
    Keywords: Chlorophyll, Integration, Light, Moisture, Temperature
  • H. Ghamari, J. Shafagh, H. Sabaghpoor, A. Dabbagh Mohammadi Nasab Pages 25-45
    In order to evaluate the effect of application of biological and chemical fertilizers on purslane and dragon’s head intercropping, a factorial experiment conducted on the basis of completely randomized block design with three replicates at Agricultural Research Station of Hamedan in the spring of 2014. The first factor had five levels including: pure culture of purslane, pure culture of dragon’s head, intercropping of 25% dragon’s head + 100% purslane, intercropping of 50% dragon’s head + 100% purslane, intercropping of 75% dragon’s head + 100% purslane; and the second factor had four levels including: no fertilizer treatment, application of nitrogenous chemical fertilizer (urea), application of bio-fertilizer (nitroxin) and the mixture of 50% nitrogenous chemical fertilizer + bio-fertilizer (nitroxin). Evaluation of total canopy showed that the most of intercropping systems had more leaf area index and dry matter compared to pure cropping. The maximum amount of total leaf area index was observed in additive intercropping of 50% dragon’s head + 100% purslane and the mixture of 50% nitrogenous chemical fertilizer + bio-fertilizer (nitroxin). Intercropping systems did not have any significant effect on essential oil of dragon’s head; however application of fertilizers significantly affected this trait. Thus, in a purslane-dragon’s head intercropping, the practice of 50% dragon’s head + 100% purslane and also the usage of a mixture of nitrogenous chemical and biological fertilizers can improve the growth indexes of these plants.
    Keywords: Dry Matter, Essential Oil, Leaf Area Index, Nitroxin, Urea
  • H. Monirifar Pages 47-58
    In order to identify legume forage for planting during fallow in rainfed areas, a two year field experiments was carried out based on randomized complete block design with three replications at the Tikmadash Agricultural Research Station, East Azarbaijan Agriculture and Natural Research Center, Iran, during 2011-2012. Hairy vetch (Vicia villosa L.), field pea (Pisum arvense L.), Hungarian vetch(Vicia pannonica L.) and grass pea(Lathyrus sativus L.) were evaluated for quantitative and qualitative traits. Results of analysis of variance showed that fresh and dry forage yield were significantly different between forage legumes. During two years, hairy vetch had the highest forage fresh and dry yield (4686 and 1589 kg.ha-1) and the lowest was belonged to field pea (2319 and 862 kg.ha-1). In response to increasing rainfall, hairy vetch fresh and dry yield was increased (65 and 46% respectively) more than other forage legumes yield. The study of forage quality characteristics indicated that grass pea (19.34%) and hair vetch legumes (16.20%) had the most forage crude protein (CP) content. Grass pea had the maximum dry matter digestible (70.99%) and total ash (11.57%) among forage legumes. The maximum protein yield as fresh and dry forage was estimated for hairy vetch (460.9 and 161.9 kg.ha-1, respectively) and grass pea (430.4 and 166.1 kg.ha-1, respectively) legumes. High crude protein content in grass pea (19.34%) caused to have protein yield as fresh and dry forage same as hairy vetch. Considering the quality and amount of forage, grass pea and hairy vetch are suggested for planting during fallow in rotation with cereals in Azarbaijan rainfed regions.
    Keywords: Crude Protein (CP), Forage Quality, Forage Yield, Grass Pea, Hairy Vetch, Protein Yield
  • K. Jamshidi, R. Mardani, A. Yousefi Pages 59-69
    In order to study the effect of planting date, planting pattern and plant density on yield and yield components of Zea mays cv.Maxima an experiment was conducted as split-plot factorial design on the base of complete randomized block with three replications at the research farm of University of Zanjan in 2009. Treatments consisting of different levels of planting date (15 May and 30 May) in main plots and different levels of plant density (75000, 82.500 and 90000 plant.ha-1) and planting patterns (one row and zigzag double row on the ridge) in the form of factorial in subplots. Using second planting date (30 May), zigzag double row planting pattern and the density of 75000 plant.ha-1 resulted in high grain yield (15.030 kg.ha-1), ear number per plant (1.43), thousand grain weight (265 g) and length of ear (22.3 cm). Therefore, this treatment could be recommended for Zanjan area. A significant phenotypic correlation indicated a strong positive relationship between grain yield and number of grains per ear.
    Keywords: Biological Yield, Correlation, Density, Yield Components, Zigzag Pattern
  • J. Jalilian, S. Heydarzadeh Pages 71-85
    In order to study the weeds biomass and some characteristics of safflower in presence of cover crops under fertilizer systems, an experiment was done as factorial based on randomized complete block design with three replications at the Urmia University farm in 2013. Treatments included cultivation of cover crops (Red clover, Grass pea, Vetch, Bitter vetch) along the safflower rows and two control treatments (safflower planting with and without weeding) as a first factor and application of organic manure (cattle manure) and the different chemical fertilizer systems (high input, medium input and low input systems) as second factor. Results showed that the number of seeds per head affected by fertilizer systems, so it increased with use of nitrogen fertilizer. Also the minimum of 1000-seed weight of safflower was obtained at low input fertilizer system. The maximum grain yield (3431 kg.ha-1) and oil yield (1030 kg.ha-1) were obtained in the treatment without plant cover crops and high levels fertilizer consumption, respectively. Also, weed biomass was affected by cover crops and fertilizer systems. So, Vetch cover crop in low input fertilizer system, cause to reduction the dry matter of Field bindweed, Common cocklebur and Johnson grass as 74.36, 83.1, 82.22% in comparison with sole culture of safflower in high input fertilizer system. Generally, cultivation of Vetch and Bitter vetch as cover crop along the safflower rows had the most impact in suppressing weeds and reducing their biomass.
    Keywords: Bitter vetch, Fertilizer System, Vetch, Weed Biomass, Yield
  • A. Javanmard, B. Nazari, A. Jalilian, Sh Dashti Pages 87-103
    Efficient use and management of organic matter are important aspects of sustainable agricultural. Organic matter is relatively low in majority of soils in Iran, and continuous use of chemical fertilizer would create environmental hazards. Therefore, the combined use of chemical fertilizer and organic matter is an effective strategy. In order to study the effect of vermicompost and chemical fertilizer residual on yield, yield component and quality of wheat (Triticum aestivum L.), a field experiment based on randomized complete block design (with 11 treatment and 4 replications) was conducted in Kermanshah Agricultural Research center during 2014. Treatments included: 1- application of 50% of NPK fertilizers, 2- 50% NPK+ 3 ton of vermicompost, 3- 50% NPK+ 5 ton of vermicompost, 4- 50% NPK+ 7 ton of vermicompost, 5- 100% NPK, 6- 3 ton vermicompost, 7- 5 ton vermicompost, 8- 7 ton vermicompost, 9- 3 ton vermicompost+ (100% NPK- equivalent amount of nutrients in 3 ton vermicompost), 10- 5 ton vermicompost+ (100% NPK- equivalent amount of nutrients in 5 ton vermicompost), 11- 7 ton vermicompost+ (100% NPK- equivalent amount of nutrients in 7 ton vermicompost). Results showed the highest and lowest seed number per spike were observed after the application of 11, 4 and 1, 6 treatments, respectively. The greatest 1000-seed weight was achieved by application of 11 treatment that increased 15.88 and 6.31 percent in comparison with 50% and 100% of NPK treatments, respectively. Also, the greatest biological and grain yield were observed in 11 treatment. The highest (998.6 kg.ha-1) and lowest (403.4 kg.ha-1) protein yield were belonged to 11 and 6 treatments, respectively. Grain P, Fe, Zn and Mn concentration were improved by integrated application of vermicompost and chemical fertilizer. On the basis of results, the integrated nutrition 7 ton vermicompost with 100% NPK minus equivalent amount of nutrients in 7 ton vermicompost residual improved wheat quantity and quality properties in comparison other treatments.
    Keywords: Fertilizer Residual, Protein Yield, Seed Iron, Seed per Spike, Grain Yield
  • R. Amini, A. Dabbagh Mohammadi, Nasab, S. Ghorbani Faal Pages 105-118
    In order to evaluate the effect of different integrated weed management treatments on tuber yield and yield components of potato, an experiment was conducted in Ardebil County in 2011. This study was arranged based on randomized complete block design with eight treatments and three replications. The different integrated weed management treatments were including paraquat in integration with hand weeding, vinegar application in integration with wheat straw mulch, straw mulch in integration with vinegar application, vinegar application, straw mulch in integration with paraquat and vinegar application, straw mulch application, hand weeding and weed infested treatment during entire growing season. Results showed that the different weed management treatments had significant effect on potato tuber number per unit area, mean tuber weight, tuber yield per unit area and weeds biomass. The highest tuber number per unit area was observed in paraquat -hand weeding treatment (56 No.m-2) that was not significantly different with straw mulch-paraquat-vinegar, straw mulch-vinegar and hand weeding treatments. The highest and lowest tuber yield was observed in straw mulch (2858 g.m-2) and vinegar (1800 g.m-2) treatments, respectively. The lowest weeds biomass was observed in paraquat -hand weeding treatment (11.32 g.m-2). Results indicated that the straw mulch-vinegar application treatment was the best integrated weed management in potato. Also with considering the environmental problems of herbicides, paraquat could be replaced with straw mulch in integration vinegar application.
    Keywords: Hand Weeding, Integrated Weed Management, Straw Mulch, Tuber Yield, Vinegar
  • J. Shafagh Kolvanagh, S. Zehtab Salmasi, S. Nasrollahzadeh, N. Hashemi Amidi, S. Dastborhan Pages 119-134
    In order to study the changes in leaf chlorophyll index (SPAD index), protein and grain yield of barley (Hordeum vulgare L. Var. Makoei) in response to nitrogen and weed interference, a set of experiments were conducted in the Research Station of the University of Tabriz, Iran. The experiment was carried out as split-plot, based on randomized complete block design with three replications. Different amounts of nitrogen (0, 40, 60 and 120 kg.ha-1) were allocated to the main plots and 10 weed interference periods (two sets) were assigned to the subplots. In the first set, the plots were kept weed-free up to Em (Emergence - 1st leaf emerged), El5 (5th leaf unfolded), Ti (Tillering - Main shoot and 3 tillers), Se (Stem elongation - 5th node detectable) and Ea em (Ear emergence - Emergence of head complete) growth stages (GS), corresponding to 10, 15, 23, 35 and 59 Zadok’s scales, respectively. In the second set, plots were left weed infested up to the corresponding periods and subsequently kept weed free. Results showed that nitrogen and weed interference period has significant effect on protein percentage and grain yield. The effect of nitrogen was also significant on SPAD index. All traits decreased with increasing weed interference duration. Moreover, SPAD index, protein percentage and grain yield of barley under weedy control were 7.35, 27.3 and 42.5 % lower than that under full season weed-free control treatment, respectively. There was positive relationship between nitrogen level increasing and improvement of SPAD index, protein and grain yield. Increasing amount of nitrogen to the stable level, increased tolerance of barley to the weed infestation. Also, with increasing nitrogen application, growth and grain yield of barley were increased. The results from this study can be applied in the transition period of intensive agriculture to low input and sustainable agriculture, in relation to the issues related to the desirable weed management and reduction of nitrogen fertilizer application.
    Keywords: Grain Yield, Hordeum vulgare L, Leaf Chlorophyll Index, Nitrogen, Protein, Weed Interference
  • H. Asgari, B. Moteasharezadeh, Ghr Savaghebi, J. Hadian Pages 135-147
    Copper (Cu) and Zinc (Zn) are essential micronutrients, that higher values are classified as heavy metals. So deficiency and toxicity of them causes growth inhibition in most plant. The aim of this study was to investigate the effect of different concentrations of Cu and Zn on morphological traits, essential oil content and the determination of these elements in during the process of steam distillation. This experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with three replications in greenhouse conditions. The treatments consisted of three levels of Copper (0, 5 and 25 mg.kg-1 CuSO4) and zinc (0, 10 and 50 mg.kg-1 ZnSO4) and their combination. Results showed that interaction of Cu and Zn on the fresh weight of root and chlorophyll (p≤ 0.05), dry weight of roots, concentration of Cu and Zn on the shoots, residual distillation water and material (p≤ 0.01). With increasing Cu and Zn in soil, concentrations of them increased in shoots. Concentration of Cu and Zn in the sum of residual distillation water and material were similar the concentration of metals in shoots plant before distillation. Negative interaction between Cu and Zn occurred at higher application, therefore should consider combining these two elements not done at high levels. Retention of cu and Zn in the sum of residual distillation material and water, asset cannot transmit the elements into essential oil and cultivation of these medicinal plants in contaminated soils with Cu and Zn.
    Keywords: Copper, Essential Oil, Micronutrients, Savory
  • Mr Asghari, P. Zahedipour Sheshgelani Pages 149-160
    A new approach to improve the quantity and quality of agricultural products is the use of plant growth regulators. Brassinosteroids as plant growth regulators in low concentrations affect yield and quality of agricultural crops. To evaluate the effect of 24- Brassinosteroids on quantitative and qualitative factors in strawberry fruit (Fragaria ananassa cv. Sabrosa) an experiment with 24- Epibrassinolide (0, 1 and 4 µmol/lit) based on completely randomized design with four replications, was conducted in a hydroponic medium in greenhouse conditions. The highest level of yield and characteristics was resulted in 4 µmol/lit of 24- Epibrassinolide. 1 µmol/lit 24- Epibrassinolide significantly increased starch content and total acidity of strawberry fruit, while the highest increase in the sugar and soluble solids content was resulted in 4 µmol/lit of 24- Epibrassinolide. The results show that the use of 24- Epibrassinolide is effective to increase the quantity and to improve the quality of strawberry fruit.
    Keywords: Plant Growth Regulator, Soluble Solid, Starch, Sugar, Yield
  • Y. Behzadi, A. Salehi, Hr Balochi, A. Yadavi Pages 161-175
    In order to study the effects of biological, organic and chemical fertilizers on yield and yield components in anisum a field experiment was carried out in the agricultural research field of Yasouj University in 2013, as a randomized complete block design with three replications. Treatments were concluded: Pure vermicompost (0, 5, 10 ton.ha-1) and bio fertilizers Azotobacter (Barvar-1), biological phosphorus (Barvar-2) and mixed of Barvar-1and Barvar-2, chemical nitrogen, bio fertilizers of nano and mixing treatments of vermicompost 2.5, 5, 7.5 ton. ha-1 with biological fertilizers Barvar-1, 2 and mixing of Barvar-1, 2. Results showed that the maximum height (48.63 cm), number of lateral branches (12.43) and umbels per plant (22.86) was obtained by applying 10 ton. ha-1 vermicompost. Also, maximum of grain yield (595.90 kg.h-1) was obtained by applying 10 ton.ha-1 vermicompost while it did not show significant difference with treatment 7.5 ton.ha-1 vermicompost with Barvar-1,2. and minimum of these traits was obtained from control. According to the results of this study showed that application of bio-fertilizers has a significant role in improving qualitative and quantitative yield of medicinal plant anise and we can introduce treatment 7.5 ton.ha-1 vermicompost with Barvar-1,2 as a situated for 10 ton.ha-1 vermicompost from an economical standpoint.
    Keywords: Anise, Bio, fertilizers, Urea, Vermicompost, Yield
  • B. Pasbaneslam Pages 177-187
    Evaluation of drought effects on seed and oil yields, its components and selecting water deficit tolerant oilseed rape genotypes were the main goals of this study. The experiment was conducted as factorial based on a randomized complete blocks design with three replications in East Azarbaijan Research Center for Agriculture and Natural Resources during 2010-2011 and 2012-2013. The experimental factors were irrigation with three levels including: non-stressed and drought stress during rosette and seed filling stages (irrigation at 30-35% and 70-75 % available soil water depletion for non-stressed and stressed treatments, respectively) and genotype including six genotypes: Karaj 1, Karaj 3, Opera, Okapi, Licord and Modena. The effect of drought stress on crown diameter and plant dry weight at the time of reaching mean air temperature below oilseed rape base temperature(5°C), plant height, pods per plant, 1000 seed weight, seed and oil yields, were significant. Occurring water deficit at rosset stage led to significant decrease in crown diameter and plant dry weight. The existence of significant and positive correlations among plant height with the number of pods per plant, 1000 seed weight, seed and oil yields showed the importance of plant height in support of yield.Water deficit during seed filing stage significantly decreased pods per plant, 1000 seed weight and finally seed and oil yields. Among studied genotypes under drought and normal conditions, Okapi and Licord indicated higher seed and oil yields.
    Keywords: Oilseed Rape, Plant Height, Plant Dry Weight, Seed, Oil Yields, Water Deficit