فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار 1396)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله پژوهشی
  • حامد معبودی بیله سوار *، سعید زهتاب سلماسی صفحات 1-11
    به منظور بررسی اثر کشت مخلوط افزایشی بر عملکرد دانه ذرت و ریحان، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و 9 تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 اجرا شد. تیمارها شامل کشت خالص ذرت و دو رقم مبارکه و ایتالیایی ریحان و شش ترکیب کشت مخلوط افزایشی با نسبت های 50، 75 و 100 درصد برای هر دو رقم مبارکه و ایتالیایی ریحان که به ذرت افزوده شده بود. براساس نتایج بدست آمده اثر الگوی کشت مخلوط بر شاخص سطح برگ، ارتفاع و تعداد برگ ذرت معنی دار و بر عملکرد دانه ذرت در واحد سطح غیر معنی دار بود. همچنین تاثیر آن بر عملکرد ریحان معنی دار بود. بوته های ذرت بیشترین شاخص سطح برگ را در کشت مخلوط داشتند ولی بیشترین ارتفاع وتعداد برگ از تیمار کشت خالص ذرت بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه ریحان مربوط به تیمار خالص رقم مبارکه به میزان 52/749 کیلوگرم در هکتار بود. همچنین در همه تیمارها نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی بیشتر از یک بود که این امر نشانگر سودمندی کشت مخلوط است. بر اساس این نتایج کشت های مخلوط نسبت به کشت خالص ذرت درآمد ناخالص بیشتری تولید کردند و در مجموع سیستم کشت 75 درصد رقم ایتالیایی همراه با ذرت بعنوان بهترین روش کشت مخلوط قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد دانه، کشت مخلوط، ریحان، نسبت برابری زمین
  • سمیه گیتی*، محمد رئوفی صفحات 13-23
    به منظور بررسی اثر وجین دستی علف های هرز و تراکم های مختلف کاشت بر عملکرد، مقدار اسانس و برخی خصوصیات مورفولوژیکی گیاه نعناع فلفلی، آزمایشی به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو چین در منطقه همدان و در دو سال زراعی 1391 و 1392 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل کنترل علف های هرز در دو سطح وجین دستی و عدم وجین دستی علف های هرز و تراکم بوته در چهار سطح 6، 10، 14 و 18 بوته در متر مربع بود. علف های هرز شناسایی شده در مزرعه شامل قیاق، پیچک صحرایی، یولاف وحشی، تاج ریزی، پنیرک، بارهنگ و سلمه تره بودند. نتایج در هر دوچین نشان داد که وجود علف های هرز، کاهش کمی نعناع فلفلی در صفات مختلف را سبب شد. نعناع فلفلی در چین اول از رشد مطلوب تری نسبت به چین دوم برخوردار بود، به طوری که بیشترین عملکرد اسانس و عملکرد تر و خشک را در چین اول تولید نمود. وجین دستی علف های هرز سبب افزایش وزن تر، وزن خشک، عملکرد اسانس، سطح برگ و درصد پوشش سبز گردید. افزایش تراکم نیز اثر چشمگیری روی افزایش وزن تر و خشک، عملکرد اسانس و درصد پوشش سبز داشت؛ بطوریکه بیشترین راندمان در موارد بیان شده در تراکم 18 بوته در متر مربع بدست آمد. نتایج نشان داد رعایت تراکم مناسب بوته جهت افزایش کمیت و کیفیت نعناع فلفلی الزامی است.
    کلیدواژگان: اسانس، تراکم، علف های هرز، عملکرد، نعناع فلفلی
  • حسین قمری *، جلیل شفق کلوانق، سید حسین صباغ پور، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 25-44
    امروزه استفاده از کشت مخلوط و کاربرد کودهای زیستی اهمیت فراوانی در نظام کشاورزی پایدار دارند. به همین دلیل، به منظور ارزیابی اثر کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی نیتروژن دار بر کشت مخلوط خرفه و بالنگوی شهری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، در سال 1394 انجام شد. فاکتور اول سیستم کشت در پنج سطح، شامل کشت خالص خرفه و بالنگوی شهری و کشت مخلوط خرفه و بالنگوی شهری با نسبت های 100:25، 100:50 و 100:75 (به ترتیب بالنگو: خرفه) و فاکتور دوم کاربرد کود در چهار سطح عدم کاربرد کود، کود شیمیایی نیتروژن دار (اوره)، کود زیستی نیتروکسین و کاربرد تلفیقی 50% کود اوره + کود زیستی نیتروکسین بود. نتایج نشان داد که کشت مخلوط سبب افزایش کلروفیل نسبی هر دو گونه شد. بیشترین مقدار عملکرد دانه بالنگوی شهری (80/172 گرم بر متر مربع) در تیمار کشت خالص بالنگوی شهری به همراه کاربرد تلفیقی50% کود شیمیایی نیتروژن دار + کود زیستی نیتروکسین ثبت شد. کاربرد کود عملکرد موسیلاژ دانه بالنگوی شهری را افزایش داد. بیشترین مقدار عملکرد موسیلاژ (04/3 گرم بر متر مربع) مربوط به تیمار کاربرد تلفیقی50% کود شیمیایی نیتروژن دار + کود زیستی نیتروکسین بود. محاسبه نسبت برابری زمین نشان داد که تیمار کشت مخلوط 50% بالنگوی شهری + 100% خرفه به همراه کاربرد تلفیقی 50% کود شیمیایی نیتروژن دار + کود زیستی نیتروکسین، کارایی بیشتری (LER=1.61) نسبت به سایر تیمارها داشت.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، تعداد شاخه فرعی، مجموع عملکرد نسبی، نسبت برابری زمین، نیتروکسین
  • محمد بهزاد امیری *، پرویز رضوانی مقدم، محسن جهان صفحات 45-61
    عاری بودن گیاهان دارویی از بقایای شیمیایی، شرط لازم و اساسی در کلیه ی مراحل تولید، فرآوری و عرضه آن ها می باشد، بنابراین کاربرد نهاده های بوم سازگار در امر تولید این گیاهان امری اجتناب ناپذیر است. به منظور بررسی اثر نهاده های اکولوژیک بر عملکرد گل و دانه گاوزبان ایرانی (Echiumamoenum) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی 91-1390 و 92-1391 در دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل هفت نوع نهاده آلی و زیستی مختلف نظیر اسید هیومیک، اسید فولویک، نیتروکسین (حاوی باکتری های Azotobacter spp. و Azospirillum spp.)، بیوفسفر (حاوی باکتری های Bacillus sp. و Pseudomonas sp.)، بیوسولفور (حاوی باکتری های Acidithiobacillus spp.)، میکوریزا حاوی قارچ Glomus mosseae و حاوی قارچRhizophagus intraradices و عدم استفاده از کود (به عنوان تیمار شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که کودهای اسید هیومیک، اسید فولویک، بیوسولفور و میکوریزا (G. mosseae)، عملکرد گل خشک را به ترتیب 36، 27، 26 و 30 درصد و عملکرد دانه را به ترتیب 32، 22، 21 و 16 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند. بیشترین میزان فنول کل در نتیجه ی کاربرد بیوسولفور بدست آمد و میزان آنتوسیانین کل در شرایط استفاده از اسید هیومیک و اسید فولویک به ترتیب 38 و 33 درصد نسبت به شاهد ارتقاء پیدا کرد. کودهای بیولوژیک بیوفسفر و بیوسولفور میزان فعالیت آنتی اکسیدانی را به ترتیب 8 و 7 درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. هر دو میکوریزای مورد مطالعه (G. mosseae و Rh. intraradices) به ترتیب افزایش 20 و 15 درصدی روغن دانه و افزایش 30 و 18 درصدی پروتئین دانه را در مقایسه با شاهد در پی داشتند. به طورکلی با توجه به یافته های این پژوهش، با کاربرد نهاده های بوم سازگار ضمن کاهش خسارات ناشی از کودهای شیمیایی، خصوصیات کمی و کیفی گاوزبان ایرانی بهبود یافت.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، آنتوسیانین کل، بیوسولفور، فنول کل، گیاه دارویی، نهاده بوم سازگار
  • عادل دباغ محمدی نسب، عبدالله جوانمرد*، جلال آرژه صفحات 63-83
    به منظور بررسی الگوهای مختلف کاشت مخلوط سورگوم علوفه ای (Sorghum bicolor L.) و ماشک گل خوشه ای(Vicia villosa L.) در سطوح مختلف کود نیتروژن، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تبریز در سال زراعی 1393 به اجرا درآمد. فاکتور اول شامل کود نیتروژنه در سه سطح N0 (عدم مصرف کود)، N30 (مصرف 30 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار)، N60 (مصرف 60 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و فاکتور دوم الگوهای مختلف کشت در سه سطح 1 P (کاشت سورگوم علوفه ای در وسط پشته ها و کاشت ماشک گل خوشه ایدر طرفین پشته ها)، 2P (کاشت سورگوم علوفه ای در یک طرف پشته ها و کاشت ماشک گل خوشه ایدر طرف دیگر پشته ها)، 3 P(کاشت سورگوم علوفه ای در وسط پشته ها و کاشت ماشک گل خوشه ایدر طرفین و روی پشته ها) بود. نتایج نشان داد کاربرد کود نیتروژنه موجب افزایش عملکرد علوفه سورگوم شد و بیشترین عملکرد علوفه سورگوم در الگوی اول و دوم کاشت با مصرف 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار حاصل شد. همچنین در هر دو چین حداکثر عملکرد علوفه خشک ماشک گل خوشه ایدر الگوی سوم کاشت (3P) با مصرف 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (7/371 کیلوگرم در هکتار) حاصل شد. بالاترین مقدار نسبت برابری زمین (94/1) و مجموع ارزش نسبی (14/1) به ترکیب تیماری الگوی اول کاشت بدون مصرف کود نیتروژن تعلق داشت. بیشترین مقدار نسبت برابری زمین استاندارد (92/1) در ترکیب تیماری الگوی دوم کاشت با مصرف 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. در مجموع می توان بیان کرد که برای تولید علوفه سورگوم، ترکیب الگوی اول و دوم کاشت با عدم مصرف کود بر سایر الگوهای کاشت برتری داشت.
    کلیدواژگان: الگوی کاشت، عملکرد علوفه، کشت مخلوط، مجموع ارزش نسبی، نسبت برابری زمین
  • ابراهیم عباسی سیه جانی، مهرداد یارنیا *، فرهاد فرح وش، محمد باقر خورشیدی بنام، هادی اسدی رحمانی صفحات 85-102
    به منظور بررسی اثر سه نوع کود زیستی بر برخی از صفات لوبیا قرمز رقم گلی تحت شرایط تنش خشکی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی (RCBD) در سه تکرار طی سال زراعی 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. سطوح آبیاری شامل آبیاری بعد از70، 110 و 150 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به عنوان فاکتور اصلی و تیمارهای کود زیستی در هفت سطح شامل ریزوبیوم گونه ی لگومینوزارروم بیوار فازئولی، میکوریز گونه ی گلوموس موسه، سودوموناس گونه ی فلورسنس، ریزوبیوم+ میکوریز، ریزوبیوم+ سودوموناس، ریزوبیوم+ میکوریز+ سودوموناس و عدم مصرف (شاهد) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج آزمایش نشان داد تمامی صفات به جز تعداد روزنه در سطح زیرین و رویین برگ و پایداری غشا سیتوپلاسمی در تیمار آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر، بالاتر از سایر تیمارهای آبیاری بودند. عملکرد دانه در تیمار 110 و 150 میلی متر تبخیر نسبت به آبیاری پس از 70 میلی متر تبخیر به ترتیب 08/38 و 37/73 درصد کاهش یافت. تیمار ریزبیوم+ میکوریز+ سودوموناس فلورسنس از میزان عملکرد بیشتری (1/ 2401 کیلوگرم در هکتار) نسبت به بقیه تیمارها به جز تیمار ریزوبیوم و میکوریز برخوردار بود. اثر متقابل تنش کمبود آب با کود های زیستی نیز در صفات شاخص محتوای کلروفیل، تعداد روزنه در سطح زیرین و رویین برگ، هدایت روزنه ای، پایداری غشا سیتوپلاسمی، شاخص سطح برگ، شاخص برداشت و میانگین تعداد دانه در بوته معنی دار گردید. بر اساس یافته های تحقیق حاضر، مصرف کود های زیستی سبب افزایش تمامی صفات نسبت به شاهد شد، و کاربرد ترکیبی کودهای زیستی تاثیر بیشتری نسبت به کاربرد منفرد آن ها داشت.
    کلیدواژگان: تنش کمبود آب، ریزوبیوم، سودوموناس، عملکرد، لوبیا، میکوریز
  • سعید شرفی*، محمود رمرودی، مهدی نصیری محلاتی، محمد گلوی، غلام علی کمالی صفحات 103-120
    خشکسالی در دوره های زمانی مختلفی رخ می دهد، که طول دوره، شدت و گستردگی آن از سالی به سال دیگر متفاوت است. بنابراین مدیریت صحیح در کنترل و کاهش خسارات ناشی از خشکسالی بسیار مهم است. هدف این مقاله جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات استاندارد شده درباره نقش سیستم های پیش آگاهی با استفاده از شاخص های خشکی فائو 56 و یونسکو در زراعت برخی گیاهان مهم زراعی ایران شامل؛ غلات (گندم، جو، ذرت و برنج)، حبوبات (لوبیا، نخود، عدس و یونجه) و گیاهان صنعتی (آفتابگردان، سویا، کلزا، چغندر قند، سیب زمینی و پنبه) در مناطق اقلیمی کشور است. در این مطالعه از دوره آماری حداقل 30 ساله (از 1961 تا 2010) استفاده گردید. میانگین بارش سالانه (میلی متر در سال) و تبخیر و تعرق مرجع (میلی متر در سال) در ایستگاه های با اقلیم خیلی خشک به ترتیب 56/76 و 03/3001 میلی متر در سال بود، این مقادیر برای ایستگاه های با اقلیم خشک 41/195 و 44/2249، ایستگاه های نیمه خشک 9/343 و 62/1351، ایستگاه های نیمه مرطوب 8/583 و 4/1153 و برای ایستگاه های مرطوب 16/1272 و 91/949 میلی متر در سال بود. بیشترین و کمترین بارندگی سالانه به ترتیب در ایستگاه های رشت (5/1337 میلی متر در سال) و زابل (7/57 میلی متر در سال) رخ می دهد. بیشترین و کمترین تبخیر و تعرق مرجع به ترتیب در ایستگاه های چابهار (15/3909 میلی متر در سال) و بندر انزلی (6/890 میلی متر در سال) رخ می دهد. بنابراین حدود 63/13 درصد از ایستگاه های مورد مطالعه شرایط مناسبی جهت تولید محصولات زراعی دارند و 37/86 درصد در وضعیت بحرانی و ناپایدار قرار دارند.
    کلیدواژگان: ایران، پایش خشکسالی، تبخیر، تعرق، شاخص خشکی
  • دانا زاده دباغ*، محمدحسین دانشور، محمد ابراهیم عازمی، امین لطفی جلال ابادی صفحات 121-131
    گیاه همیشه بهار با نام علمی .Calendula officinalis L علاوه بر کارایی در فضای سبز دارای استفاده دارویی نیز می باشد. به دلیل تکامل کشاورزی در جهت کشاورزی پایدار پژوهشی به منظور بررسی تاثیر روش های مختلف استفاده ازکود زیستی فسفاته بارور- 2 و مقایسه آن با نسبت های مختلف کود کامل NPK به عنوان کود شیمیایی، بصورت جداگانه و یا ترکیب با یکدیگر در مزرعه تحقیقاتی گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان در سال زراعی 92-1391 انجام گرفت. صفات مورد ارزیابی شامل صفات رویشی و در نهایت میزان فسفر بافت گیاه بود. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب بلوک های کاملا تصادفی در 27 کرت آزمایشی در 3 تکرار انجام شد. فاکتورها شامل کود زیستی فسفاته بارور-2 در 3 سطح صفر (a1)، بذرمال (a2) و سرک (a3) و کود کامل NPK در 3 سطح صفر(b1)، 150(b2) و 300 کیلوگرم در هکتار (b3) بود. بررسی ها نشان دادند که بیش ترین تعداد گل (995/161 ) و برگ (17/717) در بوته در کاربرد همزمان کود زیستی و شیمیایی حاصل شد. همچنین بیشترین ارتفاع بوته ها در تیمار سطح دوم کود زیستی و سطح سوم کود کامل (6/106 سانتی متر) بود. در صورتیکه بالاترین میزان فسفر دربافت در تیمار شاهد (002/0 میلی گرم در گرم) بدست آمد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که ترکیب کود زیستی بذرمال به همراه سطح دوم کود کامل منجر به بهبود صفات مورد اندازه گیری شده و می توان آن را در جهت افزایش بهره وری توصیه نمود.
    کلیدواژگان: خصوصیات مورفولوژیکی، کود زیستی فسفاته، کود کامل NPK، گل همیشه بهار، میزان عناصر
  • زهرا سجادی میان آب *، سید مسعود یعقوبی صفحات 133-145
    افزایش مصرف آب ناشی از افزایش جمعیت، باعث کاهش کیفی و کمی آب های قابل استحصال شده است. با توجه به این وضعیت، شناخت کمی و کیفی منابع مناسب برای داشتن کشاورزی پایدار امری ضروری و اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. در این مطالعه به بررسی کیفیت آب های زیرزمینی در مصارف کشاورزی دشت برازجان در شمال استان بوشهر پرداخته شده است. 21 نمونه آب زیرزمینی دشت در اردیبهشت سال 1391 از نظر غلظت یون هایK+، Na+، Ca2+، Mg2+ Cl-، SO42-، HCO3- و NO3- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. غلظت یون های کلر، سدیم و نیترات به دلیل اهمیت خاص با عیار های استاندارد آب کشاورزی مقایسه شد. همچنین عواملی مانند کل مواد جامد محلول (TDS)، نسبت جذب سدیم (SAR)، شاخص نفوذپذیری (PI)، کربنات باقی مانده (RC)، هدایت الکتریکی (EC) و شاخص کیفیت آب زیرزمینی (GQI) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان داد که، کیفیت آب های زیرزمینی دشت برازجان از لحاظ EC و کلرید وسدیم بیشتر از حد استاندارد آب کشاورزی می باشد. با بررسی مکانی پارامترهای کیفی آب های زیرزمینی محدوده مطالعه مشخص شد که آب های زیرزمینی دشت مذکور برای مصارف کشاورزی از کیفیت متوسط برخوردار است. نقشه GQI بدست آمده مقدار این شاخص را بین 68 تا 82 درصد در منطقه نشان می دهد، که بیانگر این مسئله است که شمال و مرکز دشت دارای آب هایی با کیفیت متوسط و نیمه جنوبی دارای آب هایی با کیفیت مناسب برای آبیاری می باشد.
    کلیدواژگان: آبیاری، دشت برازجان، شاخص کیفیت GQI، کشاورزی، کیفیت آب زیرزمینی
  • سارا پارسا پور، سحر سلطانی*، ناصر شاهنوشی صفحات 147-163
    مطالعه حاضر به دنبال تعیین الگوی بهینه کشت و میزان بهینه برداشت با تاکید بر پایداری منابع آب و بهینه سازی عوامل اقتصادی و زیست محیطی در محدوده مطالعاتی فریمان تربت جام است. در ابتدای این مطالعه، با محاسبه بیلان منابع آب زیرزمینی در سال های تر، خشک و نرمال آبی، وضعیت پایداری منابع آب با استفاده از شاخص های پایداری مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه مطالعه حاضر به دنبال طراحی الگوی بهینه کشت با تاکید بر پایداری کشاورزی و منابع آب همراه با حداکثر کردن بازده برنامه ای می باشد، بایستی به سمت استفاده از مدل های برنامه ریزی چند هدفه و از جمله برنامه ریزی چند هدفه کسری پیش رفت. اهداف تعریف شده در مدل، حداکثر نمودن شاخص های پایداری شامل نسبت بازده برنامه ای به مصرف منابع آبی ، کودها و سموم شیمیایی است. با اجرای الگوی بهینه کشت پیشنهادی، میزان مصرف آب، کودهای شیمیایی و سموم شیمیایی به ترتیب به اندازه 10، 11/5 و 52/12 درصد نسبت به الگوی کشت فعلی کاهش و بازده برنامه ای به میزان 6/0 درصد افزایش خواهد یافت. همچنین شاخص پایداری منابع آب، کودهای شیمیایی و سموم شیمیایی نسبت به الگوی کشت فعلی 78/11، 02/6 و 15 درصد افزایش یافته است. جهت رسیدن به پایداری کمی منابع آب، از شاخص پایداری نسبت آب مصرفی در بخش کشاورزی به آب تجدیدپذیر استفاده شد. با توجه به اینکه با اجرای الگوی بهینه کشت پیشنهادی سالانه 10 درصد از مصرف آب کاسته می شود لذا در دوره میان مدت 8 ساله می توان میزان آب مصرفی کشاورزی در محدوده مطالعاتی را به اندازه 7/0 آب تجدیدپذیر کاهش داد و به پایداری کمی و کیفی منابع آب دست یافت.
    کلیدواژگان: آب تجدید پذیر، الگوی کشت بهینه، برنامه ریزی کسری چندهدفه، پایداری منابع آب، دشت فریمان تربت جام
  • سارا پارساپور، سحر سلطانی *، ناصر شاهنوشی صفحات 165-177
    با توجه به رعایت کم اصول کشاورزی پایدار در تولیدات گلخانه ای ضرورت دارد که تلاش های هدفمندی در این راستا صورت بگیرد و یکی از عوامل مهم اثرگذار در موفقیت برنامه ریزی های آتی، نگرش مثبت گلخانه‏داران در این ارتباط می باشد. تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر با هدف سنجش عوامل موثر بر نگرش گلخانه داران در خصوص کشاورزی پایدار صورت گرفت. روایی ابزار تحقیق با استفاده از پانل متخصصان موضوعی تائید و پایایی آن نیز از طریق انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه آلفای کرونباخ بزرگ تر از 75/0 برای شاخص های ترکیبی به دست آمد. کلیه گلخانه داران استان زنجان (80 نفر)، جامعه آماری تحقیق را تشکیل می دادند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 66 گلخانه دار و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مطالعه شدند. نتایج نشان داد که میزان استفاده اکثریت گلخانه داران از منابع اطلاعاتی و رسانه های جمعی در حد متوسط می باشد. سطح دانش 6/59 درصد آن ها راجع به کشاورزی پایدار در حد متوسط بود و اکثریت آن ها (7/73 درصد) دارای نگرش مثبتی در خصوص کشاورزی پایدار بودند. نتایج همبستگی نشان داد که بین میزان استفاده از منابع اطلاعاتی، درآمد از محل گلخانه و رضایت شغلی و تعداد کلاس های آموزشی شرکت کرده با نگرش، رابطه مثبت و معنی دار ولی بین تعداد افراد خانواده مشارکت کننده با نگرش رابطه منفی و معنی داری وجود داشت. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که پنج متغیر میزان استفاده از منابع اطلاعاتی، تعداد افراد خانواده مشارکت کننده، درآمد از محل گلخانه، دانش و میزان ساعات کار در شبانه روز 4/55 درصد از واریانس متغیر وابسته نگرش به کشاورزی پایدار را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: استان زنجان، دانش، کشاورزی پایدار، گلخانه داران، نگرش
  • امین نیکخواه *، سرور خرم دل، محمد عابدی، سعید فیروزی، هانی حمزه کلکناری صفحات 181-195
    ارزیابی چرخه حیات (LCA) رویکردی برای مطالعه اثرات زیست محیطی تولید محصول یا انجام یک فعالیت است که براساس دو شاخص میزان مصرف منابع و انتشار آلاینده ها محاسبه می گردد. بدین منظور، این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات زیست محیطی نظام تولید چای در شرایط آب و هوایی استان گیلان با استفاده از LCA انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل اثرات زیست محیطی، از روش 14040ISO به ازای یک واحد عملکردی معادل با یک تن برگ چای استفاده شد. در گام اول، ممیزی چرخه حیات، میزان مصرف نهاده ها و انتشار آلاینده ها به ازای یک واحد عملکردی تعیین شدند. در مرحله بعد، ارزیابی چرخه حیات انجام گرفت و بر اساس شاخص هایی اطلاعات مرحله قبل، در هفت گروه تاثیر شامل گرمایش جهانی، اسیدیته، اوتریفیکاسیون بوم نظام خشکی، تغییر کاربری اراضی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاسیم دسته بندی شدند. در نهایت، بعد از نرمال سازی و وزنی دهی داده ها، شاخص نهایی در این گروه های تاثیر به ترتیب معادل با 05/0، 32/0، 56/0، 04/0، 31/2، 42/0 و 07/0 محاسبه شد و بیش ترین پتانسیل برای آسیب به محیط زیست در تولید چای در استان گیلان برای تخلیه منابع فسیلی محاسبه گردید. شاخص زیست محیطی (EcoX) و تخلیه منابع (RDI)نیز به ترتیب برابر 97/0 و 62/2 به دست آمد. بدین ترتیب، به منظور کاهش اثرات زیست محیطی نظام تولید چای می توان از روش های مختلف مدیریت نظام زراعی همچون کاربرد نهاده های آلی و خاک ورزی حداقل بهره جست.
    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، اسیدیته، اوتریفیکاسیون، زیست محیطی، شاخص تخلیه منابع
  • راضیه شاهی مریدی، حسین کاظمی*، بهنام کامکار صفحات 197-215
    کشاورزی پایدار، فعالیتی علمی و مبتنی بر اصول بوم شناختی است که هدف اصلی آن ایجاد حالت تعادل و رسیدن به پایداری در تولید می باشد. به منظور ارزیابی وضعیت توسعه کشاورزی پایداری در استان گلستان، از روش ارزیابی مزیت نسبی سامانه های حمایتی استفاده شد. برای این هدف، پنج سامانه حمایتی شامل منابع کشاورزی، توسعه کشاورزی، محیط زیست و بوم نظام ها، وضعیت جوامع روستایی و علوم، آموزش و مدیریت در قالب 54 سنجه در نظر گرفته شد. وضعیت نهایی توسعه کشاورزی پایدار 14 شهرستان استان گلستان از مجموع این 5 شاخص محاسبه و در نهایت در محیط ArcMapدر 6 کلاس (پایداری بالا، پایداری متوسط، پایداری ضعیف، ناپایداری ضعیف، ناپایداری متوسط و ناپایداری بالا) نشان داده شد. نتایج مشخص کرد که استان گلستان از لحاظ وضعیت منابع کشاورزی، پیشرفت کشاورزی، محیط زیست و بوم نظام ها و علوم، آموزش و مدیریت پایداری ضعیف و در زمینه وضعیت جوامع روستایی از ناپایداری ضعیفی برخوردار می باشد. شهرستان های گرگان و گنبدکاووس در اکثر شاخص ها از پایداری بالایی برخوردار بودند. ارزیابی ها نشان داد که شهرستان گمیشان نیز در تمام شاخص های مورد بررسی به جز شاخص های جوامع روستایی و علوم، آموزش و مدیریت، ناپایدارترین شهرستان است. نتایج پهنه بندی نهایی توسعه کشاورزی پایدار در کل استان گلستان نشان داد که در مجموع این استان از نظر توسعه کشاورزی پایدار در پهنه پایداری ضعیف قرار دارد، زیرا از 14 شهرستان تنها پنج شهرستان دارای کلاس پایداری متوسط و بالا بوده و بقیه شهرستان های استان در کلاس های ناپایدار و پایداری ضعیف قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: استان گلستان، توسعه کشاورزی، کشاورزی پایدار، محیط زیست، منابع کشاورزی
  • محمد شاهین دانشمندی* صفحات 217-226
    پسماندها متشکل از بقایای گیاهی و ضایعات محصولات کشاورزی، از منابع کود آلی بشمار می روند که کاربرد آن از قدمت تاریخی برخوردار است. بر اساس آمار موجود از مجموع 230 هزار تن پسته خشک تولید شده در سال 1393، بیش از 766 هزار تن پسماند تولید شده است که بخش اعظم آن در باغ ها مناطق پسته خیز به عنوان کود آلی مصرف می شود. هدف این تحقیق بررسی اثرات مثبت و منفی مصرف پسماند پسته به عنوان کود آلی طی دو سال متوالی بود. نتایج نشان داد چنانچه پسماند پسته بدون گندزدایی انباشته شود، محیط بسیار مستعدی برای رشد و فعالیت قارچ های تیره Aspergillus و Penicillium است. وجود آفلاتوکسین G2به میزان 028/0 میکروگرم در 100 گرم پسماند پسته تایید شد، ولی این آلودگی در خاک باغی که پسماند به آن اضافه شده بود وجود نداشت. افزودن پسماندها به خاک بطور معنی داری باعث کاهش هدایت الکتریکی (EC) و اسیدیته (pH) شد، در مقابل میزان عنصر روی (Zn) 270درصد، فسفر (P) 195 درصد و پتاسیم (K) 5/89 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت، با این حال بین تیمارها از نظر میزان عنصر بر (B) اختلاف معنی داری وجود نداشت. از نتایج حاصل چنین استنباط می شود که افزودن ضایعات پسته باعث غنی شدن خاک از عناصری می گردد که مستقیما توسط درختان پسته قابل جذب هستند، ولی لازم است تا پسماندها قبل از استفاده توسط قارچ کش مناسب گندزدایی شوند تا آلودگی توکسینی ایجاد نگردد. همچنین برای بازیابی توان تجزیه پذیری خاک، کاربرد پسماند با فواصل دو یا سه سال یکبار در باغ ها قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، ضایعات کشاورزی، عناصرماکرو و میکرو، کود آلی، هدایت الکتریکی
|
  • Hamed Mabudi Bilesuar *, Saeid Zehtab Salmasi Pages 1-11
    In order to study the effects of additive intercropping on grain yield of corn and sweet basil, an experiment was carried out with 9 treatments and 3 replications at the experimental Farm of Faculty of Agriculture of University of Tabriz in 2015. Treatments were sole cropping of corn and two basil cultivars (Mobarake and Italian Large Leaf) and six additive intercropping of %50, %75 and %100 of two basil cultivars 100%corn. The results of analysis of variance showed that leaf area index, height and number of leaf was significant and corn grain yield was not affected by cropping pattern, however, the effect of cropping pattern was significant on basil cultivars grain yield. Corn plants had highest LAI in intercropping treatments but the maximum height and number of leaf were obtained from sole cropping treatment. The highest grain yield of basil (749.52 kg. ha-1) was obtained from Mobarake cultivar. Also, land equivalent ratio was higher than one in all intercropping patterns shows the advantages of intercropping of these two crops. The results showed that intercropping had higher gross income compare with corn sole cropping and adding %75 of Italian Large Leaf cultivar to corn was the best pattern.
    Keywords: Corn, Grain Yield, Intercropping, Land Equivalent Ratio, Sweet Basil
  • Somayeh Gity *, Mohammad Raoofy Pages 13-23
    The effects of hand weeding and plant density on yield, rate of essential oil and some morphological characters of peppermint (Mentha piperita L.), investigated by factorial experiment based of randomized complete block design with three replication over two cuts in Hamedan in 2012-13. Experimental factors were weed controls in two levels (hand weeding and without weed control (weed infested)) and plant density in three levels (6,10,14 and 18 plants.m-2). Johnsongrass (Sorghum halepense L.), Field bindweed (Convolvulus arvensis L.), Wild oat (Avena fatua L.), Black night shade (Solanum nigrum L.), Common mallow (Malva neglecta Walr), Hoary plantain (Plantago media L.) and Common lamb’s quarters (Chenopodium album L.) are included as identified weeds in the field. The results in both cuts showed that weeds caused a decrease in qualitative and quantitative characters in peppermint. Peppermint plants had grown better in the first cutting than the second cutting. Plant harvested in the first cutting had higher dry and fresh yield and essential oil yield. Hand weeding caused increase in fresh and dry weight, essential oil yield, leaf area and percentage green cover. Increase in density had dramatic effects on increase of dry and fresh weight, yield of essential oil and percentage green cover, highest efficiency in above mentioned, was obtained in 18 plants.m-2 plant density. Results indicated that to increase peppermint’s quality and quantity it’s required to observe optimal density.
    Keywords: Density, Essential oil, Peppermint, Yield, Weed
  • Hosein Gamarei *, Jalil Shafagh Kalvanagh, Seyed Hossein Sabaghpoor, Adel Dabbagh Mohammadi Nasab Pages 25-44
    Nowadays, application of intercropping and biofertilizers play an important role in sustainable agriculture. Thus, in order to evaluate the effect of application of chemical and biological fertilizers on purslane/dragon’s head intercropping, a factorial experiment was conducted on the basis of completely randomized block design with three replications at the Agricultural and Environmental Research station of Hamadan in 2015. The first factor had five levels, including purslane monoculture, dragon’s head monoculture, and purslane/dragon’s head intercropping with ratios of 100:25, 100:50, 100:75 (purslane:dragons’head, respectively). The second factor had four levels, including no application of fertilizers and application of nitrogenous chemical fertilizer (urea), nitroxin biofertilizer inoculation and combination of 50% urea nitroxin inoculation. Results showed that intercropping increased relative chlorophyll of the both species. The highest seed yield of dragon’s head (172.80 g.m-2) was recorded in monocultured dragon’s head with the application of 50% urea nitroxin inoculation. Fertilizers increased seed mucilage yield in dragon’s head. The highest mucilage yield (3.04 g.m-2) was also observed in 50% urea nitroxin inoculation. Evaluation of relative yield total (RYT) and land equivalent ratio (LER) showed that intercropping of 50% dragons’ head 100% purslane and 50% urea nitroxin inoculation had more efficient compared to other treatments.
    Keywords: Azotobacter, Land Equivalent Ratio, Nitroxin, Number of Branches, Relative Yield Total
  • Mohammad Behzad Amiri *, Parviz Rezvani Moghaddam, Mohsen Jahan Pages 45-61
    No chemical residues in medicinal plants is essential principle in all stages of their production, processing and supply, therefore, the use of ecofriendly inputs in the production of these plants is inevitable. In order to evaluate the effects of ecological inputs on flower and seed yield of Echium amoenum, an experiment was conducted based on RCBD with three replications during 2011-2013 growing seasons, in Ferdowsi University of Mashhad, Iran. Treatments included seven different types of soil amendments and biofertilizers concluded: 1- humic acid, 2- fulvic acid, 3- Nitroxin (containing Azotobacter spp. and Azospirillum spp.), 4- Biophosphorous (containing Bacillus sp. and Pseudomonas sp.), 5- Biosulfur (containing Thiobacillus spp.), 6- Mycorrhiza (Glomus mosseae), 7- Mycorrhiza (Glomus intraradices), and 8- no fertilizer as control. The results showed that humic acid, fulvic acid, biosulfur and Glomus mosseae increased flower yield 36, 27, 26 and 30% respectively and improved seed yield 32, 22, 21 and 16% compared to control, respectively. The highest total phenol obtained in biosulfur treatment. Total anthocyanin in humic and fulvic acids was 38 and 33% more than control, respectively. Biophosphorous and biosulfur biofertilizers increased the antioxidant activity 8 and 7% compared to control, respectively. Glomus mosseae and Glomus intraradices increased seed oil 20 and 15% and seed protein 30 and 18% compared to control, respectively. In general, according to the findings of this study, the use of ecofriendly inputs while reducing the damage caused by chemical fertilizers, improved quantity and quality of Iranian Ox-Tongue.
    Keywords: Biosulfur, Eco-Friendly Input, Humic Acid, Medicinal Plant, Total Anthocyanin, Total Phenol
  • Adel Dabbagh Mohammadi Nasab, Abdollah Javanmard*, Jalal Arzheh Pages 63-83
    In order to evaluate the intercropping of forage sorghum (Sorghum bicolor) andhairy vetch (Vicia villosa) at different nitrogen fertilizer levels and planting patterns, a field experiment was conducted at the Agricultural Research Station, University of Tabriz in 2014. The experimental design was factorial based on randomized complete block design (RCBD) with three replications. The treatments were nitrogen fertilizer levels (0, 30 and 60 kg N.ha-1) and three planting patterns [(planting sorghum on the furrow bank and planting vetch in the both side of furrow bank (P1), planting sorghum in one side of furrow bank and planting vetch in other side (P2) and planting sorghum on the furrow bank and planting vetch on the furrow bank and both side of furrow bank (P3)]. Results indicated that nitrogen fertilizer application increased sorghum forage yield. The highest sorghum forage yield was achieved in first and second planting patterns by application of 60 kg.ha-1 nitrogen fertilizer. Also, the highest forage yield (371.7 kg. ha-1) of vetch produced in the third nitrogen fertilizer level (N60) and third planting pattern (P3). In all intercropping treatments, land equivalent ratios (LER) were well above 1 indicating yield advantages for intercropping. The greater LER of the intercrops was mainly due to a greater resource use and resource complementarities that when the species were grown alone. The highest LER (1.94) and RVT (1.14) were obtained in first planting pattern with no nitrogen application. Also the greatest LERs (1.92) were obtained under interaction of second planting pattern and third nitrogen fertilizer level (N60). In general, it can be stated that for the production of forage, the combination of first and second planting patterns with no nitrogen application is superior on other planting patterns.
    Keywords: Forage Yield, Intercropping, Land Equivalent Ratios, Planting Pattern, Relative Value Total
  • Ebrahim Abbasi Seyahjani, Mehrdad Yarnia *, Farhad Faravash, Mohammad Bagher Khorsidi Benam, Hadi Asadi Rahmani Pages 85-102
    To investigate the effect of three types of organic fertilizers on some characteristics of bean (Goli cv.) under water deficit stress an experiment was conducted as split plot as randomized complete block design (RCBD) with three replications in Tabriz during 2014 in Research Farm of Islamic Azad University of Tabriz. Irrigation levels were: irrigation after 70, 110 and 150 mm evaporation from class A pan and bio-manure in seven levels: Rhizobium (Legominosarrum biovar phaseoli), mycorrhiza (Glomus mosseae), Pseudomonas (fluorescens), Rhizobium鬧⢮롢, Rhizobium㻇깶覨鶫, Rhizobium㻇깶覨鶫㺛✨꺸拍 and control were assigned to main plots and sub plots, respectively. The results showed that all traits except the number of stomata on addaxial, abbaxial, cell membrane stability was higher in irrigation after 70 mm evaporation than other irrigation levels. Irrigation after 110 and 150 mm evaporation from pan reduced grain yield as 38.08% and 73.37%, respectively compared to the control. Treatment of Pseudomonas Rhizobium mycorrhizae had higher yield (2401.1 kg.ha-1) compared other treatments except Rhizobium and mycorrhizae. Interaction of water stress and bio-manure was significant for chlorophyll content index, number of stomata on abbaxial and addaxial levels of leaves, cell membrane stability, leaf area index, harvest index, and the average number of seed per plant. Based on this research, bio fertilizer consumption increased all attributes compared to control, and combined use of bio-fertilizers also showed a higher impact than single use of them
    Keywords: Bean, Mycorrhizae, Pseudomonas, Rhizobium, Water Stress, Yield
  • Saeid Sharafi *, Mahmud Ramrodi, Mehdi Nasiri Mahalati, Mohammad Galavi, Gholam Ali Kamali Pages 103-120
    Drought varies with regard to the time of occurrence, duration, intensity, and extent of the area affected from year to year. The objective of this study was therefore to gather and analyze standardized information on Role of Early Warning Systems by FAO56 and UNESCO models for cereals (wheat, barley, corn and rice), leguminous (bean, chickpea, lentil and alfalfa) and industrial crops (soybean, sunflower, canola, sugare beat, potato and cotton) in Iran environmental zones. To gather information on perceived risks and foreseen impacts of climatic factors on crops production, we designed a set of qualitative and quantitative data from agrometeorological and agriculture organizations in 44 stations in Iran (1961-2010). Annual average rainfall (mm.y-1) and ETo (mm.y-1) in stations with very dry climate are 76.56 and 3001.03, respectively, these rates for stations with dry climate are 195.41 mm.y-1 and 2249.44 mm.y-1, for stations with semi dry climate is 343.9 mm.y-1 and 1351.62 mm.y-1, for stations with semi humid climate is 583.8 mm.y-1 and 1153.4 mm.y-1 and for stations with humid climate is 1272.16 mm.y-1 and 949.91 mm.y-1. The maximum and minimum of Annual average rainfall happened in Rasht (1337.5 mm.y-1) and Zabol (57.7 mm.y-1) stations, and the maximum and minimum for Annual average ETo happened in Chabahar (3909.15 mm.y-1) and Anzali harbor (890.6 mm.y-1), respectively. Therefore, 13.63 percent of stations have suitable conditions for crop productions and 86.37 percent are in critical and unsustainable conditions.
    Keywords: Aridity Index, Drought Monitoring, Evaporation, Iran, Transpiration
  • Dana Zadeh Dabbagh*, Mohammad Hossein Daneshvar, Mohammad Ebrahim Azemi, Amin Lotfi Jalal Abad Pages 121-131
    Potmarigold, scientifically known as Calendula officinalis L., has shown great medicinal properties, in addition to its use in landscapes. Because of this and sustainable agricultural development, and in order to explore the effect of different fertilizing methods, an experiment was performed, in which the effects of biological phosphate fertilizer, Barvar-2, and NPK fertilizer, as conventional chemical fertilizers, on the growth characteristics and the amount of phosphorous in plant tissue of Potmarigold were compared with different ratios separately and in combination. This research was conducted in the fields of the Department of Agriculture in Ramin Faculty of Agriculture and Natural Resources in Khuzestan, Iran, in cropping season 2012-2013. This factorial experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications and 27 experimental plots. The factors included phosphate biofertilizer in 3 levels [zero(a1), seed treatment(a2) and road(a3)] and complete fertilizer, NPK, on 3 levels [ zero(b1), 150(b2) and 300 Kg/hectar(b3)]. Studies have shown the maximum numbers of flowers (161.995) and leaves (717.17) per plant were found in co-application of chemical fertilizer. Also the maximum height were found in the combination of the second level of NPK fertilizer (106.6 cm). But the highest P content of the tissuewere found in control treatment (0.002 mg/gr). The results of this research showed that the combined use of seed treatment of phosphate biofertilizer with the second level of the complete fertilizer, NPK, resulted in the improvement of the measured traits, and can thus be recommended in order to increase productivity.
    Keywords: Amount of Elements, Morphologic Features, NPK Fertilizer, Phosphate Bio Fertilizer, Potmarigold
  • Zahra Sajadi Minaab*, Seyed Massoud Yaghobi Pages 133-145
    Increased water consumption due to population growth, has a great impact on quality and quantity of water supply. Given this situation, the qualitative and quantitative identification of appropriate resources for a sustainable agriculture seems to be necessary and inevitable. In this study, ground water quality in agriculture Borazjan plain in the north of Bushehr is paid. 21 samples of groundwater plain of ion HCO3-, K, Na, Ca2 , Mg2 , Cl-, SO42-, and NO3- were analyzed. Density of sodium chloride and nitrate ions because of special importance were compared to grades of agricultural water standard. Furthermore the comparison involves parameters such as total dissolved solids (TDS), sodium adsorption ratio (SAR), permeability index (PI), carbonate residue (RC), Electrical conductivity (EC) of ground water quality index (GWQI) were evaluated ,the results stated that, ground water quality in lowland of Borazjan has more EC, sodium and chloride than limit agricultural water standard. Studying the location of underground water quality with respect to the parameters boundaries, it has been determined that underground water quality is average to use for agricultural purposes in the fields. Obtained GQI map shows a value between 68 to 82 percentages for this index, which indicates that the Water irrigation quality in North and Centre of Plains is average and the southern half of the plain has water with suitable quality for irrigation.
    Keywords: Agriculture, Borazjan Plain, Irrigation, Quality Index GQI, Water Quality
  • Sara Parsapour, Sahar Soltani *, Naser Shahnoushi Pages 147-163
    This study aimed to determine the optimal cropping pattern and the optimal amount of water usage emphasizing on sustainability of water resources and optimizing the economic and environmental factors in Fariman-Torbatjam plain. In the first section of this research, the status of sustainability of water resource were analyzed using the sustainability indices and calculation the water balance of underground water in wet, normal and dry water years. Considering that the study aimed to propose the optimal crop pattern by emphasizing on agricultural sustainability and water resource along with maximizing gross margin, the Multi Objective Programming Models like Multi Objective Fractional Programming must be employed. The defined goals of this model are maximizing sustainable indices which involve the ratio of gross margin to water resource usage, chemical fertilizers and pesticides. By implementation of the optimal cropping pattern, the usage of water, chemical fertilizers and chemical pesticides compared to the current crop pattern will decrease by 10, 5.11 and 12.52 percent respectively and gross margin will be increased by 0.6 percent. Also, sustainability index of water, chemical fertilizers and chemical pesticides compared to current cropping pattern, will be increased by 11.78, 6.02 and 15 percent. In order to achieve to the quantitative sustainability of water resources, the ratio of water usage in agricultural sector to renewable water was used. With the implementation of the proposed optimum model, the water consumption will be reduced by 10 percent yearly, then the amount of water usage in agricultural sector in sudied area will be decreaesd by 0.7 of renewable water in 8 years, and then the quantitative and qualitative of sustainability of water resources will be achieved.
    Keywords: Fariman-Torbat Jam Plain, Multi Objective Fractional Programming Model, Optimal Cropping Pattern, Renewable Water, Sustainability of Water Resources
  • Sara Parsapour, Sahar Soltani *, Naser Shahnoushi Pages 165-177
    Due to the low compliance of greenhouse production with the principles of sustainable agriculture, a meaningful effort in this regard needs to be done. One of the important factors affecting the success of future planning is the positive attitude of greenhouse owners toward sustainable agriculture. The purpose of this descriptive- correlational study was to investigate factors affecting greenhouse owners’ attitude toward sustainable agriculture. The validity of the questionnaire was verified by a panel of experts in the related field and to obtain its reliability, calculated alpha Cronbach coefficient was higher than 0.75 for different parts. The statistical population consisted all greenhouse owners in Zanjan province (N=80) and based on Krejci and Morgan sampling Table and using randomized sampling method 66 greenhouse owners selected. Results showed that majority of greenhouse owner use moderately of information channels and mass media. The majority of greenhouse owners (59.6 percent) had a medium level of knowledge regarding sustainable agriculture and Majority of them (73.7 percent) had a positive attitude toward sustainable agriculture. Correlation coefficient showed that greenhouse owners’ attitude had a positive meaningful correlation with information using level, income from the greenhouse, number of educational classes and their job satisfaction but a negative meaningful correlation with the number of household members participating in the activity. Regression analysis revealed that five variable of information using level, the number of household members participating in activity, knowledge and daily time spending in the greenhouse were explained 55.4 percent of greenhouse owners’ attitude toward sustainable agriculture.
    Keywords: Attitude, Greenhouse Owners, Knowledge, Sustainable Agriculture, Zanjan Province
  • Amin Nikkhah *, Surur Khortamdel, Mohammad Abedi, Saeed Firouzi, Hani Hamzeh Kalkenari Pages 181-195
    Life cycle assessment (LCA) is a methodology for assessing the environmental impacts associated with a product, process or activity, by identifying, quantifying and evaluating the resources consumed and all emissions and wastes released into the environment. This study examined the environmental impacts for tea production under Guilan climatic conditions by using LCA methodology. For this purpose, a functional unit equal to one ton tea leaf was assumed based on ISO 14040 methods. In the first step, all emissions and the consumption of resources connected to the different processes were listed in a life cycle inventory and related to a functional unit. Then, a life cycle impact assessment was done, in which the inventory data were aggregated into indicators for environmental effects, which included global warming, acidification, eutrophication for terrestrial ecosystems, land use, depletion of fossil sources, depletion of phosphate sources and depletion of potassium sources. Finally, the values were normalized and weighted and indicator values for these impact categories were calculated 0.05, 0.32, 0.56, 0.04, 2.31, 0.42 and 0.08. The highest potential for environmental impact of tea production was calculated for depletion of fossil resources category. Environmental index (Ecox) and resource depletion index were recorded as 0.97 and 2.62, respectively. It seems that management systems based on low input system including organic fertilizers, crop rotation and minimum tillage could be regarded as alternative management strategies to reduce problematic environmental impacts of tea production system.
    Keywords: Acidification, Environmental index, Eutrophication, Life cycle assessment, Resource depletion Index
  • Razia Shah Moridi, Hosein Kazemi *, Behnam Kamkar Pages 197-215
    Sustainable agriculture is a scientific activity, based on ecological principles that its main purpose is to create balance and sustainability in production systems. In order to assess the status of sustainable agricultural development in Golestan province, relative advantage assessment of support systems was used. For this purpose, five support systems are constructed, including agricultural resources, agricultural development, environment and ecosystems, rural societies and sciences, education and management based on 54 indicators. In final, status of sustainable agriculture developmant of 14 townships in Golestan province was calculated by sum of these support systems. Then, the status of sustainable agriculture were zoning in ArcMap media in 6 classes (high sustainable, moderate sustainable, weak sustainable, weak unsustainable, moderate unsustainable and high unsustainable). The results showed that Golestan province was weak in terms of sustainability in agriculture resources, agriculture development, environment and ecosystems and sciences, education and management, but it hadweak unsustainable in term of rural societies. In general, it can be stated that Gorgan and Gonbad-Kavous townships had the highest sustainability in some indexes. Also, Gomishan was identified as most unsustainable township in comparison with other townships in all studied indexes except rural societies and science, education and management. The results of sustainable agriculture development showed that Golestan province had unsustainable or weak sustainable status in development of sustainable agriculture, because only 5 townships from 14 townships had high and moderate sustainable and others townships were classfied in weak sustainability or un-sustainability classes.
    Keywords: Agriculture Development, Agriculture Resources, Environment, Golestan Province, Sustainable Agriculture
  • Mohammad Shahin Daneshmandi * Pages 217-226
    Plant residuals and waste products of agricultural crops form organic fertilizer sources that are traditionally used as organic manure. From 230000 t of dry pistachios produced in 2014, more than 766000 t waste was generated and a large part was to pistachio orchards in fertile regions to be used as organic manure. This study investigated the positive and negative effects of the used of pistachio waste as organic fertilizer over two consecutive years in the form of statistical designs for compound decomposition (overtime). The results indicate that if pistachio waste accumulates without being disinfected, it is a suitable environment for the growth and activity of Aspergillus and Penicillium fungi. The presence of aflatoxin G2 was confirmed in the pistachio waste (0.028 μg), but this contamination did not exist in the soil of the orchard to which the pistachio waste was added. The addition of waste to soil significantly reduced the EC and pH and increased the levels of Zn, P, and K by 270%, 195%, and 89.5%, respectively, in comparison with the control. The level of B did not differ significantly at between treatments. The results suggest that adding pistachio waste to soil enriches it with elements that are directly absorbable by pistachio trees, but it is necessary for the waste to be disinfected with proper fungicides to prevent development of toxin contamination. Furthermore, to recover the decomposability of soil, application of waste to orchards with intervals of twice or three times a year is recommended.
    Keywords: Aflatoxin, Agricultural Waste, EC, Organic Manure, Mineral Elements