فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1397)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/09
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مقاله پژوهشی
  • نصرت الله حیدرپور، امین نامداری، ابوالفضل باغبانی آرایی* صفحات 1-14
    به منظور تعیین ترکیب مناسب کشت مخلوط ماشک علوفه ای و جو از نظر حصول عملکرد کمی و نیز تاثیر بر متغیرهای فیزیکی خاک، پژوهشی سه ساله (1390-1393) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم گچساران انجام شد. تیمارها شامل نسبت های مختلف کشت مخلوط ماشک و جو شامل 75 درصد ماشک + 25 درصد جو، 50 درصد ماشک + 50 درصد جو، 25 درصد ماشک + 75 درصد جو و کشت خالص هر یک از دو گونه بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد علوفه تر، علوفه خشک و عملکرد دانه از تیمار کشت خالص جو و پس از آن، کشت مخلوط 25 درصد ماشک + 75 درصد جو به دست آمدند. به طوری که این مقادیر برای کشت خالص جو، به ترتیب برابر با 2/17، 9/5 و 5/3 تن در هکتار و برای تیمار کشت مخلوط 25 درصد ماشک + 75 درصد جو 5/15، 9/4 و 5/2 تن در هکتار بودند. بالاترین نسبت برابری زمین نیز از کشت مخلوط 25 درصد ماشک + 75 درصد جو با 03/1 به دست آمد که نشانگر افزایش سه درصدی عملکرد کشت مخلوط ماشک و جو نسبت به کشت خالص آن هاست. از لحاظ درصد رطوبت وزنی خاک، اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود نداشت. در حالی که الگوهای مختلف کشت مخلوط به سبب وجود تناوب جو و علوفه و بهبود شرایط خاک در هر سه عمق نمونه برداری (10-0، 20-10 و 30-20 سانتی متر) ، جرم مخصوص ظاهری خاک را نسبت به قبل از اجرای تحقیق، کاهش دادند. در مجموع، کشت مخلوط جو و ماشک با نسبت 75 به 25 درصد به دلیل تاثیر مثبت بر کاهش وزن مخصوص ظاهری خاک در بلندمدت و نیز حصول عملکرد علوفه مشابه با کشت خالص جو و متنوع نمودن تولیدات کشاورزی، برای منطقه گچساران قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: جرم مخصوص ظاهری خاک، رطوبت خاک، عملکرد علوفه، کشت دیم، نسبت برابری زمین
  • رحمت الله غلامی* ، ابوالمحسن حاجی امیری، فردین قنبری صفحات 15-24
    این پژوهش به منظور بررسی اثر تراکم کشت و روش تربیت انگور بر ویژگی های پومولوژیکی و عملکرد زیتون و انگور در شرایط کشت تلفیقی در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو واقع در استان کرمانشاه در سال زراعی 96-95 اجرا گردید. درختان زیتون و انگور هشت ساله (کشت هم زمان در سال1387) درآزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با دو عامل فواصل کاشت در سه سطح 6×7، 7×7 و 8×7 متر و سیستم هدایت انگور در دو سطح هدایت پاچراغی و هدایت داربستی که به شکل داربست دوطرفه یک طبقه بافاصله 75 سانتیمتر از سطح زمین تربیت شده بودند، مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تراکم کشت و سیستم هدایت انگور بر ویژگی میوه و عملکرد درختان زیتون و انگور در کشت تلفیقی اثر گذاشت. تراکم کشت 7×7 و سیستم هدایت داربستی انگور باعث افزایش عملکرد میوه و روغن، ابعاد میوه و وزن خشک گوشت در درختان زیتون و نیز باعث افزایش وزن خوشه، وزن و قطر حبه، عملکرد تک بوته و عملکرد در هکتار در بوته انگور رقم یاقوتی گردید. از طرفی سیستم داربستی انگور در مقایسه با سیستم پاچراغی باعث افزایش تقریبا 12 درصد عملکرد بوته های انگور در کشت تلفیقی زیتون و انگور گردید. نوع تربیت انگور بر ویژگی میوه و میزان عملکرد درختان زیتون اثری نداشت. با توجه به نتایج این آزمایش تراکم کشت 7×7 و نیز هدایت داربستی انگور در کشت تلفیقی زیتون و انگور قابل توصیه است.
    کلیدواژگان: داربستی، سیستم هدایت، عملکرد روغن، فاصله کاشت، کشاورزی پایدار
  • اسماعیل رضایی چیانه *، شاهین فریدوند، رضا امیرنیا، حسن مهدوی کیا، امیر رحیمی صفحات 25-40
    به منظور بررسی اثر کودهای زیستی، آلی و شیمیایی بر روی برخی صفات کیفی گیاه بالنگو در شرایط دیم، آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در سال 94-1393 در استان آذربایجان غربی- شهرستان نقده با سه تکرار و هشت تیمار انجام گرفت. تیمارهای کودی شامل ورمی کمپوست (10 تن در هکتار) ، کود زیستی (ازتو بارور-1 حاوی باکتری های تثبیت کننده نیتروژن از جنس ازتو باکتر) ، فسفاته بارور- 2 (باکتری های حل کننده فسفات از جنس باسیلوسلنتوس و سودوموناسپوتیدا) ، کود شیمیایی (نیتروژن و فسفر) ، تلفیق ورمی کمپوست+ کود زیستی، کود زیستی+ 50 درصد کود شیمیایی، 75 درصد ورمی کمپوست+ 25 درصد کود شیمیایی ، 75 درصد ورمی کمپوست+ کود زیستی+ 25 درصد کود شیمیایی و شاهد (بدون مصرف کود) بود. صفات مورد مطالعه در این آزمایش شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی، تعداد فندقه، وزن هزاردانه، عملکرد دانه، درصد اسانس، عملکرد اسانس، درصد موسیلاژ، عملکرد موسیلاژ و درصد پروتئین دانه بود. نتایج نشان داد که کاربرد کودهای مصرفی منجر به افزایش معنی دار اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بهبود صفات کیفی بالنگو شد. تیمارهای ترکیبی کودها نسبت به تیمارهای کودی خالص، بیشترین تاثیر را در افزایش صفات مورد مطالعه داشتند. بیشترین عملکرد دانه، محتوی اسانس، عملکرد موسیلاژ و درصد پروتئین دانه از تیمار ترکیبی سه گانه 75 درصد ورمی کمپوست+ کود زیستی+25 درصد کود شیمایی به دست آمد. بر اساس نتایج می توان استنباط کرد که استفاده از روش تغذیه تلفیقی به ویژه تیمار ترکیبی سه گانه تحت شرایط دیم به دلیل افزایش قابل ملاحظه عملکرد دانه، صفات کیفی بالنگو و کاهش مصرف کودهای شیمیایی در منطقه مورد آزمایش توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، پروتئین دانه، کودهای زیستی، موسیلاژ، ورمی کمپوست
  • حسین عزتی کنده *، صاحبعلی بلندنظر، محمدرضا ساریخانی صفحات 41-58
    باکتری های محرک رشد گیاه و قارچ های میکوریز نقش مهمی در تامین نیاز گیاهان به عناصر غذایی دارند. این ریزموجودات در اطراف ریشه گیاه مستقر شده و در تامین و جذب عناصر غذایی نقش دارند. به منظور بررسی اثر کارایی باکتری های محرک رشد گیاهان و قارچ های میکوریز آربوسکولار بر رشد، عملکرد و صفات کیفی پیاز خوراکی توده هوراند آزمایشی مزرعه ای به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار در مزرعه به اجرا در آمد. در این آزمایش پیاز خوراکی توده هوراند با باکتری های Azospirillum AC46I وPseudomonas fluorescens Chao ویک گونه قارچ میکوریز آربوسکولارGlomus intraradices تلقیح و کاشته شد. اثر تیمار بر TSS و غلظت پتاسیم، معنی دار نبود. ولی تعداد برگ، وزن تر پیاز، وزن خشک پیاز، قطر گردن سوخ، شاخص برداشت، درصد ماده خشک، عملکرد، غلظت فسفر، نسبت پیازدهی و محتوای کلروفیل در سطح احتمال1 درصد و وزن خشک اندام هوایی، قطر سوخ، در سطح احتمال 5درصد تحت تاثیر تیمار باکتری های محرک رشد گیاه و قارچ میکوریز معنی دار بود. پیازهای تلقیح شده با 3 تیمارباکتری های محرک رشد و قارچ میکوریز از درصد ماده خشک (24/16-10%) وغلظت فسفر (57/53%) بالاتری برخوردار بوده و همچنین بیشترین عملکرد در مترمربع (33/10) در اثر تیمارتلفیقی باکتری ها و قارچ بدست آمد. بطورکلی تیمار تلفیقی قارچ های میکوریز به همراه باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) نتایج بهتری را نسبت به تیمارشاهد و تیمارهای انفرادی باکتری ها و قارچ در بهبود صفات کمی و کیفی پیاز خوراکی توده هوراند داشت.
    کلیدواژگان: پیاز خوراکی، باکتری های ریزوسفری، قارچ میکوریزآربوسکولار، صفات رشد، عناصرغذایی
  • زینب صالحی، رضا امیرنیا *، اسماعیل رضایی چیانه، حمید خلیل وند بهروزی صفحات 59-76
    به منظور ارزیابی برخی ویژگی های زراعی و کیفی علوفه در کشت مخلوط تریتیکاله با لگوم های یکساله، در سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کشت خالص تریتیکاله، کشت مخلوط جایگزینی تریتیکاله با چند لگوم علوفه ای یکساله شامل باقلا، نخود فرنگی، ماشک گل خوشه ایو گاودانه با نسبت 1:1 بود. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه تریتیکاله از کشت خالص و کمترین عملکرد دانه از کشت مخلوط تریتیکاله با ماشک گل خوشه ایحاصل شد. همچنین بالاترین عملکرد علوفه تریتیکاله در کشت خالص مشاهده شد. الگوی کشت بر جذب عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم اثر معنی داری داشت. میزان جذب نیتروژن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در ماشک در کشت مخلوط با تریتیکاله در مقایسه با سایر لگوم ها بالاتر بود. بیشترین میزان جذب فسفر مربوط به تریتیکاله در کشت مخلوط با نخود فرنگی بود. کشت مخلوط تریتیکاله با لگوم ها منجر به کاهش درصد NDF و ADF، افزایش درصد پروتئین خام و درصد خاکستر و هم چنین افزایش قابلیت هضم ماده خشک علوفه تریتیکاله، در مقایسه با کشت خالص آن شد. بنابراین، با توجه به پایین تر بودن NDF و ADF علوفه تریتیکاله در الگوهای کشت مخلوط، می توان چنین گفت که کشت مخلوط در مقایسه با کشت خالص تریتیکاله، از طریق کاهش NDF و ADF کیفیت علوفه را بهبود بخشید. در بین لگو های یکساله، نخود فرنگی در کشت مخلوط با تریتیکاله، بیشترین درصد پروتئین خام و خاکستر و کمترین درصد NDF و ADF را دارا بود. از آنجایی که بین کشت خالص تریتیکاله با کشت مخلوط تریتیکاله با نخود فرنگی از نظر عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود نداشت. هم چنین، تریتیکاله در کشت مخلوط با نخود فرنگی از کیفیت بالای علوفه برخودار بود، بنابر این، به عنوان تیمار برتر در راستای اهداف کشاورزی پایدار برای تولید معرفی می گردد.
    کلیدواژگان: الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، پروتئین خام، تریتیکاله، خاکستر علوفه، عناصر غذایی
  • ایرج نصرتی* ، عادل دباغ محمدی نسب، روح الله امینی، محمدرضا شکیبا صفحات 77-92
    به منظور بررسی کارایی روش های مختلف مدیریت تلفیقی (زراعی، فیزیکی و شیمیایی) علف های هرز نخود پاییزه آزمایشی به صورت فاکتوریل و بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 26 تیمار در مزرعه ای واقع در شهرستان کرمانشاه در سال 1394 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل کاربرد دزهای مختلف علف کش پیریدیت در پنج سطح صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد دز توصیه شده علف کش (دو لیتر در هکتار) و مدیریت غیر شیمیایی در پنج سطح شامل کشت مخلوط نخود با گندم، مالچ کلش گندم، کولتیواتور زنی، یک بار وجین دستی، عدم کنترل غیر شیمیایی و همچنین یک تیمار شاهد (بدون علف هرز) بود. بیشترین عملکرد نخود به میزان 1110 کیلوگرم در هکتار و درآمد ناخالص کل به مبلغ حدود 56 میلیون ریال در هکتار، به مدیریت تلفیقی استفاده از مالچ کلش گندم با مصرف دز 100% علف کش در هکتار اختصاص داشت، بعدازآن تیمارهای وجین دستی در طول دوره رشد و تیمار یک بار وجین دستی با مصرف دز 100% علف کش به دست آمد. بیشترین درآمد خالص (با کسر هزینه کنترل علف هرز) به مبلغ 43 میلیون ریال در هکتار در تیمار استفاده از کولتیواتور همراه با مصرف دز 100% علف کش مشاهده گردید که می توان به عنوان یک روش اجرایی آن را به زارع معرفی نمود. تیمارهای کاربرد مالچ کلش گندم با مصرف دز 100% علف کش و وجین دستی در طول دوره رشد اثر بازدارندگی بالایی روی تعداد و بیوماس علف هرز داشته، ولی هزینه بالای نیروی کارگری این مدیریت ها در طول دوره رشد باعث گردید که درآمد خالص آن ها نسبت به سایر تیمارها کمتر باشد. بنابر این در مقایسه با سایر تیمارهای مدیریتی فاقد توجیه اقتصادی است.
    کلیدواژگان: بررسی اقتصادی، سود ناخالص، مالچ کلشی، مدیریت تلفیقی علف های هرز، نخود
  • زینب چگینی، مریم ذوالفقاری* ، فریده صدیقی دهکردی، محمود محمدی سروستانی صفحات 93-104
    به منظور بررسی اثر قارچ میکوریزا و باکتری های محرک رشد در مقایسه با کود شیمیایی، بر رشد، عملکرد ومیزان اسانس گیاه دارویی شوید، آزمایشی در سال 95-1394 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تلقیح دو گونه باکتری محرک رشد (انتروباکتر کلوآسه R13، انتروباکتر کلوآسه R33) ، قارچ میکوریزا به صورت مخلوط سه گونهRhizophagus irregularis، Funneliformis mosseae ، Claroideoglomus etunicatum، کودشیمیایی و شاهد (بدون کود) بود. شاخص هایی مانند صفات رویشی و عملکرد، نیتروزن و فسفر برگ، درصد همزیستی میکوریزا، درصد اسانس بذر شوید بررسی شد. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش تاثیر مثبت و افزایشی داشتند. بیشترین وزن خشک بخش هوایی در تیمار کود شیمیایی (40 گرم) ، حاصل شد اما با تیمار قارچ میکوریزا و انتروباکترR13 تفاوت معنی داری نداشت. بیشترین تعداد برگ (12 عدد) و ارتفاع (145 سانتی متر) در تیمار انتروباکتر R13 حاصل شد. در شاخص عملکرد تولید دانه تیمارهای کودی تاثیر مثبت و افزایشی داشتند. بیشترین میزان فسفر برگ در تیمار قارچ میکوریزا (4/0درصد) و کمترین در تیمار شاهد (1/0درصد) مشاهده شد. بیشترین میزان نیتروژن برگ در تیمار انتروباکترR13 (3درصد) و R33 مشاهده شد. همچنین تیمار انتروباکتر R13 بیشترین میزان اسانس (42/1درصد) را داشت. به طور کلی در بین تیمارها، باکتری انتروباکترکلوآسهR13و پس از آن انتروباکترکلوآسه R33، بیشترین اثر را بر افزایش شاخص های مورد بررسی نشان دادند. با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از تیمارهای تلقیح باکتریایی جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی شوید توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اسانس، انتروباکتر کلوآسه، شوید، میکوریزا، کود شیمیایی
  • محدثه شمس الدین، روح الله مرادی * صفحات 105-123
    به‏ منظور بررسی اثر محلول‏پاشی سالیسیلیک اسید، اسپرمیدین و متانول بر عملکرد، اجزای عملکرد، محتوی پرولین و کمیت و کیفیت اسانس گیاه رازیانه در سطوح مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مرکز آموزش عالی بردسیر در سال زراعی 1396-1395 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف کم آبیاری شامل 25، 50 و 90 درصد ظرفیت زراعی، به عنوان عامل اصلی و محلول‏پاشی سالیسیلیک اسید با غلظت یک میلی‏مولار، اسپرمیدین با غلظت 2/0 میلی‏مولار و متانول با غلظت 30 درصد حجمی به عنوان عامل فرعی بود. نتایج نشان داد افزایش سطوح تنش خشکی، منجر به افزایش معنی‏دار درصد اسانس و محتوی پرولین، و کاهش معنی‏دار دیگر صفات مورد بررسی شد. بیشترین درصد اسانس (86/2) در آبیاری 25 درصد ظرفیت زراعی و کمترین آن (84/1 درصد) در 90 درصد ظرفیت زراعی بدست آمد. به استثنای درصد اسانس، کلیه صفات مورد بررسی تحت تاثیر تیمار محلول‏پاشی (P≤0. 01) قرار گرفتند. برهمکنش دو تیمار بر تعداد شاخه فرعی، تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، عملکرد اسانس و میزان پرولین معنی‏دار بود. نتایج نشان داد در آبیاری 90 درصد ظرفیت زراعی بیشترین عملکرد دانه (1081 کیلوگرم در هکتار) ، عملکرد بیولوژیک (5413 کیلوگرم در هکتار) ، عملکرد اسانس (65/20 کیلوگرم در هکتار) و میزان پرولین (87/32 میکرومول) با محلول‏پاشی متانول حاصل شد. در حالیکه، در سطوح 50 و 25 درصد ظرفیت زراعی، بیشترین مقدار این صفات در محلول‏پاشی سالیسیلیک اسید بدست آمد. در کلیه صفات، اختلاف معنی‏داری بین محلول‏پاشی اسپرمیدین و عدم محلول‏پاشی در سطوح مختلف آبیاری مشاهده نشد. بطور کلی، نتایج تایید نمود که محلول‏پاشی متانول برای شرایط عدم تنش مفید بوده و محلول‏پاشی سالیسیلیک اسید بخوبی توانست اثرات منفی تنش خشکی بر رازیانه را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: اسانس، اسپرمیدین، پرولین، تنش خشکی، سالیسیلیک اسید، متانول
  • زبیده غلامی کالوس، امین صالحی *، محسن موحدی، علی مرادی صفحات 125-139
    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی میکوریزا و فسفات بارور 2 بر عملکرد گلرنگ رقم صفه تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 1395 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی شامل تنش خشکی در سه سطح آبیاری کامل، تنش در مرحله گلدهی و تنش در مرحله پرشدن دانه و کودهای زیستی به عنوان عامل فرعی شامل شاهد یا عدم کاربرد کود زیستی، فسفات بارور2، میکوریزا و میکوریزا + فسفات بارور2 بود. کاربرد کودهای زیستی باعث افزایش تعداد طبق ، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه گردید. بیشترین میزان عملکرد دانه با 3413 کیلوگرم در هکتار در تیمار آبیاری کامل و کاربرد تلفیقی کودهای زیستی میکوریزا آربوسکولار و فسفات بارور 2 و کمترین میزان عملکرد دانه با 1451 کیلوگرم در هکتاردر تیمار تنش در مرحله گلدهی و عدم کاربرد کود زیستی به دست آمد. تنش در مرحله گلدهی و گرده افشانی گیاه باعث کاهش بیشتر عملکرد دانه گردید. بیشترین درصد روغن دانه در تیمار آبیاری معمول و کاربرد تلفیقی کودهای زیستی بدست آمد و کمترین درصد روغن دانه مربوط به تنش مرحله پر شدن دانه و عدم کاربرد کودهای زیستی بود. تنش خشکی در مراحل گلدهی و پر شدن دانه، باعث کاهش عملکرد دانه، روغن و درصد روغن دانه و مصرف کودهای زیستی در شرایط تنش خشکی با بهبود اجزای عملکرد باعث افزایش در صفات ذکر شده نسبت به عدم کاربرد کودهای زیستی گردید.
    کلیدواژگان: کودهای زیستی، کشاورزی پایدار، عملکرد روغن، عملکرد دانه، گلرنگ
  • تکتم خسرویان، ابراهیم زینلی *، آسیه سیاهمرگویی، رضا قربانی نصرآبادی، سید مجید عالیمقام صفحات 141-161
    یافته های مربوط به غلظت، تجمع و تخصیص عناصر غذایی در بخش های مختلف بوته می تواند به برنامه ریزی دقیق تر در راستای بهینه سازی تغذیه معدنی گیاهان زراعی کمک کند. ازاین رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مقدار فسفر کودی (Prate) شامل صفر، 4/8، 8/16، 2/25 و 6/33 میلی گرم فسفر خالص در کیلوگرم خاک خشک معادل صفر، 20، 40، 60 و 80 کیلوگرم فسفر در هکتار و مایه زنی با باکتری حل کننده فسفات استرپتومایسس (Streptomyces sp.) بر غلظت، تجمع و تخصیص پتاسیم به اندام های مختلف گندم و جو در سه مرحله کلیدی طویل شدن ساقه (SE) ، گرده افشانی (Anth) و رسیدگی برداشت (HM) انجام شد. این آزمایش گلدانی در سال زراعی 94-1393 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در محوطه پردیس جدید دانشگاه علوم کشاورزی گرگان اجرا گردید. نتایج نشان داد که غلظت پتاسیم در هر سه مرحله نمو و در تمام بخش های گیاه به طور معنی داری تحت تاثیر Prate قرار گرفته و با افزایش Prate به صورت خطی افزایش یافته است. همچنین، مایه زنی با باکتری موجب افزایش معنی دار پتاسیم در بخش هوایی و کل بوته در مراحل SE و Anth شد. بین دو گیاه نیز از نظر این صفات در مراحل فوق اختلاف معنی داری وجود داشت. نتایج حاکی از آن بود که افزایش Prate و مایه زنی، افزایش معنی دار تجمع پتاسیم (KCont) در تمام بخش های گیاه را در پی داشت و دو گیاه مورد مطالعه از نظر مقدار پتاسیم برگ و دانه به لحاظ آماری با یکدیگر متفاوت بودند. همچنین، نتایج نشان داد که مایه زنی با باکتری اثر معنی داری بر KCont در بخش هوایی و کل بوته در SE، در تمام بخش های گیاه در Anth، و در ساقه، ریشه، بخش هوایی و کل بوته در HM داشت. مقدار KCont گیاه گندم، در بخش هوایی و کل بوته در SE، تمام بخش ها به جز ساقه در Anth، و در تمام اندام های هوایی در HM با گیاه جو متفاوت بود. همچنین، بر اساس نتایج مطالعه حاضر ضریب تخصیص پتاسیم (KPC) به اندام های گیاه در هر سه مرحله در مقایسه با غلظت پتاسیم و KCont از ثبات بسیار بیشتری برخوردار بود و بسیار کمتر تحت تاثیر فاکتورهای آزمایش قرار گرفت و بالاخره، بین فاکتورهای آزمایش از نظر تقریبا تمام صفات مورد بررسی اثر متقابل معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اندام گیاهی، باکتری حل کننده فسفات، جذب پتاسیم، سطوح فسفر کودی، مراحل مختلف
  • حمداله ساجدی نیا، مهدی صیدی *، فردین قنبری، مجیئ بگ نظری صفحات 163-174
    به منظور بررسی اثرات پلیمر سوپر جاذب بر گوجه فرنگی تحت دورهای مختلف آبیاری در شرایط مزرعه آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در سال 1394 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. در کرت های اصلی چهار سطح آبیاری شامل فاصله دو، چهار، شش و هشت روز یک بار و در کرت های فرعی پنج سطح پلیمر سوپر جاذب A200 (100، 170، 240 و 310 کیلوگرم در هکتار) اعمال شد. میوه ها در مرحله رسیده برداشت و صفات عملکردی و پارامترهای فیزیولوژیکی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که سطوح مختلف پلیمر سوپر جاذب و آبیاری تاثیر معنی داری بر عملکرد و پارامترهای فیزیولوژیکی گیاه مانند محتوای رطوبت نسبی، کلروفیل، پرولین، نشت یونی و بازده مصرف آب داشت. با افزایش دور آبیاری عملکرد کل ، محتوای رطوبت نسبی، بازده مصرف آب و کلروفیل کاهش ولی نشت یونی و پرولین افزایش یافت. کاربرد پلیمر سبب کاهش آثار منفی تنش خشکی بر گیاه شد. کاربرد این ماده سبب افزایش معنی دار عملکرد، محتوای رطوبت نسبی، کلروفیل و همچنین بازده مصرف آب و کاهش نشت یونی و پرولین شد. به طورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که با کاربرد پلیمر سوپر جاذب می توان دور آبیاری را در گیاه گوجه فرنگی افزایش داد بدون اینکه اثر مضری بر عملکرد و کیفیت میوه داشته باشد.
    کلیدواژگان: بازده مصرف آب، پرولین، کلروفیل، نشت یونی، هیدروژل
  • محمد بهگام، روح الله امینی *، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 175-190
    به منظور بررسی اثر روش های مدیریتی بر علف های هرز، عملکرد دانه و اجزای عملکرد لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L.) ، آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال 1394 اجرا شد. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود. فاکتور اول شامل مدیریت غیرشیمیایی علف های هرز در چهار سطح شامل یک بار وجین دستی، مالچ کلش گندم، مالچ زنده گاودانه و بدون کنترل و فاکتور دوم کاربرد دزهای مختلف علف کش ایمازاتاپیر در چهار سطح صفر،50، 75 و 100 درصد دز توصیه شده بودند. همچنین تیمار عاری از علف هرز در کل فصل رشد نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف مدیریت علف هرز اثر معنی داری بر بیومس علف هرز، تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه لوبیا در واحد سطح و درآمد ناخالص لوبیا داشتند. کمترین بیومس علف هرز (107 گرم در متر مربع) در ترکیب تیماری وجین دستی و مصرف 100 درصد ایمازاتاپیر و بیشترین مقدار آن (511 گرم در متر مربع) در تیمار عدم کنترل بدست آمد. بیشترین تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه در ترکیب تیماری وجین دستی با مصرف 100 درصد ایمازاتاپیر مشاهده شد. بیومس علف هرز در تیمار کاربرد 75 درصد ایمازاتاپیر به همراه وجین دستی تفاوت معنی داری با تیمار کاربرد 100 درصد ایمازاتاپیر به همراه وجین دستی نداشت. کمترین بیومس علف هرز و بیشترین عملکرد دانه لوبیا در ترکیب تیماری وجین دستی و مصرف 100 درصد ایمازاتاپیر حاصل شد که تفاوت معنی دار با همان تیمار و مصرف 75 درصد ایمازاتاپیر نداشت. می توان نتیجه گرفت که استفاده از روش های غیرشیمیایی مدیریت در تلفیق با دز کاهش یافته ایمازاتاپیر می تواند کارایی مناسبی در مدیریت علف هرز لوبیا چیتی داشته و مصرف علفکش را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: ایمازاتاپیر، دز کاهش یافته، مالچ زنده، مالچ کلش، مدیریت غیرشیمیایی
  • اسماعیل یساری *، سلمان دستان، رضا یدی صفحات 191-206
    تجزیه و تحلیل الگوی مصرف انرژی و کارایی آن در نظام های کشاورزی می تواند از طریق شناسایی نقاط هدر رفت انرژی نقش بسیار مهمی در توسعه شناخت نسبت به بوم نظام های زراعی داشته باشد. جهت رسیدن به این هدف ضروری است که بوم نظام های زراعی از نظر ورود و خروج انرژی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. بنابراین در این تحقیق اراضی شالیزاری زیر کشت ارقام محلی به تفکیک شهرستان در استان مازندران مورد مطالعه قرار گرفتند. ابتدا میزان انرژی ورودی ناشی از مصرف نهاده های مختلف برآورد و سپس انرژی خروجی محاسبه و میزان انتشار دی اکسید کربن ناشی از آن تخمین زده شد. نتایج نشان داد که آب آبیاری، سوخت فسیلی، کود نیتروژن و ادوات و ماشین آلات دارای حداکثر انرژی ورودی بوده و قارچ کش، کود پتاسیم و فسفر کمترین انرژی ورودی را به خود اختصاص داده اند. شهرستان های بابل و آمل به علت بالاترین سطح زیر کشت بیشترین میزان انرژی ورودی و گرمایش جهانی را در مقایسه با سایر شهرستان ها به خود اختصاص دادند. بنابراین، استفاده موثر از انرژی در زراعت برنج یکی از عوامل مهم در پیدایش توسعه پایدار است. علاوه بر این، افزایش بهره وری انرژی موجب صرفه جویی اقتصادی، حفظ سوخت های فسیلی و کاهش آلودگی هوا می گردد.
    کلیدواژگان: انرژی، برنج، بهره وری، تغییر اقلیم، گرمایش جهانی
  • خدیجه عبدی رکنی، سیدعلی حسینی یکانی*، سمانه عابدی، فاطمه کشمیری کلایی صفحات 207-216
    در جهان امروز، یکی از مشکلات اساسی بشر تامین نیازهای غذایی با توجه به محدودیت نهاده ها است. بر همین اساس بهینه سازی الگوی کشت محصولات زراعی، یک راهکار مناسب جهت توسعه بخش کشاورزی و تامین غذای بشر است. در این راستا در مطالعه حاضر، الگوی کشت بهینه در منطقه گهرباران شهرستان ساری با استفاده از مدل برنامه ریزی غیرخطی معمولی و الگوریتم ژنتیک تعیین و با یکدیگر مقایسه شد. داده های مطالعه حاضر از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 250 کشاورز منطقه گهرباران در سال زراعی 1394-1393 جمع آوری شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که الگوی کشت بهینه بدست آمده از مدل الگوریتم ژنتیک غیرخطی به علت تنوع بیشتر، افزایش سودآوری به میزان 2 درصد و کاهش ریسک به میزان 22 درصد، نسبت به مدل برنامه ریزی غیرخطی معمولی برتری دارد. با توجه به اینکه استفاده از الگوی کشت پیشنهادی الگوریتم ژنتیک موجب افزایش بازده برنامه ای بهره برداران نسبت به الگوی برنامه ریزی غیرخطی معمولی می شود، لذا تشویق و حمایت دولت از کشاورزان در زمینه به کارگیری نتایج چنین الگوهایی الزامی است.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، الگوی کشت، برنامه ریزی غیرخطی معمولی، ریسک، کشاورزان گهرباران ساری
  • فاطمه کاظمیه* ، آرش موسی صفحات 217-227
    آب از ارزشمندترین منابع طبیعی است که در بخش های مختلف استفاده می شود و به عنوان یکی از نهاده های اصلی تولید محصولات کشاورزی، جایگاه خاصی در توسعه پایدار کشاورزی دارد. در حال حاضر، مصارف آب به طور حقیقی بیشتر از منابع عرضه آن است و بیشترین میزان مصرف نیز در بخش کشاورزی است، بنابراین مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی ضرورت دارد. هدف پژوهش حاضر شناسایی مهم ترین پتانسیل ها و محدودیت های منابع آب استان آذربایجان شرقی و تدوین استراتژی ها و راهکارهای مناسب می باشد. شناسایی و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها با استفاده از مدل SWOT انجام شده است. نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی منابع آب استان از دیدگاه 43 نفر از کارشناسان امور آب استان و اساتید دانشگاه از طریق پرسشنامه شناسایی شد. به منظور انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند استفاده گردید. جهت انتخاب هدفمند نمونه ها نیز از نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. در این مطالعه مدل SWOT جهت تجزیه و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها استفاده گردید و ماتریس IEF و EFE تشکیل و تدوین استراتژی ها انجام گرفت. نتایج حاصل از ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی نشان داد که با توجه به امتیاز نهایی کلی بدست آمده برای عوامل داخلی و خارجی، راهبرد استراتژیک مدیریت پایدار منابع آب کشاورزی استان آذربایجان شرقی، راهبرد انطباقی یا بازنگری می باشد.
    کلیدواژگان: استان آذربایجان شرقی، آب، تحلیل SWOT، کشاورزی، مدیریت پایدار
  • مریم مقدسی، محمد خداوردیزاده *، صدیقه هاشمی بناب، رضا سکوتی اسکویی صفحات 229-245
    خاک یکی از مهم ترین منابع طبیعی است که در تولید محصولات کشاورزی و ایجاد امنیت غذایی نقش مهمی دارد، اما تخریب زمین به علت فرسایش خاک یک معظل زیست محیطی جدی است که رفاه انسان و مساله پایداری در کشاورزی را تهدید می کند. در این مطالعه عوامل موثر بر پذیرش روش هایغیرمکانیکی حفاظت خاک اراضی زراعی بخش نازلوی شهرستان ارومیه بررسی شد. داده های مورد نیاز در سال 1395 با تکمیل پرسشنامه از 150 کشاورزجمع آوری شد. برای انتخاب کشاورزان از روش نمونه گیری خوشه ایو فرمول کوکران استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از مدل لاجیت استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای شرکت در کلاس های آموزشی و ترویجی، درآمد کل حاصل از زراعت دیم، شیب غالب زمین های کشاورزی، تحصیلات، نگرش به حفاظت خاک، سابقه اشتغال به کشاورزی، میزان آشنایی با کشاورزی حفاظتی، میزان فرسایش خاک در زمین های کشاورزی، داشتن نیروی کار کافی برای انجام اقدامات حفاظتی و افزایش سود بلندمدت حاصل از کشاورزی با انجام اقدامات حفاظتی خاک، اثر مثبت و معنی دار و متغیر داشتن اشتغال غیر کشاورزی اثر منفی و معنی دار بر پذیرش عملیات حفاظت خاک دارند. با توجه به نتایج، ارائه آموزش های مربوط حفاظت خاک که دانش فنی و آگاهی کشاورزان در خصوص اثرات فرسایش و اقدام های حفاظتی را افزایش می دهند، ضروری می باشند.
    کلیدواژگان: پایداری، پذیرش، حفاظت خاک، شهرستان ارومیه، مدل لاجیت، روش غیر مکانیکی
  • محمودرضا سعیدی *، یعقوب راعی، روح الله امینی، اکبر تقی زاده، بهمن پاسبان اسلام صفحات 247-260
    کشت مخلوط و کاربرد کودهای زیستی از راهکارهای مهم کشاورزی پایدار در جهت کاهش خطر تخریب منابع محیطی و بهبود تولید محصولات زراعی هستند. بر این اساس، به منظور بررسی اثر کودهای شیمیایی و زیستی بر کشت مخلوط گلرنگ و باقلا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1394 و 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، به اجرا در آمد. فاکتور اول چهار الگوی کاشت شامل کشت خالص گلرنگ و باقلا، کشت مخلوط با نسبت های 1:1 و 2:1 به ترتیب باقلا و گلرنگ و فاکتور دوم مصرف کود در چهار سطح شامل عدم کاربرد کود (شاهد) ، کاربرد 100 درصد کود شیمیایی (اوره+ سوپرفسفات تریپل) ، مصرف تلفیقی 30 و60 درصد کود شیمیایی بعلاوه کودهای زیستی (ازتوبارور 1 و فسفات بارور 2) بودند. نتایج نشان داد که مصرف تلفیقی 60 درصد کود شیمیایی و کودهای زیستی در سیستم کشت مخلوط 1:1، موجب افزایش اجزای عملکرد گلرنگ و شاخص برداشت پروتئین در هر دو سال شد. بیشترین میزان روغن و پروتئین دانه نیز به گیاهان تغذیه شده با تلفیق کود زیستی بعلاوه 60 درصد کود شیمیایی مربوط بود. در کلیه تیمارها، نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی بالاتر از یک بودند و بیشترین میزان آنها در سیستم کشت مخلوط 1:1 با مصرف تلفیقی کود زیستی و 60 درصد کود شیمیایی حاصل شد. نتایج این پژوهش نشان داد که کشت مخلوط و کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی (به میزان کمتر) و زیستی باعث بهبود رشد و تولید گلرنگ می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، عملکرد، کشت مخلوط، کود زیستی، نسبت برابری زمین
|
  • Nosratollah Heydarpour, Amin Namdari, Abolfazl Baghbani, Arani * Pages 1-14
    The current investigation was carried out in order to compare the different ratio combinations of intercropping vetch, barley regarding forage quantitative yield and soil physical properties. The study was conducted in Gachsaran dryland research station from 2010 for 3 growing seasons based on a randomized complete block design with three replications. The treatments included different intercropping combinations of vetch and barley: 75% + 25%, 50% + 50%, 25% + 75% and sole culture of each plant species. The results showed that the highest forage fresh yield, forage dry yield and grain yield were obtained from barley monoculture (17.2, 5.9 and 3.5 t.ha-1 , respectively) and 25% vetch + 75% barley (15.5, 4.9 and 2.5 t.ha-1, respectively). Maximum land equivalent ratio (LER) was achieved from 25% vetch + 75% barley intercropping treatment with 1.03 which exhibits a slight improvement in forage production compared with monoculture system. Intercropping ratios didn’t affect soil moisture content within soil 0-30 cm depth. Intercropping of barley and vetch improved soil bulk density within three depths of sampling (0-10, 10-20 and 20-30 cm) as soil bulk density after study decreased compared with before the start of experiment. The 10-20 cm layer of soil had the highest bulk density and intercropping treatments particularly with 75% barley + 25% vetch caused significant decline in bulk density in this layer compared with mono-culture (either barley or vetch) treatments. In general, intercropping barley and vetch with combination of 75%:25% is recommended for Gachsaran region due to the positive effect on soil bulk density in long term, producing a yield similar to barley monoculture and increasing variety in agricultural productions. .
    Keywords: Bulk Density, Dry-Land Farming, Forage Yield, Land Equivalent Ratio, Soil Moisture
  • Rahmatollah Gholami*, Aboalmohsen Hadjiamiri, Fardin Ghanbari Pages 15-24
    The olive and grape intercropping in Kermanshah province was studied by an experiment in Dallaho Olive Research Station (longitude of 45˚, 51΄ E and latitude of 34˚, 30΄ N and the height of sea level 633m). A factorial experiment based on randomized complete block design with 3 density (6×7, 7×7 and 8×7 meters) in olive and 2 training systems for grapevine in 3 replications was carried out. Each experiment unit consists of 9 olive tree and 12 grapevine were used. Land was prepared in November 2010 in a 3528 m2 area and trees was planted. Trees were irrigated by drip irrigation in a 3 day intervals. Olive tree compared in growth character (juvenile period). The results showed that olive density and grape training system affected the fruit and yield characteristics of olive and grapevine trees in intercropping system. 7 × 7 cropping density and grape supporting training increased fruit and oil yield, fruit size and dry weight in olive trees, as well as increased cluster weight, weight and diameter of berry, yield per vine and yield per hectare in grapevine Yagutoi cultivar. The results showed that the grape supporting system compared to the Pabrahi system increased the yield of approximately 12% in olive and grape intercropping. Moreover, the grapevine training systems did not affect the fruit attribute and yield of olive trees, but the vine density had significant effect on olive and grapevine yield, In conclusion 7 × 7 olive density and also the supporting system in olive- grape intercropping is recommended.
    Keywords: Oil Yield, Planting Distance, Scaffolding, Sustainable Agriculture, Training System
  • Esmaeil Rezaei, Chiyaneh *, Shahin Faridvand, Reza Amirnia, Hassan Mahdavikia, Amir Rahimi Pages 25-40
    In order to evaluate the effects of biofertilizers, organic and chemical fertilizers on quantitative and qualitative yield of Dragon's Head (Lallemantia iberica) under dry farming, a field experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications and eight treatments at the farm located in West Azerbaijan province - Nagadeh, Iran during growing reason of 2015-2016. Treatments included application of Vermicompost (10 t.ha-1), biofertilizers , Azotobarvar1 (Azotobacter) and Barvar Phosphate-2 (the combination of Pseudomonas putida and Bacillus lentus), chemical fertilizer (N, P), Vermicompost+ biofertilizers, 50% chemical fertilizer+ biofertilizer, 75% Vermicompost + 25% chemical fertilizer, 75% Vermicompost + biofertilizers + 25% chemical fertilizer and control (Without any fertilizer). Different traits such as plant height, number of nut goal per plant, number seed per capitol, thousand seed weight, biological yield, seed yield, oil percentage and oil Yield, percentage of protein were recorded. The results showed that application of biofertilizers enhanced the seed yield, yield components and qualitative traits of balangu. Among treatments, combined usage of biofertilizers showed the greater increasing in studied traits than individual consumption. The highest seed yield, Essential oil content, mucilage yield and protein content were obtained from combined usage of biofertilizers (75% Vermicompost + biofertilizers + 25% chemical fertilizer). According to the results, it seems that integrated application especially triple combination under dry farming conditions had positive effects on seed yield, qualitative traits of Dragon's Head and reduction of chemical fertilizers in the recommended region.
    Keywords: Biofertilizers, Essential Oil, Mucilage, Seed Protein, Vermicompost
  • Hossein Azatykandeh*, Sahebali Bolandnazar, Mohammad Reza Sarikhani Pages 41-58
    Plant growth promoting rhizobacteria and mucorrhizal fungi play an important role in the supply of nutrients in plants. These microorganisms are usually spread around rizosphere and facilitate absorbtion of nutrients In order to evaluate the effect of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and arbuscular mycorrhizal fungi on growth, yield, and quality traits of onion. a feild experiment in a completely randomized block design with 8 treatments and 3 replications was conducted. In this experiment onion seed (Horand landrace) was inoculated with bacteria including Azospirillum AC46I, Pseudomonas fluorescens Chao, and species Glomus intraradices of arbuscular mycorrhizal fungi. Then inoculation onion seed cultivated. The effect of treatment on TSS and potassium concentration was not significant. But leaf number, fresh weight, dry weight of onion, bulb neck diameter, harvest index, dry matter percentage, yield, phosphorous concentration, bulbing ratio and chlorophyll content were significant ( p≤1%) and dry weight shoot, bulb diameter at 5% probability level. Inoculation including the plant growth promoting rhizobacteria and mycorrhizal fungi had a higher dry matter content (10-16/24%) and phosphorus concentration (53/57%). And also the highest yield per square meter (10.33) was obtained by the combined of bacteria and fungi. Generally application of AMF with two PGPR (Pseudomonas fluorescens and Azospirillum) led to better bulb yield and quality traits of bulb in comparison with control plants and plants inoculated with individual AMF and PGPR bacteria.
    Keywords: Arbuscular Mycorrhizal Fungi, Growth Traits, Nutritional Elements, Onion, Rhizospheric Bacteria
  • Zeynab Salehi, Reza Amirnia *, Esmaeil Rezaeichiyaneh, Hamed Khalilvandi Behrozyar Pages 59-76
    In order to evaluate some agronomic and qualitative traits of forage in intercropping of triticale with annual legumes, a field experiment was conducted based on randomized complete block design with five treatments and three replications at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, Urmia University, Iran, during growing season of 2016. Treatments were included solecropping of triticale, replacement intercropping of triticale with faba bean (Vicia faba L.), peas (Pisum sativum L.), vetch (Vicia villosa L.), and bitter vetch (Vicia ervilia L.) in ratios 1:1. The results showed that the highest grain yield of triticale was obtained from solecropping and the lowest grain yield of triticale was achieved from intercropping of triticalewith vetch, respectively. Also, the highest forage yield of triticale was observed in solecropping. Cropping pattern had a significant effect on the nutrients absorption of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium, respectively. The amount absorption of nitrogen, potassium, calcium and magnesium in the vetch were higher in intercropping of triticale compared to other legumes. The highest amount of phosphorus absorption was achieved from triticale in intercropping with pea. Intercropping of triticale with legumes Showed a decrease in the percentage of NDF and ADF, an increase in crude protein and ash content, as well as increased digestibility of dry matter of triticale, compared to monocropping. Therefore, considering the lower of NDF and ADF of triticale in intercropping patterns, it can be resulted that intercropping improved the forage quality by reducing NDF and ADF compared to monocropping. Among legumes, peas in intercropping with triticale had the highest percentage of crude protein and ash and the lowest percentage of NDF and ADF. However, seed yield of triticale did not indicate any significant differences at mono cropping with intercropping of triticalewith peas. Also, triticale had a high quality forage in intercropping with peas, therefore, it is superior treatment for sustainable agriculture production.
    Keywords: Acid Detergent Fiber, Ash, Crude Protein, Nutrients Absorption, Triticale
  • Iraj Nosrati *, Adel Dabbagh Mohammadi Nassab, Rohollah Amini, Mohammad Reza Shakiba Pages 77-92
    The efficacy of different methods of integrated weed management (cultural, physical and chemical) in chickpea, was assessed by factorial experiment based on randomized complete block design with three replications and 26 treatments at Kermanshah city in 2015. The experimental factors were included different doses of herbicide Pyridate in five levels, 0, 25, 50, 75 and 100% of the recommended dose (2 lit.ha-1) and non-chemical management in five levels including intercropping with wheat, wheat straw mulch, cultivator, hand weeding, without non-chemical control, as well as a control (weed-free). The highest chickpea yield (1110 kg.ha-1) and total gross revenue (56 million rials per hectare), belonging to wheat straw mulch with100% herbicide dose, the weeding treatments during the growing season and once weeding treatment with 100%herbicide dose were the next. The net income (with deduction of the cost of weed control) amounted to 43 million rials used in the treatment of cultivation with100%herbicide dose which can be recommended to farmers as a practical method. Treatments of wheat straw mulch with 100% herbicide dose and hand weeding during the growing season had a high inhibitory effect on weed density and biomass, but due to high labor cost during the growing season, their net income were lower than those of other treatments therefore, it has no economic justification in comparison with other management treatments.
    Keywords: Chickpea, Economic Analysis, Gross Profit, Integrated Weed Management, Stubble Mulch
  • Zeinab Chegeni, Maryam Zolfaghari *, Farideh Sedighi Dehkordi, Mohammad Mahmoodi Sourestani Pages 93-104
    Anethum graveolens L. commonly known as Dill, is an annual medicinal plant.Dill seeds are widely used in food and pharmaceutical industries. In order to investigate the effect of AMF and two plant growth promoting rhizobactria native to Ahvaz soil, on growth and flowering of Anethum graveolens L., this experiment was done based on randomized complete block design with five treatment and four replications, during the 2015-2016 in the farm of agriculture college of Shahid Chamran University of Ahvaz. The PGPRs were Entrobacter cloace R13, Entrobacter cloace R33, the Mycorrhiza was mix of three species (Glomuse mosseae, G. intraradices, G. etunicatum) that compare with chemical fertilizers (NPK) and control (no fertilizer). The result of this experiment showed significant difference in treatment (p≤0.01). Mean comparison of treatment effects showed that E. closea R13had significant effect on most of parameters. The most increase in flower number, capitol fresh weight, capitol diameter, leaf number, stem branches, had happened in this treatment, that it has no significant difference in most parameters with E.closea R33. Also the best result in leaf phosphorus and nitrogen content, leaf chlorophyll and carotenoids content, was obtained by PGPRs. Dill plant inoculated with E. closea R13 showed better growth and yield compare to control and chemical, but was not as weel as E. closea . The PGPRs in comparison with chemical fertilizers, had positive effects on Dill plant and increased the growth parameters and yield, and could be replace with chemical fertilizers.
    Keywords: Chemical, Dill, Entrobacter cloace, Essential Oil, Mycorrhiza
  • Mohadeseh Shamsaddin Saied, Roholla Moradi * Pages 105-123
    In order to study the effect of salicylic acid, spermidine and methanol on yield, yield components, proline content, and essential oil quantity and quality of fennel in different levels of irrigation, an experiment was conducted as a split-plot based on randomized complete block design with three replications at Farm Research Station of the College of Agriculture in Bardsir in 2016. The experimental treatments were deficit irrigation levels (90%, 50% and 25% of the field capacity) assigned to main plot and foliar application of salicylic acid (1 mM), spermidine (0.2 mM) and methanol (30% vol) as subplots. The results showed that increased levels of drought stress resulted in significant increase of essential oil percentage and proline content, and significant decrease of other studied traits. The highest percentage of essential oil (2.86) was assigned to irrigation at 25% of the field capacity and the lowest (1.84) in 90% of the field capacity. All the studied traits were affected by foliar application (P≤0.01), except for essential oil percentage. The interaction effect of the treatments on number of branches, number of umbel per plant, number of seeds per umbel, 1000-seed weight, biological yield, seed yield, essential oil yield and proline content were significant. In irrigation at 90% of the field capacity, the highest seed yield (1081 kg.ha-1), biological yield (5413 kg.ha-1), essential oil yield (20.65 kg. ha-1) and proline (32.87 μmol) was related to methanol foliar application. However, at levels of 50 and 25% of the field capacity irrigation, the highest amount of these traits was found in salicylic acid foliar application. In all the traits, no significant difference was observed between spermidine foliar application and control treatment at all the irrigation levels. In general, the results confirmed that methanol foliar application was beneficial for non stress conditions, and the salicylic acid foliar application could satisfactory mitigate the negative effects of drought stress on fennel.
    Keywords: Drought, Essensial Oil, Methanol, Prolin, Salysilic Acid, Spermidine
  • Zobeydeh Gholami Kalus, Amin Salehi *, Mohsen Movahedi Dehnavi, Ali Moradi Pages 125-139
    The effect of bio fertilizers of Mycorrhiza and phosphate Barvar2 on yield of safflower cultivar soffeh under drought stress were investigated in a Research Farm Faculty of Agriculture at Yasouj University in 2016, as split plot Experiment randomized complete block design with three replications. Main factor included droughtt stress in three stages (full irrigation, flowering and pollination stage, and grain filling stage) and bio fertilizers as sub factor were included control or no application Bio fertilizer, Phosphate Barvar 2, Arbuscular mycorrhiza, and Arbuscular mycorrhiza + Phosphate Barvar 2. Application of bio fertilizers increased the grain yield components including number of fertilie head, number of grain per head and 1000-grain weight. The highest grain yield (3413 kg.ha-1) was obtained in conventional irrigation treatments and the combined application of biofertilizers, arbuscular myrrhiza and phosphate Barvar2, and the lowest grain yield (1451 kg.ha-1) in stress at flowering stage and in the absence of bio fertilizer application. Stress at flowering stage reduced the grain yield. The highest percentage of grain oil was obtained in conventional irrigation treatments and integrated application of bio fertilizers, and the lowest percentage of grain oil was due to grain filling stage stress and non-application of bio fertilizers. Drought stress at flowering and grain filling stages reduced grain yield, oil yield and grain oil content. Application of biofertilizers in drought stress conditions with improvement in yield components increased the mentioned traits in compared with non-application of biofertilizers.
    Keywords: Bio-fertilizers, Sustainable Agriculture, Oil Yield, Grain Yield, Safflower
  • Toktam Khosravian, Ebrahim Zeinali *, Asieh Siahmarguee, Reza Ghorbani NasrAbadi, Seyyed Majid Aalimagham Pages 141-161
    Findings on mineral nutrient concentration, accumulation and allocation in different parts of crop can help to more accurate planning in order to optimize the mineral nutrition of Plant. Therefore, the present study aims to investigate the effect of phosphorus fertilizer rates (Prate) as 0. 8.4, 16.8, 25.2 and 33.6 mg phosphorous (P) per Kg of dry soil equal to 0, 20, 40, 60 and 80 Kg P.ha-1 and inoculation with P solubilizing bacteria Streptomyces sp. on concentration, accumilation and partitioning of potassium (K) in different parts of wheat and barley in stem elongation (SE), anthesis(Ant) and harvest maturity(HM). This pot experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with four replications in the new campus of Gorgan University of Agricaltural Sciences and Natural Resources during 2014-2015 growing season. Results showed that K concentration ([K]) were significantly influenced by Prate in all plant parts and was increased linearly by increasing the Prate in all three above mentioned growth stages. Also, Inoculation with bacteria increased shoot and total plant [K] in SE and Anth Stage, significantly. There was a significant difference between the two crops for the above traits. The results indicate that increase in Prate and inoculation with bacteria resulted in a significant increase in K accumulation (KCont) in all plant parts, and that two studied crops were statistically different in terms of the leaf and grain Kcont. Also, results showed a significant effect of inoculation with bacteria on Kcont of shoot and total plant in SE, all plant parts in Anth, and all shoot organs in HM. The Kcont in shoot and total plant in SE, all plant parts except stem in Anth, and all shoot organs in HM of wheat was different with barley, statistically. Also, based on the results of this study, the potassium partitioning coefficient to different plant parts in all three stages was more stable compared to [K] and Kcont, and it was much less affected by experimental factors. Finally, there was not significant interaction between the experimental factors almost for all above mentioned traits.
    Keywords: Growth Stages, Phosphate Solubilizing Bacteria, Phosphorus Fertilizer Rates, Plant Organ, Potassium
  • Hamdolah Sajedinia, Mehdi Saidi *, Fardin Ghanbari, Majid Bagnazari Pages 163-174
    In order to evaluate the effect of the super absorbent polymer application on tomato plant under different irrigation intervals in field condition, an split plot experiment in a completely randomized block design (CRBD) at three replications was carried out at the Agricultural Research Station, University of Ilam, Iran at 2013. Main plot consisted of four levels of irrigation (2, 4, 6 and 8 days) and sub-plot was consisted of super absorbent (100, 170, 240 and 310 kg.ha-1). The Fruits were harvested at the ripening stage and traits were assessed. Results showed significant effects of irrigation and superabsorbent polymer on total yield and plant physiological parameters including relative water content (RWC), water use efficiency (WUE), chlorophyll and proline content of leaves and electrolyte leakage. In drought conditions total yield, RWC, WUE and chlorophyll reduced but electrolyte leakage, proline content and WUE increased. Application of super absorbent lead to decreases on the negative effects of drought on the studied traits. Application of superabsorbent polymer significantly increased total yield, RWC, WUE, chlorophyll and reduced electrolyte leakage and proline content. The results clearly showed that the use of super absorbent polymer can expand irrigation intervals in planting tomatoes without loss of yield and product quality.
    Keywords: Chlorophyll, Electrolyte leakage, Hydrogel, Proline, Water Use Efficiency
  • Mohammad Behgam, Rouhollah Amini *, Adel Dabbagh Mohammadi, Nassab Pages 175-190
    In order to evaluate the effect of management methods on weeds, grain yield and yield components of pinto bean (Phaseolus vulgaris L.) an experiment was conducted at the Research Farm of Agricultural Faculty, University of Tabriz, Iran, in 2015. The experiment was carried out as factorial based on a randomized complete blocks design with three replications. The first factor was non-chemical weed management at four levels including one hand weeding, wheat straw mulch, cowpea living mulch and no chemical control and the second factor was four levels of imazethapyr dose as 0, 50, 75 and 100 % of the recommended herbicide dose (1.0 L.ha-1). Also the weed-free treatment during whole season was considered as control. Results indicated that different weed management treatments had significant effect on weed biomass, pod number per plant, grain number per plant, pinto bean grain yield and gross income. The lowest weed biomass was obtained in 100% herbicide dose with hand weeding treatment (107 g.m-2) and the highest one observed in 0% herbicide dose with no management (511 g.m-2). The highest pod number per plant and grain number per plant were observed in 100% herbicide dose with hand weeding treatment. The weed biomass in 75% imazethapyr + hand weeding was not significantly different than that of 100% imazethapyr + hand weeding treatment The lowest weed biomass and highest pinto bean grain yield was obtained in 100% herbicide dose with hand weeding treatment that was not significantly different with 75% herbicide dose with the same treatment. We can conclude that application of non-chemical managements as integrated with reduced dose of imazethapyr could have suitable efficacy in weed management of pinto bean and reduce herbicide application.
    Keywords: Hand Weeding, Imazethapyr, Non-Chemical Management, Reduced Doses, Straw Mulch
  • Esmail Yasari*, Salman Dastan, Reza Yadi Pages 191-206
    Evaluation of energy consumption pattern and its efficiency in agricultural systems can play important role in recognition of agronomic ecological systems by highliting energy wasting points. In order to reach this point, it is essential to evaluate the incoming and outcoming energy to the system. In this research, paddy fields under cultivation of local cultivars were examined across different cities of Mazandaran. Initially the amount of incoming energy, thereafter the amount of outcoming energy were calculated based on agricultural incomes, then ultimately the total carbon dioxide emission were estimated. The results demonstrated that irrigation water, fossile fuel, nitrogen fertilizer and agricultural machinery were the maximum and fungicides, potassium and phosphorous fertilizer, the minimum incoming energy to the system. Babol and Amol cities, because of more cultivating area have maximum incoming energy and causing global warming. It was therefore postulated that effective use of energy in rice cultivation is an important factor in sustainable development, playing in economical saving, fossile fuel reservation and decreasing air pollution.
    Keywords: Climate Change, Energy, Global Warming, Productivity, Rice
  • Khadijah Abdi Rokni, Seyed Ali Hosseini, Yekani *, Samaneh Abedi, Fatemeh Kashiri Kolaei Pages 207-216
    In today's world, one of the basic human problems is securance of food need due to inputs limitation. Accordingly, cropping pattern optimization is a suitable strategy for agricultural development and human food securement. In this study, optimal cropping pattern has been determined and compared by using of ordinary non-linear programming and genetic algorithm in Goharbaran region of Sari County. Required data for this study has been collected with interview of 250 farmers during the 2014-2015 crop year. The results of this study showed that the optimal cropping pattern of non-linear genetic algorithm is superior compared to ordinary non-linear programming model because of more variety and increasing profit by 2 percent and reducing risk by about 22 percent. Since the proposed cropping pattern of genetic algorithm causes to increase farmers' gross margin compared to the ordinary nonlinear programming, so the government should encourage and support farmers on the application of the results of such models.
    Keywords: Cropping Pattern, Genetic Algorithm, Goharbaran of Sari, Non-Linear Programming, Risk
  • Fatemeh Kazemiyeh *, Arash Musa Pages 217-227
    Water is one of the most valuable natural resources used in different sectors and as one of the main inputs of agricultural production, it has a special place in sustainable agriculture development. Currently, water consumption is actually higher than its supply sources, and it is the highest in the agricultural sector; therefore, sustainable management of agricultural water is necessary. The purpose of this research is to identify the most important potential and constraints of the water resources of East Azarbaijan province and to formulate appropriate strategies and strategies. Identification and analysis of strengths, weaknesses, opportunities and threats using the SWOT model. The strengths, weaknesses, opportunities and threats facing water resources of the province were identified from the viewpoint of 43 provincial water experts and university professors through a questionnaire. In order to select the statistical sample, inaccurate and targeted sampling was used. Snowball sampling was used to select target samples. In this study, the SWOT model was used to analyze the strengths, weaknesses, opportunities and threats, and the IEF and EFE matrix were formulated and formulated strategies. The results of the internal and external factors evaluation matrices showed that considering the overall final score obtained for internal and external factors, strategic strategy of sustainable management of agricultural water resources of the East Azarbaijan province is an opportunistic strategy (Mini-Maxi strategy).
    Keywords: Agriculture, East Azarbaijan Province, Sustainable Management, SWOT Analysis, Water
  • Maryam Moghaddasi, Mohammad khodaverdizadeh*, Seddigeh Hashemi Bonab, Reza Sokouti Oskoee Pages 229-245
    Soil is one of the natural resources that has an important role in the agricultural production and food safety, but the land degradation caused by soil erosion is a serious environmental problem that threatens human welfare and agricultural sustainablity. In this study factors that affecting the adoption of non-mechanical method of soil conservation were investigated in crop lands of the Nazlo in Urmia County. Data were collected in 2016 by completing questionnaires from 150 farmers. The cluster sampling method and Cochran formula were used to select farmers. Logit model were used to analysis the data. The results showed that variables including participate in educational and promotional classes, Total income from rainfed farming, Slope of agricultural land, education, Attitude to soil conservation, Employment history in agriculture, Level of familiarity with conservation agriculture, the rate of soil erosion in agricultural land, enough labor to do protective actions, Believing in increasing long-term profits by carrying out soil conservation measures have a positive and significant effect on the adoption of soil conservation Practices. Also, variable include non-agricultural employment has a negative and significant effect on the adoption of soil conservation Practices. According to the results, it is essential to provide training on soil conservation techniques that increase the technical knowledge and awareness of farmers about the consequences of erosion and the benefits of soil conservation Practices.
    Keywords: Adoption, Logit Model, Non-Mechanical Method, Soil Conservation, Urmia County, Sustainable
  • Mahmoodreza Saeidi*, Yaghoub Raei, Rouhollah Amini, Akbar Taghizadeh, Bahman Pasban Eslam Pages 247-260
    Intercropping and biofertilizer application are the important strategies for reducing the risks of agricultural production and enhancing crop yield and quality in developing sustainable agriculture. In order to evaluate the effect of chemical and biofertilizers in safflower/faba bean intercropping, two field experiments were carried out based on a randomized complete block design with three replications at the Research Farm of the Faculty of Agriculture, University of Tabriz in 2015 and 2016. The first factor was including four cropping systems including sole croppings of safflower and faba bean; two intercropping patterns with ratio of 1:1 and 2:1 (safflower/faba bean). The second factor was four levels of fertilizers including no fertilizer,100% chemical fertilizer (urea+ triple superphosphate), 30% and 60% chemical fertilizer + biofertilizer (Azoto barvar1 + Phosphate barvar 2). Results revealed that the integrated use of chemical and biological fertilizers in intercropped plants (1:1) caused to increasing yield components of safflower and protein harvest index for both years. The highest oil and protein content was also attributed to plants fed by 60% chemical plus biological fertilizers. Land equivalent ratio and relative value total was above 1.00 in all treatments, and the highest amount of them were achived from intercropping patterns with ratio of 1:1 and the combinative application of 60% chemical and biological fertilizers. Therefore, it was concluded that intercropping (safflower/faba bean) with integrated use of the reduced chemical and biological fertilizers, improved growth and quality of safflower.
    Keywords: Biofertilizer, Intercropping, Land Equivalent Ratio, Protein Content, Yield