فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1395)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود قیوم زاده صفحات 11-37
    ارتباط انسان با خدا در حالی که یکی مخلوق و بسیار محدود و دیگری خالق و نامتناهی است، یکی از چالش های فکری و فلسفی جدی بشر بوده و هست و دیدگاه ها و نظریات گوناگونی پیرامون آن مطرح شده است. با توجه به مبانی حکمت متعالیه ی صدرایی می توان نظریه ای را با نام «اشتراک معنوی و تشکیک وجودی » طرح نمود؛ در این مشرب فکری قویم معنای اتصاف پذیری خدا به صفات جمال و کمال چون کلام و تکلم خدا این است که خداوند تمامی کمالات وجودی را به کاملترین نحو داراست و صفات سلبیه نیز چیزی جز سلب نقص، یا همان اثبات کمال، نیست. همچنین صفات خدا عین یکدیگر و عین ذات الهی دانسته می شود و باید توجه داشت که «وحدت تشکیکی حقیقت وجود»، اشتراک معنوی صفات الهی با صفات انسانی را در پی داشته و مستلزم اشتراک مصداقی خدا و انسان و افتادن در ورطه ی تشبیه نمی باشد. در مشرب فکری صدرایی و تابعین آن خصوصا علامه طباطبایی در دوره اخیر با تکیه بر «اشتراک معنوی مفهوم وجود» و «تشکیک حقیقت اصیل وجود» و «تفکیک مقام معنا از مقام مصداق» و با توجه به مراتب معنا و کاربرد الفاظ، بر اشتراک اصل معنای صفاتی همچون تکلم، علم، قدرت، حیات و... در انسان و خدا تاکید کرده و انحصار معنا در مرتبه ی مادی و جسمانی غیر صحیح و نامفهوم انگاشته شده است.
    کلیدواژگان: کلام الهی، حکمت صدرایی، تشکیک وجودی، کمال مطلق، زبان بشری
  • طاهره کمالی زاده صفحات 39-60
    حکمت اشراقی سهروردی، با توجه به قرابت اندیشه شیعی و اشراقی، همراه با شکوفایی اندیشه شیعی در تفکر علمای امامیه بسط و تداوم یافت. ابن ابی جمهور احسایی حکیم و متکلم برجسته شیعی قرن نهم هجری (متوفای ابتدای قرن دهم) و از نوادر علم کلام شیعی، در زمره این علماست. وی در اثر ارزنده المجلی تلفیقی بی نظیر بین آرای کلامی و فلسفی ارائه می دهد. او در بسیاری از موارد آراء و مبانی اشراقی را برای توضیح و تبیین و یا تثبیت آراء و دیدگاه های کلامی و یا توسعه و تاسیس آراء و مبانی جامع و جدید کلامی خود به کار می گیرد. در بررسی مباحث توحیدی اثر ارزنده المجلی، می توان مبانی اشراقی وی را در تحلیل صفات الهی در ذیل چهار نظریه اشراقی ارائه کرد: 1. نظریه علم اشراقی را ابتدا به نحو «وجودی» و به طریقه «اشراق حضوری» و «احاطه تسلطیه» و درنهایت به نحو «اشراقی نوری» تحلیل و تاویل می کند. 2. صفت بصیر را براساس نظریه رویت (ابصار) اشراقی به ادراک شهودی و علم کشفی تاویل می کند. 3. «اراده» واجب تعالی را نیز بر مبنای علم کشفی اشراقی تحلیل می کند. 4. درنهایت نظریه رب النوع های اشراقی را در تدبیر انواع موجودات طبیعی، جانشین نظریه شوق و عشق مشائی می کند.
    کلیدواژگان: ابن ابی جمهور احسائی، کلام شیعی، حکمت اشراق، توحید، صفات الهی
  • محمد کاظم علمی سولا، طوبی لعل صاحبی صفحات 61-76
    نحوه ارتباط انسان با پیرامون خویش که ذهن هر اندیشنده ای را به خود مشغول می دارد، در فلسفه عمدتا ارتباط «من» و «او» یا «خود» و «دیگری» تعبیر می شود. «من» با ادراک از «من» یا خودآگاهی عجین است. خودآگاهی در دیدگاه فلاسفه اسلامی از جمله علوم حضوری به حساب می آید. این نوشتار مدعی است که اگرچه از دیدگاه ملاصدرا نیز علم به خود به نحو حضوری است، اما مبانی و پاره ای از شواهد در دیدگاه ملاصدرا دریافت نوینی از خودآگاهی موردنظر وی عرضه می دارد. در این دریافت، «غیر» یا «دیگری» نقش عمده ای در تکون «من» و تکامل آن دارد؛ به نحوی که مراتب آگاهی انسان متناسب با ادراک از «غیر» تکامل می یابد؛ تا آنجا که بالاترین مرتبه از معرفت «نفس» یا «خود»، معرفت به بالاترین مراتب از «غیر خود» که همان رب اوست، محسوب می شود.
    کلیدواژگان: خود، خودآگاهی، معرفت، علیت، هستی، خداآگاهی
  • حسین کلباسی اشتری، حسین رستمی جلیلیان صفحات 77-102
    در این مقاله کوشش شده است تا به تبیین درس گفتار هیدگر تحت عنوان «هگل و یونانیان» در بررسی مقام و منزلت فلسفه یونانیان در تفکر هگل پرداخته شود. در این بحث ضمن ارائه شرح مبسوطی از آرای هیدگر در این درس گفتار، به مسائلی نظیر بحث فلسفه تاریخ، معنای حقیقت، بازتاب فلسفه یونانیان در فلسفه هگل و دلایل هیدگر درباره عدم درک درست مفهوم حقیقت به مثابه آلثیا نزد هگل پرداخته شده و سپس نمونه ای از نقدهای شارحان درباره بحث های هیدگر آورده شده است. در نظر هیدگر، معنای حقیقت در تفکر هگل همانا یقین مطلق خودآگاهی نزد سوژه مطلق است؛ درحالی که نزد هیدگر تنها مفهوم حقیقت به مثابه آلثیا شایسته ترین موضوع برای تفکر است و پشتوانه معنای حقیقت به مثابه صدق و یقین است. در پایان نتیجه گیری شده است که برخی از آرای هیدگر درباره هگل قابل خدشه است و در نظام های فلسفی هر دوی آن ها، یعنی در نظام دیالکتیکی هگل و در بحث زمان و زمانمندی در فلسفه هیدگر دلالت هایی قابل توجه در باب پرسش از آزادی انسانی نهفته است.
    کلیدواژگان: هگل، یونانیان، هیدگر، حقیقت، آزادی
  • جواد اکبری تختمشلو صفحات 103-134
    واقع گرایان، با تکیه بر برهان «معجزه ممنوع» خود، می گویند که بهترین تبیین برای موفقیت فوق العاده تئوری های علمی این است که آنها (تقریبا) صادق هستند؛ اما لری لاودن، با انتشار مقاله ای در سال 1981، یک استدلال تاریخی مهم و تاثیرگذار (مشهور به استقراء بدبینانه) را ترتیب داد که با این مدعای واقع گرایان کاملا مخالفت داشت. طبق نظر لاودن، تاریخ علم، تئوری های علمی فراوانی را به ما عرضه می دارد که علی رغم موفقیت شان امروزه معلوم شده است که صادق نبوده اند. بنابراین برخلاف ادعای واقع گرایان، موفقیت را نمی توان نشانه صدق تئوری ها دانست. در این مقاله ابتدا استدلال لاودن را گام به گام و با جزئیات و تفصیل لازم معرفی می کنیم و سپس به بازسازی و صورت بندی دقیق آن در قالب یک استدلال منطقی می پردازیم. درنهایت پاسخی، از منظر خویش، برای این استدلال ارائه می کنیم.
    کلیدواژگان: لری لاودن، (فرا)استقراء بدبینانه، صورت بندی (منطقی)، موفقیت نظریه ها، صدق (تقریبی)
  • هاشم قربانی صفحات 135-154
    معرفت شناسی در ناحیه توجیه که از جانب معرفت شناسان امروزین در دو قالب کلی مبناگروی و انسجام گروی ارائه شده است، در روابط میان باورها و گزاره ها پژوهش می کند. در این جستار، ابتدا به تقریر معرفت شناسان از مبناگرایی اشاره می شود و سپس الگوی پیشنهادی ارائه خواهد شد. براساس این الگو، که ادعا بر آن است که اندیشمندان مسلمان عموما از آن پیروی می کردند، گزاره ها و باورها به: 1) گزاره های تماما پشتیبان و 2) گزاره های غیر تماما پشتیبان تقسیم می شود. این تفکیک بر حیثیت کاربردی مبتنی است. تصویر وابستگی یا متکی بودن در عبارت «وابستگی و اتکای باورهای روساخت بر زیرساخت در مبناگروی»، نقش بنیادینی در ارائه الگوی جدید دارد. ازاین رو دو الگو قابل شناسانش است: الگوی استنتاجی یا زایشی-تولیدی و الگوی پشتیبانی. اصل تناقض بر پایه اندیشه فیلسوفان مسلمان، اساسی ترین نوع گزاره های تماما پشتیبان را تشکیل می دهد. براساس الگوی ارائه شده، برخی از اشکالات بر تقریر عادی از مبناگروی وارد نخواهد بود. در این گزارش، سنجش و پیشنهاد، مشاهده خواهیم کرد که معرفت شناسی فیلسوفان مسلمان از این الگو پیروی می کند و محمل کمتری برای انتقادها نسبت به تقریر عادی دارد.
    کلیدواژگان: مبناگروی، ابتنا، تناقض، پشتیبانی
  • جمال سامع، محمد جواد صافیان صفحات 155-186
    مقاله حاضر سعی می کند تا مساله مرگ را از دریچه تازه هستی شناسی تودستی مورد بررسی قرار دهد. منظور ما از هستیشناسی تودستی نحوهای از مواجهه با هستنده های تودستی (هستی های ابزاری) و افقهای انضمامی حیات است که در تفکر مارتین هایدگر بسط پیدا کرده است. این هستی شناسی که به نظر ما روش خاص هایدگر در بررسی هر موضوعی است، موضوعات و افقهای حیات انسانی را در بستری عملی و درگیرانه مورد بررسی قرار می دهد. یکی از این افقهای انضمامی هستی شناسی تودستی، مرگ است که به علت اهمیت قاطع بر حیات بشر و تاثیر عظیم بر جهان بینی انسان شایسته است که مورد تحلیل دقیق قرار گیرد. برای رهیابی صحیح به مساله مرگ در فلسفه هایدگر و نشان دادن تمایز مرگ اندیشی هایدگر و سنت متافیزیک، مرگ اندیشی را در دو هستی شناسی پیش دستی و هستی شناسی تودستی مورد بررسی قرار می دهیم. منظور از هستی شناسی پیش دستی شیوه غالب مرگ اندیشی در سنت متافیزیک از افلاطون تا نیچه است؛ سپس مرگ اندیشی هستی شناسی تودستی را در سه دوره تفکر هایدگر بررسی می کنیم. بنابراین پرسش راهنمای سراسر این پژوهش این است که هستی شناسی تودستی یا به عبارت بهتر شیوه مواجهه عملی و درگیرانه با افقهای انضمامی به روی ما می گشاید؟ سعی می کنیم تا حد توان پاسخگوی پرسش فوق باشیم.
    کلیدواژگان: هایدگر، هستی شناسی تودستی، هستی شناسی پیش دستی، مرگ اندیشی، هستنده های تودستی
  • عبدالرزاق حسامی فر صفحات 187-214
    پراگماتیسم در طبقه بندی فلسفه معاصر به دو سنت تحلیلی و قاره ای، جایگاه بینابینی دارد و البته قرابت آن به فلسفه تحلیلی بیشتر است. پیوند میان پراگماتیسم و فلسفه تحلیلی را در نیمه نخست قرن بیستم می توان در تاثیری ملاحظه کرد که اندیشه پدیدآورندگان این سنت، به ویژه ویلیام جیمز، بر فیلسوفان تحلیلی، به ویژه ویتگنشتاین، گذاشته است؛ چنانکه می توان مشابهت هایی میان سخنان جیمز و بخشی از نظریات ویتگنشتاین، مثل نظریه مشابهت خانوادگی، مشاهده کرد. تاثیر و تاثر میان این دو سنت فلسفی در نیمه دوم قرن بیستم چندان گسترش یافته است که فیلسوفان برجسته سنت تحلیلی در این دوره پراگماتیست هایی چون کواین، کریپکی، پاتنام، رورتی و سلارز بودند و از این رو مفهوم پراگماتیسم تحلیلی مطرح شد. در این مقاله ابتدا درباره نسبت میان اندیشه های ویلیام جیمز و ویتگنشتاین بحث می شود و پس از آن نسبت میان پراگماتیسم و فلسفه تحلیلی در نیمه دوم قرن بیستم در پرتو بررسی اندیشه های رورتی و سلارز کاویده می شود.
    کلیدواژگان: فلسفه تحلیلی، پراگماتیسم، ویلیام جیمز، ویتگنشتاین، ریچارد رورتی، ویلفرد سلارز
  • محمدحسین وفاییان صفحات 219-240
    وجود در حکمت متعالیه امری مشکک است. هم سنخ انگاری «وجود» و «معرفت» در این نظام، سبب اتحاد احکام آن دو و تشکیک پذیری معرفت، همسان با تشکیک پذیری وجود می شود. پژوهش جاری با فرض ثبوت مشکک انگاری معرفت، درصدد بررسی و تبیین آثار و لوازم معرفت تشکیکی در سه حیطه خاص «تعریف فلسفه»، «نظریه صدق» و «نظریه زبان شناختی» از منظر صدرالمتالهین و با رویکرد تحلیل-منطقی عبارات وی است. رهیافت به دست آمده، تفسیری نوین از تعریف فلسفه ارائه می دهد و ناکارآمدی منطق صوری و نظریه صدق منطبق با آن در نظام معرفت شناسی تشکیک پذیر را تبیین می کند. از سوی دیگر، نظریه زبان صدرالمتالهین نیز طیف پذیر بوده، همسان با معرفت شناسی وی، تشکیک پذیر است.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، معرفت تشکیکی، تعریف فلسفه، نظریه صدق، نظریه زبان
|
  • Pages 11-37
    The relationship between God and human beings has been among the philosophical and intellectual complications, since the former is the creator and unlimited and the latter the creature and limited. Based on the principles of Sadra’s philosophy we can pose a theory called ‘Spiritual Commonality and Existence Doubt’. This grounded argument suggests that God has the Jamal and Kamal features or traits and that God perfectly has excellence in existence; negative attributes of God, on the other hand, are only to verify God’s completeness. God’s attributes are the same as his essence. Clearly, ‘doubting the unity of existing essence’ has the commonality of God’s attributes and human attributes and these are not the same. In Sadra’s and his followers’ thoughts, Allameh Tabatabaei in particular, on the bases of ‘virtual commonality existing concept’, ‘doubt in reality of existing essence’, ‘separation of stance of meaning from stance of example’ and based on the layers of meaning and usage in vocabulary, the emphasis is on the real meaning of attributes such as science, power, life, etc. in both God and human. Arguably, here the monopolization of meaning on a physical level is regarded as irrelevant.
    Keywords: Divine Word, Sadra's philosophy, Existence Doubt, Absolute Completion, Human Tongue
  • Pages 39-60
    Suhrevardi’s Illuminative Wisdom was developed and resumed along with the efflorescence of Shi’ite thought in the reflection of Imamiyya’s the learned (ulamas), in respect of analogy between Shi’ite and Illuminative thought. Ibn Abi- Jumhūr Ihsāeī, one of the eminent Shi’ite sages and theologians who lived in the 9th/15th century (d. early 10/16 century) and was very conversant with Shi’ite Kalām, is a major contributor. He presents a unique synthesis of the philosophical and theological views in his masterpiece Almujly. He uses in many cases the Illuminative views and fundamentals in order to describe and explain, or to confirm the theologian views, or to expand and stablish his new theologian comprehensive views and fundamentals. In the study of the discussions of tawḥīd in his masterpiece Almujly, his Illuminative fundamentals in analyzing Divine Attributes can be studied in four Illuminative theories: 1) Theory of Illuminative knowledge is analyzed and esoterically interpreted first in an ‘ontological’ way and through ‘presential illumination’ and ‘dominative surround’ and then in a ‘luminous illumination’ method. 2) The All-Seeing Attribute is esoterically interpreted in terms of Theory of Sight as intuitive perception and visionary knowledge. 3) God’s ‘will’ is also esoterically interpreted in terms of illuminative visionary knowledge. 4) Finally, the Peripatetic Theory of Aspiration and Love is replaced with Theory of Illuminative Archetypes in governing the types of the natural beings.
    Keywords: Ibn Abi, Jumhur Ihsaei, Shiite Kalām, Illuminative Wisdom, Tawḥīd, Divine Attributes
  • Pages 61-76
    Objectivity is among the most profound problems contemplated by philosophers. Both Mulla Sadra and Kant, as Islamic and Western philosophers, have profoundly addressed this problem. The present research tries to show that the problems around knowledge stated by Mulla Sadra can be more logically understood through principles of his ontology (i.e. graduation of being and the particularly of the human soul), and through his own initiatives such as creativity of the soul and its substantial motion, as well as the unity of knower and the known. Accordingly, we then follow the implications and results of this ontological solution and will compare it with Kant’s epistemological solution.
    Keywords: Objectivity, Unity of Knower, the Known, Transcendental Unity of Apperception, Creativity of Mind
  • Pages 77-102
    This paper elaborates on Heidegger’s paper entitled ‘Hegel and the Greeks’ on evaluation of the situation of the Greeks in Hegel’s thought. In this discussion, we examine Heidegger’s views about problems such as philosophy of history, the meaning of truth for Hegel, the reflection of philosophy of Greeks in Hegel’s philosophy, and Heidegger’s reasons about a lack of proper understanding of the meaning of ‘truth’ as ‘Aletheia’ for Hegel. We then refer to the perspectives of several commentators about Heidegger’s arguments. From Heidegger’s point of view, the meaning of truth in Hegel’s thought is surly ‘the absolute certainty’ of consciousness of ‘absolute subject’, while for Heidegger the meaning of truth as ‘Aletheia’ remains the worthiest issue for thinking and the meaning of truth as certainty is derived from that. Finally, the paper concludes that some of Heidegger’s points of view about Hegel are critical and in their philosophical systems, i.e., in Hegel’s dialectical system and in Heidegger’s argument about time and temporality, there are some significant implications about the question of human freedom.
    Keywords: Hegel, The Greeks, Heidegger, Truth, Freedom
  • Pages 103-134
    Relying on the ‘no miracle argument’, the realists claim that the best explanation for the extraordinary success of scientific theories is that they are (approximately) true. But Larry Laudan in his 1981 paper presented an influential historical argument (known as the ‘pessimistic induction’) which challenged this claim. History of science, according to Laudan, offers many scientific theories that despite their previous success are rejected today. Then, unlike the realists’ claim, success cannot be considered as a mark of truth of the theories. In this paper first Laudan’s argument will be introduced in detail, and then the exact logical formulation of this argument will be reconstructed. Finally, we suggest a response to this argument.
    Keywords: Larry Laudan, Pessimistic (Meta) Induction, Success of Theories, (Approximate) Truth
  • Pages 135-154
    Epistemologist theories of justification discuss the relationship between beliefs and propositions. These theories have been represented by the latest epistemologists in two general models: Foundationalism and Coherentism. This article first discusses the interpretations with regard to Foundationalism and then proposes a suggested paradigm. According to the Islamic thinkers’ model, beliefs and propositions are divided to: a) completely supportive propositions, and b) non-completely supportive propositions. This categorization is based on their different applications. Conceptual analyzing of coherence and dependence in (dependence or reference of superstructure beliefs on foundational beliefs) is very important in presenting the new model. Therefore, two models are propounded: inference pattern and supportive pattern. From Islamic philosophers’ point of view, the principle of contradiction is the most important type of completely supportive propositions. According to the suggested paradigm, some problems of the ordinary interpretation of foundationalism will be resolved. This article shows that epistemology of Islamic philosophers follows this model and has fewer problems as compared to the latest interpretations.
    Keywords: Foundationalism, Reference, Contradiction, Supportive
  • Pages 155-186
    The present study tries to consider the problem of death from the perspective of ready-to-hand ontology. By ready-to-hand ontology, we mean a kind of encounter with ready-to-hand beings (instrumental beings) and concrete horizons of life which has been expanded in Heidegger’s thought. This kind of ontology, which is the characteristic feature of Heidegger’s methodology in phenomenological ontology, puts the objects and horizons of human life in a practical and engaging context. One of the concrete horizons of ready-to-hand ontology is death. Because of death’s extraordinary importance in human life and its effect on the worldview of mankind, it deserves a thorough analysis. In order to correctly approach the problem of death in Heidegger’s philosophy, and in order to emphasize the difference between thinking to death in Heidegger’s thought and the traditional metaphysics, we consider death in ready-to-hand and present-at-hand ontologies. Ready-to-hand ontology has been the prevailing mode of thinking to death in the traditional metaphysics from Plato to Nietzsche. We consider thinking to death in this kind of ontology in the three phases of Heidegger’s thought. This paper examines new possibilities and the horizons that ready-to-hand ontology can introduce.
    Keywords: Heidegger, Ready, to, Hand Ontology, Present, at, Hand Ontology, Thinking to Death, Ready, to, Hand Beings
  • Pages 187-214
    In the classification of contemporary philosophy into analytic and continental philosophies, pragmatism has a middle place, while its affinity to the former is more than its affinity to the latter. In the first part of the 20th century, the relationship between analytic philosophy and pragmatism can be seen in the impact of the founders of pragmatism (notably William James) on analytic philosophers such as Wittgenstein. Some similarities can be found between James’ words and Wittgenstein’s theory of family resemblance. In the second part of 20th century, the connection between the two schools has increased and thanks to this, some of the great analytic philosophers such as Quine, Kripke, Putnam, Rorty and Sellars are all pragmatists; thus the concept of analytic pragmatism has been introduced. This article will first discuss the relationship between the ideas of James and Wittgenstein, and then will assess the ideas of Rorty and Sellars to have an overview of the relationship between the two schools in the second part of the 20th century.
    Keywords: Analytic Philosophy, Pragmatism, William James, Wittgenstein, Richard Rorty, Willfrid Sellars
  • Pages 219-240
    Components of the ontological system presented in transcendental philosophy are based on the notion of ‘fundamentality of existence and its gradations’. The type of the knowledge in transcendental philosophy is existential, and has the same and common provisions with it. The epistemology of transcendental philosophy can be explained based on the fundamentality of existence and its gradations. This study is an attempt to explain the effects of gradation in knowledge and concludes on a) Redefinition of philosophy, b) Inefficiency of the classical logic and it's Theory of Truth in the Transcendent Philosophy, and c) Alignment of the linguistic theory in transcendental philosophy with the theory of gradation in knowledge.
    Keywords: Mulla Sadra, Gradation in Knowledge, Theory of Truth, Redefinition of Philosophy, Linguistic Theory