فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 18 (بهار و تابستان 1396)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد پورقاسم شادهی، رضا اکبری، امیر عباس علی زمانی صفحات 11-35
    نظریه ذهن بسط یافته را در سال 1998 اندی کلارک و دیوید چالمرز، با تکیه بر مبانی جدیدی در فلسفه ذهن معاصر، مطرح کردند. متفکران این نظریه، با حفظ اصول ساختارگرایانه، از برون گرایی در محتوا به برون گرایی فعال منتقل می شوند. کارکردگرایی، اصل یکپارچگی علی (سیستم یکپارچه)، اصل برابری و برون گرایی فعال مولفه های اصلی این نظریه هستند. در این نظریه بسط یافتگی ذهن بر پایه بسط یافتگی شناخت اثبات می شود. پذیرش یکپارچگی زبان و ذهن، بازتعریف نقش حافظه از بازنمایی به نقش خلاقانه، ارائه مفهوم معرفت شناسی بسط یافته، پذیرش یکپارچگی ذهن با برخی ابزارهای الکترونیکی، پذیرش یکپارچگی عناصر فرهنگی با ذهن و پذیرش شناخت جمعی، ازجمله نظریات ارائه شده در پی تاثیر از نظریه ذهن بسط یافته هستند. این مقاله، با روشی تحلیلی، ابعاد مختلف این نظریه و لوازم آن را توضیح داده است.
    کلیدواژگان: ذهن، ذهن بسط یافته، شناخت بسط یافته، برون گرایی فعال، اصل برابری، سیستم یکپارچه
  • مصطفی زالی، سید حمید طالبزاده صفحات 37-74
    هگل در جای جای فلسفه خویش از امر مطلق، روح مطلق و ایده مطلق سخن می گوید و از آن به بنیان وحدت هستی و معرفت و مفهوم و واقعیت یاد می کند. اما نزاعی کلیدی در تفسیر حقیقت این امر شکل می گیرد: آیا مقصود هگل از امر مطلق، حقیقتی هستی شناسانه و بنیانی برای تبیین واقعیت عینی است (تفسیر متافیزیکی) یا آنکه اشارات او به امر مطلق، صرفا تاکید بر اطلاق خودانگیختگی سوژه در مواجهه با جهان خارج است (تفسیر غیرمتافیزیکی). این مقاله با بیان نحوه تکوین جدایی هستی و معرفت در عصر جدید به روایت هگل و نیز بازخوانی دوگانه شیء فی نفسه و آگاهی در فلسفه کانت، نشان می دهد که هر یک از تفاسیر شکل گرفته از فلسفه هگل، چه دریافتی از جهت گیری هگل به فلسفه کانت دارند. سپس با بررسی دقیق انتقادات هگل به فلسفه کانت، نشان داده می شود که امر مطلق برای هگل بنیانی برای تبیین واقعیت عینی است. لذا بدون پذیرش تفسیری هستی شناسانه از امر مطلق، تبیین هگل نافرجام خواهد ماند.
    کلیدواژگان: مطلق، سابژکتیویسم، ایدالیسم متناهی، آگاهی نامشروط
  • مهدی محبتی صفحات 75-102
    بررسی نقش وجایگاه تفکرفلسفی ونگاه عقلانی در موضوعات معرفت شناختی تاریخ گذشته ما یکی از مهم ترین مباحث همیشگی فرهنگ تاریخی ما بوده است که علیرغم مخالفان و موافقان بسیار در باب حیطه کار ومیزان کارایی آن ،هنوز هم به درستی تبیین نگشته و محل چالش بسیار است . اگرچه این مساله از دیرباز مد نظر متفکران مسلمان بوده است ودر باب نقش و جایگاه عقل و تفکر فلسفی نکته های فراوان وبعضا عمیق و قابل تامل گفته اند اما گفته های شمس تبریزی درین باره از نوعی دیگر است که علیرغم اهمیت و تاثیر بسیار هنوز چنان که باید وشاید مورد توجه قرار نگرفته است.
    شمس از یک سو به فلسفه و تفکر فلسفی به مثابه یکی از مهم ترین نظام های هستی شناختی می پردازد واز دیگر سو نقش و جایگاه فیلسوفان را در تبیین نظام معرفت شناختی ایران پس از اسلام مورد نقد وتحلیل قرار می دهد و با نگاهی تازه و کمیاب به نقد نکته ها و گفته های شاخص ترین چهره های مطرح فلسفه در تاریخ ایران اسلامی می نشیند تا ضمن نگه داشت نگاه خرد بنیان فلسفی وتاکید بر کارایی آن ،کاستی ها ی احتمالی اش را - که زاده محدودیت های عقل نظری است – نیز نشان دهد.
    هدف این مقاله هم ،طبقه بندی و تحلیل نگره ها و تاملات شمس درباب عقل ،مقوله های عقلانی و چهره های مهم فلسفی در تاریخ ایران پس از اسلام است.
    کلیدواژگان: فلسفه، عقل، هستی شناسی، معرفت شناسی، شمس تبریزی
  • امین شاه وردی، محمد مشکات صفحات 103-124
    در این مقاله، ادعای هگل مبنی بر ضرورت گذارهای روح در مواقف پدیدارشناسی مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است تا معنای مورد نظر وی از ضرورت این گذارها مورد پژوهش قرار گیرد. برای این منظور نخست به اجمال معانی مختلف ضرورت بیان شده و سپس به بررسی این مطلب پرداخته شده که ضرورت مورد التفات هگل کدامیک از انواع این ضرورت ها بوده است. به همین جهت نظر مک تاگارت، هولگیت، فیندلی، لاور و کوفمان در این زمینه ذکر گردیده است و سپس بر اساس دریافت های بدست آمده از این آثار و توجه به ریشه ی انتقادهای هگل به کارهای فلسفی فیلسوفان پیشین، رهیافتی پیشنهاد شده است که به نحوی دربرگیرنده ی تفاسیر مورد بررسی در این مقاله است. بر اساس این رهیافت ضرورت گذارهای روح در پدیدارشناسی، ناشی از شیوه ی نوینی است که هگل قصد دارد برای پژوهش فلسفی در افکند؛ بر این اساس وی سعی می کند میان دو شیوه ی روشن اندیشانه و رومانتیسم مآبانه گام بر دارد و در عین حال به جانب هیچ یک نلغزد.
    کلیدواژگان: هگل، روح، پدیدارشناسی، ضرورت، دیالکتیک
  • ستار طهماسبی صفحات 125-155
    دیوید بوهم، استاد دانشگاه لندن، و یکی از بزرگترین فیزیکدانان فیزیک کوانتوم بود که با تفسیر هستی شناختی از مکانیک کوانتوم و با نگرش کل نگری و اعتقاد به متغیرهای پنهان، به مخالفت با تفسیر رایج مکانیک کوانتوم ( تعبیر کپنهاگی) پرداخت و رویکردی متفاوت از همعصران خود پیشه کرد که صبغه فلسفی دارد. در این رویکرد، او با ناقص خواندن مکانیک کوانتومی و اعتقاد به حاکمیت نوعی ایده آلیسم سوبژکتیو بر ساحت آن، بی توجهی به مبانی فلسفی و متافیزیکی را به عنوان هسته مرکزی چالش اساسی فیزیک کوانتوم معرفی کرد. از این رو، پس از چهل سال کنکاش ژرف، مبانی متافیزیکی خاصی را برای فیزیک کوانتوم پایه ریزی کرد. از جمله این مبانی عبارتند از: ایده جهان هولوگرافیک، نظم مستتر و نامستتر، حوزه پتانسیل کوانتومی و همبستگی ماهوی همه اشیاء، اصالت کل یکپارچه، هولوموومنت و نفی دوئالیسم میان آگاهی و ماده.
    محور اساسی مبانی متافیزیکی دیوید بوهم، « ایده جهان هولوگرافیک» است. براساس این ایده، او اصالت را به کل تمام جنبش می دهد که بنیان اساسی تمام اشیاء است و همه موجودا ت در قلمرو نظم نامستتر ، را به عنوان تجلیات ساحت نظم مستتر، وابسته این کل می داند.
    ایده نوین جهان هولوگرافیک، دیوید بوهم را بر آن می دارد تا با رد دو گانه انگاری دکارتی اندیشه و ماده، هر گونه مرز میان این دو قلمرو را نفی کند. و با اعتقاد به عدم استقلال این دو، آنها را به عنوان انتزاعی از یک سیلان کلی قلمداد کند. دیوید بوهم با تاکید بر ایده جهان هولوگرافیک و توجه به مبانی متافیزیکی خاص خود و بالاخص اصالت کل یکپارچه، به نقد همه جانبه تفکر تجزیه نگری و دو گانه انگاری می پردازد و خواهان چرخشی نوین در رویکرد علوم و از جمله فیزیک به جهان است، که کلیت و وحدت را مدار کنکاش های خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: دیوید بوهم، فیزیک کوانتوم، جهان هولوگرافیک، کل، نظم مستتر، نظم نامستتر
  • رضا رضازاده، زهرا جلیلیان صفحات 157-180
    ملاصدرا در آثار برجسته خود به طور گسترده و ثابت به مسئله انسان و سیر تعالی او پرداخته است. «انسان سالک»، محور نظریه ی او در این باب را تشکیل می دهد که در ساختمان معنایی حکمت صدرایی از بسامد و اهمیت بالایی برخوردار است. این تحقیق به بررسی رهیافت های گونه گون ملاصدرا در این مسئله می پردازد تا به این مسئله پاسخ گوید که ملاصدرا چه الگویی را در طرح و تحقیق چند بعدی «انسان سالک» ترسیم نموده است. به نظر می رسد که ملاصدرا در تبیین سفر «انسان سالک» عمدتا از روش فلسفی بهره می گیرد، اما در تعریف و تحلیل آن از سه منبع معرفتی فلسفه، عرفان و وحی بهره جسته است. انسان سالک در چارچوب فلسفی، سفر عقلی خود را با تامل در اصل وجود آغاز می کند و با شناخت وجود حقیقی، سعادت عقلی خویش را نتیجه می گیرد و مقام «خلافت الاهی» را درمی-یابد. از دید ملاصدرا، انسان سالک در رهیافت قرآنی با تامل در آفاق و انفس و در رهیافت عرفانی با کشف و شهود، مسیر سلوک خود را به سوی مقصد نهایی هموار می سازد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، انسان سالک، سلوک، اسفار اربعه، رهیافت های صدرایی
  • عباس فنی اصل، یوسف نوظهور، مرتضی شجاری صفحات 181-206
    در تفکر یهودی آدمی موجودی مرکب از نفس و بدن است. موسی بن میمون ضمن تاثیرپذیری از اندیشمندان پیش از خود، خصوصا ارسطو و ابن سینا، معتقد شد نه تنها انسانها بلکه تمامی مخلوقات عالم مادی- اعم از حیوانات، نباتات، مواد معدنی، افلاک و ستاره ها دارای دو بعد متمایز بوده و از ماده و صورت ترکیبشدهاند؛ اما ازنظر اسپینوزا جدایی و مباینتی بین جسم و روح نیست و این دو، دو جنبه مختلف حقیقتی واحد هستند که باطن آن روح و ظاهر آن جسم است؛ یعنی هر موجودی، مرکب از روح و جسم است. هر دو فیلسوف یهودی، تمایز جوهری نفس و بدن را رد کرده ولی در تبیین رابطه آن دو، ابن میمون معتقد به تاثیر و تاثر متقابل نفس و بدن است؛ درحالیکه اسپینوزا رابطه میان آنها را همانند ارتباط تصورات با ذهن میداند.
    کلیدواژگان: نفس، ثنویت گرایی، عقل فعال، عقل مفارق، تصورات تام
  • احمد لهراسبی صفحات 207-240
    برای نظام یافتن مطالعات تطبیقی در فلسفه، ضروری است تصویری روشن از چیستی فلسفه ی تطبیقی وجود داشته باشد. برای به دست آوردن این تصویر روشن، باید مولفه های معتبر در تعریف فلسفه ی تطبیقی از دیدگاه پژوهش گران این رشته شناخته شود. مهم ترین مفهوم در فلسفه ی تطبیقی، مقایسه است. مقایسه در فلسفه ی تطبیقی مفهومی محوری است. البته این مفهوم، غایت فلسفه ی تطبیقی نیست، بلکه ابزاری برای رساندن پژوهش گر به هدف خود از فلسفه ی تطبیقی است. افزون بر آن، مقایسه در فلسفه ی تطبیقی بین سنت های متفاوت فلسفی و به صورت بنیادین انجام می شود. با توجه به ملاحظات یادشده می توان این تعریف را برای فلسفه ی تطبیقی پیشنهاد کرد: فلسفه ی تطبیقی، مطالعه ی مقایسه ای بنیادین و برون سیستمی سنت ها یا نظریات فلسفی، با استفاده از روش های معهود فلسفی و با هدف دست یابی به چشم اندازهای تعریف شده برای این فلسفه است. در صورتی که اعتبار قید برون سیستمی پذیرفته نشود، می توان با حذف این قید، تعریفی عام تر پیشنهاد کرد، یعنی: مطالعه ی مقایسه ای بنیادین نظریات فلسفی، با استفاده از روش های معهود فلسفی و با هدف دست یابی به چشم اندازهای تعریف شده برای این فلسفه است.
    کلیدواژگان: فلسفه ی تطبیقی، مطالعات تطبیقی، فلسفه، مقایسه، سنت های فلسفی
  • مرتضی زارع گنجارودی، ربابه منافی، مهدی زمانی صفحات 241-268
    آر. ام. هر، فیلسوف اخلاق معاصر، بر این عقیده است که برای پاسخگویی به پرسش های اخلاقی، ما نیازمند تفکیک دو سطح از یکدیگر هستیم. سطح تفکر شهودی و سطح تفکر نقدی. از نظر هر، سطح تفکر شهودی، دارای اصول بسیار ساده ای می باشد که افراد بصورت منفعلانه در تربیت اخلاقی آموخته اند. لیکن به علت تنوع موقعیت ها، و شرایط منحصر به فردی که افراد در طول زندگی با آن مواجه می شوند، تفکر شهودی کارکردی ندارد. با این اوصاف، فرد باید وارد عرصه تفکر نقدی شود. ورود به سطح تفکر نقدی، فاعلان اخلاقی را در تصمیم گیری ها، به عنوان عاملی فعال و به سوی خلاقیت توام با عقلانیت، رهنمود می نماید. از کارکردهای درخور تفکر نقدی، می توان به حل معضلات اخلاقی، اصلاحات اخلاقی در جامعه، پرهیز از نسبیت گرایی در اخلاق، واقعیت پذیری وتن دادن به محدودیت معرفت انسان، اصلاح توصیه گرایی و آشتی میان مکاتب فایده گرایی و وظیفه گرایی، اشاره نمود.
    کلیدواژگان: آر، ام، هر، سطح تفکر نقدی، سطح تفکر شهودی، فایده گرایی، معضلات اخلاقی
|
  • Ahmad Pourghasem Shadehi, Reza Akbari, Amir Abbas Alizamani Pages 11-35
    The theory of Extended Mind (EM), which is based on new foundations in philosophy of mind, is proposed by Andy Crack and David Chalmers in 1998. They, with respect to functionalism, move from externalism in content to active externalism. Functionalism, coupling system (causal coupling system), parity principle and active externalism are the fundamental elements of the theory. Extended mind is concluded from the extended cognition. The coupling between mind and language, redefinition of memory from the mere reading of the information to creative role, extended epistemology, the coupling system between mind and technology, coupling between cultural elements and mind, and group cognition are such theories rooted in Extended Mind. The following article analytically explains the EM’s various dimensions and its consequences.
    Keywords: Mind, Extended Mind, Extended Cognition, Active Externalism, Parity Principle, Coupling System
  • Pages 37-74
    Hegel has frequently used the Absolute and its synonyms such as absolute spirit and absolute idea and refers to them as the foundation of the unity of being and knowledge or concept and reality. But there are two main approaches in interpretation of absolute: Is absolute a metaphysical entity that describes the structure of reality (metaphysical interpretation) or refers to absolute spontaneity of the subject (non-metaphysical interpretation). By reviewing the formation of separation of being and knowledge (skepticism) in the modern age and the dichotomy of knowledge and thing in itself, this paper shows the conception of each interpretive approach about the reception of Hegel’s from Kant Philosophy. After careful examination of Hegel's criticism of Kant's philosophy, it is shown that Hegel's absolute is the foundation for explaining the objective reality. So without accepting the metaphysical interpretation, Hegel explanation will be unsuccessful.
    Keywords: absolute, Subjectivism, idealism of infinite, unconditioned consciousness
  • Amin Shahverdi, Mohammad Meshkat Pages 103-124
    In this paper, Hegel’s claim is studied that passages of spirit in phases of Phenomenology are necessary. We try to investigate Hegel’s intention of necessity of these passages. For this goal, different meanings of necessity are expressed and we peruse which meaning is Hegel’s intention of necessity of these passages. Then the Views of Mc.taggart, Hulgate, Findlay, Lauer and Kaufmann about necessary passages of spirit in phases of Phenomenology are declared. Based on conclusions of study of these Views and Hegel’s criticisms of philosophy works of predecessors, we suggest an outline that involves these various comments. We believe that Hegel’s necessity of spirit passages in Phenomenology is raised on his philosophical procedure that is placed between Romantic procedure and Enlightenmental one; in fact, in Phenomenology, Hegel tries to establish a new approach to philosophy which based on, necessity doesn’t place either in the side of subject or object, but it located in the center of development of spirit.
    Keywords: Hegel, Spirit, Phenomenology, Necessity, Dialectic
  • Pages 125-155
    David Bohm, One of the greatest quantum physics, relying on the ontological interpretation of quantum physics as well as the holistic approach and believe in hidden variables, he disagreed with the common interpretation of quantum physics, i.e Copenhagen interpretation; as a result, He adopted a different approach with a philosophical taste.
    In this approach, declaring quantum physics as flawed and believing that it is dominated by subjective idealism, He called the indifference towards philosophical and metaphysical foundations as the major challenge of quantum physics. So, he founded particular metaphysics foundations which included Holographic Universe, Implicate and Explicate order, The field of Quantum potential and Interconnectedness of all Beings, The originality of undivided whole, Holomovement as well as denying dualism between consciusness and matter.
    The basic tenet of David Bohm's quantum physis is the Holographic Universe Idea. On this basis , Holomovement is original and the foundation of all beings. In other words all beings in the explicate order is considered as manifestations of implicate order. This manifestations depend on the whole and there fore, incompleteness rather independent. The new Holographic universe Idea, inspired David Bohm to think of denying the Cartesian thought and matter dualism and division of these two. Due to their lack of independence, he consider them as derivations of ageneral becoming. Considering the Holographic universe Idea as well as his own particular metaphysical foundations specially the originality of undivided whole, David Bohm comprehensively criticizes the idea of fragmentation and dualism . He calls for a new turn in the approaches that sciences, including physics take.
    Keywords: David Bohm, Quantum Physics, Holographic universe, Whole, Implicate Order
  • Zahra Jaliliyan Pages 157-180
    Mulla Sadra has considered human being and his transcendence in his noteworthy works in a fixed and deeply method. “Homo Viator” as a keyword is the center of his theory and it plays an important role and has a high frequency. This article examines that what is sadrian approaches to this problem. it seems that his method is mainly based on philosophical approach, the intellectual departure due to existentialism by recognizing the actual existence, the intellectual felicity, in order to perceive the position of God’s leader in the earth. Meanwhile he benefited from Quranic and mystical approach. Moreover, for Mulla Sadra, Homo Viator reflects on the Quranic methods, the mystical approaches of extrapolation to achieve the final destiny. Keywords: Mulla Sadra, Homo Viator, bearing. Moreover, for Mulla Sadra, Homo Viator reflects on the Quranic methods, the mystical approaches of extrapolation to achieve the final destiny. Keywords: Mulla Sadra, Homo Viator, bearing. Moreover, for Mulla Sadra, Homo Viator reflects on the Quranic methods, the mystical approaches of extrapolation to achieve the final destiny.
    Keywords: Mulla Sadra, Homo Viator, bearing, four journeys, sadrian approaches
  • Yousef Nozohour, Morteza Shajari Pages 181-206
    In Jewish thought, the human being is composed of body and soul. Maimonides while influenced by earlier scholars, Especially Aristotle and Avicenna, Believes that not only humans, but all creatures in the material world - Including animals, plants, minerals, spheres and stars - Has two distinct dimensions And are composed of matter and form; But from Spinoza's view No separation and inconsistent between body and soul; These two, are two different aspects of a single reality, Its inner is the soul an its appearance is body; It means that every being, composed of spirit and flesh. Therefore, in view of Maimonides the essence of man is composed of matter and form. Both Jewish philosophers rejected the substantial distinction of soul and body. But in explaining the relationship between the two, Maimonides believed their mutual affect and is affected of body and soul; while Spinoza Knows the relationship between them as relationship between the mind and the ideas.
    Keywords: Soul, Dualism, Active Intellect, non material intellect, adequate Idea
  • Ahmad Lohrasbi Pages 207-240
    The notion of Comparative philosophy is studied in this article. In order to organize the comparative studies in philosophy, we have to have a clear picture of what comparative philosophy is. To obtain this clear picture, the valid components in the definition of the comparative philosophy from the point view of the experts of this field must be determined. The most important concept in comparative philosophy is comparison. Comparison is a central concept in comparative philosophy, but is not the goal of this field of philosophy, rather is an instrument for the researcher to get to his goal of comparative study. Moreover, comparison in the comparative philosophy is between the different philosophical traditions and it is a fundamental comparison. So we can define comparative philosophy as follows: comparative philosophy is a fundamental and external comparison between the philosophical traditions or ideas using the standard methods in philosophy in order to reach the goals of comparative study.
    Keywords: comparative philosophy, philosophy, comparison, comparative studies
  • Mehdi Zamani Pages 241-268
    R. M. Hare the contemporary moral philosopher believes that to meet the moral questions we need to distinguish two levels :they are the level of intuitive thinking and critical thinking. In Hare's opinion, the level of intuitive thinking, has simple principles that people have learned just passively in their moral education. However, due to a variety of unique situations that people face in life, intuitive has no real usage. Despite of this fact, one should enter the field of critical thinking. Entry-level critical thinking, moral actors in decision-making, creativity, are guided by rationality. In critical thinking, the ability to solve ethical dilemmas, moral reform in society, avoiding relativism in ethics, accepting truth and acceding the limits of human knowledge, reform-oriented recommendations and reconciliation between utilitarianism and task-oriented schools can be referred as noticeable functions.
    Keywords: R. M. Hare, Level of critical thinking, level of intuitive thinking, utilitarianism, ethical dilemmas