فهرست مطالب

گیاه و زیست فناوری ایران - سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1397)

فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
سال سیزدهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صالحی ساردویی*، هاجر معتمدی شارک، مژگان شهدادنژاد صفحات 1-8
    در شرایط گلخانه ای تاثیر دو هورمون بنزیل آدنین و اسیدجیبرلیک بر گیاه برگ زینتی اسپاتی فیلوم مورد بررسی قرارگرفت. بنزیل آدنین در سطوح (صفر، 100، 200، 400 میلی گرم در لیتر) و اسیدجیبرلیک در سطوح (صفر، 100 و 200 میلی گرم در لیتر) توسط محلول پاشی برگی در طی سه مرحله با فواصل زمانی هر 15 روز یکبار صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با چهار تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد برگ تولیدی در گیاه در تیمارهای 400 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین و 100 میلی گرم در لیتر اسیدجیبرلیک به ترتیب با میانگین 11/33 و 11 بود که از لحاظ آماری اختلاف معنی داری را نشان ندادند. با افزایش غلظت تنظیم کننده های رشد بنزیل آدنین و اسیدجیبرلیک سطح برگ، شاخص کلروفیل، طول دمبرگ، کلروفیل a به طور معنی داری نیز افزایش از خود نشان داد. اثر هورمون های بنزیل آدنین و اسیدجیبرلیک بر رنگدانه های فتوسنتزی موثر بود. بالاترین مقدار کلروفیل a، b و کل در سطح 400 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین به همراه 100 میلی گرم در لیتر اسیدجیبرلیک با میانگین 18/48، 10/74 و 28/73 میکرو گرم در میلی لیتر بود. بالاترین مقدار کارتنوئید در تیمار 100 میلی گرم در لیتر اسیدجیبرلیک با میانگین 5/31 میکروگرم در میلی لیتر حاصل شد.
    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد، محلول پاشی، خصوصیات رشدی، فیزیولوژیکی
  • الهام مطلبی*، زهرا اوراقی اردبیلی، مرجان خیری صفحات 9-14
    به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر ویژگی های برگ گیاه آنتوریوم رقم Anthotowok در حضور اسیدسالیسیلیک، پژوهشی در گلخانه مکانیزه با دمای حداقل 18 درجه و حداکثر 25 درجه، رطوبت 80% و روشنایی 1500 فوت کندل واقع در شهرستان پاکدشت انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با (6) گروه تیماری متفاوت شامل تیمار شاهد (بدون تنش شوری)، شوری در سطح ds/m2، شوری همراه اسیدسالیسیلیک در سطح 100ppm، شوری همراه اسیدسالیسیلیک در سطح 200ppm، اسیدسالیسیلیک در سطح 100ppm و اسیدسالیسیلیک در سطح 200ppm انجام شد. اندازه گیری ها شامل اندازه گیری سطح برگ، تعداد برگ و وزن تر برگ بود. بر اساس نتایج بدست آمده، تنش شوری موجب کاهش و در مقابل اسیدسالیسیلیک موجب افزایش تمام ویژگی های اندازه گیری شده برگ آنتوریوم شد. بهترین نتیجه در مورد وزن تر برگ در اسیدسالیسیلیک 100pm و بهترین نتیجه مربوط به سطح برگ و تعداد برگ در اسیدسالیسیلیک 200ppm بود که می توان نتیجه گرفت اسیدسالیسیلیک تا حد بسیار زیادی می تواند اثرات تنش شوری بر گیاه را خنثی نموده و ویژگی های رشدی آنرا بهبود دهد.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، آنتوریوم، تنش شوری
  • سید سعید میرحسینی، الهام دانایی* صفحات 15-24
    لیلیوم با نام علمی Liliumspp.، گیاهی از خانواده Liliaceae است که اهمیت ویژه ای در ایران و بازارهای جهانی دارد. پژوهش حاضر جهت بررسی اثر محلول پاشی بنزیل آدنین و تیامین در پیش از برداشت بر برخی صفات کمی، کیفی، رشد و گلدهی لیلیوم (Lilium spp.)، به صورت طرح آماری کاملا تصادفی با هفت تیمار، سه تکرار و هر تکرار حاوی سه گیاه، در مجموع 63 گیاه اجرا گردید. تیمارها شامل بنزیل آدنین و تیامین هر کدام با سه سطح 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر و گلدان بدون محلول پاشی بعنوان شاهد، بود. محلول پاشی گلدان ها سه مرتبه به فاصله یک هفته در پایه های یکسان انجام شد، به طوری که آخرین محلول پاشی حدود یک هفته پیش از مرحله مناسب برداشت گل ها جهت عرضه به بازار (زمان رنگ گرفتن گلچه ها) بود. صفات کمی، کیفی و آنزیمی گیاه مانند وزن تر گل، وزن خشک گل، شاخص ثبات غشاء سلول، کارتنوئید گلبرگ، کلروفیل کل برگ، پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و فنیل آلانین آمونیالیاز و ماندگاری گل روی بوته ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تیمار بنزیل آدنین 150ppmبیشترین تاثیر را بهبود صفاتی مانند وزن تر گل و وزن خشک گل، شاخص ثبات غشاء سلول، کلروفیل کل برگ، پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و فنیل آلانین آمونیالیاز و ماندگاری گل روی بوته، تیمار بنزیل آدنین 100ppm بیشترین تاثیر را در بهبود کارتنوئید گلبرگ داشت. تیمار بنزیل آدنین 150ppm با 13/2 روز، بیشترین و تیمار شاهد با 8/3 روز، کمترین ماندگاری گل روی بوته را داشتند. همچنین بین صفات مورد ارزیابی همبستگی مثبت و معنی دار در سطح 5 و 1% مشاهده شد، برای مثال وزن تر گل با شاخص ثبات غشاء سلول، همبستگی مثبت و معنی دار در سطح 1% داشت.
    کلیدواژگان: بنزیل آدنین، تیامین، سوپراکسید دیسموتاز، فنیل آلانین آمونیالیاز، لیلیوم
  • علی نوری* صفحات 25-29
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات ترکیب گیاهی آویشن و میخک در جیره غذایی بر صفات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی انجام شد. 120 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نر در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار گروه آزمایشی و سه تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد (بدون افزودنی)، گروه آنتی بیوتیک، گروه مخلوط آویشن و میخک و گروه پری بیوتیک بود. در پایان آزمایش صفات لاشه مورد ارزیابی قرار گرفت و نمونه های خونی برای تعیین فراسنجه های خونی به آزمایشگاه ارسال شد. یافته ها نشان دادند که مخلوط آویشن و میخک اثر معنی داری بر صفات مختلف لاشه شامل درصد لاشه، سینه، ران، و درصد وزنی اندام های داخلی نداشت. استفاده از مخلوط گیاهان دارویی و پری بیوتیک موجب کاهش کلسترول پلاسما شد ولی تاثیری بر غلظت تری گلیسرید، گلوکز، HDL و LDL نداشت. به نظر می رسد استفاده از مخلوط آویشن و میخک می تواند موجب بهبود سطح کلسترول سرم جوجه های گوشتی شود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، پری بیوتیک، آویشن، میخک، صفات لاشه و فراسنجه های خونی جوجه گوشتی
  • ناصر سادات، علیرضا لادن مقدم* صفحات 31-43
    این پژوهش به منظور بررسی اثرات محلول پاشی اسیدسالیسیلیک در شرایط شوری بر رشد و برخی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی، در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار، سه تکرار و هر تکرار حاوی پنج گیاه، در مجموع 135 گیاه انجام شد. کلرید سدیم با دو غلظت 50 و 100 میلی گرم در لیتر و اسیدسالیسیلیک در سه سطح 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر، بکار رفت. در این آزمایش، گیاهان محلول پاشی شده با آب مقطر نیز به عنوان شاهد استفاده گردید. محلول پاشی با اسیدسالیسیلیک و آبیاری خاکی با محلول کلرید سدیم (200 میلی لیتر به ازای هر گلدان) از مرحله چهار تا شش برگی به مدت سه هفته متوالی و دو مرتبه در هفته انجام شد. صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیکگیاه مانند وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، میزان کلروفیل کل برگ، میزان پرولین، میزان پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کلروفیل کل برگ، میزان پروتئین و فعالیت آنزیم ها در تیمار شاهد و کمترین در تیمار کلرید سدیم 100 میلی گرم در لیتر بود. همچنین بیشترین میزان پرولین در تیمار کلرید سدیم 100 میلی گرم در لیتر و کمترین تیمار شاهدبود. همبستگی بین صفات ارزیابی شده نیز نشان داد که بین میزان پرولین با وزن تر اندام هوایی و ریشه، وزن خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، میزان پروتئین، فعالیت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز و پراکسیداز، همبستگی منفی معنی دار در سطح 1% و با میزان کلروفیل کل برگ، همبستگی منفی و معنی دار در سطح 5% وجود دارد. همچنین ارتفاع گیاه با میزان پروتئین و کلروفیل کل برگ با فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز و آنزیم پراکسیداز همبستگی مثبت و معنی دار در سطح 5% نشان داد. بین سایر صفات مورد ارزیابی نیز با هم همبستگی مثبت و معنی دار در سطح 1% مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، تنش شوری، پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، نعناع فلفلی
  • امین باقی زاده*، سعید میرزایی، آمنه استخری صفحات 45-61
    تنش های محیطی مهم ترین عامل کاهش دهنده عملکرد گیاهان و محصولات کشاورزی در سطح ایران و جهان هستند. چنانچه تنش های محیطی حادث نمی شدند، عملکردهای واقعی باید برابر با عملکردهای پتانسیل گیاهان می بود؛ در حالی که در بسیاری از گیاهان زراعی و باغی متوسط عملکرد واقعی گیاهان 20-30 درصد عملکرد پتانسیل آنان است. در نقاط خاصی از کره زمین به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی، عوامل تنش زا در تولید محصولات کشاورزی تاثیر منفی بیشتری دارند و کشاورزی در آن مناطق با تحمل هزینه بیشتر و بازده کمتر صورت می گیرد. ایران یکی از این کشورهاست که در اکثر نقاط آن تنش های غیر زنده مهمی نظیر خشکی، شوری، باد، دما و تنش های زنده، موجب کاهش عملکرد و از بین رفتن حاصلخیزی خاک و در مواردی عدم امکان تداوم کشاورزی گردیده است. برای توسعه واریته های متحمل به شوری در مناطق شور یک رویکرد یکپارچه از ترکیب ابزارهای مولکولی با روش های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ضروری است؛ بنابراین مطالعه جنبه های مختلف تنش و بررسی جامع از پیشرفت های تحقیقاتی بزرگ در مکانیسم های بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و مولکولی که سازگاری گیاه و تحمل به تنش شوری را تنظیم می کنند، می تواند کمک شایان توجهی به درک مکانیسم مقاومت و توسعه ارقام مقاوم به تنش نماید. بیوتکنولوژی، به عنوان روشی قدرتمند و موثر می تواند در کنترل تنش های مختلف، مفید باشد. تحقیقات بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک با هدف افزایش بازده از یک سو و جلوگیری از خسارات و ضایعات از سوی دیگر، این امکان را می دهد تا با حداقل ضایعات زیست محیطی و صرف حداقل سرمایه، مشکلات این بخش را حل و موجبات افزایش تولید محصولات زراعی را در سطح کلان و با هدف توسعه پایدار فراهم کند. در این تحقیق سعی شده است تعریفی از تنش های محیطی و تاثیر تنش شوری بر روی گیاه و مکانیسم های مقابله گیاهان با این تنش مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بیوتکنولوژی، تنش، شوری، عملکرد
|
  • Ali Salehi Sardoei*, Hajar Motamedi Sharak, Moghgan Shahdad Neghad Pages 1-8
    To study the effect of plant hormones Gibberellic Acid(GA3) and Benzyladenine (BA) on leaf ornamentalSpathiphyllum wallissi, BA concentrations of 0, 100, 200 and 400 mg.l-1 and GA3 concentrations of 0, 100 and 200 mg.l-1 by foliar spraying in three steps, with a delay of 15days was performed,In each step,40ml ofsolutionwassprayedoneach pot. The pots were arranged in factorialbased complete randomize design with 12 treatments and 4 replicates. Results showed that highest number ofleaves produced per plant in the treatment of 400 mg.l-1and 100 mg.l-1 BA and GA3, respectively, with anaverage of 11/33 and 11 that did not show a statistically significant difference. With increasing concentrations ofgrowth regulators, leaf area index, chlorophyll, petiolelength, chlorophyll a showed a significant increase. Effect of BA and GA3 hormone effect on photosynthetic pigments. The highest amount of chlorophyll a, b andtotal level of 400 mg.l-1 BA+100 mg.l-1 GA3 with anaverage of 18/48, 10/74 and 28/73 μg/ml-1, respectively.
    Keywords: Characteristics, Physiological growth, Plant growth regulator, Sprayed
  • Elham Motallebi*, Zahra Oraghi Ardebili, Marjan Kheiri Pages 9-14
    In order to investigate the effect of salinity stress on theAnthurium leaf characteristics in the presence of salicylicacid, Anthotowok cultivar, a research in mechanizedgreenhouse with a temperature of at least 18 degrees and a maximum of 25 degrees, 80% humidity and 1,500 feetof candelas in the city of Pakdasht. The experiment was acompletely randomized design with 6 different treatmentgroups including control treatment (without salt stress),salinity at ds / m2 level, Salicylic acid salicylic acid level(PPM) 100, salt salicylic acid level (PPM) 200, SalicylicAcid Level (PPM) 100 and Salicylic Acid Level (PPM)200. Measurements included leaf area measurements,leaf number and leaf fresh weight. Based on the results,salinity stress decreased and salicylic acid increased allthe characteristics of the anthurium leaf measured. Thebest result was the salicylic acid (PPM) 100 and the bestresult for salicylic acid (PPM) 200, which can beconcluded that salicylic acid can greatly neutralize the effects of salinity stress on the plant and improve itsgrowth characteristics.
    Keywords: Anthurium, Salicylic acid, Salinity stress
  • Seyed Saeed Mir Hossini, Elham Danaee* Pages 15-24
    To study the Evaluation Effect of Thiamine and Benzyladeneine spray in pre harvest on qualitative and quantitative traits, growth and flowering in Lilium spp., factorial experiment in a completely randomized design with 7 treatments, 3 replication and each treatment with 3 plants, a total 63 plants were conducted. Treatments includ Thiamine and Benzyladeneine each other with 3 levels, 25, 50 and 100 ppm and no spraying pot were used as controls. Spraying pots was done three times a week at the same base, so that the last Spraying about a week befor proper stage of harvesting the flowers for delivery to the market(the time to get flowers colors). Morphological, physiological and enzymatic traits of the plant traits such as fresh weight of flower, dry weight of flower, cell membrane stability index, number of flower, cartenoied of petals, total chlorophyll of leaves, protein, superoxide dismutase and phenylalanine ammonia-lyase enzymes activity and flower life on plant were evaluated. The results showed that BA 150ppm treatment had the most effect on the improvement of traits such as flower fresh and dry weight, cell membrane stability index, total chlorophyll of leaves, protein, superoxide dismutase and phenylalanine ammonia-lyase enzymes activity and flower life on plant, BA 100ppm treatment also had the most effect on the improvement of traits such cartenoied of petals. BA 150ppm treatment with 13.2 days was highest and control treatment with 8.3 days had the least flower life on plant. Also the correlation between traits showed had a positive and significant at5 and 1% level. For example flower fresh weight with cell membrane stability index had a positive and significant at 1%.
    Keywords: Benzyladeneine, Lilium, Phenylalanineammonia-lyase, Thiamine, Superoxid dismutase
  • Ali Nouri* Pages 25-29
    The study was conducted to evaluate effects of composition of thyme and cloves in the diet on carcass traits and blood parameters of broiler chickens. 120 Ross 308 broiler chicks were used in a completely randomized design with four experimental groups (diets) and three replicates of ten chicks each (totally 12 pens). The experimental groups were control diet and diets containing blend of thyme and cloves, antibiotic and prebioic. Evaluated parameters were carcass traits and blood parameters of broiler chickens. Results indicated that adding blended thyme and cloves had no significant effect on carcass traits including carcass, breast, thigh and abdominal organs. The blend of thyme and cloves and also prebiotic didn’t affect significantly blood parameters of broiler chickens except of cholesterol level. The blend of thyme and cloves improve cholesterol level in broiler chickens.
    Keywords: Blood parameters, Broiler chicken, Carcasstraits, Cloves, Thyme
  • Naser Sadat, Ali Reza Ladan Moghadam* Pages 31-43
    In order to investigate the effect of salicylic acid foliar application on control of Nacl salt salinity on some morphological, physiological traits and growth of Peppermint Mint(Mentha piperita), experiment in a completely randomized design with 9 treatments, 3 replication and each replication with 5 plant, were done. NaCl with two levels of 50 and 100 mg/l and salicylic acid with tree levels of 50, 100 and 150 mg/l, were used. Distilat water uses as a control. Sprying with salicylic acid and irigation with NaCl solution (200mg for each pots) on 4 to 6 leavs for 3 week and two days in week, were done. Morphological, physiological traits of plant such as root and air fresh and dry weight, total chlorophyll, proline, protein, superoxide dismutase and peroxidase activity were evaluated. The results showed that had the highest morphological, physiological traits and enzymatic activity in control treatment and the lowest in NaCl 100ppm. Also the highest amount of proline in NaCl 100ppm treatment and the lowest in Control treatment.
    Keywords: Peppermint Mint, Peroxidase, Salcylic acid, Salt stress, Superoxide dismutase
  • Amin Baghizadeh*, Saeid Mirzaei, Ameneh Estakhri Pages 45-61
    Environmental stresses are the most important factors in reducing the yield of plants and agricultural products in Iran and all over the world. If environmental stresses did not occur, the actual yields should be equal to the potential yields of plants; while in many crops, the average true yield of plants is 20-30% of their potential yield. In certain parts of the globe, due to the specific geographic location, stressors have a more negative effect on agricultural production and agriculture in those areas has the tolerance to higher cost and lower yield. Iran is one of these countries that in most of its places major unsustainable stresses such as drought, salinity, wind, temperature and live tensions have led to decrease in yield and loss of soil fertility and, in some cases, inability to continue agriculture. For the development of salt tolerant varieties in saline areas, an integrated approach made by combining molecular tools with physiological and biochemical methods is essential. Therefore, studying different aspects of stress and a comprehensive review of the great research advances in biochemical, physiological and molecular mechanisms that regulate plant adaptability and tolerance to salt stress can be remarkably helpful in understanding the resistance mechanism and the development of resistant cultivars. Biotechnology, as a powerful and effective way, can be effective and useful in controlling various stresses. Biotechnology and Genetic Engineering researches, with the aim of increasing productivity on the one hand, and preventing losses and wastes on the other hand, allow to solve the problems of this sector by the least environmental wastes and spending minimum capital and provide fields of increasing the production of crops in a macro level with the goal of sustainable development. In this research, we have tried to discuss the environmental stresses and the effect of salinity stress on the plant and the mechanisms of coping with these stresses.
    Keywords: Biotechnology, Salinity, Stress, Yield