فهرست مطالب

گیاه و زیست فناوری ایران - سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • علیرضا رضایی*، معصومه نژاد علی، علی غفوریان صفحات 5-14
    مطالعات بسیاری در زمینه شناخت عوامل موثر بر میزان رشد و نمو گیاهان زراعی از جمله گیاه ذرت صورت گرفته است با توجه به جایگاه ویژه ذرت، تعیین اثر این عوامل از اهمیت بالایی برخوردار است از آن جائیکه بررسی این مطالعات در مزارع و آزمایشگاه ها بسیار زمان بر و پرهزینه می باشد استفاده از شبکه عصبی مصنوعی به عنوان یک روش سریع و غیرمخرب برای شبیه سازی عوامل تاثیرگذار بر محصولات کشاورزی و پیش بینی نتایج تجربی حائز اهمیت است، هدف از این تحقیق ارزیابی قابلیت پیش بینی اثر باکتری های محرک رشد بر عملکرد ذرت علوفه ای با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی بوده که پس از کسب اطلاعات مورد نیاز از مطالعات تجربی، هر کدام از پارامترهای ورودی و خروجی شامل متغیر مستقل (اثر باکتری های محرک رشد و عوامل تاثیرگذار) و متغیر وابسته (عملکرد علوفه در هکتار) داده سازی شد سپس شبکه عصبی نوع پرسپترون چند لایه (MLP) با تابع تبدیل سیگموئید در تعداد نورون های 5، 10، 15، 20، 25 در لایه مخفی طراحی گردید. نتایج نشان داد شبکه (MLP) با الگوریتم آموزشی پس انتشار خطا با ضریب همبستگی (R=0/999) و میانگین مربعات خطای (MSE= 0/000113) با تعداد 10 نورون در لایه مخفی به عنوان مدل مطلوب قادر به پیش بینی عملکرد علوفه ذرت تحت تاثیر باکتری های محرک رشد بود، همچنین در نتایج شبیه سازی با پارامترهای ورودی جدید، اختلاف بسیار اندکی بین مقادیر خروجی واقعی و خروجی پیش بینی شده مشاهده گردید. بنابراین شبکه عصبی مصنوعی در این پژوهش به خوبی توانست اثر باکتری های محرک رشد بر ذرت را تخمین و برآورد کند و می توان از شبکه عصبی حاصل برای پیش بینی سایر عوامل تاثیرگذار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: باکتری های محرک رشد، شبیه سازی، ذرت، شبکه عصبی مصنوعی
  • سید مهدی میری * صفحات 15-24
    به منظور تعیین اثر سه اکسین IAA، IBA و NAA بصورت جداگانه و ترکیبی بر ریشه زایی درون شیشه ای پایه های M.9 و M.26 سیب (Malus pumila Mill.)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 16 تکرار به اجرا در آمد. ریشه زایی در دو مرحله انجام گرفته و در مرحله اول شاخساره های M.9 و M.26 به ترتیب به مدت 4 و 7 روز در محیط کشت MS تغییر یافته حاوی هورمون و در تاریکی نگهداری شدند و سپس به محیطی مشابه قبل، اما بدون هورمون و در روشنایی انتقال یافتند. نتایج نشان داد که در تیمارهای 3 میلی گرم در لیتر IAA، 5/0 + 5/0 و 1 + 5/1 میلی گرم در لیتر IAA+IBA و 5/0 + 5/2 میلی گرم در لیتر IAA+NAA تمامی شاخساره های M.9 و 3 میلی گرم در لیتر IAA، کلیه شاخساره های M.26 ریشه دار شدند. بالاترین تعداد ریشه در شاخساره های ریشه دار شده با 5/0 + 5/0 میلی گرم در لیتر IAA+IBA برای پایه M.9 و 1/0 میلی گرم در لیتر NAA برای پایه M.26 بدست آمد. شاخساره ها پس از ریشه دار شدن به بستر کشت پیت منتقل و بتدریج با شرایط محیط بیرون سازگار شدند. درصد زنده مانی گیاهچه ها پس از یک ماه، 8/92 و 1/88 درصد بترتیب برای M.9 و M.26 بود.
    کلیدواژگان: اکسین، ریشه زایی درون شیشه ای، سیب
  • ابراهیم ناعمی*، سوفیا سروری، حسن باقریان لمراسکی صفحات 25-32
    به منظور بررسی اثر فاصله کاشت بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد گیاه سیر (Allium sativum L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی دهستان کلباد در سال 1391 اجرا گردید. این طرح شامل چهار فاصله بین ردیف (20، 25، 30 و 35 سانتی متر) بود. در این آزمایش تعداد برگ در بوته، سطح برگ، وزن سوخ، قطر سوخ، تعداد سیرچه، وزن سیرچه، طول سیرچه، قطر سیرچه و عملکرد سیر اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس داده ها حاکی از اثر معنی دار فاصله ردیف بر کلیه صفات مورد بررسی بود. با افزایش فاصله بین ردیف، بر کلیه صفات افزوده شد به گونه ای که بیشترین سطح برگ (04/105 سانتی متر مربع)، میزان وزن سوخ (41/52 گرم)، قطر سوخ (23/6 سانتی متر)، وزن سیرچه (01/4 گرم)، طول سیرچه (56/1 سانتی متر)، قطر سیرچه (52/0 سانتی متر) و عملکرد گیاه (72/6 تن در هکتار) در فاصله بین ردیف 35 سانتی متر سانتیمتر مشاهده شد و بیشترین تعداد برگ (12/9 عدد) و تعداد سیرچه (53/15) در فاصله 30 سانتیمتر مشاهده شد، و کمترین تعداد برگ (72/6)، کمترین سطح برگ (67/93 سانتی متر مربع)، میزان وزن سوخ (67/46 گرم)، قطر سوخ (32/5 سانتیمتر)، تعداد سیرچه (22/13)، وزن سیرچه (44/3)، طول سیرچه (40/1)، قطر سیرچه (43/0) و عملکرد گیاه (82/5 تن در هکتار) در فاصله ردیف 20 سانتی متر بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد، فاصله کشت 35 سانتیمتر بهترین فاصله کشت برای گیاه سیر است.
    کلیدواژگان: سوخ، سیر، سیرچه، عملکرد، فاصله ردیف کشت
  • علی نوری امام زاده * صفحات 33-36
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از یک مخلوط گیاهی در جیره غذایی بر صفات تولیدی جوجه های گوشتی انجام شد. 120 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار گروه آزمایشی و سه تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد آزمایش قرارگرفتند. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد (بدون افزودنی)، گروه آنتی بیوتیک (05/0 درصد جیره)، گروه مخلوط گیاهی (4/0 درصد جبره) و گروه پری بیوتیک (05/0 درصد جیره) بود. در طول دوره به صورت هفتگی وزن بدن، مصرف خوراک اندازه گیری شد و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. یافته های آزمایش نشان داد که در مقایسه با گروه شاهد، پری بیوتیک و آنتی بیوتیک، استفاده از مخلوط گیاهی هیچ اثر معنی داری بر صفات وزن بدن، افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی جوجه های گوشتی نداشت.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، پری بیوتیک، صفات تولیدی جوجه گوشتی، مخلوط گیاهی
  • مصطفی کوزه گر کالجی*، محمدرضا اردکانی صفحات 37-44
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی ورمی واش، ورمی کمپوست و همزیستی میکوریزایی بر برخی از خصوصیات مورفولوژیک زولنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در سال 1393 در ساری اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل میکوریزا گونه Glomus moseae(صفر و 10 درصد حجمی)، ورمی کمپوست (صفر و 10 درصد حجمی) و ورمی واش (صفر و 5/1 لیتر) بود. صفاتی از قبیل وزن خشک گل، تعداد دانه در هر بوته، سطح برگ، تعداد ساقه، طول و عرض برگ و قطر گل مورد بررسی قرارگرفت. نتایج بدست آمده نشان داد تیمارهای کود آلی و میکوریزا تاثیر معنی دار بر سطح برگ، وزن خشک گل و سایر صفات مورد بررسی نسبت به شاهد داشت. اثرات متقابل سه گانه نشان داد کاربرد ورمی واش × کاربرد ورمی کمپوست × همزیستی میکوریزایی سطح برگ را نسبت به شاهد افزایش داد. نتایج این پژوهش نشان داد محلول پاشی ورمی واش و کاربرد ورمی کمپوست و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قراردادن عناصر غذایی موجب افزایش اجزای عملکرد و بهبود صفات مورفولوژیک گیاه زولنگ گردید.
    کلیدواژگان: زولنگ، گیاه دارویی، محلول پاشی، ورمی واش، همزیستی میکوریزایی
  • علی بدرقه * صفحات 45-58
    تحقیق حاضر به بررسی زمینه یابی امکان توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک در استان قم از دیدگاه کارشناسان کشاورزی پرداخت. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی است، از نظر گردآوری داده ها، میزان نظارت و درجه کنترل متغیرها و قابلیت تعمیم از نوع توصیفی– همبستگی می باشد که به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. محدوده مکانی و جغرافیایی این تحقیق در سطح کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی در قم می باشد. در این تحقیق جعمیت آماری تحقیق حاضر شامل کارشناسان مشغول به فعالیت در معاونت تولیدات گیاهی، معاونت ترویج و آموزش کشاورزی، موسسه آموزش عالی علمی و کاربردی و موسسه پژوهش های اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی که تعداد آنان 320 نفر بود. برای نمونه گیری از میان جامعه آماری از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب استفاده شده است. حجم نمونه تعداد 175 نفر از کارشناسان که بر اساس جدول مورگان بدست آمده است. در تحقیق حاضر برای جمع آوری اطلاعات از دو روش عمده اسنادی و میدانی استفاده گردید. در مرحله میدانی از روش پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. سئوالات با استفاده از مبانی نظری و تحقیقات انجام شده و فرضیات تحقیق، طراحی شد که پس از تعیین روایی و اعتبار اصلاحات لازم روی آن صورت پذیرفت و از روش میدانی برای تکمیل و پر کردن آن استفاده گردید. برای سنجش اعتبار پرسشنامه، تعداد 20 نسخه از آن توسط جامعه آماری مشابه با جامعه آماری مشابه تکمیل گردید. پرسشنامه تکمیل شده با استفاده از نرم افزار SPSS16 و با روش کرنباخ آلفا مورد سنجش قرار داده شد که ضریب آلفای بدست آمده نیز برابر با 89% گردید. نتایج حاصل از ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد دیدگاه کارشناسان کشاورزی نسبت به عوامل آموزشی/ترویجی، عوامل فنی و امکان توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک در سطح 1 درصد خطا رابطه معنی دار وجود دارد. با استفاده از روش گام به گام به ترتیب 2 متغیر عوامل آموزشی و عوامل فنی وارد معادله رگرسیون چند متغیره گردیدند که در نهایت این متغیرهای مستقل 32/0 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: استان قم، توسعه و ترویج، کارشناسان کشاورزی، کشاورزی ارگانیک
  • نرگس حسینی فر، وحید عبدوسی*، وحید زرین نیا صفحات 59-66
    به منظور بررسی تاثیر اسید سالیسیلیک، سیلیکات پتاسیم و الیسیتور قارچی در گیاه همیشه بهار در شرایط تنش شوری آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب طرح تصادفی با سه سطح شوری (600-300-0 پی پی ام) و سه سطح تیماری، اسید سالیسیلیک، سیلیکات پتاسیم و الیسیتور قارچی (900-600-300 پی پی ام) در 3 تکرار انجام شد. صفاتی چون حجم ریشه، قطر ریشه، تعداد و ارتفاع برگ، هیدروژن پر اکسید و آنزیم کاتالاز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، بیشترین میزان هیدرون پر اکسید در تیمار سیلیکات پتاسیم با غلظت 300 پی پی ام به میزان 68/77 نانومول بر گرم وزن تر مشاهده گردید. بیشترین مقدار آنزیم کاتالاز در شوری 600 پی پی ام به میزان 00584/0 میلی گرم پروتئین در دقیقه حاصل شد. میانگین تعداد برگ در تیمار سیلیکات پتاسیم از سایر تیمارها بیشتر بوده است. کمترین قطر ریشه در بستر با شوری 600 پی پی ام در غلظت 300 پی پی ام الیسیتور قارچی پنیسیلیوم با مقدار 61/0 میلی متر دیده شد. در غلظت 900 پی پی ام در بستر بدون شوری بیشترین قطر ریشه با مقدار 08/1 میلی متر مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، الیسیتور، سیلیکات پتاسیم، شوری، همیشه بهار
|
  • Alireza Rezei *, Masoomeh Nejadali, Ali Ghaforian Pages 5-14
    Many studies have been done to identify factors affecting the growth and development of crops such as corn. Considering the special position of maize, determining the effect of these factors is very important. . Since the study of these studies in farms and laboratories is time consuming and costly, the use of artificial neural network is important as a quick and non-destructive way to simulate factors affecting crop production and predict experimental results. The purpose of this study was to assess the predictive power of growth stimulating bacteria on the yield of corn fodder using artificial neural network. After obtaining the required data from experimental studies, Each of the input and output parameters included independent variable(the effect of growth promoting bacteria and effective factors) and dependent variable(forage yield per hectare) data mining were data mining, Then a multilayered perceptron neural network(MLP) with a sigmoid transformation function was designed in the number of neurons 5, 10, 15, 20, 25 in the secret layer. The results showed that the network(MLP) with an error correlation training algorithm with a correlation coefficient(R= 0.999) and mean square error(MSE= 0/000113) With 10 neurons in the hidden layer as the optimum model was able to predict corn forage yield affected by growth-promoting bacteria, Also, in the simulation results with the new input parameters, there was very little difference between the actual output values and the predicted output, Therefore, the artificial neural network in this study has been able to estimate the effect of growth stimulating bacteria on corn, and the resulting neural network can be used to predict other influential factors.
    Keywords: Artificial Neural Network, Corn, Growth Bacteria, Simulation
  • Seied Mehdi Miri * Pages 15-24
    In order to determine the effect of three auxins of IAA, IBA and NAA seperately and in combinations on in vitro rooting of M.9 and M.26 apple rootstocks (Malus pumila Mill.), an experiment was carried out using completely randomized design with sixteen replications. Rooting is accomplished in two stages. At first stage, shoots of M.9 and M.26 were cultured in modified MS medium containing hormone and in the dark for 4 and 7 days respectively and then were transferred to the same medium (but without hormone) under light. Results showed that all shoots were rooted with treatments of 3 mg.l-1 IAA, 0.5.5 & 1.5 mg.l-1 IAA‐ and 2.5.5 mg.l-1 IAA㐀 for M.9 and 3 mg.l-1 IAA for M.26 rootstock. Highest of root no/rooted shoots were achieved with 0.5.5 mg.l-1 IAA‐ and 0.1 mg.l-1 NAA for M.9 and M.26, respectively. Rooted shoots transferred to peat and gradually acclimatized. Plantlet survival rates after one month were 92.8 and 88.1% for M.9 and M.26, respectively.
    Keywords: Apple, Auxin, In vitro rooting
  • Ebrahim Naemi *, Sophia Soroori, Hassan Bagherian Lemraski Pages 25-32
    In order to investigate the effect of plant density on morphological characteristics and yield of garlic (Allium sativum L. ( , a factorial experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications at Research Center of Agricultural Jihad and Agricultural Research Center of Kalbad in 2012. The plan included four intervals between the rows (20, 25, 30 and 35 cm). In this experiment, the number of leaves per plant, leaf area, bulb weight, bulb diameter, number of bulbil, bulbil weight, bulbil length, bulbil diameter and garlic yield were measured. The results of analysis of variance showed that the row spacing was significant on all traits. As the distance between the rows increased, all traits were added so that the maximum leaf area (105.04 cm), the weight of bulb (52.41 g), the diameter of bulb (6.23 cm), the weight of bulbil (4.01 g), bulbil length (1.56 cm), bulbil diameter (0.52 cm) and plant yield (6.72 ton per hectare) were observed between the rows of 35 cm per cm The highest number of leaves (9.12) and the number of bulbil (15.53) were observed at 30 cm distance, and the lowest leaf number (6.72), the lowest leaf area (93.67 cm), weight bulb (46.67), bulb diameter (5.32 centimeters), number of bulbil (13.22), bulbil weight (3.44), bulbil length (1.40), bulbil diameter (0.43) and yield Plant (5.82 tons per hectare) in a row spacing of 20 cm. The results of this study showed that the cultivation distance of 35 cm is the best crop distance for garlic.
    Keywords: Bulb, Bulbil, Cultivation row spacing, Garlic, Yield
  • Ali Nouri Emamzadeh * Pages 33-36
    The study was conducted to evaluate effects of herbal blend used in the diet on performance of broiler chickens. 120 Ross 308 broiler chicks were used in a completely randomized design with four experimental groups (diets) and three replicates of ten chicks each (totally 12 pens). The experimental groups were control diet and diets containing blend of thyme and cloves, antibiotic and prebitoic. Evaluated parameters were daily weight gain, daily feed intake and feed conversion ratio. Results indicated that adding of blended thyme and cloves had no significant effect on daily weight gain, daily feed intake and feed conversion ratio of broiler chickens.
    Keywords: Antibiotic, Herbal blend, Performance, Prebiotic
  • Mostafa Koozehgar Kaleji *, Mohammad Reza Ardakani Pages 37-44
    Eryngium caeruleum belongs to Apiaceae family and is a perennial plant. Fresh leves of this plant are used as vegetable in many parts of the country such as Mazandaran, Gilan and Golestan. Cultivation of medicinal plants with organic fertilizers and biological, pharmaceutical and negative effects on the quality of their performance reduces, (Griffe et al., 2003). Sustainable agriculture based on the use of bio-fertilizers for the purpose of eliminating or significantly reducing the use of chemical inputs, the optimal solution for overcoming these problems is comes to. The main aims of this study were the effect of Mycorrhizal symbiosis, use of vermi compost and vermiwash on growth, yield components and quantitative characteristics Eryngium caeruleum. Field experiment was carried out at Sari (53° 63´ E and 36° 82´ N and a height 43.3 meter from sea level), Mazadaran province, Iran in 2014-2015. The soil chemical characteristics were included 7.30 pH, 2.1% organic carbon, 1.15% total nitrogen, 5.5 ppm phosphorous and 280 ppm potassium. The trial was set up as a factorial experiment in a randomized complete block design with 4 replicates. The experimental factors were included biofertilizer with three levels (inoculation with Mycorrhiza, inoculation with vermi compost and vermiwash. For mycorrhiza treatments, Glomus mosseae strain was applied at 10% of each pot time of sowing. vermi compost 10% of each pot with animal origin was applied vermiwash with a volume of 1liters at the 4-5 leaf stage were sprayed on plant leaves. Data analysis All measurements were analyzed of variance with the using of SAS software. Means were evaluated by LSD test. The results showed that The combination of low input and ecological systems and Mycorrhizal symbiosis inoculation and organic fertilizers application such as vermiwash and vermi compost can substitute chemical fertilizers.The results of the study showed that organic fertilizers and mycorrhizal had significant impact on all measured characteristics and increased Flower diameter, Leaf length characteristics when compared with those of the control group So that the Leaf area, Leaf width were obtained from the mycorrhizal, compost tea and vermicomposting treatment. The application of vermicomposting, compost tea and mycorrhizal symbiosis through making the nutrients available increased plant growth, yield components and improve Eryngium caeruleum quantitative characteristics
    Keywords: Foliar application, Medicinal plant, Mycorrhizal symbiosis, Vermiwash, Zolang
  • Ali Badragheh * Pages 45-58
    The present study aimed to investigate the possibility of developing and promoting organic agriculture in Qom province from the viewpoint of agricultural experts. The present research is applied in terms of purpose, in terms of data collection, monitoring, and degree of control of variables and generalizability of descriptive - correlation type that has been done by survey method and using a questionnaire tool. The spatial and geographical scope of this research is at the level of experts in Jihad-e-Agriculture Organization in Qom. In this research, the statistical simulation of the present study included experts working in the Department of Agricultural Production, Agricultural and Agricultural Research Institute, Scientific and Applied Higher Education Institution, and Agricultural Research Institute of Agriculture and Rural Development, affiliated with the Ministry of Jihad-e-Agriculture. Their number was 320. For sampling, stratified random sampling with proportional assignment was used among the statistical population. The sample size is 175 experts who have obtained the Morgan table. In this study, two main methods of documentary and field studies were used to collect information. In the field stage, a questionnaire was used to collect information. The questions were designed using theoretical foundations and research hypotheses. After determining the validity and validity of the necessary corrections, a field study was used to complete and fill it. To assess the reliability of the questionnaire, 20 copies of it were completed by the same statistical society as the similar statistical society. The completed questionnaire was evaluated using SPSS 16 software and Cronbach Alpha method. The obtained alpha coefficient was also 89%. The results of Spearman correlation coefficient showed that the viewpoint of agricultural experts regarding the educational / extension factors, technical factors and the possibility of developing and promoting organic farming at 1% error rate is significant. Using step-by-step method, two variables of educational factors and technical factors were entered into the multivariate regression equation, which ultimately explained these independent variables of 0.32% of the dependent variable variations.
    Keywords: Agricultural experts, Development, promotion, Organic farming, Qom province
  • Narges Hosseinifar, Vahid Abdossi *, Vahid Zarinnia Pages 59-66
    In order to investigate the effect of salicylic acid, potassium silicate and fungal Elicitor in calendula under salinity stress conditions, a factorial arrangement in a randomized design with three levels of salinity (0-300600ppm) and 3 levels of salicylic acid, potassium silicate and fungal Elicitor (300-600-900 ppm) in 3 replicates. The highest amount ofH2O2was observed in potassium silicate treatment with a concentration of 300 ppm and a value of 68.87 nmol / g fresh weight. The highest amount of catalase enzyme in Salinity SA was obtained 600 ppm with a value of 0.0584 mg / d of protein per minute. The average number of leaves in potassium silicate treatment was higher than other treatments. The lowest root diameter in a substrate with 600 ppm salinity was observed at a concentration of 300 ppm in penicillium fungicidal oligoetherium with a value of 0.61 mM. In the concentration of 900 ppm in non-saline bed, the highest root diameter was observed with a value of 1. 08 mm
    Keywords: Calendula officinalis, Elicitor, Potassium Silicate, Salicylic Acid, Salinity