فهرست مطالب

سراج منیر - سال ششم شماره 24 (زمستان 1395)

نشریه سراج منیر
سال ششم شماره 24 (زمستان 1395)

  • بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
  • مصاحبه
  • آخرین تحولات جریان تکفیری داعش در عراق / در مصاحبه با سید عبدالقادر آلوسی
    صفحه 11
  • مقالات
  • مجتبی محیطی صفحه 23

    سلفیه قایل به انفتاح باب اجتهاد است. از دیدگاه آنان هر فردی که آشنایی اجمالی با قرآن داشته باشد، باید اجتهاد کند. ‏این امر باعث شده، عده ای که تخصص کافی در دین ندارند به اجتهاد روی بیاورند. این اشخاص که بر کرسی افتاء ‏تکیه زده اند، بدون تسلط کامل بر آیات و روایات و با استدلال به یک آیه یا روایت، مسلمانان را تکفیر می کنند. این ‏تحقیق با بررسی اجتهاد در لغت و اصطلاح به دیدگاه سلفیه در موضوع اجتهاد پرداخته است. سپس با بیان پیشینه ‏تاریخی اجتهاد، مراتب اجتهاد در نظر سلفیه و ادله آنان در موضوع اجتهاد را بررسی و نقد کرده است. سلفیه برای ‏کسی که می خواهد مقام اجتهاد را دارا شود، شرایط بسیار آسانی قرار داده است. ازاین رو اشخاص زیادی با نداشتن ‏تخصص، خود را مجتهد دانسته و فتاوای تکفیری صادر می کنند. سلفیه همچنین دیدگاه «اتباع» را نیز ارایه داده است. ‏اتباع، روشی بین اجتهاد و تقلید است. این روش نیز باعث گسترش فتاوای تکفیری می شود.‏

    کلیدواژگان: اجتهاد سلفیه، تقلید اهل سنت، اتباع، انفتاح باب اجتهاد
  • مرتضی آقامحمدی صفحه 49

    در آغازین روز از محرم سال 1400 هجری، جهیمان العتیبی به همراه یاران خود، مسجدالحرام را اشغال و با محمد بن عبدالله القحطانی به عنوان مهدی موعود بیعت کردند. این حادثه بسیاری از مفاهیم و مناسبات را در عالم اسلام و به طور خاص در کشور عربستان دچار دگرگونی کرد. اهمیت این داستان را از دو جهت می توان بررسی نمود. یکی مطالعه تاثیرات کوتاه مدت آن بر جهان اسلام به خصوص تحریک احساسات ضد آمریکایی در کشورهای مسلمان است و دیگری بررسی تاثیرات بلند مدت این قیام بر جهان اسلام و دیگر جریان های سلفی است. این مقاله در صدد تبیین قسم اول از بحث می باشد و جهت دوم، مجال دیگری می طلبد. هتک حرمت مسجدالحرام و آتش گشودن از سوی اشغالگران و نیز دولت سعودی و صدور فتوای علمای وهابی در مورد آن، نارضایتی مردم عربستان از حاکمان خود، ترس از نفوذ انقلاب ایران، آشکار شدن ضعف نیروهای امنیتی و رزمی عربستان، قیام علیه حاکم مسلمان در جهان سنی، متهم شدن آمریکا در جهان اسلام و تحریک شیعیان عربستان به قیام، مباحث مهمی است که حکایت از تاثیرگذاری این حرکت در جهان اسلام دارد.

    کلیدواژگان: تاثیر قیام جهیمان العتیبی، اشغال مسجدالحرام، بیعت با مهدی
  • ابوذر فروتنی صفحه 69

    جدایی محمد سرور از اخوان سوریه و حضور وی در عربستان و تاثیرپذیری وی از وهابیت، سبب شد جریان جدیدی به نام سروریه در دل وهابیت به وجود آید که از لحاظ اعتقادی پیرو ابن تیمیه و از جنبه کارهای سازمانی و سیاسی، هم سلک اخوان المسلمین باشد. بزرگان سروریه با بهره گیری از جریان صحوه، شور سخنان و افکار جذاب جهادی به سرعت در بین جوانان سعودی رشد کردند و تبدیل به یکی از بزرگ ترین جریان های درونی وهابیت و عربستان سعودی شدند. این جریان با پیوند بین عقاید ابن تیمیه و افکار سید قطب، حلقه وصل و معلم فکری گروه های جهادی شمرده می شود، هرچند در نوع برخورد با آل سعود و غرب، تفاوت های جدی با هم دارند. سروری ها با جدا سازی بین خود و جریان فکری جامیه و شیعیان تبدیل به یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین جریان های داخلی عربستان سعودی شده اند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، در صدد نگاهی کلان و گذرا به این جریان بوده است.

    کلیدواژگان: سروریه، محمد سرور، وهابیت، سلفیه، اخوان المسلمین
  • مهدی زندی صفحه 93

    احکام جهاد، ارتداد، تکفیر، هجرت، احکام ساب النبی$ و...، قوانینی برای حفظ کیان شریعت اسلامی است. تکفیر ‏در سه مقطع از تاریخ اسلام دچار تغییر و انحراف شد و از قانونی برای دفاع از کیان اسلام به قانونی علیه مسلمانان ‏تبدیل شد. خوارج، ابن تیمیه و محمد بن عبدالوهاب این سه دوره را ایجاد کردند. هر سه جریان، ظاهرگرا و حدیث گرا ‏هستند که نشان از دوری از مبانی فقهی اجتهادی دارد. نوع برخورد سلفیان و فهم ادله اعم از آیات و روایات در فهم ‏مفهوم کفر، باعث شده مفهوم متفاوتی به دست آید. این مفهوم جدید شاخصه هایی مانند جزییت عمل در تعریف کفر، ‏تاسیس مفهوم عمل نفسی، یکسان انگاری تمامی اقسام کفر، تاسیس ملازمه بین فسق و کفر، انصراف لفظ کفر در ‏ادله به کفر شرعی و... دارد. مفهوم جدید کفر، نوعی بدعت خطرناک است که مفهوم کفر را توسعه داده و روند تکفیر را ‏روزبه روز بیشتر ترویج می دهد.‏

    کلیدواژگان: اسلام، ایمان، کفر، تکفیر، ظاهرگرایان، اهل حدیث، ظاهرگرایی سلفی
  • سید مقداد ابراهیمی پاکزاد، عبدالرحمن باقرزاده صفحه 113

    از مهم ترین مفاهیم شیعی، مفهوم امامت است که از قداست بالایی در بین شیعه برخوردار است و تالی تلو مقام نبوت به حساب می آید. شیعیان با تکیه بر آیات الهی و سنت قطعی نبوی، موضوع امامت را از اصول مذهب به شمار آورده و به اثبات آن می پردازند. از جمله آنها، آیه 55 سوره مایده می باشد که دلالتش بر ولایت امام علی7مورد ادعای شیعه و انکار مخالفان بوده است. یکی از آنها، ابن تیمیه حرانی می باشد که نقش بسزایی در طرح موضوعات چالش برانگیز علیه عقاید شیعی و ترویج آنها دارد. وی در کتاب «منهاج السنه» که در پاسخ به «منهاج الکرامه» علامه حلی به نگارش درآورد، با طرح شبهاتی، تقریبا تمامی ادعاهای شیعیان از جمله شان نزول و دلالت آیه ولایت را مورد تردید قرار داد. اینکه «شبهات وی بر آیه مزبور چیست و چه پاسخ هایی می توان به آنها داد؟» موضوعی است که زمینه نگارش این مقاله را با روش توصیفی – تحلیلی فراهم نموده و نگارندگان با تکیه بر منابع اصیل عامه، بدان پرداخته اند. یافته های تحقیق، حاکی از آن است که ادعاهای وی مبنی بر نادرستی روایات و تحلیل شیعی مربوط به آیه مزبور کاملا نادرست و بر خلاف اجماع نسبی فریقین می باشد.

    کلیدواژگان: ابن تیمیه، آیه ولایت، امامت، امام علی7، شبهات
  • فرحان زاهد، محمد اسماعیل خان ترجمه: مرتضی مصطفوی پور صفحه 141

    یکی از دیدگاه ها و اعتقادات گروه های سلفی جهادی، برپایی خلافتی جهانی است و ما به دفعات در نقاط مختلف جهان، شاهد این رویداد هستیم که گروه هایی از این طیف، با عنوانی خاص، سربرمی آورند و علاوه بر امنیت کشوری که مستقیما در آن فعالیت می نمایند، امنیت همسایگان آن کشور را نیز به مخاطره می اندازند. علت اصلی این رویداد نیز، نگرش جهان محور گروه های سلفی جهادی است به گونه ای که آنان حوزه ی فعالیت خود را محدود به کشور خاصی نمی دانند و نگاه آنان به کشور خاصی معطوف نمی گردد.
    یکی از همین گروه های سلفی جهادی، گروه تکفیری داعش می باشد که از زمان پیدایش این گروه در سال 2014 میلادی، علاوه بر امنیت کشور های عراق و سوریه مقر اصلی این گروه - امنیت بسیاری از کشورهای اسلامی، حتی در قاره های دیگر نیز به مخاطره افتاده است. از جمله کشورهایی که هم اکنون با معضل داعش و وابستگان آن، دست و پنجه نرم می کند، کشور پاکستان است.
    مقاله حاضر از مجله گرایش های معاصر در ایدیولوژی اسلامی(شماره بیستم، April 2016) انتخاب شده است و از زبان انگلیسی به زبان فارسی ترجمه گردیده است. این تحقیق در صدد است تا جایگاه داعش در کشور پاکستان و آینده ی وابستگان این گروه در این کشور را رصد نماید. لازم به ذکر است، مطالب ذکر شده در این مقاله صرفا دیدگاه های نویسنده آن می باشد و به معنای تایید مترجم نیست. پیش از طرح مطالب، جهت آشنایی بیشتر خوانندگان محترم، به معرفی مختصری از موسسه هادسون و مجله گرایش های معاصر در ایدیولوژی اسلامی، می پردازیم.

  • گزارش ها
  • رضا پورعلی سرخه دیزج صفحه 171

    کتاب البدعه و آثارها الموبقه به قلم حضرت آیت الله العظمی سبحانی>، از آثار فاخر در حوزه «بدعت» است. جامعیت موجود در این کتاب، توجه به زوایای مختلف بحث، قلم روان، قدرت علمی مولف، توجه به آثار نگاشته شده توسط پیروان دیگر مذاهب در این حوزه، خلاقیت و نوآوری در مباحث، نظریه پردازی و تولید علم، اختصارگویی و اجتناب از اطاله کلام، از ویژگی هایی است که جایگاه این کتاب را ممتاز می سازد.
    این اثر، که بر «اجتهاد آزاد با تکیه بر قرآن، سنت و سیره مسلمانان» استوار است، همه مسلمانان با هر مذهب و آیینی را مخاطب خود دانسته و به گفت وگوی آزاد، مستدل، به دور از تعصب مذهبی و خارج از سایه افکار امامان مذاهب، در موضوع بدعت پرداخته است.
    کتاب مذکور به لحاظ ساختاری، مشتمل بر یک مقدمه، ده فصل و یک خاتمه است.

|
  • Mujtaba Muhiti Page 23

    Salafism believes in “the openness of the gate of ijtihad”. According to them, whoever has some knowledge of the Quran must engage in ijtihad. This has caused some people who do not have sufficient expertise in religion to turn to ijtihad. These people, who are giving fatwa and have no command over Quranic verses, Prophetic traditions and related arguments, are excommunicating Muslims. This research examines the literal and technical meanings of ijtihad and then delves into the viewpoint of Salafi School concerning ijtihad followed by a discussion and critical evaluation on the history and degrees of ijtihad and Salafists' arguments on this subject-matter. Salafism has made the process of ijtihad very easy for those who want to attain this status. Therefore, there are many who do not have expertise in religion, yet they issue fatwa labeling others as heretics and disbelievers. The Salafists have also presented ittibaa' (lit. to obey/follow), a method in between ijthad and taqlid (emulation). This method has also led to an increase of takfiri verdicts.

    Keywords: ijtihad, taqlid, Salafism, mujtahid, ittibaa', openness
  • Murteza Agha Muhammadi Page 49

    On the first day of Muharram 1400 (20 November 1979), Juhayman al-'Otaybi, accompanied by his friends, occupied the Grand Mosque of Mecca. He vowed allegiance to Mohammed Abdullah al-Qahtani as the promised Mahdi or redeemer. This incident led to a change in many concepts and relationships in the Islamic world in general and in Saudi Arabia in particular.  The significance of this event can be studied from two angles: One is the study of its short-term effects on the Islamic world, particularly the provocation of anti-American sentiments in Muslim countries, and the other is the study of the long-term effects of this uprising on the Islamic world and other Salafist movements. This article seeks to clarify the first part of the discussion, and the second requires an independent treatment beyond the scope of this paper. The insult to the Grand Mosque and the opening of fire by the occupiers as well as the Saudi government followed by issuance of fatwa by Wahhabi scholars about the seizure of the Mosque, the dissatisfaction of Saudis and their dissent from their rulers, fear from the Iranian revolution, failure of Saudi Arabia's security force, uprising against Muslim rulers in the Sunni world, the US getting accused in the Muslim world and provocation of Saudi Shiites to rise up are among the important discussions which, on the whole, signify the great impact of this movement in the Islamic world.

    Keywords: impact of Juhayman al-'Otaybi's uprising, seizure of Grand Mosque, allegiance to Mahdi
  • Abuzar Furutani Page 69

    Muhammad Surur was a former Syrian Muslim Brotherhood member. He is credited with developing the Islamist trend that later came to be known as Sururism (or Sururi), which combines "the organizational methods and political worldview of the Muslim Brotherhood with the theological puritanism of Salafism. Prominent Sururi figures making use of the awakening, fiery speeches and attractive jihadi thoughts spread rapidly among Saudi youths and became one of the biggest Wahhabi movements within Saudi Arabia.  This movement linking between Ibn Tayamiyyah beliefs and Sayyid Qutb's thoughts bears the hallmarks of both currents and is therefore considered to be the intellectual teacher of Jihadi groups. However, it is very different from Wahhabism and Muslim brotherhood when it comes to how it should deal with the Saud family and the West.  The Sururis presenting themselves as a different current antagonistic to Shiites and Jamiyyah intellectual movement have become one of Saudi Arabia's largest and most influential domestic movements.  This article, using a descriptive-analytical method, has sought a macro and quick view of this movement.

    Keywords: Sururism, Muhamamd Surur, Wahhabism, Salafism, Muslim Brotherhood
  • Mahdi Zandi Page 93

    The rules of Jihad, apostasy, takfir (excommunication), immigration, insulter of the Prophet (S) and so on, are laws to preserve the body of Islamic Shari'ah. Takfir, or the act of labeling others as heretics, has changed in the three periods of the history of Islam; it has changed from a law to defend Islam to a law against Muslims. Kharijites, Ibn Taymiyyah and Mohammed bin Abdul Wahhab were the people responsible for creating these three phases. All three are literalists and hadith-oriented, indicating that they are far from ijtihadi juridical principles. The way Salafists have dealt with the verses and traditions and their perception of these two in trying to understand kufr (disbelief) have led to a different concept. This new concept has features such as the inclusion of a specific act in definition of disbelief, establishment of a self-related practical concept, equating all kinds of disbelief, concurrence between sins and disbelief, and the word kurf referring to legal and non-legal disbelief.  The new concept of disbelief is a kind of dangerous innovation broadening the concept of disbelief and constantly exacerbating and promoting the excommunication trend.

    Keywords: Islam, faith, disbelief, Takfir, literalism, Ahl-e Hadith, Salafi literalists
  • Sayyid Meqdad Ibrahimi Pakzad, Abdur Rahman Baqir Zadeh Page 113

    One of the most important Shi'i concepts is the concept of Imamate which enjoys tremendous sacredness among Shi'a and is considered to be next to prophethood. The Shiites, based on the divine verses and the definite Prophetic tradition, consider the issue of Imamate as the principle of religion and, thus, embark on proving it using proofs and evidence including the verse 55 of Chapter al-Maedah which, according to Shia, makes reference to Imam Ali's succession to the Prophet (S), something frankly refuted by the opponents. One of them is Ahmad bin Taymiyyah al-Harani who has played a prominent role in projecting controversial topics against Shia beliefs as well as in promoting such controversies. In his Minhaj al-Sunnah written in opposition to Allamah Hilli's Minhaj al-Karamah, Ibn Taymiyyah casts doubts on the entire Shia claims including those concerning the significations of the said verse as well as the occasion in which the verse was revealed.  The nature of his spurious arguments and the answers which can be given to them are issues that this article seeks to address in an analytical – descriptive way with reliance on main Sunni sources. The findings indicate that his allegations concerning the incorrectness of the narrations and Shia's analysis concerning the aforementioned verse, is irrelevant and runs counter to the relative consensus of the two major branches of faith.

    Keywords: Ibn Taymiyyah, verse of love, imamate, Imam Ali (AS), spurious arguments
  • Farhan Zahed, Muhammad Ismail Khan Page 141

    One of the aspirations of Salafi terror groups is the establishment of a global caliphate and we have often witnessed such groups emerging with specific names jeopardizing not only the security of the country where they are active directly but also the security of its neighbors. The main reason behind this event is the attitude of these Jihadi Salafist groups which do not consider their activities to be confined to a particular country. In fact, to promote their agenda and build their caliphate they do not focus their attention on a specific country.
    One of these jihadi groups is the ISIS terror and takfiri group which made its presence known in the year 2014. Not only did it jeopardize the security of Iraq and Syria but also that of many Muslim countries as far as Africa. Among the countries grappling with the problem of ISIS terror group and its affiliates is the country of Pakistan. 
    The present article has been selected from "Current Trends in Islamist Ideology" (Issue No.20, April 2016) and it has been translated from the English into Persian. This study seeks to examine the status of ISIS and other affiliate groups in Pakistan. It goes without saying that this article reflects the views of the author, not necessarily those of the translator.