فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 26 (تابستان 1396)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 26 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا آرام، عبدالرضا امین الدوله صفحات 7-32
    این پژوهش، ضمن تبیین دیدگاه متکلمین اسلامی درباره مساله جبر و اختیار، به بررسی تطبیقی آن در میان ادیان ابراهیمی پرداخته و سپس جایگاه اختیار را در وجود آدمی بر اساس شرایع آسمانی بیان می کند. سوال اصلی این تحقیق؛ که این مقاله مبتنی بر دیدگاه متکلمین ادیان آسمانی، درصدد پاسخگویی به آن است عبارت است از اینکه آیا خداوند متعال همواره انسان را مجبور آفریده، یا اورا مطلقا رها گذاشته است؟ این مقاله، به تفکیک، به بررسی مساله «جبر و اختیار» در هر سه شریعت پرداخته و نظریات متکلمان هرسه شریعت را جداگانه بیان می کند و سپس به تحلیل تطبیقی نظرات ادیان با یکدیگر و بیان تمایزات آنها پرداخته و نگاه کامل تر را از میان نظرات برمی گزیند. ابتدا دیدگاه کلامی اشعریون و معتزلیون و شیعیان امامیه در مکتب اسلام بیان شده؛ سپس به بررسی نظریات متکلمان یهودی همچون سعدیا، ابراهیم بن عذرا و ابراهیم بن داود بر سر مساله جبر و اختیار می پردازد و در ادامه، نظریات متکلمان مسیحی همچون آگوستین و پلاگیوس و طرفداران آنها مورد بررسی قرار می گیرد و پس از مقایسه تطبیقی مبانی تمامی نظریات، در انتها نتایج پژوهش، جمع بندی و ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: جبر، اختیار، کلام اسلامی، متکلمان، مسیحیت، یهود
  • محمد رسول آهنگران صفحات 33-52
    اعتقاد به ظهور مهدی موعود یکی از ضروریات در مذهب امامیه بوده که برای اثبات آن دلایل متعددی در علم کلام مطرح است و از سوی دیگر وجوب تمهید مقدمات و زمینه سازی برای آن نیز جای هیچگونه شک و تردید نیست؛ ایجاد بستر و شرایط مناسب اقتصادی در شمار مهم و اصلی ترین اموری قرار دارد که در جهت زمینه سازی دارای نقشی پر رنگ و اثر گذار است؛ مقاله حاضر در صدد برآمد تا از میان برنامه ها و الگوهایی که در زمینه مسائل اقتصادی مطرح گردیده، اثبات کند که برنامه های قرار گرفته در چارچوب اقتصاد مقاومتی، ضمن انطباق آن با فقه و فرهنگ اسلامی، بیشترین هماهنگی را با شرایطی که برای ظهور حضرت مهدی موعود نیاز است، دارا می باشد. تلاش گردید تا با استفاده از داده های کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل آن، اثبات شود سنت الهی برای تحقق ظهور منجی این نیست که هدف مزبور تنها به شکل معجزه و بدون دخالت عوامل و شرایط عادی صورت پذیرد؛ بلکه نیازمند به شرایطی است که شرایط مناسب اقتصادی در صدر توجه و اهمیت قرار دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ و فقه اسلامی، اقتصاد مقاومتی، حکومت جهانی امام عصر
  • محمدحسین فاریاب، حمید امامی فر صفحات 53-76
    مسئله عصمت پیامبران از گناه از مسائلی است که نقشی به سزا در اثبات یا انکار دیگر عقاید دینی دارد؛ از این رو، همواره یکی از دغدغه های فکری مسلمانان بوده وهست. نظر به اهمیت این مسئله، قرآن کریم نیز به آن پرداخته است. در این میان، برخی متفکران غیر مسلمان، آیات قرآن را دلیلی بر انکار عصمت پیامبران پنداشته اند؛ در حالی که اغلب دانشمندان مسلمان آیات یادشده را توجیهی قابل قبول کرده اند. در این میان، برخی از عالمان مسلمان نیز با ارائه آیاتی چند از قرآن، به اثبات عصمت پیامبران از گناه همت گماشته اند. ما در این نوشتار به دنبال بررسی مهمترین آیاتی هستیم که به آنها برای اثبات عصمت پیامبران از گناه استناد شده است. در این میان، از میان متفکران مسلمان، علامه طباطبایی با روش تفسیری قرآن به قرآن، به طور مستقل به اثبات عصمت پیامبران از گناه پرداخته است؛ از این رو، محوریت این نوشتار، بررسی دیدگاه این متفکر بزرگ است، هرچند در مواردی نیز به دیدگاه دیگر متفکران استناد کرده ایم. بر اساس مهم ترین یافته های این تحقیق، عصمت پیامبران از گناه، تنها بر اساس برخی آیات قرآن کریم، قابل اثبات است و اغلب آیات مورد استناد در این باره، توانایی اثبات چنین آموزه ای را ندارند.
    کلیدواژگان: عصمت، پیامبران، قرآن، گناه، معصوم
  • محمدهادی قندهاری، فائزه درمان صفحات 77-96
    موضوع رویت حق تعالی در دیدگاه های تفسیری و کلامی شیعه، معتزله و اشاعره در دو نقطه متضاد با یکدیگر قرار دارد. شیعه و معتزله به امتناع رویت معتقدند و اعتقاد خود را بر ادله عقلی و نقلی استوار می سازند. اشاعره بر امکان رویت حق تعالی در دنیا و وقوع قطعی آن در آخرت باور دارند و آن را محصول ظاهر آیات و نصوص متواتر و عقیده سلف قلمداد می کنند. به طور قطع، این نزاع دیرینه برآیند مبانی و پیش فرض هایی است که سطوح پنهانی این تقابل و نتایج آن را سامان می دهد. اهمیت بحث از موضوع «رویت حق تعالی» نیز در بررسی و ارزیابی همین مبانی و پیش فرض های کلامی و تفسیری است. این موضوع محمل تضارب آراء است و از رهگذر آن می توان بیش از هر موضوع دیگری به مبانی فرق اسلامی راه یافت و آنها را به محک نقد درآورد. در غیر این صورت، اگر از دغدغه شناخت و نقد تطبیقی مبانی و ادله آن صرف نظر کنیم، بحث بر سر مساله رویت دعوایی بی ثمر خواهد بود چه آن که بحث درباره حقیقت رویت حق تعالی جدالی بی ثمر و درازدامان است که معتزله و معارضان آنان از مفسران و متکلمان اهل سنت را فرا گرفته است. چون آنان با معیارهای زمینی و مدارک محدود دنیایی و با عقل هایی در بند، به این مساله نگریسته اند.
    باید توجه داشت که مشاهده با چشم عبارت است از شعاع نوری که جسم مرئی را در مقابل چشم فرا می گیرد. پس صورت آن شئ به واسطه این شعاع نوری در ذهن نقش می بندد و این مشاهده در حق خداوند متعال محال است؛ چراکه لازمه این کار تجسیم مرئی است و محدود بودن و جهت دار بودنش و همه اینها در حق خداوند محال است و به حکم عقل و تصریح قرآن مردود می باشد.
    کلیدواژگان: رویت، جسمانیت، علامه طباطبایی، فخر رازی
  • یدالله ملکی صفحات 97-118
    مشارکت سیاسی، و حاکمیت مردم بر مردم (دموکراسی)، یکی از الگوهای جدید و دستاوردهای تمدن امروز برای اداره و نظام مدیریتی جامعه است. پیچیدگی مدیریت جامعه و میزان مطالبات مردم و اجرای توسعه یافته این الگو در جوامع پیشرفته، وظائف ما را در شناخت هر چه بیشتر این حق عمومی از منظر دینی گوشزد می کند. جالب است این الگو به نحو کم سابقه و در عین حال متعالی و درخشانی 1400 سال پیش در حکومت امام علی اجرا شده است. در این نوشتار اهمیت و میزان مشارکت سیاسی مردم در سرنوشت اجتماعی خودشان را از منظر قرآن و نهج البلاغه و تفسیر و تحلیل پاره ای از محققان اسلامی را بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، مشارکت سیاسی، آزادی اجتماعی، آموزه های سیاسی
  • سید ابوالحسن نواب، جواد حقیر مددی صفحات 119-142
    امام خمینی یکی از شخصیت های برجسته و موثر جهان اسلام است که در قرن حاضر جهت ارتقای وضعیت موجود مسلمانان تاکید بسیاری به وحدت کرده است به نحوی که شاید بتوان گفت امر وحدت یکی از مهمترین اندیشه های سیاسی ایشان قبل از انقلاب و به ویژه بعد از انقلاب می باشد. از آنجا که وحدت در جهان معاصر اسلام به دو نوع وحدت تقریبی و وحدت سیاسی مطرح شده است لازم است که اندیشه های امام خمینی که داعیه دار امر وحدت میان مسلمانان است از این جهت بررسی شود. یکی از راه های بررسی این مقوله تطابق کارکردهای وحدت از منظر امام خمینی با این دو نوع اندیشه وحدتی می باشد. بر این اساس این مقاله قصد دارد با روش تحلیلی- توصیفی و با استناد به سخنان، نامه ها و پیام های ایشان این مقوله را بررسی کند. بررسی های این پژوهش نشان می دهد کارکردهای مطرح شده از منظر امام خمینی با اندیشه وحدت سیاسی مسلمانان تطابق بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: وحدت سیاسی، وحدت تقریبی، امام خمینی، کارکردهای اجتماعی وحدت
  • شهاب الدین وحیدی مهرجردی صفحات 143-160
    از جمله مفاهیم مهمی که زمینه ساز بسیاری از مباحثات و مجادلات فلسفی و کلامی در عالم اسلام، مسیحیت و یهودیت شده است، تعیین و تبیین «ایمان» است. امروزه نیز بحث از «ایمان» و جایگاه آن در شکل گیری «باور دینی» محور مباحث نوین در حوزه فلسفه دین و کلام جدید قرار گرفته است. پژوهش حاضر در پی بررسی این موضوع در اندیشه دو دانشمند بزرگ اسلامی، صدرالمتالهین، بنیانگذار حکمت متعالیه و میرزا مهدی اصفهانی، موسس مکتب تفکیک است. ملاصدرا ایمان را بر عقل استوار دانسته و آن را علاوه بر اقرار زبانی و تصدیق قلبی عمل با جوارح و اعضا را از ارکان آن به شمار می آورد. اما میرزا معتقد است ایمان در وهله اول تصدیق قلبی و معرفت است و در وهله بعد اقرار قرار دارد. و این معرفت صنع الله است نه عقلانی و اکتسابی. در این پژوهش با مقایسه ی دیدگاه های این دو متفکر سعی می شود شباهت ها و تفاوت های میان آن دو را روشن کند وبه مقایسه ایمان از دیدگاه ملاصدرا و میرزا مهدی بپردازد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، میرزا مهدی اصفهانی، ایمان، تصدیق، معرفت
  • چکیده مقالات به عربی (الخلاصات)
    صفحات 1-7
|
  • Mohammad Reza Aram, Abdorreza Aminoddole Pages 7-32
    This article comparatively surveys the issue of "determinism" and "free will" among holy religions. According to the heavenly religions, we want to distinguish the stand of free will in human being; moreover, whether Allah has created him in determinism or thoroughly given him free will is in the question. Separately surveying these issues in all three religions, this article distinguishably circulates theirs expert's verdicts; furthermore, it compares and adapts their verdicts to each, considering the differences, and finally it selects the appreciated and complete one. Initially we took a look at the verdicts of Asharīyūn, Mutazilah, and Shiite in the school of Islam, then the verdicts of jewish experts such as Sadīyā, Ibrāhīm ibn 'adhrā, and Ibrāhīm ibn dāvūd have been discussed. The verdicts of christian experts like Saint Augustines, Pelagius, and their companions have been examined at the end.
    Keywords: Determinism, Free Will, Islam, Christianity, Jew
  • Mohammad Rasul Ahangaran Pages 33-52
    The advent of the promised Imam Mahdi is one of the necessities in a religion that has been Imamia for several reasons it proved in Theology.
    And on the other hand, it is also fitted for field rather than doubt. Creating the right economic conditions and substrate in the most important and original is located in the direction of the field of the role and full color fitted storage have transition effects. In rising to present separate from the program and that there has been in the field of economic issues raised that to prove the program is located in the framework for the economy while compliance with the resistance, jurisprudence and Islamic culture, most near with the conditions for the emergence of the promised Imam Al-Mahdi is needed, can be fitted. Was trying to use the data loaders, library and an analysis of it, proving to be the divine tradition for the realization of the advent of the Imam Mahdi is not that the aforementioned purpose only to figure out the miracle and without interference, but also carried out under normal conditions and factors need to the appropriate economic conditions conditions that topped the attention and importance.
    Keywords: Culture, Islamic jurisprudence, economics of global government resistance, Imam Mahdi
  • Mohammad Hossein Faryab, Hamid Emamyfar Pages 53-76
    The issue of infallibility of prophets is from the issues that has an important role in proving or denying the other religious beliefs; hence, it has always been an intellectual concern for Muslims. Considering the importance of this issue, the Quran has also discussed it. In the meantime, some non-Muslim thinkers, have considered verses of Quran as a reason to deny the infallibility of prophets, while most Muslim scholars have acceptable justification for those verses. meanwhile, some Muslim scholars by offering some verses of the Quran have intended to prove the infallibility of prophets. In this article we examine the most important verses by witch the infallibility of prophets from sins is being cited. In the meantime, among the Muslim scholars, Allameh Tabatabai by the Quran by the Quran, interpretation method, has been independently proven the infallibility of prophets, from sins. Therefore, the centrality of this article, is examining the point of view of this great thinker, although in some cases we have cited to other thinker's views as well. Based on the findings of this article, the infallibility of the prophets from sin, only on the basis of some verses of the Quran, can be proved. And most of the verses in this regard are not able to prove this doctrine.
    Keywords: Infallibility, Prophets, Holy Quran, Sin, Innocent
  • Mohammad Hadi Qandahary, Faeze Darman Pages 77-96
    The issue of visitation of God in views of theology and exegesis of Shia, Motazele and Ashaere are conflicting in two points with each other. Shiite and Motazele believe to refuse of vision and their belief is based on rational and textual. Ashaere believe to ability to meet God in this world and the occurrence of certain of it in hereafter and it is the result of the appearance of the verses and repeated texts and predecessor opinion. To be sure, this long-standing dispute is result of foundations and defaults that organize the hidden levels of the confrontation and its results. The importance of discussing from the topic "visitation of God" is checking and evaluation in the same principles and presuppositions of theology and interpretation. There are antithetical opinions in this topic and by this, could found about foundations of Islamic sects more than other topics and criticized them. Otherwise if ignore of the concerns of understanding and comparative criticism of principles and its reasons , the arguments about the visitation issue will be unfruitful and confirmed on the words of Seyyed Qotb: "Talk about the truth of God's vision is unfruitful and long-time discussion that Motazele and their opponents have overtaken from Sunni commentators and theologians. Because, they looked at this issue by land criteria and the worldly limited documents with the finite wistom. It should be noted that observed with the eye is the light rays that cover the visible object in front of the eye. So the image of the object role closed in mind and this view on the right of God is impossible; Because this requires is visible incarnation that limited and directed and all of these is impossible about the Lord and is rejected by the wisdom decree and affirmation of the Quran.
    Keywords: Vision, Corporality, Alameh Tabatabai, Fakhr Razi
  • Yadollah Maleky Pages 97-118
    Political participation and the rule of majority (democracy) is one of the new models and the achievements of modern civilization for the administration and management of the community. The complexity of managing society and the demands of the people and deployment of this extended model in advanced societies, remind our tasks in further understanding of this general right from the religious point of view. Interestingly, this pattern in a unique and at the same time sublime and brilliant form, 1,400 years ago in the reign of Imam Ali has been implemented. In this paper, the importance and amount of political participation in their own social destiny according to the Quran and Nahj al-Balagha and interpretation and analysis of some Islamic scholars has been examined.
    Keywords: Quran, Nahj al-Balagha, political participation, social freedom, political doctrines
  • Seyyed Abolhasan Nawab, Jawad Haqir Maddady Pages 119-142
    Imam Khomeini (RA) is a luminary person in the Islamic world who has been very affective in the Islamic world in the contemporary century that try to increasing the conditional life of Moslems for the betterment of Islamic society. Islamic unity (Vahdat) is a specific and important viewpoint of Imam Khomeini (RA) before Islamic revolution and especially after it. There are two approaches for Islamic unity that are described by Muslim thinkers. One of them is proximity of Islamic schools (Taghrib) and other is political unity. So, in this article the theory of Imam Khomeini is analysed to show the approache of Imam Khomeini about Islamic unity (Vahdat) by descriptive analytical method according to all of speech, letters, messages of Imam Khomeini. In fact, first of all, the Social Functions of Islamic unity (Vahdat) in the Thought of Imam Khomeini (RA) is determined, after that this article is shown how those functions prove that the Imam Khomeini's theory of of Islamic unity is closer to political Islamic unity than the proximity of Islamic schools.
    Keywords: Imam Khomeini, proximity of Islamic schools, Political Unity, Social Functions of Islamic unity
  • Shahabodin Vahidi Mehrjardi Pages 143-160
    one of the most important concepts that causes teological and philsophical debates in the muslim word and the chrition and jewish is explaining the word of “faith”. today discassions about fuith and it's vole in the formation of religious belief, play an important role in new topics in the philisiply of religion and theology. this artucl try to review and investiyate this issue from the point of view of mulla sadra(hekmat motaalih) and mirza mahdi isphany the founder of dustinction school(tafkik) mulla sadra belives that faith is based of reuson and beside verbul acknoweldtment and heart authentication. he emphesuze on practiciny by organs of bocly. but mirza mahdi belives that in the first staye faith is based on heart acknowledgment and cogonition and in the next step based on verbul confession and this cognition in the grace of god and it dosnt obtain throuyh veasoning. in this inquiry we try to compare thess tow stanclpoints and explain the resemblances and differnces of these two thinkers and finally comare the cineept of faith in the viwepoint of mulla sadra and mirza mahdi isphany.
    Keywords: mulla sadra, mirza mahdi isphany, faith, confession, coynition Attachments area