فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 27 (پاییز 1396)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 27 (پاییز 1396)

  • بهای روی جلد: 150,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/07/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد علی اخویان، امید امیدیان صفحات 7-32
    مسئله حیات برزخی و مسائل متفرع از آن، با برخی سنت های اسلامی همچون توسل و استغاثه از ارواح صالحین و زیارت قبور، پیوند تنگاتنگی دارد.
    قاطبه مسلمین ضمن تاکید بر حیات برزخی اموات، سماع موتی را نیز پذیرفته اند که زیربنایی برای توسل و استغاثه از ارواح صالحین می باشد. اشتراک نظر ابن تیمیه و وهابیت در مخالفت با توسل و استغاثه، تداعی گر اتفاق نظر وهابیت با اسلاف خویش در مبانی مسئله حیات برزخی می باشد؛ اما باواکاوی آراء ابن تیمیه و ابنقیم ازسویی و دیدگاه های وهابیت ازسویی دیگر، شاهد اختلاف نظر آشکاری در باب حیات برزخی و مسائل متفرع از آن همچون سماع موتی هستیم. ابنتیمیه به طور اجمالی و ابنقیم به صورت تفصیلی معتقد به حیات برزخی و سماع موتی می باشند؛ حال اینکه وهابیت قائل به محدودیت حیات برزخی است و اصل اولی را عدم سماع موتی می داند. ازاین رو جای این سوال باقی است که چگونه وهابیت مدعی پیروی از ابن تیمیه و ابن قیم، در حیات برزخی و سماع موتی از اسلاف خود فراتررفته و علاوه بر مخالفت با قاطبه مسلمین در این باب، با مشایخ خود نیز به مخالفت برخواسته اند.
    کلیدواژگان: حیات برزخی، سماع موتی، ابن تیمیه، ابن قیم، وهابیت
  • رضا حیدری نوری صفحات 33-60
    مکتب عرفان و تصوف، متشکل از آداب و اصولی است که شیوه سلوک ره پویان طریقت را تا نیل به سر منزل حقیقت، تبیین و آشکار می سازد. سیر و سلوک صوفیانه که شامل سیر آفاقی و سیر انفسی است، ملهم از آیه شریفه «سنریهم آیاتنا فی الآفاق و فی انفسهم حتی یتبین لهم انه الحق» (فصلت/53)، و سایر آیات و احادیثی است که جزو منابع مهم در مشرب عرفان اسلامی به شمار می آیند. مولانا که در ادبیات عرفانی فارسی از جایگاه و منزلتی بی بدیل برخوردار است، در آثار منظوم و منثور خود به سیر آفاقی (عالم کبیر)، و سیر انفسی (عالم صغیر)، توجه داشته، و سیر آفاقی را که مطالعه صورت تفصیلی عالم است، بر سیر انفسی مقدم می دارد.در این پژوهش به صورت تحلیلی و توصیفی بیان شده است که مولوی از جمله عارفانی است که جهت شناخت حقیقت، به مجاز نیز عنایت داشته، و مخلوقات عالم را تجلی گاه جلوه و جمال حق می شمارد. از نظر وی که به حرکت جوهری المام دارد تمامی اجزای کاینات به طور مستمر، در حرکت و تغییر اند، وسیر آفاقی وی، از مرحله جماد، تا مراتب روح و جان، و تا ورود به قلمرو ملکوت ادامه دارد. مولانا در سیر آفاقی، با نگاه عمیق و نافذ – که خود، آن را «سبب سوراخ کن» نامیده – از حجاب های ظاهری موجودات، عبور نموده، و از مشاهده مصنوع به صانع، و از فعل به صفت، و از صفت، به دیدار ذات نایل گردیده است. او در سلوک صوفیانه و سیر آفاقی خود، در ورای چهره ظاهری عناصر هستی، و در آیینه ممکنات و اجزای عالم، به مشاهده چهره محبوب ازلی و ابدی پرداخته است.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، سیر آفاق، سیر انفس، حق، مولانا
  • اختر سلطانی، مهدی مهریزی طرقی، مهرداد عباسی صفحات 61-96
    دانش حدیث یکی از مهمترین مسائل دینی در میان عالمان اهل سنت است؛ چگونگی بهره برداری از این دانش و نوع نگاه به آن از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. برهمین اساس جریان های مختلفی حول محور این دانش پدید آمده است: چون جریان های «قرآنیون»، «اهلحدیث»، «سلفیه»، و نیز جریان «منتقدان حدیث» از جمله جریان های اصلی نام بردنی در این زمینه است. در مقاله ی حاضر، تلاش شده است ابتدا به برخی از شاخصه ها و ویژگی های برجسته ی هریک از این سه جریان اشاره نماید و سپس جریان منتقدان حدیث با محوریت مبانی فکری، آراء و نظریات «محمود ابوریه»، یکی از چره های شاخص این جریان بررسی و نقد شده است. برخی از مبانی حدیثی ابوریه عبارت است از: عدم مخالفت با قرآن، عدم موافقت باسنت، عدم موافقت با آنچه علم آن را ثابت کرده است، عدم مخالفت با عقل. ابوریه درباره مسائل مختلفی مرتبط با دانش حدیث، از جمله: منع نگارش و کتابت حدیث در دو قرن اول هجری، کثرت جعل و وضع، تاکید بر نقدمحتوایی جهت بازشناسی احادیث سره از ناسره، عدم حجیت خبر واحد در عقاید، وجود نقل به معنا در احادیث، تفاوت میان سنت گفتاری و رفتاری، و... اظهارنظر نموده است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و ابزاری؟ و کتابخانه ای مباحث را پیگیری و به سوالات و ابهاماتی در این زمینه پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: حدیث اهل سنت، منتقدان حدیث، نقد حدیث، نقدمحتوایی، نقل به معنا، سنت گفتاری و سنت رفتاری
  • محمدرضا ضمیری، مرتضی ضمیری صفحات 97-112
    بی شک مساله ی علم الهی یکی از مهم ترین و پیچیده ترین مباحث در علم کلام و فلسفه ی اسلامی است. متکلمان و فلاسفه اسلامی در ابعاد مختلف علم الهی از جمله چگونگی اثبات و کیفیت آن، تقریرها و استدلال های مختلفی بیان نموده اند و ملامهدی نراقی در این دو بخش نظرات بدیعی را ارائه نموده که تا پیش از او مطرح نبوده است. سوال اصلی در این مقاله آن است که اندیشه های نوین ملامهدی نراقی در استدلال بر اصل علم الهی و کیفیت آن چیست؟ پس از بحث و بررسی آثار مختلف نراقی از جمله اثر جامع الافکار و ناقد الانظار، با روش کتابخانه ای به نتایج زیر دست یافتیم:اول: صحیح ترین وجه در اثبات اصل علم الهی بر مبنای قاعدهی «کل مجرد عاقل لذاته» این است که هر موجود مجرد قائم بذاته، امکان ادراک و تعقل را داراست اما فعلیت تعقل در آن منوط به تحقق قوی ترین علاقه ی موجود بین عاقل و معقول است که آن هماناحضور ذات نزد ذات (علم حضوری) است.
    دوم: در بحث کیفیت علم الهی دیدگاه برتر آن است که مناط علم تفصیلی پروردگار به جمیع اشیاء چه قبل و چه بعد از ایجاد مشمولیت و معلولیت تمامی موجودات برای عله العلل و حضور و انکشاف تام آنها به مناط حضور ذات الهی نزد ذاتش می باشد که به مراتب حضور واجب نزد ذاتش از حضور خود اشیاء نزد واجب متعال اقوی است.
    کلیدواژگان: مهدی نراقی، کلام، نوآوری، ثبوت علم الهی، کیفیت علم الهی
  • ناصر فروهی، سید احمد حسینی، زهره فصل بهار صفحات 113-134
    بحث از اصول دین یکی از مسائل مهم در بین متفکران مسلمان است. این مفهوم با اهمیت در نزد مسلمانان تاریخ ویژه ای را طی کرده است. مفهوم اصول خمسه در کتاب و سنت و در زمان آغاز شکل گیری بحث های کلامی وجود نداشته است و بعدها و مخصوصا در اثر معتزله وارد مباحث کلامی شده است. در دوره های نخست، اصطلاح اصول دین به معنای مطلق مباحث اعتقادی به کار میرفت و طیف وسیعی از مباحث اعتقادات را شامل می شد. بنابراین در این دوره و در میان گرایش های نخستین کلامی هنوز مفهوم اصول خمسه به عنوان یک مفهوم مشخص شکل نگرفته بود. در ادامه مفهوم اصول خمسه وارد قاموس معتزله شد و به تعداد خاصی از اعتقادات اطلاق گردید. معمولا در این دوره پنج مورد برای اصول نام برده می شد. بعدها این اصول در دیگر نحله های کلامی هم از لحاظ تعداد و هم در موارد تغییراتی کرده است به طوری که گاهی هفت مورد و یا حتی پانزده مورد نیز برای این اصول برشمرده شده است. با وجود همه تاریخ غنی که این مفهوم نزد معتزله طی کرده است، اما نزد دیگر مکاتب کلامی که بیشتر ایمان گرا بوده اند مانند اشاعره یا ماتریدیه مفهوم اصول خمس وجود ندارد و آنها نیز مفهوم اصول دین را به معنای مطلق اعتقادات به کار می برند.
    کلیدواژگان: اصول دین، کلام اسلامی، خوارج، مرجئه، معتزله، اشاعره، ماتریدیه
  • محمدحسن قدردان قراملکی، علی قدردان قراملکی صفحات 135-158
    هر علمی دارای روش یا روش هایی است که به وسیله آن به اهداف خود می رسد، برخی از علوم تک روشی و برخی دیگر چند روشی اند. درباره تک یا چند روشی بودن علم کلام از سوی مذاهب مختلف کلامی دیدگاه های مختلفی ارایه شده است، مثلا اهل الحدیث روش نقلی و معتزله روش عقلی را برگزیدند. اما رجوع به قرآن نشان می دهد که برای تبیین آموزه های دینی باید از روشگان مختلف استفاده کرد. نویسنده در این مقاله نشان خواهد داد که علم کلام باید باید از تمام روشگان ممکن مثل: نقلی شامل قرآن و روایات، عقلی شامل عقل و حتی اصول قطعی فلسفی، تجربی و حسی، شهودی استفاده کند، این ادعا بر خلاف ادعای برخی است که علم کلام را دارای روشگان مشخص مثل رویکرد اخباری یا تجربی می انگارند.
    کلیدواژگان: علم کلام، کلام، روش، عقلی، نقلی، عرفانی، شهودی، حسی، آفاقی، فطرت، قرآن
  • حسین محمد خانی صفحات 159-169
    رساله تعریف علم کلام محقق دوانی شرحی است بر بحث تعریف علم کلام در شرح مواقف .میر سید شریف در شرح تعریف علم کلام ، پنج مطلب ارائه می دهد .دوانی علاوه بر شرح آنها ، به نقد نیز می پردازد . وی همچنین برخی اشکالات وارد شده را پاسخ می دهد که از جمله آنها اشکالات علاء الدین طوسی است .
    به اعتقاد دوانی مقصود از قدرت تامه علم به عقایدی است که با آنها بتوان به ارائه دلایل و دفع شبهات پرداخت به عبارت دیگر متکلم کسی است که تصدیق به همه عقائد همراه با آمادگی برای استنباط بقیه وجوه استدلال و راه های دفع شبهات بر حسب حاجت برایش حاصل شده باشد.
    محقق دوانی در ادامه رساله، تعریف تفتازانی در المقاصد را می آورد و به نقد و بررسی آن می پردازد.
    رساله بر اساس نسخه های معتبر تصحیح شد و دو نسخه معاصر دوانی مورد توجه قرار گرفت که تاریخ کتابت یکی از آنها به زمان حیات ایشان باز می گردد.
    کلیدواژگان: محقق دوانی، تعریف علم کلام، قدرت تامه، نسخه های خطی، نسخه قدیمی
  • چکیده مقالات به عربی (الخلاصات)
    صفحه 1
|
  • Mohammad Ali Akhaviyan, Omid Omidiyan Pages 7-32
    Purgatory life and related issues are linked with some Islamic traditions like Tawassul, Supplication from the souls of the righteous, and Visiting the graves. With emphasizing Purgatory life of the dead, majority of Muslims also accept Hearing the voice of the living by the dead that is the base for Tawassul and supplication from the souls of the righteous. Similar opinions of Ibn Taymiyah and Wahhabism in opposition to Tawassul and supplication, are associated with Consensus of Wahhabism and its predecessors about Purgatory life. But after analysis of opinions of Ibn Taymiyyah and Ibn Qayyim on one hand, and Wahhabism on the other hand we see a clear difference of opinions about Purgatory life and related issues such as Hearing the voice of the living by the dead. Ibn Taymiyyah in brief, and Ibn Qayyim in detail believe in Purgatory life and Hearing the voice of the living by the dead. However Wahhabism believes in limited Purgatory life and considers Not to Hear the voice of the living by the dead as the main principle. So this question remains; How Wahhabism claims to follow Ibn Taymiyyah and Ibn Qayyim about the issues of Purgatory life and Hearing the voice of the living by the dead, and how Wahhabism goes beyond its predecessors and disagrees with the majority of Muslims about these issues, and even disagrees with its Sheikhs.
    Keywords: Purgatory life, Hearing the voice of the living by the dead, Ibn Taymiyyah, Ibn Qayyim, Wahhabism
  • Reza Heydari Noori Pages 33-60
    The school of mysticism and Sufism consists of principles and traditions that reveal the method of behavioral way for truth seekers up in achieving to explain it. Mysticism traveling and good behavior that consist of soul-travelling and self-sense finding trends inspired from the respectful verse” In the near future We will show them Our Signs throughout the universe as well as in their own souls to prove that this Ou’ran is the truth… (Fussilt 53): and other verses and traditions whereof portions of important Persian mysticism sources of Islamic mysticism with rare matchless natural disposition of high degree of standing and ranking. In his works whether verse or prose he has glanced to soul traveling trends of the Great World (Aa’lam-e-Kabir), and self-seeking (Aa’lam-e- Sagh’ir), and he prefers self-seeking which is the study of the world detailed visage to soul seeking trends. He is of mystical persons who for truth-recognizance has also paid attention to metaphors, and regards the world creatures the signs of truth manifestation and beauty. From his point of view-pointing to substance motion- he knows all the cosmos’ constituents in continual motion and change. And his soul seeking trend continues from the phase of inanimate object to the degrees of soul and spirit and up to the arrival in the kingdom of heaven. Mo’lana in his elf-seeking trend, with a deep and influential glance, which he names it “cause of boring”, has passed through the apparent veils of creatures, and he has achieved the observance from creatures to creator, from deed to attribute, and from attribute to viewing the Supreme Being. He behind the apparent facial elements of being, and in Sufism travelling and his self-seeking trend, in the world of possibilities and constitutes has dealt with the observation of the unending and eternal beloved face.
    Keywords: mysticism, Sufism, self-sense traveling, soul traveling, the truth, Molana
  • Akhtar Soltani, Mahdi Mehrizi Toroghi, Mehrdad Abasi Pages 61-96
    The knowledge of hadith is one of the most important issues among Sunni scholars and priests. It is considered much significant how to use and how to consider this knowledge. Accordingly there have been different doctrines created around the hadith, such as “Quraniyoon” , “Ahl-e-hadith”, “Salafia” and also “hadith critics”. In the present paper it has been assayed to indicate some outstanding features and properties of the three mentioned schools and then the hadith critics doctrine has been studied focused on the Rational Fundamentals and Theories of “Muhammad Abouria” , one of the prominent scientists of this school. Some of his hadith basics include: No opposition to Quran, No agreement with sunnah, No agreement with whatever proven by the science and No opposition to the wisdom. Abouria commented on different issues related to the knowledge of hadith such as prohibition on writing and publication of hadith in the first couple of hegira centuries, multiplicity of forges and editions, emphasis on the content critique in order to distinguish right and wrong narrations, No regulation and legislation of the single narration over the beliefs. existence of quoting based on definition in the hadiths, difference between the manner of sermon and behavior and so on. This study pursues these topics and answers to the related problems and ambiguities with an analytical, descriptive and librarian method.
    Keywords: The sunni hadith, hadith critics, hadith critique, content critique, quoting based on definition, sermon method, behavioral method
  • Mohammad Reza Zamiri, Morteza Zamiri Pages 97-112
    It is beyond a shadow of a doubt that the issue of Devine knowledge is one of the most important and complicated issues in Islamic theology and philosophy. Islamic theologians and philosophers have engaged in various aspects of this issue, including how to prove and quality of that, and present different arguments. Mulla Mahdī Narāqī was one of the great figures who has discussed regarding two above-mentioned aspects of Devine knowledge and innovated new ideas. The quality and argument in favor of Devine knowledge in the view of Narāgī, are the main questions which this paper concentrate on. Analyzing several books of Narāgī, such as Jami' al-Afkār wa Nāqid al-Anzār, we came to following
    Conclusions
    First: The correct aspect of proving omniscience upon the "Any unphysical entity is thinker of itself" rule would be that any unphysical entity which stands on its essence has the capacity of perception and thinking. But actuality of thinking is subordinated to actuality of the most powerful interest between thinker and which has been thought, and that would exactly be the presence of its essence in its essence, that is knowledge by presence.
    Second: for the quality of omniscience, the best view would be that to make the presence of god's essence in its essence the criterion of God's detailed knowledge to all entities, even before as after creation. It is the total presence and all discovering for all entities, in their inclusion and causality. The presence of God in its essence is more powerful than the presence of entities to God.
    Keywords: Mahdi Naraghi, Theology, Innovation, Proving of Omniscience, Quality of Omniscience
  • Naser Forouhi, Sayyed Ahmad Hosaini, Zohre Faslebahar Pages 113-134
    The discussion of the principles of religion or the articles of faith is one of the most important discussions among Muslim thinkers. This important concept of the principles of religion or the articles of faith has its own history among Muslims. The concept of the five articles of faith in Islam is not extant in Quran or in Hadith but has entered the works of Muslim theologians especially by the works of Mutazilites. In its early stages in the history, the concept of principles of the religion or the articles of faith was used in a general way and referred to the whole theological beliefs but later its usage has narrowed and just referred to some special theological creeds. In this period usually five items were referred to as the five principles of religion. Different theological traditions have their own principles of religion in the way that sometimes seven and even fifteen items were referred to as the principles of religion. Unlike the rationalist Mutazilites, there is no such a concept among Asharites or Maturidites. In this article we will survey the history of the changes the concept of the articles of faith experienced in Sunni Kalam tradition.
    Keywords: Articles of faith, Islamic theology, Khawarij, Murjia, Mutazilites, Asharites, Maturidites
  • Mohammad Hasan Ghadrdan Gharamaleki, Ali Ghadrdan Gharamaleki Pages 135-158
    Each science has the method or means by which it achieves its goals, There are some sciences of a single method, like philosophy, and some are some other methods. The Science of the theology, which is responsible for explaining religious doctrines and answers to doubts, Various views have been presented on the one or more methods of theology of theology from different theological religions, For example, the Ahl al-Hadith selected the narrative method and the Mutazilites chose the rational method. But referring to the Quran shows that to explain religious teachings, we must use different methods.
    The author in this article will show that must use the science of the theology of all possible methods, example: narrative iIcludes Quran and Traditions, rational includes reason and even definitive philosophical principles, experimental and sensory, intuitive. This claim is in contradiction to the claims of some who regard the science of the theology as certain metaphors as quoted and experimental.
    Keywords: Science of the theology, Theology, Method, rational, narrative, mystical, intuitive, sensory, factual, natural, Quran
  • Hosain Mohammadkhani Pages 159-169
    Dawani researchers treatis is a commentary on the discussion definition of theology in Sharh Mavaghef.Mir Seyyed Sharif offers five subject.Dawani describe them and draw backs on imports .some bugs have been proposed answeres.
    According to Dawani believe , the meaning of power is the science of knowledges that can able to give them reasons and dismiss doubts. In other words, the theologian someone who confirmation of all beliefs along with the preparation for the rest of means of reasoning and the ways of eliminating the doubts as it was required.
    Dawani researchers are continuing to review the definition of Taftazani in Almaghased deals.The correction ahead of old manuscripts and tried to be valid.including two versions of contemporary life,a version ooes back to the time of life.
    Keywords: Dawani researchers, the definition of theology, manuscript, old version, full power