فهرست مطالب

پژوهش های اعتقادی کلامی - پیاپی 29 (بهار 1397)

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 29 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریال اسکندری، محمد سعیدی مهر*، امیر عباس علی زمانی صفحه 7
    ابن سینا معتقد است که نفوس انسانی قبل از بدن موجود نیستند و سپس در بدنها به وجود می آیند یعنی پس از این که اجسام به وجود آمدند، نفوس به آنها ملحق می گردند. چون اگر نفوس قبل از اجسام موجود باشند همه دارای وجودی منفرد خواهند بود و در این صورت تکثردر آنها جایز نیست .علت این سخن ابن سینا آن است که وی بر این عقیده است که تکثر، تنها مربوط به بدنهایی است که نفوس به آنها ملحق می گردند و نمی تواند از جانب نفوس باشد؛ چون نفوس مجرد هستندو در مجردات تکثر وجود ندارد. اما حقیقت آن است که همان گونه که جواهر مادی متکثرند، جواهر مجرد هم باید متکثر و متمایز باشند و خلاف این امر، منجر به محال خواهد شد. دلیل دیگر ابن سینا بر حدوث نفس، اعتقاد به نفی تعطیل است اما علاوه بر این که اصل نفی تعطیل قابل قبول نیست این اصل اساسا شامل مجردات نمی گردد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، حدوث نفس، قدم نفس، تکثر نفس، تعطیل
  • محمود قیوم زاده * صفحه 19
    تمایز و پیدایی هریک از فرقه ها و مکتب های اسلامی در قرون نخست را می توان معلول عوامل و زمینه های متعددی دانست که در یک فرآیند تدریجی و گاه متاثر از یکدیگر به وقوع پیوسته اند. پژوهش گران این عوامل مختلف را در یک تقسیم بندی کلی به بیرونی و درونی، طبیعی و غیرطبیعی و گاهی به داخلی و خارجی تقسیم کرده اند و از میان آنها به اسباب متعدد نفسانی، فکری، سیاسی، مذهبی و اجتماعی اشاره نموده اند. خاستگاه و سرچشمه های تصوف و عرفان اسلامی را نیز نمی توان مستقل از عوامل یاد شده، مورد فحص و بررسی قرار داد. پیدایش راه و رسم عرفانی در قرون اولیه را نمی توان به طور دقیق، فرقه گرایی به معنای خاص آن، که عمدتا ناظر به تمایز اندیشه های کلامی است، به حساب آورد و بدین جهت است که بیشتر ملل و نحل نگاران نیز تصوف اولیه را در زمره فرقه های اسلامی شمارش نکرده اند. با این حال برخی عوامل که در ظهور و بروز فرقه های کلامی و دسته بندی های فقهی دخیل بوده است، در پیدایی این نحله نیز سهم قابل توجهی داشته اند; هرچند نمی توان از اسباب ویژه و یا حداقل تاثیر بیشتر برخی عوامل، تاریخی ان چشم پوشی کرد. در مبحث حاضر تلاش می کنیم از میان عوامل مختلف پیدایی تاریخی تصوف و عرفان به مهم ترین عوامل تاریخی واجتماعی وسیاسی که مورد تایید بیشتر عرفان پژوهان نیز واقع شده است، اشاره نماییم.
    کلیدواژگان: بسترهای اجتماعی، تصوف، فرهنگ، زمینه های تاریخی
  • حمید رضانیا شیرازی*، محمدحسن مطیعی صفحه 37
    امید به زندگانی جاودان سبب گردیده است که انسان باورهای گوناگونی را در باب حیات پس از مرگ پیدا کند که تناسخ یکی از آنهاست، این ایده که دیرینه‏ای طولانی دارد از سوی موافقان و مخالفان آن به بحث گذارده شده است و امروزه به عنوان یکی از پرسش های فراروی بشر خودنمایی میکند. در تعالیم دینی ما، مرگ همزاد و هم نفس آدمی است. هر دمی که فرو می بریم گرچه با آن زندگی خود را تامین می کنیم، در عین حال با آن گامی به سوی مرگ برمی داریم. مرگ و زندگی هر دو آفریده خداوند هستند و ابزاری برای آزمون کردار آدمی. در اسلام و بویژه در مکتب تشیع اگر چه عقیده تناسخ از ناحیه پیشوایان معصوم ابطال گردیده است، لیکن خردورزان و اندیشوران آن مکتب را از تفکر در آن زمینه باز نداشته است که صدرا به عنوان موسس مکتب حکمت متعالیه از جمله ایشان است که به خوبی این چالش را بررسی و حل نموده است .در این نوشتار، ضمن مرور بر تاریخچه این نگرش بشری، و بیان تقسیمات مربوط به آن، انظار و آراء آن فیلسوف و حکیم زبردست در این باب نیز به اجمال بررسی گشته است، بیانات وی در این مقوله روشنگری شگرفی درمتفکران پس از خودش ایجاد نموده است تا آنجاکه صدرالمتالهین را می‏توان جامع و کامل کننده این ابحاث به شمار آورد.به هر حال، اگرچه بطلان نقلی و عملی تناسخ خدشه‏ناپذیر به نظر می‏رسد، اما درباره محال بودن عقلی آن و بررسی تاثیرات این نظریه، مجال بحث و تامل باقی است.
    کلیدواژگان: تناسخ، مرگ اندیشی، نفس، صدر المتالهین، تناسخ ملکی و ملکوتی
  • اختر سلطانی، مهدی مهریزی * صفحه 73
    نقد حدیث و دانش های مرتبط با آن، همواره، مورد توجه محدثان بوده است. رشید رضا، یکی از اندیشه وران معاصر و تاثیرگذار در زمینه حدیث است. او ضمن باور اجمالی به روایات، نقدهایی فراتر از آنچه مشهور عالمان مسلمان گفته اند، بر حدیث وارد ساخت. نگاشته نشدن حدیث در قرن اول، رواج نقل به معنا در احادیث، کثرت جعل و وضع، و تاکید بر نقد متن برای اعتبارسنجی روایات، از جمله مباحث قابل توجه در اندیشه اوست. شاید عده زیادی رشید رضا را سلفی و جزء «قرآنیون» بدانند، اما نگاه او به حدیث را می توان حد فاصل دیدگاه قرآنیون و مشهور محدثان دانست. در این مقاله تلاش می شود تا ضمن نشان دادن خاستگاه اندیشه ها، مبانی و آرای رشید رضا نسبت به حدیث استخراج و نقد گردد.
    کلیدواژگان: رشید رضا، مبانی حدیثی، آرای حدیثی، منتقدان حدیث، روشنفکران مصری
  • محمد فرهادی، سینا فروزش*، رضا شعبانی صفحه 89
    دراین نوشتار اصولی مانند راستی ،جایگاه پادشاه، فره ایزدی، اصالت نژاد وعدالت در قابوسنامه مورد بررسی قرار گرفته است. در قابوسنامه پادشاه به خورشید مانند شده است و همه امور به خواست او انجام می گیرد.؛ او باید عدالت را در جامعه اجرا کند و ایرانشهر را از دروغ پاکسازی نماید و تا آرمانشهر به منصه ظهور برسد. پادشاه باید آریایی باشد و هم از رحمت الهی برخوردار. پادشاه فراهم کننده شرایط مطلوب برای رستگار شدن مردم است و مردم در سایه تدبیر او می توانند علی قدر مراتبهم، از رحمت یزدانی سیراب شوند. این پژوهش که با روش تاریخی و رویکردی توصیفی، تحلیلی انجام پذیرفته، نشان خواهد داد که عنصرالمعالی تحت تاثیراندیشه های ایرانشهری قرار داشته است و مفردات این اندیشه ها رااز منابع گوناگون از جمله منابع پهلوی، گرد آوری کرده است؛ . نقطه اوج این تاثیر، باب هشتم کتاب است که به بیان اندرزهای انوشیروان اختصاص پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: قابوسنامه، اندیشه ایرانشهری، فره ایزدی، راستی، عدالت
  • حامد فتحعلیانی، سید حمید حسینی * صفحه 113
    هیچ حرکت اقتصادی و خصوصا اخلاق جهادگونه در منظومه معرفتی دینی نمی تواند موفق باشد مگر آنکه خواستگاه، مسیر و مقصد آن خدایی، و بر مبنای اخلاقیات باشد. با تدبر در قرآن کریم می بینیم اهمیت بحث های اخلاق اقتصادی در دین مبین اسلام به گونه ای است که خدای متعال بخش قابل توجهی از این کتاب بزرگ و انسان ساز را به بحث های مختلف کلان و گاهی ریز اقتصادی از جمله حلال، حرام، مکروه، مستحب، جمع اموال، امتحان الهی از طریق مال دنیا، خمس، زکات، خرید، فروش، اجاره و حتی نوع عملیات اقتصادی مثل شکار، صید، اماکن، زمان های حرمت صید، زراعت، غواصی، کشتیرانی، دامداری و... اختصاص داده است. در این راستا بنا داریم ابتدا مختصرا به معنی جهاد و اقتصاد پرداخته، سپس شاخص های مدنظر قرآن کریم و نهج البلاغه را برای تحقق اقتصاد اسلامی در یک جامعه را بررسی کرده و پس از آن بعضی از راهکارهای اخلاق اقتصادی مندرج در قرآن کریم و نهج البلاغه و همچنین نتایج و آثار حاصله از اقتصاد اسلامی را در این مقاله هرچند به قدر بضاعت کم خودمان واکاوی نماییم.
    کلیدواژگان: اقتصاد، اسلام، اصلاح، اخلاق، اسراف، اصلاح الگوی مصرف
  • علی احمد ناصح*، زهرا مولا قلقاچی، فاطمه محمدزاده صفحه 135
    مساله «بداء» از جمله مسایلی است که علمای مذاهب اسلامی در مورد آن دیدگاه های مختلفی دارند. این مسئله از ویژگی های تفکر شیعی و متاثر از نصوص دینی است. از نظر شیعه، اعمال انسان در سرنوشتش تاثیر گذار است و خداوند براساس اعمال صالح یا ناصالح وی، تقدیرش را تغییر می دهد. برخلاف یهود که دست خدا را از هرگونه تغییر و تبدیل بسته می دانند. در اهمیت مبحث «بداء» همین بس که امام صادق می فرماید: «ما عبد الله بشی ء مثل البداء» از اینرو راقمان این سطور درصددند به روش توصیفی- تحلیلی به تبیین هرچه بیشتر این موضوع بپردازند. به همین منظور پس از مفهوم شناسی واژه «بداء» و ذکر تفاوت آن با نسخ، به بررسی دیدگاه مفسران و علمای اهل تسنن پیرامون بداء پرداخته و ضمن نقل اقوال مشهور، دلایل شیعه بر اثبات بداء و اتهامات علیه شیعه را نیز مطرح نموده و با استدلالات عقلی و نقلی شیعه را از تهمت های ناروای مخالفان مبرا ساخته است. بنابراین از نگاه مسلمانان هر نوع تحول و دگرگونی تحت قدرت و سیطره تدبیر خداوند بزرگ قرار دارد و قدرت خدای سبحان علی الاطلاق نافذ است و کسی توان ممانعت از تحقق آن را ندارد. قرآن کریم که کتاب جامع و جاویدان برای هدایت است، نیز در آیاتی چند بر آن تصریح نموده است.
    کلیدواژگان: بداء، فریقین، لوح محو، لوح اثبات، ام الکتاب
  • شاهرخ حکمت، ابوالفضل نیکعهد* صفحه 163
    ناصر خسرو شاعری است منحصر بفرد، یکی از این جهت که در ردیف معدود شاعرانی است که با تحقیق و تفحص راه خود را- جدا از هر گونه تعصب و نگرشی – یافته و برای اثبات درست بودن راه خود از نظر منطقی بویژه متوسل شدن به کلام وحی از هر کوششی در این راه فروگذاری نکرده است و در این ارتباط بیشتر به تاویل نظر دارد که در نهایت این تاویل را به خاندان عصمت و طهارت ارجاع می دهد و با این نگاه که مامور تبلیغ راه خود نیز می باشد تمام مباحث منطقی را برای دنبال کردن و به نتیجه رساندن راه خود طی کرده و هم از معانی و مفاهیم و هم از الفاظ و ترکیبات قرآنی در لابه لای نوشته ها به ویژه در دیوان بهره مند گردیده است. تحقیق حاضر به روش کتابخانه ای و به صورت داده های مطالعاتی و برداشت های استدلالی و به روش توصیفی و تحلیلی به بسیاری از سوالات و ابهامات در این خصوص پاسخ می دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، تاویل، ناصرخسرو، اخلاق، باطنی
|
  • Faryal Eskandari, Mohammad Saedimehr *, Amirabas Alizamani Page 7
    Avicenna believes that human souls do not exist without their bodies, and then, they are created in their bodies. because if they exist without and before their bodies , they all have a single existence, but the Plurality is not permissible ;Avicenna says this because of he believes that plurality is only relates to bodies that the souls join to them and cannot relate to souls, because the souls are single and there is not any plurality in singles; the plurality is only due to the bodies in which the souls join them, but the truth It is that, divine jewelry should be Multiplied and distinct too, and the opposite will lead to impossible. The other reason for Avicenna for the occurrence is the belief in the negation of the’ principle of closure’ but, moreover, this principle is not acceptable, it does not essentially include immaterial world because it only relates to to the nature.
    Keywords: Avicenna occurrence of soul, oldness of soul, plurality of soul, the principle of closure
  • Mahmud Ghayoumzadeh * Page 19
    The origins and sources of Sufism and Islamic mysticism can not be considered independently of the above mentioned factors. Genesis way of mysticism in the early centuries can not be precise, sectarianism In specific terms, it mainly refers to the distinction ideas verbal, take into account and thus is more heresiographical journalist also mysticism primary There are no counts of the Islamic sects. However, some of the factors involved in the emergence of verbal sects and jurisprudential classifications have also played a significant role in the emergence of this trend; However, it can not be ignored by historical factors, or at least by the influence of some of the factors. In the present article, we try to point out, among the various factors, the historical appearance of Sufism and mysticism to the most important historical and social factors that have been endorsed by most mystic scholars.
    Keywords: Social context, Sufism, culture, historical context
  • Hamid Rezania *, Mohammad Hassan Motie Page 37
    The hope of eternal life have caused people of different beliefs in life after death found that reincarnation is one of them, The idea that chronic long been discussed by proponents and its opponents. Although the idea of reincarnation in Islam and Shiism, especially in the area of Infallible Imams (P) has been canceled.But intellectuals and thinkers of the school of thought that is not in the open field as the founder of the school of Mulla Sadra's Transcendent Philosophy is one of them.In this article, we review the history of this human attitude, and expression of its divisions, the eyes and opinions Jkym philosopher and expert on the subject has also been discussed briefly, he has created tremendous interpretive category as far as Mulla Sadra can be comprehensive and complete this Abhas be considered.However, although traditional and practical nullity of reincarnation seems immutable, but about the impossibility of reason and effect of this theory remains room for debate
    Keywords: Reincarnation, soul, Mulla Sadra
  • Mehdi Mehrizi * Page 73
    Hadith criticism and the sciences related to it have always been sources of different thoughts and opinions. One of the influential scholars in the field of Hadith in the contemporary age is Rashid Reza. Having a general belief in religious narratives and sayings, he provided us with criticism that goes beyond the well-known Moslem expert's criticisms of Hadith (religious leader's sayings). Lack of Hadith scribing in the early centuries after Prophet Mohammad, spread of paraphrases for religious sayings, devising sayings (which are not quoted from the Prophet and Imams) and emphasis on textual criticism to distinguish true narratives from untrue, are some of the topics worthy of attention in his thought. Many scholars might consider Rashid Reza a Salafi scientist and one of those who belong to the Al-Quranioon. This is true but his view of the Hadith can be a taken as a balance between the Al-Quranioon's perspective and the dominant popular viewpoint towards Hadith. This article attempts at investigating Rashid Reza's principles and opinions in Hadith criticism in addition to showing the origins and intellectual and social causes of such ideas.
    Keywords: Muhammad Rashid Rida, intellectual principles, opinions, analysis, criticism
  • Mohammad Farhadi, Sina Forouzesh *, Reza Shabani Page 89
    In this manuscript a few elements of Persian Principles (andisheh iranshahri) like Honesty,Kingdom Dominion,Divine Eligibility, racial purity and Justicle is broadly explained in Qaboosnameh.In the book,The king has the greatness of the sun.Everything in the region of persia is under his command.He must Bring justice to the society and cleanse persia from deceit, to build the Persian Utopia.The King must be Aryan and blessed with God’s Mercy.His mission is to Guide people to salvation in afterlife.This research has been done by Historical means, with analytical method.This research will say that Onsorolmoali has Gathered the elements of Persian Principles(Andisheh Iranshahri) from different resources such as pahlavi. He specialised the eight chapter, to anoshiravan’s advices
    Keywords: Qaboosnameh, persian principles, divine eligibility, honesty, justice
  • Hamed Fathaliani, Seyed Hamid Hoseini * Page 113
    No economic movement and especially jihadist ethics in the religious epistemic system can not be successful unless it is the path, path, and destination of the divine, and based on morality. By looking at the Holy Quran, we see the importance of the discussions of economic ethics in the religion of Islam in such a way that the Almighty God made a significant portion of this great and humane book to various macro and sometimes microeconomic debates such as Halal, Haram, Makruh , Mustahab, divestiture, divine test through the world, khums, zakat, buying, selling, renting and even economic operations such as hunting, fishing, places of honor, fishing harbors, farming, diving, shipping, livestock and ... dedicated. In this regard, we first briefly describe the jihad and the economy, then consider the Indicators of the Holy Quran and Nahj al-Balaghah for the realization of Islamic economics in a society, and then some of the strategies of economic ethics contained in the Holy Quran and Nahj al-Balaghah And also the results and the effects of Islamic economics in this article, although we look at our low income
    Keywords: economics, Islam, reform, ethics, loneliness, correction of consumption pattern
  • Aliahmad Naseh *, Zahra Mola Ghalghachi, Fatemeh Mohamadzadeh Page 135
    The issue of Beda is one of the issues The scholars of Islamic scholars have different views on them. This issue is one of the characteristics of Shiite thought and influenced by religious texts. Human actions affect its fate And God changes his destiny by virtue of his righteous deeds. Unlike the Jews, they regard the hand of God as making no change. In the importance of the issue of "Beda", the very fact that Imam Sadiq (as) says: "We are Abdullah Bashi like Al-Badda" Therefore, they seek to explain this issue in a descriptive-analytical way. For this reason, after the conceptualization of the word "Beda" and mentioning its difference with the manuscripts, He examined the views of the Sunni scholars and commentators on Beda, while quoting the famous sayings. The Shia's reasons for proving the Shia and the accusations against Shia have also been raised The Shia's reasons for proving the Shia and the accusations against Shia have also been raised Therefore, in the eyes of the Muslims, any kind of transformation under the power and dominance of the decree of the Great Lord And the power of the Almighty God is permissible, and one can not be prevented from realizing it. The Holy Quran, which is a comprehensive and immortal book for guidance, has also been stated in several verses
    Keywords: Beda, Fieryan, False Tablet, Proof of Proof
  • Abolfazl Nick Ahd * Page 163
    Naser khusrow is a unigue poet; one of the reasons is that he hs among few poets who found his way by searching and exploring- apart from any bias or special attitude – and to prove the veracity of his own way from a logical point of view, especially by resorting to the word of revelation putting most effort in this direction has not deserted any ate mpt.He regards more attention to hermeneutice that finally this hemeneutice referring back to the origin and to the family of infallibility and purity. And by this view that he is also the advertiser agent, all of logical issues for following and getting results.He has enjoyed his Divan (poems collection) all interpretation,s and all Quranic words and word combinations.
    Keywords: Holy Quran, Interpretation, Naser khusrow Morality Interior