فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 24 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین زمرشیدی، علی صادقی حبیب آباد* صفحه 1
    در ایران دوران اسلامی، معماری آرامگاهی از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. جایگاه مقابر امام زادگان و زاهدان در حیات اجتماعی و مذهبی ایران، از قدیمی ترین ایام تاکنون ادامه یافته است. این نوع بناها امروزه بعد از مساجد بیش ترین بناهایی هستند که برای انجام مراسم مذهبی، زیارت و... درون شهرها، روستاها به حیات خود ادامه داده اند. امام زادگان و زاهدان ما خصایص عمیق، تقوای بی انتها، ظلم ستیزی و احقاق حق و آزادگی امت را، همیشه پیشه داشته اند. سرزمین ما با کیفیت خاص جغرافیایی، سادات و امام زادگان را در خود پناه داد. ولی ویژگی مهم تر از موقعیت جغرافیایی، وضعیت اجتماعی ما بوده که بهترین زمینه را برای این کار فراهم کرده است. پس از آن هم تشکیل اقطاب معنوی و دینی و اثرات اجتماعی و اقتصادی و سیاسی آن ها، در زمان زندگانی ایشان و پس از آن، تا حالا همیشه منشا اثر خیر بوده است. مردم شیعه مذهب ایران، از باب ارادت به تمامی این بزرگواران، با تمام وجود برای این بزرگواران بارگاه و مرقد شایسته بنا کرده و به بهترین شیوه ممکن، این آثار را تزیین قدسی نموده اند. در این پژوهش، اهمیت و نقش معنوی امام زادگان و در نتیجه توجه مردم به آن، معماری خاص، تزیین های مفصل و بازسازی پیاپی بقاع امام زادگان مورد مطالعه قرار گرفته است. نوشتار حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای استوار است. در بقاع متبرکه امام زادگان و زاهدین حراست کامل از اصول ساختار آثار ارزشمند یاد شده باید باشد و به امانت داری در بازسازی آن ها توجه ویژه ای مبذول گردد؛ چرا که بسیاری از این آثار دارای ثبت تاریخی بوده و از ارزش های بسیار والای معماری اسلامی برخوردار می باشند. ضمنا در گسترش این مراکز معنوی اسلامی بایستی نهایت دقت و سلیقه و حساسیت از به کارگیری پدیده های هنرهای قدسی و کاملا در چهارچوب سنت با همگن بودن قسمت های قدیمی و پیشین مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: امام زادگان، زاهدان، بقاع متبرکه، عناصر تزیینی، معماری اسلامی
  • مرضیه فاریابی، حسن هاشمی زرج آباد*، مفید شاطری، علی زارعی صفحه 21
    وقف نوعی ایمان سنجی و ترازوی باورهای قلبی مردم در طول ادوار اسلامی محسوب می شود که در جامعه دینی ظهور و بروز معناداری می یابد. در شکل گیری شهرهای اسلامی عوامل چندی موثر بوده اند؛ از جمله این عوامل می توان به اندیشه وقف اشاره داشت. از دیرباز بناهای وقفی از جمله تاسیسات و خدمات عمومی بخش عمده ای از بافت معماری شهرهای اسلامی را به خود اختصاص داده است که با احداث آن ها و افزایش جمعیت باعث گسترش و عمران شهرها شده است. در واقع بناهای وقفی در شکل دهی و گسترش فضاهای شهری در طول دوره اسلامی تاثیری انکارناپذیر داشته اند. این پژوهش که بر پایه مطالعات توصیفی تحلیلی و با روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی صورت پذیرفته، در صدد این است تا اهمیت وقف و ابعاد گوناگون تاثیرگذاری آن بر نحوه به وجود آمدن و گسترش شهرهای اسلامی و ساختار فضایی آن ها را به خصوص در بافت تاریخی شهر بیرجند بیان کند. یافته های پژوهش نشان می دهد در بافت تاریخی بیرجند سازمان کالبدی از پیوند میان مرکز شهر و مراکز محله ها از طریق فضاها و عناصر ارتباط دهنده مثل گذر اصلی و میدان به وجود آمده است. قرارگیری بناهای عام المنفعه در گذر اصلی و مرکز بسیاری از محله ها سازمان فضایی این شهر را تشکیل داده اند. شکل گیری شهر مبتنی بر ساختن محله ها با خدمات شهری و وجود این عناصر در بیش تر محله ها، پیوستگی و ارتباط قوی فضایی میان آن ها برقرار کرده و در این ساختار واحدهای تشکیل دهنده اصلی شهر که از بناهای عام المنفعه تشکیل شده است، جزو بناهای اصلی و هسته ای با مرکز ثقل فضایی و عناصر ویژه دیده می شوند. این عناصر چون حسینیه ها، تکایا، مساجد، آب انبارها، حمام ها و مدارس با فرآیندی متقابل، ارتباط فضایی مشخصی با سایر فضاهای عمومی شهر و سهم بسزایی در شکل گیری و در نهایت گسترش شهر در سطح و به صورت افقی داشته اند.
    کلیدواژگان: وقف، شهر اسلامی، بافت تاریخی، بیرجند
  • مریم فرهی فریمانی، مهدی حقیقت بین* صفحه 33
    چنین به نظر می رسد که رفتار انسان با طبیعت و به طور خاص گیاه، با اعتقاد انسان ها ارتباط مستقیم دارد. این مهم بر زندگی فردی و جمعی انسان، شکل گیری و مکان یابی و سازماندهی کالبدی و فضایی شهرها و مجتمع های زیستی تاثیر مستقیم داشته است. در این باره و مطابق با نخستین هدف پژوهش حاضر، تحقیق درباره سیر تاریخی مواجهه ایرانیان با طبیعت و تبیین جایگاه آن در زندگی ایشان انجام گرفته که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و شامل دو بخش پیش و پس از اسلام است. مطابق با هدف دوم مقاله، دیدگاه دانشجویان و متخصصان معماری منظر به عنوان نماینده بخشی از جامعه معاصر فعال در این حوزه و با بررسی موضوع های تولیدات علمی ایشان مورد مطالعه قرار گرفته است. در این بخش از روش تحلیل واژگانی و محتوایی(مفهومی) استفاده شده و نتایج حاصل بیان کننده تغییر تدریجی جایگاه طبیعت در میان قشر هدف و گویای شکل گیری نگاه مادی- علمی به طبیعت در کنار نگاه ارزشی نزد آنان است. در تحلیل محتوایی پایان نامه ها، رویکردهای عمده، شامل باغ ایرانی و منظر اساطیری، مطالعه مناطق طبیعی، روش های حفاظت و احیای مناطق طبیعی، زیبایی شناسی طبیعت، بحران های محیطی شناسایی شدند که نماینده تمایلات فکری دانشجویان معاصر کشور هستند. در بخش مقاله ها نیز موضوع هایی نظیر نظم طبیعی و کی هانی، جهان مابعدالطبیعه، حضور عناصر طبیعی در معماری ایران، الهام ازگیاهان در طراحی معماری، نقش طبیعت در شکل گیری شهر، تاثیر سبزینگی بر سلامت روان، بررسی اسطوره های گیاهی در معماری معابد، سبزراه و پارک اکولوژیکی و طبیعت گرایی در هنر نقاشی و فرش استخراج شدند. با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد سه نگرش قداست گرا، نشانه گرا و علم گرا، از گذشته تا به امروز نسبت به طبیعت در ایران وجود داشته که سهم آنان متفاوت بوده است.
    کلیدواژگان: معماری منظر، تفسیر منظر، طبیعت، دانش آموختگان معماری منظر
  • حمیدرضا بابایی، آتوسا آفاق پور*، امین فرجی ملایی صفحه 43
    طی چند دهه گذشته، در نتیجه رشد فزاینده جمعیت و به موازات آن رشد شهرنشینی، نظام شهری تحولات عمیقی را به خود دیده و بر تعداد سکونت گاه های شهری به طور فزاینده ای افزوده شده و در سازمان فضایی نظام شهری تغییراتی ایجاد کرده است. هدف از پژوهش پیش رو تحلیل و ارزیابی سازمان‎یابی فضایی نظام شهری استان قزوین و شناخت تحولات جمعیتی آن در سال‎های 1355 تا 1390 با استفاده از سه نوع شاخص‎های سنجش میزان نخست شهری، تمرکز و تعادل است. نتایج نشان‎دهنده شدت بالای نخست شهری، تمرکز و عدم تعادل‎های استان در قیاس با کشور در تمامی دوره ها به‎ویژه در سال‎های ابتدایی است؛ با این وجود روند نزولی کاهش این شاخص‎ها در طول دوره مورد مطالعه که در توافق با روند تجربه شده در کشور است، از کاهش تمرکز گرایی جمعیت در شهر قزوین به‎عنوان نخست شهر و افزایش تعادل نظام شهری استان به رغم فاصله بسیار زیادی که هم چنان با وضع مطلوب دارد حکایت می‎کند؛ به‎طوری که شدت نزدیک‎تر شدن این شاخص‎ها به ارقام مطلوب در بازه زمانی مشابه برای استان قزوین بسیار بیش تر از کشور بوده ‎است. از دلایل بالا بودن میزان تمرکز نظام شهری استان، سهم بالای جمعیت شهر قزوین در برابر سایر شهرهای استان و محدودیت تعداد و اندازه شهرهای میانی به‎سبب عدم برخورداری از آستانه های جمعیتی قابل قبول به ویژه در سال‎های ابتدایی دوره است. اما سال 1385 به‎عنوان نقطه عطفی در روند تحولات به وقوع پیوسته محسوب می‎شود زیرا در نتیجه دو برابر شدن تعداد نقاط شهری استان از رقم 12 به 24 و تبدیل وضعیت تعدادی از روستاها به نقاط شهری که حتی جمعیتی کم تر از 5000 نفر دارند، عدم تعادل در نظام شهری استان تشدید شده که عمدتا به حساسیت شاخص های اندازه گیری میزان تمرکز به آستانه جمعیتی تعریف سکونت گاه ها به عنوان نقطه شهری مربوط است، به‎طوری که عدم تعادل های نظام شهری بر خلاف آن چه که عموما تصور می شود، بیش از آن که ناشی از بزرگ سری شهر مرکز استان باشد، می‎تواند ناشی از کمبود جمعیت شهرهای کوچک و تغییر وضعیت سکونت گاه های روستایی به نقاط شهری بسیار کم جمعیت قلمداد شود.
    کلیدواژگان: نظام شهری، سازمان‎یابی فضا، نخست شهری
  • حمیدرضا صارمی، سحر خدابخشی*، متین خلاق دوست صفحه 65
    شبستان به عنوان شاخص ترین عنصر معماری در مساجد سنتی می باشد که به لحاظ ساختاری و کالبدی از جایگاه مهمی برخوردار بوده است. ولی با گذشت زمان در معماری مساجد معاصر تغییرات مشهودی در ساختار و سازمان فضایی آن بوجود آمده است. از این رو هدف اصلی این مقاله بررسی اهمیت جهت گیری و سلسله مراتب فضایی شبستان در طراحی مساجد ایرانی اسلامی است و در نظر دارد با شناخت نظام اندیشه و زیرساخت های تفکر معماران مساجد ایرانی اسلامی به مطالعه تطبیقی جایگاه و جهت گیری شبستان در معماری مساجد سنتی (دوره صفوی اصفهان) و مساجد معاصر (تهران) بپردازد. نمونه مورد بررسی پنج مسجد دوره صفوی شهر اصفهان و پنج مسجد معاصر شهر تهران می باشد که ضمن برداشت موقعیت مکانی، از نظر هندسه و چیدمان فضای داخلی و جهت ورود به بنا تا قرارگیری در جهت محور قبله مورد تجزیه و تحلیل ساختاری قرارگرفته اند. روش تحقیق در این پژوهش، از نوع تفسیر تاریخی و توصیفی - تحلیلی می باشد که با استفاده از تدابیری چون پیمایش میدانی و جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای با مطالعه اسناد سخت و نرم به بررسی شواهد پرداخته و تحولات فضایی شبستان در مساجد سنتی شهر اصفهان و مساجد معاصر شهر تهران استخراج و با ترسیم نمودارها به صورت تطبیقی بررسی شده اند. نتایج پژوهش حاصل از بررسی تطبیقی مساجد سنتی و معاصر و تحلیل نقاط قوت و ضعف هر یک از مساجد در طراحی شبستان بیانگر این موضوع است که در طراحی مساجد معاصر شهر تهران به جهت گیری شبستان توجه چندانی نشده و بدون تعریف درست از آن، شبستان ها به نمازخانه ای بدل شده اند که فاقد اصول خلافیت و مفهوم گرایی و وحدت در عین کثرت می باشند.
    کلیدواژگان: جهت گیری شبستان، تحولات فضایی مساجد، مساجد صفوی اصفهان، مساجد معاصر تهران
  • بازشناسی عناصر تاریخی هسته شهر ایرانی / مطالعه موردی؛ هسته تاریخی مرکز شهر کرمانشاه
    کیومرث ایراندوست*، کسری آشوری، بهیه هاشمی صفحه 85
    با آغاز روند نوسازی معاصر بسیاری از ساختارها و عناصر شهر کهن ایرانی اسلامی دچار دگرگونی شدند. از این رو بسیاری از عناصر هویت بخش شهری که تاریخ و پیشینه و شخصیت شهر را در خود داشت به مرور از میان رفت و شهرها در پرشتاب ترین دگرگونی تاریخی تا آن زمان، شکل و ساختار تازه ای یافتند. شهر قدیم در این روند دگرگونی عناصر دارای کارکرد اجتماعی را از دست داد و عناصری جدید و بیش تر با محوریت خودرو را جایگزین آن کرد. شهر تاریخی کرمانشاه که بر سر راه تجاری ایران- میان رودان، با پیشینه ای تاریخی درخور، در دوران مختلف پیش و پس از اسلام از اهمیت چشمگیری برخوردار بود و بنا بر اسناد تاریخی تا اواخر دوره قاجار در اوج رونق و شکوفایی بوده است. از این رو، در دوران تاریخی کرمانشاه از مرکز شهری پویا و با عناصر گوناگونی برخوردار بود. پس ازآن، با فرایند نوسازی این شهر نیز چون بسیاری از شهرهای ایران، تحولات عمیقی را تجربه کرد و با دگرگونی کارکرد آن و نیز ورود خودرو و دیگر نمادهای نوسازی، مرکز شهر دچار دگرگونی ژرفی شد؛ به گونه ای که ماهیت مرکزیت و هویت آن از میان رفت و به تدریج به فراموشی سپرده شد. هدف از این پژوهش که به روشی توصیفی تحلیلی انجام گرفته، بازشناسی عناصر هسته مرکزی شهر کرمانشاه با استفاده از منابع، اسناد، سفرنامه ها و مدارک مرتبط است. یافته های پژوهش نشان می دهد که با توجه به جایگاه شهر کرمانشاه در اواخر قاجاریه مرکز شهر از عناصر گوناگون با عملکرد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در چارچوب یک نظام سامان یافته برخوردار بود. این عناصر با توجه به شرایط زمان، منعکس کننده روابط قدرت، مذهب، فرهنگ، اقتصاد و اجتماع بودند که امروزه برخی از آن ها کاملا از یاد رفته اند. عمده ترین این عناصر عبارت بوده اند از قصر حکومتی، میدان مشق، نقاره خانه، مسجد جامع، بازار، میدان توپخانه و دیوان خانه.
    کلیدواژگان: مرکز تاریخی شهر، عناصر مرکز شهر، ساختار شهر، کرمانشاه
|
  • Hossein Zomorshidi, Ali Sadeghi Habibabad* Page 1
    In Iran¡ funerary architecture had been of particular importance during Islamic era. Importance of tombs¡ particularly holy shrines of Islamic saints and hermits¡ has continued since old time in social and religious life of Iran. After mosques¡ this type of buildings has been the most used to perform rituals¡ pilgrimage¡ etc. within cities and villages so that survived in hearts of people. Our great Islamic saints and pious hermits always had deep characteristics¡ absolute faith in God¡ infinite virtue¡ morals¡ majesty¡ impressiveness¡ dignity¡ politeness¡ wisdom¡ knowledge and insight¡ self-respect¡ self-esteem and contentment¡ humility¡ courage while fighting against tyranny and trying to respect the nation’s rights and freedom. Given special geographical properties¡ our land had accepted many saints and hermits. But our social status was more important than geographical location which provided the best basis for that. Subsequently¡ formation of spiritual and religious poles and their political and socio-economic effects have always provided generosity during their lives up to now. Given devotion to all these saints¡ Iranian Shiite people have established worthy courts and shrines respectfully and divinely decorated them in the best possible way. According to importance and spiritual role of holy shrines and people’s respect for them¡ particular architecture¡ elaborate decorations and successive restoration of holy shrines have been studied in this article. This paper is based on a descriptive-analytic method and field investigations and library research and seeks following objectives.
    Keywords: the Shia, Islamic saints, hermits, holy shrines, decorative elements, Islamic architecture
  • Marziye Faryabi, Hassan Hashemi Zarajabad*, Mofid Shateri, Ali Zarei Page 21
    Endowment is considered kind of measure and balance of people’s beliefs heart during Islamic periods that significant rise in the religious community. Several factors have been effective to the formation of Islamic cities¡ and one of the important factors that have been significant role in shaping urban spaces are endowment ideas. Has long been endowment buildings¡ including utilities and public services¡ dedicated a major part of architecture texture of Islamic cities to itself¡ that establishment them leading to an increase in population¡ expansion and development of the cities. In fact¡ the consecrated buildings in the shaping and development of urban spaces during the Islamic period have had an undeniable impact. This research that has been done on the basis of descriptive- analytical studies¡ with data collection method and by library and field method; intends to expression the importance of endowment and various aspects of its influence on how the emergence of and expansion of Islamic cities and spatial structure¡ especially in the historic context of the Birjand city. The results show that in addition to significant factors such as political¡ economic¡ and environmental; endowment has been another important factor in the formation and development of the historic context of Birjand city. Make multiple endowed buildings as the core and central to satisfy the basic needs of the people in most areas of the historical context¡ reflects the fact that this location is out of form of a village in the late Safavid period¡ and in early Qajar period¡ increased endowment thought and create endowment structures is caused formation and expansion of historical context of Birjand.
    Keywords: endowment buildings, formation, development, Islamic city, historical context, Birjand
  • Analysis the Perception of the Iranian in the face of Nature / Case Study: Scrutinizing Scientific Products in the Fields of Landscape Architecture, Art and Architecture
    Maryam Farrahi Farimani, Mehdi Haghighatbin* Page 33
    It seems that human’s behavior with nature especially plant has affected from human’s traditional believes. This has influenced directly the individual and collective life¡ the formation and location of city¡ the physical and spatial organization and the architecture. According to the first purpose of this paper¡ the research about relationship of Iranians with nature and expression of its position at their life are done with description- analysis method during history¡ before and after Islam. According to second purpose of this paper¡ landscape architecture contemporary student and professional’s viewpoint as part of contemporary community at this field is studied by scrutinizing their thesis and papers. So lexical analysis and conceptual analysis are done about subjects and contents at thesis and papers. So lexical analysis and conceptual analysis are done about subjects and contents at thesis and papers. The results show that gradually nature’s position is changed among the target group. Also it seems that materialism- scientism viewpoint is introduced as well as sacred viewpoint nowadays. At thesis’s conceptual analysis¡ subjects “Persian garden and incredible landscape¡ natural areas¡ methods of conservation and rehabilitation of natural areas¡ natural aesthetic and recreation¡ environmental crisis and ecology” are recognized as the symbols of contemporary student’s tendencies in Iran. At paper’s conceptual analysis¡ subjects “natural and cosmic order¡ supernatural world ¡surveying presence of natural elements in Iranian architecture¡ inspiration from plants and usage in architecture design¡ analysis of nature role in forming the structure of the cities¡ analysis of influence green environment on improving health of psyche¡ surveying myths and plant symbols in architecture¡ greenway and ecological park¡ naturalism in painting and carpet arts” are followed by contemporary professionals at art and architecture fields. According to findings of this research¡ it seemed that there is three viewpoints include sacred attitude¡ symbolism and scientism which are followed overtime from the past to the present day in Iran. It is said in text separately each viewpoint’s proportion by statistical survey among the target group in contemporary Iran.
    Keywords: Landscape Architecture, Interpretation Landscape, Nature, Graduates of Landscape Architecture
  • Hamidreza Babaei, Atoosa Afaghpour*, Amin Faraji Molaei Page 43
    The aim of this article is assessing and analyzing spatial organization of urban systems in Qazvin province and studying the population evolution of cities since 1976 to 2011 by using three different types of indicators: primate city¡ concentration and equilibrium. The results shows Qazvin urban system is characteristics by high primacy¡ concentration and unbalanced which is considerably more than urban pimacy of Iran in the same period especially in the early years of the era; although the descending trend of this indicators for studied province is corresponds with Iran’s. It indicates the decrease in concentration of population in Qazvin _Centre of the province and its primate city_ and the increase in urban system balance. The rate of nearing these indicators to the acceptable numbers for Qazvin urban systems has been more than Iran’s in the same studding era. The main reasons of more concentration in Qazvin’s urban system than Iran’s are the considerable share of population in Qazvin against other cities and the limited number and size of cities in median level especially in the early years of the study era¡ but 2006 is a turning point in the evolution because in this year as a result of changing the statues of rural settlements to the cities which they do not have had more than 5000 population¡ the number of cities has been twofold and increased from 12 in 1996 to 24 in 2006. After this change¡ concentration indicators show unbalanced has increased in it’s urban system since they are sensitive to the defenition of population thresshold for cities; so in spite of what commonly had been conceived¡ unbalancing in an urban systems is not necessarily due to population excess in first city but it can be due to population deficiencies in median and small cities and statues change of less populated rural settlements to the urban points.
    Keywords: urban system, spatial organization, primate city
  • Hamidreza Saremi, Sahar Khodabakhshi*, Matin Khalaghdost Page 65
    mosque yard as the most prominent architectural element in traditional mosques that were structurally and physically important place. But with the passage of time in contemporary mosque has developed significant change in the structure and spatial organization.The aim of this study is that the importance of orientation and spatial hierarchy yard Islamic Iranian mosques design show and This paper seeks to understand the thinking of the idea and infrastructure of the mosque¡ Islamic Iran comparative study of the position and orientation of the mosque yard in traditional (Safavid Isfahan) and contemporary mosques in Tehran to pay. Followed by 5 Safavid Isfahan Mosque and 5 modern mosque in Tehran during the harvest location¡ geometry and layout of the interior and to enter upon the position of the axis direction have been structurally analyzed. Methodology In this study¡ a historical interpretation¡ and cross - is that using measures such as field survey and data collection library with study documents¡ the evidence presented And spatial changes in traditional mosques yard contemporary mosques in Tehran¡ Isfahan and extracted And then draw the diagrams have been studied comparatively. The results of a comparative study of traditional and contemporary mosques and analyze the strengths and weaknesses of each of mosques in the design of the nave suggest Contemporary in design mosques in Tehran have not paid much attention to the orientation of the yard And without a proper definition of it¡ the yard and Have become a chapel that lacks principles and unity in diversity are creativity and conceptualism.
    Keywords: mosque, the orientation of the yard, spatial developments mosques, mosques Safavid period in Isfahan, Tehran contemporary mosques
  • The recognition of historical elements related to the core of Iranian city / Case study: historical core of Kermanshah city
    Kayoumars Irandoost*, Kasra Ashoury, Baheie Hashemi Page 85
    With the beginning of the contemporary reconstruction process¡ a great deal of structures and elements belonging to the Islamic-Iranian cities has altered. So¡ many identifying elements of those cities which encompassed their history¡ records and frameworks have vanished gradually and the most hustle transformation in that time¡ gave these cities a novel structure and form. In the process of this transformation¡ the old city lost its elements of social function and they have been replaced with more novel self-driven ones. The historical city of Kermanshah which was on the trading route of Iran-Mesopotamia¡ with its historical background¡ was once of great importance before and after Islam. According to the existing historical documents until the end of Qajar era¡ this city benefited from a prosperous and historical city center with diverse elements. Thereafter¡ through the process of reconstruction¡ like many other Iranian cities¡ this city has experienced fundamental evolutions and due to its functional alternation and also the arrival of automobiles and other reconstruction symbols¡ the city undergone fundamental alternations¡ in a way that its central essence and identity vanished and gradually was forgotten. The aim of this analytical-descriptive study is to recognize the elements of central core of Kermanshah City with the aid of sources¡ documents¡ travelogues and other related evidence. The findings of this research indicate that on the basis of the position of Kermanshah at the end of Qajar era¡ the city center has benefited from different elements with political¡ economical¡ social and cultural functions which were reformed in a well-ordered framework. On the basis of the time circumstances¡ these elements have reflected power¡ religious¡ cultural¡ economical and social relations that nowadays some of them have been forgotten completely. Some of these major elements included: the government palace¡ Mashgh Square¡ timpani house¡ Jame Mosque¡ bazaar¡ Topkhaneh Square and the forum.
    Keywords: Historical Center of City, The Element of City Center, Structure of The City, Kermanshah City