فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 26 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 26 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن عسکری، حسن احمدی*، ناصر براتی صفحات 5-20
    تا کنون بررسی چیستی، نوع و چگونگی وقف در شهر کهن ایرانی در ادبیات مطالعات بنیادی شهری در ایران به صورت منسجم و علمی مطرح نگردیده است. بدین منظور؛ ساختارها، مشخصه ها و کارکردهای آن نیز بررسی شده است. شناخت سیر و فرآیند تکوین وقف در شهر کهن، سیمای روشنی از شباهت ها و تفاوت های آن با وقف در شهرهای دوره اسلامی و پس از آن را نمایان می سازد. روش این پژوهش کیفی و مبتنی بر راهبرد پژوهش تاریخی است. برای تبیین همپیوندی وقف و شهر، از یک مدل چهار لایه ای استقرائی همراه با شواهد تعیین گر و استنباطی استفاده شده است. این پژوهش، وجود پنهان سه «پیش الگوی نخستین وقف» در شهر کهن ایرانی را معرفی کرده است. در این میان؛ «متافیزیک»، «مکان» و «زمان»؛ عناصر مکمل یکدیگر برای این حضور بوده اند. این پیش الگوها، دامنه زمانی از دوران ماقبل تاریخ ایران تا انتهای دوره ساسانیان را در بر گرفته اند. پیش الگوها، ماهیتی مستقل و چند بعدی داشته اند و به عنوان یک عنصر وابسته دینی، دارای مناسکی ویژه در کنار سایر ارکان برخاسته از جهان بینی دینی حاکم بر شار بوده اند. استقرار این پیش الگوها همراه با چهار مشخصه دینی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی می باشند. توجه و اعتقاد به دنیای پس از مرگ، الگوی خداپرستی و اخلاق، سه عنصر بارز و سازنده مشخصه دینی این پیش الگوها به شمار می روند. سیر حرکت پیش الگوها نیز از شکل ساده به شکل پیچیده بوده است. کارکردهای این پیش الگوها نیز شامل ابعاد قدسی، سیاسی، دینی و مدنی است. بدین ترتیب در طی مطالعه، خلاء تحقیقاتی در این زمینه پر شده و چشم انداز روشنی از موضوع ارائه شده است. در نهایت، پیش الگوهای نخستین وقف و مولفه های سازنده آن به تفکیک معرفی و تشریح شده و مصادیقی نیز از هر کدام معین گردیده است.
    کلیدواژگان: وقف، پیش الگوهای نخستین وقف، شهر کهن ایرانی، کارکردپذیری
  • حمیدرضا صارمی*، کاظم تقی نژاد، سیما پیری صفحات 21-30
    جهان بینی توحیدی مبتنی بر اصول و ارزش هایی است که از طریق کالبد و معنا در ویژگی های شهراسلامی، خط مشی هایی را برای تمام عرصه های زندگی بشر ترسیم می نماید. نقش مذهب در شهر اسلامی پررنگ تر از نقش های نظامی و اقتصادی است و شهر اسلامی می کوشد با تکیه بر اصل توحید و با وحدت بخشیدن بر پیکر عناصر گوناگون هنری، شکل و ماهیت خود را با حکمت اسلامی تطبیق دهد. محله در شهر اسلامی به عنوان تبلور فضایی شرایط اجتماعی- اقتصادی جامعه، ازانسجام و همگنی خاصی برخوردار است و درمرکز ثقل آن عناصر عمومی محله گرد آمده اند. در این پژوهش با بررسی خصوصیات کالبدی و مفهومی به تحلیل تجلی اصل وحدت در کثرت عناصر پیرامونی میدان گاه عباسعلی که به عنوان مرکز محله- میدان ، یکی از محله های قدیمی شهر گرگان پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی- تطبیقی است و معیارهای تجلی اصل وحدت و کثرت و هم چنین ترکیب وحدت در کثرت بر مبنای معیارهای مرکز محله شهر اسلامی استخراج و در پایان این معیارها با روش تحلیلی- مقایسه ای، با مرکز محله- میدان، یکی از محله های قدیمی شهر گرگان تطبیق داده شده است. نتایج نشان می دهد طراحی و سامان دهی فضایی در این مرکز محله در پی تحقق بخشیدن به حکمت الهی با توجه به اصل وحدت و کثرت از طریق تعادل فضایی و توازن کالبدی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: وحدت، کثرت، محله، شهر اسلامی، میدان گاه عباسعلی گرگان
  • مریم خستو*، فرح حبیب صفحات 31-42
    فرهنگ به عنوان مفهومی پویا همواره تحت تاثیر عوامل گوناگون قرار داشته و عناصر شکل دهنده آن بر اثر مولفه های گوناگون در حال تغییر هستند. در جوامع کنونی، تغییرات فرهنگی به طور واضح به چشم می آید و عوامل موثر بر این تغییرات به موضوعی بحث برانگیز تبدیل شده است؛ با توجه به نقش و اهمیت دانش شهرسازی در بهبود کیفیت زندگی و ارتقای فرهنگ شهری، لزوم مطالعه چگونگی تاثیر کالبد شهر بر فرهنگ، به روشنی دیده می شود. در این پژوهش مفهوم «فرهنگ»، به دو بعد مادی و غیرمادی تقسیم شده است؛ به طوری که دربرگیرنده چهار مولفه «زبان»، «عقاید»، «ارزش ها» و «هنجارها» است. مفهوم «کالبد شهر» نیز به دو بعد «طبیعی» و «مصنوع» تقسیم شد. از طرفی دیگر دسته بندی منوچهر مزینی به عنوان چهارچوب مورد بررسی در نظر گرفته شد که بدین ترتیب، کالبد شهر در سه مقیاس «چهره»، «سیما» و «پیکر» بررسی شد. روش تحقیق، آمیخته ای از روش های اسنادی و زمینه یابی است؛ با توجه به موضوع تحقیق برای مطالعه تاثیر کالبد شهر بر فرهنگ، نمونه موردی به نحوی انتخاب شد که مولفه های کالبد شهر (متغیر مستقل) دسته بندی شده و تاثیر آن ها بر مولفه های فرهنگ (متغیر وابسته) سنجیده شود؛ از سوی دیگر با توجه به این که فرهنگ به عنوان یک مفهوم پویا از عامل مهم اقتصاد نیز تاثیرپذیر است، بنابراین در تهیه پرسشنامه ها دقت شد که آن ها به لحاظ سطح اقتصادی و درآمد، دارای شرایط تقریبا مشابهی باشند. با انجام آزمون های آماری به وسیله نرم افزار SPSS، نتایج ذیل حاصل شد که عبارتند از کالبد شهر بر روی بیش تر افراد در بافت تاریخی تاثیر زیاد و خیلی زیاد، و بر روی ساکنان در بافت های قدیمی و میانی تاثیر متوسط رو به زیاد و در بافت جدید تاثیر متوسط رو به کم دارد و از بافت تاریخی به بافت مدرن، از میزان تاثیرپذیری ارزش ها و هنجارهای مردم از سیمای شهر کاسته می شود؛ با حرکت از سمت بافت تاریخی به سمت بافت نوساز و مدرن از تاثیر بافت محل سکونت بر اعتقادات کاسته شده و کالبد شهر بر عناصر بیرونی فرهنگ نظیر تغییر سبک زندگی، اخلاقیات و چگونگی عمل به هنجارها و غیره تاثیر بیش تری دارد و فقط در طول زمان بر زبان فرهنگ تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، کالبد شهر، چهره شهر، سیمای شهر، پیکر شهر، قزوین
  • مهدی منتظرالهجه *، مجتبی شریف نژاد، سهیلا دهقان صفحات 43-54
    محله های شهری در گذشته بستر شکل گیری مراکزی در دل خود به عنوان مکان هایی واجد هویت و معنا بوده که از توانایی بالایی برای برقراری تعامل بین انسان با محیط و انسان با انسان برخوردار بودند. حال آن که امروزه به تبعیت از الگوی شهرسازی غربی و نیز به کارگیری گونه های فاقد معنا در ایجاد محله ها منجر به نادیده گیری هویت و هم چنین کنار گذاشتن اصول مکان سازی شده است. حس مکان به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای کیفی محیط ها و محله های شهری، ارتباطی بین انسان و مکان است و باعث دادن شخصیت و هویت به مکان می شود، توجه به این مفهوم در محلات مسکونی جدید بدون سابقه تاریخی معطوف به فراهم آوردن کیفیات متعددی هم چون هویت، سرزندگی، خاطره انگیزی، ایجاد حس تعلق، دل بستگی مکانی و غیره است. امروزه توجه نکردن به ایجاد فضاهایی برای مردم در عرصه های عمومی محله های جدید که واجد حس مکان و پیوند با گذشته باشد، موجب بی هویتی، کاهش حس تعلق ساکنان به محل سکونت و پایین بودن میزان تعاملات اجتماعی و به دنبال آن انواع آسیب های اجتماعی گردیده است. هدف این پژوهش بررسی مفهوم حس مکان در مراکز محله های تاریخی و معاصر و شناسایی عوامل موثر بر ایجاد و ارتقای آن در این محیط ها است. برای این منظور، دو نمونه از مرکز محله های شهر یزد، یکی در بافت تاریخی و دیگری در بافت جدید شهر انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. روش پژوهش همبستگی و از آزمون های آماری کولموگراف اسمیرنف، رگرسیون چندگانه و آزمون همبستگی پیرسون برای تعیین رابطه و شدت و جهت رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته استفاده شده است. بر این اساس ده فرضیه تدوین و در نمونه های مطالعاتی مورد آزمون قرار گرفته اند. مطابق با نتایج به دست آمده متغیرهای هویت در محله تاریخی و کیفیت های فضایی در محله جدید بالاترین میزان همبستگی را با میزان حس مکان در مراکز محله ها دارند.
    کلیدواژگان: مرکز محله، حس مکان، بافت تاریخی، بافت جدید، شهر یزد
  • المیرا بهمنی، محمد مهدی گودرزی سروش *، محمد ابراهیم زارعی صفحات 55-70
    بافت های کهن، دارای گنجینه ای بی بدیل و ارزش مندی هستند که می توان با نگرشی نو به احیا و شناخت عوامل مهمی از جمله زمینه گرایی درآن ها پرداخت، تا عرصه حضور معماری غنی ایرانی را به چالش کشید، و نهایتا به بازنشاندن مولفه های معماری گذشته و تلفیق آن ها با معماری معاصر دست یافت. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی، تاریخی- تحلیلی است که مبتنی بر بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای است. هدف این نوشتار، دست یافتن به عوامل زمینه گرای معماری، همانند دوره های پیشین و پرداختن به اصول و مولفه های طراحی معماری آن ها و ارائه فضاهایی در تطبیق با کالبد زندگی امروزی است که می تواند تداوم و پیوند بین گذشته و حال را ممکن سازد. به همین منظور تحقیق حاضر در جهت ارائه مولفه های معماری استان کردستان نمونه های ارزشمندی در دوره مشخصی را مورد بررسی قرارداده و در ادامه، عمارت وکیل را که ازآثار دوره قاجاری است مورد مطالعه قرار داده که در آن اصول معماری ایرانی، بوم گرایی و درونگرایی کاملا مشهود است. مساله اصلی پژوهش حاضر این است که، چگونه می توان با توجه به ویژگی های معماری مناطق کردنشین و تاثیرات زمینه ای و فرهنگی که در ساخت خانه های این مناطق تاثیر گذاشته است و به بازآفرینی و شناخت ویژگی های این مناطق پرداخت؟ با توجه به معماری بومی خانه های سنندج می توان بوسیله مولفه های زمینه گرایی به بازتولید و احیای اصول و معیارهای خانه های آن دست یافت، همچنین در دوره معاصر ارائه معماری در بافت قدیم مبتنی بر ارزش های مناطقی از شهر سنندج امکان پذیر است. یافته های این پژوهش حاکی از عوامل زمینه گرا در زمینه طبقات، پلان، جهت باد، جهت و فرم پلان، نورگیرها و غیره در کالبد خانه های سنندج است.
    کلیدواژگان: معماری زمینه گرا، خانه، بافت کهن سنندج، عمارت وکیل
  • مهدی حمزه نژاد*، زهرا شریفیان صفحات 71-88
    ارتقای تعاملات اجتماعی در محله از مهم‏ترین جلوه های تحقق پایداری در شهرها است. پژوهش حاضر ابتدا به بررسی تلقی ذهنی اهالی هر دو محله از تفاوت شاخصه های اجتماع‏پذیری در گذشته و امروز و پس از آن به تبیین میزان اجتماع‏پذیری با هر دو معنای سنتی و جدید آن در سطح محله های سنتی و جدید شهر اصفهان با استفاده از دیدگاه ساکنان می‏پردازد تا از این طریق بتوان راهکارهایی را برای ترمیم و بازخوانی اجتماع‏پذیری در محله های جدید و قدیم استخراج و پیشنهاد نمود. رویکرد تحقیق کیفی و استدلالی و راهبرد آن استدلالی و همبستگی و از نوع بررسی تطبیقی است که در آن با استخراج شاخص‏های موثر بر پایداری اجتماعی محله ها از مطالعات اسنادی و روش تحلیل محتوا و بررسی اعتبار آن ها با دلفی نخبگانی و پس از آن مراجعه به اهالی هر دو محل و بررسی تلقی ذهنی آن ها از هر نظام اجتماعی و ارزیابی آن ها از محله خود، همبستگی معیارها نظری نخبگان و اهالی در هر دو نظام و فکری و تطبیق آن ها با نظام کالبدی مربوطه شناسایی و میزان پایداری اجتماعی هر محله با روش های کمی بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان هر دو محله جلفا و سپاهان شهر تشکیل داده اند. حجم نمونه بر اساس سطح اطمینان 95 درصد و احتمال خطای 5 درصد برای 171 نفر تعیین شد. اعتبار این پرسشنامه با توجه به آلفای کرونباخ برای محله جلفا معادل 0.715 و برای محله سپاهان شهر معادل 0.908 مورد تایید قرار گرفت. شاخص‏ها در سه گونه(کالبدی فضایی، فرهنگی اجتماعی و انسانی) و زیر شاخص‏های اصلی طبقه‏بندی گردید. با ارزیابی نظر خبرگان در مورد امتیاز هر شاخص در اجتماع‏پذیری محله سنتی و جدید و امتیاز اختصاص یافته توسط ساکنان در شاخص‏های مورد بحث، این نتیجه حاصل گردید که شاخص فرهنگی- اجتماعی و کالبدی- فضایی در محله نوین سپاهان‏شهر و در طرف مقابل شاخص انسانی در محله سنتی جلفا امتیاز بیش تری را در اجتماع‏پذیری به خود اختصاص داده اند که می توان با تمرکز بر عوامل تاثیرگذار بر این شاخص ها (در محله نوین تمرکز بر شاخص انسانی و در محله سنتی تمرکز بر دو شاخص دیگر) اجتماع پذیری هر محله را ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، محله سنتی(جلفا)، محله نوین سپاهان شهر، اصفهان
|
  • Mohsen Askari, Hassan Ahmadi *, Nasser Barati Pages 5-20
    In the literature of basic urban studies research, elaborating on the essence, type and quality of Waqf has not been proposed under a scientific and coherent view. In doing so, its structures, features and functions were also analyzed. Studying the emergence and evolutionary processes of Waqf in the ancient Iranian city, reveals perspectives on the similarities and differences of Waqf in the Islamic period and afterwards. The method of research, is qualitative and based on the historical strategy. To explain the relationship of Waqf and city, the study has used a four layer inductive model supported by determinative and inferential evidence. This study indicated latent existence of the three early prototypes of Waqf in this period. Meanwhile, In the ancient Iranian city; the ‘Metaphysics’, the ‘Place’ and the ‘Time’ were supplementary elements for these formations. The prototypes encompass a time range from prehistoric times of Iran until the end of Sasanian period. The prototypes were independent entities with multiple aspects, and as a dependent religious element had been a unique ritual along with other elements that had been raised from religious Worldview of the old city. Its features composed of four layers including religious, social, economical and physical. Interest and belief in the afterlife, sketches for worshiping Gods, and morality, were crucial and effective elements of religious features of these prototypes. The evolution of these prototypes and its main elements proceeded from simple patterns to complex ones. The functions of these structures were also on sacred, political, religious and civic scopes. Consequently, the research gap in this area has been filled and also a better perspective on the functionality of Waqf in the ancient Iranian cities was released. Finally, the Early prototypes of Waqf and its fundamental components were separately identified and explained and being exemplified as well.
    Keywords: Waqf, The Early prototypes of Waqf, The Ancient Iranian City, Functionality
  • Hamed Reza Saremi *, Kazem Taghi Nejad, Sima Piri Pages 21-30
    Monotheistic world view is based on the principles and values, through the body and meaning in Islamic city features, portrays guidelines for all aspects of human life. The role of the religion in a muslim city is more prominent than the military and economic aspects and armed with the principle of Tawhid , an Islamic city is trying to unite the various elements of body of art,to reconcile with the nature of Islamic Philosophy. Neighborhoods in Islamic cities as the spatial crystallization of socio-economic conditions, hold specific consistency and homogeneity and general elements of the local public, gathered in its gravity center. In this study, through inspecting the physical and conceptual characteristics, we analysed the expression of the principle of unity in diversity of Abbasali Square surrounding elements as the center of the Square neighborhood, one of the old neighborhoods in Gorgan.
    The research method is qualitative, comparative and analytical standards, as well as the combined expression of the principle of unity and multiplicity unity in diversity based on the criteria of the Islamic city center neighborhood, which at the end , these criteria through comparative and analytical method, matching with the Center Square neighborhood, one of the old neighborhoods of the city of Gorgan. The results show that the spatial design and organization of this center of neighborhood, seeks to realize the divine wisdom based on the importance of unity and diversity through the establishment of spatial and physical balance.
    Keywords: unity, diversity, neighborhood, Islamic city, theabbasali square of Gorgan
  • Maryam Khastou *, Farah Habib Pages 31-42
    Culture, as a dynamic concept, has always been influenced by several elements and its constituents transforming by various indicators. In present societies, cultural changes are clearly visible and factors affecting these changes have become a controversial topic. Given the importance and role of knowledge of urban planning in improving the quality of life and promoting urban culture, the need to study how the physical environment affects culture, is clearly tangible. This paper aims to study the effect of urban physical aspects on culture. A “mixed” methodology is applied, thus content analysis is used in theoretical parts and then, direct and indirect observation –field study, surveying and testing- is used in the case study. In testing method, the effect of urban physical aspects, as independent variable, and elements of culture, as dependent variables, were measured. The concept of “culture” is divided into material and immaterial dimensions and includes four components of “language”, “beliefs”, “values” and “norms”. The concept of “urban physical aspects” is also divided into two “natural” and “artificial” dimensions, however, Manouchehr Mozayyani’s categorization is considered as the study’s framework in which urban physical aspects are divided into three scales of “city face”, “city image” and “city statue”. The assumptions were tested based on the analytical model of the research, and the findings presented. To prove that the hypotheses and findings are reliable, charts were measured using SPSS for being significant; results show that, most elements of culture are affected by physical aspects of the environment. Other results suggest that physical aspects have high, and very high effect on most people in the historical context, medium to high effect on residents in old context, and medium to low effect on people in modern context, and moving from historical context to the modern context, people’s values and norms are less affected by the city image. Moving from historical context to the new and modern one, the context of location has less effect on beliefs, and also strong elements such as religion and beliefs are more affected by education and family circumstances than the urban physical aspects. Urban physical aspects are more influential on external elements of culture such as lifestyle change, ethics and how to practice norms, etc.- and just over time, they affect the language of culture.
    Keywords: Culture, Urban Physical Aspects, urban Fabric, City Image, Qazvin
  • Mahdi Montazerolhodjah *, Mojtaba Sharifnejad, Soheila Dehghan Pages 43-54
    “Place” is defined in urban research as “any space which people have made it meaningful”. There are different ways in which citizens ‘make places’, for example, by naming them, or modifying some elements in the urban environment to supply their needs. Sense of place, is a distinctive collection of urban qualities and characteristics – mental, visual, cultural, social, and environmental – that provide meaning to a location. Sense of place is what makes one place different from another, but sense of place is also something makes our physical surroundings worth caring about. Sense of Place has been known as an important variable in creating and developing urban public spaces. It is a phrase used to describe a building or space of special significance or meaning. It is obvious that as a quality, sense of place contains various aspects of interaction between human and place and the impact that urban spaces have on citizens. In Urban areas, sense of place is an important aspect of public life. Having a sense of place improves participation and encourages involvement within the community and helps citizens create better cities. In fact, it persuades them to be involved, to enjoy, and interact more with their surroundings. Some urban spaces, however, have been given stronger meanings, names or definitions by society than others. Places said to have a strong “sense of place” ,have a known identity and character that is deeply felt by local citizens. Nowadays, lack of attention to sense of place in the new development of cities, has led to reducing the various urban qualities such as identity, vitality and sense of belonging. As our cities and their communities grow, the less and less social interaction and social capital we may actually have. For many people, the feeling of belong to a society, is becoming a thing of the past. Places that lack a sense of place are sometimes referred to as place-less or inauthentic. Some of today’s most emergent environmental problems, such as low social interaction, the lack of a sense of belonging, public spaces destruction and social problems are rooted in ignoring sense of places. The need to resolve these problems has led to new approaches that consider the sense of place. This paper defines the concepts of sense of place and describes the factors that affect it in urban residential districts in both historical and new districts of city of Yazd. The research method here, was survey type and it is a kind of applied study in which techniques such as, library documents and references as well as Kolmogorov-Smirnov test , multiple regression and Pearson’s Correlation Test, were used. Findings of the research indicate that components such as the identity in historical districts and spatial qualities in new districts, directly increase the sense of place in neighborhood centers.
    Keywords: Neighborhood Center, Sense of Place, Historical Fabric, New Fabric, City of Yazd
  • Elmira Bahmani, Mohammad Mehdi Godarzi *, Mohammad Ebrahim Zareie Pages 55-70
    Ancient textures were endowed with unique and valuable treasures that can newly be approached as to restoration and identifying their important factors, including context -orientedness, in order to challenge the realm of the rich Persian architecture, and finally to reset the architectural elements of the past and integrate them with contemporary architecture. The research method of this study is descriptive-analytic, based on the field and library studies. The purpose of this text, is to attaining context-oriented Architecture, as in earlier periods and to the principles and elements of their architectural design, and providing living spaces matching with the modern life, that would make continuity and connection between the past and present, possible. For this purpose, in order to provide architectural components of Kurdistan, valuable examples of a certain period were studied which followed by examining Vakil mansion , a work in Qajar period, in which the principles of Iranian architecture, ecology and introspection is quite obvious. The main problem of this study is that, how can we recreate and identify the characteristics of this region, according to the characteristics of Kurdish areas architecture and cultural influences that affected building of houses in these areas? According to the vernacular architecture of Sanandaj houses, it is possible to reproduce and restore the principles and standards of these houses through the components of context- orientation, also in the contemporary times architecture in the old areas based on the values of some parts of Sanandaj, is possible. The findings of this study indicating of contextual factors in classes, plans, wind direction, direction and form a plan, skylights, etc. in the body of Sanandaj houses.
    Keywords: Context-oriented Architecture, house, old texture of sanandaj, Vakil Mansion
  • Mehdi Hamzenejad *, Zahra Sharifiyan Pages 71-88
    Promotion of social interactions in the neighborhood is one of the most important images of achieving sustainability in cities. The present study describes the socialization in both traditional (Jolfa) and modern (Sepahanshahr) neighborhood, using residents opinions to extract and suggest some approaches to recover and read-out sociability in neighborhoods. In modern and traditional neighborhoods, the research approach was qualitative and discursive, and it’s strategy was discursive and correlative, and was of comparative study type, in which, by extracting effective indexes on social interaction of neighborhood from documentary and content analysis, social correlation and sustainability of each neighborhood with the quantitative methods, have been investigated. It can be focused on the affecting factors in these indicators (on human index in the modern neighborhood and focus on other indices in the traditional neighborhood), to promote sociability of every neighborhood. On this account, it can be claimed that, life in neighborhood at present and future depends on human presence and his/ her interaction with the environment. In this regard, neighborhood is responsible to provide human needs for his/her presence in neighborhood space to spend leisure time, purchase, etc. So, depending on the complexity of contemporary urban issues and that the neighborhood is the original cell of social life of people, attention to the social aspects of neighborhoods is inevitable. The effective components in the neighborhood sociability, extracted out of the views and opinions, were investigated in the article. In this study, attitudes and perceptions of residents about the affecting factors in sociability are important in order to organize present status and prepare suitable solutions and strategies for promoting sociability. Traditional and modern neighborhoods in today’s Iran culture can not provide favorable conditions for sociability. New essential strategies should be considered in traditional and modern neighborhoods. However, modern neighborhoods within the context of modernity, are demanding more modernity.
    Keywords: Sociability, Traditional neighborhood, Jolfa, modern neighborhood, Sepahanshahr, Isfahan