فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 29 (پاییز 1396)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 29 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کاظم افرادی، بهناز امین زاده گوهرریزی * صفحات 5-20
    نقش پژوهش های حوزه شهرسازی اسلامی، مانند سایر حوزه های علمی، در زمینه سازی برای تحقق عملی آن حساس و راهبردی به نظر می رسد. با این وجود، بروز سهو و خطای فکری در نحوه برداشت دیدگاه های شهرسازی از گزاره های معرفت دینی، یکی از چالش هایی است که نه تنها می تواند عدم تحقق و آرمانی ماندن شهرسازی اسلامی را تشدید کند، بلکه می تواند سایر پژوهشگران را به مسیری اشتباه سوق دهد. با توجه به خطر اشاره شده، که در این نوشتار به عنوان مساله تحقیق مطرح است، چگونه می توان در حوزه پژوهش در شهرسازی اسلامی گام برداشت و کم تر دچار سهو فکری شد؟ این نوشتار با هدف کمک به ساختارمندتر شدن تحقیقات حوزه شهرسازی اسلامی و با روش توصیفی-تحلیلی ابتدا «یک نظام» برای «پژوهش در شهرسازی اسلامی» ارائه می دهد. سپس این نوشتار برداشت های شهرسازانه هفت مقاله منتخب در حوزه شهرسازی اسلامی را با پنج معیار مستخرج از نظام مذکور مورد بررسی قرار می دهد. روش گردآوری داده ها با اتکا به مطالعات کتابخانه ای، گزینش مقاله ها از طریق ارائه چهار معیار و تحلیل یافته ها به صورت مقایسه ای انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که دیدگاه های کلان شهرسازی برداشت شده در مقاله های مورد بررسی، اختلاف چندانی با معیارهای منتخب ندارند و در بیش تر موارد با آن معیارها هماهنگ و همخوان هستند. در عین حال، مشاهده شد که مواردی چون «موضوعیت نداشتن استفاده از منابع دینی» و «نبود ارتباط موضوعی بین گزاره استفاده شده و دیدگاه برداشت شده» سبب استنتاج های متفاوت شده است. این موارد گاه به صورت زنجیره ای باعث بیش تر شدن تفاوت میان استنتاج ها شده است. هم چنین نتایج نشان می دهد که قرآن به عنوان اصلی ترین منبع برای استنباط دیدگاه های شهرسازی استفاده و به سایر منابع توجه کم تری شده است.
    کلیدواژگان: پژوهش شهرسازی، نظام معرفت دینی، برداشت های شهرسازانه
  • علیرضا صادقی *، مسعود دادگر، علی پورجعفر، نگین نشاط عفتیان صفحات 21-36
    موقعیت و شرایط هر پروژه پیاده راه سازی فرایند برنامه ریزی و طراحی شهری مختص به خود را می طلبد، اما وجود تفاوت های ساختاری کلان در فرایند پروژه هایی که از یک جنس هستند، چندان مطلوب به نظر نمی رسد. از این رو، هدف اصلی پژوهش حاضر، ارائه الگویی بهینه برای فرایند برنامه ریزی و طراحی شهری پروژه های پیاده راه سازی (شامل گام های فرایند و روش های قابل استفاده در هر گام) در کشور است. روش تحقیق پژوهش، تطبیقی (مقایسه ای) است و از طریق آن تلاش شده است با شناخت، مقایسه و ارزیابی کیفی ابعاد و گام های مختلف فرآیند پیاده راه سازی نمونه های موردی داخلی و بین المللی، هدف اصلی تحقیق محقق شود. پروژه های موفق پیاده راه صف (سپهسالار) و خیابان درختی در ایران، خیابان بروارد در آمریکا و خیابان جرج در استرالیا، نمونه های موردی این تحقیق هستند. موقعیت مکانی، تنوع محل قرارگیری، بازه زمانی اجرای پروژه و دسترسی به فرایند جامع طراحی شهری ازجمله دلایل انتخاب این نمونه ها است. نتیجه حاصل از این پژوهش، تبیین فرایند برنامه ریزی و طراحی شهری پیاده محور در دو سطح چشم انداز سازی و عملیاتی سازی است. گام های اصلی فرایند پیشنهادی در مرحله چشم انداز سازی شامل تبیین چشم انداز یا هدف اولیه، مشخص کردن قلمرو مطالعات و تدوین راهبرد ها، شناخت، تحلیل و تدوین چشم انداز یا هدف نهایی است. در مرحله عملیاتی سازی گام های اصلی فرایند پیشنهادی عبارت اند از تدوین اهداف خرد، تبیین سیاست ها و اهداف عملیاتی، مشخص نمودن تشکیلات و مدیریت اجرا و مشارکت و ارائه دستور کار.
    کلیدواژگان: خیابان، پیاده راه (خیابان پیاده محور)، فرایند طراحی شهری
  • یوسف یوسفی، میترا آزاد، مهدی سلطانی محمدی * صفحات 37-50
    برگزاری آیین و رسوم مختلف در هر جامعه ای تقویت کننده پیوندهای اجتماعی آن جامعه محسوب می شود. در این میان در فرهنگ شیعه مراسم عزاداری ایام محرم دارای اعتبار معنایی با ارزشی است و زمینه ساز مجموعه ای از آیین هایی شده که به مرور عملکردهای اجتماعی متنوعی یافته و جزئی از فرهنگ عامه شده است. در دوره قاجار به دلیل نقشی که مذهب و مراسم مذهبی در حیات اجتماعی این دوره پیدا کرد، مکان هایی خاص برای برگزاری این مراسم که -مهم ترین آنها آیین های عاشورایی بود- به وجود آمدند. در نایین نظام فضایی میدان- حسینیه (متشکل از میدان های بدنه سازی شده و قالب کالبدی حسینیه)، تحت تاثیر این آیین ها در دوره قاجار ایجاد شد. مقاله حاضر در پی تبیین نحوه تعامل مراسم و مناسک آیینی به ویژه مراسم عزاداری ایام محرم و صفر به عنوان عامل هویتی و فرهنگی با شهر نایین است . در تعامل بین آیین های عاشورایی و شهر نایین، نتایج پرسشنامه ها در کنار تحلیل های نظری نشان داد که از لحاظ ویژگی های کالبدی باعث ایجاد عناصر و فضاهایی خاص در دوره قاجار در نایین شده (میدان- حسینیه های هفت گانه) که به عنوان مهم ترین فضا و عنصر آیینی به فضای شهری مراکز محله ها شکل داده و عاملی مهم در ساختار نظام فضایی و انسجام کالبدی آن به شمار می روند. هم چنین آیین های عزاداری به دلیل این که منطبق با باورها و اعتقادهای ساکنان شهر است، باعث معنادار شدن فضاهای مرتبط با آن شده و در هویت بخشی به فضاها و حس تعلق به آنها تاثیرگذار بوده است. اجرای این آیین ها در همه ابعاد با نقش پذیری و شرکت گسترده مردم انجام می پذیرد و در نتیجه تجربه این کار گروهی در انجام امور و هماهنگی با یکدیگر، زمینه ساز ایجاد انسجام اجتماعی و همبستگی محلی درگستره برگزاری آن می شود.
    کلیدواژگان: آیین های عاشورایی، میدان، حسینیه، فضای شهری، نایین
  • علی احمدیان کیسمی، ناهیده گندمی کال*، حمید آیتی، کامبیز ملایی، محمدرضا بزرگی صفحات 51-64
    ابنیه و اماکن مذهبی به ویژه مساجد شهرهای اسلامی مانند خارطوم و شیراز، تشابه ها و تفاوت هایی با همدیگر دارند. بررسی گذشته تاریخی این دو شهر، نشان می دهد که در چارچوب مکانی و زمانی (از سده نوزدهم به این سو)، با توجه به سلطه استعمار مسجد کبیر از ویژگی های سنتی اش دچار گسست شده است. در قاره آفریقا به ویژه در کشور سودان، به همراه تسلط استعمار و امپریالیسم فرانسوی، روسی و انگلیسی، دگرگون سازی های ژرف و موثری در فرهنگ شهرسازی و پیکر بومی ابنیه و اماکن عربی- اسلامی روی داده است. اما مساجد ایرانی- اسلامی، به ویژه مسجد عتیق، چنین گذشته ای را تجربه نکرده اند. علاوه براین تفاوت ها که نشان دهنده بعد تشخص شهری است، با تاکید بر بعد فضای عبادی، تشابه های بین این دو مسجد، آشکار می شود. هدف از این نوشتار بررسی و شناخت شاخص های افتراق و تشابه مساجد کبیر خارطوم و عتیق شیراز است. روش تحقیق در این مقاله به شیوه استدلال منطقی (مفهوم به مصداق) است. بدین منظور در ابتدا به مبانی نظری مسجد در دو بعد عبادی و تشخص شهری پرداخته، سپس ویژگی های هرکدام از مساجد جامع دو شهر خارطوم و شیراز بررسی و در پایان وجوه افتراقی و تشابه آنها مشخص شده است. نتایج به دست آمده بیانگر وجود تشابه بسیار بالایی از لحاظ شاخص های بعد عبادی مانند وحدت، اتصال صفوف، عدالت در ارزش گذاری فضاها است. نتایج و نیز مبانی نظری مبین این نکته مهم هستند که شاخص های تعریف شده می توانند مبنایی برای وجه اشتراک مساجد اسلامی در دو بعد ایرانی و عربی باشند، هم چنین به لحاظ بعد تشخص شهری، دو مسجد با هم تفاوت بسیاری داشته اند.
    کلیدواژگان: مساجد ایرانی- اسلامی، مساجد عربی- اسلامی، مسجد کبیر، مسجد عتیق، خارطوم، شیراز
  • محسن عسکری، حسن احمدی *، ناصر براتی صفحات 65-80
    سنت حسنه دینی وقف و نحوه ارتباط آن با شهر، با وجود کارکردهای مختلف آن در شهرهای دوره اسلامی، تا کنون مورد توجه جدی اندیشه مندان داخلی قرار نگرفته است. هدف این پژوهش؛ ارائه یک مدل تبیینی از چرایی، چگونگی شکل گیری و عملکرد وقف در شهر گذشته ایرانی در قرون نخستین و میانی تاریخ ایران تا دوره صفویه است. در این پژوهش، دستیابی به یک مدل مفهومی و نظری مطلوب برای تبیین هم پیوندی وقف و شهر، شناسایی نیروها، جریان ها و الگوهای عمده اوقاف و نیز کارکردها و ابعاد متفاوت وقف مورد توجه قرار گرفته اند. در این مطالعه، از یک مدل نظری چهار لایه ای استقرایی مبتنی بر رویکرد پژوهش آمیخته و روش اکتشافی استفاده شده است. راهبرد پژوهش تاریخی و تکنیک تحلیل محتوا جهت دهنده مسیر پژوهش بوده اند. نتایج نشان می دهد، نهاد وقف در بستری تاریخی شکل گرفته و متاثر از مجموعه عوامل مختلف دینی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی بوده است. در الگوی تبیینی معرفی شده، ابتدا ماهیت دوگانه وابسته و مستقل وقف شناسایی شده و سپس مدل تبیین بر سه لایه کلان، میانی و خرد مطابق چارچوب نظری پژوهش استوار شده است. در مدل تبیین پژوهش نیز از مفروضات «نظریه نسبیت عام اینشتین» و هم چنین آراء و عقاید «پیر بوردیو» استفاده شده است. در این میان، ماهیت وابسته وقف متاثر از سه جریان عمده «مولفه های دینی- فرهنگی شهرهای دوره اسلامی»، «عوامل محرک» و «تحولات درون زا» بوده است. ماهیت مستقل وقف نیز مبتنی بر وجود میدانی از نیروهای مختلف است که یک «مدار گرانشی وقف» را تشکیل داده است. بیش ترین تاکید اوقاف در قرون یاد شده، بر ساخت مساجد بود و املاک و روستاها نیز گروه غالب موقوفه ها هستند. ابعاد وقف ناظر به سه بعد «دینی- مذهبی»، «اقتصادی» و «کالبدی» است که کارکردهای «دینی و مذهبی» بارزترین کارکرد وقف در شهر گذشته ایرانی بوده است. از بعد درونی، «کارکردهای هم گرابخش»؛ بیش ترین تاثیر را برای هم افزایی نیروهای متاثر شکل دهنده وقف داشته است. هم چنین وقف برای حکومت «کارکردهای سیاسی»، و برای شهر و حوزه نفوذ آن «کارکرد پایداری» داشته است. بدین ترتیب ابعاد جدیدتری از این نهاد قدرتمند دینی شناسایی و جایگاه آن در لایه های تاریخ کهن شهر ایرانی- اسلامی، تدقیق و خلاء موجود پر شده است.
    کلیدواژگان: وقف، شهر ایرانی، تبیین اکتشافی، کارکردپذیری
  • تاثیر شکل کالبدی بلوک های شهری بر خرداقلیم فضاهای باز شهری در اقلیم گرم و خشک مطالعه موردی: شهر یزد
    مرجان منتظری، لعلا جهانشاهلو *، حمید ماجدی صفحات 81-92
    با توجه به وجود رابطه متقابل و تنگاتنگ بین ساختمان ها و محیط خارجی آنها، عواملی چون ساخت و بافت شهری، شکل، ارتفاع و اندازه بناها، جهت گیری خیابان ها و ساختمان ها، مصالح، سطح فضاهای باز و پوشش گیاهی اقلیم خرد شهری را تحت تاثیر قرار می دهند. به عبارتی، هر عنصر انسان ساخت شهری در بالا و اطراف خود، اقلیم مصنوعی خاصی پدید می آورد که همواره با آن در ارتباط متقابل قرار می گیرد. شکل شهر و اجزا و عناصر تشکیل دهنده آن علاوه بر این که می توانند بر کیفیت فضاهای شهری اثر بگذارند، کیفیت هوای شهر را نیز می توانند تغییر دهند؛ به نحوی که تمرکز یا پراکندگی عناصر آلوده کننده هوا که از مسائل عمده شهرهای امروز دنیا است و به جریان های جوی و تشکیل جزایر حرارتی در داخل شهر بستگی دارد، نیز به نوبه خود تحت تاثیر شکل شهر قرار می گیرد. مقاله حاضر با هدف بررسی نقش شکل شهری بر خرداقلیم و ایجاد آسایش حرارتی برای کاربران فضا، تدوین شده و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی در بخشی از اراضی 17.5 هکتاری سیلو شهر یزد انجام گرفته است. در مرحله اول با روش شبیه سازی با استفاده از نرم افزار انوی مت، پارامترهای اقلیمی چون دمای هوا، سرعت باد، میزان دمای متوسط تابشی، رطوبت نسبی در گرم ترین روز سال 1394 برای سایت محاسبه و سپس آسایش حرارتی بر اساس شاخص فانگر PMV برای گروه مشخص برآورد شد. در مرحله دوم 24 سناریوی پیشنهادی با توجه به نحوه ترکیب توده و فضا و جهت قرارگیری، شبیه سازی شد تا از طریق مقایسه آسایش حرارتی مناسب ترین شکل شهری از نظر هم جواری توده و فضا و چینش قطعات و جهت گیری برای شرایط آب و هوایی یزد شناسایی شود. نتایج نشان می دهد شکل شهری حیاط مرکزی با جهت گیری شمال غربی-جنوب شرقی مناسب ترین شکل شهری برای شهر یزد است و حداکثر شرایط آسایش حرارتی را برای عابران پیاده فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: شکل کالبدی شهری، خرده اقلیم، فضاهای شهری، آسایش حرارتی، یزد
|
  • Kazem Afradi, Behnaz Aminzadeh * Pages 5-20
    It seems that the role of Islamic urban planning research, same as other scientific domains, is critical and strategic for its realization. Nonetheless, misunderstandings of urban planning’s viewpoints from the religious knowledge’s statements are one of the challenges that not only can toughen up the failure of Islamic urban planning in practice, but also can lead other researchers toward a wrong direction. Given the mentioned threat, which is the research problem, the research question is how it is possible to research about Islamic urban planning and at the same time have the minimum errors and misunderstandings? With the aim to help for a more structured research about Islamic urban planning, and with descriptive-analytic methodology, this paper develops a systematic structure for doing research about Islamic cities. It also evaluates the understandings of seven selected articles about Islamic urban planning with the five criteria which are elicited from the mentioned system. Besides, information and data for this research are gathered through the content analysis, the case studies are selected by four criteria, and the results analyzed with comparative method. The results demonstrate that the macro understandings of Islamic urban planning are not different form mentioned criteria and in most of the cases are coordinated and consistent with each other. Meanwhile, it revealed that some misunderstandings such as the “unnecessary use of religious resources” or “no correlation between used statements and understood viewpoints” have led to different conclusions. Such these misunderstandings, have sometimes increased the difference between conclusions continually. The results also show the use of the Holy Quran as the main source in understanding the urban planning principles and less attention are made to other sources.
    Keywords: Urban Planning Research, System of Religious Knowledge, Urban Planning Understandings
  • Ali Reza Sadeghi *, Masud Dadgar, Ali Pourjafar, Negin Neshateffatian Pages 21-36
    Change of a vehicular road in to a fully pedestrian may create traffic problem and conflicts in neighboring streets. One should understand that the whole circulation pattern should work together. Most of Iran’s internal projects are blind imitation of what has happened in west without proper realization of their urban planning and design process and their location and site analysis. It’s much better to realize the process and methodology of converting a street in to pedestrian than blindly make a decision for any such conversion. In this paper, various case studies such as: “Jorg” Street in Sidney, “Bervard” Street in Sharlot, “Saf” and “Derakhti” street in Tehran have been study to realize the proper methodology suitable for various terms and conditions. This will hopefully helps the urban planner and designers to work in accordance with the terms and conditions of various climate condition of Iran in order to improve pedestrian street projects. This is actually the objective aim of this research. Finally it is concluded that: the urban planning and design process of Pedestrian Street includes 2 major steps. The first is: formation of initial recognition and vision or goal; scope of studies and design; deep analyses; final vision or goal. The second major step is: formation of objectives; policies and action goals; development impact assessment and policies conforming; specification of implementation management, participation and urban design framework for various urban pedestrian streets.
    Keywords: Street, Pedestrian Street, Urban Design Process
  • Yousef Yousefi, Mithra Azad, Mahdi Soltani Mohammadi * Pages 37-50
    Practicing traditions and rituals in a given society strengthens the social ties. In Shia culture, too, the mourning ceremonies held in Muharram are of considerable spiritual value. These ceremonies have brought about a set of rituals that have developed various social functions and made into the popular folklore in the course of time. Due to the role that religion and religious rites played in the social life during the Qajars rule, certain venues were dedicated to such rituals (the most significant of which being the observance of Ashura). In Nain, for instance, the Husseyniyeh-plaza (meydān) spatial structure (which is composed plazas with surfacing and the physical structure of the Husseyniyeh) were first built in this era, under the influence of ceremonies in question. The present study was conducted in an attempt to examine the interaction between the city of Nain and the ritual observances, particularly those held in the mourning ceremonies and Muharram and Safar as elements of culture and identity. With regards to the interaction between Nain and Ahura rituals, questionnaires and theoretical analyses showed that as for physical features, these rites have created certain elements and spaces during the Qajar reign (the seven Husseyniyeh-plazas), which are considered to be the most effective spaces and ritual elements contributing to the formation of the urban space of the neighborhood centers, and are influential factors in the formation of spatial structure and physical integrity of the town. Also, since the mourning ceremonies are in line with the people’s beliefs, they signify the spaces relevant to those beliefs, and define the identity of the spaces and the sense of belonging that accompanies them. These ceremonies are held with collective participation of the people, which entails social integrity and local unity in the area where the ceremonies are held.
    Keywords: Ashura ceremonies, Husseyniyeh-plaza, urban space, Nain
  • Ali Ahmadian Kisoumi, Nahideh Gandomi Kal *, Hamid Ayati, Kambiz Molaei, Mohamadreza Bozorgi Pages 51-64
    Buildings and religious sites, especially mosques in Islamic cities like Khartoum and Shiraz, have similarities and differences. The historical past of these two cities shows that in the context of spatial and temporal (from the nineteenth century to the present), due to the domination of the colonialism of the mosque, the great mosque has broken its traditional features. In the continent of Africa, especially in Sudan, with the domination of colonialism and French, Russian and English imperialism, there has been profound and profound changes in the culture of urbanism and the indigenous nature of the building and Arab-Islamic places. But Iranian-Islamic mosques, especially the Atiqh Mosque, have not experienced such a past. In addition to the differences that indicate the dimension of urban identity, the similarities between the two mosques are evident with an emphasis on the dimension of worship. The purpose of this article is to investigate and identify the indices of the differentiation and similarity of the high Khartoum and Atiqh mosques in Shiraz. The method of research in this article is based on the rational reasoning (concept to the case). For this purpose, at first, the theoretical bases of the mosque in two dimensions of worship and urban isolation have been investigated, then the characteristics of each mosque in two cities of Khartoum and Shiraz have been investigated and, finally, their differences and their similarities have been identified. The results show that there is a high similarity in terms of dimensions of worship, such as unity, interconnection, and justice in the valuation of spaces. The results, as well as the theoretical foundations, indicate that the indexes can serve as a basis for the sharing of Islamic mosques in both Iranian and Arabic dimensions, as well as in terms of urban identity, two mosques have a significant differentiation.
    Keywords: Iranian-Islamic mosques, Arabic-Islamic mosques, Great mosque, Atiqh mosque, Khartoum, Shiraz
  • Mohsen Askari, Hassan Ahmadi *, Nasser Barati Pages 65-80
    Relations of Waqf as a venerated tradition with the city, in spite of various functions in
    “the Islamic period cities”, have not been studied appropriately as a serious topic among domestic scholars. The aim of this research is to present an explanation into why and how shaping and performance of Waqf was built in the early and the Middle centuries history of Iran until the Safavid period. In this study we are trying to find an appropriately theoretical model for linking entity of wagf and city and also we are searching for forces and motions of waqf, prevailing sketches of Awqaf and various functions and aspects of wagf. In this study, we have used a four layer inductive theoretical model based on mixed research approach and Exploratory method. Historical research strategy and content analysis technique were main guidance of research. The results indicated that the Waqf has been shaped in a historical context and has been influenced by various religious, cultural, political, social, economical and physical factors. In the Exploratory model, we first introduced Waqf as a dual nature with dependent and independent character and then the model is relied on the three-layer of ‘macro’, ‘meso’, ‘micro’ level which was also based on theoretical famework of research. Moreover, The Exploratory model has been enhanced by The ‘Einstein General Theory of Relativity’ Assumptions and ‘Pierre Bourdieu’ thougths. Meanwhile, the Dependent nature of Waqf was effected by three main domains including ‘cultural-religious elements’ of the Islamic period cities, ‘motivator factors’ and ‘indigenous changes’. Also, independent nature of Waqf was based on a ‘field’ which is constituted of various factors and agents in a ‘gravitational Orbit’ of Waqf. In mentioned centuries, the most emphesis of Awqaf were on buliding the mosques and villages were prevailing waqf endowments.Multiple Dimensions of Waqf have been focused on religious-schools, economical and physical, respectively. The ‘religious-schools functions’ were also most notable functions of Waqf in the old Iranian city. With internal perspective, ‘integrating function’ of Waqf had the greatest influence for synerging on shaping factors of the Waqf. Moreover, the function of Waqf for the state was ‘political’ and function for the city and its hinterland was ‘sustainability’. Thus, new dimension of this powerful religious institution is identified and its place in the history of the old Iranian-islamic city is being precise and the research gap is filled.
    Keywords: Waqf, The Iranian City, Exploratory Explanation, Functionality