فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 30 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 30 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اکبر اکبری، کاوه بذرافکن*، فرهاد تهران، حسین سلطان زاده صفحات 5-14
    هم کنش معماری و زمینه یکی از موضوع های اصلی در حوزه معماری و طراحی شهری است. این مبحث از اندیشه ورزی در دوران باستان درباره قرارگیری بناها در ارتباط با بناهای مجاور سرچشمه می گیرد. در زمینه های با ارزش می توان با استفاده از خوانش متن تاریخی، فرهنگی و اجتماعی مورد نظر به طرحی ارزش مند و متناسب با زمینه فرهنگی و تاریخی آن دست یافت. در این پژوهش در قسمت نخست مفهوم زمینه و هم چنین روش های طراحی چون زمینه گرایی، منطقه گرایی و گونه شناسی که واکنشی مستقیم به بستر طراحی هستند شرح داده می شود. در قسمت دوم با انتخاب بناهایی از میدان مشق تهران که دارای ساختمان های مهم دولتی و حکومتی از دوره های پیشین معماری گذشته شهر تهران به خصوص دوره پهلوی اول است، سعی در شناسایی رهیافت معماران آن دوره نسبت به زمینه و هم چنین میزان تآثیرپذیری زمینه گذشته در این ساختمان ها داریم. تفاوت میان برخورد با زمینه در نزد معماران دوره پهلوی اول با معمارهای هم دوره خود در غرب (شیوه بین الملل)، پرسش این پژوهش است. در این مطالعه از ترکیب روش تحلیلی-تطبیقی و روش مطالعه بر روی نمونه های موردی استفاده شده است. در قسمت اول پژوهش، بازشناسی نظریه ها و صورت بندی چارچوب نظری با رجوع به منابع دست اول و پایه، منابع دست دوم و اسناد تاریخی موجود انجام گرفته و در قسمت دوم که پژوهش بر روی نمونه های موردی تاریخی انجام می شود، اطلاعات مورد نیاز از طریق مشاهده و تحقیقات میدانی جمع آوری اطلاعات شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که برخورد معماران پهلوی اول با زمینه، متفاوت با معماران هم دوره خود در غرب است. بااینکه بناهای مورد بررسی دارای کارکرد جدید بوده اند اما هنوز ردپایی از معماری گذشته ایران، در تزیین ها و یا حتی در فرم هایی از این بناها دیده می شود.
    کلیدواژگان: زمینه، زمینه گرایی، منطقه گرایی، میدان مشق، پهلوی اول
  • نفیسه زینالیان، هانیه اخوت* صفحات 15-30
    هدف از نگارش این مقاله مقایسه تطبیقی الگوی ساختاری حیاط در دو شهر یزد و دزفول برای کشف وجه تمایزها و تشابه های حیاط در شهرهای مختلف ایران با دو اقلیم متفاوت است. برای نیل به نتیجه دقیق تر، موقعیت حیاط نسبت به خانه در هر دو اقلیم یکسان و گونه «حیاط در وسط» انتخاب گردیده است. مقاله به دو پرسش پاسخ می گوید: اول چگونگی ساختار حاکم بر حیاط خانه های قاجاری یزد و دزفول و دوم تاثیر ملزومات اقلیمی در وجه تمایز و تشابه ساختار «حیاط در وسط» در این دو شهر. لذا برای انجام پژوهش از روش توصیفی و تطبیقی و با انتخاب ده نمونه موردی از هر دو شهر استفاده شده است. برای رسیدن به این هدف تحلیل فرمی، تناسبات حیاط (طول به عرض)، عمق حیاط، زاویه دید انسانی، الگوی ارتفاعی، نسبت فضای بسته به باز، مساحت سبزینگی و آب، مصالح و رنگ جداره حیاط مورد بررسی تطبیقی و تحلیل قرار گرفته است. شیوه تحلیل، فرمی است و ابزارهای گردآوری داده ها کروکی و مشاهده میدانی و ترسیم جداول و نمودارهای تحلیلی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با وجود این که در خانه های یزد و دزفول حیاط، عنصر مهم و نقش نظام دهنده خانه است، ولی تفاوت های ساختاری نیز دارند؛ به عبارتی، با این که می توان گونه ای یکسان از جانمایی حیاط در خانه برای هر دو اقلیم گرم و خشک، و گرم و مرطوب یافت، ولی تفاوت های ساختاری حیاط در این دو اقلیم شامل تفاوت در الگوی ارتفاعی، عمق، زاویه دید به حیاط، تناسبات و درصد فضای باز در حیاط و در نهایت مصالح جداره حیاط، امری اجتناب ناپذیر و کاملا ضروری است.
    کلیدواژگان: حیاط در وسط، ساختارشناسی، دزفول، یزد، اقلیم
  • حیدر جهانبخش *، مرتضی لطفی پور سیاهکلرودی، نجمه زکی پور صفحات 31-42
    شهرهای دوره اسلامی در ایران، با تاکید بر نقش مسجد و تکوین عنصر میدان و هماهنگی این دو توانستند بالنده ترین جلوه از انعکاس جهان بینی اسلامی را در قالبی کالبدی-اجتماعی به نمایش بگذارند. چنین نظامی، امکان حضور امت واحده را در شهر و بستری مناسب برای تعامل و کنش گری همگانی بین آحاد مردم فراهم آورد. بعدها با گرته برداری هایی ناصواب از نوگرایی غربی و تغییر در شکل گسترش شهرها، عناصری به ساختار شهر تحمیل شد که وجود خود را در حضور اتومبیل جستجو می کرد. پیامد این چرخش ناگهانی، گسستن هم پیوندی قلمرو همگانی، تقلیل ارزش های فضایی- اجتماعی شهر ایرانی-اسلامی و شکل گیری شرایطی شبه شهری بود که به شهر معاصر یاد می شود. این درحالی است که همان جوامعی که در عصر مدرنیته چنین نحله فکری را به جوامع شهری تزریق کردند سال ها بعد به ناکارآمدی و آسیب های اجتماعی، هویتی و معنایی آن در جوامع آگاهی یافتند و مسیر خود را به سمت و سویی دیگر پیش بردند. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف شناخت تفاوت ماهوی فضاهای همگانی شهرهای ایرانی- اسلامی با شهرهای معاصر ایران و تبیین نقش فضاهای همگانی در آن تدوین شده است. لذا با تحلیلی محتوایی به تشریح مصادیق عینی هر دو نوع فضا در دو مقیاس محله و شهر پرداخته شده است. نتیجه تحقیق حاکی از وقوع دگردیسی معناداری در شکل و محتوای فضاهای شهر در این دو دوره است و حفاظت، ارتقای کیفی و هماهنگ سازی فضاهای همگانی سنتی با نیازهای امروزی شهرها و ایجاد فضاهای شهری غنی را به منظور حفظ هویت شهر اسلامی- ایرانی ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: شهر اسلامی، ایرانی، شهر معاصر ایرانی، فضای شهری، زندگی جمعی، تعامل اجتماعی
  • محمد ابراهیم زارعی *، زهره سلطانمرادی صفحات 43-56
    شیوهطراحی در آب رسانی به دو بخش فضاها و پوشش گیاهی در باغ ایرانی منحصربه فرد است.معماران ایرانی با شناخت فیزیکی آب و درک نقش و ارتباط آن با انسان، آب را به درون ساختارهای معماری آوردند. قرار دادن آب در حوض هایی با عمق های مختلف، نمایش آن در آبشارها و فواره های زیبا، جاری کردن در نهرهاو مانند آن از جمله تمهیداتی است که معمار ایرانی برای نقش آفرینی معنوی و بروز نقش زیباشناسانه آب در نظر گرفته است.در چهلستون به عنوان یکی از نمونه های شاخص باغ سازی ایرانی، عنصر آب بسیار پراهمیت است. معمار باغ ساز ترفندهای مختلفی به کار بسته است تا ضمن صرفه جویی در مصرف آب، از کارکرد زیبایی شناختی آن نیز به خوبی بهره بگیرد.هدف این پژوهش تشریح گوناگونی فرم های نمایش و توجه صفویان به مباحث زیبایی شناسانه،درکنار اهمیت کاربردی آب است. این نوشتار از گونه پژوهش های تاریخی است که با رویکردی تحلیلی انجام گرفته است. داده اندوزی به شیوهبررسی میدانی به همراه مطالعات اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است. با توجه به تخریب بخش اعظم بافت صفوی در محدوده باغ چهلستون و کمبود داده های باستان شناختی، این پرسش مطرح شد که ساختار آب رسانی به این باغ چگونه بوده و طراحی چرخش و نمایش آب در فضای باغ چگونه انجام گردیده است؟ نتیجه این پژوهش بر پایه بررسی های صورت گرفته چنین است: معماران صفوی چرخش آب را به دو شیوه در باغ چهلستون به نمایش درآوردند؛آب ایستا در حوض های بزرگ شرقی و غربی عمارت، و حوض های مرمرین ایوان و حوض جبهه جنوبی، و آب جاری در کانال های اطراف عمارت که عرض های متفاوتی داشته اند. تعبیه فواره ها در مسیر و استفاده ازسامانهدقیق شترگلوها برای پمپاژ و تقسیم آب نیزاز دیگر راه کارهای پیش بینی شده برای بهره کاربردی و زیبایی شناختی از آب در این باغ است. تامین آب باغ از سه منبع مختلف، دقت بالای ساختار تقسیم آب در این دوره را نشان می دهد، که برگرفته از طومار تقسیم آب شیخ بهایی است. این منابع، خصوصا دو نهر فدن و جوی شاه، از مهم ترین شاخصه های تعیین الگوی ساختاری باغ نیز بوده اند. از دیگر نکات چشمگیر، تفکیک آب کاربردی از آب تزیینی است که میراثی از باغ سازی ایران پیش از اسلام است.
    کلیدواژگان: مدیریت آب، دوره صفوی، باغ ایرانی، چهلستون
  • حسین زمرشیدی * صفحات 57-72
    عناصر طاقی معماری عموما از فلسفه، حکمت، اصول، قاعده، تکنیک و به خصوص هندسه بهره مند هستند؛ عناصری که در اصول یکدیگر ریشه دوانیده اند. اما خلاقیت در شیوه های اجرایی هر عنصر در عنصر دیگر با تفاوت های زیبا و خاص انجام شده است. برای مثال، هنر رسمی بندی با استفاده از اجرای مصالح کاشی پوشش های تزیینی کاذب و غیرکاذب دل پذیری را برای محراب، غرفه، ایوان، صفه و گنبدخانه به وجود آورده است و مادر هندسه سایر عناصر طاقی تزیینی شده است. کاربندی با رسمی بندی تفاوت چندانی ندارد. هنر یزدی بندی از خرد کردن آلات رسمی و کاربندی، به پدیده های شگرف دیگر تزیینی طاقی مبدل شده است. هنر طاسه سازی با استفاده از آلات عناصر مورد اشاره سبب دگرگونی در پدیده هایی شده که از آنها یاد شده است. در مجموع هنر مقرنس سازی با استفاده از آلاتی دیگر به حق زیباترین عنصر طاقی تزیینی معماری اسلامی ایران را پدید آورده، که ریشه این هنر توجه و استفاده آثار معماری اسلامی جهان اسلام را نیز سبب شده است. نتیجه این که با مطالعه مبانی نظری و به خصوص تجربه اندوزی عملی از عناصر یاد شده می توان به نوآوری هایی در این زمینه نائل آمد. این مقاله در پی پاسخ به این دو پرسش است: ویژگی های تزیینی طاقی در ادوار اسلامی در ایران دارای چه روند تکاملی بوده است؟ چطور می توان نوآوری های شگرف را از تزیینات طاقی در چهارچوب سنت به وجود آورد؟ هم چنین روش پژوهش موجود با بهره گیری از مطالعات نظری و میدانی، مبتنی بر کشف آموزه های استادان بزرگ در اجرای عناصر طاقی آثار ایران است که انشالله مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: رسمی، کاربندی، یزدی بندی، کاسه سازی، مقرنس
  • اسلام کرمی *، رضا میکائیلی، سیامند پناهی، پریسا محمدحسینی صفحات 73-84
    با نظر به ضرورت توجه به زندگی اجتماعی به عنوان رهیافتی در خروج از بحران هویت اجتماعی در شهرهای معاصر، اهمیت بوستان های شهری بعنوان فضای تعاملات اجتماعی، و توصیه اسلام به زندگی اجتماعی، طرح مساله تحقیق حاضر نگرشی اجتماعی به بوستان های محله ای و جستاری در عوامل موثر بر ارتقاء اجتماع پذیری آنها است. اهمیت تحقیق در توجه به نقش مکان در زندگی اجتماعی انسان ها، و ضرورت توجه به فضاهای باز و عمومی چون بوستان های شهری، به عنوان بستر تعاملات اجتماعی و نقش آن در الگوهای تفریح و فراغت است. براساس مطالعات اولیه، در میان بوستان های شهرک زعفرانیه تبریز، بوستان بهاران، با وجود شرایط اجتماعی و کالبدی مشابه و به رغم آلودگی صوتی نامتعارف، نسبت به دو بوستان هم جوار خود (زعفرانیه و میرداماد) دارای سطح اجتماع پذیری بیشتری است. لذا، کنکاش در پی چرایی و عوامل موثر بر این موضوع سوال تحقیق حاضر را شکل داده است. روش تحقیق، ترکیبی از راهبردهای کمی و کیفی است. برای انجام تحقیق از روش های همبستگی و تحلیل نرم افزاری (برنامه SPSS)، و تحلیل محتوای مصاحبه ها و بررسی های میدانی، سود جسته شده است. سنجش کمی مولفه های اجتماع پذیری از طریق آزمون های تعقیبی LSD و تحلیل واریانس یک طرفه بر تفوق سطح اجتماع پذیری بوستان بهاران بر دو بوستان دیگر صحه گذاشت. بررسی ابعاد دیگر اجتماع پذیری از طریق انجام مصاحبه با استفاده کنندگان از بوستان ها و بررسی های میدانی پیگیری شد. پس از انطباق داده های بدست آمده، متغیرها و ویژگی های محیطی مرتبط با اجتماع پذیری بوستان های شهری استخراج و دسته بندی شد. می توان گفت که در شرایط یکسان محیطی در بوستان ها، مولفه های امنیت اجتماعی و قلمرو های مکانی از مهم ترین عوامل نزد استفاده کنندگان بویژه خانواده ها بوده است. هم چنین وجود امکانات تفریحی و فرهنگی (با توجه به انتظارات عمومی از بوستان ها) و نیز امکانات رفاهی و آسایش محیطی از دیگر اولویت های استفاده کنندگان از بوستان ها به شمار می رود. در نهایت موارد تاثیرگذار بر تحقق اجتماع پذیری در بوستان های شهری به صورت پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، بوستان های محله ای، فضاهای عمومی، تبریز
|
  • Ali Akbar Akbari, Kave BazrAfkan *, Farhad Tehrani, Hosein Soltanzade Pages 5-14
    The relationship between Architecrure and previous context is one of the most important issues of architecture and city designing. This discussion from the thoughts of ancient ages about buildings’ placement rooted from placement of buildings related to the adjacent ones. In the valued issues, through the review of history, culture and society, a valuableand suitable architectural design of aimed area according to the cultural and historical backgrounds could be done. In this research, and at the first part, we aim to define the context and design approaches like contextualism, regionalism and typology that had the dirrect reaction with design bed. At the second part, via choosing of buildings from Mashgh Square of Tehran, which have the important governmental buildings from previous times of Tehran, especially First Pahlavi era, we try to recognize architects’ approach towards context and the extend of influences of past on these buliding at that time. The diffrences between first Pahlavi era and western contemporary architects (international style) about the context is the question of this research. In this research, the methodology is the combination of Analytical-Adaptive method and study on case studies. At the first part, basic and first class refrences, and historical and second-class documents are analyzed. At the second part, the research would be done on case precedents, through the field study, photography and collecting data. Results reveal that attitude of arcitects of first pahlavi era towards context, is different with contemporary western architects. Although reviewed buildings had new approaches, but still footprints from Iranian past architecture could be traced in decoration or even seen at some forms of these buildings.
    Keywords: Contextualism, context, Mashgh square, regionalism, the first Pahlavi era
  • Nafiseh Zeinalian, Hanie Okhovat * Pages 15-30
    There are modest differences between the central courtyard of buildings in hot and dry regions with similar buildings in hot and humid areas. The central courtyard houses in Yazd are very introverted and have very little contact with the outside. The central courtyard houses in hot and humid areas are semi-introverted and partially have a physical and visual connection with the outside through the openings and porches. This paper aims to conduct a comparative comparison of courtyard structural pattern in Yazd and Dezful, to detect the differences and similarities of the courtyard in various cities of Iran with two different climates. In the both climate, to achieve a more accurate result, “courtyard in the middle “ is selected as the position of the courtyard toward the house. The main research questions are “how is the structure of courtyard in Dezful and Yazd Qajari houses? What are the effects of climate requirements on the difference and similarity of structure of “courtyard in the middle” in the both mentioned cities?”. The descriptive and comparative methods were used in this study by selecting ten case study from both cities. To achieve this purpose, formic analysis, proportions of the courtyard (length to width), depth of courtyard, the angle of human vision, altitudinal pattern, the ratio of indoor to outdoor, area of greenness and water, materials and colors of courtyard wall are investigated comparatively and analytically. The method of analysis is formic and data collection tools include sketch, field observations, drawing tables, and analytic charts. The result of this study indicates that although courtyard is an important element and play a regulatory role in both Yazd and Dezful houses, many structural differences in the courtyard of the house can be seen. In other words, courtyard in the middle of the building in two different cities and climate has a different structure, which the details of the differences are expressed in the context of the study. The results show that however locating the courtyard in the middle can be similar for both hot-dry and hot-humid climate, but considering the structural differences of the courtyard in this both climates are inevitable and absolutely necessary.
    Keywords: Central Courtyard, Structure Analysis, Yazd, Dezful, Climate
  • Heidar Jahanbakhsh *, Morteza Lotfipour Siahkalroudi, Najmeh Zakipour Pages 31-42
    Establishing cities on Islamic period in Iran with emphasis on the role of mosque and development of squares as urban spaces in harmony with this element have been most progressive reflection from Islamic ideology in a Physical-social form. In this system, the possibility of the presence of a Unified Ummah arose in the city spaces and provides a suitable situation to public activism. Later, some elements were imposed on the structure of the city by improper copying of Western modernity that was searched the reason for its existence in the car presentment. The consequence of this sudden change was breaking the public scope relation, reduction of social – structural values of Iranian – Islamic city and the growth of quasi-urban conditions that was named contemporary city. Islam contains the principles of the social system. These principles are developed according to adaption Muslim’s lifestyles with the purpose and message of Islam. Following these principles, such Early Muslim community will cause coordinated social and physical environments and ignoring them will be adversely impacted the physical and social life of Muslims. anyway, for define, restoration and creation the public spaces in cities we must pay attention to issues such as explain the theoretical principles derived from the Islamic ideology, measuring the efficiency of public spaces in contemporary periods and recognition of social, religious - cultural and physical values of historical specimens and finally effort to their wisely design as an important part of city. Naturally, all of these stages must be done in cultural context of Iran and the Islamic ideologies governing it and using the imported methods and techniques will be correct and possible after testing with the principles and values of such described space. Architecture and Urban Planning of the Islamic period in Iran are separated itself from other cultures from this perspective that has combined the spiritual and physical values in converge whole. Utilizing the principles governing them (and not only repeat the physical aspects) could help to change the status quo of our cities and meanwhile accordance with traditional principles, he also provides the requirements of modern life. What is gone from the face of cities, healthy social relations and solidarity and collective identity? Weakening of social relationships as a result of poor quality of the public realm of the city, is the most important problems of our contemporary cities. This article has been done with describing – analytical method and its aim is recognizing differences of public spaces between Iranian – Islamic cities and cotemporary cities and illustration the role of public spaces in them. Therefore, we are explained both types of space in the neighborhood and city scales with an understanding of content analysis. The results of this research shows a significant transformation in form and content of urban spaces and shows the protection, improving the quality and coordination of traditional public spaces with the modern needs and provide the reach urban spaces are necessary to preserve the identity of Islamic – Iranian cities.
    Keywords: Iranian Islamic city, Iranian contemporary city, urban space, collective life, social interactions
  • Mohammad Ebrahim Zarei *, Zohreh Soltanmoradi Pages 43-56
    Ancient civilizations and their architecture flourished near water sources. During the Islamic period, architects were aware of physical laws of water behavior and relationship between human race and water, so they brought water next to their buildings. In Iran one of the best ways to combine architecture with water sources was designing a kind of garden, called ‘Persian garden’. In this model, Iranian architects show the beauty of water, without wasting it. In Persian garden water is exposed in different forms, like: stagnant waters in ponds with different depths, or current waters in waterfalls, fountains, streams etc. Chehel-sotoun garden is one of the best examples of Persian garden. This garden was built in Safavid period in Isfahan. Safavid era is the most important period for building gardens in the history of Iran. In this garden water is very important; insofar as it plays a fundamental role in formation of the whole garden. Water flows in tow streams with different widths that twirl around the building. Fountains at regular intervals have built in these streams. A structure called “Shotor-gelou” has used to transfer water from ponds to streams, vice versa. This structure pumps water to share it in the garden. There are four ponds in north, south, east and west sides of the building and two in the porch. Water of garden is gathered from three different sources. These sources are runnels in city structure, called “Madi”. The madi of Fadan was used to watering the garden and the madi of Jooyshah had aesthetic functions for garden besides supplying required water for the habitants. This study is a historical research, and is conducted with an analytic approach, based on a documentary and library study.
    Keywords: Water management, Safavid era, Persian garden, Chehel, sotoun
  • Hossein Zomorshidi * Pages 57-72
    Generally, the arched architectural elements take advantage of philosophy, theology, principles, rules, techniques and especially geometry. Elements are rooted in the principles of each other. But they have embedded creativity in the execution methods of each element in the other element, but with certain beautiful differences. For example: the art of Rasmibandi has created false and non-false pleasant decorative coatings for the altar, pavilion, porch, stone-bench, vault with instruments such as Gosh-e Fil, Susan, Nim-Susan, Pa-Barik, Bergamot, Shamse, … and using tiles. Geometry is the mother of other arched decorated elements. Karbandi is not much different from Rasmibandi. The art of Yazdibandi has changed from crushing the Rasmi and Karbandi tools to other wondrous arched decorative phenomena. The art of Tase-sazi, using the abovementioned tools and performing the arched combination of Quater like arc-shaped bowls with pendants has caused changes in the mentioned phenomena and in general, Moqarnas-Sazi art, using tools such as “Pamoush, Parak, Nim-Parak, Shahparak, etc. and Davati, Tanor, Kafgir, Nim-Kafgir, Tas and so on, has truly created the most beautiful arched decorative elements of Iranian-Islamic architecture that the root of this art has caused consideration and application of Islamic architectural works of the Islamic world and is particularly interesting to the world architectures.
    Research questions: a. How are the arched decorative features shaped in Islamic periods? b. Can we create great innovations of the arched decorations within the framework of tradition?
    Keywords: Rasmi, Karbandi (coffering), Yazdibandi, bowl making, Mogharnas
  • Islam Karami *, Reza Mikayili, Siamand Panahi, Parisa Mohammadhoseini Pages 73-84
    Considering the importance of social life as a way out of the social identity crisis in contemporary cities, The importance of urban parks as a space for social interactions, and Islam’s recommendation to social life, The problem of this research is social attitude towards neighborhood parks and research on effective factors in promoting their sociability. The importance of research is to pay attention to the role of place in the social life of people, and the need to pay attention to open and public spaces such as urban parks, as the place of social interactions and their role in recreational patterns. According to preliminary studies, among the parks in Saffaraniyeh neighborhood of Tabriz Baharan Park, with the similar social and physical conditions, it has more sociability than two other neighboring parks (Zafarandiyeh and Mirdamad), despite the unusual sound pollution. Therefore, the question of the present research has been formulated based on the reasons and factors influencing this issue. The research method is a combination of quantitative and qualitative strategies. To do research, correlation and software analysis (SPSS), and analysis of the content of interviews and field surveys have been used. A quantitative measure of sociability components through LSD follow-up tests and oneway variance analysis confirmed the higher level of sociability in Baharan park than two other parks. Other dimensions of sociability were were found by conducting interviews with users of parks and field surveys. After adaptation of the obtained data, the environmental variables and characteristics associated with the urban park’s sociability were extracted and categorized. It can be said that under the same conditions in parks, the components of social security and spatial domains have been among the most important factors for users, especially Also, there are recreational and cultural facilities (considering the public expectations of parks), as well as amenities and environmental comfort, among other priorities of park users. Eventually, there are suggestions on how to promote sociability in urban parks.
    Keywords: Sociability, Neighborhood Parks, Public spaces, Tabriz