فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 21 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیومرث حبیبی، الهام روحانی چولایی صفحه 5
    با نگاهی کلی به روند شهرنشینی و شهرسازی در ایران میتوان دریافت، شهرهای ایران که دارای ویژگی های تکامل یافته در قرنهای متمادی بودند، در چند دهه اخیر دچار تحولی عظیم شدند. آنچه که این شهرها به عنوان خصوصیات کالبدی در خود داشتند، فضاها و عناصر معماری - شهرسازی ارزشمندی منبعث از فرهنگ حاکم بر زندگی شهروندان بودند. ویژگی کالبدی شهر اسلامی وکارکرد عناصر آن را میتوان تبلور بصری ماهیت اسلامی آن دانست؛ آن وقت لزوم توجه به نقش و کارکرد عناصرکالبدی برای برجستهترشدن آن هویت، بیش از پیش ضرورت می یابد. این مقاله با هدف بررسی تغییر عناصر شهر سنتی به عناصر شهری مدرن و تبیین شاخصهای کیفی مثبت و منفی از دست داده و یا به دست آورده، ضمن مرور پیشینه و اسناد مرتبط با موضوع و نیز نظرخواهی از متخصصان این حوزه (به روش دلفی) و روش کیفی چکلیستهای دو دویی طراحی شهری، نشان میدهد که در صورت بیتوجهی به این عناصر، هویت اسلامی و تاریخی آنها کمکم رنگ میبازد و عناصری جانشین میشوند که رنگ و بوی بومی ندارند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در اثر این تغییر، ضمن آنکه سطح شاخصهای کیفیت محیط همانند زیبایی بصری در بعد فرم، خلوت، دسترسی، کارایی، همهشمولی و تنوع در عملکرد و امنیت، آسایش و خوانایی در بعد معنا ارتقا می یابد، اما شاخصهای دیگری از کیفیت محیط شهری همانند ارزشهای معمارانه و مقیاس انسانی در بعد فرم و تعاملات اجتماعی، مشارکت و سرزندگی در عملکرد و هویت و حس تعلق و خودمانی و دنجی بودن محیط در بعد معنا تضعیف شده است. بر این اساس این پژوهش راهبردهایی را با هدف تقویت شاخصهای مثبت و کاهش سطح شاخصهای منفی در جهت دستیابی به مکانهای شهری با هویت ایرانی- اسلامی ارائه میدهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، شهر اسلامی، هویت اسلامی، عناصر کالبدی، شهر مدرن
  • محمد جواد مهدوی نژاد، پریناز منصوری مجومرد صفحه 19
    نوگرایی یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین جریانها در جوامع امروزی به شمار میرود که تاثیرات زیادی بر تحولات جوامع انسانی بر جا گذاشته است. مباحث نظری این موضوع نشان میدهد که نوگرایی علاوه بر عرصه های فرهنگی و اجتماعی، بر معماری و شهرسازی معاصر جهان و بخصوص کشورهای اسلامی تاثیرگذار بوده است. دوران زمامداری سلسله قاجار را میتوان یکی از مهمترین دورانها در ورود جریانهای نوگرا به ایران برشمرد. هدف این مقاله تبیین چگونگی ورود نوگرایی به معماری معاصر ایران است. بر اساس چارچوب نظری پژوهش، ورود نوگرایی به معماری میتواند در شش حوزه مورد مطالعه قرار گیرد که عبارتند از: 1- پلان، 2- نما، 3- تزیینها، 4- مصالح، 5- عنصر جدید، و 6- فضای جدید. مقاله در پی پاسخ به این پرسشها است که، 1- ورود نوگرایی به ایران در دوره قاجار چگونه بر معماری معاصر ایران تاثیر داشته است؟ 2- تاثیر جریان نوگرا درکدام حوزه معماری ایران بیشتر بوده است؟ 3- سیر تداوم و تحول تاثیر جریانهای نوگرا بر معماری معاصر ایران چگونه قابل توضیح است؟ برای پاسخگویی به پرسشها، 60 نمونه از بناهای ثبت شده از دوران قاجار به صورت تصادفی انتخاب شدند و توسط گروه پنج نفره از متخصصان معماری معاصر ایران، مورد ارزیابی قرار گرفتند. دستاوردهای پژوهش نشان میدهد که هر اندازه از ورود جریانهای نوگرا میگذرد، عمق تاثیر این جریانها در معماری معاصر ایران بیشتر میشود؛ به گونهای که عناصر گرتهبرداری شده از تزیینها و نمای ساختمان، پلان و سایر عناصر طراحی گسترش یافته است. در این پژوهش، فاصله میان ورود اندیشه های نوگرا به حوزه های فرهنگی و اجتماعی تا تاثیر آن بر معماری معاصر ایران، با مفهوم «تجلی کالبدی اندیشه» تببین شده است.
    کلیدواژگان: معماری معاصر ایران، نوگرایی، دوران قاجار، تجلی کالبدی اندیشه، معماری معاصر کشورهای اسلامی
  • جمال الدین سهیلی، مهناز محمودی زرندی، زینب صالحی صفحه 31
    استان ایلام دارای آثار تاریخی فراوانی است که قلعه های گونهای از این آثار است و با توجه به موقعیت جغرافیایی و تاریخی این منطقه از تنوع بیشتری و ویژگی های معماری خاصی برخوردارند. این مقاله به دنبال یافتن سبک غالب، الگوهای طراحی و شاخصه های بارز مشترک بین قلعه های دوره قاجار در استان ایلام است. پرسش اصلی این است که آیا مفاهیم اجتماعی- سیاسی، فرهنگی و بومی در شکل گیری عملکردها و فضاها و روابطشان در قلعه ها موثر بوده است یا خیر؟ بر این اساس به دنبال تحقیق و مطالعه سبک و شیوه زندگی مردم در آن زمان، معماری بومی، و شرایط اجتماعی-سیاسی و فرهنگی آن دوران است. چارچوب نظری تحقیق بر ویژگی های طراحی معماری مشترک قلعه ها استوار است. روش تحقیق تاریخی- تفسیری است و روش استدلال، این پژوهش قیاسی است. اطلاعات به دو شیوه اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده است. نتایج بهدست آمده حاکی از آن است که این نوع بناها که در اقلیم های متفاوتی و با شکل ظاهری نسبتا متفاوت بنا شده اند و کاربری تقریبا مشابهی داشته اند؛ الگوهای مشترکی در طراحی آنها لحاظ شده که تا حدود زیادی متاثر از الگوهای رفتاری گذشته بوده است. در این باره میتوان به الگوهای طراحی زیر اشاره کرد: نوع و سبک ورودی ها، نوع پلان و روابط فضایی، جا نمایی برخی فضاها از قبیل سرویسهای بهداشتی و اتاق های شاه نشین و...، تناسب فضاهای ساخته شده و فضاهای باز، همخوانی و پیروی از سبک تزیینهای دوره قاجار وکاربری قلعه ها که همه این بناها از نوع قلعه های دشتی با کاربری قلعه های دارالاماره هستند.
    کلیدواژگان: قلعه، دوره قاجار، ایلام، الگوهای طراحی، الگوهای رفتاری
  • مهدی سعدوندی، محمد مهوش صفحه 47
    بیشتر تحقیقاتی که در معماری اسلامی صورت گرفته در حوزه نظری و مفاهیم کلی است. اما معماری اسلامی تحت تاثیر مفاهیم و ارزش های اسلامی شکل میگیرد و مفاهیم اسلامی اغلب انتزاعیاند؛ یعنی تنها تصوری از آنها در ذهن شکل میگیرد و تصدیق آنها از طرف مقابل دشوار است، لذا بسیاری از آن مفاهیم بر اساس برداشتهای متفاوت معماران تفسیر شده و در معماری مورد استفاده و ارزیابی قرار میگیرند. ولی اگر مفاهیم، معنای ثابتی نداشته باشند، غیرقابل سنجش و استفاده خواهند شد. این امر به نوبه خود به ناکارآمدی مدل های معماری اسلامی و بالتبع نارضایتی عمومی از آن خواهد انجامید. برای حرکت به سمت معماری اسلامی باید درکی از وضعیت کنونی آن داشت و به ارزیابی، پیشبینی و برنامهریزی آن پرداخت که بدون وجود شاخص امکانپذیر نیست. لذا شاخصسازی که به تبدیل مفاهیم ذهنی به عینی میپردازد، در معماری اسلامی ضروری به نظر میرسد. شاخصسازی از تحقیقات پیمایشی آغاز شده و در معماری و شهرسازی دارای سابقه نسبتا طولانی است. البته در معماری و شهرسازی اسلامی نیز هر چند محدود ولی اقداماتی به منظور شاخص سازی صورت پذیرفته است. این مقاله به معرفی مختصر شاخص سازی و نیز آسیب شناسی شاخص سازی مفاهیم اسلامی در معماری اسلامی به روش توصیفی- تحلیلی میپردازد. نتیجه تحقیق نشان میدهد بسیاری از نواقص، به عدم شناخت مشخصات و ویژگی های شاخص از جمله غیر مفید بودن، عدم جامعیت، عدم بررسی اعتبار و پایایی شاخص ها و نیز عدم رعایت کامل فرایند شاخص سازی از جمله وزنده ی آنها برمیگردد.
    کلیدواژگان: شاخص، شاخصسازی، مفاهیم اسلامی، معماری اسلامی
  • محمود قلعه نویی، مجید صالحی نیا، سپیده پیمانفر صفحه 57
    در طراحی شهری معاصر، عموما ادراک محیط جایگزین معانی و مفاهیم محیط از دید استفادهکنندگان شده است. حال آنکه معنا چیزی فراتر از ادراک است که خالی شدن طرحها از آن، در ایجاد فضاهای شهری فاقد هویت، فاقد تاریخ و ارتباط، تبلور یافته است. با توجه به اهمیت مولفه معنا در ارتقای کیفیت فضای طراحی شده، هدف مقاله حاضر این است تا فضای شهری تاریخی جوباره اصفهان را براساس معنای آن بین دو طیف مسلمان و یهودی ساکن، ارزیابی کرده و مبتنی بر آن، سیاستهای طراحی ارائه دهد. برای این منظور، ابتدا معنای مکان از سه رویکرد پدیدارشناختی، اجتماعی و روانشناختی بررسی شده است. برای تبیین چگونگی تاثیر عوامل کالبدی و عوامل شناختی استفادهکنندگان بر معنای فضای شهری، مدل نظری پژوهش ترکیبی از «معنای دریافت شده»، «واقعیت موجود» و «اسکیما؛ طرحواره های ذهنی» مخاطب است. فرضیه پژوهش آن است که در تدوین سیاستهای طراحی فضای شهری جوباره اصفهان، دین؛ به عنوان مولفه مطرح در اسکیمای افراد، بر معنای ادراکشده از مکان، موثر است و باید مد نظر قرار گیرد. به منظور دستیابی به معنای فضای شهری در دو طیف مسلمان و یهودی، روش اجتماعی- نشانهشناختی مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق اخذ نقشه ذهنی و پرسشنامه به دست آمد. نتایج نشان میدهد که تاثیر مولفه دین بر معنای ادراک شده بین دو طیف شهروندان، قابل توجه است. طیف یهودی غالبا به کانونهایی متعلق به اجتماع یهودیان مانند فضای اطراف کنیسه ها، دلبستگی نشان دادند و معنای فضاهای شهری چون بازار، بوستان و غیره را با کلماتی چون، شلوغ، زشت و تکراری بیان نمودند. مسلمانان معنای فضاهای شهری مورد مطالعه چون بوستان، بازار و مرکز محله را با کلماتی چون زیبا، دلباز و متنوع توصیف کردند. براین اساس، سیاستهایی ارائه شده است که میتواند مدلی برای آگاهی طراحان و مداخلهگران کالبدی محیط فراهم آورد تا اقدامات خود را منطبق بر معنای دریافتی باشندگان از محیط، و با تفکر دینی منحصر به آنها استوار سازند.
    کلیدواژگان: معنا، فضای شهری، جوباره اصفهان، یهودی، مسلمان
  • الهه سادات موسوی سروینه باغی، نینا مرادی، احسان رنجبر صفحه 67
    شهر گرگان به عنوان یکی از مراکز مهم تمدن در شمال ایران، در دوره قاجاریه به تبع اینکه مهد خاندان قاجار است، دارای اهمیت سیاسی و اداری دوچندانی شد؛ به گونهای که میتوان گفت نمونه نسبتا کاملی از شهرسازی دوره قاجاری را میتوان در بافت تاریخی این شهر مشاهده کرد. از حیث نگاه به شاخصه های فضاهای شهری در شهرسازی ایرانی-اسلامی، بافت تاریخی گرگان دارای الگوهای متنوع و ترکیب منحصر به فردی از میدانهای مراکز محله است که از بعد عملکردی دارای هویت مذهبی به عنوان تکیه بودهاند. با وجود نمونه های ارزشمند برای استخراج اصول شهرسازی ایرانی-اسلامی از این میدانها، تاکنون پژوهش منسجمی در این زمینه انجام نشده است. این پژوهش، به عنوان نخستین گام در این حوزه، تمرکز بر گونهشناسی کالبدی این میدانها دارد. روش پژوهش مبتنی بر رویکرد گونهشناسی نسبت به فضای شهری، از مطالعات تفسیری- تاریخی، تحلیل محتوا و شبیه سازی بهره میگیرد. ضمن مستندسازی وضع موجود میدانهای مرکز محله بافت تاریخی گرگان به عنوان یکی از نتایج مهم پژوهش، تحلیلها حکایت از آن دارد که از لحاظ کالبدی، این میدانها دارای شاخصه های مشترکی در نوع دسترسی، نفوذپذیری و تناسبات حجمی هستند. همچنین اصل انعطافپذیری در تغییر عملکرد فضای میدانها به ویژه در ترکیب با عملکرد مذهبی و تجاری، به عنوان اصلی پایه در طراحی مد نظر بوده است.
    کلیدواژگان: گرگان، دوره قاجار، تناسبات و فرم، دسترسی و نفوذپذیری
|
  • Kyoumars Habibi, Elham Rohani Chulayi Page 5
    With an overview of the process of urbanization and urbanism can be found in Iran¡ Iranian cities which have evolved features over the centuries had been a massive change over the decades. What is the physical features in their cities¡ spaces¡ and architectural elements - were valuable Urban emanating from the dominant culture on the lives of citizens. Functionality of the physical feature of its elements can be regarded as the time of crystallization of the nature of visual attention to the role and function of the skeletal elements to highlight the identities evolve¡ more and more it becomes necessary¡ This paper aims to explore the traditional elements of modern urban elements And explained that in the meantime¡ what we have lost both positive and negative indicators of quality or obtain¡ Reviewing the literature and related documents¡ as well as opin ions of experts (Delphi method) and qualitative methods listings binary Czech urban design shows that if these elements are ignored¡ they lose their Islamic identity and historical elements replaced them gradually fade the color and smell of their previous Performance loss and are not native. The results indicate that the effect of the change¡ while improving the level of environmental quality indicators such as visual aesthetic dimension form¡ privacy¡ accessibility¡ efficiency¡ inclusiveness and diversity in function and security¡ comfort and readability in the sense ¡ But other indicators of quality of the urban environment has been weakened as architectural values and human scale dimension form. Social interaction¡ participation and vitality in the function and Identityand sense of belonging¡ intimate and cozy environment in the meaning. Accordingly¡ this research offers strategies to strengthen the positive indicators and reduce the level of negative indicators in order to achieve urban places with Iranian-Islamic identity.
    Keywords: Culture, Islamic city, Islamic identity, Structural elements, Modern City
  • Mohammadjavad Mahdavinejad, Parinaz Mansouri Majomerd Page 19
    Modernism is one of the most important and influential movements in contemporary societies which is ancestor of modern life style. The theoretical framework of the subject indicates that modernism has a lot to do with urban development and architecture, especially in Islamic countries as well as contemporary architecture of developing countries. The reign of the Qajar could be considered as the main origin of modernization of architecture of Iran. The aim of this article is to explain the status in which modernism entered into contemporary architecture of Iran. Based on the theoretical framework of the research, interaction of modernism and architecture could be studied in six categories such as: 1- plan 2- façade 3- decorating 4- materials 5- new elements and 6- new space. The main research questions are: 1- How did modernism affect the contemporary architecture of Iran when it entered in Qajar’s era? 2- Which of the above-mentioned six issues have been changed in modern movements? And 3- How could change and continuity process be explained regarding to new generation of modern architecture in Iran? Sixty samples were selected randomly from among national heritage list of Qajar buildings and were analyzed by discussion group which includes five architectural experts. The findings of the study demonstrated that the effect of modern movement on contemporary Iranian architecture deepened based on matter of time. For example at the beginning modernized elements appeared in facade and at the end in architectural design. The gap between appearance of modern thought and appearance of modern architecture design school called “theoretical reification” which may explain the process in which modern concepts transmitted from thought to architecture in Qajar era. The results of the paper show that modern architecture of Iran is based on imported elements from the west.
    Keywords: Modernism, contemporary Iranian architecture, contemporary architecture of developing countries, theoretical reification, Qajar, Islamic countries
  • Jamaledin Soheili, Mahnaz Mahmoudi Zarandi, Zeinab Saleh Page 31
    Ilam province has historical monuments that castles are such of this works and due to geographical and historical position, the area is of greater diversity and certain architectural features. This article seeks to find dominant style, design patterns and common significant characteristics between the castles of the Qajar era in Ilam province. The main question is whether socio-political, cultural and indigenous concepts in the formation of performances and spaces and their relationships in the castle are effective?
    According to this, researching and studying the style and way of life of the people at that time, is vernacular architecture, and socio-political and cultural conditions of that era. Theoretical framework of research is based on the design features of common architecture of castles. The methodology of research is historical interpretative andreasoning method of this research is analogical. Data were collected in two ways, documentary and library.
    The results suggest that these types of buildingswere constructed in different climatic conditions and with a relatively different form and they had almost similar user;Common patterns existed in their design, which has largely been influenced by past behavior patterns. In this regard, we can refer to following design patterns: the type and style entrances, type of plan and spatial relationships, and locating of some spaces such as toilets and king rooms, etc., the fitness of built spaces and open spaces and consistency and following of the style of decorations ofQajar era and the user of castles that the type of all buildings isdesert castles (Dashti castles) with the user of mansion castle (Dar-al-emareh castles).
    Keywords: Castle, Qajar era, Ilam, design patterns, behavior patterns
  • Mahdi Saedvandi, Mohammad Mahvash Page 47
    Most of the researches in Islamic architecture are theoretical and are in general. But Islamic architecture is formed by Islamic concepts and values and they are almost abstract. It means¡ only an image of them is formed in mind and affirming them with the other person is difficult. Therefore many of those concepts are interpreted by different understanding and are used and evaluated in architecture. But they would be Non-quantifiable and unusable if concepts have inconstant meaning. This issue leads to inefficiency of Islamic architecture models and popular dissatisfaction. We should have an understanding of the current situation of Islamic architecture to move towards it¡ and we should evaluate¡ predict and plan for it¡ that they are not possible without having an index. So indexing that transforms abstract concepts into concrete concepts- appears to be essential in Islamic architecture. Indexing has begun from surveys research and has a relatively long history in architecture and urbanism. Of course researches have been limitedly done in Islamic architecture and urban planning for Indexing. This paper is briefly introducing indexing and the pathology of Islamic concepts indexing in Islamic architecture in descriptive and analytical methods. The results show that many deficiencies are because of lack of knowledge about the properties of index such as non-usefulness¡ Incomprehensiveness and Lack of validity and reliability of indexes and not following the complete process of indexing like weighing them.
    Keywords: Index, Indexing, Islamic Concepts, Islamic Architecture
  • Mahmoud Ghalehnoee, Majid Salehinia, Sepideh Paymanfar Page 57
    In contemporary urban design¡ environmental meanings from the users’ perspective have been generally replaced by the perception of an environment. While meaning is something beyond perception¡ that planning without it¡ creating urban spaces with no identity¡ no history and relationship. Due to the importance of meaning in improving the quality of the built environment¡ this research intends to evaluate urban space of Joubareh in Isfahan based on the perceived meaning between Muslims and Jews¡ and based on it¡ offers design policies. In this regard¡ Phenomenological¡ Social and Psychological approaches to the meaning of place have been studied¡ and then a model has been provided to explain how the meaning of users’ cognitive and physical factors influence the meaning of urban space¡ that is a combination of “perceived meaning”¡ “existing reality” and “user’s schema”.
    The hypothesis of this research is that in making policies of urban space of Joubareh in Isfahan¡ religion as a significant component of people’s schema¡ has an effect on the perceived meaning of the place and should be considered. In order to achieve the meaning of urban space in both Jewish and Muslim spectrum¡ the Social-Semiotics method is used. Mental map and questionnaire as two main tools of this method¡ has been reserved. The results of them are summarized as follows: Jews¡ often perceived urban spaces¡ as dynamic¡ ugly and repetitive spaces and are interested in the Jewish community¡ such as space around the synagogues. Muslims feel urban spaces¡ as beautiful and varied spaces and are interested in parks¡ bazzar and etc. Accordingly¡ design policies are presented for understanding of designers and interventionists to know how their works can be based on perceptions of residents¡ and their religious thoughts.
    Keywords: Meaning, Urban space, Joubareh in Isfahan, Jew, Muslim
  • Elahe Sadat Mousavi Sarvine Baghi, Nina Moradi, Ehsan Ranjbar Page 67
    Gorgan is one of important centers of civilization at north of Iran.During the Qajar dynasty¡ political and administrative importance of the city significantly increased because it’s the origin land of Qajars. So¡ a complete example of Qajar urbanism can be seen in the historic part of Gorgan. Referring to the characteristics of urban spaces in Iranian cities¡ historic part of Gorgan introduces a unique composition and different patterns of neighborhood ( Mahallah’s) Central Plazas that their main function has been religious with the name of Tekyeh. Despite a rich background in these spaces to find principles of Iranian Islamic city indices¡ there is no integral and comprehensive research about these plazas.
    This research as a start point concentrates on physical typology of these plazas. Method of research based on urban spaces typology approach use historical interpretative method¡ content analyzes method and simulation.
    Meanwhile documentation of current situation of Mahallah’s Central Plazas in historic Part of Gorgan¡ the analysis demonstrates that in terms of physical¡ these Plazas have a common characteristic in the type of accessibility¡ permeability and proportions. Moreover¡ the principle of flexibility in the plazas functions¡ especially in combination with religious and commercial performance¡ has been considered as a base in design.
    Keywords: Gorgan, Qajar dynasty, proportions, form, access, permeability