فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 25 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شهابی نژاد *، رضا ابویی، محمود قلعه نویی صفحات 5-16
    میدان نقش جهان یکی از میدان های تاریخی مطرح جهان است که از منظر معماری و طراحی شهری دارای ویژگی های برجسته ای است. یکی از موضوع های مهم در این باره مبحث آسایش اقلیمی است که در دوره صفویه به طرز شایسته ای در ساختار میدان مورد توجه قرار گرفته بود، اما بر اثر دگرگونی های تاریخی و مداخلات نا به جا در ساختار میدان، در حال حاضر این کیفیت محیطی در میدان در وضعیت نامطلوبی قرار گرفته است. در این مقاله تلاش شده تا با اتکا بر اسناد تاریخی عوامل موثر در ایجاد آسایش اقلیمی در میدان دوره صفویه که همان وضعیت اصیل و اولیه میدان است و نیز وضع موجود میدان از منظر آسایش اقلیمی به همراه مقایسه تطبیقی از وضعیت میدان در این دو دوره مورد بررسی قرار گیرد. هدف از این مطالعات علاوه بر مستندسازی وضعیت کیفیت آسایش اقلیمی میدان در گذشته، زمینه سازی مطالعاتی و تاریخی برای رسیدن به راه کارهایی برای بهبود این کیفیت در وضع موجود است به نحوی که بتوان از نتایج این تحقیق در طرح های اجرایی مرتبط با فضای باز میدان بهره برد. روش تحقیق، تحلیلی تاریخی و مبتنی بر اسناد، متون، تصاویر تاریخی و نیز برداشت های میدانی از میدان و در مواردی استفاده از مدل سازی رایانه ای است. نتایج نشان می دهد که در طرح اندازی میدان در دوره صفویه از طریق عوامل کالبدی هم چون بازار سرپوشیده و بدنه محصور کننده و استفاده از عناصر طبیعی شامل آب جاری و درخت در فضای باز میدان و نیز استفاده از تجهیزات مکمل هم چون اتاقک های چوبی نیمه باز و خیمه و خرگاه در فضای باز میدان، شرایط مطلوب اقلیمی در فضای میدان به وجود آمده بود. در وضع کنونی بر اثر دگرگونی های تاریخی، برخی از عوامل پیشین ایجاد آسایش اقلیمی در میدان شامل درخت و نهر جاری، عملکرد سابق خود را از دست داده اند و عواملی جایگزین هم چون سطوح چمن کاری ایجاد شده اند که فاقد اصالت تاریخی و عملکرد بهینه هستند.
    کلیدواژگان: میدان نقش جهان، آسایش اقلیمی، عوامل اقلیمی، عناصر طبیعی
  • شیما فعلی، حسین سلطان زاده* صفحات 17-28
    دانش در اسلام جایگاهی بلند دارد. از همین رو مسجد از دیرباز تاکنون در کنار کارکرد عبادت پروردگار، مکان گردهم آیی مسلمانان و کسب علم بوده است. اگر هسته مرکزی دانش اسلامی را در مساجد بدانیم، می توان مدارس علمی و دینی را در رابطه مستقیم با مساجد چون شعبه هایی از آن هسته مرکزی به شمار آورد. هم بدین دلیل است که معماری مدارس علمی در به معماری مساجد اسلامی شباهت دارد و در طول گذشت ایام، مساجد و مدارس با کاربری یکسان و موثر سهمی به سزا در نشر و ترویج مبانی معرفتی قرآن و اسلام داشته اند. این مقاله در نظر دارد تا با بررسی مدارس دوره اسلامی و ویژگی های آن به آزمون کیفیت انعطاف پذیری در این مدارس بپردازد. روش تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از بعد روش، توصیفی تحلیلی مبتنی بر تحلیل محتوا است. هدف از این پژوهش کاربست کیفیت انعطاف پذیری در مدارس دوره اسلامی و مقایسه تطبیقی آن است؛ به عبارت دیگر، این مقاله در نظر دارد تا کیفیت انعطاف پذیری و مولفه های آن را از بعد شکلی و عملکردی در مدارس دوره اسلامی مقایسه نماید. نمونه موردی مطالعه مدارس دوره اسلامی در شهر قزوین است.نتایج نشان می دهد که در مدارس دوره صفویه تنوع پذیری شکلی و تطبیق پذیری عملکردی و در مدارس دوره قاجار بیش تر تنوع پذیری فرمی و شکلی مورد نظر بوده است. این نکته در پلان بنا و عملکرد داخلی بنا مشهود است.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، مدرسه، دوره اسلامی، قزوین
  • حسن کریمیان، مریم رحیم نژاد* صفحات 29-42
    بی تردید بافت قدیم شهرها را می توان حافظه تاریخی آن ها به حساب آورد. این مجموعه ها، گنجینه های گران بهایی از تاریخ تمدن ملت ها را در خود جای داده و سخاوتمندانه، فرهنگ، اعتقادات مذهبی، فنون و هنرهای سازندگان خود را در اختیار محققان قرار می دهند. بدین سبب است که هرگونه اقدامی در جهت خدشه وارد کردن به این آثار را می توان به مثابه تخریب حافظه شهر محسوب داشت. در این میان، ساوه از نادر شهرهایی است که بافت تاریخی ارزش مند آن، آثار و بناهای مربوط به قرون اولیه اسلامی تا روزگار پهلوی را در خود حفظ نموده است. به رغم اهمیت شهر ساوه در شکل گیری تحولات تاریخی ایران در دوران اسلامی، مطالعات باستان شناسی مستمر و هدفمندی در بافت تاریخی آن به ثبت نرسیده و پرسش های فراوانی در خصوص ویژگی های ساختار فضایی این شهر تاریخی بی پاسخ باقی مانده است. اگرچه بافت تاریخی این شهر به دلایلی نظیر جنس نامناسب و دوام کم خاک، سیل و زلزله های متعدد و بیش تر از همه ساخت و سازهای بی ضابطه، آسیب فراوان دیده است، لیکن تعدادی از بناهای تاریخی ارزش مند آن به اندازه ای سالم مانده اند که با گاه نگاری و مطالعه چیدمان فضایی آن ها می توان سازمان فضایی شهر را بازیابی نمود. در نیل به این هدف، تلاش گردید تا ضمن بهره برداری از کلیه منابع مکتوب مرتبط با شهر ساوه، تمام بناهای تاریخی آن مستندسازی و ویژگی های آن ثبت و ضبط گردد. هم چنین کلیه عوامل اثرگذار بر رشد و توسعه شهر (نظیر وضعیت توپوگرافی، شیب شهر، جهت وزش باد، شبکه های ارتباطی، سیستم های آب رسانی و...) مشخص شده اند. در نتیجه این پژوهش مشخص گردید که هسته اولیه شهر در محدوده جنوبی آن شکل پذیرفته و در قرون میانی اسلامی (5 تا 9 ه .ق) بر پیرامون مسجد جامع سلجوقی توسعه یافته است. هم چنین مشخص گردید که به روزگار صفوی شهر ساوه به جانب شمال و در دوران قاجار نیز شهر به جهت شمال غرب، گسترش داشته است.
    کلیدواژگان: شهر ساوه، مسجد جامع ساوه، تپه آسیاباد، باستان شناسی ساوه
  • احمد پوراحمد*، کرامت الله زیاری، مهدی قرخلو، مهدی وفایی فرد صفحات 43-56
    بافت تاریخی شهر ایرانی - اسلامی با ارزش کالبدی و فرهنگی نهفته در خود، از هویت شهری بالایی برخوردار است، در نتیجه حفظ بافت های تاریخی شهرها به عنوان هویتی ضروری برای ادامه حیات شهرها لازم است. بر همین اساس در این پژوهش به ارائه الگوی جهت نوسازی بافت تاریخی بیرجند با رویکرد ایرانی - اسلامی و با استفاده از شاخص های چون حس امنیت، حد و حریم، توازن، ارتباط با طبیعت، قانون مندی پرداخته شده است. روش تحقیق حاضر از نوع تحلیلی - توصیفی و هدف اصلی آن شناسایی الگوی نوسازی مبتنی بر رویکرد ایرانی - اسلامی بوده است. مدل تحقیق مورد استفاده برمبنای تکنیک SWOT و وزن دهی با روش AHP برای بررسی وضعیت موجود بافت و شناسایی الگوی مناسب بوده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مهم ترین نقاط قوت، ضعف بافت تاریخی بیرجند مربوط به عواملی است که از هویت تاریخی آن نشات می گیرد و مهم ترین اولویت های مربوط به هویت تاریخی آن بوده که لزوم نوسازی با رویکردی مبتنی بر شهر ایرانی - اسلامی در بافت تاریخی بیرجند امری ضروری به نظر می رسد. اما با مطالعه ویژگی های بافت و الگوهای موجود می توان دریافت که هویت تاریخی آن با هیچ یک از الگوهای نوسازی که امروز از آنها استفاده می شود سازگار نبوده و نمی توان از الگوی واحدی و خاصی استفاده نمود. بنابراین الگوی پیشنهادی تحقیق حاضر مبتنی بر تلفیق و استفاده ترتیبی از سه الگوی محرومیت زدایی، حفظ هویت و شهرسازی بومی و تلفیق شهرسازی مدرن با سنتی است. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند برای نوسازی و بهسازی طیف گسترده ای از مدیران شهری و برنامه ریزان مانند شهرداری ها، وزارت راه و شهرسازی استفاده شود.
    کلیدواژگان: بافت تاریخی، نوسازی، الگوی ایرانی، اسلامی، بافت تاریخی بیرجند
  • جملیه توکلی نیا، حسن محمدیان مصمم *، سعید ضرغامی، قهرمان رستمی صفحات 57-70
    در هزاره سوم (با نام سده شهر و شهرنشینی)، از یکسو نیروهای صنعتی و علمی سترگی پا به عرصه زندگی نهاده اند که فرصت های منحصری به جهانیان ارزانی داشته اند و از دیگر سو، نشانه هایی از زوال در شهرها، به ویژه شهرهای اسلامی، به چشم می آید که حتی در تاریک ترین دوره تمدن بشری دیده نشده است. بر این پایه، پژوهش حاضر با بهره گیری از روش اسنادی و رویکرد تفسیری، تلاش کرده تا ضمن تبیین چالش های شهری هزاره سوم در چهار بعد محیط زیستی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی، به بررسی ماهیت شهر اسلامی و ویژگی های آن بپردازد و در پایان، راه کارهای شهر ایرانی- اسلامی در تقابل با این چالش ها را شناسایی و ارائه کند. نتایج پژوهش، حاکی از آن است که شهر ناب ایرانی- اسلامی از ویژگی های منحصربه فردی از جمله محله های خوداتکا با کاربری مختلط و پیاده محور، عدالت محیط زیستی، عدم تبعیض و عدالت محوری، تنوع، عدم تفکیک فضایی، طبیعت گرایی، مسکن مناسب و در استطاعت، معماری خاص و سازگار با اقلیم، امنیت پایدار، مشارکت و همبستگی اجتماعی، تکثرگرایی، اجتناب از زیاده روی و اسراف و جاری بودن سنت ها و احکام گوناگون تقلیل و ریشه کن کردن فقر برخوردار است که می توانند در اغلب موارد در برخورد با چالش های شهری هزاره سوم موفق عمل نمایند.
    کلیدواژگان: شهر ایرانی - اسلامی، هزاره سوم، چالش های شهری
  • حمیدرضا تلخابی، علی شماعی*، زهره داودپور، اصغر شکیبایی صفحات 71-82
    هدف این پژوهش بررسی و تحلیل نمونه ای از محلات بافت تاریخی و بافت جدید شهر اراک و تطابق آن با معیارهای شهر ایرانی - اسلامی و رشد هوشمند به منظور دستیابی به شاخص های شهرسازی بومی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از مدل ANP است. جمع آوری داده ها به دو روش اسنادی و پیمایشی با استخراج معیارها و شاخص های مربوطه بوده و اولویت بندی، تدوین چشم انداز و ارائه راهبردها به منظور دستیابی به هدف پژوهش در بافت های موردمطالعه از طریق شاخص های تلفیقی صورت گرفته است. معیارهای استفاده شده در این پژوهش شامل فرایند مدیریت و برنامه ریزی، تراکم شهری، الگوی رشد کالبدی، ترکیب کاربری، انسان محوری، خدمات عمومی، حمل ونقل، ارتباطات، طراحی مناسب خیابان، فضای عمومی و... است. یافته ها و نتایج پژوهش گویای آن است که طراحی فضایی هسته تاریخی اراک برمبنای یک الگوی ایرانی- اسلامی منطبق با اصول طراحی سازگار با محیط زیست، ترکیب کاربری ها، ارتباطات و انسان محوری، و خدمات و فضاهای عمومی مناسب شکل گرفته است، درحالی که محله جدید شهرک امیرکبیر تنها برمبنای نیاز سکونتی- خوابگاهی ساکنین و با لحاظ کردن بخشی از اصول تراکم، حمل ونقل و دسترسی، طراحی شده است. همچنین بر اساس نتایج مدل ANP مشخص گردید که معیارهای اولویت دار تلفیقی- بومی به ترتیب شامل: برنامه ریزی هماهنگ با محیط طبیعی، ترکیب و تنوع کاربری ها، پیاده مداری، توزیع عادلانه کاربری های خدمات اجتماعی - فرهنگی و... از ضروریات برنامه ریزی توسعه شهری هستند.
    کلیدواژگان: بافت های سنتی و جدید، شاخص های بومی، برنامه ریزی توسعه شهری، شهر اراک
|
  • Ali Shahabinejad *, Reza Abuei, Mahmoud Ghalenoei Pages 5-16
    Naghshe Jahan square is one of the famous historical square in the world, which has many outstanding features from the perspective of architecture and urnban design. looking at the historical records indicates that one of the strengths aspect of this square in the Safavid period was climatic comfort that was provided by considering special criteria in its design procedure. The historical transformations has changed the aformentioned situation and reduced the climatic comfort quality of the square. In this article, we are trying to represent primary and original situation of the square from this perspective. Furthermore, several methods which used to provide desirable climatic conditions in Square in Safavid period are analyzed. Research approach is historical-Analytical and based on documents, transcripts, historical images, and field work of the square and its surrounding zone. The results indicate that the design of the square in Safavid period had made desirable climatic conditions which provided by the right physical-spacial composition including enclosed facade and the indoor bazar and also the use of natural elements such as running water and tree. However, in the late Safavid era and after that, favorable climatic conditions in this Square is gone. because of undue interference and disregard of the nature.In the present state because of historical changes, some former factors of climate comfort including trees and creek flows, have lost their former function And alternative factors such as lawns have been replaced that are not historical.
    Keywords: Naghshe Jahan Square, Climatic Comfort, Climate factors, Natural elements
  • Shima Feli, Hossein Soltanzadeh* Pages 17-28
    Islam assigns great position for knowledge. Therefore, from ancient eras until today, alongside worship of God, mosques functioned as a place for gathering and learning by Muslims. Presuming mosque as the core of Islamic knowledge, scientific and religious schools, as its branches, can be considered to be in direct connection with it. This is the reason for the similarity found in the architectures of scientific schools and mosques. Along the history, with the similar and effective user, schools and mosques played major role in propagation of knowledge bases of Quran and Islam. Reviewing the schools of Islamic era and their characteristics, this paper intends to evaluate their flexibility. The research method is functional, in terms of purpose, and content analysis- based descriptive- analytical, in terms of methodology. The purpose of this paper is to apply flexibility in the schools of Islamic era and compare them. In other words, the paper tries to compare flexibility, in terms of form and function, in the schools of Islamic era. The case study is carried out in Islamic schools of Qazvin. Results show that in schools of Safavie era, variability of form and versatility of function and in schools of Qajar era, variability of form and function have been considered. This is evident in the plan and inner function of buildings.
    Keywords: flexibility, school, Islamic era, Qazvin
  • Hassan Karimian, Maryam Rahimnejad* Pages 29-42
    Indeed the early texture of cities can be considered as their historical memory. These collections have involved the precious treasure of story of nation’s civilization, and they generously, grant researchers to define culture, religious beliefs, techniques and art of their creature of these cities. That is why any actions in damage to these monuments can be considered as a destruction of the memory of the city. among these Saveh is one of rare cities which its valuable historical texture has preserved its monuments and building from early Islamic centuries to Pahlavi ages. despite the importance of Saveh city in formation of historical evolution in Islamic era, There are no registered purposeful and continues archaeological studies about its historical texture and many questions regarding spatial structure features this historic city remained unanswered. Although historical texture of this city has been damaged due to some issue such as: 1) incompeted soil type and durability of soil, 2) flood and several earthquakes and more than all 3) The constructions in unreasonable manner, but fortunately some of its valuable historical buildings have been survived so that the chronology and study of their spatial layout could be applicable for reconstruction of its urban space. Regarding to this target, it was attempted to utilize all the written references related to Saveh city and the field works have been done for documentation and registration of all historical buildings. Also all effective factors on growth and development of the city (such as topology, town slope, aweather, networks and water supply system and etc) have been specified. As a result of this research, it was cleared that the initial core of the city has been formed in the southern area and in the medieval Islamic centuries (5-9 A.H./ 11-15 A.D.) it has been expanded around the Saljuq Mosque. Also it was detected that in the Safavid period the city has been extended toward the north and in the Qajar period it has been developed toward the northwest.
    Keywords: Saveh city, Saveh Great Mosque, Asiabad Teppeh, Saveh archaeology
  • Ahmad Pourahmad*, Kramtallh Ziyari, Mahdi Gharakhlou, Mahdi Vafayifard Pages 43-56
    In Iran - Islamic urban landscape of unity, continuity, privacy and peace of mind, can be detected while the new city built after the 1370 Persian in Iran, more uniform landscape architecture, cities, non-native, imitation of the schools of Western crudity and lack of spatial coherence. This urban structure that are designed with the pattern of imports has caused not only the legal structures Shhrkhn many of which were deployed in Iran, have altered . But the historical context of Iran - Islamic and cultural value lies in its physical, urban identity is high, thus preserving the historic fabric of cities as essential to the survival of identity is required. Accordingly, in this study cities offer Due to Iran’s approach to the renovation of the historic fabric pattern - Islamic and using indicators such as sense of security, and privacy level, balance, connection with nature, the law will be discussed. The research method is analytical - descriptive and its main objective the identification of model-based modernization of Iran’s approach - Islam. SOWT and weighting techniques used research model based on AHP method to evaluate the texture and pattern recognition is appropriate. Birjand historical context seems necessary. Therefore, the proposed model-based study combined and sequential use of three Mhrvmyt¬Zdayy pattern, protecting the identity and integration of indigenous urban planning and urban design is modern with the traditional. The results of this study can be used to improve and repair a wide range of urban managers and planners, such as municipalities, Ministry of Roads and Urban Development to be used.
    Keywords: historical context, modernization, Islamic-Iranian model, the historical context of Birjand
  • Jamileh Tavakolinia, Hassan Mohammadian Mosammam *, Saeed Zarghami, Gahreman Rostami Pages 57-70
    In the third millennium (as the city and urbanization century), the huge industrial and scientific forces have emerged and gave the unique opportunities to the world. But at the same time, signs of deterioration in the cities, especially in Iranian-Islamic cities, are so emerging that have never seen even in the darkest period of human civilization. Accordingly, this study by using documentary method has attempted to analyze the urban challenges of the era of globalization in four environmental, social, cultural and physical dimensions, and to investigate the nature and character of the Iranian-Islamic city, and finally identify Islamic city`s approaches to confront against these challenges. The results show that the Iranian-Islamic cities has the unique characteristics including self-sufficiency, mixed land-use and pedestrian-oriented neighborhoods, and non-separated spaces, environmentalism, affordable and suitable housing, climate friendly architecture, sustainable security, participation and social cohesion, pluralism, avoiding from excess and extravagance and flow of Islamic traditions and laws that can reduce and eliminate poverty. This means that Islamic city can successfully deal with the urban challenges in era of globalization.
    Keywords: Iranian-Islamic cities, third millennium, urban challenges
  • Hamid Reza Talkhabi, Ali Shamai*, Zohreh Davood Poor, Asghar Shakibaei Pages 71-82
    The aim of this study is analyze of historical and new textures spaces Arak city with compilation Iranian -Islamic and smart growth Criteria’s in order to achieve compound - native indexes in the construction of urban spaces. The research method is descriptive-analytical with survey, using ANP model. Two data collection methods used in this research are in field and documentary with criteria extraction and Prioritization, vision development and strategies presentation have been consolidated In order to achieve this goal by compound indicators in the case study. The parameters in this study include planning process, urban density, and growth pattern, mixed land use, human scale, public services, transportation, communications, Optimized street design, and public space. The research results indicate that the spatial design based on the historical textures of Arak Iranian- Islamic are formed in accordance with the principles of ecology, environmental friendly design, mixed land use, communications and human scale, and pertinent public services and spaces. But new textures in Amir Kabir has only been designed according to the residency - dormitory needs of the residents and also the consideration of congestion principles, transportation and accessibility. According to the ANP that native - compound prioritized criteria in order of importance included in this study are planning in harmony with the natural resource, mixed use, the fair distribution of services.
    Keywords: traditional_new textures_native - compound indicators_urban development planning_Arak city