فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1395)

پژوهشنامه تربیتی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رحیم بدری گرگری، اسکندر فتحی آذر، میرمحمود میرنسب، غفور احراری صفحات 1-20
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر برنامه تلفیقی یادگیری اجتماعی– هیجانی بر شایستگی های روانی- اجتماعی دانش آموزان ابتدایی صورت گرفت. که در این مطالعه بر پنج شایستگی پیشنهادی موسسه ی کیسل تمرکز شد. بر همین اساس تعداد 154 دانش آموز از بین دانش آموزان پایه های پنجم و ششم به صورت در دسترس و با در نظر گرفتن رویکرد کل مدرسه، به عنوان گروه های کنترل (62 نفر) و آزمایش (92 نفر) انتخاب شدند. و طی 14 جلسه مهارت های مربوط به شایستگی های روانی – اجتماعی ارائه گردید و برای بررسی نتیجه ی مداخله از پرسشنامه شایستگی های اجتماعی – هیجانی ژو و ای (2012) استفاده شد. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل کواریانس چند متغیره، تفاوت معناداری در مولفه های خودآگاهی و کنترل خود گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به دست آمد، اما در مورد آگاهی اجتماعی، روابط اجتماعی و تصمیم گیری مسئولانه، تفاوت ها معنادار نبودند. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، امید می رود که با این برنامه بتوان شایستگی های روانی و اجتماعی دانش آموزان را توجه به مشکلات روانی آنان و نیز با در نظر داشتن رشد همه جانبه و بهزیستی در محیط مدرسه، بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: شایستگی های روانی، اجتماعی، برنامه تلفیقی، یادگیری اجتماعی، هیجانی
  • سمیه تکلوی ورنیاب، مریم زکی زاده صفحات 21-40
    هدف از این پژوهش مقایسه کنترل هدفمند و پردازش هیجانی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی های یادگیری بود. روش پژوهش علی – مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره ابتدایی شهرستان گرمی بود( 2300 = N). نمونه پژوهش(40 دانش آموز با ناتوانی یادگیری، 40 دانش آموز بدون ناتوانی یادگیری) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های کنترل هدفمند و مقیاس پردازش هیجانی استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمونt مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. فرضیه تحقیق حاضر این بود که «دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری در کنترل هدفمند و پردازش هیجانی تفاوت دارند». یافته های پژوهش نشان داد که در کنترل هدفمند و پردازش هیجانی دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری تفاوت معنی داری دارند. این نتایج مبین وجود نارسایی هایی در کنترل هدفمند و پردازش هیجانی در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری بوده و نیازمند برنامه هایی برای ارتقاء این متغیرها در دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری می باشد.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، کنترل هدفمند، پردازش هیجانی
  • مهدی شریفی، فریبا کریمی، نرگس سعیدیان صفحات 41-60
    در طی سالیان اخیر بین المللی سازی آموزش عالی به یکی از هدف های اساسی سیاست گذاران آموزش عالی در سراسر جهان تبدیل شده است. گسترش شبکه جهانی اینترنت و توسعه مبتنی بر عقلانیت، درهم تنیده شدن اقتصادهای ملی و محاسن و مزایایی که بواسطه بین المللی سازی ایجاد می گردد، هر چه بیشتر از گذشته دانشگاه ها را جهت انعکاس و حرکت در جهت این تغییر به فعالیت واداشته و نیاز به اخذ سیاست های مناسب و راهبردهای بخردانه را ضروری می نماید. لذا هدف مقاله حاضر بررسی مولفه های آموزش عالی فراملی در آموزش عالی ایران بود. پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. جهت گردآوری داده ها و استخراج مضامین مرتبط تعداد 40 مقاله و کتاب که در فاصله زمانی 1990 تا 2015 در پایگاه های علمی معتبر نمایه شده و همچنین برنامه استراتژیک 10 دانشگاه برتر بین المللی که بر اساس نظام رده بندی دانشگاه ها بیشترین تعداد دانشجویان بین المللی را دارا بودند، بررسی گردید. مطابق نتایج تحلیل مضمون آموزش عالی فراملی سه مضمون فراگیر داشت. مضمون فراگیر ساختاری و سازمانی که دارای، 6 مضمون سازمان دهنده و 25 مضمون پایه بود. مضمون آموزشی و پژوهشی با 4 مضمون سازمان دهنده و 8 مضمون پایه و مضمون فرهنگی با دو مضمون سازمان دهنده و 6 مضمون پایه شناسایی و ماتریس مضامین مرتبط ترسیم گردید.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بین المللی سازی آموزش عالی، آموزش عالی فراملی
  • صفحات 61-80
    هدف پژوهش حاضر به آسیب شناسی برنامه درسی هنر در بعدهای طراحی آموزشی، فعالیت های یاددهی یادگیری و ارزشیابی بوده است. پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و به شیوه ترکیبی انجام شده است. جامعه کمی پژوهش شامل کلیه ی معلمان زن هنر دوره ی راهنمایی تحصیلی ناحیه 2 شهر اصفهان است و جامعه آماری بخش کیفی جمعی از دانشجویان و دانش آموختگان برنامه درسی مقطع دکتری در دانشگاه اصفهان و دانشگاه آزاد خوراسگان بودند، که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 7 نفر از آنان انتخاب گردید. به منظور گردآوری داده ها از دو ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است، همچنین روایی محتوایی ابزارها از طریق نظرات متخصصان بررسی شده، پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ 96/0 برآورد شده است. یافته های کمی نشان داده است؛ مهمترین آسیب های درس هنر در بعدهای 1- طراحی عبارتند از؛ ساعات کم تدریس، عدم برنامه ریزی صحیح. 2- فعالیتهای یاددهی یادگیری: در حاشیه بودن درس هنر، کمبود امکانات. 3- روش های ارزشیابی: توقع زیاد والدین و دانش آموزان. یافته های کیفی نشان داده است عدم غنی سازی محتوا، کم توجهی به اصول برنامه ریزی درسی از مهمترین آسیبهای برنامه های درسی در مرحله طراحی آموزشی است. دوره های دانش افزایی محدود، بهره گیری محدود از دیدگاه های نوین، از مهمترین آسیب های برنامه های درسی در مرحله فعالیتهای یاددهی یادگیری است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی هنر، طراحی، فعالیتهای یاددهی یادگیری، ارزشیابی
  • صفحات 81-100
    این تحقیق به منظور «بررسی عملکرد نظارتی مدیران مدارس ابتدایی شهر اندیمشک و رابطه آن با انگیزش شغلی معلمان در سال تحصیلی 93-92» اجرا گردیده است. روش انجام این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر اندیمشک به تعداد 380 نفر می باشد که تعداد 191 نفر از آن ها به صورت تصادفی مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از دو نوع پرسش نامه استفاده شده است که یکی از آن ها با 28 سوال از نوع مقیاس 5 درجه ای لیکرت جهت سنجش عملکرد نظارتی مدیران و دیگری با 11 سوال از نوع مقیاس 5 درجه ای لیکرت جهت سنجش میزان انگیزش شغلی معلمان بکار رفته است. پایائی پرسش نامه عملکرد نظارتی مدیران 87/0 و پایائی پرسش نامه انگیزش شغلی معلمان 95/0 با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه گردیده است. روایی ابزار نیز مورد تایید کارشناسان و اساتید محترم دانشگاه بود. داده های گردآوری شده با بهره گیری از آزمون های آمار توصیفی نظیر میانگین، انحراف معیار و همچنین آزمون های آماری استنباطی نظیر آزمون تی تک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد: عملکرد نظارتی مدیران از وضعیت نامطلوبی برخوردار است. بین عملکرد نظارتی مدیران و همچنین ابعاد سه گانه آن با انگیزش شغلی معلمان رابطه معنی داری وجود دارد. در میان ابعاد سه گانه عملکرد نظارتی مدیران، فقط بعد آموزشی- حرفه ای، تاثیر معنی داری بر انگیزش شغلی معلمان دارد.
    کلیدواژگان: نظارت و راهنمایی آموزشی، انگیزش شغلی، مدارس ابتدایی
  • صفحات 101-120
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجیگری انسجام خانواده در رابطه بین خودپنداره تحصیلی با سازگاری تحصیلی انجام گرفته است. روش پژوهش مورد استفاده توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 95-94 بوده است که از این جامعه نمونه ای به حجم 600 نفر، به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شد. و از آن ها خواسته شد پرسشنامه خودپنداره تحصیلی و پرسشنامه سازگاری تحصیلی و پرسشنامه انسجام خانواده را تکمیل کنند. تحلیل داده ها با محاسبه ضرایب همبستگی و تحلیل مسیر، با نرم افزار AMOS-18 انجام گرفت. جهت آزمون روابط غیر مستقیم نیز از آزمون بوتاستراپ استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش، روابط مستقیم و غیرمستقیم در مدل پیشنهادی معنادار بودند و روابط بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبول برخوردار بود. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که انسجام خانواده بین خودپنداره تحصیلی با سازگاری تحصیلی دارای نقش میانجی می باشد.
    کلیدواژگان: خودپنداره تحصیلی، انسجام خانواده، سازگاری تحصیلی
  • صفحات 121-140
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان استفاده از مولفه های آموزش فلسفه در برنامه درسی سه ساله اول دوره ابتدایی از دیدگاه معلمان می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل 280 نفر از معلمان دوره ابتدایی شهرستان لامرد در سال تحصیلی 1395-1394 می باشد که از این بین 162 نفر با استفاده از فرمول کوکران و با استفاده از روش تصادفی منظم اعضای نمونه مشخص شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بر اساس اهداف برنامه ی آموزش فلسفه لیپمن می باشد. به منظور بررسی روایی، پرسشنامه در اختیار 30 نفر از متخصصان حوزه ی تعلیم و تربیت و سرگروه های آموزشی قرار گرفت و پس از انجام اصلاحات و تایید روایی، پایایی ابزار با استفاده از روش آلفای کرونباخ 88/. محاسبه شد. نتایج این پژوهش که حاصل 153 پرسشنامه عودت داده شده بود نشان داد میزان استفاده از مولفه های توانایی تعقل، پرورش خلاقیت، رشد فردی و میان فردی و مولفه ی درک اخلاقی در برنامه درسی سه سال اول دوره ابتدایی در سطح نسبتا مطلوبی می باشد. همچنین میزان استفاده از توانایی مفهوم یابی در تجربه برای برنامه درسی پایه ی اول و سوم در سطح نسبتا مطلوب و برای پایه دوم در سطح نامطلوبی ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: فلسفه، آموزش فلسفه، برنامه درسی، دوره ابتدایی
  • صفحات 141-160
    هدف اصلی پژوهش حاضر پیش بینی سهم عوامل هوش موفق، خرد وخلاقیت در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تیز هوش وعادی بود. روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهرستان کرج بود که از این تعداد، نمونه ای به حجم 260 نفر (180عادی و 80 تیزهوش) به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامههوش موفق استرنبرگ، مقیاس سه بعدی خرد آردلت وخلاقیت عابدی جمع آوری گردید و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون معناداری ضرایب همبستگی و رگرسیون گام به گام تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش موفق وخرد با پیشرفت تحصیلی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گامحاکی ازاین بود که17 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی دانش آموزان عادیتوسط متغیرهای خرد وخلاقیت و 10درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تیزهوش توسط هوش موفقتبیین شده است. در مجموع، یافته های این پژوهش، بر اهمیت نقش خرد، خلاقیت و هوش موفق در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دانش آموزانعادی و تیزهوش تاکید دارد.
    کلیدواژگان: هوش موفق، خرد، خلاقیت، پیشرفت تحصیلی
|
  • Rahim Badri, Eskandar Fathi, Mahmood Mirnasab, Gafoor Ehrari Pages 1-20
    The aim of this study was to explore the effects of integrative Social and Emotional Learning Program on Student's Psycho-social Competencies. In this study we focused on five accepted competences suggested by CASEL (Collaborative for Academic, Social, and Emotional Learning).
    Methodology
    fifth and sixth grade kids at elementary schools in Saghez has been chosen as control (n=62) and experimental (n=92), based on Quasi-Experimental intact groups and whole school approach method. The psycho-social skills have been instructed for 14 sessions (45 minutes). Zhou and Ee's (2012) Social- Emotional Questionnaire was used to probe the results.
    Results
    the data was analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The intervention showed the significant differences in self-awareness and self- control between the control and experimental groups, but there were no significant differences in social- awareness, social control and responsible decision making.
    Conclusion
    based on these findings, concerning mental disorders and whole child development and wellbeing, student's psychosocial competencies would improve, hopefully.
    Keywords: Psychosocial Competencies, Integrative Program, Social, Emotional Learning
  • Somayeh Tokaloy*, Maryam Zakizadeh Pages 21-40
    The aim of this study was to comparison of targeted control and emotional processing in students with and without learning disabilities. The study method was casual-comparative. The study population consisted of all elementary school student in Germy city (N= 2300). The sample of study (40 with learning disabilities and 40 without learning disabilities) were Selected by available method. To collect the data, targeted control and emotional processing scales were used. To analyze of data were used multivariate analysis of variance and t-test. The hypothesis of this study was that "students with and without learning disabilities had difference in targeted control and emotional processing ". The findings of research showed that there were significance difference in the targeted control and emotional processing of students with learning disabilities and without learning disabilities. The results were indicated that existence of some failure in the targeted control and emotional processing in learning disabilities, then the need for programs to promote these variables (targeted control and emotional processing) in students with learning disabilities.
    Keywords: Learning Disabilities, Targeted Control, Emotional Processing
  • Mahdi Sharifi, Fariba Karimi, Narges Saedian Pages 41-60
    In recent years international higher education has become one of the key objectives of higher education policy makers around the world. Promotion global internet networks and development of knowledge-based, intertwined national economies and advantages and benefits of internationalization, Prompteduniversities to reflect this change in activity and need to obtain appropriate and rational policies and strategies the more than in the past.The present study is aimed to evaluate the effective components on transnational higher education in higher education of Iran. The study methodology is qualitative and thematic analysis. The data were collected and extracted of 40 papers being indexed in scientific bases during 1990-2015. Based on thematic analysis, transnational higher education components were classified on structural and organizational components with 6 organizing and 25 basic themes, educational and research components with 4 organizing and 8 basic themes and cultural components with 2 organizing and 6 basic themes and relevant theme structure were considered.
    Keywords: Higher education, internationalization of higher education, internationalization, Transnationalhigher education
  • Pages 61-80
    In recent years international higher education has become one of the key objectives of higher education policy makers around the world. Promotion global internet networks and development of knowledge-based, intertwined national economies and advantages and benefits of internationalization, Prompteduniversities to reflect this change in activity and need to obtain appropriate and rational policies and strategies the more than in the past.The present study is aimed to evaluate the effective components on transnational higher education in higher education of Iran. The study methodology is qualitative and thematic analysis. The data were collected and extracted of 40 papers being indexed in scientific bases during 1990-2015. Based on thematic analysis, transnational higher education components were classified on structural and organizational components with 6 organizing and 25 basic themes, educational and research components with 4 organizing and 8 basic themes and cultural components with 2 organizing and 6 basic themes and relevant theme structure were considered.
    Keywords: Higher education, internationalization of higher education, internationalization, Transnationalhigher education
  • Pages 81-100
    This research investigated about Evaluation of Supervision performance of Elementary school’s manager And its relationship with job motivation of teachers schools year 2013-2014 in Andimishek City. The population includes all of elementary teachers in Andimishek that they’re about 380 people that choose 191 people random as sample. For collecting information was used three kind of questioners. That one of them is based 5 rate Likert to evaluate monitoring performance of managers with 28 questions and another one with 4 rate Likert to evaluate motivated teachers with 11 questions. Stability of monitoring performance of mangers questioners are 0.87 and stability of motivated teacher questioners with Cronbach’s Alpha formula are about 0.95. Tool’s vitality approved by honorable experts and professors of university. A collected givens analyzed with utilization of descriptive statistics similar average, standard deviation and also deduction statistics similar independent T-test, the correlation coefficient of Pearson, Multiple regression and also one way Variance analysis. Results demonstrated that monitoring performance of managers in human dimensions - socialism and educational - professional hasn’t appropriate position, but organization - office dimensions has suitable position. There is meaningful relationship between monitoring performance of managers and three dimensions with motivated teachers. In middle of three dimensional of monitoring performance of managers, Only education - professional dimension has meaningful effect on motivate teachers.
    Keywords: Supervision training, Elementary schools, job motivation
  • Pages 101-120
    This study aimed to investigate the role of family cohesion mediator in the relationship between academic self-concept in predicting the academic adjustment. The research method was descriptive-correlational. statistical population included all female high school studentsin Tehran in years 2015-2016.From this community sample of 600 people, were selected by multistage cluster sampling and they were asked to complete Academic self-concept questionnaire and Academic adjustment questionnaire, Family cohesion questionnaire. Data analysis of correlation coefficients Path Analysis, AMOS-18, was done. Bootstrap test was used to test the indirect relationships. According to the results, the proposed model of the relationship between these variables had acceptable fitting. Based on findings of this study, we can conclude that family cohesion has a mediating role between academic self-concept with academic adjustment.
    Keywords: Academic self, concept, Family cohesion, Academic adjustment
  • Pages 121-140
    The aim of this study was to investigate the use of the components of the first three years of teaching philosophy in the curriculum of primary school teachers are of the view. This research is descriptive survey. Coordination with the education they participated in workshops teaching philosophy and questionnaires were distributed among them. Data were collected in this study, a questionnaire based on Lipmann's goals is teaching philosophy. In order to check the reliability of the questionnaire by 30 experts in the field of education and training were seeded and after the reform and validity, reliability using Cronbach's alpha / 88. Was used to calculate the coefficient of reliability is the top tool. In order to analyze the data, descriptive statistics (including frequency table) and inferential (Kruskal-Wallis) was used. The results of 153 questionnaires that had been indicated, the use of components reasoning ability, fosters creativity, personal growth and interpersonal and moral perception in the first three years of primary school curriculum is relatively favorable.
    Keywords: philosophy, teaching philosophy, curriculum, primary school
  • Pages 141-160
    The main purpose of this research was the forecast of the impact of successful intelligence agents, wisdom and creativity in the normal and clever student's achievement. The method of this research was descriptive and correlation. The statistical population was consisted all female students of high school in Karaj which among those a sample was randomly selected volume of 260 people (180 normal and 80 clever) with cluster sampling method. The data were gathered through successful intelligence questionnaire of Stenberg, wisdom three- dimensional scale of Ardelt and creativity of Abedi then these data were analyzed by descriptive statistics, significance test of coefficients and step-by-step regression. The findings of this study indicated the positive and significant correlation between the successful intelligence, wisdom and academic achievement. The results of step-by-step regression analysis indicate 17% of variance of academic achievement of normal students was explained by wisdom and creativity variables, and also 10% of the variance of academic achievement of clever students was explained by successful intelligence. Overall, the findings of this research emphasis the importance of wisdom, creativity and successful intelligence in forecast of academic achievement of normal and clever students.
    Keywords: Successful intelligence, wisdom, creativity, academic achievement