فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 52، پاییز 1396)

پژوهشنامه تربیتی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 52، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • سعید آیباغی اصفهانی *، علی اکبر حسنی، سید مجتبی میرهاشمی صفحات 1-19
    رهبری اخلاقی و عدالت تعامل به همراه جو مطلوب از مولفه های مهم سازمانی هستند که بر اخلاق حرفه ای و عملکرد کلی سازمان اثر دارند. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه رهبری اخلاقی با جو اخلاقی با میانجی گیری عدالت تعاملی انجام شده است. این تحقیق ازنظر ماهیت توصیفی – همبستگی و ازنظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری کارکنان ستادی اداره آموزش و پروش شهرستان شاهرود بودند که با روش نمونه گیری تصادفی تعداد 97 نفر برای پاسخگویی به سوالات تحقیق انتخاب شدند. به منظور تهیه و جمع آوری داده های تحقیق از پرسشنامه رهبری اخلاقی براون و همکاران (2005)، پرسشنامه عدالت تعاملی نیهوف و مورمن (1993) و پرسشنامه جو اخلاقی توماس (2013) استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین رهبری اخلاقی و جو اخلاقی رابطه معنی دار (67/0)، بین رهبری اخلاقی و عدالت تعاملی رابطه معنی دار (42/0)، بین عدالت تعاملی و جو اخلاقی رابطه معنی دار (26/0) و نقش میانجی عدالت تعاملی در رابطه بین رهبری اخلاقی و جو اخلاقی 14/0 وجود دارد. رهبران اخلاقی باید ادراک عدالت تعاملی را میان پیروانشان افزایش دهند. هنگامی که کارکنان نحوه برخورد و تعاملات را در سازمان عادلانه دیده و تبعیضی مشاهده نمی کنند، در جو کاری خود احترام،صداقت و اخلاق مداری را ادراک می کنند.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، جو اخلاقی، عدالت تعاملی، اداره آموزش و پرورش
  • آزاد الله کرمی *، احسان طوفانی نژاد صفحات 21-40
    هدف این پژوهش ارزیابی شناخت از درس پژوهی و تبیین رابطه آن با توانمند سازی روانشناختی و عملکرد شغلی در معلمان دوره ابتدایی شهرستان ثلاث باباجانی در سال تحصیلی 95-1394 بود. روش انجام پژوهش توصیفی همبستگی و جامعه آماری آن تمام معلمان دوره ابتدایی شهرستان ثلاث باباجانی بود که 165 نفر(140 مرد و 25 زن) از آنان بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده از پرسشنامه های محقق ساخته درس پژوهی(شهلایی، 1393)، توانمند سازی روانشناختی(اسپریتزر، 1995) و عملکرد شغلی(پاترسون، 1992) استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید اساتید صاحب نظر قرار گرفت و پایایی آنها به ترتیب 76/0، 82/0 و 88/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده از آمار توصیفی(میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی(تی تک نمونه ایی، همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه و تی مستقل) استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد شناخت معلمان از درس پژوهی مطلوب نمی باشد. همچنین بین شناخت از درس پژوهی با توانمند سازی روانشناختی و عملکرد شغلی آنها رابطه همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تکمیلی نیز بیانگر آن است بین معلمان با مدارک تحصیلی کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد در متغیر شناخت از درس پژوهی تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین وضعیت معلمان زن در میزان شناخت از درس پژوهی و عملکرد شغلی بهتر از معلمان مرد می باشد، ولی تفاوت دو گروه در متغیر توانمند سازی روانشناختی معنادار نمی باشد.
    کلیدواژگان: معلم، درس پژوهی، توانمند سازی روانشناختی، عملکرد شغلی
  • سارا ابراهیمی، داود لکی * صفحات 41-60

    بسیاری از مشکلات یادگیری ناشی از فقدان مهارت های شناختی و فراشناختی در دانش آموزان است در حالی که مهارت های یادگیری و مطالعه آموزش پذیرند. این پژوهش قصد دارد با تعیین نقش سازه های انگیزشی و راهبردهای پردازش اطلاعات در نظم دهی یادگیری (خودنظم دهی یادگیری و نظم دهی بیرونی) علل برخی مشکلات یادگیری را برای کمک به معلمان و دانش آموزان، بشناساند. بدین منظور پژوهش حاضر با طرح همبستگی بر روی جامعه ای متشکل از 492 دانش آموز سال سوم رشته های علوم انسانی، تجربی و ریاضی فیزیک شهر نور در سال تحصیلی 95-94 انجام شد که نمونه ای متشکل از 264 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای از آن انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه ای شامل زیر مقیاس نظم دهی یادگیری ورمونت (1998)، اضطراب امتحان از راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پینتریچ و دی گروت (1994)، اهداف پیشرفت میگلی و کاپلان، میدلتون و میر (1998) و راهبردهای یادگیری از راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پینتریچ و دی گروت (1994) استفاده شد. یافته های حاصل از به کارگیری تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد اضطراب امتحان و اهداف پیشرفت با راهبردهای پردازش اطلاعات عمیق و سطحی و راهبردهای پردازش اطلاعات با نظم دهی یادگیری رابطه معناداری دارد. اضطراب امتحان و اهداف پیشرفت نیز به واسطه رابطه با راهبردهای پردازش اطلاعات، به طور معناداری نظم دهی یادگیری را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: یادگیری خودنظم داده شده، نظم دهی بیرونی، اضطراب امتحان، هدف تسلط، اهداف عملکردی و راهبردهای پردازش اطلاعات
  • سیده مریم حسینی لرگانی، جمال عبدالملکی * صفحات 61-80
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری با سرمایه اجتماعی در کارکنان دانشگاه تهران است. جامعه پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه تهران هستند، با روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به حجم 381 نفر انتخاب شدند. روش پژوهش کمی، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی است. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته کیفیت زندگی کاری و سرمایه اجتماعی است. جهت تعیین پایایی و روایی ابزار از تکنیک های آلفای کرانباخ و تحلیل عاملی تائیدی استفاده شد، نتایج بیانگر پایایی( پرسشنامه کیفیت زندگی کاری90/0 و پرسشنامه سرمایه اجتماعی 85/0) و روایی ابزاربود. جهت تحلیل داده ها از تکنیک های توصیفی( شاخص های مرکز و پراکندگی) و استنباطی( آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره خطی) با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن است که: رابطه کیفیت زندگی کاری با سرمایه اجتماعی و ابعاد آن در کارکنان دانشگاه تهران مثبت و در سطح 05/0 معنادار است . همچنین رابطه ابعاد کیفیت زندگی کاری با سرمایه اجتماعی در کارکنان دانشگاه تهران مثبت و در سطح 05/0 معنادار است .افزون بر دو مورد بالا رابطه ابعاد کیفیت زندگی کاری با ابعاد سرمایه اجتماعی در کارکنان دانشگاه تهران نیز مثبت و در سطح 05/0 معنادار است .
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، سرمایه اجتماعی، کارکنان، دانشگاه تهران
  • مهوش خسروی*، محمدرضا نیلی، بی بی عشرت زمانی صفحات 81-100
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع ایجاد همخوانی بین موضوعات پایان نامه های دوره کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی با نیازهای جامعه از نظر دانشجویان انجام شده است. روش انجام این تحقیق به شیوه توصیفی با رویکرد پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حدود 500 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد گرایش های مختلف رشته ی علوم تربیتی در دانشگاه های اصفهان، آزاد اسلامی خوراسگان و پیام نور اصفهان در سال تحصیلی 94- 1393 بود که از بین آنها با استفاده از جدول کرجسی- مورگان نمونه ای 217 نفری به صورت نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته، با 24 سوال بسته پاسخ بود. اعتبار پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 91/0 برآورد گردید که نشان از اعتبار بالای ابزار اندازه گیری دارد؛ و روایی صوری آن نیز توسط کارشناسان و متخصصان علوم تربیتی مورد تائید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش در سطح آمار توصیفی و استنباطی انجام شده است. در سطح توصیفی برای مشخص کردن توزیع فراوانی و درصد نمرات پاسخ گویان از میانگین، انحراف معیار و درصد و در سطح آمار استنباطی از آزمون t مستقل و t تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که از نظر دانشجویان موانع اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و سازمانی در ایجاد همخوانی بین موضوعات پایان نامه های دوره کارشناسی ارشد با نیازهای جامعه موثر هستند.
    کلیدواژگان: پایان نامه، کارشناسی ارشد، نیازهای جامعه
  • امیر رحیم پور *، علیرضا روحبخش صفحات 101-120
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه مهارت ها و زمینه های تخصصی دانش بازاریابی با رویکرد مقایسه ای میان مدیران، اساتید دانشگاهی و دانشجویان رشته مدیریت بازاریابی می باشد و بدنبال پاسخگویی به دو پرسش می باشد: مهارت ها و زمینه های تخصصی دانش بازاریابی چیست؟ ثانیا دیدگاه گروه های مذکور در مورد مهارت ها و زمینه های تخصصی دانش بازاریابی چیست وآیا تفاوتی در دیدگاه آنها وجود دارد؟ مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است که تعداد 276 نفر از دانشجویان، مدیران و اساتید دانشگاه های خراسان رضوی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند . برای شناسایی گویه های پرسشنامه محق ساخته در دو قسمت مهارت های بازاریابی و دانش بازاریابی،از روش شناسی تحلیل محتوا استفاده شده که 15 گویه در مهارت و 16 گویه در زمینه دانش بازاریابی شناسایی شد. پرسشنامه دارای روایی صوری و محتوایی و پایایی 0.84 می باشد. داده های پژوهش با استفاده از آزمون آنوا و توکی تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین سه گروه در مورد ویژگی های مهارتی 11 مورد از 15 مورد تفاوت معناداری وجود دارد و نیز در مورد زمینه های دانش 11 مورد از 16 مورد تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های بازاریابی، دانش بازاریابی، بازاریابی
  • محمدعلی سپهوندی *، لیلا منصوری صفحات 121-140
    سازگاری تحصیلی از مباحث بنیادی و بسیار گسترده در روان شناسی محسوب می شود. به همین جهت شناسایی عوامل مرتبط با آن، ضمن افزایش دانش، می تواند کاربردهای زیادی در کاهش مشکلات فردی و بین فردی داشته باشد. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه نگرش مذهبی و خودکارآمدی با سازگاری تحصیلی دانشجویان می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه بود که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بودند. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. به منظور انجام پژوهش، نمونه ای به حجم 274 نفر (130 پسر و 144 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار مورد استفاده دراین پژوهش پرسشنامه نگرش مذهبی (گلریز و براهنی، 1353)، پرسشنامه خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982) و پرسشنامه سازگاری تحصیلی (بیکر و سریاک، 1984) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین نگرش مذهبی و خودکارآمدی و سازگاری تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که خودکارآمدی و نگرش مذهبی نقش معناداری در پیش بینی سازگاری تحصیلی داشتند.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، خودکارآمدی، سازگاری تحصیلی
  • هدیه شیشه فر، عبدالله شفیع آبادی * صفحات 141-160
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر افزایش مسئولیت پذیری و شادکامی و کاهش احساس تنهایی کارکنان موسسه مدرسان شریف بود. روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، گروه کنترل و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل 190 نفر از کارکنان موسسه مدرسان شریف شهر تهران در سال 1395 بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایو در دسترس، از میان آن ها تعداد 31 نفر انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و 16 نفری کنترل جایگزین شدند و در سه مرحله، به پرسشنامه های احساس تنهایی راسل و همکاران (1978)، مسئولیت پذیری گاف (1987) و شادکامی آرگیل و همکاران (1989) پاسخ دادند. سپس گروه آزمایش به مدت 7 جلسه نود دقیقه ای تحت آموزش های واقعیت درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده، از روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج حاکی از کاهش معنادار نمره احساس تنهایی و افزایش معنادار نمره مسئولیت پذیری و شادکامی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در مرحله پس آزمون و پیگیری بود. از آنجا که اجرای برنامه آموزش واقعیت درمانی به صورت گروهی منجر به افزایش شادکامی و مسئولیت پذیری و کاهش احساس تنهایی کارکنان می شود، از این برنامه می توان به عنوان برنامه ای مفید و موثر برای کارمندان موسسات و ادارات استفاده کرد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، شادکامی، مسئولیت پذیری، واقعیت درمانی
|
  • Saeed Aibaghi Esfahani *, Aliakbar Hasani, Seyed Mojtaba Mirhashemi Pages 1-19
    Ethical leadership and interactional justice with a good climate are a critical component of an organization that have an effect on professional ethics and overall organizational performance. This study is done about the relationship between ethical leadership and ethical climate of mediation interactional justice. This study was Descriptive - correlational in nature and According to objective is an applied research. The population is the staff of the Education Department in the Shahrood city. Using random sampling for selecting 97 people to answer survey questions. In order to prepare and collect data for the study of ethical leadership questionnaire Brown (2005), a questionnaire interactional justice Niehoff and Moorman (1993) and Thomas ethical climate questionnaire (2013). The results showed there are a significant relationship between ethical leadership and ethical climate (67/0), interactive relationship between ethical leadership and meaningful justice (42/0), between interactional justice and ethical climate is a significant relationship (26/0) and interactional justice mediating role in the relationship between ethical leadership and ethical climate there 14/0.ethical leaders should raise the perceived interactional justice among their followers. When employee behavior and interactions in the organization and discrimination are not just seen in your work climate of respect, honesty and ethical perceive.
    Keywords: ethical leadership, ethical climate, interactional justice, Department of Education
  • Azade Alahkaram * Pages 21-40
    The purpose of this study was to evaluate the teacher's awareness of lesson study and explain the relationship between lesson study and psychological empowerment and job performance in primary school teachers of the Salas Babjani town during the academic year 2015-2016. The research method was descriptive correlational, and the statistical population included all primary school teachers of the Salas Babjani town which 165 of them based on stratified random sampling were selected as a sample. Data collection tools were questionnaires of lesson study (Shahlai, 2014), psychological empowerment (Spreitzer, 1995) and job performance (Patterson, 1992). The face and content validity of the questionnaires had been approved by the experts in the field, and their reliability has been reported to be 0/76, 0/82 and 0/88 respectively. To analyze the data using descriptive statistics including mean and standard deviation and inferential statistics including One-Sample t-Test, Pearson correlation, ANOVA, and Independent t-test. The findings support the view that Teacher's awareness of lesson study is not desirable and there was a significant positive correlation between the teacher's awareness of lesson study with psychological empowerment and job. In addition, there was no significant difference between teachers with associate's degrees, undergraduate, and graduate in the awareness of lesson study. Also, the status of female teachers in awareness of lesson study and job performance is better than male teachers, but the difference between the two groups was not significant in psychological empowerment.
    Keywords: teacher, lessen study, psychological empowerment, job performance
  • Sara Ebrahimi, Davod Laki * Pages 41-60

    Many learning difficulties are due to the lack of cognitive and metacognitive skills in students, while learning and study skills are educable. The purpose of this study is to know the causes of some learning problems to help teachers and students with identifying the role of motivational structures and information processing strategies in regulation of learning (self-regulated learning and external regulation). For this purpose, the present study was conducted with a correlation design on a population of 492 third grade students of human science, experimental science, and mathematic physics in Noor in 1394-1395 that the sample of 264 students were selected based on a multistage cluster random sampling. Our questionnaires in this study consisted of regulation of learning subscale from Inventory of Learning Styles (Vermunt, 1998), test anxiety from Motivated Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich & Degroot, 1994), Achievement Goals Scale (Midgley¡ Kaplan , Middleton & Maehr, 1998) and learning strategies from Motivated Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich & Degroot, 1994). The structural equations model has been used for data analysis. The results indicated that test anxiety and achievement goals have significant effects on the deep and surface information processing strategies and information processing strategies have significant effects on regulation of learning. In result test anxiety and achievement goals predict significantly regulation learning by mediating of effects on the information processing strategies.

    Keywords: self-regulated learning, external regulation, test anxiety, mastery goals, performanc-approach goals, performance-avoidance goals, information processing strategies
  • Maryam Hossini, Jamal Abdolmalaki * Pages 61-80
    The present study aims to investigate the relationship between Quality of Work Life (QWL) with Social capital. The research population is all the staff of Tehran University. From this population, a sample of 381 people was selected through simple random sampling method. Research methods are qualitative, descriptive correlative. The study used questionnaires to collect required information.
    In order to analyze the quality of work life, a 30-item questionnaire was designed by the researcher based on Walton (1973) Model, and In order to analyze the Social capital, a 27-item questionnaire was designed by the researcher based on Nahapiet and Ghoshal (1998) Model To determine the reliability and validity of the instruments, Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis techniques were used. The results showed the excellent validity and reliability(quality of work life questionnaire 0.90 and social capital questionnaire 0.85( of the instruments utilized in this study. To analyze the data, descriptive techniques (measures of central tendency and dispersion) and Analytical techniques (Pearson correlation coefficient and multivariate linear regression) were used using SPSS software. The results show that: The relationship between Quality of Work Life and dimensions of Social capital is positive and significant at level 0.05. The relationship between dimensions of Quality of Work Life and Social capital is positive and significant at level 0.05. The relationship between dimensions of Quality of Work Life and dimensions Social capital is positive and significant at level 0.05.
    Keywords: Quality of work life, social capital, staff, Tehran University
  • Mahvash Khosravi * Pages 81-100
    The aim of this study is to identify barriers to create compatibility between threads supervision of Master of Education with the needs of society from the perspective of students. The study was descriptive-survey research methods. The study sample consisted of 500 students from different backgrounds Masters degree at the University of Isfahan, Azad University Khorasgan and Payam Noor of Isfahan in the academic year 1393 is 94. Use the sample table-Morgan 217 samples sampling stratified set volume Shdnd.abzar data collection questionnaire, with 24 questions was closed. Reliability was assessed by Cronbach's alpha coefficient, which indicates the validity of the instrument is 0/91, and its validity was confirmed by experts and experts in education. Analyze data on the level of descriptive and inferential statistics were conducted. In the description to determine the frequency and percentage of respondents score of mean, standard deviation, percent and inferential statistics and independent t-test one sample, analysis of variance and Scheffe post hoc test was used Results showed that in terms students barriers economic, socio-cultural organizations in developing the thesis of Postgraduate Course consistency with the the needs of society are effective.
    Keywords: thesis, masters, community needs
  • Amir Rahimpour *, Alireza Roohbakhsh Pages 101-120
    This paper sets out to identify the knowledge and skills that marketing practitioners need to possess and use, to improve marketing management and firm performance. The present contrastive study tries to investigate marketing skills areas of knowledge of managers, instructors and marketing students. Also it answers the following questions: what are the marketing skills and areas of knowledge? And what are the attitudes of above mentioned groups regarding these skills and areas of knowledge and whether there is difference between their attitudes?
    This study is descriptive and 276 including students, instructors and marketing managers were participated. A questionnaire was developed and the results indicated that these was a significant difference between three groups. Data collected by using ANOVA and Tukey's research questions and analyzed. This study extends previous research by incorporating the views of three stakeholder groups about a broad range of knowledge and skills.
    The findings indicate the essential skills are an ability and willingness to learn about product-markets, to solve marketing problems, to communicate with internal and external stakeholders, and to work in teams, plus the knowledge of a wide range of marketing subject areas needed to set these skills in context.
    Keywords: Knowledge areas in marketing, marketing Skills, Education, Marketing management
  • Mohammad Ali Sepahvandi *, Leila Mansouri Pages 121-140
    Adjustment and its dimensions are fundamental and widespread issues in psychology. Therefore identify of factors associated with it, can increase the knowledge, and reduce personal and interpersonal problems. The present study aimed to investigate the relationship between religious attitude and self-efficacy with academic adjustment. This was descriptive and correlational study. The popultion of this study includs all undergraduate students in the faculty of Literature Human sciences of Islamic Azad University of Izeh in 2015-2016 academic year that among them 274 individuals (130 male and 144 female) were selected using stratified random sampling as research sample. The instrument used in this study were religious attitude questionnaire (Golriz & Baraheni, 1974), self-efficacy questionnaire (sherer & et al, 1982) and academic adjustment questionnaire (baker & siryc, 1984). In order to analyze the data Descriptive Statistics, Pearson correlation coefficient and Multiple regression analysis were used. The results showed that there was a positive significant relationship between religious attitudes and self-efficacy with academic adjustment. Also Multiple regression analysis showed that both religious attitudes and self-efficacy had a significant role in predicting academic adjustment.
    Keywords: religious attitude, self-efficacy, academic adjustment
  • Abdolah Shafiabady * Pages 141-160
    This research investigated the effectiveness of reality therapy education to increase responsibility and happiness as well as to decrease the feeling of loneliness in the staff of the institution Modarresan-e Sharif. A quasi-experimental method with pre- test and post-test, control and follow up designs was employed. The statistical population included all the employees of the institution Modarresan-e Sharif of Tehran (N=190) in year 2016. From this population, 31 employees were selected by cluster and available sampling and assigned to an experimental and a control groups having 15 and 16 people respectively. In the pre-test and post- test & follow up, the staff of both groups completed the questionnaires for feeling of loneliness (Russel, 1996), responsibility (Gaff 1957), and happiness (Argyl 1989). After, the experimental group received 10 sessions of 2 hours of reality therapy training and the control group not received intervention. To analyze the data obtained, a multivariate analysis and a covariance analysis were used. The results indicated a meaningful reduction in the post-test feeling of loneliness score as well as a significant increase in the responsibility and happiness scores for the experimental group in comparison to the control group and the difference remained meaningful in the follow-up. Since the reality therapy training program within a group leads to increase responsibility and happiness as well as to decrease the feeling of loneliness in the staff, it can be used as a helpful and efficient program for Employees institutions and agencies.
    Keywords: Feeling of loneliness, Happiness, Responsibility, reality therapy