فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1395)

پژوهشنامه تربیتی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم احمدی فقیه، مجید ضرغام حاجبی، اکرم سادات حسینی صفحه 1
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه همخوانی/ ناهمخوانی سبک تفکر استاد- دانشجو با ابعاد خلاقیت دانشجویان است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است.جامعه آماری این پژوهش، کل دانشجویان موسسه آموزش عالی اجتهاد در سال تحصیلی 95-94 بود که از این تعداد، 100 نفر (39 نفر پسر و 61 نفر دختر) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه سبک های تفکر و پرسشنامه خلاقیت تورنس، پاسخ دادند. اساتید آن ها که 6 نفر بودند نیز با پرسشنامه سبک های تفکر در تدریس، مورد آزمون قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادند که به طور کلی، همخوانی سبک های تفکر قضایی (01 /0 > p r=-0/34، ) و محافظه کارانه (r=- 0/42 ،01 /0 > p) با ابتکار ونیز همخوانی همین سبک ها با بسط در خلاقیتr=-0/32) ، ،01 /0 > p ) روابط معنادار داشته اند. در بررسی چهار بعد خلاقیت، همخوانی سبک قضایی (Beta=-0/35) و ناهمخوانی سبک آزاداندیش ((Beta=0/37 دارای بیشترین پیش بینی کنندگی بودند. نتیجه نهایی این بود که همخوانی سبک های تفکر بیشتر از ناهمخوانی با خلاقیت ارتباط داشته است و برای پرورش خلاقیت بهتر است سبک های تفکر قضایی و آزاد اندیش را در اساتید و دانشجویان پرورش داد.
    کلیدواژگان: همخوانی، ناهمخوانی، سبک تفکر استاد، دانشجو، خلاقیت، سبک تفکر
  • ابوالقاسم بریمانی، کیومرث نیازآذری، محمد صالحی صفحه 25
    پژوهش حاضر به منظور بررسی وضعیت مدیریت بر مبنای ارزش در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران انجام گرفته است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هیات علمی تمام وقت با مرتبه علمی استادیار، دانشیار و استاد هستند، که در مجموع تعداد آن ها برابر 472 نفر بوده است. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 212 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده بودند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی محتوایی و صوری آن توسط صاحب نظران و متخصصان مربوطه مورد تایید قرار گرفته است. هم چنین برای برآورد پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید، که با مقدار 98/0 مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده گردید. نتایج نشان داد که وضعیت مدیریت بر مبنای ارزش در دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندارن در وضعیت مطلوبی قرار دارد. و هر 4 بعد مدیریت بر مبنای ارزش در این دانشگاه از وضعیت مطلوبی برخوردارند. هم چنین ارزش های راهبردی در رتبه اول و بهترین وضعیت را از نظر آزمودنی ها دارا می باشد، و ارزش های اجتماعی، فردی و عملیاتی در رتبه های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: ارزش، مدیریت بر مبنای ارزش، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران
  • جعفر بهادری خسروشاهی، رامین حبیبی کلیبر صفحه 38
    هدف پژوهش حاضر تبیین مدل علی فرهنگ سازمانی در حل تعارض بین فردی مدیران مدارس شهر تبریز بود. روش پژوهش در قالب مدل علی و به روش تحلیل مسیر بود. جامعه آماری کلیه مدیران مدارس شهر تبریز در سال تحصیلی 96-1395 بودند که تعداد آن ها بر اساس آمار ارایه شده توسط سازمان مذکور 140 نفر بودکه از این میان تعداد 97 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی کامرون و کویین (2006) و شیوه مقابله حل تعارض رحیم (1995) استفاده شد. پایایی و روایی این پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزار SPSS.21 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که اثر فرهنگ سازمانی بر حل تعارض مصالحه گرانه، مهربانانه و همراهانه مثبت و معنادار (05/0>P) و بر حل تعارض سلطه گرانه منفی و معنادار (05/0>P) است. همچنین اثر فرهنگ سازمانی بر حل تعارض اجتنابی منفی و غیرمعنادار است (01/0 کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، حل تعارض بین فردی، مدل علی، مدیران
  • محمد جوادی پور، نورورزعلی کرمدوست، سهراب محمدی پویا صفحه 57
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی ذهنیت فلسفی و ایدئولوژی برنامه درسی با رویکردهای تدریس دبیران می باشد. جامعه پژوهش حاضر شامل دبیران دوره متوسطه دوم نظری شهرستان نهاوند به تعداد 244 نفر می باشد که با روش سرشماری در نهایت 183پرسشنامه جمع آوری گردید. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه های ذهنیت فلسفی(1382)، ایدئولوژی برنامه درسی(1393) و رویکردهای تدریس(2007) می باشدروایی صوری پرسشنامه ها با استفاده از نظر متخصصان تایید گردید؛ ضریب آلفای کرونباخ برای ذهنیت فلسفی 72/0و رویکرد تدریس 85/0 و ضریب بازآزمایی برای هریک از ابعاد ایدئولوزی بالاتر از 69/0 به دست آمد. یافته ها نشان داد که، ذهنیت فلسفی دبیران(63/01،0/0P<) بالاتر از حد متوسط بوده، ایدئولوژی غالب در بین آنان کارایی اجتماعی بود و رویکرد تدریس معلم – محور بیش از رویکرد محصل- محور مورد حمایت دبیران می باشد. همچنین نتایج حاکی از رابطه ی معنی دار ذهنیت فلسفی و بعد انعطاف پذیری با ایدئولوژی دانش پژوهان علمی، یادگیرنده محور و بازسازی اجتماعی بود. همچنین رابطه معنی داری بین ذهنیت فلسفی با رویکرد معلم- محور(05/0P>)، و نیز ابعاد جامعیت و تعمق از ذهنیت فلسفی با رویکردهای معلم- محور و شاگرد- محور مشاهده گردید. وجود ارتباط مثبت معنی دار بین رویکرد تدریس معلم- محور با رویکرد تدریس محصل- محور (01/0P<، 33/0r=) از دیگر یافته های پژوهش حاضر به شمار می آید.
    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، ایدئولوژی برنامه درسی، رویکردهای تدریس، دبیران متوسطه
  • بهزاد رسول زاده، نادر حاجلو، رباب جعفری صفحه 81
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش وابستگی به موبایل در پیش بینی سرمایه روانشناختی و سرمایه اجتماعی و راهبردهای مقابله در دانشجویان بود.
    روش
    روش این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق را کلیه دانشجویانی که در سال تحصیلی 92-1391 در دانشگاه محقق اردبیلی مشغول تحصیل بودند، تشکیل دادند. از این جامعه تعداد 378 نفر (144 پسر و 234 دختر) به شیوه تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه وابستگی به موبایل هیون یونگ کو ، مقیاس سرمایه اجتماعی دلاویز و پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران استفاده شد. داده های پژوهش نیز با استفاده از رگرسیون چندمتغیره و ضرایب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین وابستگی به موبایل و مولفه های سرمایه روانشناختی رابطه منفی وجود دارد. بین وابستگی به موبایل و راهبرد مساله مدار و راهبرد شناختی رابطه منفی وجود دارد، بین وابستگی به موبایل و راهبرد هیجان مدار و راهبرد اجتنابی رابطه مثبت وجود دارد. بین وابستگی به موبایل و راهبرد رفتاری و سرمایه اجتماعی رابطه وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    سرمایه روانشناختی و راهبردهای مقابله نقش بارزی در کنترل وابستگی دانشجویان به موبایل ایفا می کند .
    کلیدواژگان: وابستگی به موبایل، سرمایه روانشناختی، سرمایه اجتماعی، دانشجویان
  • طاهره آیین، حامد دوست محمدی، معصومه مروی زاده، رامش دادفر صفحه 99
    پژوهش حاضر با هدف، بررسی اثر بخشی قصه گویی خلاق بر توانایی حل مسئله و خلاقیت کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی کودکان پیش دبستانی (5-6 ساله) ناحیه یک شهر یزد بود که از بین آنها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جا گماری شدند. در هر دو گروه، پیش آزمون اجرا شده و سپس گروه آزمایش، عمل آزمایشی یعنی قصه گویی خلاق را به مدت 10 جلسه دریافت کرد و سپس پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. جهت گردآوری اطلاعات از آزمون برج لندن و پرسشنامه خلاقیت تورنس (فرم تصویری) استفاده شد. داده ها به روش تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که قصه گویی خلاق به طور معناداری به بهبود توانایی حل مسئله و خلاقیت کودکان پیش دبستانی منجر شده است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت، قصه گویی خلاق می تواند روش کارآمدی در بهبود توانایی حل مسئله و خلاقیت کودکان پیش دبستانی باشد.
    کلیدواژگان: قصه گویی خلاق، حل مسئله، خلاقیت، کودکان، پیش دبستانی
  • کاترین فکری، نوشین دهقان صفحه 115
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی الگوی چند محوری شفیع آبادی بر خود ارزشیابی عملکرد شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود.جامعه آماری کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان در سال تحصیلی 94-93 بودند.نمونه گیری به صورت خوشه ایانجام شد.بدین ترتیب که ابتدا از بین سه بخش اداری،آموزشی و خوابگاهی دو بخش به تصادف انتخاب شد و کارکنان آن به پرسشنامه خود ارزشیابی عملکرد شغلی پاسخ دادند و از بین کسانی که نمره کمتری گرفتند در هر گروه 20 نفر انتخاب و به تصادف در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند.گروه آزمایش 8 جلسه 5/1 ساعته آموزش بر اساس الگوی چند محوری شفیع آبادی دریافت کردند و در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. پس آزمون اجرا و یک ماه بعد پیگیری انجام شد.داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس و t وابسته تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته
    نتایج نشان داد که الگوی چند محوری شفیع آبادی برخود ارزشیابی عملکرد شغلی کارکنان تاثیر معنا دار دارد و نتایج در طول زمان پایدار بوده است.
    نتیجه گیری
    لذا پیشنهاد می شود از این روش برای افزایش خودارزشیابی عملکرد شغلی کارکنان استفاده شود.
    کلیدواژگان: الگوی چند محوری شفیع آبادی، خود ارزشیابی، عملکرد شغلی
  • طاهره رحمانی، بهرنگ اسماعیلی شاد صفحه 131
    هدف اصلی پژوهش بررسی رابطه بین خودکارآمدی و خودپنداره با بهزیستی عاطفی مبتنی بر شغل معلمان دوره ابتدایی بوده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسشنامه خودکارآمدی معلمان اسچانن موران (2001)، پرسشنامه خودپنداره دولت آبادی (1386) و پرسشنامه بهزیستی عاطفی مرتبط با شغل ون کاتویک و همکاران (2000) است که دارای روایی صوری و محتوایی است و ضریب پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 0.83، 0.91 و 0.80 می باشد. جامعه تحقیق شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی دخترانه شهر بجنورد 260 نفر می باشد. با توجه به جدول کرجسی- مورگان، نمونه ای برابر با 150 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی طبقه ای می باشد. تحلیل داده ها با آزمون معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار Lisrel انجام شد. با توجه به نتایج آماری، قدرت رابطه میان بین خودکارآمدی با بهزیستی عاطفی برابر 57/0 محاسبه شده است، خودپنداره با بهزیستی عاطفی برابر 46/0 محاسبه شد. آماره آزمون نیز 7.90 و 6.62 بدست آمده است که بزرگ تر از مقدار بحرانی t در سطح خطای 5% یعنی 96/1 بوده و نشان می دهد همبستگی مشاهده شده معنادار است؛ بنابراین با اطمینان 95% بین خودکارآمدی و خودپنداره با بهزیستی عاطفی مبتنی بر شغل معلمان دوره ابتدایی دخترانه شهر بجنورد رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، خودپنداره، بهزیستی عاطفی مبتنی بر شغل، معلمان ابتدایی
  • |
    • Page 1
      The present study aimed at identifying the relationship between the teacher-student thinking style match/mismatch and students’ creativity dimensions. The research method in this study is descriptive and correlation. The study population consisted of all students of Ijtehad higher education institute in 1394-1395. From this population, 100 students (including 39 males and 61 females) were selected through Stratified Random Sampling approach to answer to a thinking style questionnaire as well as the Torrance Tests of Creativity. Their teachers – a group of six- were also given a questionnaire of thinking style in teaching. The Pearson correlation coefficient and the regression analysis were used to analyze the data. The findings show that, in general, the match of judicial thinking style (r=-0.34,p
      Keywords: Match_Mismatch_teacher – student thinking style_creativity_Thinking Style
    • Abolghasem Barimani Page 25
      This study aimed to investigate the management by value situation in Mazandaran Islamic Azad University. This study is objectively application Al and methodologically correlational descriptive statistical population of this study includes all faculty members with the rank of Assistant professor, Associate professor and professor that are 472. Statistical sample has been selected by Cochran formula and they were 212 and selected by random stratified sampling. We have used researcher self-made questionnaire of management by value. Congestive and formal validity has been approved by experts and authors. Cronbach's Alpha coefficient has been used for estimating reliability. That was accepted as 0/98. Descriptive and deductive statistics methods (t-student and freedman test) have been used to data analysis. Results showed that management by value in Mazandaran Islamic Azad University is in normal situation. All four criteria of management by value have normal situation in this University. Strategic values is in first rank and has the best situation among management by value criteria from participants perspective. Social values, personal and operational are in the next ranks.
      Keywords: value, management by value, Islamic Azad University, Mazandaran
    • Jafar Bahadorikhosroshhi, Ramin Bahadorikhosroshhi Page 38
      The purpose of the present study was explaining the causal model of organizational culture in conflict resolution in individual school principals in Tabriz. The study was based on causal model and path analysis. The population of Tabriz that all school administrators in the 2016-2017 school year that number was 140, according to statistics provided by the Organization The number of 97 people multistage random sampling method and were selected using Cochran formula. To collect data by the Inventory organizational culture Cameron & Quinn (2006) and Inventory organizational conflict Inventory-II (ROCI-II) Rahim (1995). Data was analyzed using path analysis. The reliability and validity of the questionnaire was confirmed. The results showed that the effect of organizational culture is conflict resolution accommodating, integrating and obliging positive and significant and conflict resolution dominating negative and significant. Also effect of organizational culture is conflict resolution avoiding negative and not significant. Therefore attention to the organizational culture managers can be reduced of conflict resolution.
      Keywords: Organizational Culture, interpersonal conflict resolution, causal model, Managers
    • Mohammad Javadipour, Nourozali Karamdoust, Sohrab Mohammadipouya Page 57
      This study is investigates relations among philosophical mindedness and curriculum ideology with teaching approaches in teachers. The society of this study were included All teachers in second high school of theoretical branches in Nahavand city (244 persons) that finally 183 Questionnaires Collected by Census methods. Research tools include questionnaires of Philosophic Mindedness(1382), curriculum ideology (1393) and teaching approaches (2007). Questionnaires’ Validity Confirmed by Experts and Cronbach’s alpha coefficients for philosophic mindedness was 0/72 and for teaching approaches was 0/85 and retest coefficients for one of curriculum ideology Dimensions was higher than 0/69. The result shows that teachers philosophical mindedness (p 0.05), Also philosophical mindedness Penetration and Comprehensivenesswith Teacher-oriented teaching and student-oriented teaching approaches observed. Also positive meaningful relationship between Teacher-oriented teaching and student-oriented teaching approaches (p
      Keywords: Philosophic Mindedness, Curriculum Ideology, Teaching Approaches, Secondary Teachers
    • Page 81
      Introduction
      the aim of this research is study The relationship between depedence on mobile, psycological capital, social capital and coping strategies amoung students.
      Metod: Research metod was discriptive and correlational statistical population were all of students in the academic year 2013-2014 Ardebil University researcher studing were formed. From this population, 378 patients ( 234 female, 144 male) were selectedby multistage cluster random sampling. To collected data from the Yung dependence on mobile Scale, psychological capital Lotanz Scale, social capital Delaviz Scale and coping strategies moos and bilings Questionnaire.
      Results
      the results showed that there is negative relationship between dependence on mobile with components of psychological capital.There is a significant relationship between the dependence on mobile with coping strategies. Between dependence on mobile and problem-focused strategy, cognitive strategy, there is a negative relationship. But the dependence on mobile, emotion and avoidance strategies, positive relationship exists. And there isnt relationship between Dependence on mobile, behavioral strategies and social capital.
      Conclusion
      Components of psychological capital and coping strategies important role in controle of dependence on mobile.
      Keywords: mobile dependency, Psychological Capital, social capital, Students
    • Tahere Ayin, Hamed Doost Mohammadi, Masoome Marvizadeh, Ramesh Dadfar Page 99
      This study aimed to investigate the effectiveness of creative storytelling on creativity and problem solving ability of preschool children was conducted. Research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The study population included all preschool children (5-6 years old) in city of Yazd, that a sample of 30 subjects were selected by multistage cluster sampling and And randomly divided into two groups (n = 15) and control (n = 15). In both groups, pre-test was conducted and the experimental group and trial operation of creative storytelling and received 10 sessions and post-test for both groups. To gather data, the Tower of London and Torrance creativity questionnaire (picture form) was used. Data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that creative storytelling significantly improves problem solving ability and creativity of preschool children. Based on our results, we can say, creative storytelling can be an efficient method to improve problem solving ability and creativity of preschool children.
      Keywords: creative storytelling, problem solving, Creativity, children, preschool
    • Noushin Dehghan Page 115
      Purpose
      The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of Shafiabady`s multi-axial pattern on self- evaluation of the voctional performance in Behbahan Islamic Azad university staffs.
      Method
      The design of the study was a semi-experimental with per-test, post-test and control group. The target population included all Behbahan Islamic Azad university staffs. The sample was selected by a Cluster sampling method from two of three different sections of the university (educational and dormitory) that was chosen randomly. Subjects were asked to respond to self- evaluation questionnaires of self- evaluation of the voctional performance , out of which 20 employees who scored lower than others were selected from each sectors and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received 8 sessions of treatment (each 90minutes) based on shafiabady`s multi-axial pattern, and there was no treatment for the control group. The post-test administered and the follow-up was done one month later.
      Result
      Analysis of covariance and dependent t-test were run to analyze the data. The results showed that shafiabady`s multi-axial pattern has a significant effect on self- evaluation of the voctional performance in the staffs, and the results were stable over time.
      Conclusion
      Therefore, it is recommended that this method be used to increase vocational performance self-assessment.
      Keywords: Shafiabady's multi-axial pattern, self- evaluation, voctional performance
    • Behrang Esmaelishad Page 131
      The main purpose of this research is Study of the raelationship between self- efficacy and self- concept with emotional well-being based on jobs in teachers of Bojnourd girls primary school. The method of research is descriptive- survey and correlation type and the tools for collecting information in this research include standard teachers’ self-efficacy questionnaire developed by tschannen- moran (2001), self- concept questionnaire developed by Dolatabadi (2007) and emotional well-being questionnaire related to Jaws job byVan Katwyk (2000) which have 24, 48 and 20 items, respectively, in which they have face and content validity; their reliability coefficients by using Cronbach’s Alpha test are equal to 0.83, 0.91 and 0.80, respectively. The considered population of this research includes all teachers in girls’ primary courses of Bojnoord City who are 260 persons. sample equal to 150 persons are determined according to the Morgan’s table. The sampling method is random stratified. structural equations by statistical applications Lisrel the results showed that According to statistical analysis, the power relationship between self-efficacy and emotional well-being of 57/0 is calculated, Self-concept and emotional well-being was measured against 0.46. 7.90 and 6.62 also obtained test statistic is greater than the critical value t at the level of 5% to 1.96 and indicates that the observed correlation is significant. So with 95% between self-efficacy and self-concept and emotional well-being of girl's primary school teachers Bojnoord-based jobs are related.
      Keywords: self- efficacy, self- concept, emotional well-being, elementary school teachers