فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 24 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 24 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا خسروبیگی برچلویی*، جعفر جوان صفحات 1-20
    بازنمایی خواسته های ساکنان روستایی یکی از مقتضیات فضای روشنفکری کشور در اعتراض به مدرنیته و بی نظمی های مربوط به آن در قبل و بعد از انقلاب اسلامی بوده است. با این اعتقاد که جامعه محلی باید جایگزین سیاست های رشد اقتصاد ملی شود و کسب و کارهای روستایی در مقوله ای مجزا و بدون دخالت دولت گسترش یابد. این دغدغه در حال حاضر با آموزه های جهانی شدن و دانش اقتصادی جدید مبنی بر اتکا به ظرفیت های درونی و توسعه ابتکارات محلی همزمان شده است. علی رغم روندهای عمومی ذکر شده، روستابودگی در ایران صرفا انعکاسی از هنجارهای یکنواخت جنبش روستایی و جریان های جهانی نبوده و تحت تاثیر انگیزه های هدفمند معانی مختلفی به خود گرفته است. درواقع، روستابودگی تابع معنای نمادین وایدئولوژیک شده و بجای اینکه به سمت تفویض اختیار و جلب مشارکت های مردمی حرکت کند در عمل دخالت دولت و تمرکزگرایی را به همان روال قبل در پیش روی خود می بیند. این پس زمینه از روستای ایرانی بواسطه تحلیل گفتمان از تحقیقات صورت گرفته در محافل علمی و دانشگاهی بدست آمده است. مقاله حاضر عناصر مشخصی از روستابودگی را ارائه می دهد که به عناصر جنبش روستایی و جریان های جهانی ضمیمه شده و منطق مقایسه/جبران (برقراری عدالت اجتماعی) را جایگزین هسته مرکزی جامعه محلی کرده و دست دولت را برای مداخله و سیاست گذاری باز گذاشته است. این مداخله هژمونیک -که در پیوند با هسته مرکزی مقایسه/ جبران می باشد- معانی جدیدی از روستابودگی را بوجود آورده که در ادامه به تفضیل شرح داده می شود.
    کلیدواژگان: روستابودگی، گفتمان، منطق، روستاپژوهی
  • جعفر رکنی*، سید رضا حسین زاده، غلامرضا لشگری پور، سعدالله ولایتی صفحات 21-38
    فرونشینی سطح زمین از جمله مخاطرات محیطی است که بشر در دهه های اخیر به بدلیل برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی در دشت های آبرفتی با آن مواجه شده است. این پدیده همانند سایر مخاطرات مانند زلزله، خشکسالی، سیل، طوفان و لغزش از جمله موانع توسعه اقتصادی- اجتماعی و عمرانی به شمار می رود. دشت نیشابور از جمله مهمترین دشت های استان خراسان رضوی از نظر کشاورزی و تراکم جمغیتی است که با اقلیمی خشک و نیمه خشک در شمال شرق ایران قرار دارد. در این مقاله با توجه به افت سطح آب های زیرزمینی که حاصل آن نشست زمین و ایجاد شکاف در بخش های مختلف این دشت بوده، تغییرات ژئومورفولوژیکی دشت و شکاف ها و ترک های حاصل از فرونشست زمین بررسی شده است. در این پژوهش از داده های ماهواره ایLandsat و Spot و نرم افزارهای ArcGIS Surfer، و Excel در تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. همچنین با پیمایش های صحرایی و اندازه گیری تعدادی از عوارض ژئومورفیک، در نهایت به تقسیم بندی عوارض و علل ایجاد فرم های ژئومورفیک حاصل از نشست زمین پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که افت شدید آب زیرزمینی در سال های اخیر منجر به بروز مخاطره ژئومورفولوژیکی فرونشست در این دشت شده است. بر اثر این نشست، ترک ها و شکاف هایی در دشت با اشکال و عمق و طول متفاوت ایجاد گردیده است. تغییرات این اشکال در طول زمان موجب ایجاد فرم های متفاوت و عوارض متعددی به ویژه در شمال غرب، جنوب و جنوب شرق دشت گردیده که شامل شکاف های طولی ممتد، شکاف های منقطع، حفرات مدور، چاله های وسیع و فروچاله ها بوده که این عوارض باعث تخریب برخی از اراضی کشاورزی و کانال های آبیاری شده، همچنین باعث تغییر شیب زمین در برخی نواحی و تهدید شبکه های انتقال نفت و گاز و سایر تاسیسات عمرانی از جمله خط آهن سراسری تهران به مشهد و کاهش برگشت ناپذیر ظرفیت مخزن آبخانه شده است.
    کلیدواژگان: فرونشست زمین، شکاف خوردگی زمین، تحولات ژئومورفولوژی، دشت نیشابور
  • عیسی پیری *، مینا شیرمحمدی صفحات 39-48
    با سیطره معرفت شناسی کانتی و عقلانیت ابزاری در علوم اجتماعی و جغرافیای انسانی، تفسیر فضا بر بنیانهای مفهومی فیزیک جدید استوار شده است که عمدتا مترادف با تجربه حسی و کالبدی و مکان استقرار سرمایه و بازتولید آن می باشد بنابراین از لحاظ تحلیلی بر اصول هندسه اقلیدسی تاکید دارند. این مقاله به دنبال طرح الگوی نااقلیدسی در برنامه ریزی شهری با توجه به مفاهیم بنیادین برنامه ریزی از جمله فضا و زمان است. این الگو مترتب بر نوع متفاوتی از مفهوم فضا است بنابراین ابتدا تحول هستی شناختی مفهوم فضا را بازنمایی کرده و ویژگی های الگوی نااقلیدسی برنامه ریزی شهری را بر شمرده ایم. منظور از تحول هستی شناختی فضا، آشفتگی معرفت شناختی ناشی از دگرگونی عملکردی و آشکار شدن زوایای دیگری از وجود و ماهیت فضا است. بر خلاف گذشته هر شهروندی به طور همزمان در میان تار و پودی از فضاهای چند سطحی در مقیاس های عملکردی متفاوت همانند جهانی، منطقه ای، بین المللی و ملی و محلی به تجربه شهری می پردازد. هندسه اقلیدسی به بحث درباره سازمان یابی اشیا در فضای فیزیکی می پردازد در حالیکه الگوی نا اقلیدسی در برنامه ریزی بر فروپاشی نظم جهان اقلیدسی، هستی های پایدار و فروض متعارف اشاره می کند که بر درک ما از جهان طی دو سده گذشته سلطه داشته اند. الگوی نااقلیدسی در برنامه ریزی شهری به شدت هنجاری و مبتنی بر ارزشهاست. بنابراین معطوف الگویی غیر مهندسی از برنامه ریزی شهری است که تصمیم سازی و طرح های شهری را با دخالت و مشارکت اجتماعات محلی و شهروندان پیش می برد. در این فرایند الگوی سلسله مراتبی و از بالا به پایین که همراه و موازی با الگوی اقلیدسی برنامه ریزی است جای خود را به الگوی شبکه ای و از پایین به بالا می دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی اقلیدسی، برنامه ریزی نااقلیدسی، فضا، زمان، جامعه مدنی
  • مهناز شیران*، شهرام بهرامی، حامد ادب، محمدعلی زنگنه اسدی، ابولقاسم امیر احمدی صفحات 49-67
    مطالعه روی تغییرات بیلان انرژی و دمای سطحی، پوشش گیاهی و نیز تغییرات طیفی رخساره های ژئومورفولوژیکی طی وقوع فرایندهای کاتاستروفیکی نظیر طوفان و مخاطرات محیطی در مقیاس وسیع، نیازمند ابزاری قدرتمند همچون سنجش از دور حرارتی است. این پژوهش به کاربرد موثر روش های سنجش از دور با چنین رویکرد کاربردی پرداخته است. منطقه مورد مطالعه جنوب شرق اصفهان و پلایای گاوخونی است که از منظر تنوع رخساره های ژئومورفولوژیکی مناطق خشک و بیابانی چشمگیر است. در این پژوهش تغییرات کمیت های آلبدوی سطحی، توان تشعشعی، دمای سطحی، بخارآب، شاخص پوشش گیاهی و بازتاب طیفی رخساره های زمین (کمیت های اپتیکی و بیوفیزیکی) و کاربری آن، قبل و پس از وقوع طوفان توسط تصاویر ماهواره ای مودیس مورد سنجش قرارگرفت و نتایج نشان داد وقوع طوفان، شرایط خشکی خاک و دمای سطحی را افزایش داده و در مدت زمان کوتاه بر شاخص پوشش گیاهی نیز تاثیر منفی گذاشته است. آزمون T این کمیت ها فرض برابری میانگین ها در شرایط قبل وبعد از طوفان را رد می کند لذا طوفان تاثیر معنا داری بر کمیتهای مورد مطالعه قبل و بعد از وقوع داشته است. شدت این تغییرات بر اساس نوع رخساره های زمین و کاربری آن متفاوت بوده و مناطقی که فاقد پوشش گیاهی بوده اند مانند پلایا، اراضی کویری و تپه های ماسه ای بیشترین تغییرات را داشته اند. تغییرات طیفی بازتاب رخساره های زمین توسط نقشه استاندارد اختلاف مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان می داد که پلایای گاوخونی بیشترین نمره معیار باقیمانده و لذا بیشترین تغییرات بازتابی را داشته و کانونی برای برداشت سطحی توسط باد شدید بوده است. همچنین بررسی نقشه جهت ناهمواری ها نشان می داد دامنه های شرقی و شمال شرقی ارتفاعات، تغییرات بازتابی بیشتری نسبت به دامنه های غربی و جنوب غربی داشته اند.
    کلیدواژگان: آلبدوی سطحی، توان تشعشعی، دمای سطح زمین، طوفان گرد و غبار
  • شفیعه قدرتی *، تکتم روشندل صفحات 68-85
    بی تردید پیش نیاز هر گونه توسعه در جوامع مختلف و در ابعاد گوناگون، احساس امنیت افراد است و در این راستا امنیت و احساس امنیت اقشار آسیب پذیری چون زنان، اهمیت بیشتری می یابد. بر این اساس، هدف مقاله حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر احساس امنیت زنان 18 تا 65 سال مناطق مختلف بالا و پایین شهر سبزوار، در فضاهای عمومی و سطح محله می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و مبتنی بر روش پیمایشی است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که از میان عواملی چون ویژگی های فردی، پایگاه اجتماعی-اقتصادی، تعلق مکانی و البته با تاکید بر مناطق بالا و پایین شهر؛ متغیرهای سن، محل تولد، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات تاثیر معنی داری بر احساس امنیت زنان در فضاهای عمومی دارند. بدین معنی که زنان جوان تر، متولدین در شهرها، زنان متاهل و با تحصیلات بالاتر، در فضاهای عمومی، احساس امنیت بیشتری دارند. عوامل تاثیرگذار بر احساس امنیت زنان در سطح محله، سطح تحصیلات، احساس تعلق مکانی و منطقه ی سکونت زنان هستند. به عبارت دیگر زنان با تحصیلات کمتر، زنانی که احساس تعلق مکانی بیشتری دارند، و زنانی که در محلات قدیمی تر زندگی می کنند، احساس امنیت بیشتری در محله دارند. در نهایت می توان گفت مناطق شهری، یکی از عوامل موثر بر احساس امنیت زنان در سطح محله است و قدمت مناطق شهری مهم ترین ویژگی تاثیرگذار آنها است.
    کلیدواژگان: امنیت زنان، احساس امنیت در فضای عمومی، احساس امنیت در محله، مناطق شهری، شهر سبزوار
  • پیمان محمودی*، محمود خسروی، سید ابوالفضل مسعودیان، بهلول علیجانی صفحات 86-103
    هدف از این مطالعه تحلیل و تعیین الگوهای همدید منجر به یخبندان های فراگیر ایران است. برای رسیدن به این هدف دمای حداقل روزانه 663 ایستگاه هواشناسی همدید و اقلیم شناسی کشور برای یک بازه زمانی 43 ساله از سال 1962 تا 2004 از سازمان هواشناسی ایران اخذ شد. در ادامه نقشه های همدمای حداقل روزانه کشور از 1/1/1962 تا 31/12/2004 به مدت 9116 روز و با استفاده از روش میانیابی کریگینگ تهیه شدند. سپس براساس یک معیار مکانی یخبندان ها به سه گروه یخبندان های جزئی (کمتر از 25 درصد از مساحت ایران)، یخبندان هائی نیمه فراگیر (بین 25 درصد تا 65 درصد) و یخبندان های فراگیر ( بیش از 65 درصد از مساحت ایران) تقسیم بندی شدند. سپس ماه ها، فصل ها و سال هایی ک یک واحد انحراف معیار پایین تر و یا بالاتر از میانگین بلندمدت روزهای همراه با یخبندان های فراگیر داشتند انتخاب و در نهایت میانگین الگوهای گردشی برای سال ها، فصل ها و ماه هایی که دارای حداکثر و حداقل فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر بودند مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دوره های همراه با حداکثر فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر تقویت و گسترش نصف النهاری کم فشار جنب قطبی (کم فشار ایسلند) باعث جابجایی زبانه غربی پرفشار سیبری به سمت عرض های جغرافیایی پایین تر می شود. این جابجایی باعث استقرار یک پرفشار موضعی بر روی دریای مدیترانه می شود که گردش واچرخندی این پرفشار علاوه بر ریزش هوای سرد بر روی نیمه غربی ایران باعث عقب راندن زبانه نصف النهاری کم فشار موسمی سودان به سمت عرض های جغرافیایی پایین تر می شود که نتیجه آن چیزی جزء کاهش رطوبت و دما بر روی نیمه غربی ایران نیست. اما در دوره های با حداقل فراوانی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر شرایطی بر عکس دوره های حداکثری مشاهده می شود. بدین ترتیب که با تضعیف کم فشار جنب قطبی و متعاقب آن کاهش گستردگی مکانی مداری و نصف النهاری آن، پرفشار سیبری میل بیشتری به گسترش نصف النهاری در جهت شمالی کانون مرکزی خود پیدا می کند و از گستردگی زبانه غربی این سامانه پرفشار کاسته می شود. در نتیجه یک کم فشار موضعی بر روی دریای مدیترانه مستقر می شود. تحت چنین شرایطی، شاهد نفوذ بیشتر زبانه کم فشار موسمی سودان از طریق دریای سرخ به سمت عرض های جغرافیایی بالاتر است. لذا نفوذ این زبانه و ترکیب آن با کم فشار روی دریای مدیترانه باعث افزایش دما و همچنین رطوبت در جنوب، غرب و شمال غرب ایران می شود که این وضعیت تعدیل شرایط اقلیمی سرد بر روی نیمه غربی ایران را به همراه دارد. در سطح 250هکتوپاسکال نیز سرعت و موقعیت روباد حاکی از تضعیف سرعت آن بر روی ایران در زمان حداکثری روزهای همراه با یخبندان های فراگیر و تقویت سرعت آن در زمان حداقلی روزهای همراه با یخبندان های فراگیر یران دارد.
    کلیدواژگان: ایران، یخبندان فراگیر، تحلیل همدید، کم فشار جنب قطبی، پرفشار سیبری، کم فشار موسمی سودان
  • احسان عطایی کیا*، علیرضا شهبازی، محمدحسین رامشت صفحات 104-118
    چند پدیده ژئومرفیک منحصر بفرد در ایران وجود دارد که می توان کلوت ها و چاه نیمه ها را در زمره آنها تلقی نمود. در مورد نحوه تکوین چاه نیمه ها در استان سیستان و بلوچستان در کتب و مقالات انتشار یافته دو نظریه وجود دارد که یکی تکوین آنها را به فعالیت های تکتونیکی و دیگری به فرایند آب و باد نسبت داده و هنوز در مورد ارزیابی دقیق تکوین آنها مطالعات مستندی در دسترس نیست و تنها به عباراتی کلی پسنده شده است. با توجه به ابهامات متعددی که در این زمینه وجود داشت طرحی برای تحقیق پیرامون نحوه تکوین این پدیده ژئومرفیک صورت گرفت. این طرح با کالبد شکافی محدوده های گستره این پدیده در ایران و افغانستان و با اتکا به روش تحلیل فرم و فرایند و بهره جستن از تکنیک سنجش ازدور به نتایج دیگری دست یافته است که حاصل آنرا میتوان بشرح زیر خلاصه نمود:پدیده چاه نیمه ها دارای 5 مدل گوناگون تکوینی است که تنها یک مدل آن تحت تاثیر فرسایش دیفرانسیل فیلیش های زاهدان و آن هم در ارتفاعات تکوین یافته و مابقی حاصل فرایند آب در محیط آبی و قاره ایست.
    این پدیده نادر راهبرد عمومی ذخیره اب در منطقه را تعریف میکند و تنها جایگزین ذخیره سازی آب های سطحی و زیر زمینی در ناحیه هامون است.
    کلیدواژگان: چاه نیمه، تحلیل فرم و فرایند، فرسایش دیفرانسیل، هامون
|
  • Reza Khosrobeigi Borchelouie *, Jafar Javan Pages 1-20
    Introduction
    More titles rural central topic of research in the areas of academic focus on the issue of displacement and movement of population and the need to organize the distribution of population and preserve the current pattern of rural settlements for at least the past 40 years: In other words, how can we prevent rural-urban migration? The same population stabilization and subsequent persistence of rural settlements. Concerns are affected by the intellectual movement in the 40s and 50 against irregularities in the country's modernity arose and new ideas from concept underlines village brought with him: Must be lost before it is returned (not manipulated by external forces and means of agriculture and rural life and decentralization of policy). It was considered an alternative model for rural settlements, in which "local communities replace national economic growth" and the people, culture and rural businesses grow and evolve within the category separate from the process of modernization. Their village was supposed to be defined in and devoid of any policy intervention - the bureaucratic organizations and scientific. The continued hegemony of governance in this sense also penetrated again with a new trick and his label attached on the rurality. In this respect, preserve and maintain the diversity and dispersion of rural settlements (to prevent displacement and migration) was the nearest target the concerns of rural movements and could be replaced by local community and its approach to falsify and somehow with this to be reproduced pretext (save the rural community and its freedom from deprivation) lost power devices bureaucratic and academic circles in rural areas: Where any intervention would distort the original rural and the decline was founded of its intrinsic values such as nature, culture, customs, traditions and identity is more important than all the rest of Iranian society. The aim of this paper follow-up is important, how rurality concepts common in our rural studies by different approaches to rural areas in production and the scientific and academic circles? What Iranian academic atmosphere faced in relation to discourses rurality gaps in research methodology?
    Materials And Methods
    Since rural in the last orientation literature are where clusters of discourse rurality tried to impose their thinking and their actions on another, likened; Our discourse analysis as an appropriate way to illustrate the changes that have occurred in Iran's rural studies, we suggest you. However, an increasing number of studies in recent years have shown that discourse analysis is one of the most effective methods for this effort.
    Discussion and
    Results
    Scholarships country village in the discourse of "justice" (i.e., proportional to urban population in rural communities benefit from development opportunities) central core. The nodes have been established around specific signs that the dominant discourse rural Academic circles to depict us. For example, by looking carefully at the documentation in the fields of specialized books and novels, essays, proposals, newspapers, books and oral interviews took place, Discourse were demonstrated by the village as a "problem", "source" and "regional development" in the history of our rural research. The orientation of the chain of logic "equivalence" provides that the expression of regular Compare / compensation. Due to the impact of the current global rural and promote approaches to building internal capacity was expected to rule through local communities be trained more attention than in the past; But the state and the local community within the meaning of symbolic interventions were rurality. Indeed, through the intervention of hegemonic and central established slab / compensation of rurality different meaning in comparison to the efforts of rural movement and where should the local authority and independence to people moving out, Was actually promote centralization and elimination of local people (something that is acknowledged by some rural researchers).
    Conclusions
    rurality in Iran will not build merely because culture abstractions resulting from industrialization and urbanism, with a poetic image and given that the current surplus wealth to the rural and urban economies and in particular Physical and natural aspects as well. In total, the village has a subjective otherness (something that symbolically by government and academic circles attached) And material (something that the old tradition where the current production and exploitation for the benefit of the national economy) Which is located within an alternative discourse with the teachings of modernity (Disregarding the local people and their natural and cultural heritage related to) the identification and analysis. Genealogy such discourse we can see the body of the majority of urban and rural studies have city that was unfamiliar with rural life and the villagers lived space experience With the establishment of the city of alien named emir of the village have made mental cognition And local reactions to external flows are not aware. If you have rural roots kind of subconscious reaction to the suppression of their rural roots. Hence, the rural community in the field of scientific test and consecutive errors by professors, students and experts has been something that has always been the least attention to the folk culture of the people. In general, rural predict the future may by current patterns The patterns are now emerging that emphasize academic circles in the world to be neglected and local capacity malicious behavior considered to be at the micro level.
    Keywords: Rurality, Discourse, Logic, Rural Studies
  • Jafar Rokni *, Seid Reza Hossinzadeh, Gholam Reza Lashkaripour, Sad Allah Velayati Pages 21-38
    Among the disasters that man has been grappling with during the past decades the subsidence might be alluded subsidence is pondered as an environmental disaster is noticed as an obstacle in achieving the economic social civil objectives like other natural disaster e.g. earthquake, drought, flood, hurricane, landslide, avalanche, creep and collapse. The Neyshaboor Plain is situated in the NE of Iran and has an area of 3477 km2 hosting mostly farmer residents. Considering the subsidence occurred in the plan and the subsequent openings/ grooves developed an the surface across the area, the geomorphic shifts and the grooves have been inspected in this study on this study also, the Landsat and Spot Satellites data together with the ArcGIS, Surfer and Excel have been applied in order to analyze the data and prepare the maps and diagrams. Furthermore, field surveys and study and number of geomorphic features have been involved in the study. The upshot has appeared as the classification of the features and conclusions made regarding the main causes behind the development of geomorphic features all the way after the subsidence. The severe fall in the groundwater level from 0.5 – 2 m in year has resulted in geomorphic hazard of subsidence leading to the emergence of gaps and openings across the Plain, the changes have, gradually, led to development of different shapes and numerous features and there, they are still in progress
    Keywords: Land Subsidence, ground opening, geomorphic upheavals. The Neyshaboor Plain
  • Dr Isa Piri * Pages 39-48
    With domination of Kant's epistemology and instrumental reason in social science and human geography, interpretation of space have been based on neo physics that often it is equivalent with intuitive and physical experience and the place of capital and it's reproduction. Therefore we firstly have represented of ontological transform of space concept and by the way we enumerate the characters of non- Euclidean pattern in urban planning. Intended purpose of ontological transform of space is the epistemological chaos due to functional transformation and unfolds of another view from existence and the entity of space. Unlike to the past each citizenship, simultaneously have been experienced amongst warp and woof of multi-level spaces in the different functional scales like global, regional, international, national and local. Euclidean geometry discuss about organization of objects in physical space while non- Euclidean pattern in planning imply to collapse of Euclidean world order, sustained beings and standard assumptions that have been dominated on our understanding from world in the two past century. Non- Euclidean pattern in planning is strongly normative and based on values. Conclusion is that this pattern is not based on quantitative indexes such as city decision making based on prediction and pure and limited modeling from vast and qualitative realities of city spaces such as metropolitan but like postmodern thoughts reliance on crisis of grand and modern narratives that had been a base to definition of place and space. Therefore focus on non-geometry pattern of urban planning that it performs decision making and city plans with interference and participation of communities and citizenships. In this process, the hierarchical pattern and from top – to – down that is alongside with Euclidean pattern of planning replaced with network pattern and down- to- up.
    Keywords: Euclidian planning, non, Euclidian planning, space, Time, civil society
  • Mahnaz Shiran *, Shahram Bahrami, Hamed Adab, Abolghasem Amirhmadi, Abolghasem Amirhmadi Pages 49-67
    Studying the variations of energy balance and surface temperature, vegetation and spectral reflectance of geomorphological features during the catastrophic processes such as storms and environmental hazards on a large scale requires powerful tools such as thermal remote sensing. This research has considered the effective use of remote sensing methods by such practical approach. The study area is located in the southeast area of Isfahan province and Gavkhuni Playa Lake that is remarkable from the viewpoint of diversity of geomorphological features in arid and desert regions. In this study, variations of surface albedo, emissivity, and land surface temperature, water vapor, vegetation index and reflectance of geomorphological features and land use before and after the storm was investigated by MODIS satellite images. The result showed that the dust storm, has increased land surface temperature and has intensified dry condition of soil, also in a short time has had a negative impact on the vegetation index. T-test rejects assuming equal means in condition before and after the storm therefore the storm has had significant influences on the parameters that have been studied. The severity of these changes has been distinct according to land use and geomorphological features and devoid of vegetation areas such as Playa, desert and sand dunes have had the most variations. Variations in spectral reflectance of land surface were considered by standardized differences map and results showed that Gavkhuuni Playa Lake has had the most variations and has been the source of deflation by strong winds. In addition, investigation of the aspect of slope map and topography map showed the eastern and northeastern slopes have had more variations compared to the western and south-western slopes.
    Keywords: Surface albedo, Emissivity, Land surface temperature (LST), Dust storm
  • Shafieh Ghodrati *, Toktam Roshandel Pages 68-85
    The prerequisite of development is feeling social security in any society. This is more important when we are talking about vulnerable groups like women. The purpose of this paper is the study of factors affecting women social security in public spaces and neighborhoods at the age of 18-65. This is an applied research and method is survey. Findings show that within factors such as individual characteristics, socio-economic status, place attachment; age of women, birthplace, marriage status, and education have a significant relationship with women’s safety sense in public spaces. Women that are younger, born in urban area, married, and higher educated have higher safety sense in public spaces. Factors that affecting safety sense in neighborhoods are education, place attachment and residence region. Women with lower education, with higher place attachment and women live in older neighborhoods feel higher safety. Finally we conclude that the zone of residence is one of the most important factor of feeling safety for women in neighborhood and the oldness of urban zone is another important factor of dependent variable.
    Keywords: Women safety, safety sense in public space, safety sense in neighborhood, urban region, Sabzevar city
  • Dr Peyman Mahmoudi, Dr Mahmood Khosravi, Dr Seyed Abolfazl Masoodian, Dr Bohlol Alijani Pages 86-103
  • Ehsan Ataei Kia *, Alireza Shahbazi, Mohammad Hosain Raamesht Pages 104-118
    There are some unique geomorphic phenomenon in Iran that Clutes and Chahnimes can be considered among them. There are two theories published in books and articles about the development Chahnimes in Sistan-Baluchistan province, one of which relates its development to tectonic activities and the other attributes it to the process of water and wind. And there is still a lack of documented studies regarding accurate assessment of its development and they only suffice to general terms. Given the numerous uncertainties that exist in this area, a plan was designed to investigate how the development of this geomorphic phenomenon was performed. This plan limits the scope of this phenomenon by autopsy in Iran and Afghanistan and by relying on the analysis of form and process and utilizing remote sensing techniques and come to other findings, the result of which can be summarized as follows:The phenomenon of Chanimeh has 5 different models of developmental phenomenon out of which only one model is affected by flysch differential erosion of Zahedan and that happens to be on the developed heights and the rest of the water is in the aqueous medium and East Africa.
    This rare phenomenon defines the general strategy for water supply in the region and is considered the only alternative storage of surface water and groundwater in the Hamoon area.
    Keywords: Chahnimeh, form, process analysis, differential erosion, plain