فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 25 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 25 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه ساعدنیا*، سید هادی حسینی، حسین قدرتی صفحات 1-16
    موضوع کیفیت زندگی به خصوص در زمینه ی شهری در سال های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده و به طور فزاینده ای به موضوع تحقیقات مختلف تبدیل شده است. بر این اساس، هدف اصلی این تحقیق بررسی تفاوت های فضایی کیفیت زندگی در شهر همدان است. با توجه به اهمیت جایگاه عدالت در ابعاد مختلف بر رضایتمندی شهروندان از کیفیت زندگی، مطالعه ی چگونگی ارتباط میان عدالت فضایی و رضایت مندی شهروندان از کیفیت زندگی خود، از موضوعات دیگری است که موردمطالعه قرار خواهد گرفت. محدوده ی موردمطالعه تمام نواحی شهر همدان که دربرگیرنده ی 4 منطقه ، 12 ناحیه و 75 محله است. با توجه به گستردگی محدوده ی موردمطالعه، از میان محلات شهر همدان، 17 محله به عنوان محلات منتخب برای مطالعه انتخاب گردیدند. روش شناسی تحقیق، توصیفی زمینه یابی (پیمایشی) و همبستگی است و ازآن رو که تحقیق در یک محدوده ی جغرافیایی خاص صورت می گیرد، می توان آن را در زمره ی پژوهش های موردی دانست. ابزار اصلی تحقیق پرسش نامه ی محقق ساخته بر اساس پرسش نامه ی استاندارد کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی است. بر اساس یافته های پژوهش، امتیاز کلی کیفیت زندگی در محله های موردمطالعه در شهر همدان برابر با 13/3 و بیشتر از حد متوسط است. هم چنین یافته های تحقیق گویای آن است که رابطه ی معنی دار و مستقیمی میان بهره مندی از عدالت فضایی (بهره مندی از خدمات و امکانات شهری) و رضایت مندی از کیفیت زندگی در محلات موردمطالعه وجود داشته است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عدالت فضایی، پرسش نامه ی سازمان بهداشت جهانی، شهر همدان
  • مجتبی صادقی، جعفر جوان، محمد رحیم رهنما* صفحات 17-36
    فضای جغرافیایی به سان یک «پدیدار»، خود دربرگردارنده ی پدیدارهای گوناگونی است که می توان آن ها را در دولایه ی دازاین ها (آدمیان) و نادازاین ها (ناآدمیان) جای داد. از چشم انداز پدیدارشناسی هرمنوتیک و با نگاهی سنجش گرایانه به گونه های روش شناسی (علت کاو و دلیل کاو) و نیز زیرگونه های آن ها (پوزیتیویسم، پدیدارشناسی، هرمنوتیک و اندیشه ی انتقادی)، بر آنیم تا دریابیم: «روش شناسی شناخت فضای جغرافیایی چیست؟». در همین راستا، پس از رونمایی از دو بازدارنده ی بزرگ شناخت فضای جغرافیایی (1- گسیختگی پدیدار از جهان اش، 2- گیرافتادگی جغرافی دان در جهان اش)، آشکارگردید که زدودن بازدارنده ها، در گرو پشت سرگذاشتن هفت خان (1- درون لایه ای، 2- میان لایه ای، 3- میان فضایی، 4-درون پیش فهمی، 5- میان پیش فهمی، 6- عینی – ذهنی، 7- میان اندیشه ای) است که با «دور هرمنوتیکی» هفت گانه انجام می شود که دورهای بازی هستند؛ بنابراین در پاسخ به پرسش بیان شده باید گفت: روش شناسی شناخت فضای جغرافیایی، عمدتا، روش شناسی دلیل کاو (معناکاو) می باشد که می تواند به کمک دورهرمنوتیکی هفت گانه، هفت خان شناخت را پشت سر بگذارد و به فهم کنش و واکنش های دازاین ها در فضای جغرافیایی دست یابد؛ چراکه هر کنش و واکنشی که از آدمی سر می زند، دارای معنایی است که با بهره گیری از روش شناسی های دلیل کاو می توان پی به معنای آن برد. با این روش شناسی ها می توان پدیدارهای جغرافیایی و دلیل های آن ها را رونمایی و واکاوی کرد و کم وبیش به فهم و شناخت آن ها دست یافت.
    کلیدواژگان: فضای جغرافیایی، روش شناسی، علت کاوی، دلیل کاوی، پدیدارشناسی، هرمنوتیک
  • عباسعلی ولی*، حسن برآبادی، ابوالقاسم امیراحمدی صفحات 37-47
    یکی از راه های بسیار مهم جهت مبارزه با بیابان زایی، افزایش پوشش گیاهی میباشد. یکی از طرح هایی که می تواند مدیریت یکپارچه منابع آب در اکوسیستم ها را تامین نماید و موجبات کاهش اثرات بیابان زایی و افزایش پوشش گیاهی را فراهم آورد، استفاده از آب های نامتعارف به عنوان منبع آب است که از جمله این آب ها، استفاده از پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهری می باشد. در این راستا انتخاب صحیح گونه های گیاهی سازگار و مقاوم با شرایط اکوسیستم بیابانی و سازگار با کیفیت پساب بسیار مهم است. هدف از انجام این تحقیق، انتخاب بهترین الگوی کشت مناسب با کیفیت پساب فاضلاب شهری سبزوار جهت طرح احیای مراتع بیابانی حاشیه روستاهای دروک - برآباد شهرستان سبزوار و ارزیابی گونه های گیاهی کشت شده در آن مناطق می باشد. جهت انجام این کار، در ابتدا پساب تصفیه خانه شهر سبزوار نمونه برداری و مورد آزمایش قرار گرفت. سپس الگوی کشت متناسب با کیفیت پساب با مقایسه خصوصیات کیفی پساب با استانداردهای کیفی کشور اردن تعیین گردید. و در نهایت ارزیابی گونه های شورپسند بیابانی کشت شده در منطقه با مقایسه میزان استقرار گونه ها در دو زمان متفاوت و مقایسه درصد تاج پوشش گیاهی گونه های کشت شده در حال حاضر انجام گرفت. نتایج نشان داد که در سبزیجات پخته شده، محصولات علوفه ای و درختان جنگلی و محصولات صنعتی فقط پارامترهای کلیفرم کل و اکسیژن محلول و در چمنزار و پارک(فضای سبز شهری) علاوه بر این دو، پارامترهای مجموع کل مواد جامد معلق، اکسیژن مورد تقاضای شیمیایی و بیوشیمیایی نیز محدود کننده می باشد.همچنین نتایج ارزیابی گونه های کشت شده نشان داد بعد از گذشت چند سال از اجرای طرح آبیاری با پساب، به ترتیب گونه های تاغ، آتریپلکس و قره داغ بیشترین درصد زنده مانی را داشته است. در مجموع می توان گفت گونه تاغ در بین گونه ها، گونه برتر از نظر زنده مانی می باشد.
    کلیدواژگان: آب های نامتعارف، الگوی کشت مناسب، کیفیت پساب، تصفیه خانه فاضلاب، شهرستان سبزوار
  • قاسم عزیزی*، سارا نظیف، فائزه عباسی صفحات 48-63
    در مدیریت جامع منابع آب در سطح حوضه، یکپارچه دیدن سیستم و در نظر گرفتن اندرکنش میان اجزای مختلف آن ضروری است. روش پویایی سیستم، یک ابزار مدیریتی براساس این نگرش است که علاوه بر تشریح سیستم های پیچیده ی منابع آب براساس واقعیت، امکان دخالت کاربر در توسعه مدل را نیز فراهم می آورد. تحقیق حاضر در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و با تاکید بر روند افت تراز آب دریاچه ارومیه انجام گرفته است. در پژوهش حاضر، تلاش شد تا رفتار تراز آب دریاچه تحت تاثیر طرح های سازه ای در حوضه بررسی شود. بدین منظور مدل مفهومی سیستم منابع آب حوضه با در نظر گرفتن متغیرهای موثر بر معادله بیلان آبی سدها جهت برآورد مقادیر سرریز از سدها و جریان زیست محیطی ورودی به دریاچه در محیط مدل Vensim شبیه سازی شد. پس از اعتبارسنجی مدل، با طراحی دو سناریو، اثر هر یک از طرح های سازه ای و هم چنین الگوی نیاز آبی تامین شده از هفت زیرحوضه ی اصلی بررسی شد. نتایج نشان داد که طرح های سازه ای در سطح حوضه 42 درصد از جریان ورودی به دریاچه را کاهش داده اند که از این میزان حدود 26 % مربوط به بهره برداری از هفت سد اصلی است و 16 % در ارتباط با توسعه کشاورزی و افزایش بهره برداری از نیاز آبی در حوضه بوده است.
    کلیدواژگان: پویایی سیستم، دریاچه ارومیه، طرح های سازه ای، مدل Vensim، نیاز آبی
  • رسول خوارزمی *، علی اصغر عبداللهی، محمدرضا راهداری، آقای منصور کارکن ورنوسفادرانی صفحات 64-75
    امروزه فناوری های سنجش ازدور و سامانه ی اطلاعات جغرافیایی به عنوان دو عنصر اصلی در پایش کاربری اراضی و تغییرات پوشش گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد. به کارگیری این روش به عنوان یکی از منابع مهم دریافت اطلاعات مربوط به تغییرات سطح زمین، نقش مهمی را در مدیریت زیست بوم ها ایفا می کند. تحقیق حاضر باهدف بررسی روند تغییرات کاربری اراضی، پویایی پوشش گیاهی و گرایش زیست بوم تالاب های هامون هیرمند و هامون صابری در یک دوره ی هفت ساله صورت گرفته است. بدین منظور از تصاویر ماهواره ای لندست 7 در سال 2006 میلادی و لندست 8 در سال 2013 میلادی و در ماه آوریل استفاده شده است. پس از انجام تصحیحات لازم، با استفاده از روش طبقه بندی نظارت نشده و با تکیه بر خصوصیات طیفی پدیده ها در باندهای مختلف نقشه ی کاربری اراضی منطقه ی تهیه شد. به منظور بررسی درصد تغییرات کاربری اراضی، هر کدام از کاربری های به دست آمده در سال 2006 به طور جداگانه بر روی نتایج طبقه بندی سال 2013 قرار داده شد و مقدار تغییرات هر کلاس در دوره ی موردنظر به دست آمد. صحت روش به کار گرفته شده با تکیه بر پژوهش های میدانی انجام شده در سال 2010 میلادی که شاخص تعدیل کننده ی خاک (SAVI) را به عنوان شاخصی با بالاترین ضریب همبستگی با ویژگی های منطقه ی معرفی می کند، مورد بازبینی قرار گرفت. نتایج بیانگر این است که استفاده از خصوصیات طیفی پدیده ها در این نوع طبقه بندی صحت قابل اعتمادی را ارائه می دهد. با توجه به نتایج به دست آمده، کلاس های پوشش گیاهی و آب کاهش چشم گیری را در دوره ی موردمطالعه داشتند و بر مساحت کلاس اراضی بایر افزوده شده است که نشان از گرایش منطقه ی موردمطالعه به سمت بیابانی شدن دارد. سیر قهقرایی زیست بوم هامون سبب چالش های زیست محیطی متعددی من جمله آلودگی ناشی از گرد و غبار، از دست رفتن مشاغل وابسته به دریاچه هم چون ماهیگیری و دامداری و نیز افزایش مهاجرت از این منطقه ی شده است.
    کلیدواژگان: پایش، بیابان زایی، کاربری اراضی، تخریب زمین، رود هیرمند، سنجش ازدور، حوزه ی سیستان
  • حدیثه خدابخشی سورشجانی*، رسول میرعباسی نجف آبادی، محمد علی نصر اصفهانی، رضا زمانی صفحات 76-94
    مطالعه ی حاضر، به بررسی اثرات تغییر اقلیم بر رواناب در حوضه ی رود زرد واقع در استان خوزستان پرداخته است. در این مطالعه، از ترکیب 14 مدل گردش عمومی تحت دو سناریوی انتشار A2 و B1 برای شبیه سازی متغیرهای اقلیمی در دوره ی آتی (2054-2025) نسبت به دوره ی پایه (2000-1971) استفاده شده است. از یک رویکرد وزنی میانگین دما و بارش مشاهده ای برای ترکیب مدل های GCM استفاده گردید، هم چنین روش ترکیبی، عامل تغییر (CF) و مدل LARS_WG برای ریزمقیاس نمایی داده ها و مدل هیدرولوژیکی- توزیعی WetSpa برای شبیه سازی فرآیند بارش- رواناب در شرایط پایه (1997-1991) و آتی (2054-2025) به کار گرفته شده است. نتایج، نشان دهنده ی عملکرد قابل قبول مدل WetSpa در شبیه سازی فرایند بارش- رواناب است. هم چنین نتایج حاصل از ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر دما و بارندگی سالانه در دوره ی آتی حاکی از انتظار افزایش دما و کاهش بارندگی به میزان 51/1 (3/1) درجه ی سانتی گراد و 17/7 (62/4) درصد به ترتیب تحت حالت متوسط سناریوی انتشار A2 (B1) است؛ علاوه بر این، نتایج حاصل از بررسی اثرات تغییر اقلیم بر رواناب، حاکی از کاهش رواناب سالانه به میزان 53/14 (36/12) درصد تحت حالت متوسط سناریوی انتشار A2 (B1) است. این نتایج با تغییرات افزایشی دما و کاهشی بارش تطابق دارد. نتایج این مطالعه می تواند در مدیریت منابع آب حوضه ی رود زرد و تخصیص بهینه از سد جره که در خروجی حوضه قرار دارد، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل های LARS-WG، GCM، مدل بارش، رواناب، WetSpa، آنالیز عدم قطعیت
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 95-109
    در فلسفه ی علم و به ویژه در علوم انسانی تعریف و شناخت مفاهیم و موضوعات موردمطالعه، دارای مبناهای هستی شناسانه و معرفت شناسانه متفاوت و حتی متضاد می باشد. به عبارت دیگر شناخت یک مفهوم در مکاتب مختلف می تواند دارای تعاریف متضاد باشد. ازاین جهت تعیین چارچوب نظری شناخت یک مفهوم بنیادین؛، یکی از مبنایی ترین اصول در مطالعه و شناخت مفاهیم و موضوعات است. در علوم جغرافیایی یکی از مفاهیم و پارادایم های تعیین کننده ی حوزه ی معرفتی، جغرافیای فرهنگی است که تفسیر آن در مکاتب مختلف فلسفی - سیاسی ازجمله در سازه انگاری متفاوت است. به طورکلی مهم ترین محورهای فکری سازه انگاری و مفروضات آن مشتمل بر اهمیت ساختار معنایی در شکل گیری و تکوین واقعیت، نقش هویت در شکل دادن به منافع و کنش دولت ها، اهمیت دادن به تبیین تکوینی به جای تبیین علی و این که همه ی سازه انگاران واقعیت را برساخته ی اجتماعی می دانند. در این پژوهش کوشش گردیده با مراجعه به مستندات معتبر نظری نوعی نگاه نقادانه در رابطه با شناخت جغرافیای فرهنگی در مکتب سازه انگاری ارائه گردد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که اصولا ساحت هستی شناسانه جغرافیای فرهنگی در زیرمجموعه ی علوم جغرافیایی ناشی از ساختار بین الاذهانی یک جامعه ی مشترک انسانی در یک قلمرو فرهنگی- اجتماعی متمایز است.
    کلیدواژگان: قلمرو، هستی شناسی، سازه انگاری، جغرافیای فرهنگی
|
  • Fatemeh Saednia *, Seyyed Hadi Hosseini, Hossein Ghodrati Pages 1-16
    As far as comfort and well-being of a person with a maximum of life quality can be achieved, therefore the quality of life today is highly regarded managers and urban planners. The quality of urban life due to social, economic, physical, environmental and psychological etc. In both objective and subjective. Modern cities, especially in developing countries, due to population growth and ongoing urbanization, more than any other period requires the consideration of spatial justice in desirable urban services are having. Research ahead to assess the impact of spatial justice in the quality of life for the citizens of the city of Hamadan. In this study, data collection through a questionnaire with a sample size of 510 numbers and producing the necessary information by visiting municipalities and institutions were prepared. Data analysis using spss software and gis and there has been little models. Results show that levels of satisfaction with the quality of life in neighborhoods studied, with an average of (13.3) percent more than the average more Democrats. Survey findings related to spatial justice using TOPSIS model shows that the region as a region having an area three spatial justice is the distribution and spatial justice in higher satisfaction results show that quality of life affect.
    Keywords: Quality of Life, Spatial justice, City Hamedan, Tapsiss
  • Mojtaba Sadeghi, Jafar Javan, Mohamadrahim Rahnama* Pages 17-36
    The geographical space as a “phenomenon” includes various phenomena that we can put them in the two Dasien(s) and non-Dasien(s) layers. We try to answer this question: “which methodology is suitable methodology to cognition geographical space?” by the hermeneutic phenomenology perspective, and critical viewpoint to the categories of methodology (explanation & interpretation) and the subcategories of methodology (positivism, phenomenology, hermeneutic and critical thinking). So, after the unveiling of the two great disincentives of cognition of the geographical space (1.to rupture phenomenon from its world, 2. To capture geographer in his/her world), it became apparent that the removing of disincentives depends on passing the seven steps (1.within the layers, 2. Among the layers, 3. Among geographical spaces, 4. With pre-understandings, 5. Among pre-understanding, 6. Objective-subjective, 7.intersubjective). The passing of the seven steps can be done by seven “hermeneutic circles” that the seven hermeneutic circles are open circles. So, the answer of mentioned question is: the methodology of geographical space is “interpretation” mostly That it can pass the seven step of cognition by seven hermeneutic circle and understand actions and reactions of Dasien(s) in the geographical space; because every action and reaction be done by human have a significance that we can understand it by the interpretative methodologies. We can unveil and analyse geographical phenomena and their reasons by this methodology and understand them nearly.
    Keywords: geographical space, methodology, explanation, interpretation, phenomenology, hermeneutic, critical thinking
  • Abbasali Vali *, Hassan Barabadi, Abolghasem Amirahmadi Pages 37-47
    One of the most important ways to combat desertification is Increasing the vegetation cover. One of the projects that can provide integrated management of water resources in ecosystems and Reduction of desertification and increase of vegetation cover is The use of unconventional water, including Wastewater of treatment plants urban. In this regard, proper selection of plant species adaptable and resistant to the conditions of desert ecosystems and waste water quality is very important. The aim of this study is Choose the best suitable culture pattern with quality of treated wastewater of Sabzevar. To revive the desert rangelands Deruk – Barabad of Sabzevar and evaluation of plant species cultivated in those areas. To do this, waste water of treatment plant of Sabzevar sampled and were examined. Then the cropping pattern consistent with waste water quality Was determined By comparing the properties of the wastewater quality with standards of quality in Jordan. Finally, examination of halophytes species cultivated in the region Was conducted by comparing the establishment of Species at two different times and Compare the percentage of vegetation cover of cultivated species at the moment. The results showed that wastewater treatment of Sabzevar in parks (Green Space) parameters for total coliform, dissolved oxygen, total suspended solids, biochemical oxygen demand and chemical oxygen demand limiting and cooked vegetables, forage crops and forest trees and industrial products only parameters for total coliform, dissolved oxygen is the limit. The evaluation results showed that the cultivated species after several years of implementation of irrigation with wastewater, respectively Haloxylon aphyllum species, Atriplex canescens and Nitraria schoberi showed the highest survival rate. In general between species, Haloxylon species is superior in terms of survival.
    Keywords: Unconventional water, suitable cropping patterns, survival, kalshur rivers, wastewater treatment plant of Sabzevar
  • Ghasem Azizi *, Sara Nazif, Faezeh Abbasi Pages 48-63
    In integrated water resources management at the basin level, integrated view of the system and taking into account the interactions between the various components is essential. System dynamic model is a management tools according this approach that in addition to describing complex systems of water resources provide the possibility of user involvement in the development model. This study have been done in Urmia Lake's basin with emphasis on the drop in the water level of Lake. In the present study, we tried to study water level behavior under the influence structure designs. For this purpose, a conceptual model was designed in Vensim model for Water Resources with considering variables that affect water balance equation in dams for estimation of the overflow of dams and environmental flows to the Lake. After calibration model, two scenario was designed to investigate the effect of any of the structural project, as well as water demand pattern in seven main basins. The results showed that structural projects in the basin have reduced 42% of the inflow to the lake of which approximately 26% related to the operation of the seven main dam and 16% in relation to agricultural development and enhance the operation of the basin's water requirements.
    Keywords: System dynamic, Urmia Lake, Structure projects, Vensim model, Water requirements
  • Rasoul Kharazmi *, Ali Asghar Abdollahi, Mohammad Rezad Rahdari, Mansour Karkon Varnosfaderani Pages 64-75
    Nowadays, remote sensing and GIS technologies are used as a key element in monitoring of land use and vegetation changes. Using this method as one the main sources receiving and updating information on the Earth's surface changes, plays an important role in the management of ecosystems. The present study aims to investigate land use change, vegetation dynamics and trend of Hamoun wetland between 2006 and 2013 using of Landsat images. In order to accuracy the classification used from phenomena spectral features after performing the necessary corrections on the images using an unsupervised classification method based on spectral properties of phenomena in different bands. To determine the percentage of change in land use, information obtained from each layers in 2006 was placed on the results of 2013 and determined changes during those period. Accuracy the method was revised based on field research conducted in 2010 that Soil Adjusted Vegetation Index (SAVI) is an index with the highest correlation coefficient of feature. According to the results vegetation and water classes have declined significantly during the study period And the area of bare land classes have been added that reflect the trend towards desertification in the study area. Regression of Hamoun makes some environmental challenges such as: dust, job loss (fishing and Livestock) and migration.
    Keywords: Monitoring, Land Use, Land Degradation, Desertification, Remote Sensing, Sistan Basin
  • Hadiseh Khodabakhshi Sureshjani *, Rasoul Mirabbasi Najafabadi, Mohammad Ali Nasr Esfahani, Reza Zamani Pages 76-94
    This study examines the effects of climate change on runoff in the Yellow River basin in Khuzestan province. In this study, the combination of 14 general circulation models under two emission scenarios A2 and B1 were used for simulating the climatic variables in the next period (2025-2054) compared to the baseline period (1971-2000). The weighting method of mean observed temperature precipitation (MOTP) was used for combining general circulation models. The combination of Change Factor and LARS_WG was used for downscaling model data and the distributed hydrological model of WetSpa was used to simulate rainfall-runoff process in the baseline period (1971-2000) and next period (2025-2054). The results showed acceptable performance of the WetSpa model in the simulation of rainfall-runoff process. Also results of the assessment of the effects climate change on temperature and annual precipitation in future periods suggest the expected increase in temperature and decrease in rainfall equal to 1.51 (1.3) °C and 7.17 (4.62) percent, respectively, under the medium emission scenarios A2 (B1). In addition, the results from the effects of climate change on runoff, suggests reducing the annual runoff equal to 14.53 (12.36) percent under medium emissions scenario A2 (B1). These results are consistent with an increase in temperature and decrease of precipitation. The results of this study can be used in the Yellow River basin water resources management and the optimal allocation of Jareh dam reservoir which is located at the outlet of the basin.
    IntroductionLimited water resources and non-uniform distribution of precipitation in different parts of Iran on the one hand and rapid population growth and the increasing water demand on the other hand lead to take into account the operation and management of available water resources as one of the most important issues in water resources studies. Therefore, in order to achieve optimal water resources planning and management, understanding the components of hydrological phenomena such as precipitation and runoff is necessary. In addition, in order to proper management of water resources in the future, investigating the changes in watershed runoff and the input discharge to the dam reservoir under the impact of climate change is of utmost importance. The main aim of this study is to investigate the climate change effects on runoff in the catchment area by analyzing uncertainty.
    Materials and MethodsThe study area is the Yellow River basin in Khuzestan province. The watershed area at the upstream of the Jereh dam is about 810 km2. Most parts of this watershed are mountainous, so that the highest point is about 3300 m and the average elevation is 1190 m above mean sea level. The Jareh storage dam is constructed at the downstream of this basin to supply the agricultural water demand for Ramhormoz plain with an area of about 22000 hectares, to control the floods of the Yellow river and Hydroelectric power generation equal to 48 Giga watt hours per year. Therefore, assessment of the effect of climate change on water resources in the basin is a very important issue for optimum reservoir management.
    There are different methods to assess the effects of climate change that most authentic way is using the outputs of the general circulation atmosphere-ocean models (GCM). In this study, the combination of 14 general circulation models under two emission scenarios A2 and B1 from the SRES (Special Reports on Emission Scenario) scenarios collection of the fourth report of the IPCC were used for simulating the climatic variables in the next period (2025-2054) compared to the baseline period (1971-2000). The weighting method of MOTP was used for combining general circulation models. Although the GCM models are powerful tools to study the effects of climate change but they have a low spatial resolution, which is one of the weaknesses of such models. To overcome this weakness, in this study the combination of Change Factor and LARS_WG were used for downscaling models’ data. Also, in order to assess the effect of climate change on runoff, the distributed hydrological model of WetSpa was used to simulate rainfall-runoff process in this watershed.
    Results and Discussion The results of the assessment the effects of climate change in future periods on monthly temperature indicates an increase in all of the months in the studied basin. Unlike temperature, the expected average monthly precipitation changes in future periods are irregular, as it has estimated incremental changes in some months and decreasing changes in some other months. The results of weighting the GCM climate models showed that the HadCM3 model in simulating the rainfall and the ECHAM5-OM model in simulating average temperature had the best performance. The results of evaluating the performance of LARS-WG model in simulating climate variables and WetSpa model in simulating runoff indicated that both models had a good performance. The results of investigating the effects of climate change on runoff, indicated a reduction in annual runoff under all three probability levels emission scenarios. So that the changes in annual runoff under the A2 scenario for combination scenarios of IS, MS and CS are estimated to be reduced 8.49, 14.53 and 20.17 percentage, respectively, while these changes under the B1 scenario for combination scenarios of IS, MS and CS are estimated to be reduced 5.3, 12.36 and 17.36 percentage, respectively.
    ConclusionsAccording to the results of this study, it can be said that the Yellow River basin will experience more dry conditions under climate change. Thus, according to the predicted changes of runoff in future periods and also because of the limited available water resources across the country, in order to reduce the negative effects of climate change in the future, the water resources managers and planners should consider the climate change effects in their decisions to cope with water scarcity in the future. For this purpose, they should investigate the coping strategies, including improving the performance of water resource systems, changes in cropping pattern in this area, more accurately management on the release of dam reservoir and changing the operation of the Jereh dam in accordance with climate change effects.
    Keywords: GCM models, LARS-WG, Rainfall-runoff models, WetSpa, Uncertainty analysis
  • Ehsan Lashgari * Pages 95-109
    In the human science, one concept may be having been some definition or even may be this narration was contradiction with each other in different philosophical schools. Therefore, explanation of one concept in different cognition schools has very great importance. Geographical Space consists of bilateral relation between human and environment. In other word, this dimension and its ideological software for resolve the issues in the space in different society could be were differed. So, in this paper major question is “what is definition of space in different cognition schools?” This research has fundamental approaches in the philosophy of geography and for compilation of information has been referred to valid document and bibliography. In structuralism philosophy Major assumption is that invisible force in behind of any symbol in the space that were caused any symbol in space are emerged. As was said, Space is major paradigm in geographical sciences and different aspect of geographical sciences read relation between human and environment that produce the space. But as was said, space has different meaning in distinct cognition schools.
    Keywords: Territory, Ontology, Constructivism, Cultural Geography