فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 11 (تابستان 1393)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 11 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه اورعی، عباسعلی ابونوری*، هادی محمدی محمدی صفحات 1-28
    در این تحقیق با استفاده از نگرش سیستمی، اثرات تغییر قیمت برق کشاورزی و سوخت ناشی از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها طی دوره 1389 تا 1404 بر کشت پسته در دشت رفسنجان بررسی شده و فرضیه تحقیق که عبارت است از مثبت و معنی دار بودن اثرات اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها بر نسبت سود به هزینه کشت پسته مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد به دلیل سهم 85 درصدی صادرات پسته از فروش آن (در صورت تداوم سیاست کنترل نرخ ارز) اثرات تورمی قابل توجه اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها منجر به کاهش سود حاصل از کشت پسته و حتی ضررده شدن این فعالیت خواهد شد؛ بنابراین پیشنهاد می شود برای حفظ مزیت رقابتی پسته در بازارهای جهانی و حمایت از فعالیت های اقتصادی ارزآور در مقابل اثرات غیرقابل اجتناب اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها، سیاست های حمایتی دولت برای پسته کاران در خصوص نرخ ارز با رعایت جوانب مربوطه در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل سیستمی، قانون هدفمندسازی یارانه ها، پسته، نسبت سود به هزینه، Vensim
  • نعمت الله اکبری، هوشنگ طالبی، اعظم جلایی* صفحات 29-66
    در میان بخش های اقتصادی کشور، بخش خانگی از بزرگ ترین مصرف کنندگان نهایی انرژی است و شدت انرژی آن برخلاف سایر بخش ها دارای روندی صعودی است. در این راستا، قانون هدفمندسازی یارانه ها از اقدامات اساسی دولت نهم است که از جمله اهداف دولت از اجرای آن، کاهش مصرف انرژی بخش خانگی بوده است.هدف از پژوهش حاضر، تبیین تاثیر اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها بر میزان تغییر مصرف برق و گاز طبیعی خانوارهای شهر اصفهانبوده است.
    داده های مورد نیاز علاوه بر استفاده از روش میدانی از طریق مدارک و اسناد سازمانی با مراجعه به شرکت توزیع برق شهرستان اصفهان گردآوری شده است. نمونه منتخب در روش نگرش سنجی، شامل 103 خانوار و در روش کارایی سنجی شامل 365 خانوار ساکن در مناطق چهارده گانه شهر اصفهان بوده استکه به روش تصادفی طبقه بندی شده متناسب، انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد مطابق با اظهارات خانوارهای اصفهانی، پس از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها، مصرف برق و گاز طبیعی آن ها، کاهش معناداری نداشته است. تجزیه و تحلیل داده ها و آمارهای رسمی پژوهش نیز موید عدم کاهش معنادار مصرف برق خانوارها پس از اجرای قانون بوده است. همچنین نتایج حاکی از عدم وجود تفاوت میان مناطق شهری از نظر میزان کاهش در مصرف برق خانوار و وجود تفاوت از نظر میزان کاهش در مصرف گاز طبیعی خانوار پس از اجرای قانون بوده است.
    کلیدواژگان: قانون هدفمندسازی یارانه ها، مصرف انرژی، خانوار، شهر اصفهان
  • محمد جواد ایزدخواستی*، رضا کی پور، حجت ایزد درخواستی صفحات 67-90
    تحقیقات وسیعی که در سال های اخیر به سمت اجرای برنامه های پاسخگویی تقاضای برقهدایت شده اند به دنبال کاهش قیمت برق، رفع تراکم خطوط انتقال، افزایش امنیت و بهبود نقدینگی بازار هستند. بر این اساس، برنامه های پاسخگویی تقاضا به دو دسته اصلی «برنامه های تشویق محور» و «برنامه های زمان محور» تقسیم می شوند. مدل اقتصادی تقاضای پاسخگویی تشویق محور/ زمان محور بر اساس کشش قیمتی تقاضای انعطاف پذیرو تابع مطلوبیت مشترکین به دست می آید. تقاضای مشترکین به علائم تصمیم گیری متفاوتی از قبیل قیمت برق، سطح مشارکت مشترکین، ارزش مشوق ها و جریمه های تعیین شده در برنامه های پاسخگویی تقاضا بستگی دارد و با استفاده از مدل اقتصادی پیشنهادی، این علائم با استفاده از نرم افزار MATLAB شبیه سازی شده و سپس عملکرد مدل پیشنهادی با استفاده از مطالعات عددی مشخصات بار شبکه در روز اوج مصرف ایران در سال 1387 بررسی شده است.
    کلیدواژگان: برنامه های پاسخگویی تقاضا، کشش پذیری قیمتی انعطاف پذیر_ مدل اقتصادی، سطح مشارکت
  • جمشید پژویان، تیمور محمدی، فرامرز اتباعی* صفحات 91-130
    مکانیزم های حراج پرداخت بر مبنای پیشنهاد و قیمت تسویه کننده بازار رایج ترین مکانیزم های حراج مورد کاربست در بازارهای برق دنیا به شمار می روند. هدف مقاله حاضر مقایسه کارایی تولید، کارایی کل و متوسط قیمت انتظاری بازار در شرایط عدم تقارن اطلاعات بازیگران نسبت به هزینه نهایی بازیگر رقیب، تحت برقراری هر کدام از مکانیزم های مزبور است. در این راستا برای بررسی مقایسه ای مکانیزم های حراج پرداخت بر مبنای پیشنهاد و قیمت تسویه کننده بازار - با توجه به ساختار بازار برق ایران- مدلی شامل دو بازیگر با اطلاعات کامل نسبت به هزینه نهایی خود و اطلاعات ناقص در رابطه با هزینه نهایی حریف، طراحی و نتایج حاصله در رابطه با هر کدام از مکانیزم ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. با فرض پیروی تابع اطلاعات بازیگران از تابع توزیع نرمال، نتایج حاصله حاکی از آن است که گرچه کارایی تولید در هر کدام از مکانیزم ها معادل هم است، اما مکانیزم حراج قیمت تسویه کننده بازار، متوسط قیمت انتظاری کمتر و کارایی کل بیشتری را در مقایسه با مکانیزم حراج پرداخت بر مبنای پیشنهاد به همراه دارد.
    کلیدواژگان: حراج مبتنی بر قیمت تسویه کننده بازار، حراج مبتنی بر پرداخت بر مبنای پیشنهاد، طراحی مکانیزم و بازار برق
  • موسی خوشکلام* صفحات 131-158
    بنزین و گازوئیل دارای مصرف بالایی در اقتصاد ایران به ویژه بخش حمل و نقل هستند از این رو ضروری است تا تمهیدات جدی برای ارتقای بخط کارایی مصرف این دو فرآورده نفتی در رشته فعالیت های مختلف (به خصوص حمل و نقل و زیربخش های آن) به قصد کنترل مصرف آنها اندیشیده شود. بحث مربوط به بهبود کارایی مصرف بنزین و گازوئیل با دغدغه ای به نام اثرات بازگشتی همراه است که طی آن، کاهش اولیه مصرف بنزین و گازوئیل در نتیجه بهبود کارایی تا اندازه ای خنثی می شود. طبیعی است بی توجهی به اثرات بازگشتی باعث ناکارآمدی سیاست های بهینه سازی مصرف بنزین و گازوئیل خواهد شد. وجود اثرات بازگشتی و اندازه گیری این اثرات همچنین میزان تغییرات در سطح فعالیت زیربخش های حمل و نقل در اثر بهبود 10 درصدی کارایی مصرف بنزین و گازوئیل موضوعات مورد بررسی پیش رو است. با توجه به اثرگذاری بهبود کارایی بر کل اقتصاد، برای نیل به اهداف مدنظر از مدل CGE استفاده شده که با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی 1385 شبیه سازی شده است. نتایج اجرای مدل نشان می دهد به دنبال بهبود 10 درصدی کارایی مصرف بنزین و گازوئیل، اثرات بازگشتی در رشته فعالیت های مختلف وجود دارد به طوری که در مورد بنزین و گازوئیل در رشته فعالیت «حمل و نقل جاده ای» به ترتیب با 45/27 درصد و 21/25 درصد بیشترین اثرات بازگشتی حاصل می آید. همچنین متوسط کل اثرات بازگشتی در مورد بنزین برابر با 95/12 درصد و در مورد گازوئیل برابر با 79/13 درصد بوده است. 95/12 درصد بدین معنی است که 95/12 درصد از کاهش اولیه تقاضای بنزین -در نتیجه بهبود کارایی- با توجه به اثرات بازگشتی خنثی شده است. نکته قابل توجه آن است که در نتیجه بهبود 10 درصدی کارایی مصرف بنزین و گازوئیل، حمل و نقل ریلی (به عنوان یکی از زیربخش های حمل و نقل) دارای بیشترین افزایش در سطح فعالیت (4/13 درصد) بوده است.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، اثرات بازگشتی، کارایی، بخش حمل و نقل
  • حسین صادقی، سمانه خاکسارآستانه* صفحات 159-195
    با توجه به نیاز روز افزون جوامع امروزی به انرژی برای تامین نیازهای متفاوت، دانشمندان و محققان کشورهای متعددی از جمله ایران، رویکردی اساسی نسبت به دستیابی به انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار خود قرار داده اند. دانشمندان معتقدند انرژی های تجدیدپذیر و پاک با توجه به محدود بودن منابع سوخت های فسیلی و آلودگی محیط زیست می توانند به اولین گزینه برای تولید انرژی تبدیل شوند. کشور ما نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی ظرفیت های متعددی در حوزه تولید انرژی های تجدیدپذیر دارد و همین موضوع باعث شده است که ضرورت توسعه انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار مسئولین قرار گیرد. این مسئله به ضرورت ارائه یک الگوی بهینه جهت توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر تاکید می کند. از این رو در این مطالعه هدف اصلی ارائه الگوی بهینه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر بوده است. در راستای این هدف با انتخاب تابع هزینه به عنوان تابع هدف و با توجه به محدودیت های پتانسیل انرژی های تجدیدپذیر (محدودیت منابع)، میزان مصرف انرژی برق در هر یک از مناطق 16گانه برق (محدودیت تقاضا) و محدودیت ضریب اطمینان تولید انرژی از انرژی های تجدیدپذیر (محدودیت فنی)، الگوی بهینه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر طراحی و با استفاده از مدل برنامه ریزی استوار در نرم افزار LINGO حل شد. نتایج حاصل از الگوی بهینه حاکی از تولید 36.71 درصدی انرژی برق آبی کوچک، 18.22 درصدی انرژی باد، 17.19درصدی انرژی زیست توده، 13.43درصدی انرژی زمین گرمایی، 12.53 درصدی انرژی جزرومد و 1 درصدی انرژی خورشیدی است.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، الگوی بهینه، بهینه سازی استوار، ایران
  • محمدعلی فلاحی، محمد علی عادلی مهدوی، فرشته جندقی میبدی* صفحات 195-225
    امروزه فراوانی منابع طبیعی و فساد اداری از مقولات مهم و مورد توجه اقتصادی به ویژه در کشورهای در حال توسعه است. در مطالعه حاضر رابطه میان این دو مقوله در کشورهای عضو اوپک با استفاده از روش های حداقل مربعات معمولی ترکیبی و الگوی ای تابلویی طی دوره زمانی 2003-2010 بررسی می شود. در کنار رانت های نفتی و مواد معدنی (به عنوان معیارهای فراوانی منابع طبیعی) از متغیرهای دیگری نظیر درآمد سرانه، درجه باز بودن اقتصاد و دموکراسی به عنوان متغیرهای کنترل استفاده شده است. نتایج برآورد اثر مثبت و معنی دار رانت نفت و مواد معدنی را بر سطح فساد تایید می کند. با لحاظ کردن معیارهای دیگر به جای رانت های نفتی، وجود این رابطه مجددا تایید می شود. درآمد سرانه و درجه باز بودن اقتصاد نیز رابطه منفی معنی داری با سطح فساد دارند و هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه بهبود دموکراسی سطح فساد را کاهش می دهد، وجود ندارد؛ هرچند که بهبود آن اثر منفی منابع طبیعی را بر فساد تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: رانت منابع طبیعی، رانت نفت، فساد، دموکراسی، داده های تابلویی، اوپک
|
  • Marzieh Oraei, Abbasali Abounoori*, Hadi Mohamadi Pages 1-28
    In this paper، we assess the various impacts of “Targeting Subsidies Low” on Benefit to Cost Index (B/C) of pistachio arbor in Rafsanjan plain during 2010 to 2025. The results show that because of an 85 percent contribute to total income for pistachio exportation، under the condition of government intervention for foreign exchange costing، the huge inflation effects of “Targeting Subsidies Low” implementation will cause a significant decrease in B/C index of pistachio production. To avoid this، we suggest governors to make a supportive package of foreign exchange costing for pistachio farmers during the “Targeting Subsidies Low” implementation.
    Keywords: System Analysis, Targeting Subsidies Low, Pistachio, Benefit to Cost Ratio, Vensim
  • Nematollah Akbari, Hooshang Talebi, Azam Jalaei* Pages 29-66
    Among economical sectors of the country، residential sector is the largest final consumer of energy and despite other sectors; its energy intensity has an ascending trend. Accordingly، targeted subsidies law is one of the fundamental steps by implementing، the government aims to decrease energy consumption in residential sector. The aim of the present investigation is to express the effect of targeted subsidies law on the rate of consumption of electricity and natural gas within Isfahan households. For this reason، the research hypotheses have been analyzed by applying family ideas and formal statistics. Statistical population consisted of all families within 14 districts of Isfahan municipality. The Sample size، In order to investigate the hypotheses by applying the gathered data by means of a questionnaire and the significant reliability of 90%، consisted of 103 families and to investigate the first hypothesis by using formal data and the reliability of 95%، it was 365 families. The method of selecting participants was stratified random sampling. The analysis was based on deductive and descriptive statistical methods. The results demonstrated that there is no significant reduction in electricity and natural gas consumption according to the families declaration. Data analysis and formal statistics have also confirmed no significant decline in electricity consumption of families after implementing the law. In addition، there is not a significant difference between fourteen zones of the city in terms of the rate of changing the consumption of electricity within families. there have been some differences between zones in terms of the rate of changing the consumption of natural gas within families.
    Keywords: Targeted Subsidies Law, Energy Consumption, Household, Isfahan City
  • Mohammad Javad Izadkhasti*, Reza Keypour Pages 67-90
    In recent years، extensive researches have been conducted on implementation of demand response programs (DRPs)، aimed to electricity price reduction، transmission lines congestion resolving، security enhancement and improvement of market liquidity. Basically، DRPs are divided into two main categories namely، incentive-based programs (IBPs) and time-based rate programs (TBRPs). An economic model of price /incentive demand response is derived based on the concept of flexible price elasticity of demand and customer utility function. In this paper has been shown that the customers’demand depends on different decision signals like the electricity price، participation level of customers، incentive and the penalty values determined for DRPs. By using the proposed economic model، the behavior of customers for different electricity prices، incentives، penalties and participation level of customers in DRPs was simulated with MATLAB. Then the performance of the proposed model was investigated through numerical study using Iranian network load profile on the annual peak day of the year 2007.
    Keywords: Demand Response Programs (DRPs), Flexible Price Elasticity, Economic Model, Participation Level
  • Jamshid Pajooyan, Teimour Mohammai, Faramarz Atbaei* Pages 91-130
    System marginal price auction and pay as bid auction are common auctions in electricity markets. The present article discusses the impacts of selecting between different common auctions in electricity markets (system marginal price auction and pay as bid auction) on production efficiency، total efficiency and average expected price in an asymmetric information situation، where each player’s information about the marginal cost of the competitor is incomplete. A model is designed to conduct the comparative study of alternative auction mechanisms. The model is based on two profit maximizing players، with full information about their marginal cost and incomplete information about their competitor. Assumptions which has been used to construct the model are based on Iran’s electricity market structure. The outcome indicates that although production efficiency in alternative auction mechanism do not differ from each other، expected price under system marginal price auction is lower than pay as bid mechanism. Vice versa occurs in total efficiency.
    Keywords: System Marginal Price Aduction, Pay as bid Auction, Mechanism Design, Electricity Market
  • Musa Khoshkalam Khosroshahi* Pages 131-158
    Since the consumption of gasoil and gasoline in the Iranian economy، especially in the transportation sector is high، It is essential to thought serious solutions to improve the efficiency of these two petroleum products in various sectors. Improve the efficiency of gasoline and gasoil coupled with a problem called rebound effect (RE) Where the initial reduction in gasoline and gasoil consumption resulting in improved performance، partially neutralized. It is natural that neglecting the effect of the consumption of gasoline and gasoil would undermine the policy optimization. The purpose of this paper is to measuring the RE and changes in the transport sub-sector activity following a 10-percent improvement in efficiency of gasoline and gasoil. CGE model based on SAM1385 have been used to achieve the purposes of the paper. The results show that following a 10-percent improvement in efficiency of gasoline and gasoil، the maximum amount of RE for gasoline is in road transport sector (27. 45 percent) and maximum amount of RE for gasoil is in road transport sector (25. 21 percent). The average total RE of gasoline is equal 12. 95% and for gasoil is equal 13. 79%. It is noteworthy that following a 10-percent improvement in efficiency of gasoline and gasoil، rail transport sector has the greatest increase in activity level (13. 4 percent).
    Keywords: CGE Model, Rebound Effects, Efficiency, Transportation Sector
  • Hossein Sadeghi, Samaneh Khaksar Astaneh* Pages 159-195
    With regard to the ever-increasing need for energy in current societies to satisfy various requirements، scientists and researchers from different countries، such as Iran، have a basic approach in their agenda to achieve renewable energies. The scientists believe that with regard to the limited fossil fuels and their environmental pollutions، renewable and clean energies can be the first alternative to generate energy. Our country، Iran، has numerous capabilities in the field of generating new and renewable energies. This fact emphasizes the need for an optimum model to develop the use of renewable energies. In line with this objective the costfunction is chosenas the objective function. Given the potential and limits ofrenewable energy (resources Limited)، Consumptionof electricpowerin each of16regions (apply Limited) confidencelimits of renewable energy (technical limitations)، the model was designed and with use Robust optimization model was solved in LINGO software. The optimum of using renewable energies suggests the 36. 71% generation of small hydropower energy، 18. 22% wind energy، 17. 19% biomass energy، 13. 43% geothermal energy، 12. 53% tidal energy، and 1% solar energy.
    Keywords: Renewable Energy, Optimum Model, Robust optimization, Iran
  • Mohammad Ali Falahi, Mohammad Hossein Mahdavi Adeli, Fereshteh Jandaghi* Pages 195-225
    Today، the abundance of natural resources and corruption are important economic issues، especially in developing countries. In this study، using pooled Ordinary Least Squares and panel data approaches، the relationship between these two factors in OPEC countries is estimated during 2003-2010. Along with the oil and mineral rents (as a measure of natural resource abundance)، other control variables such as per capita income، degree of openness and democracy are applied. The results show that the oil and mineral rents have significant and positive effect on the corruption level. This relationship، using other measures instead of the oil rents، is re-confirmed. Per capita income and openness also have significant negative effects on the corruption level، and there is no evidence that improving democracy reduces the corruption level، although it moderates the negative effect of natural resources on the corruption.
    Keywords: Natural Resource Rents, Oil Rents, Corruption, Democracy, Panel Data, OPEC