فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 23 (تابستان 1396)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 23 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید نصرالله ابراهیمی، محمود اکبری * صفحات 1-27

    براساس پژوهش های قبلی صورت گرفته، اصلی ترین منشا بروز ادعاها و اختلافات در قراردادهای طرح و ساخت صنعت بالادستی نفت و گاز، عدم شناسایی و مدیریت ریسک های پروژه می باشد. بنابراین انتظار می رود که با مدیریت ریسک های شناسایی شده از طریق ظرفیت های قراردادی، به میزان قابل ملاحظه ای از طرح ادعا و اختلاف در این صنعت پیشگیری شود. در این پژوهش، ابتدا تعداد 54 عدد از ریسک های مهم این صنعت شناسایی شده اند، سپس درصد تخصیص بهینه آنها شناسایی شده است و در ادامه با نشریه 5490 سازمان برنامه و نظارت راهبردی[1] مقایسه شده است. براساس یافته های این پژوهش، تعداد 26 عدد از ریسک های مهم شناسایی شده از نظر درصد تخصیص بهینه و نشریه 5490 سازمان برنامه و نظارت راهبردی، با یکدیگر کاملا متفاوت می باشند. این تفاوت ممکن است جنبه های مختلفی داشته باشد (سکوت، مشروط، اسناد تکمیلی و شرایط خصوصی و یا تخصیص متفاوت با تخصیص بهینه). واضح است که آن دسته از ریسک هایی که در این پژوهش شناسایی شده و تخصیص بهینه آنها مشخص شده است، اما در نشریه 5490 لحاظ نشده اند و یا به غلط تخصیص داده شده اند، احتمالا مدیریت نمی شوند و منشا بروز ادعا و اختلاف می باشند.
    3.در 19 آبان 1393، با دستور رئیس جمهور و تصویب شورای عالی اداری، با ادغام دو معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی و توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، با مصوبه شورای عالی اداری احیاء گردید. همچنین در 4 مرداد 1395، سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مجددا به دو سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامی تجزیه گردید.

    کلیدواژگان: ریسک، قرارداد، طرح و ساخت، نفت و گاز، اد��ا، اختلاف
  • حمیدرضا ارباب*، علی امامی میبدی، صبا رجبی قادی صفحات 29-56
    میزان مصرف انرژی بر روی رشد اقتصادی هر کشور تاثیرگذار است، بنابراین دسترسی کشورهای جهان به انواع منابع جدید انرژی از جمله انرژی های تجدیدپذیر نیز برای رشد و توسعه اقتصادی آن ها اهمیت اساسی دارد. پژوهش های متعدد پژوهشگران در سطح جهان نشان داده است که رشد مصرف انرژی در کشورهای جهان تا حدود زیادی به سطح رشد اقتصادی بستگی دارد. در این پژوهش ابتدا به بررسی مطالعات و پژوهش های انجام شده در مورد رابطه رشد اقتصادی و مصرف انرژی در جهان پرداخته ایم. در ادامه رابطه رشد اقتصادی و مصرف انرژی های تجدیدپذیر در کشورهای منتخب عضو اوپک در بازه زمانی 2015-1985 بررسی شده است. با استفاده از آزمون ریشه واحد نسبت به تعیین مانایی داده ها اقدام گردید و ثابت شد که تمام داده ها مانا هستند. با آزمون علیت گرنجری وجود رابطه علیت از مصرف انرژی تجدیدپذیر به سوی رشد اقتصادی تائید شد. آزمون های F لیمر و همچنین آزمون هاسمن جهت تعیین مدل رگرسیونی متناسب با نوع داده ها نیز مشخص و برآورد شده است. نتیجه حاصل از این پژوهش بیانگر این بود که میزان مصرف انرژی های تجدیدپذیر در کشورهای منتخب عضو اوپک از جمله ایران علت گرنجری رشد اقتصادی این کشورهاست.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، نقش و تاثیر انرژی های تجدیدپذیر، رشد اقتصادی، کشورهای منتخب، کشورهای صادرکننده نفت، اوپک
  • محسن پورعبادالهان کویچ *، فیروز فلاحی، کیومرث حیدری، پویان کیانی صفحات 59-88
    از آنجایی که شرکت های توزیع برق در شرایط محیطی مختلف فعالیت می نمایند که ممکن است بر کارایی آنها تاثیر گذارد و با عنایت به استفاده از این مقادیر کارایی برای مقاصدی همچون مقررات گذاری اقتصادی، ضرورت دارد که کارایی این شرکت ها به وسیله عوامل محیطی تصحیح گردد. در مطالعه حاضر، این کار برای شرکت های توزیع برق ایران با استفاده از کاربرد تحلیل دو مرحله ای (DEA و Tobit) صورت می پذیرد. برای این منظور، ابتدا با استفاده از روش DEA، به اندازه گیری کارایی 39 شرکت توزیع برق ایران طی سال 1394 پرداخته می شود. سپس تاثیر عوامل محیطی بر کارایی این شرکت ها با استفاده از روش Tobit مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج مدل نشان داد که متغیرهای میزان بارش باران و ترکیب مشتریان به ترتیب اثر منفی و مثبت بر کارایی شرکت های توزیع برق ایران دارند. در نهایت کارایی های اولیه با استفاده از عوامل
    محیطی موثر، که همانا میزان بارش باران و ترکیب مشتریان می باشند، مورد تصحیح قرار می گیرند. مقایسه اندازه کارایی های محاسبه شده اولیه و تصحیح شده حاکی از ایجاد تغییر در اندازه کارایی و رتبه شرکت های توزیع برق می باشد، به نحوی که شرکت های توزیع برقی که بارش باران بیشتر از میانگین و مشتریان صنعتی کمتری نسبت به میانگین داشتند، کاراییشان افزایش پیدا کرده است و برعکس.
    کلیدواژگان: کارایی، عوامل محیطی، شرکت های توزیع برق، تحلیل دو مرحله ای، ایران
  • حامد صاحب هنر *، مهدی فیضی، محمدرضا لطفعلی پور، محمود هوشمند صفحات 89-133
    در این مطالعه واکنش رفتاری بهره بردار به ساختار و مولفه های رژیم مالی قرارداد نفتی ایران (IPC) و قرارداد مشارکت در تولید (PSC) با استفاده از رویکرد بهینه سازی پویا (روش برنامه ریزی پویا) بررسی و مقایسه شده است. هدف اصلی از انجام این پژوهش، محاسبه کمی میزان اختلال ناشی از قراردادهای نفتی است که منجر به تغییر در تصمیم سرمایه گذار نسبت به حالت خنثی (نبود محدودیتهای قراردادی اعم از کسر سهم دولت از رانت منابع، مالیات، زمان بندی استخراج، سقف بازپرداخت هزینه و...) می گردد. مهمترین نوآوری این مقاله به کارگیری مدل برنامه ریزی پویای تصادفی برای یک میدان واقعی به منظور رسیدن به نتایج کمی و استفاده از زیان نهفته یا ارزش از دست رفته (DWL) به عنوان معیاری مشخص و جامع جهت اندازه گیری میزان اختلال ناشی از قرارداد نسبت به بهترین حالت ممکن (مسیر خنثی) می باشد. به این منظور از اطلاعات مربوط به طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی استفاده شده است. نتایج به دست آمده، بیانگر آن است که هر دو رژیم مالی نسبت به حالت خنثی با آثار اختلالی همراه بوده و زیان نهفته یا ارزش از دست رفته (DWL) در قرارداد IPCنسبت به قرارداد مشارکت در تولید در تمام سناریوهای 15 گانه مورد بررسی به جز یک مورد، بیشتر است. به عنوان مثال در سناریو مرجع و قیمت های مرجع زیان نهفته قراردادهای IPCو مشارکت در تولید به ترتیب 22/22% و 14/22% خواهد بود.
    کلیدواژگان: قرارداد نفتی ایران (IPC)، مدل برنامه ریزی پویای تصادفی، زیان نهفته یا ارزش از دست رفته (DWL)، آثار اختلالی قراردادهای نفتی
  • سیدمحمدشهاب طباطبایی اتابک *، تیمور محمدی، مرتضی خورسندی صفحات 133-151
    قدرت بازاری به توانایی تاثیرگذاری بر بازار اطلاق می شود. بنگاه در بازار انحصاری دارای قدرت قیمت گذاری است. یکی از انواع انحصار ها، کارتل است. دو ویژگی مهم رفتار کارتلی، تاثیر بر میزان تولید و تاثیر بر قیمت است. در زمینه مقدار تولید، کارتل با هماهنگی میان اعضاء، میزان تولید را کنترل می کند و در زمینه اثر بر قیمت بدین صورت است که با کنترل میزان تولید، بر قیمت بازار تاثیر می گذارد. در این پژوهش برای بررسی قدرت بازاری سازمان اوپک، به این مساله پرداخته می شود که آیا سازمان اوپک همانند یک کارتل رفتار کرده است؟ ازاین رو برای سنجش قدرت بازاری اوپک، رفتار و هماهنگی تصمیمات تولیدی اعضای اوپک مطالعه می شود. فرضیه های پژوهش بدین صورت است که میان تولید کل اوپک و تولید اعضای اوپک هماهنگی در رفتار و تصمیمات تولیدی وجود دارد و نیز تولید کل اوپک تعیین کننده قیمت های نفت در بازارهای جهانی نفت است. برای اثبات فرضیه اول از تکنیک هم انباشتگی در قالب مدل ARDL و آزمون کرانه ها و برای فرضیه دوم از آزمون علیت تودا-یاماموتو استفاده شده. داده های مورد استفاده در این پژوهش شامل تولید اعضای اوپک، قیمت های جهانی نفت برنت و دبی و وست تگزاس اینترمدیت در بازه زمانی 1994-2016 به صورت فصلی و ماهانه و 1980-2016 به صورت سالانه می باشد. نتایج بیانگر عدم وجود رابطه بلندمدت میان تولید اعضای اوپک و تولید کل اوپک بوده و نیز جهت علیت از قیمت های نفت به تولید اوپک است
    کلیدواژگان: اوپک، کارتل، هم انباشتگی، ریشه واحد
  • یونس نادمی*، هدی زبیری صفحات 153-183
    سرمایه انسانی یکی از مهمترین نهاده های تولید در تابع تولید محسوب می شود که این عامل نقشی اساسی در فرآیند توسعه اقتصادی ایفا می کند. این عامل در کشورهای نفتی همچون اقتصاد ایران می تواند از درآمدهای نفتی و نحوه توزیع رانت نفت تاثیر پذیرد. این اثرات می تواند متضاد یا مبهم باشند. هدف از این مقاله بررسی اثرات غیرخطی درآمدهای نفتی بر سرمایه انسانی در ایران در بازه زمانی 1354-1393 می باشد. بدین منظور با بکارگیری روش رگرسیون آستانه ای به مدلسازی سرمایه انسانی پرداخته شده است. نتایج برآورد مدل حاکی از وجود اثرات غیرخطی درآمدهای نفتی بر سرمایه انسانی است. به عبارت دیگر هنگامیکه نسبت درآمدهای نفتی به تولید ناخالص داخلی کمتر از حدود 09/0 است، افزایش نسبت درآمد نفتی به تولید ناخالص داخلی تاثیری مثبت و معنی دار به میزان 21/20 واحد بر سرمایه انسانی دارد. اما پس از عبور از این حد آستانه، افزایش نسبت درآمد نفتی به تولید ناخالص داخلی تاثیری مثبت و معنی دار به میزان 37/5 واحد بر سرمایه انسانی دارد. به عبارت دیگر شدت تاثیر درآمدهای نفتی بر سرمایه انسانی به میزان قابل توجهی در رژیم درآمد نفت بالا کاهش یافته است. بر این اساس، افزایش سرمایه انسانی در کشور از مسیر کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی میسر می شود.
    کلیدواژگان: درآمد نفتی، سرمایه انسانی، فرضیه نفرین منابع، ایران، رگرسیون آستانه ای
|
  • Seyed Nasrollah Ebrahimi, Mahmoud Akbari * Pages 1-27

    This study is the continuation of a few research studies that have been carried out in Iran and other countries identifying the types of the risks involved in design-build contract. Recently, many Iranian petroleum contracts have been encountered with various claims and disputes which made the industry difficult to cope and imposed heavier direct and indirect costs and expenditures. This research is meant to provide solutions not only how to tackle this risk but also to prevent cases of such bitter events in the petroleum industry. This study endeavors also to identify the risks in the design and build and EPC contracts in petroleum contracts and then to manage and allocate such risks between the Parties to such contracts. Further, the indented and assessed risks alongside with optimized allocated risks have been compared with the Model Contracts of the EPC No. 5490, drafted by the Planning and Supervision Organization of the Islamic Republic of Iran, and then recommended solutions are proposed in this paper. It is concluded that one of the main causes of such many claims and disputes in the petroleum industry of Iran, is the lack of professional exercise related to the identification, assessment and managements of the petroleum industry risks. It is also resulted from this study that contracts risks management should be the prevailing exercise to design sustainable policy and strategic approaches to prevent the petroleum projects risks that may be embedded during the execution of the petroleum projects.

    Keywords: Risk, Dispute, Claim, Oil, Gas, design-build (DB) Contract, EPC
  • Hamidreza Arbab *, Ali Emami Meibodi, Saba Rajabi Ghadi Pages 29-56
    The amount of energy consumption per growth affects on economic growth in all countries, so the access of world countries to variety of energy is essential for economic growth. Numerous studies in a world have shown that the pace of growth of energy consumption will largely depend on the level of economic growth. The present study aims to investigate on the researches that has been done on impact of the renewable energy consumption on the economic growth, all over the world. And after that the relation between renewable energy consumption and growth in a selected countries of OPEC members during 1985-2014. With unit root test determine stability of data and proved that all data are stable. The linear Granger causality test indicate unidirectional causality from energy consumption to growth. F limer and hausman test also stimate for determining the Regression model.
    Keywords: Renewable energy, economy growth, oil exporting countries, OPEC
  • Mohsen Pourebadollahan Covich *, Firouz Fallahi, Kioumars Heydari, Pouyan Kiani Pages 59-88
    Since electricity distribution companies operate in various environmental conditions, their relative efficiency scores used for regulation purposes, should be corrected for environmental factors that could influence the underlying efficiency of them. This paper conducts efficiency correction for 39 Iranian electricity distribution companies applying two stage (DEA and Tobit) analysis in 2015. Accordingly, first to the efficiency performances of the electricity distribution companies are determined using DEA. In the second stage, the Tobit model is emploied to determine the environment factors which may explain the calculated efficiency scores. Based on the results, the rainfall level and the customer mix have negative and positive effects on efficiency of electricity distribution companies, respectively. Hence, the primary efficiency scores of DEA are corrected for environmental influences. The comparison of the primary and the corrected efficiencies indicate a significant changes in the efficiency scores and the ranking of the Iranian electricity distribution companies, such that the efficiency of companies with higher rainfall and lower industrial customers relative to their average, have increased, and vice versa.
    Keywords: Efficiency, Environmental Factors, Electricity Distribution Companies, Two-Stage Analysis, Iran
  • Hamed Sahebhonar *, Mahdi Feizi, Mohammadreza Lotfalipour, Mahmood Hooshmand Pages 89-133
    This paper analyzes and compares the behavioral responses of the operator to the fiscal regime of the two types of contracts, Iran Petroleum Contract (IPC) and Production Sharing Contracts (PSC) with using the dynamic optimization approach (dynamic programming method). This paper aims to numerically compute the amount of distortions caused by the petroleum contracts, which creates some distortion in the investor's decision regarding to the neutral case that means there is no contractual restrictions including government share of resource rent, tax, extraction timing, cost recovery limit and so on. The focal point of this paper is the application of the stochastic dynamic programming for a real oil field in order to achieve the numerical results and using the deadweight loss (DWL) as an actual measure for assessment of the distortion of the contract regarding the first best case (neutral path). Accordingly, with using the information of the South Azadegan field, the results show that both fiscal terms of IPC and PSC have distortionary effects and the DWL of the IPC is more than that of PSC. For instance, in the reference scenario and reference oil prices the DWL of IPC and PSC are 22/22% and 21/14% respectively.
    Keywords: Iran Petroleum Contracts (IPC), Stochastic Dynamic Programming Model, Deadweight Loss, Distortionary Effects of Petroleum Contracts
  • Seyed Mohammad Shahab Tabatabaee Atabak *, Teymour Mohammadi, Morteza Khorsandi Pages 133-151
    Market power refers to the ability to affecting to the market. The firm has a pricing power in the monopoly market. One of the types of monopolies is the cartel. Two important features of behavior in form of the cartel are the impact on the amount of production and price. In terms of production, the cartel controls the production through coordination among the members, and in terms of impact on prices, it affects the price of the market by controlling production. In this study, to investigate the market power of OPEC, this issue will be discussed that whether OPEC acts as a cartel, or not? Therefore, to measure the market power of OPEC, The behavior and coordination of OPEC members’ production decisions are being studied. The research hypotheses are as follows, there is coordination in behavior and production decisions between the production of OPEC and the production of OPEC members, and total production of OPEC determines oil prices in the global oil markets. To prove the first hypothesis, used ARDL bounds testing approach of co-integration, and for the second hypothesis, used Toda-Yamamoto tests. The data used in this study includes the production of OPEC members, global oil prices (Brent, Dubai and WTI), in the period of 1994-2016, quarterly and monthly and 1980-2016, annual. The results indicates that there is no long-term relationship between the production of OPEC members and total production of OPEC, also causality from oil prices to OPEC production, also the direction of causality is from oil prices to OPEC production.
    Keywords: OPEC, Cartel, Co-integration, Unit Root
  • Younes Nademi *, Hoda Zobeiri Pages 153-183
    Human capital is one of the most important inputs in production function that this factor has a crucial role in economic development process. Human capital in oil-dependent countries such as Iran could be affected by oil revenues as well as the form of distribution of oil rent. These evidences accompanied with contradictory and ambiguous impacts. The aim of this paper is to investigate the nonlinear impact of oil revenue on human capital in Iran during the period of 1975-2014. For this purpose, by using a threshold regression model, human capital has been modeled. The empirical results indicate that when the share of oil revenues in GDP is less than about 0.09, increasing share of oil revenues in GDP has a positive significant impact on human capital that the estimated coefficient is 20.21. But after the threshold level, increasing the share of oil revenue in GDP has a significant positive impact on human capital that the estimated coefficient is 5.37. Therefore, the intensity of oil revenue effect on human capital has been dramatically decreased in high oil revenue regime rather than the low oil revenue regime. Therefore, decreasing dependency to oil revenues increases human capital.
    Keywords: Oil Revenue, Human Capital, Resource Curse Hypothesis, Iran, Threshold Regression