فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران - پیاپی 20 (پاییز 1395)

پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران
پیاپی 20 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیرکو بهادری، تیمور محمدی، فرشاد مومنی، عباس کاظمی نجف آبادی صفحات 1-34
    در این مقاله تاثیر قراردادهای نفتی بر روند تولید نفت خام دو کشور ایران و عربستان سعودی مورد بررسی قرار می گیرد. جهت بررسی اثر این قراردادها از رویکردی تفکیکی بهره گرفته می شود. در این رویکرد میزان تولید بهینه هر یک از میادین دو کشور در دو سناریو برآورد شده و سپس میزان تولید کل، از تجمیع تولید برآورد شده میادین محاسبه می گردد. در سناریوی اول فرض می گردد که کنترل تولید از ابتدا در دست دولت میزبان باشد؛ اما در سناریوی دوم، نوع قراردادهای نفتی منعقد شده در تاریخ دو کشور، کنترل کننده تولید را مشخص می‏کند. بر این اساس در سناریوی دوم در برخی دوره ها دولت میزبان و در دیگر دوره ها شرکت بین المللی نفتی کنترل تولید را در دست دارد. بر اساس نتایج حاصله، در حالتی که کنترل تولید در دست شرکت های بین المللی باشد، میزان تولید بیشتر از حالتی است که بهره‏برداری و کنترل تولید توسط دولت میزبان صورت می گیرد. همچنین با افزایش سهم شرکت بین المللی نفتی، وی تولید از میدان را جهت حداکثر کردن خالص ارزش فعلی خود افزایش می‏دهد.
    کلیدواژگان: قراردادهای نفتی، مدل تفکیکی، روند تولید نفت ایران، روند تولید نفت عربستان سعودی
  • سیدسجاد پادام، محمد جواد نوراحمدی صفحات 35-78
    یکی از ابعاد مهم امنیت اقتصادی هر کشوری، امنیت انرژی است. امنیت انرژی با آسیب پذیری سیستم انرژی رابطه معکوس و با مقاوم سازی سیستم انرژی رابطه مستقیم دارد. سیستم انرژی شامل سه بخش عمده تولید، توزیع و مصرف انرژی می شود. با توجه به تحریم های اقتصادی و نفتی تحمیل شده برکشور در سال های اخیر، موضوع مقاوم سازی اقتصادی و به خصوص مقاوم سازی سیستم انرژی برای ایران اهمیت پیدا کرده است. در این مقاله مقاوم سازی بخش نفت و گاز سیستم انرژی ایران با تاکید بر تولید صیانتی مورد بررسی قرار گرفته است. طرح آسیب پذیری های سیستم انرژی ایران از منظر تولید نفت و گاز، شامل فقدان آگاهی از میزان واقعی ذخایر نفت و گاز با توجه به فرآیندهای تولید و پیش بینی مصرف آتی، فقدان مدیریت بهینه مخازن و فقدان قراردادهای تضمین کننده منافع بین نسلی می باشد که این پژوهش با پرداختن به این آسیب پذیری ها و ارائه راهکار برای رفع این آسیب ها، پیشنهادهایی برای مقاوم سازی سیستم انرژی ایران از منظر استمرار تولید ارائه می کند.
    کلیدواژگان: تولید صیانتی، سیستم انرژی، مقاوم سازی بخش نفت و گاز، مدیریت بهینه مخازن، امنیت انرژی
  • محمدرضا شکوهی، مهسا سلیمانی، رسول شیخی نژاد مقدم، آیه کاتبی صفحات 79-113
    مقایسه ی کارایی نظام مالی قرارداد بیع متقابل و قرارداد نوین نفتی در مورد یک میدان نفتی به عنوان نمونه ی موردی با استفاده از مدل سازی مالی، هدف اصلی این پژوهش می باشد. به منظور انجام این مقایسه، شاخص های نرخ بازگشت سرمایه، دوره ی بازگشت سرمایه، شاخص سودآوری و ارزش فعلی خالص برای پیمانکار و برای کشور میزبان، شاخص سهم دولت به کار گرفته شده است. علاوه بر این، آنالیز حساسیت بر روی قیمت نفت، با در نظر گرفتن سه سناریو انجام شده است. هم چنین، مقایسه ی قرارداد نوین نفتی در حالت همراه با عملیات افزایش/بهبود ضریب بازیافت مدل سازی مالی شده است و با حالت بدون انجام این عملیات از منظر شاخص های مالی مذکور مورد مقایسه قرار گرفته اند. نتایج مطالعه نشان می دهند رژیم مالی قرارداد نوین نفتی نسبت به بیع متقابل برای پیمانکار مطلوب تر است و برای کارفرما نیز با وجود این که سهم دولت میزبان در قرارداد نوین نفتی نسبت به بیع متقابل کم تر شده است، در عین حال این سهم، کماکان درصد قابل ملاحظه ای را تشکیل می دهد. در مورد مقایسه ی مدل مالی قرارداد نوین نفتی در حالت همراه با عملیات افزایش/ بهبود ضریب بازیافت و بدون آن می توان گفت این امر برای دولت در ایران نسبت به پیمانکار منفعت اقتصادی بیشتری دارد به همین دلیل پیمانکار انگیزه ی کافی برای انجام این عملیات را ندارد و بایستی با انگیزه های بیشتری او را به سمت انجام این عملیات سوق داد.
    کلیدواژگان: قرارداد نفتی، نظام مالی، قراردادهای بیع متقابل، قراردادهای نوین نفتی ایران
  • زهره شیرانی فخر، رحمان خوش اخلاق صفحات 115-185
    با توجه به اینکه یکی از عمده ترین متقاضیان انرژی بخش های صنعتی هستند، در پژوهش حاضر توابع تقاضای حامل های انرژی در زیربخش های صنعت کشور به تفکیک طبقه بندی آیسیک ISIC دو رقمی با استفاده از مدل سری زمانی ساختاری برای دوره ی زمانی 1388-1360 تصریح می شود. در این پژوهش بطور موردی توابع تقاضای برق، گازطبیعی، نفت گاز و نفت کوره در زیربخش صنایع نساجی، پوشاک و چرم برآورد می شود. همچنین تلاش می شود نقش اقلیم های مختلف در چگونگی تقاضای انرژی زیربخش های صنعت مشخص گردد. به دلیل اینکه دوره زمانی مورد مطالعه شامل سال های اجرای قانون هدفمندی یارانه ها می شود، لذا این مساله نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد. با توجه به نتایج توابع تقاضای برآورد شده، کشش های قیمتی تقاضای این حامل ها در کوتاه مدت کمتر از واحد می باشند. در بلندمدت نیز کشش قیمتی برق پایین و کشش های قیمتی گازطبیعی، نفت گاز و نفت کوره در بلندمدت بزرگتر از واحد بوده اند. کشش های تولیدی تقاضای این حامل ها در کوتاه مدت کمتر از واحد و کشش تولیدی حامل ها بجز گازطبیعی در بلندمدت کمتر از واحد می باشند. همچنین نتایج نشان می دهد که اقلیم معتدل و مرطوب بهترین شرایط تولید را در صنایع نساجی فراهم می کند. ماهیت روندضمنی تقاضای گازطبیعی و نفت کوره نیزبه صورت غیرخطی و روندضمنی تقاضای برق به صورت خطی حرکت می کنند. نتایج حاصل از ارزیابی اثر اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در این صنایع نیز نشان می دهد که روابط برآوردی تقاضای گازطبیعی و نفت کوره می توانند اثر اجرای این سیاست را توضیح دهند.
    کلیدواژگان: تقاضای انرژی، مدل سری زمانی ساختاری، روند ضمنی تقاضای انرژی، مدل فضای حالت، اقلیم
  • علی طاهری فرد، روح الله مهدوی، حامد صاحب هنر، محمدعلی خاکپور، جواد کی پور صفحات 187-225
    بررسی آمارهای گازهای همراه نفت سوزانده شده نشان می دهد که حدود 40 میلیون متر مکعب در روز گازهای همراه نفت (معادل تقریبا 5/1 فاز پارس جنوبی) در مناطق عملیاتی نفتی کشور در سال 1395 سوزانده شده است. حجم بالای گازهای همراه نفت سوزانده شده و مشکلات شرکت ملی نفت در اجرای طرح های جمع آوری این گازها موجب گردیده است تا سیاست هایی از قبیل مزایده فروش گازهای مذکور و واگذاری طرح های NGL به بخش های خصوصی بالاخص واحدهای پتروشیمی انجام گیرد. اجرا شدن این سیاست ها مستلزم حضور بخش خصوصی و ایجاد سازوکار و چارچوبی معین در روابط بین شرکت ملی نفت و بخش های خصوصی است. یکی از مواردی که در ایجاد این سازوکار نقش مهمی دارد، تعیین الگویی برای قیمت گذاری گازهای همراه نفت است. لذا در مقاله حاضر ضمن تبیین مدل های قیمت گذاری گاز، الگویی برای قیمت گذاری گازها مذکور معرفی شده است. یافته اصلی پژوهش در نهایت الگوی قیمت گذاری برای گازهای همراه نفت با فرض فروش به واحدهای NGL همچون NGL-3200 می باشد که این الگو مبتنی بر اصول اساسی همچون نوع استفاده از گاز همراه نفت، کیفیت گاز، موضوعات زیست محیطی، ارزش حرارتی گاز و محتوای مایعات می باشد. علاوه بر این، در بکارگیری این الگو برای قیمت گذاری خوراک واحد NGL-3200، نتایج نشان می دهد که حداقل و حداکثر قیمت برای خوراک این واحد به ترتیب 5 و 2/8 سنت در هر متر مکعب می باشد. همچنین، نتایج تحلیل حساسیت نشان می دهد که تغییرات نرخ بهره برداری، قیمت محصولات حاصل از فرآورش گاز همراه نفت و هزینه سرمایه ای می توانند بر قیمت گاز همراه نفت موثر باشند.
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری گاز همراه نفت، الگوی قیمت گذاری بازگشتی، واحد NGL، 3200
  • ام البنین جلالی، مجید هاتفی مجومرد صفحات 227-260
    در اقتصاد ایران، وابستگی بودجه دولت به درآمدهای نفتی، باعث اهمیت قیمت نفت شده است؛ به طوریکه قیمت نفت یکی از ارکان مهم سیاستگذاری است. وجود حباب در بازار نفت، اهمیت قیمت نفت را دوچندان می کند زیرا در این شرایط قدرت تصمیم گیری برای سیاستگذار دشوار می شود. هدف این مطالعه بررسی وجود حباب قیمتی در بازار نفت ایران با استفاده از آزمون های ریشه واحد بازگشتی (GSADF، RADF، SADF) است. روش های به کار رفته استراتژی مناسبی برای تاریخ گذاری زمان شروع و پایان حباب فراهم می کند. یافته های پژوهش حاکی از همپوشانی تقریبی این آزمون ها و یکسان بودن نسبی نتایج آنهاست. نتایج حاصل از آزمون GSADF حاکی از وجود به طور میانگین 7 حباب در بازه زمانی 01/1980 تا 03/2014 است که بیشترین دوره حباب (تقریبا 15 ماه) مربوط به بازه زمانی 06/2007 تا 09/2008 و کمترین دوره حباب (تقریبا 1 ماه) مربوط به بازه زمانی 02/2012 تا 03/2012 است. همچنین، نتایج موید آن است که قیمت نفت شامل دو جزء قیمت پایه و حباب است؛ که تاریخ حباب های آن منطبق با وقایع خاص در بازارهای مالی و سیاست است. یافته های این پژوهش برای کشف دلایل وقوع حباب و مهار آثار آن بر اقتصاد، بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: نفت، حباب های یگانه و چندگانه، رفتار انفجاری ملایم، دیکی فولر پنجره غلتان، سوپریمم دیکی فولر تعمیم یافته
|
  • Shirkou Bahadori, Teymour Mohammadi, Farshad Momeni, Abbas Kazeminajafabadi Pages 1-34
    In this study the effect of petroleum contracts on Iran and Saudi Arabia’s oil production trend has investigated. Disaggregated approach has utilized to investigate the effect of petroleum contracts. In this approach, optimal production of the fields of above mentioned countries, has been evaluated in two scenarios. Then by summation of production data of all fields, production trend of these two countries has been calculated. In the first scenario, it is assumed that control of oil production is in the hands of host country, while control of production in the second scenario is determined based on the kind of contracts which the host country has had during its oil production history. Based on the estimated production trend of two countries, it is observed that in the case which International Oil Company controls the production, rate of oil extraction is more than the case which production is controlled by the host country. Also by increasing the portion of International Oil Company from the produced oil, it increases the production rate to maximize its own net present value.
    Keywords: Petroleum Contracts, Iran Oil Production, Saudi Arabia's Oil Production, Disaggregated Approach
  • Sayed Sajad Padam, Mohammad Javad Nourahmadi Pages 35-78
    One of the important aspects of each country's economic security is energy security. Energy security is inversely related to the vulnerability of the energy system and by strengthening energy system has a direct relationship. Energy system consists of three major parts production, distribution and consumption of energy. Given the economic and oil sanctions imposed on the country in recent years, Strengthening economic issue And particularly retrofitting energy systems for Iran has become important. In this article strengthening oil and gas sector of the energy system with emphasis on the conservation of production is discussed. Iran's energy system vulnerability from oil and gas production including lack of awareness of the actual amount of oil and gas reserves Based on production and consumption processes in the country, the lack of optimal management of and the lack of guarantee contracts intergenerational interests that this research by addressing these vulnerabilities And solutions to fix the injuries presents Recommendations for strengthening Iran's energy system from the perspective of the continuation of production.
    Keywords: Conservation, energy systems, strengthening of oil, gas sector, Optimal management of reservoirs, energy security
  • Mohammad Reza Shokouhi, Mahsa Soleimani, Rasoul Sheikhinezhad Moghaddam, Aye Katebi Pages 79-113
    In this paper, utilizing a cash flow model in an Oil field as a case study, we compare the efficiency of fiscal regimes of buy back and Iranian Petroleum Contract (IPC). In order to implement the mentioned comparison, we have selected influential financial indices such as: internal rate of return (IRR), Net Present value (NPV), Payback period, Profit to investment ratio (PIR) and Government take (GT). Furthermore, considering three price scenarios, sensitivity analysis is performed for different oil prices. Subsequently, we model IPC comprising Enhanced Oil Recovery (EOR (/Improved Oil Recovery) IOR) operations and compare it with IPC without EOR/IOR in terms of the specified indices. Our results indicate that in addition to the more eligibility of IPC for contractors than buy back contracts, Government take is still adequate and noticeable enough in spite of the reduction it would confront in IPC. The paper concludes IPC comprising EOR/IOR is more beneficial to host government than E&P companies, therefore contractors do not have sufficient incentives to apply EOR/IOR operations in which the host government should lead the contractor toward by providing them with mutually acceptable options.
    Keywords: Oil Contracts, Fiscal Regime, Buy Back, IPC
  • Zohreh Shirani Fakhr, Rahaman Khoshakhlagh Pages 115-185
    In this study, we estimate the demand for energy in the industrial subsectors of Iran in terms of double-digit ISIC classification using structural time series model (STSM) over the period of 13601981-20091388. As a case study, we alsoAlso, as a case study we estimated the demand for energy in subsection subsectors of textile, apparel and leather products. Furthermore, we try to determine considered the role of different climates in energy demand of the industrial subsectors. Because Since the Targeting of Subsidies Plan was approved by the Iranian parliament at the end of 13892010, so we evaluated the role of this plan on energy demand of industrial subsectors too.
    By estimating the demand functions of electricity, natural gas, gas oil and mazut in subsection textile, apparel and leather products, it is found thatThe estimation results of demand for electricity, natural gas, gas oil and mazut fuel oil in three subsectors show that the estimated short-run price elasticities of these energy carriers are inelastic. The estimated long-run price elasticity of electricity is inelastic and long-run price elasticity of natural gas, gas oil and fuel oil mazut are more than unit. The estimated short-run output elasticities of these energy carries are inelastic and long- run output elasticities of electricity, gas oil and fuel oil mazut are inelastic and long- run output elasticitiy of natural gas are elastic. The result shows that the best climate for manufacture in textile sector is mild and humid climate. The results suggest that the nature ofAlso the trend of natural gas and fuel oil mazut demand are not linear and deterministic but stochastic in form andbut for electricity demand isn linear and deterministic. In aAdditionally, the result of evaluating effect of the Targeting of Subsidies Plan shows that the estimated demand for natural gas and fuel oil mazut demand functions can explain the impact of this policy.
    Keywords: Energy Demand, Underlying Energy Demand Trend, Structural Time Series Model, State Space Model, Climate
  • Ali Taherifard, Roholla Mahdavi, Hamed Sahebhonar, Mohammad Ali Khakpour, Javad Keypour Pages 187-225
    The survey of Associated Petroleum Gas (APG) flaring illustrate that about 40 million cubic meter of APG have flared in oil operating regions at 1395 year. High volume of Associated Petroleum Gas (APG) flaring and problem of Notional Iranian Oil Company (NIOC) for execution of APG gathering plans has led to do policies such as auction of APG and transfer of NGL units to private sector by this company. Requisite for implementation of this policies that means present private sector in APG gathering plans is creation of given set up and framework in relations between NIOC and private sector. One of the cases that has important role in APG plans, is determined APG Pricing Model. So in this paper, meanwhile explained gas pricing models, a model was suggested for APG pricing. The main results of this study is pricing model for APG assuming sale to NGL unit such as NGL-3200 in which this model is based on fundamental principles such as type of use APG, gas quality, environmental issues, thermal value of gas and liquid content. Moreover, employing this model for feed pricing of NGL-3200 unit shows that minimum and maximum of APG price for this unit 5 and 8.2 cent per cubic meters Respectively. Also, sensitivity analysis presents that change of utilization rate, price of product from APG processing and capital cost can be effective on APG price.
    Keywords: Associated Petroleum Gas, APG pricing, NGL-3200
  • Omolbanin Jalali, Madjid Hatefi Madjumerd Pages 227-260
    The government budget dependency on oil revenues, in Iranian economy, make the oil price important; so the oil price is one of the most important pillars of the policy for policymakers. The existence of bubble in the oil market makes oil prices more important than before because in these conditions, decision-making is difficult for policy makers. The purpose of this study is applying a recursive unit root tests (GSADF, RADF, SADF) to investigate whether there exist multiple bubbles in Iranian crude oil market. The method delivers a consistent date stamping strategy for origination and termination of bubbles. Our results indicate that these tests are approximately overlapped and their results are relatively the same. The results of GSADF test indicate that there exists 7 bubbles in the period of 01/1980 to 03/2014, in which an average of the bubbles period (almost 15 months) is from 06/2007 to 09/2008 and the lowest bubble period (approximately 1 month) is from 02/2012 to 03/2012.
    Specifically, the results show that oil price contains the fundamentals and bubble components; the dates of the bubbles correspond to specific events in the politics and financial markets. These findings have important implications to recognize the cause of bubbles and take corresponding measures to reduce the impact on the real sector of economy.
    Keywords: Oil, Single, Multiple Bubbles, Mildly Explosive Behavior, Rolling Window ADF, Generalized Sup ADF