فهرست مطالب

پژوهش های فرسایش محیطی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های فرسایش محیطی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی تازه *، روح الله تقی زاده مهرجردی، ابوالحسن فتح آبادی، سعیده کلانتری صفحات 1-15
    زمین لغزش را می توان به عنوان یکی از چالش های مهم طبیعی و انسانی در نظرگرفت که هم عرصه های طبیعی و هم جوامع بشری متاثر از آن است. عوامل متعددی همچون ویژگی های فیزیکی حوزه ی آبخیز، زمین شناسی، خاک شناسی، هواشناسی و هیدرولوژی از جمله مهم ترین عوامل طبیعی موثر در وقوع زمین لغزش است. پهنه بندی زمین لغزش، در مدیریت این پدیده و برنامه ریزی برای کاهش خسارت های ناشی از آن نقش قابل توجهی دارد. تاکنون روش های مختلفی برای این پهنه بندی زمین لغزش استفاده و بررسی شده است. در این مطالعه برای پهنه بندی این خطر، از پارامترهای ژئومورفومتری که در مدل سازی رقومی عوارض سطح زمین به کار می رود، استفاده شده است؛ بدین منظور ابتدا با استفاده از تفسیر چشمی عکس های هوایی، موقعیت زمین لغزش های واضح، مشخص و نقشه ی آن، در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی تهیه شد. سپس با استفاده از مدل رقومی ارتفاع، پارامترهای ژئومورفومتری در محدوده ی زمین لغزش ها، با یک شبکه ی نمونه برداری تصادفی متراکم استخراج و در تحلیل اهمیت این پارامترها، از درخت تصمیم استفاده شد. سپس با استفاده از نقشه ی پارامترهای ژئومورفومتری در کل منطقه، نقشه ی زمین لغزش برای کل محدوده ی مورد مطالعه تعمیم داده شد. ارزیابی نتایج به دست آمده، نشان می دهد که پهنه بندی رقومی زمین لغزش با استفاده از پارامترهای ژئومورفومتری، دارای دقت 2/88 درصد است. از بین داده های مورد استفاده، 20 درصد داده ها برای آزمون کنار گذاشته شد. دقت ارزیابی نتایج به دست آمده ی مدل بر روی داده های آزمون، 4/74 درصد است. از بین پارامترهای مورد استفاده، پارامترهای شیب به صورت 100 درصد، انحنای کل با 79 درصد و انحنای عمومی با 11 درصد از بیشترین تاثیر و اهمیت در مدل برخوردار است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، زمین لغزش، ژئومرفومتری، درخت تصمیم
  • حمیدرضا پورقاسمی، مجید محمدی * صفحات 16-30
    زمین لغزش از جمله بلایای طبیعی است که به خسارت های انسانی و اقتصادی زیادی از جمله خسارت به مناطق مسکونی، صنعتی و منابع طبیعی منجر می شود. به دلیل این خطرات، روش های کمی و کیفی مختلفی به منظور ارزیابی حساسیت زمین لغزش ارائه شده است. شهرستان خلخال نیز به سبب شرایط آب و هوایی و فیزیوگرافی خاص، همواره در معرض وقوع زمین لغزش قرار دارد. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی حساسیت زمین لغزش شهرستان خلخال واقع در جنوب استان اردبیل با استفاده از روش ترکیبی و نوین مدل های بیزین و رگرسیون لجستیک است. ابتدا نقشه ی پراکنش زمین لغزش های منطقه ی مورد مطالعه تهیه، سپس عوامل موثر بر وقوع زمین لغزش در این منطقه شناسایی شد. این عوامل شامل درجه ، شکل و جهت شیب، طبقه های ارتفاعی، کاربری اراضی، سنگ شناسی، فاصله از گسل، رودخانه، جاده و تراکم زهکشی است. در مرحله ی بعد وزن هر یک از کلاس های عوامل موثر، با استفاده از تئوری بیزین و میزان تاثیر هر عامل، مطابق با مدل رگرسیون لجستیک محاسبه شد. در نهایت نقشه ی نهایی حساسیت زمین لغزش منطقه ی مورد مطالعه، از ترکیب مدل های مذکور تهیه و به چهار طبقه ی حساسیت کم (64/24 درصد)، متوسط (95/25 درصد)، زیاد (44/24 درصد) و خیلی زیاد (94/24 درصد) تقسیم گردید. به منظور ارزیابی نقشه ی مذکور، از 30 درصد نقاط لغزشی استفاده نشده در مدلسازی و منحنی تشخیص عملکرد نسبی (ROC) استفاده شد. نتایج ارزیابی مدل در منطقه ی مورد مطالعه، بیانگر دقت بسیار خوب این مدل با سطح زیرمنحنی 70/80 درصد است؛ بنابراین، می توان پیشنهاد داد که نقشه ی مذکور، می تواند در آمایش سرزمین و برنامه ریزی منطقه ای شهرستان خلخال نقش به سزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: حساسیت زمین لغزش، تئوری بیزین، رگرسیون لجستیک، شهرستان خلخال
  • مهدی پژوهش *، معصومه لطفی صفحات 31-45
    بافت خاک یا درصد نسبی ذرات شن، سیلت و رس با توجه به اینکه برخی از خصوصیات خاک نظیر مقاومت خاک به فرسایش پذیری، نفوذپذیری، ظرفیت نگهداری رطوبت، CEC و رفتار خاک در مقابل شخم و دیگر عملیات خاک ورزی را منعکس می سازد، اهمیت زیادی دارد. محدوده ی مورد مطالعه با مساحت حدود 4/1715 هکتار، در کنار سد خاکی آیج، شرق شهرستان جونقان استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است. به منظور تحقیق، 40 نمونه خاک دست خورده از منطقه جمع آوری، سپس نمونه ها در هوای آزاد خشک وکوبیده شد و بعد از عبور از الک 2 میلی متری، آزمایش های موردنظر بر روی آنها صورت گرفت. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر حذف آهک بر درصد اجزای تشکیل دهنده ی خاک های سطحی و فرسایش پذیری منطقه ی مورد مطالعه است. برای بررسی تاثیر حذف آهک بر اجزای سازنده ی خاک ها، از روش آماری Paired-Samples T-Testدر سطح احتمال 05/0 استفاده شد. نتایج نشان داد که حذف آهک بر روی درصد ذرات رس، سیلت و شن خیلی ریز تاثیر معنی داری داشته، اما بر روی شن تاثیر معنی داری نداشته است. همچنین نتایج تجزیه ی مکانیکی خاک پس از حذف کربنات کلسیم، نشان داد که میزان رس و شن خیلی ریز خاک ها عموما با حذف کلسیم کربنات به طور معنی داری کاهش یافته ، در صورتی که میزان سیلت خاک ها افزایش و شن خاک نیز تغییر معنی داری پیدا نکرده است. این مسئله با این فرض قابل توجیه می باشد که کربنات کلسیم در این خاک ها عمدتا جزء بخش رس و شن خیلی ریز خاک بوده است که با حذف کربنات کلسیم، ذرات شن خیلی ریز به ذرات سیلت تبدیل و آهک در حد ذرات رس، به علت حل شدن از بین رفته است. در نتیجه با حذف کربنات کلسیم، میزان رس و شن خیلی ریز کاهش و میزان سیلت، افزایش می یابد. لذا با حذف آهک، انتظار می رود فرسایش پذیری خاک افزایش و در پی آن مقاومت خاک کاهش یابد.
    کلیدواژگان: فرسایش پذیری خاک، سد آیج، حذف آهک، چهارمحال و بختیاری
  • سید مهدی دلبری *، ابوالقاسم امیراحمدی صفحات 46-58
    فرسایش خاک و حرکت ذرات ماسه بادی یکی از تهدیدات محیطی مناطق بیابانی است و پوشش گیاهی تا حدود زیادی می تواند از بروز این پدیده ی زیان بار ممانعت کند. یکی از گونه های بسیار مهم و سازگار در تپه ها و اراضی ماسه ای منطقه ی خشک دشت سبزوار که با توجه به فشردگی تاج پوشش و ریشه های متراکم آن، تاثیر قابل ملاحظه ای در حفاظت خاک سطحی و جلوگیری از حرکت ماسه های روان دارد گونه ی سبط (Stipagrostis pennata) است. در این تحقیق محدوده ی رویش گاه گونه ی سبط، با استفاده از منابع موجود تعیین و مشخصات کلی رویش گاه و وضعیت ریشه و اندام هوایی گیاه، در مطالعات صحرایی بررسی شد. بدین منظور چهار سایت مطالعاتی در نظر گرفته شد و با استفاده از روش نمونه برداری سیستماتیک تصادفی، وضعیت رویشی و تاج پوشش گیاه در کنار بافت خاک و شبکه ی ریشه ای داخل خاک مورد بررسی و تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در منطقه ی ماسه زاری مورد مطالعه، گونه ی S. pennata به عنوان گونه ی غالب شاخص و غالب به صورت اجتماعات رویش گاهی، در بافت ماسه ای خاک (ماسه بیش از 91 درصد) رویش دارد. نتایج و مشاهدات بیانگر آن است که این گونه با داشتن غلاف ماسه ای تارهای ریشه ای و گسترش سیستم ریشه به صورت شبکه ی گسترده، افشان و طویل سازگاری منحصر به فردی دارد که اغلب سطحی می باشد و این ویژگی بارز، خاک سطحی اطراف گیاه را از فرسایش یافتن حفاظت می کند. از سوی دیگر، با توجه به خصوصیت قابل ملاحظه ی اندام هوایی گیاه از نظر تراکم ساقه ها، داشتن آسمانه گیاهی کوتاه و در تماس با سطح خاک و ارتفاع بین 30 تا 50 سانتی متری آن در تمام نمونه ها، در تثبیت ماسه های روان و ممانعت از پیشروی حرکت ماسه بادی و فرسایش خاک نقش بسیار مهمی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: بافت خاک، ماسه روان، دشت سبزوار، Stipagrostis pennata
  • مجید لطفعلیان، محبوبه عباسپور، سید عطاالله حسینی، آیدین پارساخو، صبا پیرو* صفحات 59-74
    فرسایش خاک یکی از مهم ترین چالش های زیست محیطی و عوامل مهم آسیب جنگل ها به شمار می رود که اغلب در اثر تغییر کاربری اراضی جنگلی، جاده سازی و فقدان پوشش گیاهی به وجود می آید. خاک های جنگلی به طور طبیعی نفوذپذیر، ولی از سوی دیگر جاده های جنگلی نفوذناپذیرند که همین مسئله موجب می شود تا آب باران روی سطح جاده جریان پیدا کند و ذرات خاک را شستشو دهد. بدین ترتیب، طراحی و ساخت جاده ی جنگلی باید به صورت اصولی انجام گیرد. به همین منظور، در این تحقیق سعی شد تا با استفاده ازGIS و AHP و با در نظر گرفتن عوامل تاثیرگذار در مسیریابی جاده های جنگلی از جمله شیب و طول دامنه، فرسایش پذیری خاک، تراکم آبراهه ها، سنگ بستر، پوشش گیاهی، جهت دامنه و ارتفاع از سطح دریا، به طراحی بهینه ی شبکه جاده پرداخته شود. پس از تهیه ی هر کدام از لایه های اطلاعاتی، با توجه به ضرایب اهمیت به دست آمده از AHP عمل روی هم گذاری نقشه ها انجام شد و نقشه ی توان که نشان دهنده ی پایداری زمین نیز می باشد برای جاده سازی، در چهار طبقه تهیه شد. سپس توسط ضمیمه ی PEEGER 1/1 در نرم افزار ArcView 3.0، طراحی واریانت های مختلف جاده بر روی این نقشه انجام شد. واریانت های طراحی شده و شبکه جاده ی موجود، با استفاده از آزمون مربع کای مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد شبکه جاده های طراحی شده در سطح 95 درصد، از نظر عبور از مناطق پایدار و مساعد برای جاده سازی نسبت به شبکه جاده ی موجود، عملکرد بهتری داشته اند. نتایج این تحقیق می تواند در بهینه سازی طراحی شبکه جاده های جنگلی و کاهش خسارات زیست محیطی موثر باشد.
    کلیدواژگان: پایداری زمین، تحلیل سلسله مراتبی، مسیر یابی جاده جنگلی، PEGGER
  • قربان وهاب زاده کبریا *، مهندس مححمدرضا ریاحی، سید حسین روشان صفحات 75-88
    تغییر کاربری اراضی، قطع یکسره ی درختان، جنگل ها و تبدیل مراتع به اراضی کشاورزی باعث تخریب یا اخلال در اکوسیستم های طبیعی، کاهش ظرفیت تولید فعلی یا آینده ی خاک شده و اثرات زیانباری بر خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک دارد. این پژوهش با هدف بررسی نقش تغییر کاربری اراضی بر برخی از خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک و متغیرهای موثر آن بر شاخص فرسایش پذیری در حوزه ی آبخیز کفترگار انجام شد. بدین منظور از سه کاربری جنگل، مرتع و زراعت، 7 نمونه خاک در قالب طرح بلوک به صورت کاملا تصادفی، از دو لایه ی سطحی 10-0 و 20-10 سانتی متر در هر کاربری برداشته و مقایسه شد. نتایج نشان داد که میزان ماده آلی در اراضی زراعی و مرتعی در مقایسه با کاربری جنگل، کاهشی برابر با 70/35 و 85/21 درصد در لایه ی 10-0 سانتی متر و 22/36 و 64/22 درصد در لایه ی 20-10 سانتی متر داشته است. حداکثر نیتروژن کل در لایه ی 10-0 سانتی متر در کاربری جنگل، به میزان 37/0 درصد و حداقل آن در لایه ی 20-10 سانتی متر در کاربری زراعی، به میزان 16/0 درصد مشاهده شد که کاهشی معادل با 75/56 درصد را نشان داد. وزن مخصوص ظاهری، PH و میزان درصد ماسه خاک طی تغییر کاربری جنگل، افزایش و تخلخل خاک، ظرفیت تبادل کاتیونی، میزان درصد سیلت و رس آن کاهش یافته است. نتایج نشان داد که فرسایش پذیری خاک به دلیل کاهش پوشش گیاهی پایا، ماده آلی خاک، تخریب ساختمان آن و پایداری خاکدانه ها طی تغییر کاربری جنگل، افزایشی حدود 5/1 برابر داشته است.
    کلیدواژگان: تخلخل خاک، مواد آلی، فرسایش پذیری، کاربری اراضی
  • علی اکبر نوروزی * صفحات 89-104
    آشکارسازی موفق هدف، به خصوص در صورت وجود تشابه طیفی بین هدف و ناحیه ی پس زمینه ی هدف، همواره از مسائل قابل توجه در مطالعات سنجش از دور است. از طرفی تهیه ی نقشه ی پهنه های فرسایش بادی هم به دلیل رفتار طیفی مشابه با دیگر پدیده ها و هم نحوه ی پراکنش مکانی این واحدها در سطح زمین، امری دشوار است؛ ازاین رو مطالعه ی حاضر تلاش می کند با استفاده از روش های آشکارسازی، به استخراج مطلوب این پهنه ها از تصاویر ماهواره ای بپردازد. تصاویر ابر طیفی می توانند قابلیت خوبی در این امر داشته باشند، ولی دسترسی آسان و به موقع در زمان های منطبق با مطالعات میدانی سخت خواهد بود. لذا در این پژوهش از آخرین نسل تصاویر ماهواره ای لندست 8 (OLI) با توجه به دسترسی آسان مربوط به فوریه 2015، در مطالعه ی منطقه ی شمال غرب استان خوزستان استفاده شد. برای این منظور از روش های فیلتر تطبیق یافته (MF)، ماشین بردار پشتیبان (SVM)، روش برآورد کننده سازگار یافته تطبیقی (ACE) و روش نقشه بردار زاویه ای طیفی (SAM) استفاده شد. برای ارزیابی دقت نقشه ی تهیه شده، از نمونه های حاصل از برداشت های زمینی استفاده گردید. نتایج نشان داد روش MF با دقت کلی 81 درصد و ضریب کاپای 71/0، در شناسایی مناطق هدف بیشترین دقت را نسبت به سه روش دیگر دارد. پس از روش MF، روش ACE با دقت کلی 73 درصد عملکرد مناسبی را نشان داد. روش های SVM و SAM به ترتیب با دقت کلی 60 و 48 درصد، نسبت به سایر روش ها عملکرد ضعیف تری را نشان دادند. نمودار ROC نیز این نتایج را تایید می کند. به نظر می رسد روش MF در زمینه ی تمایز پدیده های با رفتار طیفی نزدیک به هم، کارایی بالاتری دارد و نسبت به روش هایی چون SVM، کمتر تحت تاثیر تداخلات کاذب ناشی از ابر داده ها قرار می گیرد و می تواند برای تهیه ی تفکیک پدیده هایی چون پهنه های فرسایش بادی مناسب باشد.
    کلیدواژگان: فرسایش بادی، سنجش ازدور، آشکارسازی هدف، MF، SVM، SAM، ACE
|
  • Tazehm.*, Taghizadehr., Fathabadia., Kalantari, S Pages 1-15
    Landslide can be considered as one of the important challenges of nature that affects natural areas and human societies. Several factors such as physical characteristics of the watershed, geology, soil structure, meteorology and hydrology are the most important environmental factors affecting in the landslide event. In order to reduce damage, landslide zoning have significant role in management of this phenomenon and planning. Many methods have been studied and used for landslide zoning. For landslide hazard zoning, geomorphometry parameters used in surface digital modeling, are applied in this study. For this purpose, by using visual interpretation of aerial photographs and clear landslide position; map was made in the GIS. Then, by using a digital elevation model, geomorphometry parameters of landslides area, were extracted with a dense random sampling network. The decision tree is used to analysis of these parameters importance. Then, by using the geomorphometry parameters, landslide maps were extended for all the area. The results evaluation shows that the landslide digital zonation using the geomorphometry parameters have 88.2% accuracy. 20% of the data were abandoned for the test. Model results accuracy evaluation on the test data was 74.4 percent. Among the used parameters, parameters slope with 100 percent, total curvature with 79% and a general curvature with 11% have greatest impact and it can be most important in the model.
    Keywords: Zoning, land slide, geomorphometry, decision tree
  • Dr Hamidreza Pourghasemi, Dr Majid Mohammady* Pages 16-30
    The aim of current research is to assess of landslide susceptibility in the Khalkhal Township, southern Ardabil using an ensemble and new method namely Bayesian and logistic regression (BT-LR) models. At first, landslide inventory map was prepared and then effective factors on landslide occurrence were identified. These factors are slope degree, plan curvature, slope aspect, elevation, landuse, lithology, distance from fault, distance from river, distance from road, and drainage density. In the next step, weight of factors and their class were calculated by logistic regression and Bayesian theory, respectively. Finally, landslide susceptibility map produced by hybrid of BT-LR model were divided to four susceptibility classes such as low (24.64%), moderate (25.95%), high (24.44%), and very high (24.94%). Due to accuracy of the mentioned map was used of 30% landslide locations while don’t applied in modeling by ROC curve. Results of accuracy showed that the hybrid model presents a good accuracy with area under the curve (AUC) value of 80.70%. So, it proposed to apply of this landslide susceptibility map for landuse and regional planning in the Khalkhal Township.
    Keywords: Landslide susceptibility, Bayesian theory, Logistic regression, Khalkhal Township
  • Dr Mehdi Pajoohesh *, Masomeh Lotfi Pages 31-45
    Soil or relative percentage of sand, silt and clay reflects some texture characteristics such as permeability, water holding capacity, CEC, and soil behavior in return to the plow and other tillage operations is very important. The study area covers an area of 1715.4 hectares, near the Aiej soil dam, East of Jooneghan city, Chaharmahal and Bakhtiari Province. For this study, 40 disturbed soil samples were collected from the area. Air dried samples were crushed and passed through a 2 mm sieve. The aim of this study is to evaluate the effect of lime removal on the particle size percentage of surface soils in some parts of studied area. In this study, tissue was determined by gauging Baykas. To evaluate the impact of the removal of lime on the soil components, Paired-Samples T-Test statistical method was used at level 0.05. The results showed that the removal of lime has a significant influence on the amounts of clay, silt and very fine sand particles, but does not have such a significant effect on the sand grains. Mechanical analysis of the soil after the removal of calcium carbonate also showed that very fine clay and sandy soils, significantly decreased, while the silt soils increase. Sand has not significantly changed. The problem can be solved with this assumption that the calcium carbonate clay and sand very fine soils are mostly dissolved within lime removal process. Therefore, the amount of clay and fine sand gains reduce, but the silt increases.
    Keywords: Soil erodibility, Ayej dam, Lime removal, chaharmahal va bakhtiari
  • Seyed Mahdi Delbari * Pages 46-58
    Soil erosion and sand movement is one of environmental threats of the desert areas and vegetation partially prevents the creation of this phenomenon. One of the most important species growing in Sabzevar desert plains and sandy dunes, regarding too dense canopy and their root density, which have a considerable impact on soil protection and prevent movement of sands, is Stipagrostis pennata.
    In this study, the limited area of Stipagrostis pennata, by using the present sources is determined and the general specification of habitat and the position of root and shoot were surveyed in desert studies. Four research sites were considered by using random systematic sampling, the situation of canopy cover beside the nature of soil, and root network inside the soil. In the sand area, the S. pennant is grown as a dominant index species and social habitat in the texture of soil (more than 91%sand). The results and observations suggest this species has a unique compatibility with sand cords root sheath and extending the root system as extensive network which often is the long-jet surface and this feature protects topsoil from erosion occurs around the plant. On the other hand, according to aerial significant characteristic of stem density and a short canopy contact with the soil surface and its height between 30 and 50 cm for all samples plays a very important role in stabilizing sands movement and preventing sand and soil erosion.
    Keywords: Stipagrostis pennata, Soil texture, Moving sand, Sabzevar Plain
  • Lotfalianm., Abaspourm., Hosseinia., Parsakhoa., Peyrov, S.* Pages 59-74
    Soil erosion is of the most important environmental challenges and factors of forest damage, which is, occur because of the land use change, road construction and lack of vegetation cover. Forest soil is naturally penetrable but forest roads are not. This issue causes the flows runoff on road surface and washes soil particles. Thus, forest roads must be planned and constructed accurately. So, this study attempts to use the ability of GIS and AHP to plan optimal forest road with considering effective factors on land stability including slope length and steepness (LS factor), soil erodibility (K factor), hydrographic networks, geology, vegetation cover, aspects and elevation maps. After providing each of thematic layer and determining their priority by Analytical Hierarchy Process, the overlay process was conducted and stability map was prepared in four classes. The road network was planned using by PEGGER (an extension of ArcView 3.0 software) on stability map. The planned variants and existence road network was compared using Chi-square test. Results showed that the planned road network is better than existence road network at probability level of 95%, because it passed more from stable and suitable area. The results of this research can be effective to optimize the design of forest road network and can reduce the environmental damage.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Forest Road Routing, Land Stability, PEGGER
  • Dr Ghorban Vahabzadeh Kebria *, Mohammad Reza Reiahi, Sayed Hussein Roshun Pages 75-88
    The land-use change, cutting forest trees and the grasslands conversion to agricultural lands destroyed natural ecosystems and also current or future production capacity reduce and these are harmful effects on the soil physicochemical characteristics. This study taken with aim, checking the role of forest-land change on some soil physical-chemical characteristics and then identify some effectiveness variables on soil erodibility index in the part of Nekarood watershed . In this study survived the three forest, pasture and agriculture land uses.. Then the 7 soil samples in completely randomized block design collected and compared from two soil surface layers of 0-10 cm and 10-20cm.The results showed that the amount of organic matter for agriculture and grassland land use toward forest land use decreased to 35.70 and 21.85% (layer of 0-10 cm), respectively and 36.22 and 22.64% (layer of 10-20 cm), respectively. R The maximum total nitrogen in forest land use observed with amount of 0.37 and layer of 0-10 cm and the minimum total nitrogen in agriculture land use observed with amount of 0.16 and layer of 10-20 cm, that it had reducing equal56.75The results also showed that the bulk density, pH and sand percent increased in forest land use wherese, of, soil porosity, caution exchange capacity, silt and clay present decreased. The results presented that the soil erodibility after changing forest land use had increase about 1.5 because declining perennial vegetation, soil organic matter, aggregating the soil structure and aggregate stability.
    Keywords: land use, organic matter, soil erodibility, soil porosity
  • Dr Aliakbar Noroozi * Pages 89-104
    Successful target detection, especially if there is a similarity between the target and the background area, always is a noticeable issue in remote sensing studies. Because of the spectral behavior similarity to the other phenomena and spatial distribution of these units, the mapping of wind erosion units is difficult. Thus, this study attempts to detect the favorable areas by using matched filter (MF) methods and satellite imagery. In this regard, the latest generation of Landsat satellite imagery (Landsat 8 OLI) in February 2015 was used to study the North West of Khuzestan province. To evaluate this method, the other techniques in this field, such as Support Vector Machine (SVM), Adaptive Coherence Estimator (ACE) and Spectral Angle Mapper (SAM) are adapted to the methods. In order to assess the accuracy of the results, the ground samples were used. The study indicated that this method (MF) with 81 percent was more accurate than other methods in identifying of the target areas. Also ACE showed a good performance after the MF method. SVM and SAM showed lower performance and ROC curve also confirms these results. It seems that MF method has a higher performance than other methods such as SVM to distinguish phenomena with similar spectral behavior and less affected by interference from the data cloud and can be used successfully to provide separation maps of phenomena such as wind erosion units
    Keywords: Wind Erosion, Remote Sensing, Target Detection, MF, SVM, SAM, ACE