فهرست مطالب

Geopersia - Volume:6 Issue: 2, Summer- Autumn 2016

Geopersia
Volume:6 Issue: 2, Summer- Autumn 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فلیکس اشلاگینویت*، کوروش رشیدی، فرزانه بارانی صفحات 169-185
    فرامینفر کف زی بزرگ Gyroconulina columellifera Schroeder & Darmoian, 1977 اولین بار از سازند تاربور در دو برش از نواحی زاگرس چین خورده و تراست زاگرس گزارش و توصف می شود (ناحیه تایپ: مائس تریشتین، سازند اقره، عراق). جزئیات جدیدی از ریز ساختار دیواره در اینجا توصیف شده است. ریزرخساره دربردارنده این فرامینیفر شامل بایوکلاست وکستون / پکستون/ گرینستون همراه با فرامینیفرهای بنتیک درشت (ازقبیل: Loftusia ssp. Neobalkhania bignoti, Omphalocyclus macroporus) و جلبک های داسی کلاداسه می باشد. بیواستراتیگرافی سازند تاربور براساس فرامینیفرهای کف زی بزرگ در مقالات متعددی مورد مطالعه قرار گرفته است که احتیاج به بازنگری دارد. فرامینیفر Gyroconulina columellifera Schroeder & Darmoian, و جلبک داسی کلاداسه Pseudocymopolia anadyomenea (Elliott) که هر دو اولین بار از مائس تریشتین عراق توصیف شده، اکنون در سازند تاربور ایران نیز گزارش می گردد. این فرامینیفر همراه با برخی از فرامینیفرهای کف زی بزرگ دیگر از قطر که توسط Henson گزارش شده گسترش محدودی در حاشیه شمالی صفحه عربستان و جنوب شرقی تورید ترکیه (صفحه آناتولی) دارند و نشان دهنده یک ایالت محلی در کرتاسه پسین می باشد. این ایالت محلی تا حدودی منطبق بر ایالت زیستی لوفتوزیای درشت می باشد.
    کلیدواژگان: فرامینیفر کف زی، داسی کلاداسه: مائستریشتین، سازند تاربور، سازند اقره، بیواستراتیگرافی، بیوژئوگرافی، ایالت زیستی
  • مهدی صرفی * صفحات 187-196
    در این مطالعه ریز دیرینه شناسی نمونه های جمع آوری شده از رخنمون سرواباد به عنوان تنها رخنمون شناخته شده از رسوبات ژوراسیک ناحیه مغان که از همین روی قدیمی ترین واحد سنگی این منطقه است مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. رسوبات کربناته مورد مطالعه در قاعده و راس توسط رسوبات تخریبی پوشیده شده است.این رسوبات مجموعه نسبتا غنی از فرامینیفرهای بنتیک بزرگ و جلبک های آهکی را در برداشته و با استفاده از گسترش چینه شناسی نمونه های مذکور و خصوصا گونه آلوئوسپتا جاکاردای سن آکسفوردین پسین و کیمیریجین پیشین برای این رسوبات پیشنهاد گردیده است. در این زمان پاراتتیس در اولین مراحل توسعه قرار داشته و فونای به دست آمده از این مطالعه شباهت زیادی با فونای مناطق همجوار در تتیس نشان می دهد. نتایج به دست امده از میکروفسیل ها و مطالعات میکروفاسیس محیط رسوبی گرم و کم عمق با شرایط انرژی دیرینه کم تا متوسط را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: پاراتتیس، مغان، ژوراسیک پایانی، فرامینیفرهای بنتیک بزرگ، آلوئوسپتا جاکاردای
  • پروانه روزبهانی* صفحات 197-209
    مقاله حاضر به بررسی وتجزیه و تحلیل پالئوبیوژئوگرافی استراکدهای ژوراسیک شرق آفریقا ، هندوستان و ماداگاسکار پرداخته ، نکات کلی را در خصوص تنوع زیستی، اکولوژی و پالئوبیوژئوگرافی آنها دربرمی گیرد. مطالعات پالئو بیوژئوگرافی صورت گرفته ،اهمیت بالای این گروه ریزسنگواره را دربازسازی فرایندهای جغرافیای گذشته زمین به ویژه توسعه پلیت تکتونیک و تغییرات سطح آب دریا نشان می دهد. بر اساس مطالعات صورت گرفته ،فونای جنوب گندوانا در اغاز ژوراسیک میانی در یک حوضه دریایی کم عمق که منتج شده از فرایندهای ریفتینگ بین شرق و غرب گندوانا ست، بین ماداگاسکار، هندوستان و شرق آفریقا (خلیج ماداگاسکار) برجای گذاشته شده اند .ماکزیمم تنوع این فونا با توجه به گسترش جغرافیایی حوضه که ناشی از ریفتینگ های پی درپی و افزایش سطح اب دریاست به پایان ژوراسیک میانی مربوط می شود و ویژگی بومی شاخص این فونا نیز به موقعیت جغرافیایی محیطی خلیج ماداگاسکار که در حاشیه تتیس جنوبی قرار دارد مربوط است. در انتهای ژوراسیک میانی ژوراسیک پایانی هم، فونای جنوب گندوانا یک جدایش زیست جغرافیایی را بین شرق افریقا ،هندوستان و ماداگاسکار همراه با افزایش بومزادی که احتمالا متاثر از تعمیق خلیج وظهور سایر موانع مهاجرت زیست محیطی بین این مناطق است نشان می دهد .
    کلیدواژگان: پالئوبیوژئوگرافی، پالئوژئوگرافی، ژوراسیک، استراکد، گندوانا، پلیت تکتونیک
  • حسن رامه *، محمد جواد اسفندیاری بیات صفحات 211-221
    در این تحقیق زیست چینه نگاری نهشته های کرتاسه بالایی (سازند گورپی) در فارس داخلی (برش سپیدان) مورد مطالعه قرار گرفته است. سازند گورپی در برش سپیدان از 360 متر شیل آهکی، آهک رسی و شیل شکل گرفته است که به صورت پیوسته به روی سازند ایلام و با یک ناپیوستگی در زیر سازند پابده قرار گرفته است. 9 جنس و 27 گونه از روزن داران پلانکتون در برش سپیدان شناسایی شدند. بر این اساس سازند گورپی در برش سپیدان شامل 9 زیست زون به سن سانتونین تا انتهای ماستریشتین است. مطالعات زیست چینه نگاری این برش نشان می دهد که زیست زون های شناسایی شده در این برش شباهت قابل ملاحظه ای با سایر زیست زون های استاندارد جهانی معرفی شده برای کرتاسه بالایی دارند .
    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، سازند گورپی، حوضه فارس داخلی، کرتاسه بالایی
  • بهزاد مهرابی *، حسن علیمحمدی، مهین فرهادیان بابادی، فرخ قهرمانی نژاد صفحات 223-232
    بیوژئوشیمی یکی از روش های کاربردی برای ارزیابی پراکنش ژئوشیمیایی عناصر و بازسازی محیط زیست در نواحی آلوده است. در این پژوهش کاربرد اکتشافات بیوژئوشیمیایی در اکتشاف طلا در محدوده کانسار طلای ساری گونی در شمال غرب ایران مورد بررسی قرار گرفته است. به همین منظور در چهار محدوده در نیمرخی عمود بر کانی سازی شناخته شده (رگه گرمابی کوارتز-پیریت-استیبنیت-اورپیمنت) به همراه دو نمونه کنترلی در فاصله دو کیلومتری محدوده ها نمونه برداری از گیاهان انجام شد. یک نمونه از گونه های گیاهی غالب (S. conoidae, A. aleppica, C. corniculata, C. virgata) در هر محدوده برداشت و پس از آماده سازی به روش ICP-MS تجزیه شد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که غلظت طلا و عناصر همراه با فاصله گرفتن از رگه ها در گونه های S. conoidae و A. aleppica رابطه معکوس دارد. گونه S. conoidae دارای بیشترین مقدار غلظت طلا (303 میلی گرم در تن) است و گیاه نشانگر برای اکتشافات طلا در منطقه محسوب می شود. ضریب جذب زیستی طلا و عناصر ردیاب آن در سه گونه مورد بررسی در محدوده طلادار بیشترین مقدار را در مجاورت رگه معدنی نشان می دهد و دارای روند کاهشی S. conoidae> A. aleppica> C corniculata است. علاوه بر آن نیاز به انجام مطالعات بیشتر در مورد گونه S. conoidae بعنوان گونه بیش انباشتگر (ارسنیک با غلظت 5/163 میلی گرم در تن) وجود دارد زیرا در طی بهره برداری می توان از این گونه برای بازسازی مناطق آلوده در محدوده ساری گونی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اکتشافات بیوژئوشیمیایی، طلا، گونه های گیاهی نشانگر، ساری گونی
  • احمد زمانی، مرضیه خلیلی* صفحات 233-242
    ارزیابی خطرات لرزه ای شامل تعیین احتمال، اندازه و محل وقوع زمین لرزه در یک منطقه می باشد. پیش بینی خطرات لرزه ای اولین گام در کاهش تاثیر آسیب های ناشی از زلزله است. در این مطالعه با بهره گیری از روش طبقه بندی و رگرسیون داده کاوی و استفاده از کلیه پارامترهای موجود که احتمالا بر وقوع زلزله بالای 4.5 ریشتر تاثیر می گذارند ، قوانین حاکم بر لرزه خیزی استخراج گردیده است. این قوانین بر اساس تعداد زیادی از پارامترهای زمین شناسی و ژئوفیزیکی ایران استخراج و بر اساس آنها نقشه پیش بینی کننده لرزه خیزی ایران، که مناطق با لرزه خیزی بالا رانشان میدهد، تهیه شده است. مدل بر اساس داده های لرزه ای از سال 1900 تا 2006 تهیه و بر اساس داده های لرزه ای سال 2007 تا 2015 اعتبار سنجی گردیده است. همچنین مدل، پارامترهایی که دارای بیشترین اهمییت در وقوع زلزله هستند را تعیین می نماید. نتایج حاکی از آنست که ناهنجاری ایزوستازی، دارای بالاترین اهمییت در وقوع زلزله در ایران می باشد. ویژگی شاخص این تحقیق ارائه روشی نوین برای تولید نقشه خطر لرزه ای به صورت آنلاین یا آفلاین که به صورت خودکار و به سهولت تهیه می شود، است.
    کلیدواژگان: درخت تصمیم، مدل پیش بینی کننده، نقشه خطر لرزه ای، ایران
  • ناصر قیاص آبادی*، محمد مهدی خطیب، حمید نظری، محمدرضا هیهات صفحات 243-264
    پارامترهای گوتنبرگ-ریشتر (aو b)، بعد فرکتال (DC)، و روابط بین این پارامترها برای مناطق مختلف شمال بلوک های ایران مرکزی و خاور ایران (NCEIB). با استفاده از مجموعه داده کامل زلزله ببین دوره زمانی 1976-2015محاسبه شده است، مقادیر محاسبه شده از پارامترهایa، b و DC دلالت برتغییرات تنش لرزه ای در منطقه دارد. براین اساس مناطق آسیب پذیر برای وقوع زمین لرزه های بزرگ در NCEIB با توجه به مناطقی با کمترین ارزش b وبیشترین مقدار ​​DC مشخص شده است. ازروابط بین b- DC ،DC و (a / b) برای طبقه بندی سطح خطرات زلزله برای مناطق چشمه لرزه استفاده شده است، که در آن منحنی های کالیبراسیون نشان همبستگی مثبت میان ارزش DC و b و همچنین همبستگی مثبت میان DC و یک نسبت a/ b براساس ضرایب رگرسیون مشابه (R2 = 0.80-0.87) برای هر دو رگرسیون دارد. مشاهدات نشان می دهد که روابط a / b و DC می تواند برای ارزیابی لرزه خیزی و خطر زلزله در منطقه به دلیل ارزش بالا برای ضریب همبستگی و پراکندگی محدودی از پارامترهای محاسبه استفاده شود.
    کلیدواژگان: لرزه خیزی، پارامترهای توزیع بزرگا، فراوانی، بعد فراکتال زمین لرزه ای، شمال بلوک های ایران مرکزی
  • نصرالله کلانتری، عباس چرچی صفحات 265-282
    هدف اصلی از این مطالعه تهیه نقشه های پتانسیل توسعه کارست در شمال شرقی استان خوزستان با استفاده از دو مدل منطق فازی و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، به عنوان ابزاری مکمل در تحقیقات هیدرولوژیکی می باشد. سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و سنجش از دور (RS) به منظور ایجاد دو نقشه ای که توسعه کارست منطقه را به تصویر می کشند، استفاده شده است. این نقشه ها متشکل از پنج طبقه می باشند که پتانسیل توسعه کارست را از بسیار زیاد تا خیلی کم نشان می دهند. استخراج این نقشه ها بر اساس مطالعه داده های ورودی مانند لیتولوژی، تراکم خطواره، ارتفاع، شیب، بارش، دما، تراکم آبراهه و پوشش گیاهی صورت گرفته است. وزن های اختصاص یافته به تمام این عوامل با توجه به ارتباط آنها با پتانسیل توسعه کارست انجام گرفته است. در نهایت، دو نقشه بر اساس سیستم مدل سازی مکانی وزن دار ایجاد شد. نتایج صحت سنجی نشان داد که مدل منطق فازی نسبت به مدل AHP در مورد منطقه مورد مطالعه عملکرد بهتری دارد. بر اساس بررسی های هیدروژئولوژیکی، خصوصیات هیدرودینامیکی بدست آمده از تحلیل دبی خروجی چشمه های دره اناری، آبشکالو و سرحونی توسعه ضعیف تا خوب کارست منطقه را نشان می دهد. اطلاعات بدست آمده حاکی از آن است که یکی از مهمترین فاکتورهای توسعه کارست منطقه فعالیت های تکتونیکی و تشکیل خطواره ها در مقیاس های مختلف می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل توسعه کارست، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سنجش از دور، فرایند تحلیل سلسه مراتبی، منطق فازی
  • بهناز دهرآزما*، محمد شیوا صفحات 283-298
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی ژئوشیمیایی کیفیت آب زیرزمینی وهمچنین ارزیابی الگوی توزیع غلظت فلوراید در منابع آب و ارتباط آن با فراوانی فلوئوروسیس دندانی در منطقه ی مورد مطالعه است. در این مطالعه 6 نمونه رسوب و 22 نمونه آب برداشت و آنالیز گردید. غلظت فلوراید و فسفردر واحدهای بازالتی-آندزیتی به مقدار قابل توجهی (به ترتیب 1400 و ppm 6231) بالا است. منابع آب واقع در جنوب دریاچه قدیمی در مقایسه با دیگر نمونه ها بالاترین TDS (>6300 mg/L) را دارا می باشد. غلظت فلوئوربین 64/0 تا 71/1 متغیر است و در 27% از نمونه های آب بیش از غلظت مجاز تعیین شده توسط WHO (mg/L 5/1) می باشد. تاثیر فلوئور بر سلامتی در 210 دانش آموز در سنین 7-16 سال بررسی گردید. مطالعه نشان داد که غلظت فلوئور در مجاورت سنگهای آذرین و همچنین با افزایش زمان ماند درمنابع آب افزایش می یابد. غلظت فلوئور در آب زیرزمینی، فراوانی وقوع فلوئوروسیس دندانی در منطقه مورد مطالعه را معلوم ساخت. شدت بیماری، همبستگس معناداری را با سن و جنس مرد نشان داد.
    کلیدواژگان: فلوئور، فلوئوروسیس، ژئوشیمیایی، آب زیرزمینی، دشت طبسین
  • بابک ابراهیمی*، عبدالله سیف صفحات 299-322
    ارتفاع خط تعادل یخچالی (ELAs) یخچال های دیرینه در کوهستان زردکوه بر اساس داده های زمین شناسی – یخچالی که نشان دهنده محدوده یخ های دیرینه می باشد و طبق چند روش بازسازی شده است. در محدوده مطالعاتی انواع لندفرم های یخچالی مانند مخروط های یخرفتی، مورن ها و چندین سیرک یخچالی خوب توسعه یافته مشاهده شده است. نتایج این تحقیق نشان داده است که در طول دوره گسترش حداکثری یخچال ها، خط تعادل یخچالی نسبت به تراز فعلی خط تعادل یخچالی (3067 متر از سطح دریا) 1433 متر افت داشته است. مقایسه این مقدار افت و مقدار افت خط تعادل یخچالی (DELAs) دیگر نقاط دنیا نشان داده است که حداکثر میزان توسعه یخچالی در این منطقه می تواند قابل تطابق با دوره آخرین یخچال حداکثر (LGM) باشد. مقادیر ELAs و DELAs مرتبط با جوان ترین مورن های شناسایی شده در منطقه به ترتیب 3800 و 700 متر از سطح دریا بوده است. این مقادیر تطابق بیشتری با فازهای انتهائی دوره یخچالی پسین و یا فازهای ابتدایی دوره یخچالی جدید دارد. این مطالعه نشان داده است که افت دمای متوسط سالیانه در طول LGM حدود 74/9 درجه سانتی گراد و احتمالا 76/4 درجه سانتی گراد در طول دوره های جوان تر یخچالی بوده است. همچنین نشان داده شده که یخچال های منطقه در زمان حداکثر توسعه (LGM) عمدتا دارای یک حوضه برف گیر با زبانه های یخچالی دره ای بوده و زبانه های آن ها تا تراز 2400 متری نسبت به تراز فعلی دریاها امتداد داشته است.
    کلیدواژگان: آخرین یخچال حداکثر، افت خط تعادل یخچالی، زردکوه، زاگرس، ایران
|
  • Felix Schlagintweit *, Koorosh Rashidi, Farzaneh Barani Pages 169-185
    The larger benthic foraminifera Gyroconulina columellifera Schroeder & Darmoian, 1977 (type-locality: Maastrichtian Aqra Formation of Iraq) is described for the first time from two sections of the Maastrichtian Tarbur Formation of the Zagros Fold-Thrust-Belt, SW Iran. New details on its wall microstructure are provided. The microfacies is represented by bioclastic wacke-/pack-/grainstones with benthic foraminifera (e.g., Loftusia ssp., Neobalkhania bignoti, Omphalocyclus macroporus) and dasycladalean algae. The Iranian discoveries give further evidence for the biostratigraphic importance of the taxon. The biostratigraphy of the Tarbur Formation based on larger benthic foraminifera is reviewed and critically discussed. Both Gyroconulina columellifera Schroeder & Darmoian, and the dasycladale Pseudocymopolia anadyomenea (Elliott), which have been first described from the Maastrichtian of Iraq, are now also reported from the Tarbur Formation of Iran. Their restricted occurrences along the southeastern northern margin of the Arabian plate and the Taurides of Turkey (Anatolian plate) are indicative for a Late Cretaceous provincialism, partly coinciding with the larger Loftusia bioprovince.
    Keywords: Benthic Foraminifera, Dasycladales, Zagros Zone, Biostratigraphy, Palaeobiogeography
  • Mehdi Sarfi *, Mohsen Yazdi, Moghadam Pages 187-196
    A micropaleontological study has been carried out on the samples collected from the Sarv Abad section, the oldest and only known Jurassic sedimentary rocks cropping out in the Moghan area. Studied sequence consists of carbonates bounded at both base and top by clastic deposits. Studied carbonate deposits provide an assemblage of benthic foraminifera as well as calcareous algae. The stratigraphic distribution of the larger benthic foraminifera, particularly, almost consistent present of Alveosepta jaccardi allowed us to propose an age of Late Oxfordian to Early Kimmeridgian for the studied succession. At this time, Paratethys Basin was at very beginning of its opening. Larger benthic foraminifera and inhabited fauna at this basin are in close similarity with Tethyan Realm association. Data provided by larger foraminifera, calcareous algae, and microfacies analysis may suggest an environment of warm shallow water with low to medium energy regime
    Keywords: Paratethys, Moghan, Late Jurassic, Stratigraphy, Larger benthic foraminifera, Alveosepta jaccardi
  • Parvaneh Rezaei Roozbahani * Pages 197-209
    The present article is a review of a palaeobiogeographic analysis of Jurassic Ostracods from East Africa, India and Madagascar and includes also some general remarks on palaeobiogeography, biodiversity and Ostracod ecology.The palaeobiogeographic study shows the high significance of this microfossil group for the reconstruction of palaeogeographic processes, particularly plate tectonic developments and sea level changes. The “South Gondwana Fauna” (SGF) was established in the early Middle Jurassic in a shallow marine rift basin between Madagascar, India and East Africa (Gulf of Madagascar) which was a result of early rifting processes between East- and West Gondwana. The maximum diversity of this fauna was reached during the late Middle Jurassic due to geographic expansion of the basin caused by successive rifting and rising sea level. The strong endemic character of the fauna was related to the peripheral geographic position of the Gulf of Madagascar at the southern Tethyan margin. In the late Middle and Upper Jurassic the SGF shows a biogeographic separation between East Africa and Madagascar/India and increasing endemism which may be affected by a deepening of the gulf and/or by the appearance of other environmental migration barriers between these areas.
    Keywords: Palaeobiogeography, Palaeobiodiversity, Jurassic, Ostracods, Gondwana, Plate Tectonics
  • Hassan Rameh *, Mohammadjavad Esfandyaribayat Pages 211-221
    In this study biostratigraphy of the Upper Cretaceous deposits (Gurpi Formation) in Sepidan section located in the Interior Fars basin (SW Iran) was studied. The Gurpi Formation in this section consists of 360 m lime shale, argillaceous limestone and shale laid continuously on the Ilam Formation and with a paraconformity under the Pabdeh Formation. Nine genera and 27 species of planktonic foraminifera have been identified in the section. On this basis, the Gurpi Formation here includes nine biozones with an age of Santonian to Maastrichtian. The biozones identified resemble considerably those of the other parts of the world.
    Keywords: Biostratigraphy, Gurpi Formation, Interior Fars basin, Upper Cretaceous
  • Behzad Mehrabi *, Hassan Alimohamdai, Mahin Farhadian Babadi, Farrokh Ghahremani Nejad Pages 223-232
    Biogeochemistry is a useful tool for assessing geochemical dispersion patterns. Sari Gunay epithermal gold deposit was selected in order to assess the application of biogeochemical exploration for gold in northwestern Iran. In this study, four sites were sampled in a profile perpendicular to mineralized vein with a control site two km far-off mineralized vein. A sample from each dominant plant species (Silene conoidea, Achillea aleppica, Crepis corniculata, Centaurea virgata) was collected in each site and after preparation, analyzed using ICP-MS method. The results show that there is an inverse relationship between distance from mineralized vein and the concentration of gold and its associated elements in S. conoidea and A. aleppica species. S. conoidea has higher concentration of gold (303 ppb) than other species, therefore this species is a preferable bioindicator for gold mineralization. Biological absorption coefficients for Au and its pathfinder among all three species are increased over Au mineralization vein and decrease in following order S. conoidea> A. aleppica> C. corniculata. There is a need for further investigation on using S. conoidea as an As-phytoextractor (As=163.5 ppm) in remediation for arsenic contaminated sites, which also might be helpful during mining and mineral processing in Sari Gunay and neighboring deposits.
    Keywords: Biogeochemical Exploration, Gold, Indicator Plant Species, Sari Gunay
  • Marziyeh Khalili *, Ahmad Zamani Pages 233-242
    Assessing seismic hazards involves specifying the likelihood, magnitude and location of earthquakes in a region. Predicting the seismic hazards is the first step in reducing the impact of the damage caused by an earthquake. In this study, to fully utilize all the known parameters which may possibly affect the occurrence of earthquakes (mb ≥ 4.5); a data-driven rule-extraction method called the Classification and Regression Tree (CART) was used to find the rules governing the earthquakes that occur. The method produces Predictive Rule Based Seismicity Map (PRBSM) of Iran that shows regions with high earthquake hazards. The rules are based on a large number of geophysical and geological parameters. The PRBSM has been built based on earthquake data from the year 1900 up to the end of 2006 and has been validated using earthquakes from 2007 to the end of 2015. In addition, this method allows for the identification of the most important combination of parameters associated with earthquakes. For example, the isostatic anomaly has the highest correlation with earthquakes in Iran. A distinctive character of this paper is the predictive rule based method which can create online as well as offline maps which are flexible and readily automated
    Keywords: Decision Tree, Predictive Model, Seismic Hazard Map, Iran
  • Nasser Naimi Ghassabian*, Mohammad, Mahdi Khatib, Hamid Nazari, Mahmoud, Reza Heyhat Pages 243-264
    The Gutenberg–Richter parameters (a and b), fractal dimension (DC), and relationships between these parameters are calculated for different regions of the North of Central-East Iran Blocks (NCEIB). The whole examined area (between 34°-36° N and 55°-61° E) is divided into 55 equal square grids. Both the a and b values for the frequency-magnitude distribution (FMD) and the fractal dimension (DC) are investigated simultaneously from 55 equal square grids. By using the completeness earthquake dataset for earthquakes of the instrumental period from 1976 to 2015, it is concluded that calculated values of a, b and DC imply variations of seismotectonic stress.The most vulnerable regions for occurrence of the large earthquakes in the NCEIB considering the computed lowest b-values and the highest DC -values. The relationships among DC -b and DC - (a/b) are used to classify the level of earthquake hazards for individual seismic source zones, in which the calibration curves illustrate a positive correlation among the DC and b values and also a positive
    correlation among the DC and a/b ratios having similar regression coefficients (R2 = 0.80 to 0.87) for both regressions. It is observed that the relationship among a/b and DC may be used for evaluation of seismicity and earthquake hazard assessment because of the high value for correlation coefficients and limited scattering of the calculated parameters
    Keywords: seismicity, frequency, magnitude distribution, fractal dimension, Central, East Iran Blocks
  • Samad Moradi *, Nasrollah Kalantari, Abbas Charchi Pages 265-282
    The primary objective of the current study is to produce karstification potentiality maps in northeast of Khuzestan province, Iran, using both fuzzy logic and AHP models as an additional tool in hydrogeological research. Geographic Information Systems (GIS) and Remote Sensing (RS) are used to create two maps depicting the development of the karstification, consisting of five classes, showing the karstification potentiality ranging from very high to very low. The extractions of these maps are based on the study of input data such as: lithology, lineament density, elevation, slope, rainfall, temperature, drainage density and vegetation cover. Eventually, two maps based on weighted spatial modeling system are created. The verification results show that the fuzzy logic model outperformed AHP model for the study area. Based on hydrogeological survey, hydrodynamic characteristics perceived at the outlet of major springs consisting of Dare-Anari (DA), Abshekaloo (AS) and Sarhooni (SH) revealed poorly and well developed karstified systems. The collected data indicated that one of the main factors for karst development in the area is tectonic activity and occurrence of lineaments in various scales.
    Keywords: Karstification potential, GIS, Remote Sensing, AHP, Fuzzy logic
  • Ahmad Boskabady, Behnaz Dahrazma *, Mohammad Shiva, Mohammad Hossein Ebrahimzadeh Pages 283-298
    The aim of this research was the geochemical assessment of the groundwater quality and the evaluation of the distribution pattern of fluoride concentration in water resources of the region and their connection with the prevalence of dental fluorosis occurrence in the study area. To achieve to this goal six sediment and 22 water samples were taken and analyzed. Fluoride and phosphorous concentration were remarkably high (1400 ppm and 6231 ppm respectively) in basaltic-andesite unit. Water resources located in the southern part of old lake had the highest TDS (>6300mg/L) compared with the others. Fluoride content differ from 0.64-1.71mg/L and in 27% water samples were higher than allowable amount expressed by WHO (1.5mg/L). The health effects of fluoride were investigated on 210 students at the age of 7-16 years old. The results indicated that the fluoride concentration increased in the vicinity of the igneous rocks in water resources and also increased with the time residence. The concentration of fluoride in groundwater indicated the prevalence of dental fluorosis occurrence in the study area. The intensity of the disease revealed a meaningful correlation with the age and the male gender.
    Keywords: Fluoride, Fluorosis, Geochemical, Groundwater, Tabasein plain
  • Babak Ebrahimi *, Abdollah Seif Pages 299-322
    Equilibrium-line altitudes (ELAs) of former glaciers in the Zardkuh Mountain of the Zagros Mountain Range were reconstructed from glacial-geologic data on former ice limits by using various methods. In the study area various types of glacial landforms such as outwash fans, moraines and well developed glacial cirques are observed. The results suggest that ELA were depressed 1433 m below to present ELA (3067 m asl) during the maximum glacier extension. By comparison of the calculated ELA depressions (DELAs) and the amount of the ELA depression around the world, maximum glacier extension in Zardkuh was correlated with Last Glacial Maximum. The ELAs and DELAs related to youngest moraines in the study area were about 3800 and 700 m asl, respectively. The calculated DELAs are more comparable to the latest phases of Late Glaciations or first phases of Neo-glaciations. The study showed that the depression of the annual temperature during the LGM glaciations was about 9.74°C and it was about 4.76 °C probably during the youngest glaciation stage. This study shows that the former glaciers in maximum extension were mostly firn-basin glacier with valley glacier tongue which their tongues had reached to elevation about 2400 m above present sea level, during the LGM.
    Keywords: Last Glacial Maximum, ELA depression, Zardkuh, Zagros, Iran