فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1395)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی بهنام، سید جمال فرج الله حسینی، سید مهدی میردامادی، سحر دهیوری * صفحات 1-10
    در سال های اخیر افزایش تخصص ها و لزوم وجود تعامل مراکز آموزشی با بازار کار، اهمیت آموزش و یادگیری باکیفیت را دوچندان کرده است. تحقیق حاضر به بررسی نقش مدل یادگیری خود راهبر در توسعه کارآفرینی از دیدگاه آموزشگران مراکز علمی کاربردی استان آذربایجان غربی پرداخته است. تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی، همبستگی می باشد که شیوه اجرای آن به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری موردنظر در این تحقیق کلیه آموزشگران مراکز آموزش علمی کاربردی در استان آذربایجان غربی به تعداد 390 نفر می باشند که از این تعداد، 128 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده با انتساب متناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاصل از ضریب همبستگی بین متغیرهای تحقیق و توسعه کارآفرینی حاکی از آن است که متغیرهای سن، استمرار و پایداری اشتغال، ایجاد انگیزه، بروز خلاقیت و ایجاد اشتغال با توسعه کارآفرینی رابطه معنی داری داشته اند. نتایج حاصل از تاثیر جمعی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از طریق رگرسیون چندگانه حاکی از آن است که متغیرهای ایجاد اشتغال و بروز خلاقیت 3/61 درصد از تغییرات متغیر توسعه کارآفرینی را تبیین کرده است. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می گردد، آموزشگران با اعمال آموزش های صحیح، نگرانی دانشجویان را از شکست در راه اندازی یک کسب وکار از بین ببرند تا فارغ التحصیلان با اعتمادبه نفس بیشتر در جهت راه اندازی کسب وکار اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: یادگیری خود راهبر، توسعه کارآفرینی، دانشگاه علمی-کاربردی
  • فاطمه مکی آبادی *، فرهاد لشکرآرا، سید مهدی میردامادی صفحات 11-20
    با توجه به اهمیت موضوع امنیت غذایی و خسارات جبران ناپذیر ناشی از استفاده ی بیش ازحد نهاده های شیمیایی کشاورزی بر محیط زیست و سلامت انسان ها، هدف کلی این تحقیق بررسی نقش قابلیت های کشاورزی ارگانیک در امنیت غذایی است. روش این تحقیق برحسب هدف کاربردی، ازنظر فرآیند اجرای پژوهش کمی، ازنظر منطق اجرای پژوهش قیاسی، به لحاظ زمان انجام پژوهش طولی گذشته نگر و برحسب روش تحقیق تحلیلی، غیرآزمایشی و به روش همبستگی رگرسیون می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران است که با توجه به محدود بودن جامعه ی آماری (61=N)، همگی به صورت سرشماری بررسی شدند. ابزار اصلی تحقیق برای جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. متغیر وابسته ی تحقیق امنیت غذایی است که با پنج مولفه ی موجود بودن، در دسترس بودن، استفاده، پایدار بودن و ایمنی مواد غذایی سنجش شده و متغیر مستقل تحقیق قابلیت های کشاورزی ارگانیک می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS19 و Amos5 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بیش از نیمی از پاسخگویان (3/58 درصد) معتقدند که امنیت غذایی استان تهران در وضعیت متوسطی قرار دارد. همچنین قابلیت های کشاورزی ارگانیک در موجود بودن، دسترسی، استفاده، پایداری و ایمنی مواد غذایی توانستند 9/95 درصد از واریانس امنیت غذایی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، کشاورزی ارگانیک، استان تهران
  • حمید رستگاری، مهدی نوری پور * صفحات 21-34
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر زنجیره عرضه محصولات کشاورزی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل کشاورزان بخش مرکزی شهرستان فلاورجان بود که با استفاده از فرمول کوکران 220 کشاورز به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی صوری پرسشنامه توسط اعضای هیات علمی گروه مدیریت توسعه روستایی دانشگاه مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برآورد گردید (82/0 تا 94/0 = α). نتایج نشان داد که بین گروه های مختلف سنی، درآمدی و تحصیلی تفاوت معنی داری در به کارگیری زنجیره عرضه محصولات کشاورزی وجود دارد. همچنین، مطابق نتایج، رابطه مثبت و معنی داری بین متغیرهای درآمد، سطح تحصیلات و پذیرش ICT و رابطه منفی و معنی داری بین سن با متغیر وابسته پژوهش وجود داشت. از طرفی، نتایج رگرسیون چندگانه حاکی از آن بود که متغیرهای تحصیلات و پذیرش ICT تاثیر مثبت و معنی داری بر به کارگیری زنجیره عرضه محصولات کشاورزی داشتند به طوری که 6/34 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: ICT، زنجیره عرضه محصولات کشاورزی، کشاورزی نوین، رگرسیون، فلاورجان
  • زهرا همدانی *، غلامرضا مجردی صفحات 35-46
    افزایش دانش انگور کاران نیازمند شناخت صحیح عوامل مرتبط با دانش آن ها در خصوص تهیه و بسته بندی کشمش می باشد. هدف این تحقیق توصیفی همبستگی نیز شناسایی این عوامل بود. جامعه آماری تحقیق 2462 نفر از انگور کاران بخش مرکزی شهرستان تاکستان بودند که با استفاده از فرمول کوکران 240 نفر از طریق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و مطالعه شدند. روایی محتوایی ابزار تحقیق با استفاده ازنظرت متخصصان تایید شد و با انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بزرگ تر از 7/0 برای شاخص های ترکیبی، پایایی آن به دست آمد. نتایج تحقیق نشان داد که دانش اکثریت انگور کاران (7/86 درصد) در حد متوسط بود و بیشترین دانش آن ها به فعالیت های قبل از کاشت انگور و کمترین دانش آن ها به فعالیت های بسته بندی و نگهداری کشمش مربوط می شد. همچنین 6/51 درصد انگور کاران نگرش مثبت نسبت به تهیه و بسته بندی کشمش داشتند. سطح استفاده انگور کاران از خدمات آموزشی و ترویجی در حد متوسط بود و پاسخگویان در بین 13 منبع اطلاعاتی تجربیات خود را مهم ترین منبع اطلاعاتی معرفی کردند. آزمون همبستگی نشان داد که دانش انگور کاران رابطه مثبت و معنی داری با سطح استفاده از خدمات آموزشی- ترویجی و میزان استفاده از کانال های ارتباطی داشت
    کلیدواژگان: کشمش، دانش، نگرش، خدمات آموزشی و ترویجی، شهرستان تاکستان
  • زینب احمدی، مصطفی احمدوند * صفحات 47-60
    مدرسه مزرعه، رهیافتی موثر برای افزایش ظرفیت کشاورزان در به کارگیری فناوری های جدید در مزرعه است که می تواند موجب بهبود امنیت و سلامت غذایی شود. در استان بوشهر این رهیافت از سال 1387 اجرا شده است. سنجش اثربخشی این مدارس می تواند در جهت توسعه ی کمی و کیفی آن موثر بوده و نتایج کاربردی مفیدی را فراهم آورد. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی این رهیافت بوده که با محوریت تولید محصولات سالم در بین گوجه فرنگی کاران بخش کاکی اجرا شده است. در این پژوهش از الگوی کرک پاتریک به شیوه توصیفی- تحلیلی و به صورت پیمایش در بین تمامی گوجه فرنگی کاران شرکت کننده در برنامه مدرسه مزرعه (80 نفر) استفاده شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی آن به تایید پانل متخصصان دانشگاهی و کارشناسان جهاد کشاورزی رسید. پایایی پرسشنامه نیز با انجام یک مطالعه ی راهنما و محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ 72/0 تا 86/0 برای ابعاد مختلف الگوی کریک پاتریک مورد تایید قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که وضعیت ابعاد چهارگانه الگوی کریک پاتریک شامل واکنش، یادگیری، مهارت و نتایج در سطح مطلوبی قرار دارند. علاوه بر آن، نتایج تحلیل رگرسیون خطی چندگانه نشان داد پراهمیت ترین متغیرهای تاثیرگذار در بعد یادگیری شامل سطح زیر کشت، میزان اراضی و تولید بودند که 38% از واریانس متغیر وابسته (یادگیری) را تبیین نمودند. این در حالی است که در خصوص بعد مهارت، این متغیرها شامل تحصیلات، سابقه کشاورزی و تولید بودند که تبیین 31% از واریانس مهارت را بر عهده داشتند. درنهایت پیشنهادهایی در راستای بهبود اثربخشی رهیافت مدرسه مزرعه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، امنیت غذایی، ترویج کشاورزی، کرک پاتریک، مدرسه مزرعه
  • احمد تقدیسی *، علیرضا جمشیدی، مریم نجفی صفحات 61-72
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر تقویت و توسعه کارآفرینی در تعاونی های تولیدی روستایی شهرستان اصفهان می باشد. برای رسیدن به این هدف از روش تحقیق توصیفی همبستگی استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه اعضای هیئت مدیره و مدیران عامل شرکت های تعاونی تولید روستایی بود (75 نفر عضو 15 شرکت تعاونی تولید روستایی) که با استفاده از روش تمام شمار نمونه های موردمطالعه انتخاب گردیدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر گروهی از متخصصان تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی مقیاس اصلی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید (872/0=a). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL نسخه 5/8 تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد، متوسط نمره کل کارآفرینی جامعه موردمطالعه معادل 585/2 به دست آمد که بیشتر افراد (8/62 درصد) در طبقه خیلی ضعیف و ضعیف قرار داشتند. همچنین، بر اساس نتایج حاصل از آزمون T تک نمونه ای، میزان توسعه کارآفرینی در تعاونی های تولید روستایی منطقه ی موردمطالعه، با احتمال 95 درصد معنی داری، در حد پایین تر از حد متوسط ارزیابی شد. همچنین به منظور شناسایی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در شرکت های تعاونی تولید روستایی و برای بررسی شاخص برازش نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادله های ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی در شرکت های تعاونی تولید روستایی از هفت عامل مجزای اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی، بازاریابی، آموزش، روان شناختی و عامل فرهنگی تشکیل می شوند.
    کلیدواژگان: شرکت های تعاونی تولید کشاورزی، عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی، کارآفرینی، مدل معادله های ساختاری
|
  • Sahar Dehyouri * Pages 1-10
    The purpose of this research was to investigate the role of self-directed learning model on entrepreneurship development. This is a descriptive and correlation research method. To collect the data a questionnaire was developed. Total population for this study was 390 educators in applied science centers in Western Azerbaijan province that random stratified used to collect 128 of them. To analyze the data SPSS software was used. The results of the correlation between research and entrepreneurship development suggests that age, continuity and stability of employment, motivation, creativity and job creation have a significant relationship with the development of entrepreneurship. Based on the results of the research, the collective effect of independent variables on the dependent variable of the regression suggests that the variables of employment and creativity have a positive impact on the development of entrepreneurship. According to the results of prioritizing in increase self-confidence, educators can decrease graduate’s concern about starting a business failure with the correct training and they are confident in the launch business action.
    Keywords: Self-Directed Learning (SDL), Entrepreneurship development, University of Applied Science
  • Fateme Malakiabadi * Pages 11-20
    With respect to the importance of Food security and irreparable damages resulting from overuse of agricultural chemicals on the environment and human health, the purpose of the research was to evaluate the Organic Farming’s capabilities in Food Security. This is an applied research with quantitative, deductive, longitudinal retrospective, analytical, non-experimental and correlation and regression methodology. Statistical population for the research was agricultural experts in agriculture organization in Tehran province (N=61), and due to the limited statistical population, the sampling method was census. Dependent variable of the research is Food Security that measured by five parameters: food availability, accessibility, utilization, stability and safety and independent variable is Organic Farming. After data extraction, statistical analysis was carried out by SPSS-19 and Amos-5. The results showed that the majority of respondents (58.3%) believe that the situation of Food Security in Tehran is on average level. Also, the Organic Farming’s capabilities on food availability, accessibility, utilization, stability and safety in Food Security situation could explain 95.9 percent of Food Security variance.
    Keywords: Food security, Organic Farming, Tehran province
  • Mehdi Noori Puor * Pages 21-34
    The purpose of present research was to analyze the influence of information and communication technology on Agricultural supply products chain. In this regard, About 220 Farmers of the central district of Falavarjan County were selected as research sample by using Cochran sampling technique. After confirming the face validity of the questionnaire by faculty members of the Rural Development, its reliability was assessed using Cronbach's Alpha from 0.82 to 0.94. The results showed that there were significant differences in the use of agricultural supply chain among different groups of farmers based on their age, income and education. Also, according to the results, there were positive and significant relationships between farmer's income and educational level as independent variables and adoption of ICT as dependent variable. Moreover, there was a negative and significant relationship between respondent's age and dependent variable. On the other hand, the results of multiple regression analysis showed that variables such as educational level and adoption of ICT had positive and significant effects on agricultural supply chain as these variables could explain 34.6 percent of the variances of the supposed dependent variable.
    Keywords: Information, communication technology (ICT), supply chain, modern agriculture, regression, Falavarjan
  • Zahra Hamedani * Pages 35-46
    Increasing of producers’ knowledge in any field requires a correct understanding of that field. The purpose of this descriptive correlation study was to identifying of these factors. The statistical population consist all 2462 grape growers in Takestan Township which 240 of them were selected based on Cochran sampling formula and applying randomized stratified sampling method. The validity of research tool was verified by a panel of related experts. A pilot study was conducted and calculated Cronbach alpha coefficient was at the appropriate level (higher than 0.7 for different composite indexes). The finding revealed that respondents had a mediocre and lower knowledge (M=0.49).they had good knowledge of before planting grapes (M = 0.72) and had the least knowledge about the packaging and storage of raisins (M = 0.38). The attitude of grape growers toward production and packaging of raisin was relatively neutral (M=3.02). The extent of using of extension and education services was moderate (M=2.51) and among 13 information resources which they were using, the expert grape grower of village ranked as first. There was a positive meaningful correlation between grape grower's knowledge and their work experience, the extent of using extension and education services and the extent of information channels.
    Keywords: Raisins, Knowledge, Attitude, Extension, Education Services, Takestan City
  • Muostafa Ahmadvand* Pages 47-60
    Farmer field school (FFS) is an effective education and extension approach for increasing farmers’ potential to use modern technology which is expected to help food security. This approach has been implemented in the Boushehr province since 2008. Accordingly, determining the effectiveness of these schools can help to improve the performance of them. Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of the FFS approach that was implemented for tomato farmers of Kaki district in Boushehr province. For this purpose, a survey methodology was employed in to a sample of 80 FFS members. The Kirkpatrick model was used to evaluate the program. Questionnaires based on the model were administered face to face to all the 80 FFS members. Face validity of the questionnaire was confirmed by panel of experts, and the questionnaire was subjected to reliability testing by using data collection in the pilot study with Cronbach’s Alpha value of 0.72 to 0.86. The research found out that the FFS course offered was effective in the areas assessed, learning, behavior, reaction and result. It also found out that the most significant variables in terms of learning dimension involves cultivation, the arable land and production. The regression model explained 38% of the variance of the dependent variable (learning). This is despite the fact that these variables for skill dimension include level of education, experience and production. The regression model explained 31% of variance of the skill dimension. Finally, according to research findings presented proposals to improve the effectiveness of FFS approach
    Keywords: Agricultural extension, Farmer field school (FFS), Food security, Kirkpatrick, Training effectiveness
  • Ahmad Taghdisi * Pages 61-72
    The main purpose of this survey research was to analyze factors affecting entrepreneurship development in rural production cooperatives in Isfahan city. This is a descriptive research methods. Out of 15 rural production cooperative, 75 members consisting of CEO and the board members were selected as samples. In order to measure the reliability of questionnaire, Cronbach Alpha coefficient was calculated (α= 0.872). Validity of the questionnaire was approved by a panel of experts. Data were collected using a questionnaire developed for the study. Data were analyzed by applying SPSSwin16 and LISREL. The results showed that the mean score of entrepreneurship within our samples was 2.585 with most of the cases (62.8 percent) classified as very poor or poor. Also, based on the results of one sample T-test, the level of entrepreneurship development in rural production cooperatives was much lower than average at the 95% significant level. In addition, in order to investigate the factors affecting rural production cooperative development, confirmatory factor analysis and structural equations modeling were applied. Results showed that factors affecting of entrepreneurship development in rural production cooperatives in Isfahan city were to be formed in seven distinctive factors including: Economic, social, managerial, marketing, promotion and education, psychological and cultural factors.
    Keywords: Rural production cooperatives, Factors affecting entrepreneurship development, Entrepreneurship, Structural equation models