فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1397)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحیده بیرجندی، سیدمحمود حسینی *، محمد چیذری، ایرج ملک محمدی صفحات 1-10
    فناوری زیستی کشاورزی در تامین امنیت غذایی و خودکفایی، حفاظت از تنوع زیستی، کاهش اثرات زیست محیطی کشاورزی و اثرات تغییر اقلیم، کاهش فقر و گرسنگی نقش مهمی را ایفا می نماید. باوجوداینکه سازمان های تحقیقاتی باید از طریق همکاری با صنعت اقدام به تجاری سازی تحقیقات خود نموده و آن ها را به محصولات کاربردی تبدیل نمایند، اما اغلب آن ها تنها در مجلات علمی منتشرشده و قابل استفاده برای مصرف کنندگان نیستند. هدف از پژوهش پیش رو شناسایی و دسته بندی متناسب عوامل موثر بر ترویج و توسعه تجاری سازی فناوری زیستی کشاورزی در ایران از دیدگاه محققان بود. داده ها به شیوه میدانی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSSWin16 انجام گردید. حجم نمونه، 170 نفر از محققان فعال درزمینه فناوری زیستی مراکز تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بود. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که به ترتیب عوامل پنج گانه زیرساختی، سیاست گذاری، اقتصادی، ترویجی- اطلاع رسانی و آموزشی- منابع انسانی، عوامل موثر بر توسعه و ترویج تجاری سازی فناوری زیستی کشاورزی در ایران از دیدگاه محققان می باشند و درمجموع 53/42 درصد از کل واریانس عوامل موثر بر ترویج و توسعه تجاری سازی فناوری زیستی کشاورزی را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: ترویج و توسعه تجاری سازی، تحلیل عاملی اکتشافی، فناوری زیستی کشاورزی، ایران
  • بهمن خسروی پور، سهیل نصرتی *، جعفر یعقوبی صفحات 11-20
    تجاری سازی تحقیقات و دانش تولیدی، فعالیتی اجتناب ناپذیر در راستای جبران هزینه های تحقیق و توسعه مراکز تحقیقاتی دولتی و خصوصی کشور به شمار می آید که می تواند علاوه بر فراهم آوردن امکان سرمایه گذاری در فناوری های بهتر و پیشرفته تر برای محققان و موسسات عرضه کننده دانش، به توسعه یافتگی کشور و رقابت پذیر شدن آن در کلیه صنایع به ویژه صنایع پیشرفته کمک شایانی نماید. پژوهش حاضر باهدف شناسایی موانع پیش روی تجاری سازی تحقیقات در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی انجام گرفت. در این پژوهش از روش تحقیق نظریه بنیادی استفاده شد که در آن گرد آوری اطلاعات موردنیاز با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند و پرسشنامه ای باز با نمونه ای 25 نفری از اعضای هیئت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و مراکز و موسسات تابعه که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند، صورت گرفت. با کدگذاری باز محتوای متن مصاحبه ها تعداد 75 گزاره مفهومی در ارتباط با موانع پیش روی تجاری سازی تحقیقات در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استخراج شد. مفاهیم طی سلسله مراتب کد گذاری در نظریه مبنایی در قالب 14 مقوله و چهار دسته شامل موانع اساسی و راهبردی، موانع تشکیلاتی و ساختاری، موانع انسانی و موانع بازار گروه بندی شدند که هر یک جنبه ای از موضوع موردبررسی را بیان می کنند.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحقیقات کشاورزی، سازمان تات
  • ایرج رشوند، سید مهدی میردامادی *، فرهاد لشگرآرا صفحات 21-28
    در عصر حاضر مسئله آب به یکی از بحران های اساسی جهان تبدیل شده و بیش ازپیش نقش کلیدی خود را در ایجاد زندگی بهتر برای جهانیان به اثبات رسانیده است. هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر موفقیت تشکل های آب بران شبکه آبیاری دشت قزوین بود. جامعه آماری پژوهش 160 نفر از اعضای تشکل آب بران (کشاورزان) دشت قزوین بودند که با روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری تعداد 90 بهره بردار تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد می باشد که روایی آن توسط کارشناسان موضوعی مورد تایید گرفت و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای قسمت های مختلف پرسشنامه بالاتر از 72/. =α به دست آمد. نتایج تحلیل همبستگی گویای رابطه مثبت و معنی دار بین سطح تحصیلات و میزان مالکیت اراضی با میزان موفقیت تشکل آب بران است. از طرفی، بین سابقه عضویت افراد در تشکل آب بران و ارزیابی آن ها از میزان موفقیت تشکل آب بران ارتباط منفی و معنی داری در سطح اطمینان 99 درصد وجود داشته است. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی نیز نشان دهنده این موضوع است که ویژگی های اجتماعی و مدیریتی قادرند 54 درصد تغییرات میزان موفقیت تشکل آب بران را پیش بینی نمایند.
    کلیدواژگان: شبکه آبیاری، تشکل آب بران، نمایندگان کشاورزان، دشت قزوین
  • حسین میخک، مهدی رحیمیان*، سعید غلامرضایی صفحات 29-40
    تحقیق پیش رو از نوع تحقیقات پیمایشی و کاربردی بوده که هدف آن تحلیل چالش‏های توسعه کشت محصولات مقاوم به کم آبی و شناخت جایگاه موانع آموزشی و ترویجی در بین کشاورزان شهرستان خرم آباد می باشد. جامعه آماری شامل دو گروه کارشناسان دارای سابقه مرتبط با مدیریت آب و کشاورزان دارای کشت‏های آبی در سال زراعی 1396- 1395 در شهرستان خرم آباد (7050=N) بود. از جامعه کارشناسان 38 نفر به صورت تمام شماری و از جامعه‏ کشاورزان 215 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. سپس کشاورزان به روش نمونه‏گیری چندمرحله ای انتخاب و داده‏های موردنیاز از آنان به وسیله‏ پرسشنامه گردآوری شد. روایی و پایایی پرسشنامه (در بخش موانع) به ترتیب، با استفاده ازنظرات کارشناسان و ضریب آلفای کرونباخ (761/0 =α) مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی موانع توسعه کشت محصولات مقاوم به کم آبی به چهار دسته؛ ادراکی- نگرشی، اطلاعاتی- شناختی، خدماتی – حمایتی و آموزشی- ترویجی تقسیم بندی ‏شدند. نتایج آزمون من‏ویتنی نشان داد که از بین 18 مانع بررسی شده، فقط دو مانع "ارتباط ضعیف بین کارشناسان و کشاورزان در رابطه با کشت محصولات مقاوم به کم آبی" و "به روز نبودن آموزش های ترویجی با تغییرات الگویی کشت منطقه" به صورت معنی‏داری مانع توسعه کشت محصولات مقاوم به کم آبی به شمار نمی‏رفتند؛ اما مقایسه میانگین میزان وجود داشتن هر مانع در منطقه با میانگین میزان اهمیت همان مانع نشان داد که 16 مورد دیگر از این موانع به صورت معنی‏داری مانعی بر سر راه توسعه کشت این گونه محصولات در شهرستان خرم‏آباد به حساب می‏آیند.
    کلیدواژگان: مدیریت کمبود آب، تغییر الگوی کشت، تحلیل عاملی، شهرستان خرم آباد
  • سید علیرضا قدیمی *، عبدالحمید پاپزن، عباس امینی صفحات 41-58
    یکی از مشکلات جدی کشاورزی ایران در حال حاضر تغییر کاربری اراضی کشاورزی است. مشکلی که پس از مشکل کم آبی، دومین مشکل اساسی کشاورزی ایران محسوب می شود. تغییر کاربری اراضی نمونه ای مهم از تاثیرگذاری انسان بر محیط زیست است که باعث پدید آمدن تغییرات ساختاری در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فیزیکی می گردد. به همین منظور تحقیق حاضر باهدف مطالعه و بررسی روندتغییر کاربری اراضی کشاورزی و تاثیرآن بر مولفه های توسعه پایدارصورت گرفت. در این مطالعه حوضه زاینده رود استان اصفهان به عنوان منطقه موردمطالعه انتخاب شد. در پژوهش حاضر منطبق بر ماهیت پژوهش از روش شناسی کمی-کیفی استفاده شد که بر اساس نتایج به دست آمده میزان و سرعت روند تغییر کاربری اراضی کشاورزی در منطقه موردمطالعه بشدت رو به افزایش بودبه گونه ای که وسعت اراضی سکونتگاهی در طول زمان موردمطالعه از 14 هزار هکتار به حدود 39هزار هکتار افزایش پیداکرده است و اثرات آن بر مولفه های توسعه پایدار در چهار بخش زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و کشاورزی قابل تقسیم است.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری، اراضی کشاورزی، توسعه پایدار، تصاویر ماهواره ای، زاینده رود
  • کلثوم حمیدی *، جعفر یعقوبی صفحات 59-68
    در قرن اخیر، رشد جمعیت شهری، کاهش جمعیت روستایی و از بین رفتن زمین های کشاورزی باعث مشکلات فراوانی در این جوامع شده است. انجام فعالیت های کشاورزی در شهر و پیرامون آن، موضوع نسبتا جدیدی است که توسعه آن موجب افزایش پایداری شهرها می گردد. هدف از این تحقیق شناسایی عوامل بازدارنده توسعه کشاورزی شهری بود. در این مطالعه از روش توصیفی-پیمایشی استفاده گردید و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط پنلی از اعضای هیئت علمی و کارشناسان مرتبط تایید شد؛ و پایایی آن از طریق پیش آزمون و محاسبه ضریب کرون باخ آلفا انجام شد. مقدار این ضریب 93/0 =α به دست آمد. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان تشکیل دادند (168=N). از میان آنان نمونه 91 نفری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی موانع توسعه کشاورزی شهری به ترتیب در شش عامل فقدان پشتیبانی قانونی، مالی و آموزشی، ضعف دانش و مهارت کشاورزی و فقدان دوره های آموزشی، شیوع آفات و بیماری ها و مزاحمت های حیوانات خانگی، فقدان تعامل نهادهای مرتبط با کشاورزی با یکدیگر و شهروندان، کمبود زمین و آب مناسب کشاورزی در شهر، تمایل به آپارتمان سازی خلاصه شدند. درمجموع این عوامل 76/65 درصد از کل واریانس موانع را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: کشاورزی شهری، ترویج کشاورزی، توسعه پایدار، زنجان
|
  • seyedMahmuod Hosseini * Pages 1-10
    Agricultural biotechnology has an important role in food security, biodiversity protection, decreasing of Agriculture's environmental effects, decreasing of changing climate's effects, eliminating of poverty and hunger. Although, research institutes must commercialize their new biotechnology's research findings via collaborating with industry, and convert to profitable products for markets, most of them just publishing in scientific journals and aren’t usable for consumers. So, the major purpose of this study was to identify and sort the effective factors on extension and development of agricultural biotechnology commercialization from researchers of research centers perspective. The sample size for the study was 170 biotechnology researchers engaged in governmental agricultural research institutions of Iran and data collected by using a questionnaire. The results of exploratory factor analysis in SPSSWin16 were shown that 53.42% of the variance in the extension and development of agricultural biotechnology commercialization could be explained by five factors including infrastructure, policy, economic, extension-information, and education-human resources
    Keywords: Extension & Development of Commercialization_Exploratory Factor Analysis_Agricultural Biotechnology_Iran
  • Soheyl Nosrati * Pages 11-20
    Commercialization of research and knowledge is an inevitable activity to offset the cost of research and development (R&D) in the public and private research centers of the country which will help the country’s development and its competitiveness in all industries especially in advanced industries in addition to providing investment opportunities. The purpose of this study was to identify barriers to commercialization of research in AREEO. Grounded theory was used in this study as a research method. The data were gathered using a semi-structured interview and an open questionnaire with a sample of 25 faculty members of AREEO and subsidiary research centers and institute. Using open coding for the context of the interviews, 84 conceptual propositions were extracted about the barriers to the advancement of research commercialization in research, education and extension organization. The Concepts grouped in 14 categories and four groups within the coding hierarchy of grounded theory including basic and strategic barriers, organizational and structural barriers, human barriers and market barriers each of them represent an aspect of subject.
    Keywords: Commercialization, Agricultural research, AREEO
  • seyedMehdi Mirdamadi * Pages 21-28
    Nowadays, the water issue become one of the major crises in the world and has proven its key role in making life better for the world. The purpose of this study was to investigate the factors affecting the success of watersheds in Qazvin plain irrigation network. The statistical population of this study was 160 members of the hydropower organization (farmers) of Qazvin plain. A simple random sampling method was used and the Cochran formula was used to determine the statistical sample size of 90 utilization. The data gathering tool was a standard questionnaire which its validity was confirmed by experts and its reliability was determined by Cronbach's alpha coefficient for different parts of the questionnaire aboveα =./72 obtained. The results of correlation analysis show that there is a positive and significant relationship between educational level variables and land ownership with the success rate of water supply system. On the other hand, there is a negative and significant relationship between the history of membership in the water supply organization and their assessment of the success rate of the water supply organization at a 99% confidence level. The results of a multiple regression analysis indicated that the variables of social and managerial characteristics can predict 54 percent of the variability in the success rate of the water supply organization
    Keywords: : Irrigation Network, Water-Users Association, Cooperative Society, Farmers’ Representatives, Qazvin Field
  • Mehdi Rahimian * Pages 29-40
    The present research is a survey and applied research where the objectives were to analyze the challenges of development of crops resistant to dehydration and to recognize the status of educational and extension barriers among farmers in Khorramabad township. The statistical population consisted of two groups of experts in the field of water management and water crops farmers in Khoramabad township in 2016-2017 (N = 7050). From experts 'community of 38 people and from the farmers' society, 202 people were selected by multi-stage sampling method and the required data were collected by a questionnaire. Questionnaire's reliability and validity confirmed respectively through computing Cronbach's alpha coefficient (α=0.761) and content validity. Data analyzed by SPSS software. Based on the results of exploratory factor analysis, barriers to the development of crops resistant to dehydration were classified into four categories: perceptual-attitude, informational-cognitive, service-supportive and educational-promotional. The results of the Mann-Whitney test showed that among the 18 barriers examined, only two barriers to "poor communication between experts and farmers regarding the cultivation of crop resistant crops" and "the lack of up-to-date extension training with site pattern changes" You did not stop developing crop resistant dehydrating products. But the comparison of the average of the presence of any barrier in the region with the average importance of the same obstacle showed that 16 other barriers significantly impeded the development of crops resistant to dehydration in the Khorramabad Township.
    Keywords: Water Scarcity Management, Change the Crop Pattern, Factor Analysis, khorramabad
  • seyedAliReza Ghadimi * Pages 41-58
    Currently, one of the most serious problems of agriculture in Iran is agricultural land use changes. This is a second fundamental issue after water shortage. Land use change is the main important example of human impact on the environment which induced many changes in social, economic and physical structure. So this investigation conducted to study the land use trend and their influence on sustainable development components. In this study Zayandehrood basin of Isfahan province was selected as the study area. In the present study in consistent with the nature of the research, Quantitative-qualitative methodology were used. According to the results the rate and speed of land use change process in studied area was intensely increased, as settlement lands during the study time increased from 14 thousand hectares to nearly 39 thousand hectares and their effects on sustainable development component could be divided in four elements (environmental, economic, social and agricultural).
    Keywords: Use Change, Agricultural land, Sustainable Development, Zayandeh Rood
  • Kolsoum Hamidi * Pages 59-68
    In the last century, the growth of urban population, rural population decline and the loss of agricultural lands have caused many problems in these communities. Doing agricultural activities within and around the city is rather new subject that its development leads to increase urban sustainability. The purpose of this study was identifying factors preventing the development of agricultural activities in the cities and around them. Descriptive survey method was used in this research. A questionnaire used to collect data. The validity of the questionnaire was approved by a panel of faculty member and related experts. Pre-test and calculating Cronbach’s alpha coefficients were used to measure the reliability (α =0.93). Agricultural extension experts in Zanjan province formed the population of this study (N=168) and 91 samples were selected using stratified random sampling. Based on exploratory factor analysis, the most important obstacles to the development of urban agriculture was summarized in six factors including: lack of legal, financial and educational support, weakness in the agricultural knowledge and expertise and lack of training course, prevalence of pests and diseases and bothering pet animals, lack of relationship between agriculture-related institutions and citizens, lack of suitable land and water for agriculture in city, and tend to apartment building. These factors explained 65.76 percent of the total variance of barriers to urban agriculture development
    Keywords: Urban Agriculture, Extension, Sustainable Development, Zanjan