فهرست مطالب

فقه پزشکی - پیاپی 26-27 (بهار و تابستان 1395)

نشریه فقه پزشکی
پیاپی 26-27 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس کلانتری خلیل آباد، فاطمه قدرتی*، علی اکبر کریمی زارچ صفحات 11-37

    ارتباط بین مسایل پزشکی و فقه مترقی شیعه عامل تحول و رشد موضوعات حوزه سلامت است. یکی از این موضوعات ارجاع زنان به عمل سزارین در عین توانمندی برای زایمان طبیعی است، اگرچه به نظر می رسد عدم تغییر این سیاست در نظام تحول سلامت، مبتنی بر برخی آرای فقهی دال بر جواز آن باشد یا ناشی از نگرش مادران متقاضی در نفع عقلایی آن از جهت بدون دردبودن این روش نسبت به روش طبیعی است، اما با توجه به آمار و ارقام موجود در منابع پزشکی نسبت به عوارض عمل سزارین و آسیب های ماندگار آن در مادر و کودک، به عنوان اولین قدم برای تغییر این سیاست، بازپژوهی حکم اولیه مساله از جهت فقهی ضروری می نماید. هدف از این پژوهش بررسی مشروعیت و حکم اقدام به عمل سزارین در شرایطی است امکان انجام زایمان به شیوه طبیعی(زایمان واژینال) وجود دارد و روش سزارین انتخابی محسوب شده و به عنوان تنها روش پیش رو مطرح نیست. این پژوهش به شیوه تحلیلی اسنادی و در دو بخش انجام شده است: ابتدا در مقام موضوع شناسی، با استناد به نتایج تحقیقات کیفی و میدانی به ارزیابی این روش در علم پزشکی در مقایسه با روش تکوینی و طبیعی پرداخته شد که بر اساس نتایج حاصله، روش سزارین در مقایسه با روش طبیعی به عنوان یک روش پرخطر و پرعارضه نسبت به زایمان طبیعی معرفی شده است. در بخش دوم با تحلیل و بررسی آرای فقهی موافقین و مخالفین، با نظر به یافته های علم پزشکی به عنوان نظر خبره در شناخت موضوع، نهایتا حکم عدم جواز در مساله استنباط شده است و در ادامه بر اساس تحقیقات پزشکی تعدادی از موارد ضرورت و جواز برای اقدام به عمل سزارین غیر انتخابی نیز شناسایی شده است. در این حالت با نظر به این حکم اولیه که عدم جواز است، طبیعتا حکم فقهی عمل پزشک در ارجاع بیمار در موارد غیر ضروری، حرمت خواهد بود و از جهت حکم وضعی و ضمان او در صورت بروز حادثه برای متقاضی نیز این مساله قابل بررسی است.

    کلیدواژگان: زایمان طبیعی (واژینال)، سزارین انتخابی، تحلیل فقهی سزارین انتخابی
  • نازیلا تقوی، رضا عمانی سامانی، سید محمد اسدی نژاد* صفحات 39-66

    در خصوص ماهیت جنین های منجمد در دنیا، اتحادی وجود ندارد. بر اساس نظر گروهی، چون جنین های منجمد پتانسیل تبدیل شدن به یک انسان را دارند، باید آن ها را انسان تلقی نمود. عده ای دیگر معتقدند زمان تشکیل حیات انسانی در هنگام انعقاد نطفه نمی باشد، فلذا آن ها مال اند و دیدگاه سوم، قایل به «شبه مال» بودن آن هاست. این مطالعه به روش اسنادی کتابخانه ای بوده است. به علاوه تحلیل های حقوقی نیز در موضوع صورت گرفته است. جنین های منجمد، در دسته خاصی از اموال تحت عنوان «شبه مال» قرار دارند. با بررسی های به عمل آمده مشخص شد که به لحاظ فقهی، آغاز حیات انسانی زمانی غیر از تشکیل لقاح می باشد. اخلاقا نیز صرف قابلیت تبدیل شدن جنین های منجمد به انسان، نمی تواند مبنایی برای تلقی از آن ها به عنوان انسان باشد. از جهت حقوقی هم جنین ها دارای معیارهای بیان شده برای مال بودن می باشند، ولی از آنجایی که ممکن است تلقی از آن ها به عنوان مال منجر به اخذ تصمیم هایی درباره آن ها گردد که مخالف اخلاق حسنه باشد، لذا شایسته است آن ها را در دسته خاصی از اموال تحت عنوان «شبه مال» قرار دهیم و دایره احکام اموال را بر آن ها محدود سازیم.

    کلیدواژگان: جنین، جنین منجمد، جنین آزمایشگاهی
  • نرگس یوسفی راد* صفحات 67-107

    یکی از مسائل مطرح در حقوق پزشکی تاثیر رضایت و برائت بر مسوولیت پزشک است و این که آیا اثر رضایت آگاهانه با شرط برائت در مسوولیت پزشک یکسان بوده و اذن آگاهانه بیمار به تنهایی در صورت عدم تقصیر پزشک و رعایت تمامی موازین فنی و علمی پزشکی موجب رفع مسوولیت مدنی و کیفری پزشک می گردد، آن چنانکه تاثیر برائت، رعایت احتیاط و عدم قصور پزشک است یا رافع مسوولیت نخواهد بود. در این مقاله ضمن طرح، بررسی و نقد دیدگاه موافقان و مخالفان فقها و حقوقدانان در کفایت رضایت آگاهانه از برائت بر مسوولیت پزشک، به شرط برائت از ضمان، برای تعدیل مسوولیت پزشک و به منظور جا به جایی بار اثبات دلیل از پزشک به بیمار پرداخته شده است. برخلاف نظر مشهور فقها که قوانین سابق مبتنی بر نظر ایشان بود و مسوولیت محض یا بدون تقصیر پزشک در مواد 319، 320 و 321 قانون مجازات اسلامی سابق مشهود بود، لکن در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 این نقیصه برطرف گردیده و در ماده 495 مسوولیت پزشک مقید بر تقصیر گردیده است. روش تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی می باشد، بعد از تعریف مفاهیم و شناخت مبانی، احکام و آثار آن با مراجعه به منابع فقهی با «روش نقلی همراه با توصیف و تحلیل منضبط» و با مراجعه به منابع حقوقی با «روش عقلانی توصیفی» توضیح داده می شود. در نهایت مطابق دیدگاه مطرح رضایت آگاهانه بیمار به درمان دارای کارکرد یکسان با شرط برائت از ضمان بوده است و منوط به ماهیت و حدود و ثغور اذن بیمار است که گاه اذن در اتلاف است (نظر غیر مشهور فقها) و گاه اذن مقید یا مشروط به سلامت است (نظر مشهور فقها).

    کلیدواژگان: رضایت آگاهانه، اذن، برائت، مسوولیت پزشک
  • امیرحمزه سالارزایی*، راضیه رعیتی حیدرآبادی، رضا عبدی صفحات 109-136
    مقدمه

    در عصر تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات، داده های آزمایشگاهی به عنوان یکی از مصادیق مهم ادله علمی اثبات جرائم از زمره امارات قضایی به شمار می روند که در پرتو پیشرفت علم در سال های اخیر، افق های نوینی از کشف علمی و تجربی جرائم را به روی بشر گشوده است. این مقاله در پی پاسخ به این شبهه اساسی است که با عنایت به علمی بودن و با وجود کم ترین میزان خطای نتایج آزمایشات پزشکی قانونی و همچنین الزام ارجاع به کارشناس و تبعیت از نظرات کارشناسی در امور تخصصی و فنی، چرا در عمل بین قضات محترم التزامی به نظرات کارشناسان و پزشکان این دستگاه قانونی وجود ندارد؟ با عنایت به اهمیت موضوع و رفع این شبهه، مقاله پیش رو در پی تبیین ارزش آرای قضایی مبتنی بر داده های آزمایشگاهی نسبت به سایر ادله است.

    روش

    مدعای این نوشتارکه از نوع توصیفی تحلیلی است، کاشفیت نسبتا تام آزمایش های پزشکی قانونی از واقع مجهول می باشد.

    یافته ها

    یافته مقاله این است که هرچند در عصرحاضر، داده های آزمایشگاهی به عنوان ادله نوین علمی در محاکم قضایی بسیار مهم و جدی تلقی می شود، لیکن عدم التزام قضات به عمل بر طبق این نظرات، نشان از تاثیرپذیری ایشان از اصول و قواعد فقهی و حدود اعتبار علم قاضی در جرائم می باشد.

    نتیجه گیری

    بنابراین می بایست در راستای علمی ترکردن سیستم پزشکی قانونی و دستگاه قضا، قوانین لازم در تعیین میزان ارزش گذاری رای قاضی مبتنی بر این آزمایشات که بر اصول و موازین علمی و تخصصی استوار است را مصوب نمود، یعنی اصل بر حجیت نظر پزشکی قانونی به عنوان کارشناس خبره و موثق باشد، مگر خلاف آن برای قاضی توسط کارشناسان خبره تر اثبات شود.

    کلیدواژگان: علم قاضی، داده های آزمایشگاهی، آرای قضایی
  • فاطمه رجایی*، سید مصطفی محقق داماد صفحات 137-173

    امروزه توسعه دانش پزشکی درباره انسان و اعضای بدن وی، باعث گردیده تا مسایل پیچیده ای مانند جداسازی و پیوند اعضای بدن و در خلال آن بحث خرید و فروش اعضا، وصیت و هبه آن ها در حوزه مطالعات فقهی و حقوقی مطرح شود. از این رو بررسی این مسایل به دلیل تبیین مشروعیت آن از اولویت برخوردار است. یکی از مقدمات تبیین حکم اولیه این موضوعات این است که وضعیت مالیت اعضای بدن انسان در فقه و حقوق روشن گردد، لذا این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و از نوع داده های کتابخانه ای در ابتدا تعریف و تقسیمات اعضای بدن و شرایط مالیت اشیا در فقه و حقوق را مورد بررسی قرار داده، سپس با توجه به ادله جواز جداسازی اعضا، ملاک های مالیت اشیا مانند منفعت محلله مقصوده عقلایی، تقاضای مردم و بنای عقلایی که منعی از طرف شارع درباره آن نیامده و همین عدم منع دلیل بر امضای شارع است، چنین نتیجه گرفته است مالیت اعضای بدن انسان، وابسته به چگونگی وضعیت نقل و انتقال آن ها دارد. آن دسته از اعضایی که نقل و انتقال آن ها با مانع ذاتی یا قانونی مواجه باشد، بنا به استدلال های ارایه شده، مالیت ندارد، اما آن دسته از اعضایی که نقل و انتقال آن ها دارای منعی نباشد، دارای مالیت است و حق مالی شمرده می شود. بنابراین احکام و آثار مال بر آن ها جاری می شود.

    کلیدواژگان: اعضای انسان، قابلیت نقل و انتقال، حق مالی، حق غیر مالی
  • مریم گوهری، حمیدرضا بصیری، سید محمد اکرمی* صفحات 175-194
    مقدمه

    یکی از کاربردهای علم ژنتیک در مسایل قانونی است که هویت افراد با تعیین (DNA) Deoxyribonucleic Acid در موارد لزوم تشخیص داده می‌شود. افزون بر بررسی DNA، روش‌های دیگری نیز همچون انگشت‌نگاری و اسکن (پویش) عنبیه چشم جهت تشخیص هویت وجود دارند. هدف از این پژوهش، پی‌بردن به دیدگاه قرآن و معصومین (ع) در زمینه تشخیص هویت افراد بر پایه تفاوت‌های خطوط سرانگشتان و تفاوت‌های ژنتیکی و از سوی دیگر توجیه علمی امکان احیای مجدد و معاد جسمانی بر اساس هویت ژنتیکی هر فرد می‌باشد.

    روش

    در این نوشتار که از نوع توصیفی تحلیلی است با روش مطالعه کتابخانه‌ای، آیات و روایاتی که متضمن وجود اختلافات فردی و تفاوت‌های ژنتیکی می‌باشند، استخراج و بررسی گردید

    یافته‌ها

    بر اساس یافته‌های این پژوهش، شواهدی در قرآن و بیان معصومان وجود دارد که می‌توان آن را در پرتو دانش ژنتیک جدید تفسیر کرد. یافته‌های به دست‌آمده نشان داد که در قرآن کریم به وجود خطوط سر انگشتان، منحصر به فردبودن و تغییر ناپذیری آن‌ها اشاره شده است. همچنین از فحوای روایتی، مساله انگشت‌نگاری ژنتیکی، بقا و منحصر به فردبودن DNA و امکان احیای مجدد بر اساس هویت ژنتیکی هر فرد قابل استنباط است. همچنین معصومین (ع) در قالب الفاظ ساده، اقدام به رفع سوء ظن مردانی می‌نمودند که ناشی از عدم شباهت فرزندشان به خود و همسرشان بود.

    نتیجه‌گیری

    بر مبنای یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که قرآن و معصومین (ع) در بیش از 14 قرن پیش به مساله تفاوت‌های فردی، اثر انگشت کلاسیک و انگشت‌نگاری ژنتیکی اشاراتی داشته‌اند که این خود گوشه‌ای از عدم تضاد بین علم و دین است.

    کلیدواژگان: تشخیص هویت، پزشکی قانونی، ژنتیک انسانی، قرآن، روایات
  • محمود عباسی، حسین شفیعی فینی، علی اکبر پورفتح الله، احمد امی* صفحات 195-223

    دین مبین اسلام به عنوان کامل‌ترین دین الهی، طلایه‌دار حفظ حریم شخصیت انسان و کرامت انسانی می‌باشد و به انسان به عنوان خلیفه‌الله یک دید فرامادی و روحانی دارد. به این دلیل ضمن تاکید بر حفظ حریم شخصیت و حیثیت معنوی انسان به تمامیت جسمی وی نیز توجه داشته و هر گونه تعرض به تمامیت جسمی انسان را حرام و مستحق کیفر می‌داند، هرچند خرید و فروش انسان از این حکم مستثنی نبوده است، اما خرید و فروش اعضای بدن، از جمله خون انسان با وجود شرایط و ضرورت نجات حیات دیگران، در آرای فقها مورد مناقشه فراوان قرار گرفته است. صرف ‌نظر از حکم خرید و فروش خون و شرایط آن، حتی در موارد ضرورت، به دلیل «سحت» و «خبث» دانستن ثمن حاصل از فروش خون، با حفظ موضع احتیاط و در قبال واگذاری حق الاختصاص، اخذ خون، بدون کالا‌انگاری آن مجاز دانسته شده است و به کاربردن عباراتی از قبیل «سحت» و «خبث» در نهی از ثمن حاصل از فروش خون، حاکی از دید اخلاقی فقها در مورد خرید و فروش خون می‌باشد.

    کلیدواژگان: خون، فرآورده خونی، کالاانگاری خون، کالاانگاری فرآورده های خونی
  • خاطره شاهین فرد، سعید نظری توکلی*، رضا عمانی سامانی، احمد عابدینی صفحات 225-261

    قاعده لاحرج یکی از مهم‌ترین قواعد فقهی است و در اکثر ابواب فقه اعم از عبادات، معاملات و سیاسات جاری می‌شود. بر اساس این قاعده، در میان احکام الهی حکمی یافتن می‌شود که انجام آن باعث دشواری و سختی مکلف باشد و در صورت به دشواری افتادن مکلف از انجام یکی از احکام الهی، لازم نیست به انجام آن مبادرت کند. عسر و حرج دارای مصادیق مختلفی است، با توجه به این‌که آسیب‌های حرج‌های غیر جسمانی در جامعه کنونی کم‌تر از آسیب‌های جسمانی نیست و چه بسا به مراتب غیر قابل تحمل‌تر باشد و فرد را دچار پیامدهای سوء جبران‌ناپذیر کند، پس می‌توان برای حل چنین معضلاتی متمسک به قاعده لاحرج شد. بنابراین می‌توان در یک تقسیم‌بندی حرج را به حرج جسمانی و حرج غیر جسمانی تقسیم کرد، هرچند فقها صریحا به این تقسیم‌بندی‌ها اشاره نکرده‌اند، اما تلویحا با توجه به مصادیق فقهی که در آن‌ها اشاره به عسر و حرج شده است، می‌توان استفاده نمود که قاعده لاحرج نه تنها در موارد حرج جسمانی کاربرد دارد، بلکه در حرج‌های غیر جسمانی مثل حرج روحی روانی، حرج اجتماعی، حرج اقتصادی و حرج حیثیتی و... نیز کاربرد دارد.

|
  • Abbas Kalantari Khalilabad, Fatemeh Ghodrati*, Aliakbar Karimi Zarch Pages 11-37

    The main factor of great changes in health issues is a relationship between medical & jurisprudence. One of the major issues is referring of women for caesarean in spite of good powers for natural delivery. Although it seems that no more changes in this policy is based upon jurisprudent ideas and/ or mothers’ attitude for prevention from any pains. But regarding current statistics and numbers in medical resources about any charges of this method and permanent damages to mother and child, this is the first step for any changes of this policy through a revising of primary order from jurisprudent viewpoint. The purpose of this study was to investigate the legitimacy and mandate to Caesarean section in a condition, there is the possibility of giving birth the normal delivery (vaginal delivery) and cesarean section delivery methods is not as the only method of delivery. This study was conducted to analytical documents and in two parts: The first one is methodology, citing the results of qualitative research and medical sciences evaluation was compared with creative and natural method, Based on the results, cesarean section compared with vaginal delivery than as a with many complications and high risk method was introduced. In the second part, we will evaluate and analyzing the proponent and opponent jurisprudent ideas, about medical science findings as expert opinion to identify the subject, finally, the lack of licenses in the inferred sentence. So, Based on medical research and licenses number of the need for action to non-elective cesarean section is detected. Furthermore, considering the mentioned primary order that is not allowed (elective cesarean), naturally, physician practice in referring patients to unnecessary legal ruling, will the prohibition.As for guarantee (civil liability of doctor), in the event of an accident to the applicant, this problem can be investigated.

    Keywords: Natural Delivery (Vaginal Delivery), Elective Caesarean Section, Juridical Analysis of Elective Caesarean Section
  • Nazila Taghavi, Reza Omani Samani, Seyyed Mohammad Asadinejad* Pages 39-66

    There is no unity in the world about the nature of the frozen embryos. According to group opinions, since frozen embryos have the potential to become human beings, they should be considered as humans. Others believe that the time of the formation of human life is not at conception, so, they are properties. The third view point says that are quasi-property. This study has been done by using documentary-library. In addition legal analyses have also been done. Frozen embryos are put in a special class of properties named "Quasi-Property". Upon investigation, it was discovered that in terms of jurisprudence, the beginning of human life is other than the time of conception. Also, in terms of morality, the frozen embryos capability of becoming human beings cannot provide a basis to consider them as human beings. In terms of law, the embryos have the stated criteria for being property. Since considering them as property may lead to decision making about them which are contrary to good morals, it is proper to put them in a special class of properties named "Quasi-Property'' and limit the circle of property rules on them.

    Keywords: Fetus, Cryopreservation Embryo, Embryo
  • Narges Yoosefirad* Pages 67-107

    One of the most important issues in medical law and acquit the effect of satisfaction on the physician's responsibility and whether the effect of informed consent requirement was acquitted on a charge of the same doctor¡ Leave alone if you do not blame the doctor and the patient is informed and comply with all technical and scientific standards of medical doctors will eliminate civil and criminal liability As the effect of the presumption of innocence, the right precautions and medical malpractice or liability shall be. In this paper, we plan to investigate the pros and cons and criticism of jurists and lawyers are sufficiently informed consent of acquittal on the charge of doctor, provided exemptions from liability, responsibility of the physician to adjust to shift the burden of proof because the doctor's patients ¡Unlike the famous jurists that the former law was based on his opinion And strict liability without fault of the doctor in Articles 319, 320 and 321 of the Penal Code of the former was evident; But this problem has been resolved in the Penal Code Act 1392 and Article 495 of the fault has been responsible physician bound¡ This study is a descriptive - analytical definitions and understanding of the principles, rules and referring to the jurisprudence of the "traditional method with disciplined analysis" rights "rational method of descriptive language" explained. Finally, informed consent in accordance with the views expressed by the condition of the patient has a similar function has been acquitted of liability and depends on the nature and limits of the patient's permission, which permission to waste time (in terms of nonfamous jurists) and sometimes restricted or conditional permission to health (famous jurists).

    Keywords: Informed Consent, Permission, Innocence, Physician Responsibility
  • Amirhamze Salarzaee*, Razie Rayati, Reza Abdi Pages 109-136
    Background

    In the age of information and communication technology laboratory data as one of the important indicators of scientific evidence proving the crimes are among Justice Statistics That in the light of progress in medical science in recent years new horizons of scientific discovery has opened crimes to humanity. This article attempts to answer this question is essential with regard to scientific and despite the lowest error rate results of a forensic examination and that in matters of technical and specialized referral to experts and compliance expertise is required , why in practice the views of experts and Forensic and medical evidence will be neglected by Judges? So, this article seeks to explain the value of judicial decisions is based on experimental data than other evidence.

    Methods

    Argument of this paper is descriptive and analytical, Forensic tests determine the unknown criminal status.

    Results

    This article as a result has proved that although in the present age, experimental data as new scientific evidence in court is very important and taken seriously but the lack of obligation for judges to act in accordance with these views, show them the jurisprudential principles of effectiveness and about the validity of the judge in crime.

    Conclusion

    So should aim more scientific forensic system and the judiciary the necessary legislation judgment of the judge in determining the valuation is based on the scientific and technical experiments the principles and standards adopted, the principle of legal medical authority as experts and more authentic unless otherwise proven by certified experts to judge.

    Keywords: Knowledge of the Judge, Laboratory Data, Judicial Decisions
  • Fatemehrajaei *, Seyed Mostafa Mohaghegh Damad Pages 137-173

    Nowadays, the development of medical knowledge about human and his organs has caused that many complex issues include organ harvesting and transplantationand also buying and selling organs and their will and testament and donation at the same time has been discussed in the field of legal and jurisprudential studies. Hence, due to explain the legitimacy, studying these issues should be prioritized. One of the premises of the first sentence explanation for these issues is that, the value condition of human organs should be clarified in law and jurisprudence. So, this article follow the descriptive-analytic approach and it is a library data study. At first, this study analyzed the definition and the distribution of organs and the things value condition in law and jurisprudence. Then, with regard to the arguments of permissibility of organs harvesting, the objects’ value criteria such as interest for rational purposes, people demand, and other rational approaches that aren’t prohibited by the legislator – and this is the reason for legislator signing, it has concluded that the human organs value are depending on how they are transplanted. Those organs which are faced with some inherent and legal restriction, don’t have any values due to the aforementioned arguments. But those organs that their transplantation didn’t face with legal restriction, should have their own value and they are considered as a financial right. So, the rules and effects of wealth should be considered for them.

    Keywords: Human Organs, Ability of Transplantation, Financial Right, NonFinancial Right
  • Maryam Gohari, Hamidreza Basiri, Seyed Mohammad Akrami* Pages 175-194
    Background

    One of theapplications ofgenetic isin forensic issuesthatdeterminethe identitythroughthedetermination of DNA at need. In addition to thestudy ofDNA, there are other methodssuch as fingerprintingand irisscanningforidentification purposes.The aim of this study is to understand Quran and the innocent ones’perspective in the field of identification of persons on the basis of lines in the fingers and genetics differences.On the other hand,the scientific justification of the possibility of revitalization and physical resurrection is based on an individual's genetic identity.

    Methods

    Inthis paper which isorganizedbyanalyticand descriptive approach, using library study, verses and Hadithsthat implythe existence of individual differences and genetic differences were extracted and surveyed.

    Results

    Findings showed that Quran has pointed to lines in the fingers, their uniqueness and invariable. From the tenor of a hadith, it is comprehensible geneticfingerprinting,DNAsurvivalanduniqueness and possibility of revivalon basisof geneticidentity. There are the evidences in the innocent ones’speech which can be interpreted in the light of new genetic knowledge, alsoapplying genetic lawsin a simple language,the innocent ones (pbuh) removed the men’s subsection which had been caused by dissimilation their offspring to themselves and their mates.

    Conclusion

    According to the findings, we can concludethat Quran and the innocent ones (pbuh) hadiths have pointed to classic fingerprinting and geneticfingerprinting 14 centuries ago.It is a sample that there is no challenge between knowledge and religion.

    Keywords: Human Identification, Forensic Genetics, Human Genetics, Quran, Hadiths
  • Mahmood Abbasi, Hosein Shafiee, Ali Akbar Pourfathollah, Ahmad Ommi Pages 195-223
  • Khatereh Shahinfard, Saeid Nazari Tavakkoli*, Reza Omani Samani, Ahmad Abedini Pages 225-261

    The principle of ‘no hardship’ (la haraj) is one of the most important jurisprudential rules applied in different areas of jurisprudence including acts of worship, transactions and politics. Asperthisrule,thereisnotanyruleamongdivine laws which may involve undue hardship or may cause the duty-bound [mukallaf] to undergo suffering and constriction. Should the duty-bound face any hardship performing one of the divine laws, it is no longer necessary for him to perform it. He is not to blame. There are different manifestations for distress and constriction or hardship. Given the fact that the damages resulting from non-corporeal hardships and constrictions in the present society are not less than physical damages and they may perhaps be even be more intolerable causing the individual irreparable damages, recourse can be taken to the principle of ‘no hardship’ to resolve such dilemmas. Hardship can, therefore, be divided into corporeal and non-corporeal. Although jurisprudents have not made any reference to such classifications, considering the manifestations of hardships and constrictions mentionedin their works it can be said that the principle of ‘no hardship’ applies not only to the corporeal hardship but also non-corporeal hardships such as psychological-mental hardships, social hardship, economic hardship, honor-related hardship and so forth.

    Keywords: Hardship, Distress, Corporeal Hardship, Non-CorporealHardship, NoHardship, NegationofDistressandConstriction